Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 13:13

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 maja 2012, o 18:03 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Że się komuś chciało chcieć...
http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,126461,11765570,Niezwykla_lodz__Dzielo_naszego_konstruktora__ZDJECIA_.html
Gratulacje dla konstruktora za marzenia i wytrwałość.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 maja 2012, o 17:57 
Przypominam, że jeżeli ktoś używa drewna jako paliwa do napędzania pojazdu mechanicznego winien jest państwu zapłacić podatek akcyzowy od paliw. W innym przypadku jest cięzkim przestępcą. :D :D

Pozdrowienia - Jarek Czyszek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 maja 2012, o 05:12 

Cieszę się, że i Ty doceniasz pasję oraz włożony w konstrukcję nie tylko łodzi ale i silnika, trud konstruktora.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 maja 2012, o 08:19 
Jacek Woźniak napisał(a):
Cieszę się, że i Ty doceniasz pasję oraz włożony w konstrukcję nie tylko łodzi ale i silnika, trud konstruktora.

Nie doczytałeś, zarówno trud konstruktora jak i jego pasja jest mi obojętna, wskazuję tylko, że nie odprowadzając akcyzy ów kostruktor jest przestepcą podatkowym. O czym, być może, nie wie. Mozna się z tego rechotać, ale zapewniam Cię, że tylko do czasu.
Budowa takiej maszyny parowej nie jest jakimś wielkim osiągnieciem, układ npędowy , który przy mocy ca 6 KM waży dwieście pięćdziesiąt kilogramów nie wytrzymuje porównania z 6 konnym Evinrude'm np.
Pozdrowienia, z propozycją czytania ze zrozumieniem
Jarek Czyszek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 maja 2012, o 08:30 

Podziękował : 490
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
Jarku, co innego kupić, co innego zrobić własnoręcznie. O to chodzi w tej zabawie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 maja 2012, o 08:44 
lj78 napisał(a):
co innego zrobić własnoręcznie.

Jako ciekawostkę warsztatową?
Pewnie tak, ale tutaj stawiałbym na jakąś bardziej zaawansowaną konstrukcję. Taką podobną na przykład do dwucylindrowej maszyny parowej i wytwornicy pary samochodu Stanley sprzed stu lat.
http://www.mt.com.pl/parowe-samochody-marki-stanley
Obrazek
ze strony:
http://oldcarandtruckpictures.com/StanleySteamer/
To co z Kielc na fotografii to bardziej przypomina Watta i jego wyroby.
BTW: słyszeliście dowcip o Kielcach?...
Pozdrowienia - Jarek Czyszek

Ostatnio edytowano 24 maja 2012, o 08:44 przez tatajarek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 maja 2012, o 09:20 

tatajarek napisał(a):
Nie doczytałeś, zarówno trud konstruktora jak i jego pasja jest mi obojętna, wskazuję tylko, że nie odprowadzając akcyzy ów kostruktor jest przestepcą podatkowym. O czym, być może, nie wie. Mozna się z tego rechotać, ale zapewniam Cię, że tylko do czasu.

Mam nadzieję, że skoro ostrzegasz będziesz mógł podać odpowiedni artykuł ustawy.
tatajarek napisał(a):
Budowa takiej maszyny parowej nie jest jakimś wielkim osiągnieciem, układ npędowy , który przy mocy ca 6 KM waży dwieście pięćdziesiąt kilogramów nie wytrzymuje porównania z 6 konnym Evinrude'm np.

Pewnie, że nie jest, plany można znaleźć w co drugim czasopiśmie motoryzacyjnym, części i podzespoły masowo tłuką azjaci a obliczenia tak proste, że wystarcza do tego czterodziałaniowy kalkulator. Takie konstrukcje powstają w co trzecim garażu, podobnie jak drewniane jachty czy samodzielnie robiony niedzielny makaron. Ja największą trudność widzę w wykonaniu kotła parowego i skraplacza.
tatajarek napisał(a):
Pozdrowienia, z propozycją czytania ze zrozumieniem

Daj mi szansę! Pisz z sensem i na temat! Moja szklana kula ostatnio zmatowiała i ni cholery nie chce czytać w myślach innych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 maja 2012, o 10:15 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Jacek Woźniak napisał(a):
tatajarek napisał(a):

Mam nadzieję, że skoro ostrzegasz będziesz mógł podać odpowiedni artykuł ustawy.

Oraz rozporządzenie, które wskazuje sposób płacenia i wysokość stawki akcyzy na drewno...
Tej akcyzy, którą jakoby "winien jest" odprowadzać użytkownik końcowy, który "używa drewna jako paliwa do napędzania pojazdu mechanicznego "... :lol:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 maja 2012, o 10:44 

Skąd wiesz, że "napędza" drewnem? :-P

A jak jest w przypadku energii elektrycznej czy gazu propan-butan zasilającego liczne wózki widłowe? Kolej można sobie odpuścić ale tacy taksówkarze w Toyotach Prius czy inne Pawlaki pewnie akcyzę za prąd do napędzania samochodów płacą...
No i oczywiście najważniejsze czy celników, bo chyba oni zajmują się akcyzą, będzie ten przypadek interesował? :-P

Odpowiedz z cytatem