Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 5 sie 2025, o 19:44

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 sie 2010, o 19:59 

Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: szczur lądowy ;)
Witam ponownie i pozdrawiam.
Mam okazje wypolerować i wywoskować jacht z laminatu na początek jeden. Doświadczenie mam tylko w polerowaniu lakieru samochodowego. Proszę o kilka wskazówek techniczno-praktycznych. Zadam parę konkretnych pytań żeby było łatwiej ale proszę również o własne sugestie i porady.
1. Rodzaje materiału polerskiego chodzi mi o gąbkę zakładaną na polerkę no właśnie gąbka do polerowania czy jest też coś innego. Czy są różne rodzaje każda pod konkretną pastę polerską ?
2. Jaką gąbkę (materiał) do woskowania.
3. Jakie obroty powinno się utrzymywać żeby czasem czegoś nie uszkodzić (z wiertarką z Castoramy nie podchodzić tyle wiem na pewno :)
4. Czy poleruje się tylko pastą polerską "na sucho" czy dodaje się wody ?
5. Jak nanosi się wosk też polerką czy ręcznie a później dopiero maszyną jedzie?
6. I jaką maszynę do tego nabyć żeby "prąd nie poraził" ;) i cena nie zabiła?

Nie wiem czy to istotne, może przy wyborze maszyny ale jacht ma około 15 m długości. Jest tego "plastiku trochę"

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 sie 2010, o 23:11 

Podziękował : 20
Otrzymał podziękowań: 20
Uprawnienia żeglarskie: czekaja na potwierdzenie oryginalu
Cześć
z tego co wiem to najlepiej jest zacząć spokojnie i powoli :) i zobaczyć jaki efekt będzie - jak pracowałem w salonie kosmetyki samochodowej to do różnych kolorów lakieru używało się różnych past i obrotów polerki :) skoro jacht jest duży to polecam jak najlżejszą polerkę jaką będziesz w stanie kupić bo po całym dniu "szlifowania" ciężką polerką odpadną Tobie ręce :P mi osobiście najlepiej pracowało się polerką pneumatyczną - najbardziej poręczna i najlżejsza :) tylko ciężko na początku z utrzymaniem stałych obrotów dopiero pod koniec robienia swojego samochodu doszedłem do wprawy. co do pasty to polecam firmę farecla w zależności od stanu powierzchni wybierasz sobie grubość :)
wosk jeżeli masz cierpliwość i dużo siły to polecam jak najtwardszy :) ja osobiście po kilku latach w salonie kosmetycznym i używaniu wielu różnych wosków to do jachtu użył bym wosk który można kupić na stacjach shell w puszce z gombką do nakładania :) twardy i daje naprawdę porządną powłokę zabezpieczającą i oczywiście błyszczącą jak psie ... na wielkanoc :P :) więcej szczegółów będe w stanie powiedzieć dopiero pod koniec października jak będe polerował i woskował swój jacht.

Za ten post autor cd_romek otrzymał podziękowanie od: MC-30
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 sie 2010, o 23:22 

Podziękował : 1338
Otrzymał podziękowań: 2623
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
cd_romek napisał(a):
jak najlżejszą polerkę jaką będziesz w stanie kupić bo po całym dniu "szlifowania" ciężką polerką odpadną Tobie ręce :P mi osobiście najlepiej pracowało się polerką pneumatyczną - najbardziej poręczna i najlżejsza :)

Jesli nie masz wyboru polerki i lodka ma reling, mozesz zastosowac przeciwwage ciut lzejsza niz maszyna.
Jesli relingu nie ma, tez mozna sobie poradzic....W zasadzie im wieksza ( wiec i ciezsza ) maszyna, tym wieksze ma mozliwosci.
Catz

Odpowiedz z cytatem