Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 13:12

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 mar 2015, o 10:42 

Podziękował : 700
Otrzymał podziękowań: 231
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Zbieraj napisał(a):
Czy w pływaniu regatowym, przy silnym wietrze, to normalna praktyka? Gdyby mi coś takiego zrobił załogant (nie regatowo i nie na Zawiasie, tylko na łódce 40-50-stopowej), dostałby zjebkę.
Typowy regatowy zwrot. Tak się pływa. Oczywiście grozi to awarią sprzętu, ale taka jest kalkulacja. Albo szybki zwrot albo zabawa i strata pozycji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 10:44 

Podziękował : 3735
Otrzymał podziękowań: 2059
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Nie lubienie spinakerów- nie jest dobre
robienie balerona z żagla czy czegokolwiek- nie jest dobre
przypieprzanie czymkolwiek w co- lub kogokolwiek- nie jest dobre.
A w ogóle to pod czarnymi żaglami się nie pływa i wiedział o tym juz starszy kumpel Zbieraja Egeusz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 10:51 

Podziękował : 93
Otrzymał podziękowań: 67
Uprawnienia żeglarskie: kj
Zbieraj napisał(a):
Wyjaśnijcie mi jeszcze jedno: widać, jak przy samym zwrocie załogant na rufie bierze w garść talię i przerzuca ją na druga burtę. Rozumiem, że tak się robi (z lenistwa, czy wygody) przy wypasionej jedynce Beauforta, ale robić tak przy tym wietrze, który wiał? Bez podebrania (choćby częściowego) talii? Przecież z góry wiadomo, że bom przypieprzy całą siłą w wantę, a żagiel w saling.

Czy w pływaniu regatowym, przy silnym wietrze, to normalna praktyka?

Konkretne pytanie więc konkretna odpowiedź:
nie! (tak przynajmniej wygląda to z mojego dużo skromniejszego niż kolegów doświadczenia w pływaniu regatowym! :) )
Ja nawet jak się ścigam w Virtual Skipperze to podczas rufy wybieram grota na maksa - okazuje się, że po zwrocie wychodzi się na drugi hals z większą prędkością (przynajmniej na ACC :) ).

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Leszek napisał(a):
Zbieraj napisał(a):
Czy w pływaniu regatowym, przy silnym wietrze, to normalna praktyka? Gdyby mi coś takiego zrobił załogant (nie regatowo i nie na Zawiasie, tylko na łódce 40-50-stopowej), dostałby zjebkę.
Typowy regatowy zwrot. Tak się pływa. Oczywiście grozi to awarią sprzętu, ale taka jest kalkulacja. Albo szybki zwrot albo zabawa i strata pozycji.

Czy na pewno? Aż tak żeby bom obijał się o wanty??

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 10:55 

Podziękował : 1767
Otrzymał podziękowań: 4262
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Zbieraj napisał(a):
No, nareszcie Was zmobilizowałem (nie chcę powiedzieć, że zmusiłem) do jakiejś merytorycznej dyskusji.

Tylko czemu nie o samej frajdzie z żeglowania pod spinakerem w silniejszym wietrze? ;)

Zbieraj napisał(a):

Normalna. Zauważ różnicę miedzy jachtem, który "przy baksztagu 5-6 Bf płynie 6 węzłów*" a jachtem, który w tych samych warunkach płynie (choćby tylko momentami) kilkanaście węzłów. Wiatr pozorny jest znacznie mniejszy. Jeżeli załogant jest w stanie oderwać i przerzucić ręką grota, to znaczy że siły nie są duże.
To nie jest to samo, co kręcenie sterem i czekanie aż wiatr sam przerzuci grota. Wtedy może być niefajnie.

Np na moim jachcie taka sztuczka jest trudniejsza, bo jacht płynie wolniej. Ale z drugiej strony grot jest mniejszy.

Jeszcze inna sprawa, że ja (tak jak i M@rek) bardzo pilnuję, żeby bom nie dotykał wanty.
A już na pewno nie ma prawa w wantę uderzyć.

Jeszcze inna sprawa, że jak widać, takielunki ułamkowe z salingami skierowanymi do tylu mają jednak nie tylko same zalety... ;)

* złośliwość, wiem :)

Zielony Tygrys napisał(a):
A w ogóle to pod czarnymi żaglami się nie pływa

Drugi spinaker Czarodziejki jest całkowicie czarny. Jak sumienie forumowiczów ;)

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowanie od: piotr6
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 10:57 

Podziękował : 4119
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Leszek napisał(a):
Zbieraj napisał(a):

Ty tak plywasz w regatach ? Gdzie i na czym ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 11:01 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Zbieraj napisał(a):
PS 2. Wiadomość dla Plitkina (złośliwa ) Wysłane z mojego Nexusa 7.

Specjalnie dla Zbieraja: i tylko to uznaję za wiążącą przyczynę, iż nie poprawiasz błędu, za którego dostałeś PACa jakiś czas temu :)

Co do przerzucania grota: jak mocno wieje wg mnie to bardzo bezpieczna metoda. Sam stosowałem ją na KiWo, gdy do rufy szykowaliśmy się dobre 5 minut, czekając na odpowiednią falę i chwilowe uspokojenie wiatru.
Grot wcale nie musi walić ani w wanty, ani w saling. Współpraca sternika z trymerem grota kluczem do sukcesu. No i minimalne wcześniejsze podebranie jest potrzebne.

Ostatnio edytowano 4 mar 2015, o 11:03 przez plitkin, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowania - 2: M@rek, waliant
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 11:01 

Podziękował : 4119
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Na "Exocecie" tez :) To fajny kolor, nie brudzi sie i nie razi w pelnym sloncu :)
Zreszta fok i grot tez sa czarne :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 11:12 

waliant napisał(a):
Normalna.

Wiktor uściślił, a ja też uzupełnię, bo chyba trzeba.
Nie ma prawa nic uderzyć (talia odpowiednio wybrana). Żagiel płaski, czyli bez obciągacza tak nie robimy. Jacht musi płynąć szybko. Spinaker jest głównym żaglem ciągnącym, więc na grocie siły są mniejsze albo małe. Jeżeli nie ma spinakera to czekamy na odpowiedni moment (fala, ścichnięcie wiatru).
Wymaga to trochę wprawy, rzecz jasna.
Jak wiadomo, każdy dobry pomysł można spieprzyć złym wykonaniem ;)

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowanie od: piotr6
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 11:28 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Dodatkowo wymagane jest wyczucie pomiędzy sternikiem a załogą. Trzeba uważać na wiele rzeczy: by nie wjechać w fale dziobem, by nie wpaść w rolling podczas zbyt długiego zwrotu, uważać na przechył na nową zawietrzną, uważać na obciągacz bomu i "power" na grocie. Sternik musi w dobrym momencie przytrzymać cyrkulację by siła odśrodkowa i przechył na nową zawietrzną nie spowodowały broachingu i td. Czynników jest mnóstwo. Łatwo gadać z fotela. Na wodzie zdarza mi się robić gorsze błędy.

Bardzo ładne zgranie załóg widać w matchracingu. Ale nawet najlepszym się tam zdarza błąd:
(00:58 min).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 11:39 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Leszek napisał(a):

plitkin napisał(a):
Co do przerzucania grota: jak mocno wieje wg mnie to bardzo bezpieczna metoda. Sam stosowałem ją na KiWo, gdy do rufy szykowaliśmy się dobre 5 minut, czekając na odpowiednią falę i chwilowe uspokojenie wiatru.
Grot wcale nie musi walić ani w wanty, ani w saling. Współpraca sternika z trymerem grota kluczem do sukcesu. No i minimalne wcześniejsze podebranie jest potrzebne.

A w której sekundzie na filmie jest to podebranie i na czym zatrzymuje się bom na tym filmiku?

Może mam uraz, ale lata temu siedziałem sobie na pomoście w Kalu i przyciskałem lasce gazę do głowy nad czołem w oczekiwaniu na pogotowie gdyż broczyła obficie, tłumacząc, że to małe naczynka, a blizny pod włosami nie widać. Taki właśnie zwrot od want do want z asekuracją talii rąsią. Na Tangu. Dziewczę dostało pietą jednego z bomów. Jednego bo po zwrocie tango miało już dwa bomy z czego żaden nie był połączony z masztem.

waliant napisał(a):
Jeszcze inna sprawa, że ja (tak jak i M@rek) bardzo pilnuję, żeby bom nie dotykał wanty.
A już na pewno nie ma prawa w wantę uderzyć.

Dzięki, bo już myślałem, że głupim :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 12:14 

Yigael napisał(a):
A w której sekundzie na filmie jest to podebranie i na czym zatrzymuje się bom na tym filmiku?

Oj, już ustaliliśmy, że pokazany manewr trochę odstaje od ideału... ;)

Yigael napisał(a):
Może mam uraz,

Wiadomo, że wszystko można zepsuć. Ale pod spinakerem, na dużej prędkości, umiejętnie - można dużo zrobić.
No i raczej nie dotyczy to jachtów, które przy 5-6 Bf płyną w baksztagu 6 węzłów. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 12:33 

waliant napisał(a):
Ale pod spinakerem, na dużej prędkości, umiejętnie - można dużo zrobić.

Ja wiem. Pamiętam też, skoro się do złośliwości przyznajesz i o złośliwościach przypominasz, kto /nie jedna osoba/ nam opowiadał, że dopiero regaty uczą właściwej obsługi napędu, trymu, dbałości o szczegóły, eliminacji powszechnych błędów i kto nie pływa w regatach nawet nie wie czy umie żeglować i do budy "a z takimi workami", czy "z takim baleronem" to pływać wstyd, obciach, dziadostwo i hańba dla żeglarstwa… I nawet ktoś tam nie wie czemu mu utka ostrzy a gdyby się poregacił… :-P :mrgreen:

To tak w kwestii rzekomej złośliwości wobec regatowców. Dwóch forumowiczów pokazało filmik z żeglugi nieśpiesznej i przyjemnościowej i objechano ich jak bure suki, że nie potrafią żagla wytrymować i pływają na workach. Za to jak toczy się dyskusja o przyczynie utraty masztu/bomu/żagla to wszyscy kiwają głowami na regatowe opowieści, że "pływanie na krawędzi, wliczone ryzyko, eksploatacja sprzętu do granic, warunki w których turyści to…" Nie widziałem tam rechotów i zjebek, że jak się napierdziela bomami o wanty bo na szybkim jachcie pod spinakerem można to prędzej czy później coś się urwie :mrgreen:

Za ten post autor Były user otrzymał podziękowania - 2: Marian Strzelecki, Mika
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 12:33 

Podziękował : 442
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: ż.j.
waliant napisał(a):
....

Może warto tak się czasami samemu przepłynąć? :mrgreen:

Warto, kto nie miał okazji pożeglować na spinie, niech żałuje :cool:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 12:49 

Pewnie, że warto. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 13:04 

Yigael napisał(a):
Nie widziałem tam rechotów i zjebek

Są błędy i błędy. Pytanie jakie są straty po błędzie.
Druga rzecz to taka, że błędy robi każdy. Pytanie jak szybko i na ile się poprawi. Pytanie czy to nowy jacht, stary, nowa załoga, stara i tak dalej i tak dalej.

Filmik o którym piszesz spowodował zjebki i uwagi, tutaj nie widzę niczego innego. Czyli w normie forum... :rotfl:

Walić bomem w maszt absolutnie nie należy. Gonię swoich za to, naprawdę ;)
Regatowcy też ludzie, ale wiedzą, że błędy robią i nawet starają się je poprawić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 13:09 

waliant napisał(a):
Walić bomem w maszt absolutnie nie należy. Gonię swoich za to, naprawdę

Luuuuz Kuuuuuuu…a na tej topenancie, Luuuz? BPMSPANC ;) :kiss:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 13:11 

Podziękował : 700
Otrzymał podziękowań: 231
Uprawnienia żeglarskie: jsm
M@rek napisał(a):
Ty tak plywasz w regatach ? Gdzie i na czym ?
Pływałem. W chwili obecnej już nie. Ale nigdzie nie napisałem, że ma walić w wanty.
plitkin napisał(a):
Tu jest odpowiedź. Zresztą na filmie widać,że kolega obsługujący grota wie dokładnie, że przy tym wietrze może sobie pozwolić na taki manewr bez zbędnej potrzeby wybierania szotów grota.

Ostatnio edytowano 4 mar 2015, o 13:21 przez Leszek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 13:21 

Yigael napisał(a):
Luuuuz Kuuuuuuu…a na tej topenancie, Luuuz?

Hue hue podwójne pudło! Po pierwsze nie mam topenanty. :)
Po drugie - nie klnę, nie wyzywam, nie krzyczę. I mam na to świadków z forum, którzy ze mną pływali! Nawet jak jestem zły. Jak jestem bardzo zły, to klnę pod nosem na siebie.

Załogę gonię subtelniej ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 13:51 

Podziękował : 40
Otrzymał podziękowań: 30
A ja tak z innej beczki, częściowo odnosząc się do zamieszczonego filmiku ale też głównie licząc na odpowiedź forumowych praktyków regatowych ;)
Czy podczas regat używa się środków asekuracyjnych w postaci np. pneumatyków czy też jest to raczej praktykowane jedynie przez "samotników"?
Zaciekawiło mnie to bo jak widać na filmie warunki są całkiem całkiem co zostało zauważone przez przedmówców natomiast jedyne co zauważyłem to jakiś rodzaj kamizelki u załoganta na dziobie. Nie wiem czy to kamizelka asekuracyjna czy jakiś ocieplacz.
Ja osobiście używam pneumatyka na każdej mojej wachcie bez względu na warunki ale wiadomo, to jest pływanie turystyczne ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 13:56 

Mika napisał(a):
Hue hue podwójne pudło!

waliant napisał(a):
Walić bomem w maszt

A świadków walenia bomem w maszt masz? :mrgreen: :kiss:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 14:02 

Yigael byś się wstydził takie pytania publicznie zadawać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 14:02 

Yigael napisał(a):
A świadków walenia bomem w maszt masz?

Nie mam :)

Mika napisał(a):
Czy podczas regat używa się środków asekuracyjnych w postaci np. pneumatyków

Używa się. Nie zawsze, nie wszędzie, nie na każdym jachcie, nie każdy załogant. Ale często tak.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 14:19 

Podziękował : 563
Otrzymał podziękowań: 545
Uprawnienia żeglarskie: sernik morski gotowany
waliant napisał(a):
Pytanie czy to nowy jacht, stary, nowa załoga, stara i tak dalej

Akurat w tym przypadku to Ty raczej znasz odpowiedź ;)A dla tych co nie znają - Vihuela GP33 rok budowy 2013 sternik Gienek załoga chyba też opływana

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 15:41 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 99
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie
Zbieraj napisał(a):

Tak, tak należy robić zwrot przez rufę. Odpadamy na 180 st, szarpiemy talię grota, bom przelatuje i przytrzymujemy go przed wyluzowaniem do pełnego. Da się to zrobić nawet na 40-stkach. Inaczej mamy "glebę".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 15:55 

Panie i panowie, byle jaki sternik kadeta po szkółce regatowej wam to wyjaśni. Bo niestety regaty są najlepszą szkołą żeglowania.

Za ten post autor jaszra otrzymał podziękowanie od: Węzełek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 16:06 

Zbieraj napisał(a):
Wyjaśnijcie mi jeszcze jedno: widać, jak przy samym zwrocie załogant na rufie bierze w garść talię i przerzuca ją na druga burtę. Rozumiem, że tak się robi (z lenistwa, czy wygody) przy wypasionej jedynce Beauforta, ale robić tak przy tym wietrze, który wiał? Bez podebrania (choćby częściowego) talii? Przecież z góry wiadomo, że bom przypieprzy całą siłą w wantę, a żagiel w saling.

jaszra napisał(a):
Tak, tak należy robić zwrot przez rufę. Odpadamy na 180 st, szarpiemy talię grota, bom przelatuje i przytrzymujemy go przed wyluzowaniem do pełnego. Da się to zrobić nawet na 40-stkach. Inaczej mamy "glebę".

Znaczy napierdzielamy przy zwrotach przez rufę bomem po wantach czy nie napierdzielamy? :roll:
jaszra napisał(a):
byle jaki sternik kadeta po szkółce regatowej wam to wyjaśni. Bo niestety regaty są najlepszą szkołą żeglowania

Tak, tak, na uj te kapitany, yachtmastery i staże na żaglowcach - byle sternik kadeta po szkółce regatowej… :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 16:07 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
jaszra napisał(a):
Bo niestety regaty są najlepszą szkołą żeglowania.
Sądząc po filmie - bardzo słusznie użyłeś słowa "niestety". :D
jaszra napisał(a):
byle jaki sternik kadeta po szkółce regatowej wam to wyjaśni
Kadeta - tak, Optimista - tak, ale na dużym morskim jachcie - nie, bo albo się zes... o, pardon, skicha, albo wyleci za burtę (sprawdzić, czy nie Pudzianowski).

A z bomem - jak z brzozą. Będziemy dyskutowali, czy to wanta rozwaliła bom, czy bom zerwał wantę. Na szczęście na morzu, nawet obok Helu mało jest helu. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 16:21 

Tes Dreamer czarterowy takie rufy wytrzymuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 16:48 

Zbieraj napisał(a):
Kadeta - tak, Optimista - tak, ale na dużym morskim jachcie - nie, bo albo się zes... o, pardon, skicha, albo wyleci za burtę (sprawdzić, czy nie Pudzianowski).

A z bomem - jak z brzozą. Będziemy dyskutowali, czy to wanta rozwaliła bom, czy bom zerwał wantę. Na szczęście na morzu, nawet obok Helu mało jest helu. :D

Dlaczego napisałem: byle jaki kadeciaż? Bo kadeciaż jest po szkółce regatowej i wie jak należy wybrać żagle po fale, po bomie, jak wybrać obciągacz bomu grota. Wie jak pływa się pod spinakerem. I wie jak wycisnąć z jachtu tyle ile się da. I zapewniam, bom nie rozwali brzozy a tym bardziej wanty.
p.s.
nie piszę tu o żeglowaniu na żaglowcach typu ZC. To zupełnie inna kategoria, chociaż mam miłe wspomnienia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 mar 2015, o 16:58 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Zielony Tygrys napisał(a):
Tes Dreamer czarterowy takie rufy wytrzymuje.
Bo Tes Dreamer czarterowy ma kategorię projektowania I (idiotproof). :lol:
A na supermaszynach Luis Vouitton Cup, jak przywieje piątka B to łamią się maszty.
Jest jednak pewna różnica.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona