Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 13 lip 2025, o 18:29

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 654 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 22  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 lis 2017, o 20:58 

Podziękował : 1767
Otrzymał podziękowań: 4260
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
plitkin napisał(a):
Mie wiem czy licencja programu umozliwia jego wykorzystanie w takich celach.

To akurat nie jest problem. Kupując program (każdy może) możesz się bawić na różne sposoby. Tylko że jest problem ze skanami kadłuba. Wcale nie tak łatwo je dostać, właśnie ze względu na ochronę praw autorskich konstruktora danego jachtu.
Ale nawet jak plik masz, (w końcu można sobie samemu zeskanować, jak wszystko to wszystko), to dalej potrzebujesz, do tego co chciał kuban99, wyników pomiarów.
Z innej strony, kto i na jakich zasadach miałby tego programu używać? Nie mówię że nie ma to sensu, może i ma.

Tylko że, tak naprawdę, nie bardzo widzę potrzebę. Bo po co? Tak naprawdę po co?

Reasumując, na razie można się zgłosić do osób, które w Polsce ten program mają i znają się na zagadnieniu. Ale to nie rozwiąże wszystkich problemów.
Tak nawiasem, program kosztuje 500 euro, na rok.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

plitkin napisał(a):
I po regatach życie toczy sie dalej i przychodzą kolejne regaty. I tak w kolko.

Dokładnie tak jest. To przecież tylko gra, specyficzna ale jednak gra.
:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2017, o 21:15 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Yigael napisał(a):
plitkin napisał(a):
Mie wiem czy licencja programu umozliwia jego wykorzystanie w takich celach.

Ale jakich? Póki co nie podpisaliśmy ACTA i podobnych, i komercyjna licencja na program zakupiony w Polsce umożliwia Ci świadczenie za jego pomocą DOWOLNYCH usług po DOWOLNYCH cenach o ile oprogramowania nie modyfikujesz bez zgody twórcy. Na płycie, w instrukcji czy na początku filmu może sobie dowolne korpo pisać dowolne pierdoły, w razie wątpliwość proszę wskaż mi w polskim prawie przepis, który mówi do jakich celów nabywca może używać oprogramowanie z komercyjną licencją w świadczonych przez siebie i na własną odpowiedzialność usługach dla stron zawieranych przez siebie umów...

Bo na tym AUTO-CADzie licencja pozwala robić tylko drogie projekty brzydkich domów z basenem, a nie darmowe projekty psich bud. Serio, serio? ;)

Na autocadzie mozesz robic i brzydko i pieknie. Ale plyty dvd z filmem, kupionym na licencji prywatnej nie mozesz wykorzystac do odplatnych pokazow (zrobic z tego kino). Muzyki nie mozesz puszczac bez dodatkowych oplat. Oprogramowania na locencji studenckiej nie mozesz wykorzystac w firmie.

Mam wskazac prawo? Nie znam konkretnego. Obstawiam zwykle prawo cywilne i zobowiazania umowne (w postaci akceptacji licencji).
Nawet nie wiem czy w tym sofcie istnieje cos takiego jak licencja komercyjna. Ani tym bardziej nie wiem ile ona kosztuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2017, o 21:21 

Podziękował : 4117
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
%00 euro, to sporo podrozalo bo bodaj 2 lata temu bylo po 300 :) Gdyby mnie bylo stac na kupienie jachtu za 100 000 e i jego utrzymanie to pewnie bym kupowal co rok :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2017, o 21:38 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
waliant napisał(a):
Tak nawiasem, program kosztuje 500 euro, na rok.

Czyli tyle, ile moje jachtowe ubezpieczenie OC, NW i Casco na cały rok ...

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2017, o 21:42 

Podziękował : 441
Otrzymał podziękowań: 754
Uprawnienia żeglarskie: dostateczne plus
Przelicz na gin (bez toniku) - będzie jaśniej.
v

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2017, o 21:46 

Podziękował : 357
Otrzymał podziękowań: 299
Uprawnienia żeglarskie: kpt. jacht.
waliant napisał(a):
Tylko że, tak naprawdę, nie bardzo widzę potrzebę. Bo po co? Tak naprawdę po co?

Po to , żeby wiedzieć czy jest sens. Tylko tyle aż tyle.
Bo czasem nie ma sensu, i wtedy po co inwestować i wywalać kasę w błoto

waliant napisał(a):
To przecież tylko gra, specyficzna ale jednak gra.

NIe gra tylko rywalizacja, totolotek to gra

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2017, o 21:51 

vaginal napisał(a):
Przelicz na gin (bez toniku) - będzie jaśniej.

Po co ta uszczypliwość ?

Co mam na gin przeliczać - gin piją okazjonalnie a ubezpieczenie płacę cyklicznie co rok.

Nie spodziewałem się aż takich kosztów wymienionych przez Tomka ...

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2017, o 21:54 

junak73 napisał(a):
Bo czasem nie ma sensu, i wtedy po co inwestować i wywalać kasę w błoto

Zbyszek, no nie rozumiem. Co sprawdzisz bez pomiarów, jeżeli chodzi o swój jacht?
Pytam serio.
Raz, kiedyś, skorzystałem z takiego programu dzięki dobrej woli jednego konstruktora. Chodziło o dobranie spinakera i spinakerbomu do Pallasa. Tylko że to było na tyle dawno, że wtedy jeszcze obowiązywały różne kary za przekroczenie różnych parametrów.
Owszem, można się np. pobawić żaglami, wagą załogi, może wymiarami takielunku.
Ale na początku? Gdy pytanie brzmiało, przypominam, czy warto robić wszystkie pomiary do świadectwa i ile można na tych pomiarach zyskać. Znasz odpowiedź na to pytanie, bez zrobienia pomiarów, lepszą od mojego oszacowania, które podałem w najlepszej wierze?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2017, o 22:12 

Miszczu, karząca dłoń kubana cię dopadnie. Będziesz błagał o litość, a on dobije cię świadectwem. Dzień sądu co prawda nierychły, ale strzeż się.
v
Bury skumaj bazę dla kogo wydatek 500 ojro, a potem dopiero się grzej.
v podwójne

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2017, o 22:12 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
plitkin napisał(a):
Na autocadzie mozesz robic i brzydko i pieknie. Ale plyty dvd z filmem, kupionym na licencji prywatnej nie mozesz wykorzystac do odplatnych pokazow (zrobic z tego kino). Muzyki nie mozesz puszczac bez dodatkowych oplat. Oprogramowania na locencji studenckiej nie mozesz wykorzystac w firmie.

Yigael napisał(a):
Ale jakich? Póki co nie podpisaliśmy ACTA i podobnych, i komercyjna licencja na program zakupiony w Polsce umożliwia Ci świadczenie za jego pomocą DOWOLNYCH usług po DOWOLNYCH cenach o ile oprogramowania nie modyfikujesz bez zgody twórcy. Na płycie, w instrukcji czy na początku filmu może sobie dowolne korpo pisać dowolne pierdoły, w razie wątpliwość proszę wskaż mi w polskim prawie przepis, który mówi do jakich celów nabywca może używać oprogramowanie z komercyjną licencją w świadczonych przez siebie i na własną odpowiedzialność usługach dla stron zawieranych przez siebie umów...

Wytłuściłem istotę bo odnoszę wrażenie, że dyskutujesz z czymś czego nie napisałem. Pizę od początku o komercyjnej licencji sugerujesz, że osoba prawna jaką jest PZŻ nabędzie licencję prywatną bądź studencką? Serio, serio? :mrgreen:

plitkin napisał(a):
Mam wskazac prawo? Nie znam konkretnego. Obstawiam zwykle prawo cywilne i zobowiazania umowne (w postaci akceptacji licencji).
Nawet nie wiem czy w tym sofcie istnieje cos takiego jak licencja komercyjna. Ani tym bardziej nie wiem ile ona kosztuje.

Ale wiesz, że akceptacja licencji zawierającej "dowolne pierdoły" sprzeczne z polskim prawem nie powoduje, że nabierają one jakiejkolwiek mocy prawnej? Tylko po to przywołałem właśnie film i "dowolne pierdoły" wypisywane z lubością przez amerykańskie wytwórnie na jego początku i okładce. Na przykład o tym, że jakiekolwiek kopiowanie tego filmu jest surowo zabronione, nielegalne i będzie z całą surowością ścigane bla, bla, bla... Otóż czego by tam nie napisano i czego byś nie kliknął w momencie zakupu to jeśli chcesz ten film oglądać i w domu i w samochodzie, a boisz się porysować swój oryginalny nośnik to wypalasz sobie kopie. Jak chcesz pożyczyć film mamie, której kot zwykł gryźć płyty to jeszcze trzecią. A przy okazji archiwizujesz sobie film na domowym dysku. I robisz to wszystko całkiem legalnie mimo wyżej wzmiankowanych pierdół wypisywanych przez wydawcę płyty. Nie wolno Ci robić tego, czego zakazuje polskie prawo - np. publicznie odtwarzać bądź rozpowszechniać publicznie w sieci. Bla bla o kopiowaniu to tylko bla, bla. A najśmieszniejsze, że nie robisz tego za darmo bo wytwórnie dostają za to w myśl polskiego prawa twoją kasę w momencie kiedy kupujesz nagrywarkę i czyste płyty albo dysk twardy. Wiedziałeś?

Ostatnio edytowano 8 lis 2017, o 22:14 przez Były user, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2017, o 22:13 

Tomciu sam powiedziałeś że po zrobieniu dokładnych pomiarów można zyskać sekundy.
Mój przykład, mam ORC club. Stary jakiś, ale jest. Według tego co mówisz jak zrobie dokładne pomiary to mogę zyskać/stracić kilka sekund.

Ale nie o to biega, chodzi o to że czasem nie ma sensu inwestować w jacht pomiary optymalizację bo i tak ten jacht będzie zawsze na końcu. Żeglarstwo regatowe to sport techniczny i od jachtu zależy 50 % wyniku.

Więc jeżeli na bazie takiego darmowego ORC klub,czy jakichś innych darmowych pomiarów ktoś powie takiemu kuban99 czy mnie, czy wielu innym, jak zakładam że jacht w danych regatach przy takim GPH będzie pomiędzy tym i tym jachtem i ma potencjał to każdy chętnie zainwestuje w dokładne pomiary, skany, optymalizację itp,itd

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2017, o 22:18 

Junaku73, twój przypadek jest szczególny.
Dobrze wykonane świadectwo, będzie raczej frustrujące.
Bez 5 luda załogi i ciśnięciu z jachtu na poziomie semiprofi, będzie ciężko.
Taki urok regatowych konstrukcji.
v

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2017, o 22:21 

Ja to kumam, mam tą wiedzę od chwili zakupu, jak poprzedniemu właścicielowi się wymsknęło że mimo zainwestowani wiadra pieniędzy w jacht nie są w stanie z niego już nic więcej wyciągnąć, dlatego startuję w KWR,

Wiem że taki urok tych konstrukcji, jak mówiłem żeglarstwo to sport techniczny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2017, o 22:26 

vaginal napisał(a):
Bury skumaj bazę dla kogo wydatek 500 ojro, a potem dopiero się grzej.

Próbuję "skumać" coś napisał, ale żem po całym dniu roboty to słabo mi idzie.

Możesz mi Swoją wypowiedź napisać i wyjaśnić step by step - jak chłop krowie na granicy - coś chciał mi przekazać ?

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2017, o 22:30 

junak73 napisał(a):
Więc jeżeli na bazie takiego darmowego ORC klub,czy jakichś innych darmowych pomiarów ktoś powie takiemu kuban99 czy mnie, czy wielu innym, jak zakładam że jacht w danych regatach przy takim GPH będzie pomiędzy tym i tym jachtem i ma potencjał to każdy chętnie zainwestuje w dokładne pomiary, skany, optymalizację itp,itd

Ale przecież takie darmowe ORC club ten jacht ma. I to dosłownie darmowe, przez akcję generowania świadectw dwa lata temu.
Świadectwo jest i to już wiemy, i wiemy jakie ma parametry. Czy jacht ma potencjał, to można powiedzieć po jego obejrzeniu, po informacjach z regat, z opinii użytkowników i tak dalej.
Tego nie dowiesz się z programu, bo i jak? I nie dowiesz się, jakie będzie świadectwo po zrobieniu dodatkowych pomiarów.
Czyli wracamy do tego, co napisałem zaraz na początku tego wątku.

I to samo dotyczy Twojego jachtu. Ale czy zyskasz, czy stracisz po zrobieniu dodatkowych pomiarów, to nie wiadomo. Raczej zyskasz, ale...
Ale wracamy do tego co napisałem też wcześniej i o co kuban99 tak się obraził.
Doświadczenie uczy, że na początek to co się ma, jest jak najbardziej wystarczające.
No chyba, że świadectwo jest nierzetelne, błędne, (na co uwagę zwrócił vaginal), ale to zupełnie inna sprawa.
Tutaj tym bardziej, bez zrobienia skanu (lub ogólnie, przygotowaniu pliku off innymi metodami), nie można powiedzieć, jakie będzie świadectwo z nowym kadłubem. No nie wiadomo i już.

Wracając do programu konstruktorskiego - on nic nie pomoże w takiej sytuacji.

Potem, po jakimś czasie, robisz zmiany na jachcie ale wynikające z doświadczenia, a świadectwo się zmienia "za" jachtem.

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2017, o 22:37 

Bury, waliant ostatnim postem wyłożył kawoławowo.
v

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2017, o 22:43 

Ja wiem, już mi to tłukłeś do głowy... ludzie latają na księżyc piszą algorytmy że hoho, przewidują pogodę i wybuchy wulkanów ale na podstawie mojego świadectwa nie da się powiedzieć jaki byłby wynik ( z duuużym błędem) w ostatnich regatach. Przyjąłem do wiadomości, porywalizuję sobie w KWR.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2017, o 22:53 

junak73 napisał(a):
jaki byłby wynik ( z duuużym błędem) w ostatnich regatach.

No kurcze. Wyniki były liczone metodą opartą o PCS, a ona wykorzystuje całą tabelkę osiągów. Normalnie bierze sie to z pliku rms, ale nie ma plików rms sprzed dwóch lat. Czyli musiałbym przeklepać całą tabelkę, stworzyć plik ręcznie, zaciągnąć do programu i policzyć wyniki. Zajęcie na długi wieczór.
A i tak opieramy się na świadectwie sprzed dwóch lat, gdy obecne pewnie byłoby inne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2017, o 22:54 

vaginal napisał(a):
Bury, waliant ostatnim postem wyłożył kawoławowo.

Nie jestem jakoś specjalnie w życiu tępy, firmę prowadzę od lat, dom zbudowałem, jacht mam któryś kolejny, ale nie qmam nadal Twego tłumaczenia.

Może więc poświęć 5 minut i napisz coś chciał powiedzieć pisząc:

vaginal napisał(a):
skumaj bazę dla kogo wydatek 500 ojro, a potem dopiero się grzej.

Tylko napisz proszę w polskim językiem lat 80. ubiegłego stulecia.

W pisanym tekście uwzględnij zdania zawierające: podmiot, orzeczenie oraz wszelkie zasady pisowni rodem z tamtego okresu (bez obecnie stosowanych skrótów myślowych typu " potem dopiero się grzej" lub " skumaj bazę dla kogo wydatek 500 ojro" ) , bo wtedy jest szansa, że Cie zrozumiem.

Wybacz ale to co nazywasz:
vaginal napisał(a):
kawoławowo.

Jest jak dla mnie nieosiągalne w zrozumieniu treści.

W poście Tomka nie znajduję żadnego tłumaczenia adresowanego dla mnie.

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowanie od: piotr6
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2017, o 23:12 

5 minut dla Burego.
Usługobiorcy (ścigający się w regatach) potrzebują usługi polegającej na przygotowaniu danych do świadectwa ORC.
Usługodawca (mierniczy) potrzebuje programu.
Koszty usługodawcy (rzeczone 500 euro) nie są problemem usługobiorcy.
Twoje zwierzenia, co do równowartości zakupów, jakie możesz poczynić za 500 euro sugerują, że plan stania się mierniczym porzucasz z przyczyn finansowych.
v

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2017, o 23:16 

waliant napisał(a):
junak73 napisał(a):

No kurcze. Wyniki były liczone metodą opartą o PCS, a ona wykorzystuje całą tabelkę osiągów. Normalnie bierze sie to z pliku rms, ale nie ma plików rms sprzed dwóch lat. Czyli musiałbym przeklepać całą tabelkę, stworzyć plik ręcznie, zaciągnąć do programu i policzyć wyniki. Zajęcie na długi wieczór.
A i tak opieramy się na świadectwie sprzed dwóch lat, gdy obecne pewnie byłoby inne.

A bo ostatnio usłyszałem NIE DA SIĘ. Teraz zaczynasz gadać jak kolega... czyli da się, tylko się nie chce.

Trzeba było tak od razu, zabrałbym flaszkę Jacka Danielsa i byśmy to policzyli. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2017, o 23:19 

vaginal napisał(a):
5 minut dla Burego.[/quote

OKI - dzięki ...

vaginal napisał(a):
Twoje zwierzenia, co do równowartości zakupów, jakie możesz poczynić za 500 euro sugerują, że plan stania się mierniczym porzucasz z przyczyn finansowych.

Dokładnie tak jest ...

Dzięki za prosty język :D

junak73 napisał(a):
Trzeba było tak od razu, zabrałbym flaszkę Jacka Danielsa i byśmy to policzyli.

Nie dziwię się, że Tomkowi sie nie chciało - Jack Daniels nie jest - jak dla mnie - smaczny :-(

Może spróbuj inny trunek ? :lol:

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2017, o 23:23 

Jednak chyba się nie da. Przepisy od 2017 chyba wymagają określenia parametrów kadłuba na podstawie skanu lub linii teoretycznych.
Mogę się mylić - stąd tyle chybów.
v
Mam wrażenie, że wątek czyta cors - strach się bać.

Ostatnio edytowano 8 lis 2017, o 23:28 przez vaginal, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor vaginal otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2017, o 23:28 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
junak73 napisał(a):
waliant napisał(a):
junak73 napisał(a):

No kurcze. Wyniki były liczone metodą opartą o PCS, a ona wykorzystuje całą tabelkę osiągów. Normalnie bierze sie to z pliku rms, ale nie ma plików rms sprzed dwóch lat. Czyli musiałbym przeklepać całą tabelkę, stworzyć plik ręcznie, zaciągnąć do programu i policzyć wyniki. Zajęcie na długi wieczór.

A bo ostatnio usłyszałem NIE DA SIĘ. Teraz zaczynasz gadać jak kolega... czyli da się, tylko się nie chce.

Trzeba było tak od razu, zabrałbym flaszkę Jacka Danielsa i byśmy to policzyli. ;)

O nie pije takich trunków.Tacy są najgorsi. Nic nie załatwisz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2017, o 23:35 

junak73 napisał(a):
czyli da się

Z takim samym błędem jak przeliczenie wyników metodą np. ToD?
To faktycznie można zrobić, tylko jaka będzie wartość takiego przeliczenia?
Dlatego powiedziałem, że się nie da, w sposób sensowny. Czyli żeby to wyliczenie miało jakąś wartość.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2017, o 12:43 

bury_kocur napisał(a):
Jack Daniels nie jest - jak dla mnie - smaczny

A co za różnica jak się pije z colą :rotfl:

No cóż zawsze można po whiskaczówce Aberlour A’bunadh-a wychylić, ja też wole ale potem wyniki mogłyby być Jak mówi Tomek " całkiem bez wartości"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2017, o 12:49 

Podziękował : 36
Otrzymał podziękowań: 127
Widze ze dyskusja wzbudzila duze zainteresowanie, az forum padlo wiec pozwalam sobie wytlumaczyc jaki mniej wiecej jest sens optymalizacji w ORC w moim pojeciu:

Prosze otworzyc dwa swiadectwa:

http://data.orc.org/public/WPub.dll/CC/89454.pdf
http://data.orc.org/public/WPub.dll/CC/91576.pdf

Sa to jachty tego samego typu, skan kadluba jest ten sam plik. Z mojej wiedzy najwazniejsza roznica w parametrach to waga i powierzchnia zagli, ale jest tez duzo innych parametrow. Przewidywana przez formule ORC roznica predkosci miedzy lodkami to 30 sek na mile czyli kosmos.

Zalozmy ze ten sam sternik plywa w tych samych warunkach na obydwoch jachtach na 100% swoich umiejetnosci. Przy slabych wiatrach jacht z wieksza powierzchnia zagli bedzie plywal szybciej i moze, ale nie musi udac mu sie zyskac te 30 sekund nad jachtem o mniejszej powierzchni, ale jak powieje powiedzmy 3 to juz ta roznica predkosci nie bedzie taka samo duza bo wiatr na tych mniejszych zaglach wytworzy wystarczajaca sile zeby osiagnac maksymalna predkosc wtedy jachty beda plynac tak samo szybko, ale jacht o mniejszych zaglach bedzie mial w przeliczniku przewage 30 sekund. Mysle ze dla kazdego jest to oczywiste.

Wyobrazmy sobie teraz, ze planujemy zakupic nowe zagle. W swoim dotychczasowym zestawie mamy 4 zagle przednie o roznych powierzchniach (1,2,3,4 gdzie 1 jest najwiekszym) wszystkie zagle sa oplywane i wiemy jak szybko lodka plywa na kazdym z zagli w roznych warunkach.

Jezeli mamy dostep do programu do obliczania GPH to wpisujemy sobie kazdy zagiel i dostajemy zestaw wspolczynnikow. Ze swojego doswiadczenia widzimy np ze na zaglu 2 nie plywamy duzo wolniej niz na zaglu 1 i przewaznie w 70% przypadkow mamy prawie takie same predkosci jak na zaglu 1, ale wspolczynnik mamy o kilka moze kilkanascie sekund (tego nie wiem) lepszy.

Jak to wszystko sobie posprawdzamy to decydujemy sie na nowe zagle w miare swiadomie i wiemy czego sie mozemy spodziewac. Jak nie bedzie wialo to mamy do tylu, a jak powieje to szanse mamy wieksze. Dodatkowo wiadomo, ze jak zaglomistrz nie zepsuje roboty to na tym nowym zaglu bedziemy plywac szybciej.

Ja w tym watku grzecznie poprosilem zeby dla powiekszenia wiedzy ogolnej przedstawic takie wyliczenia dla PRZYKLADOWYEGO jachtu tak zeby kazdy zainteresowany formula mogl sobie zobaczyc jakie sa faktyczne zakresy zyskow i strat w roznych konfiguracjach. Mozna by takie zestawienia zrobic dla kilku PRZYKLADOWYCH jachtow. Wtedy kazdy zainteresowany mialby jakies pojecie o tym co sie stanie kiedy dokonamy konkretnych zmian. Na pewno byla by to jakas wartosc dodana w stosunku do absolutnej niewiedzy.

Jak widac na przykladach swiadectw jest w tym sens bo roznica w przeliczniku jest duza i przy bardzo zblizonych umiejetnosciach sternikow w pewnych warunkach jacht o wiekszych zaglach doslownie nie ma szans z jachtem o mniejszych zaglach. O to mi chodzilo ze udalo mi sie poplynac dobry wyscig a i tak w klasyfikacji bylem nisko.

Jezeli nie mamy dostepu do programu to zeby dostac taki zestaw wspolczynnikow to musimy dokonac iles zmian w swiadectwach kazdorazowo placac za to. W zeszlym roku to bylo 50 pln za kazda zmiane, a w tym jesli sie nie myle to podrozalo i to sporo bo jakies 3 razy. Parametrow majacych wplyw na GPH jest bardzo duzo i jezeli chcemy pokombinowac bez programu tylko dokonujac konkretnych zmian w swiadectwach to musimy wydac fortune.

Wtedy to 500 euro za program nie wydaje sie taka duza kwota, a jezeli kilku kumpli zlozy sie po 100 euro raz na kilka lat ( zmiany w formule sa co roku,ale z tego co widze to nie sa jakies istotne roznice i jak raz zoptymalizujemy lodke to na kilka lat mamy spokoj) to juz nie sa jakies duze pieniadze.

Zastanawia mnie czemu ktos kto tyle plywa w regatach i jest mierniczym publicznie pisze bzdury ze takie teoretyczne porownania nie maja sensu tylko wciaz powtarza zrob (czyli zaplac) pomiar to zobaczysz.

Czy to jest brak podstawowej wiedzy, proba zachowania przewagi w know-how nad innymi zawodnikami, czy dbanie o interesy mierniczych? Z natury uwazam ze ludzie sa dobrzy wiec zakladam brak wiedzy i ABSOLUTNIE nikogo kogo znam tylko z forum publicznie NIE OCENIAM. Tylko mnie to zastanawia co taka osoba moze miec na celu, a zdanie kazdy czytajacy forum sobie wyrobi samemu.

Ja ze swojej strony mialem na celu stworzenie takiego poradnika z przykladami zeby kazdy zainteresowany formula zobaczyl z czym to sie je a nie plywal na lodce na ktorej nawet jak dobrze poplynie nie mial szans i robil frekfencje. Moze tez to przekonac niezdecydowanych na udzial w spolce kolezenskiej i zakup licencji.

Jezeli ilosc swiadomych uczestnkow regat w formule by sie powiekszyla to wplynelo by to na ogolny wzrost poziomu bo ci lepsi musieli by sie bardziej postarac, zeby wygrac bo ci z lepiej dopasowanymi lodkami do formuly zaczeli byim deptac po pietach, a tak to ludzie sie zniechecaja bo plywaja na jakims poziomie, ale to nie przynosi efektow ( nie chodzi od razu o zdobywanie pucharow, ale przeskoczenie o oczko czy dwa w klasyfikacji bo przeciez nie od razu Rzym zbudowano) i odchodza do Open czy KWR.

Walianta prosze o powstrzymania sie od kolejnych niekulturalnych zlosliwosci i ocen moich umiejetnosci i co wazniejsze oceniania mojej jednostki bo to szybka, dzielna i piekna lodz i nic mu nie zawinila.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2017, o 12:52 

waliant napisał(a):
Z takim samym błędem jak przeliczenie wyników metodą np. ToD?
To faktycznie można zrobić, tylko jaka będzie wartość takiego przeliczenia?

Ten dalej swoje... ;)
MENTALNĄ wartość.
wchodzimy na długim 58 milowym biegu dwie minuty po sobie.
Jak byś mi powiedział z dużym błedem (coprawda wyżej mówiłeś że to tylko kilka sekund) że z moim GPH bym był po przeliczeniu przed/za tobą kilka miejsc, to chyba jasne, przekonujesz mnie i robie te pieprzone skanowanie i ORC int.

Jak byś mi powiedział stary z tym GPH to byś był na 15 miejscu, no a jak zrobisz skany , i zoptymalizujesz jacht może na 13 to mam to w dupie, staruję sobie rekreacyjnie w KWR.

Ja nie wiem wydaje mi się jak rozmawiam z tobą o tym systemie przeliczeniowym że jestem idiotą albo nie umiem się wysłowić i adwersarz mnie nie rozumie, czyli jestem idiotą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2017, o 13:00 

Przepraszam ale teraz zobaczylem ze lodka z wiekszymi zaglami to nowsza wersja Scampi. Tutaj jest certyfikat z takim samym Scampi. Waga jest bardziej zblizona, ale roznica to juz tylko, ale wciaz az 21 sekund co wciaz jest dobrym przykladem.

http://data.orc.org/public/WPub.dll/CC/27662.pdf

Edit:

Tu jeszcze 2 fajne certyfikaty dla porownania First 31.7 rok 2017 roznica 33sek:

http://data.orc.org/public/WPub.dll/CC/89349.pdf
http://data.orc.org/public/WPub.dll/CC/89431.pdf

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2017, o 13:34 

Dla Junaka i wszystkich innych linki do kalkulatorow mozna sie przymierzyc. Trzeba przewinac na dol strony.

Time on distance:

http://www.orc.org/index.asp?id=33

Time on time:

http://www.orc.org/index.asp?id=34

Jak kiedys bede liczyl wyniki regat dla siebie to wrzuce tutaj porownanie.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 654 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 22  Następna strona