Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 28 wrz 2022, o 07:42




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 sty 2018, o 12:21 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 gru 2012, o 17:48
Posty: 3852
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 640
Otrzymał podziękowań: 1196
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
toudi napisał(a):
W telefonie z androidem i wbudowanym gps widzę punkt swojego położenia
mimo że mapa morska już nie obejmuje tego terenu (w opencpn).
Jak to uzyskać na lapku ?

Hmmm... Jak uzyskać to, aby tego nie było? :lol:

_________________

***********************************************
* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *
***********************************************


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2018, o 12:29 
*** Ban ***

Dołączył(a): 20 mar 2010, o 03:26
Posty: 4717
Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
toudi napisał(a):
Jak to uzyskać na lapku ? Ta sama mapa,zainstalowany gps.
Gdzieś go chyba trza włączyć,tylko gdzie

1 Antena działa prawidłowo gdy raz po raz mruga.
2. Gdzie masz antenę, jeśli w pomieszczeniu to ma ona prawo nie odbierać sygnału z satelity - ciągły sygnał świetlny
3. Jeśli masz antenę na zewnątrz i mruga raz po raz, ale nie masz pozycji, to sprawdź czy masz prawidłowo ustawiony Open i sterownik.
Masz mieć taki sam nr wejścia USB w Openie jak w sterowniku, w sterowniku i połączeniach Opena ustawiane 4800b/s

Piotr Siedlewski


Ostatnio edytowano 5 sty 2018, o 12:33 przez ins, łącznie edytowano 1 raz


Za ten post autor ins otrzymał podziękowanie od: toudi
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2018, o 12:32 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 gru 2012, o 17:48
Posty: 3852
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 640
Otrzymał podziękowań: 1196
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
ins napisał(a):
Piotr Siedlewski
Ja zrozumiałem, że dopóki ma mapę - OCPN pokazuje pozycję, a gdy mapa się kończy - nie.

_________________

***********************************************
* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *
***********************************************


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2018, o 12:35 
*** Ban ***

Dołączył(a): 20 mar 2010, o 03:26
Posty: 4717
Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
ins napisał(a):
Piotr Siedlewski
Ja zrozumiałem, że dopóki ma mapę - OCPN pokazuje pozycję, a gdy mapa się kończy - nie.

Przecież to nie ma znaczenia, pozycja będzie pokazana na generalce załączonej do Opena, nawet jeśli nie ma mapy ściągniętej z zewnątrz.

Piotr Siedlewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2018, o 12:37 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 gru 2012, o 17:48
Posty: 3852
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 640
Otrzymał podziękowań: 1196
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
ins napisał(a):
Przecież to nie ma znaczenia
Wiem, dlatego spytałem jak tego można dokonać. :roll:

_________________

***********************************************
* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *
***********************************************


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2018, o 12:38 
*** Ban ***

Dołączył(a): 20 mar 2010, o 03:26
Posty: 4717
Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
ins napisał(a):
Przecież to nie ma znaczenia
Wiem, dlatego spytałem jak tego można dokonać. :roll:

Zaraz się pewnie dowiemy.

Piotr Siedlewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2018, o 13:20 

Dołączył(a): 6 lut 2013, o 22:12
Posty: 91
Podziękował : 13
Otrzymał podziękowań: 10
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Wojtku nie zrozumiałeś mnie ,ale już Piotr mi wszystko wyjaśnił.
Jest o-k działa.Tylko wsiadać na łódkę i do Gdańska a potem
to ..... :D
p.s. Z tymi punktami to taka moja promocja.
Za zebrane 100pkt wysyłam flaszkę dobrej gorzałki ;)
( za pobraniem) :rotfl:

_________________
Pozdrawiam
Bogdan


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2018, o 13:28 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 gru 2012, o 17:48
Posty: 3852
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 640
Otrzymał podziękowań: 1196
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
W takich przypadkach przydatne bywa podglądanie czy dane dochodzą:
Załącznik:
Ocpn_strumien_nmea.JPG
Ocpn_strumien_nmea.JPG [ 315.7 KiB | Przeglądane 4206 razy ]

_________________

***********************************************
* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *
***********************************************


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 sty 2018, o 13:46 

Dołączył(a): 6 lut 2013, o 22:12
Posty: 91
Podziękował : 13
Otrzymał podziękowań: 10
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Muszę się jeszcze sporo nauczyć.
Dlatego tak duży pułap punktów do zdobycia,
bym nie musiał wysyłać całych skrzynek :D

_________________
Pozdrawiam
Bogdan


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2018, o 08:14 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 sie 2010, o 06:58
Posty: 2715
Podziękował : 391
Otrzymał podziękowań: 646
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
Rozważyłbym zakup Holuxa M-215+ (PLUS):
Ponieważ załozyłem ten wątek to na razie piszę w tym miejscu. Już jakiś czas temu kupiłem tego (z plusem) Holuxa i na początek postępowałem zgodnie z załączonymi materiałami.
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
Instalując komuś na USB coś korzystające z portu COM wkładam to w każdą możliwa dziurkę i zmieniam port na ten sam. Wtedy gdzie by nie wetknął np. AISa ma go zawsze na porcie np. COM7 a GPSa - zawsze na porcie np. COM6.
W moim przypadku w każdej innej dziurce gniazd USB musiałem instalować inny nr portu. Usiłowałem zmusić go do wyświetlenia mojej pozycji na otwartym oknie programu Mini GPS viewer. Sądziłem, że ten program może dodatkowo sterować pracą podłączonego Holuxa np. włączając funkcję WAAS/EGNOS ale kiedy stwierdziłem, że skorzystanie z funkcji Close GPS nie powoduje zatrzymania migotania diody na Holuxie to dałem sobie z tym spokój. Stwierdziłem że w programie OpenCPN jest wskazywana prawidłowa moja pozycja a w tym Mini GPSviewerze to tylko wyświetlane są złapane satelity i wysokość nad poziomem morza. Ani razu nie wyświetliły mi się współrzędne w tabelce tego okna mimo wielokrotnych prób i tak to wyglądało:
Załącznik:
Satelity.png
Satelity.png [ 65.68 KiB | Przeglądane 3887 razy ]


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 lis 2018, o 23:46 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 kwi 2017, o 22:40
Posty: 115
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 9
Otrzymał podziękowań: 26
Uprawnienia żeglarskie: Żeglarz Szuwarowy
Marian J. napisał(a):
Mini GPSviewerze to tylko wyświetlane są złapane satelity i wysokość nad poziomem morza. Ani razu nie wyświetliły mi się współrzędne w tabelce tego okna mimo wielokrotnych prób i tak to wyglądało:

Tak patrząc w okienko, to sentencja GGA docierała, tylko sama aplikacja źle ją interpretowała. Albo raczej całkowicie ignorowała - zwłaszcza że wg sentencji jest godzina 23:23, a w okienku 00:22 - prawdopodobnie odebrana z innej sentencji..

_________________
--
JamesB0T
“Sleep is a weapon!” - Jason Bourne (by Robert Ludlum)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 wrz 2022, o 23:36 

Dołączył(a): 14 wrz 2009, o 13:37
Posty: 13
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Cześć,
Odkurzyłem mojego Holuxa M-215 i wygląda, że działa ale archaiczne drivery nijak nie chcą działać pod Win10. Mógłbym kupić jakiś nowy tylko szkoda mi wyrzucać sprawne urządzenie.
Jakby ktoś mógł poczęstować driverami i informacją jak zainstalować to będę wdzięczny.
Niestety strona producenta odeszła w niebyt... :-(
Dzięki


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2022, o 00:34 

Dołączył(a): 29 sty 2012, o 09:55
Posty: 191
Podziękował : 166
Otrzymał podziękowań: 51
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Poszukaj ma drugim forum. Jak nie znajdziesz, to odezwij się w przyszłym tygodniu na PW, to będę kogo wysłać.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2022, o 07:02 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 gru 2012, o 17:48
Posty: 3852
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 640
Otrzymał podziękowań: 1196
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Rafał_L napisał(a):
Holuxa M-215
Zakładam, że wersja USB (były jeszcze RS232): A tam nie jest użyty chip Prolific PL2303 (i to jego driver trzeba zainstalować)? Albo czy Win10 nie instaluje czasem sam jakichś urządzeń (głupiosięnazywających) po wetknięciu w USB?

_________________

***********************************************
* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *
***********************************************


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2022, o 08:10 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 gru 2012, o 17:48
Posty: 3852
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 640
Otrzymał podziękowań: 1196
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Wojtek Bartoszyński napisał(a):
Prolific PL2303
Nie, on był w M-215+. Tu - zgodnie z instrukcją jest CP210x Virtual COM Port (CP210x VCP) firmy Silicon Labs. Więc to do niego szukasz/instalujesz sterownik...
Rafał_L napisał(a):
archaiczne drivery nijak nie chcą działać pod Win10
Tutaj: https://www.silabs.com/developers/usb-t ... =downloads znajdziesz drivery do Windows10 i Windows11 w wersji 11.1.0 z 21 marca 2022:
Kod:
RELEASE NOTES
=============
Silicon Labs Virtual COM Port (VCP) Universal Driver for Windows 11, Windows 10 (version 1803 and above)

Package version: 11.1.0
Release date:    2022-03-21

This package contains a Virtual COM Port Universal driver for Microsoft
Windows 11, Windows 10 (version 1803 and above) for use with Silicon Labs VCP USB Serial Bridges.  These devices
include the CP2102N, CP2102, CP2103, CP2104, CP2105, CP2108, CP2109.

OS VERSIONS
-----------
This package provides the CP210x VCP driver for the following versions
of Windows:

- Windows 10 version 1803 and later (x64, x86)
- Windows 11    (x64)

_________________

***********************************************
* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *
***********************************************


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2022, o 13:53 

Dołączył(a): 23 mar 2013, o 13:29
Posty: 256
Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 53
Uprawnienia żeglarskie: p.u.
Od jakiegoś czasu drivery Prolific PL2303 weryfikują oryginalność chipsetu. Przy uruchamianiu w trybie Plug&Play komp pobiera nowy, więc driver instalować przed pierwszym uruchomieniem urządzenia. Po zainstalowaniu "starego" drivera wszystko działa, ale trzeba pilnować, żeby w czasie aktualizacji systemu nie pobrać nowego.
W razie czego w menadżerze urządzeń wymusić ręcznie zmianę drivera na stary (mieć go pod ręką w jakimś katalogu na kompie).


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 wrz 2022, o 23:12 

Dołączył(a): 14 wrz 2009, o 13:37
Posty: 13
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Dzięki za podpowiedzi!!! Sprawdzę i dam znać czy działa. Thx


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 24 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Frezowanie modeli 3D | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Wypadki jachtów | Marek Tereszewski dookoła świata | Projektowanie graficzne


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL