Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 lip 2025, o 00:34

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 sie 2012, o 13:01 
Niestety Morskie Mistrzostwa Polski w KWR i ORC nie odbędą się w tym roku w Kołobrzegu.
Z powodów finansowych organizacja zostanie przeniesiona prawdopodobnie do Trójmiasta.
Szczegóły:
http://www.portalzeglarski.com/wiadomosc,3139.html
Pozdrawiam Kriss

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sie 2012, o 13:11 

Podziękował : 1767
Otrzymał podziękowań: 4263
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Jak napisałem na sailforum, ręce opadają...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sie 2012, o 15:46 

Podziękował : 4120
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Dokladnie. Wielu z nas ma ograniczenia czasowe i musi wybierac. Ja wlasnie poza regatami samotnikow wybralem MP . Do Kolobrzegu mam ok 90 Mm i to bylo dla mnie do przyjecia bo wyprawa do Trojmiasta zajmuje sporo wiecej, szczegolnie powrot :)
Moze czas na zmiany w Komisji Morskiej PZŻ ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sie 2012, o 17:35 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
M@rek napisał(a):
Moze czas na zmiany w Komisji Morskiej PZŻ ?
W każdej komisji! Nie tylko morskiej!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sie 2012, o 19:17 

Marku, pozostale ( nawet nie wiem jakie) sa mi dokladnie obojetne :) Ta niestety
nie bo od niej zaleza takie regaty jak Mistrzostwa Polski.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sie 2012, o 20:02 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
M@rek napisał(a):
sa mi dokladnie obojetne :) Ta niestety nie
Każdy ma jakiegoś konika i jakąś komisję :-(

Mi akurat - jeśli chodzi o ściganie się (kto się ściga, ten wyrzyga) się, to jest akurat rybka, ale przez czystą TWAjową solidarność - współczuje Wam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 sie 2012, o 14:50 

Roznica polega na tym ze te inne mozna dokladnie olac :) Tej jak na razie sie nie da(:

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Dostalem maila ze MP zostana przeniesione do Trojmiasta.Niestety na wyprawe tam mam za malo czasu i z zalem musze zrezygnowac. Nie sadze tez zeby pojawila sie liczna reprezentacja zachodniopomorskiego z podobnych powodow.
Moze lepiej w przyszlosci mistrzostwa KWR organizowac w Swinoujsciu a ORC w Trojmiescie, najlepiej w roznych terminach. Kazdy moglby wybrac co mu pasuje lub startowac w obu ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2012, o 08:29 
W związku z zaistniałą sytuacją myślę warto zadać kilka pytań:
szczegóły:
http://portalzeglarski.com/wiadomosc,3142.html
Pozdrawiam
Kriss

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sie 2012, o 21:15 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
PZŻ jest "właściwym" związkiem SPORTOWYM czyli do czego jest jak nie po to, żeby organizować mistrzostwa Polski?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2012, o 07:38 

Niestety z 90 % czlpnkow PZŻ z regatami nie mialo i nie ma do czynienia. Maja za to prawo glosu i wybieraja sobie podobnych do wladz okregowych i krajowych, Efekt jest taki, jaki widac.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2012, o 14:54 
Dobra i zła informacja odnośnie organizacji Morskich Żeglarskich Mistrzostw Polski
Jak widać dla chcącego nic trudnego żeby Mistrzostwa odbyły się w miejscu pierwotnie planowanym czyli Kołobrzegu
Widać też że jeśli ktoś bardzo nie chce to i tak będą w Gdyni
Więcej:
http://www.portalzeglarski.com/wiadomosc,3148.html
Ps. proponuję od 2013r organizację równolegle Żeglarskich Morskich Mistrzostw Polski Zachodniej i Żeglarskich Morskich Mistrzostw Polski Wschodzniej ......
Wyniki z obu imprez mogą służyć do wyłonienia generalnego MIstrza Polski
Co wy na to?
Ja jak na lato :):):)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2012, o 15:54 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Pozwolę sobie skomentować pomysł organizacji MŻMP w 2013 roku rozdzielonych na cześć wschodnią i zachodnią, zawarty w artykule. Według mnie jest on bardzo zły, a nawoływanie do niego jest szkodliwe dla polskiego żeglarstwa regatowego. Są inne - lepsze metody sprowadzenia Morskich Żeglarskich Mistrzostw Polski na zachodnie wybrzeże. Może warto zamiast szukać spiskowych teorii i urojonego wroga, przemyśleć co leży u podstaw decyzji Komisji Morskiej o organizacji MŻMP od 2010 roku w Trójmieście. Radzę przypomnieć sobie Mistrzostwa Polski z 2009 roku i poddać się krótkiej refleksji. Jestem przekonany, że jeśli na tegorocznych MŻMP w Gdyni pojawiły by się jakieś jachty szczecińskie, to za rok regaty odbyły by się w zachodniopomorskim. Przypomnę też, że Morskie Żeglarskie Mistrzostwa Polski mogę być rozgrywane tylko i wyłącznie w formule ORC International, ponieważ jest to jedyna na świecie formuła wyrównawcza zatwierdzona przez ISAF. Nie mam nic przeciwko Mistrzostwom Polski KWR, uważam że potrzebna jest też taka impreza i może być organizowana przy okazji MŻMP w tym samym czasie i miejscu.

Sprawa Kołobrzegu jest żenująca i trudno szukać winnego.
Także uważam, że Komisja Morska potrzebuje odświeżenia. Obserwuję jednak co się dzieje w środowisku regatowców morskich od kilku lat. 90% żeglarzy czerpie chyba przyjemność z samego narzekania, bo nie robią nić żeby sytuację poprawić. A rozwiązanie jest banalnie proste. Najefektywniejszym sposobem sprowadzenia MŻMP do Świnoujścia jest startowanie szczecińskimi jachtami w tych regatach w Trójmieście. Pokazanie Komisji Morskiej, że szczecińska flota też jest aktywna i chce się ścigać w ORC. Wrócić do sytuacji sprzed kilku lat, kiedy to do Gdyni pływały jachty ze Szczecina, a do Świnoujścia z Trójmiasta. O to w tym wszystkim chodzi!!! Czy tak trudno to zrozumieć? To nie jest żaden spisek.

Rozumiem, że nie każdy ma tyle czasu, żeby przepłynąć do Gdyni, zwłaszcza gdy miejsce regat zmienia się w ostatniej chwili. Jednak kilka lat temu ludzie też pracowali, uczyli się i prowadzili własne firmy, a mimo to potrafili zagospodarować sobie kilka dni na start w Mistrzostwach Polski z dala od własnej przystani.

W tym roku kilka szczecińskich jachtów startowało w powodzeniem w kilku regatach w Trójmieście. Jak widać jest to możliwe

pozdrawiam,
Wojtek Denderski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2012, o 17:24 

Wojtek Denderski napisał(a):
Przypomnę też, że Morskie Żeglarskie Mistrzostwa Polski mogę być rozgrywane tylko i wyłącznie w formule ORC International, ponieważ jest to jedyna na świecie formuła wyrównawcza zatwierdzona przez ISAF. Nie mam nic przeciwko Mistrzostwom Polski KWR, uważam że potrzebna jest też taka impreza i może być organizowana przy okazji MŻMP w tym samym czasie i miejscu.

Wojtku, przyznam ze nie rozumiem tego co napisales :) To moga byc MP KWR czy nie ?
Ja sygerowalem zeby MP ORC Int. rozgrywac w trojmiescie, bo tam jest najwiecej pomierzonych jachtow, a KWR w Swinoujsciu z analogicznych powodow( blisko 100 pomierzonych jachtow). Do tego w roznych terminach zeby zainteresowani mogli wystartowac w obu imprezach.
Czy trudno sukac winnych kolobrzeskiej klapy ? Moze i trudno ale uwazam ze warto.
Ktos decyzje podjal, ktos ja konsultowal a teraz winnych nie ma :) Stare powiedzenie mowi ze sukces ma wielu ojcow a porazka jest sierota :)
Co do udzialu szczecinskich jachtow w regatach w Trojmiesie w tym roku. Wiem ile ta wyprawa zalogi kosztowala i ile trwala. Zapytaj zainteresowanych czy maja ochote to powtorzyc . Zapytaj innych, dlaczego nie poplyneli ? Dlaczego sam nie poplynales ?
Dlaczego nasze jachty majace pomiar ORC praktycznie nie startuja w europejskich regatach ? Przeciez to takie proste, wystarczy kupic lub zbusowac jacht, zebrac zaloge . zrobic pomiar i startowac :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2012, o 18:02 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Można zrobić MP KWR w Świnoujściu a MŻMP w Trojmieście, to dobry pomysł.

Pływałem kiedyś na regaty do Trójmiasta i wiem jak to smakuje. Może jestem dziwny, ale lubiłem to.

Byłem na Nord Cup w tym roku (spotkałem tam zresztą chłopaków z Exoceta i Adama Lisieckiego) ale mniejszą jednostka - 505. Może to jest rozwiązanie dla tych co mają mniej czasu i pieniędzy. Mi się sprawdza znakomicie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sie 2012, o 18:55 

Wojtku, dla mnie najlepsze :) Ci , ktorzy scigaja sie regularnie i zrobili oba pomiary beda mieli wybor ale tez szanse na rywalizacje w obu. Ja tez kiedys regularnie plywalem na MP do trojmiasta , ale na wiekszych, klubowych jachtach. Scigalismy sie w klasach na jachtach podobnej wielkosci a teraz 22 stopowy "Orson" rywalizowal z "Fujimo" , jaki to mialo ses ?
Jesli Tomek zdecyduje sie wystartowac w MP "Simba" poplyne z Nim z przyjemnoscia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2012, o 08:33 
a ja mam inny pomysł:
Dla czego mamy dzielić ORC i KWR na zachód i wschód?
Dla czego nie zrobić obu Mistrzostw i tu i tu i zrobić cyklu dwóch imprez mistrzowskich?
Moja propozycja modyfikacji zasad Morskich Żeglarskich Mistrzostw Polski w ORC Int.

http://www.portalzeglarski.com/wiadomosc,3154.html

Tylko czy dorośliśmy do takich rozwiązań? skoro Komisja Morska nie potrafi zrobić jednej poważnej imprezy Mistrzowskiej w Polsce?
co wy na to?

Ostatnio edytowano 8 sie 2012, o 09:23 przez Maar, łącznie edytowano 1 raz
literówka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2012, o 10:57 

Tak w nawiazaniu, czy ktos ze Szczecina i okolic jest w stanie wuporzyczyc busa z hakiem na czas ewentualnych MP w Trojmiescie ? Zamiennie mozemy dac Vectre lub Civica. Wypozyczalnie to alternatywa ale dosc kosztowna, stad wlasnie pytanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2012, o 15:13 

Podziękował : 6
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
bluefin napisał(a):
?
Moja propozycja modyfikacji zasad Morskich Żeglarskich Mistrzostw Polski w ORC Int.

http://www.portalzeglarski.com/wiadomosc,3154.html

A ja proponuję MŻMP zrobić na Morzu Czarnym albo na Adriatyku. Bo dlaczego żeglarze z południa Polski mają mieć zawsze najdalej?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2012, o 16:11 

Jak zaplacisz za transport "Fujimo" np. to czemu nie :)
Jeszcze nie slyszalem zeby Niemczy czy Szwedzi cos takiego zrobili, Wlosi tez na Baltyku nie robia. Czesi, Wegrzy czzy Austryjacy moga sobie wybierac :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2012, o 16:51 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Myślę, ze Grześ sobie jaja robi.
Osobiście jestem przeciwnikiem mistrzostw zachodu i wschodu. Dla mnie to bardzo zły i szkodliwy pomysł. Za chwile dojdziemy do sytuacji gdy będzie więcej mistrzostw niż jachtów w nich startujących.
Moim zdaniem mistrzostwa należy robić tam gdzie chcą żeglarze, a nie działacze. Tam, gdzie chcą tez tego organizatorzy.

Ostatnio edytowano 20 sie 2012, o 17:07 przez Maar, łącznie edytowano 1 raz
Kilka literówek typowych dla Androidowych słowników poprawiłem ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2012, o 17:31 

plitkin napisał(a):
Myślę, ze Grześ sobie jaja robi.

Oczywiście! :lol: Bo cała ta sytuacja jest co najmniej groteskowa. Tak jakby za chwile miało dojść do rozłamu RP jak za Bolka Krzywoustego (kto to pamięta swoją drogą). :-P
Zawziętość tych "ze wschodu" w niepływaniu "na zachód" i vice versa myślę że bardziej głoszona niż faktyczna do takiego rozłamu prowadzi.

Analogicznie dlaczego Puchar Polski Jachtów Kabinowych skupiony jest w ćwiartce północno-wschodniej RP? Czemu nie ma eliminacji PPJK na zalewach: Żywieckim, Rożnowskim, Pogorii, Solińskim, Czorsztynie, Rybnickim? Otóż dlatego, że nie ma tam odpowiedniego zaplecza i chętnego organizatora który by podołał standardom. Ja się nie obrażam, że cały sezon musiałem dymać setki kilometrów żeby trochę popływać. Zatem zamiast głosić i nawoływać tak do podziału na dwie strefy weźcie się i zróbcie na zachodzie porządne Mistrzostwa Polski w przyszłym roku, już zacznijcie szukać sponsorów, organizować zaplecze itp. Jeśli szanowna komisja zobaczy te działania to nie sądzę żeby upierała się przy kolejnych MP w Gdyni, zwłaszcza że te z ubiegłego roku były hmmm tak sobie zorganizowane... :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2012, o 17:51 

Grzesiu, Komisja Morska jest zdominowana przez Trojmiasto, to fakt niepodwazalny.
W Kolobrzegu beda na dniach regaty "O srebrny dzwon" wiec z organizacja MP tez by sobie chyba poradzili. Co do pieniedzy, Miasto przeznaczylo 30 tys, Marszalek wojewodztwa dosal 10 tys. Takie sa fakty. Co jest w tle moge sie domyslac.
Do Kolobrzegu od nas wybiarali sie : Bryza 33,Bryza sport, Smyczek, Antidotum, Kiwi, Exocet, Simba,Wisla, Harry, Sagala, Loxa, Scorpena,Lady Dana,Xante, Nefreteti i pewnie jeszcze pare innych. Ile z nich pojawi sie w Gdyni ?Moze o to chdzilo ?

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Jachty z PPJK sa sporo mniejsze i lzejsze.I tak transportowane na lawetach, z morskimi to juz nie tak prosto. Z gdyni mozna wracac dwie doby a mozna i tydzien ( w przypadku mniejszych jachtow) To istotne utrudnienie.

I jeszcze jedno, pare jachtow ze wschodu wystartowalo w "polonezie" m.inn.dlatego ze potem mial byc Kolobrzeg. Niektorzy porezerwowali hotele itp. Tez ze zmiany nie byli zadowoleni.

Ciekaw jestem jeszcze, jak bedzie z pomiarami i aktualnymi swiadectwami, bo jak na razie w Trojmiescie wyglada nieciekawie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2012, o 18:16 

Akcja z tegorocznymi MP woła o pomstę do nieba i tego już nikomu nie trzeba udowadniać. Warto by było też wysłuchać wyjaśnień komisji morskiej w tej sprawie i wtedy podjąć odpowiednie działania zmierzające do uzdrowienia tej chorej sytuacji. Natomiast pomysły, które przedstawione zostały na portalu żeglarskim są delikatnie mówiąc niefortunne i nie są najszczęśliwszym rozwiązaniem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2012, o 19:44 

Grzesiu, jesli liczysz na jakiekolwiek wyjasnienia to wybacz, jestes naiwny :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2012, o 20:24 

M@rek napisał(a):
Ciekaw jestem jeszcze, jak bedzie z pomiarami i aktualnymi swiadectwami, bo jak na razie w Trojmiescie wyglada nieciekawie.

Ale w jakim sensie? Mowa o KWR? Kilka jachtów w KWR się ostatnio pomierzyło, nawet dwa takie, których właściciele się zarzekali "że po ich trupie"... Hue hue hue. Uśmiałem się nieźle, choć to bardziej śmiech przez łzy.
Lista jachtów pomierzonych jest całkiem spora, liczy (na 5 sierpnia) 54 jachty.

M@rek napisał(a):
Grzesiu, jesli liczysz na jakiekolwiek wyjasnienia to wybacz, jestes naiwny :)

Jeżeli pod koniec MP usłyszymy jakieś mętne ogólniki na ten temat, to będzie dobrze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2012, o 20:40 

Marku, Ty znasz lepiej tych ludzi więc zapewne masz rację. Szkoda, bo wyjaśnienia by się przydały.

Zarząd Polskiego Związku Żeglarskiego w dniu 11 maja 2009 roku zatwierdził skład osobowy Komisji Żeglarstwa Morskiego PZŻ

l.P. Imię i nazwisko Funkcja

1. Maciej Leśny Przewodniczący
2. Edward Kinas Zastępca przewodniczącego
3. Maciej Białowąs
4. Marek Brągoszewski
5. Zbigniew Jagmiątkowski
6. Andrzej Kajut
7. Marek Kitzerman
8. Marek Kleban
9. Wiktor Leszczyński
10. Jerzy Maćkowiak
11. Zygmunt Mierzwiński
12. Piotr Ostrowski
13. Andrzej Pawluch
14. Maciej Polański
15. Marek Rzemieniewski
16. Tadeusz Siwiec
17. Bogdan Sobiło
18. Jan Wątrobiński

DELEGACI PZŻ DO PRAC W KOMISJI

1. Jerzy MAĆKOWIAK – delegat Komisji Technicznej PZŻ

2. Jarosław GÓRSKI – delegat Komisji Technicznej PZŻ (mierniczy ORC INT)

3. Marek WÓJCIK – delegat Komisji Sportu

– delegat Komisji Szkolenia

– delegat Komisji Żeglarstwa Śródlądowego

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2012, o 20:44 

Podziękował : 1823
Otrzymał podziękowań: 2216
Uprawnienia żeglarskie: sternik
A co na to prawnicy? :evil: Przecież nie można zmieniać kalendarza bez wydarzeń nadzwyczajnych, a takie chyba nie wystąpiły. Ktoś popełnił błąd i powinien go naprawić.

Nie można też twierdzić, że żeglarze mają więcej do powiedzenia... niż PZŻ. To jest struktura i reprezentacja. Nie po to żeglarze zapisują się do klubów, a te zrzeszają w PZŻ, żeby w jakiejkolwiek sytuacji podważać funkcjonowanie struktury. Związek jest od planowania i koordynacji działań. Okręg od organizowania imprezy. Tak myślę.

MP są zbyt prestiżowym wydarzeniem, żeby je lekceważyć przez kogokolwiek.
Kołobrzeg ma nową Marinę. Położenie portu na wybrzeżu jest w miarę neutralne. Bardziej w centrum wybrzeża leży chyba tylko Darłowo, ale czy ma takie warunki jak Kołobrzeg?

A może - kto wygra mistrzostwo, ten będzie organizatorem kolejnych MP? :D

ps. Wczytałem się w linki blufina i wygląda na to, że nie tylko klub, ale i port zrezygnował z organizowania MP. W takiej sytuacji PZŻ zachował się właściwie wyznaczając nowego organizatora.

Ostatnio edytowano 20 sie 2012, o 22:01 przez Mir, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2012, o 21:42 

waliant napisał(a):

Ale w jakim sensie? Mowa o KWR? Kilka jachtów w KWR się ostatnio pomierzyło, nawet dwa takie, których właściciele się zarzekali "że po ich trupie"... Hue hue hue. Uśmiałem się nieźle, choć to bardziej śmiech przez łzy.
Lista jachtów pomierzonych jest całkiem spora, liczy (na 5 sierpnia) 54 jachty.

Tomku, gdzie mozna zapoznac sie z ta lista ? Ta z ub.r, na stronie JK AZS nie jest aktualna a do tego ma np Delphie 24 ktora swiadectwa nie powinna dostac a tez np. dwa rozne swiadectwa jednego jachtu. Dla mnie to lipa.
U nas lista liczy aktualnie 99 jachtow.

Co do skladu MK to Szczecin reprezentuje Jagniatkowski, ktory o regatach pojecia nie ma i Tadeusz Siwiec, ktory ma juz swoje lata i choc mieszka obecnie w Szczecinie wiekszosc zycia zeglarskiego spedzil w Gdynskiej Kotwicy. Czy trzeba cos wiecej dodawac ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2012, o 21:57 

M@rek napisał(a):
Tomku, gdzie mozna zapoznac sie z ta lista ? Ta z ub.r, na stronie JK AZS nie jest aktualna

A tutaj choćby:

http://zeglarz.gda.pl/pdfs/kwr2012/2012 ... 5%84sk.pdf

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sie 2012, o 10:51 
Aktualne informacje dotyczące Mistrzostw Poslki ORC Int i KWR
Więcej:
http://www.portalzeglarski.com/wiadomosc,3205.html
oraz komentarz do organizacji dopisany przez autora ..... :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona