Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 6 cze 2026, o 18:35

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 lut 2026, o 19:08 

Podziękował : 249
Otrzymał podziękowań: 464
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
W związku z problemem postów, proszę moderatorów o przenoszenie poniższych postów do mojego głównego wątku w dziale warsztat . Dziękuję .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 cze 2026, o 19:44 

Wiercenie otworów pod śruby mocujące okucie stopy masztu. "Kostka" ma ok 13 cm grubości i trzeba wywiercić w miarę prostopadle 4 otwory fi 10 mm w "powietrzu". Wybawieniem okazała się kilkudziesięcioletnia Celma, w równie wiekowym stojaku. Taki zestaw umożliwia wiercenie otworów poniżej podstawy stojaka. "Kostka" ma małą powierzchnię i był problem ze stabilnością zestawu. Przy kolejnym otworze złamało się grube wiertło i prawie całe zostało w środku. Szczęśliwie otwory wyszły dość prostopadle i przy pomocy wzornika wywierciłem otwór od spodu i wybiłem złamane wiertło.

Załączniki:
IMG_20260117_151212.jpg
IMG_20260117_151212.jpg [ 262.91 KiB | Przeglądane 166 razy ]
IMG_20260207_125221.jpg
IMG_20260207_125221.jpg [ 502.3 KiB | Przeglądane 166 razy ]
IMG_20260207_125233.jpg
IMG_20260207_125233.jpg [ 545.23 KiB | Przeglądane 166 razy ]
IMG_20260207_125253.jpg
IMG_20260207_125253.jpg [ 448.4 KiB | Przeglądane 166 razy ]
IMG_20260207_132512.jpg
IMG_20260207_132512.jpg [ 459.76 KiB | Przeglądane 166 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 cze 2026, o 20:13 

Podziękował : 1388
Otrzymał podziękowań: 2687
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
silver_stas napisał(a):
Przy kolejnym otworze złamało się grube wiertło i prawie całe zostało w środku. Szczęśliwie...

Stary numer i moja codziennosc... Drobna praca obliczona na 15 minut zmienia sie nagle w 6 godzin, bo nie zawsze jest "szczesliwie"...
Cierpliwosci i dawaj dalej!
Catz

Za ten post autor Catz otrzymał podziękowanie od: silver_stas
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2026, o 11:08 

Podziękował : 467
Otrzymał podziękowań: 433
Uprawnienia żeglarskie:
silver_stas napisał(a):
...Przy kolejnym otworze złamało się grube wiertło i prawie całe zostało w środku. Szczęśliwie otwory wyszły dość prostopadle i przy pomocy wzornika wywierciłem otwór od spodu i wybiłem złamane wiertło.

W miniony wtorek też wierciłem otwory do przyklejenia laminowanej podkladki (gr. 22 mm) pod cęgi masztu do dachu kabiny (lity laminat PS 25 mm).
Najpierw, wg. cęgów, wywierciłem otwory pilotowe fi 6 w podkładce (razem ma być 8 otworów fi 8).
Po ustawieniu podkładki, przewierciłem po przekątnej, pierwsze dwa otwory przez dach kabiny. Wyszło dobrze (chociaż podkładka miała skłonność do ruszania się na wypukłym dachu) więc przykręciłem ją wstępnie dwiema śrubami.
Potem, już wg nieruchomej podkladki, zrobiłem pozostałe sześć otworów w dachu. Jednak było jakieś małe przemieszenie, bo nie wszystkie otwory pasowały i - przy wierceniu przelotowym - trzask uświadomił mi, że jedna niedokładność była większa niż wytrzymałość wiertla.
Udało mi się w końcu wybić to złamane wiertło - ale biegałem chyba po dziesięć razy - na dół, do kabiny i z powrotem na dach - aby o parę milimetrów przesunąć odłamany kawałek za każdym razem :D

Pozdrawiam
tomasz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 cze 2026, o 19:39 

Wy jako praktycy doskonale wiecie ile czasu zajmuje wykonanie czasami pozornie prostego elementu. Dlatego w relacji staram się robić sporo zdjęć i opis ukazujący złożoność tematu i pracochłonność. Teraz zaczynam montować okucia masztu. W relacji bułka z masłem . W rzeczywistości musiałem pomierzyć i zaprojektować większość okuć, bo profil masztu to parabola. Zrobić rysunki elementów i dać do wypalenia i wygięcia na prasie, a to trwa. Później zrobienie kopyta profilu masztu aby na nim wygiąć odpowiednio blachy. Teraz kupa zabawy z salingami. W sumie , to 3 razy robiłem profile mocujące salingi, bo zaskoczyła mnie wielkość skosów po ustawieniu geometrii salingów. Poheftowałem elementy i czekam na spawacza. Zresztą prawidłowe ustawienie masztu i oprzyrządowania pod geometrię salingów to też sporo zabawy. Mnie to sprawia kupę frajdy i nie jest to problem, tylko prace wymagają sporo czasu i cierpliwości.

Za ten post autor silver_stas otrzymał podziękowanie od: robhosailor
Odpowiedz z cytatem