Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 12:45

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 kwi 2012, o 17:57 

Podziękował : 69
Otrzymał podziękowań: 31
Uprawnienia żeglarskie: s.j.
Cape napisał(a):
Aaaa. Już Ci podaję. Wynoszą one 943,76 zł

Na pewno jednostki właściwe? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2012, o 18:02 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Opłata za wykonanie jakiejś czynnosci w urzędzie jest normalna i właściwa. Trafia do budżetu i w tym sensie jest podatkiem. Nie widzę w tym nic dziwnego, a tym bardziej nagannego.
Naganne by było dokonywanie takich czynności gratis. Bo niby dlaczego ktoś trzeci ma płacić za czyjeś fanaberie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2012, o 18:12 

Cape napisał(a):
Opłata za wykonanie jakiejś czynnosci w urzędzie jest normalna i właściwa. Trafia do budżetu i w tym sensie jest podatkiem. Nie widzę w tym nic dziwnego, a tym bardziej nagannego.
Naganne by było dokonywanie takich czynności gratis. Bo niby dlaczego ktoś trzeci ma płacić za czyjeś fanaberie.

OK, ale nie zmienia to faktu, że płacąc 82zł to Ty płacisz za czyjeś fanaberie :lol: jak by było 20zł to bym się nie czepiał, bo wiadomo, z 5 minut się zejdzie na wpis do rejestru. Ale 82 to 10% wartości niejednego radia, od którego wcześniej odprowdziłeś już kolejne 23%. Więc moim zdaniem to trochę nieprzyzwoita praktyka po prostu naliczać opłatę przekraczającą wilokrotnie faktyczny koszt usługi, która na dodatek jest obowiązkowa, a skoro radio przenośne nie ma MMSI, to sens całego tego zamieszania jest mocno wątpliwy. Bo przecież jak masz SRC to masz papier, który nadaje Ci prawo do używnia tego. W takim razie jaki sens ma kolejne pozwolenie na radio? Ale za bardzo aktualnie brniemy w kwestie polityczne :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2012, o 18:23 

Helmsman napisał(a):
Ale za bardzo aktualnie brniemy w kwestie polityczne

To nie ma nic wspólnego z polityką. Pytanie jest takie, czy urzędy, sądy itp mają wszystkie czynnosci wykonywać gratis, czy tez mają pobierać opłaty.
Otóż ja uważam, że za sporą część tych czynności, jak np rejestracja tego radia, czy też np wydanie zezwolenia na budowę, pobieranie opłat jest słuszne.
82 zł w tym przypadku dotyczy 10 lat. Koszty tej czynności nie mają żadnego znaczenia.
Obowiązek rejestracji wynika z konieczności monitorowania urządzeń, które nadają i mogą zakłócić inną łączność.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2012, o 18:37 

Cape napisał(a):
Obowiązek rejestracji wynika z konieczności monitorowania urządzeń, które nadają i mogą zakłócić inną łączność.

Tak, tylko takie urządzenie nie wysyła żadnych informacji o sobie, a jak ktoś chce to po prostu kupi i nie zarejestruje, bo nie trzeba pozwolenia na zakup przecież. A ustalenie źródła emisji sygnału takie łatwe nie jest, jak nie wysyła żadnych danych identyfikacyjnych. Można tylko na gorącym uczynku przyłapać tak naprawdę, a wtedy co za różnica, czy jest wpisane, czy nie. Więc korzyści z tego są raczej wątpliwe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2012, o 19:38 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Ojej. To nie rejestruj, pływaj i nadawaj na dziko, a nie marudź tyle!
Moim zdaniem to powinno kosztować 84,50 a nie 82 złote!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2012, o 21:10 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Cape napisał(a):
ale najpierw sprawdź podatki, np majątkowe,

Khem? A jakie to podatki szanowny przedpiśca ma na myśli?

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2012, o 21:23 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Cape napisał(a):
Otóż ja uważam, że za sporą część tych czynności, jak np rejestracja tego radia, czy też np wydanie zezwolenia na budowę, pobieranie opłat jest słuszne.

Polskie prawo stanowi, że opłata za czynność urzędową ma pokrywać koszt tej czynności i nie może przynosić zysku. Uważasz, że wpisanie kilku słów do zeszytu zajmuje urzędnikowi tyle czasu, że (doliczając koszt długopisu i zeszytu) jest to warte aż 82 złote. Dlaczego w takim razie wpisanie do rejestru łódki wędkarskiej kosztuje tylko 17 złotych? Zajmuje 5-krotnie mniej czasu urzędnika?

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Za ten post autor Stara Zientara otrzymał podziękowanie od: Helmsman
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2012, o 22:35 

Podziękował : 389
Otrzymał podziękowań: 738
Uprawnienia żeglarskie: mam
Może dlatego, że urzędnik co miesiąc dostaje wypłatę, a ilość wydanych zezwoleń relatywnie niewielka.

Owszem, urzędnik może w wolnej chwili wykonywać inne zadania... Problem nadmiernie rozbudowanej biurokracji w Polsce jest ogólnie znany ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2012, o 22:43 

Podziękował : 1335
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
noone napisał(a):
Problem nadmiernie rozbudowanej biurokracji w Polsce jest ogólnie znany

Ale bynajmniej nie odosobniony... Kazdy kraj bije sie o rekord biurokracji!
Co do "reczniakow" - w hiperzbiurwotyzowanej Francji zadnych papierow i pozwolenstw nie trzeba.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2012, o 07:33 

Moniia napisał(a):
Cape napisał(a):

Np katastralny, 1% wartości nieruchomości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2012, o 08:39 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Stara Zientara napisał(a):
Polskie prawo stanowi, że opłata za czynność urzędową ma pokrywać koszt tej czynności i nie może przynosić zysku. Uważasz, że wpisanie kilku słów do zeszytu zajmuje urzędnikowi tyle czasu, że (doliczając koszt długopisu i zeszytu) jest to warte aż 82 złote. Dlaczego w takim razie wpisanie do rejestru łódki wędkarskiej kosztuje tylko 17 złotych? Zajmuje 5-krotnie mniej czasu urzędnika?

Będąc adwokatem diabła powiem:
Jak bardzo upraszczasz działanie administracji. A co z kosztami wytworzenia, przechowywania, archiwizacji wszelkiej maści spisów, katalogów, rejestrów, protokołów... Wpisywać do zeszytu to se może szatniarz... ;) No i urząd urzędowi nierówny. Jeden to prawdziwy organ Państwowy inny samorządowy.
;)

A gdyby komuś się chciało popatrzeć na wysokości różnych opłat skarbowych to proszę:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20062251635

Ps: opłata skarbowa pełni też rolę zniechęcającą. Kiedyś, z naszej woli rządzący wymyślili, zaświadczenia bez opłaty, wydawane każdemu chętnemu. Skutkiem tego było, że urzędy gro swojego czasu poświęcały na wydawanie zaświadczeń osobom, którym były one zupełnie niepotrzebne. Mogli dostać to brali. A co! :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2012, o 10:51 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
ins napisał(a):
Byłeś kiedyś w marinach ACI w Chorwacji ?

wyobraź sobie, że byłem :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2012, o 11:28 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
skipbulba napisał(a):
ins napisał(a):
Byłeś kiedyś w marinach ACI w Chorwacji ?

wyobraź sobie, że byłem :)

W kontekście poprzedniego Twego wpisu -- nie żądano od Ciebie teczki z dokumentami w marinach chorwackich naprawdę wątpię. Jedną z pierwszych czynności po udzieleniu pomocy przy zacumowaniu jest pobranie przez staff marin ACI - nie tylko - listy załogi, dokumentów rejestracyjnych i ubezpieczenia, jest tak od bez mała dwudziestu lat.
Procedury hiszpańskie są jeszcze bardziej upierdliwe, w druku zgłoszenia wejścia powinieneś wypisać nawet kolor kadłuba i typ oraz moc silników, od kaprysu tz bosmana zależy czy będzie wypełnianie druku bardziej czy mniej szczegółowe.
Warto pobrać wzór zgłoszenia wejścia wypełnić wcześniej pozostawiając tylko miejsce na nazwy portów, daty wejść i wyjść - skopiować w paru sztukach.
http://www.spanishforcruisers.com/sfc-c ... ewlist.htm
Wyobraź sobie, że nawet w Grecji i na Hydrze i na Milos i wielu innych miejscach jak mają kaprys i czas to podobny dokument musisz wypełniać.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2012, o 12:10 

ins napisał(a):
Wyobraź sobie, że nawet w Grecji i na Hydrze i na Milos i wielu innych miejscach jak mają kaprys i czas to podobny dokument musisz wypełniać.

Od kilkunastu lat pływam w Grecji, wielokrotnie byłem również w wymienionych portach i nigdy niczego nie wypełniałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2012, o 12:14 

Cape napisał(a):
Moniia napisał(a):
Cape napisał(a):

Np katastralny, 1% wartości nieruchomości.

Tak, to jeszcze wskaż mi, gdzie takowy istnieje?

Bo jeśli masz to na myśli:
http://www.direct.gov.uk/en/MoneyTaxAnd ... DG_4015918

to jest to podatek od transkacji zakupu a nie kataster. Płaci się go owszem, od wartości nieruchomości - ale tylko w momencie jej kupowania :)

I to owszem, w pewnym zakresie wartości jest 1%.

a jeśli to:
http://www.direct.gov.uk/en/HomeAndComm ... /index.htm

To jest z kolei podatek lokalny*, uzależniony, owszem, od wartości nieruchomości.** Tylko trzeba w niej najpierw zamieszkiwać (jeśli się ma drugi dom, albo kilka - do pół roku można nie płacić. A potem się płaci znacznie niższą sumę - bo znacznie mniej się korzysta z usług dostarczanych przez samorząd. Ale zawsze się korzysta, bo np. policja jest z tego budżetu opłacana.. Przedstawić Ci rozpiskę, na co to idzie? Właśnie mi przysłali ;) ) Można to traktować jak nasz podatek od nieruchomości - też stanowi dochód samorządu i idzie na jego wydatki (policja, śmieci, drogi itd.).
Można go na upartego porównać do katastru. Tylko nie wiem, skąd 1% byś wytrzasnął. Jest on bowiem bardzo luźno związany z wartością nieruchomości - poprzez wycenę z 1991 roku, która wiąże nieruchomość z odpowiednią stawką (band A-F). Tyle, że jest ustalany przez samorząd w funtach, a nie procentach. W zeszłym roku płaciłam 1350 funtów za band C - 52 do 68 tys. funtów wg powyższej wartości. Możesz mi powiedzieć, co to miałby być za 1%?

*o jego lokalności świadczy doskonale fakt, że warunkiem bezpłatnego skorzystania z pewnych usług zarezerwowanych dla lokalnej społeczności jest przedstawienie Council Tax bill - pokazuje to, że już za daną usługę zapłaciłeś w podatku...

<edit - zapomniałam o gwiazdkach>
** a jest tak uzależniony, bo tutejsi wolą jak bogatsi bardziej się dokładają. Prawdziwy podatek od majątku jest dopiero dyskutowany i i tak dotknie tych najbogatszych (tzw. mansion tax, od nieruchomości wartych pow. 2 mln funtów)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2012, o 12:19 
*** Ban ***

Cape napisał(a):
ins napisał(a):

Od kilkunastu lat pływam w Grecji, wielokrotnie byłem również w wymienionych portach i nigdy niczego nie wypełniałem.

Na Milos parę razy wystarczało zapłacić za postój na pirsie , a parę razy poproszono mnie o udanie się do biura portu z dokumentami jachtu i paszportami w tym biurze wspólnie z "policjantem' wypełniałem druk zgłoszenia . Podobnie na Hydrze, Serifos, Santorini, Kos, Twoje indywidualne doświadczenia nie muszą się pokrywać z panującą rzeczywistością, która się zmienia wraz z nastrojem tz bosmana, policjanta.

Piotr Siedlewski

Ostatnio edytowano 11 kwi 2012, o 12:37 przez ins, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2012, o 12:35 

Moniia napisał(a):
roku płaciłam 1350 funtów za band C - 52 do 68 tys. funtów wg powyższej wartości. Możesz mi powiedzieć, co to miałby być za 1%?

A ja 200 zł ( 40 funtów) "za band" 1 000 000 zł (200 000 funtów). A nieruchomość jest w Poznaniu, a nie na głębokiej wsi. Widzisz różncę skali ? To są podatki majątkowe i nie ma znaczenia, że trafiają do samorządów.
Moniia napisał(a):
Prawdziwy podatek od majątku jest dopiero dyskutowany i i tak dotknie tych najbogatszych (tzw. mansion tax, od nieruchomości wartych pow. 2 mln funtów)

A taki w Polsce wynosi zero.
Jakoś tak wolę zapłacić w Polsce te 82 zł raz na 10 lat za VHF i 200 zł na rok za nieruchomość, niż na "odwyrtkę". :lol:
ins napisał(a):
Twoje doświadczenia nie muszą się pokrywać z panującą rzeczywistością.

Moje doświadczenia za rzeczywiste. Zdarza się, że proszą do kapitanatu, ale nigdy niczego nie wypełniałem.

Pewnie myśleli, że pisać nie potrafię, Ciebie ocenili znacznie wyżej :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2012, o 13:27 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Jedyną formalnośc jakiej się ode mnie domagano to transitlogi, których i tak nikt potem nie sprawdzał :D
Raz też w którymś porcie wezwali wszystkich skiperów z jachtów do kapitantu.... w celu uiszczenia opłat, kto miał kwitek to po zademonstrowaniu maszerował na łódkę. Nie przypominam sobie innych formalność na sródziemnym, na Bałtyku raz (na kilkanaście postojów) hafenmaister w Svaneke chciał ode mnie, żebym wypełnij jakiś kwitek meldunkowy. W Visby w 2005 pan szwedzki pogranicznik był zdziwiony jak mu wciskałem crewlistę, zapierając się że nie potrzeba, bo przecież "jesteście już w UE". To wszystkie formalności jakich doswiadczyłem za granicą :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2012, o 13:40 
*** Ban ***

skipbulba napisał(a):
Jedyną formalnośc jakiej się ode mnie domagano to transitlogi

To zapraszam do poczytania tego
In most marinas all guests and employees shall obey the harbor code of conduct standardized in principle for all marinas and consists of the following:
the owner of the vessel shall provide a third party insurance policy
for each boat calling in a marina the sailor shall take the documents of the vessel as well as the navigation license and deposit them at the reception of the marina
besides the documents of the vessel,
Z jednostkowych obserwacji nie można wyciągać stanu obowiązujących i przyjętych norm
http://aci-club.hr/aci.htm

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2012, o 13:59 

Cape napisał(a):
A nieruchomość jest w Poznaniu, a nie na głębokiej wsi.

A nieruchomość za którą ja płaciłam* jest w Londynie, a nie na głębokiej wsi. To jest podatek który płacę za lokalne usługi, a nie za majątek. Choćby dlatego, że to nie moje mieszkanie, a wynajmowane. Właściciel za nie nic nie płaci z tego tytułu. Widzisz różnicę pomiędzy podatkiem lokalnym (za usługi, od osób nie od majątku) a podatkiem majątkowym (za posiadanie czegoś)?

*a raczej - od której był liczony podatek, bo to jest jedyny jego związek z nieruchomością...

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2012, o 14:29 

Moniia napisał(a):
podatkiem lokalnym (za usługi, od osób nie od majątku) a podatkiem majątkowym (za posiadanie czegoś)?

Nie widzę, no chyba, że w UK "usługą" jest działalność policji, albo oświetlenie, czy posprzątanie ulicy.
Mam nadzieję, że nie ma obowiązku kupowania tych usług :lol:
A teraz podaj podatek od posiadania samochodu, bo w Polsce wynosi zero.

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Moniia napisał(a):
Właściciel za nie nic nie płaci z tego tytułu

Z tego tytułu, nie. Płaci z tytułu posiadania tej nieruchomości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2012, o 14:40 

Cape napisał(a):
czy posprzątanie ulicy.

W tym wypadku chodzi o wywóz śmieci, samorząd wywozi moje i tyle*. Policja jest utrzymywana przez samorząd i państwo**. Właśnie z podatku lokalnego. Oświetlenie - tak, jest usługą świadczoną mieszkańcom przez samorząd. Jak akurat nie płacisz z jakiś względów CT - to i tak będzie, opłacone przez mieszkańców. To ich interes i o to ich takimi interesami zarządza samorząd. Bo ja ich wybieram po to, aby dla mnie pracowali, a nie po to, aby się lansowali... I tak, z tego podatku płacę też ich pensje. I dostaję co roku jego rozliczenie...

*większe, jakieś specjalne, np. elektryczne - w ramach tego co płacę w podatku lokalnym mogę wywieźć do lokalnego punktu utrzymywanego przez samorząd. To jedna z tych usług za które musisz zapłacić jeśli nie przedstawisz rachunku za Council Tax. Zwykłe wywiozą bez pytania, jak wystawisz w odpowiedni dzień..

**http://www.homeoffice.gov.uk/police/police-finance/

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2012, o 15:07 

Moniia napisał(a):
W tym wypadku chodzi o wywóz śmieci

Ja akurat za to płacę ca 120 futów rocznie, Ty 1350 funtów. :lol:
Napisałem to, bo świadomość w Polsce o różnych nieznanych w Polsce podatkach lokalnych w UE jest bardziej, niż niska. Mamy groszowy podatek od nieruchomości mieszkalnych (od firm jest dużo wyższy), podatek od posiadania telewizora (tzw abonament ) i koniec.
W znakomitej większości krajów UE te nasze podatki sa dużo wyższe. Tu podatki katastralne/od nieruchomości w krajach UE. Płaci je właściciel bez względu na osiagany dochód z nieruchomości. Ten jest inaczej opodatkowany.
Ja te podatki nazywam "majątkowymi", bo np katastrat jest powiązany z wartością nieruchomości.
http://biznes.interia.pl/news/gdzie-i-i ... lny,764393

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2012, o 15:32 

Cape napisał(a):
Płaci je właściciel bez względu na osiagany dochód z nieruchomości.

Toteż od paru postów tłumaczę Ci, że akurat nie u mnie. Tutaj płacę ja jako mieszkająca w danym miejscu, a nie jako właścicielka. Nawet mieszkając w mieszkaniu komunalnym (należącym do samorządu) płacisz Council tax. To nie jest podatek majątkowy, to jest podatek lokalny. Jest on płacony niezależnie od posiadanego majątku. Jest płacony dlatego, że mieszkam w tej okolicy a nie innej, w innej płaciłabym inaczej.

'Mansion tax' - jeśli kiedyś wejdzie, co raczej przy torysach jest mało prawdopodobne - byłby rzeczywiście podatkiem majątkowym. Płaconym za to, że się posiada konkretny majątek.

I dlatego czepiam się Twojego sformułowania. Bo nie znam żadnego podatku w tym kraju który można nazwać majątkowym i jestem całkowicie spokojna o to, że takich nie ma. Przy dyskusjach o budżecie zdążyłam się podszkolić :D

A co do ich wysokości - są jakie są. Za to z zarobków płacę efektywnie* 27% (licząc z National Insurance) do prawie 35 tys. dochodu... kolejny próg jest na 150 tys. :)
Jak się podaje wartości, warto je odnosić do dochodów...

*bo do 8100 w ogóle nie płacę podatku, a NI (już nie wyliczałam, więc mniej niż 27 % efektywnie wychodzi) do 7500 nie płacę...

My recent thought:

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowanie od: Gienek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2012, o 16:02 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Jak rozumiem - ta Wasza wspaniała dyskusja dotyczy radarów w marinach!
Chyba muszę zmienić dilera :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2012, o 16:20 

Podziękował : 102
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: kj
Zbieraju, toż to forum jest jak bombonierka czekoladek, rozpakujesz wątek i nigdy nie wiesz co w nim znajdziesz :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2012, o 18:43 

Zbieraj napisał(a):
Jak rozumiem - ta Wasza wspaniała dyskusja dotyczy radarów w marinach!

Oczywiście, że tak
W Anglii są podatki lokalne, w Polsce ich nie ma. Dlatego w Anglii rejestracja VHF jest bezpłatna i Anglików na nie stać, a w Polsce to kosztuje 82 zł na 10 lat i nas nie stać.
Dlatego w Polsce powinny być bezwzględnie radary w marinach :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2012, o 19:01 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
ins napisał(a):
Twoje indywidualne doświadczenia nie muszą się pokrywać z panującą rzeczywistością, która się zmienia wraz z nastrojem tz bosmana, policjanta.

I vice versa!
Zdarzyło mi się raz, i to już w bieżącym stuleciu, że hafenmeister w jednym z portow zachodnioniemieckich zebrał ode mnie,jachtu i mojej załogi komplet danych. Udzieliłem informacji, po czym gdy pojawiła sie osoba sprawniej mówiąca w narzeczu lokalnym, poinformowałem go, że wiecej TAM nie przypłynę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 kwi 2012, o 20:53 

Podziękował : 142
Otrzymał podziękowań: 90
Uprawnienia żeglarskie: k.j.bałtycki
Zwróćcie uwagę na to co napisał Colonel.
Kto w portach może dorabiać sobie do emerytury. :-?
Były prawnik, nauczyciel, architekt?. Chyba raczej of. MW, KM, lub HMS.
I stąd mogą się brać tak skrajne opinie jak chodzi o havenmeistrów.
Nigdy się nie spotkałem ze strony "młodych" z jakimikolwiek problemami, wręcz odwrotnie.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona