Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 18 lip 2025, o 18:09

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 sty 2015, o 14:50 

Podziękował : 284
Otrzymał podziękowań: 617
Uprawnienia żeglarskie: polskie i zagraniczne
Nie wiem, czy ktoś jeszcze tego programu używa. Ja go bardzo lubię, a i cena wersji pełnej nie powala (129,9zł).

Program jest bardzo intuicyjny. Wystarczy wybrać zakres mapy i "zaciągnąć" aktualne griby. Przed zaciągnięciem, albo po - kolejnośc nie ma znaczenia - dotykając wybranych punktów ekranu rysujemy pożądaną trasę. W wersji komercyjnej trasa może być dowolnie długa, byle mieścić się w zakresie czasowym prognozy (nie planowałem do tej pory tras dłuższych niż pięciodniowe).

Samo fajne zaczyna się dopiero teraz, kiedy mamy już trasę, mamy prognozę i - bardzo dobrze - jeśli mamy również biegunowe naszego jachtu.

Ustalamy datę i godzinę wypłynięcia, wybieramy polar naszej łodki, a program liczy nam "weather routing" - czyli optymalne kursy względem naszego kursu podstawowego.

Dostajemy propozycję rozrysowaną na mapie, plik kml, do wciągniecia lub przeliczenia na gpx i rozpisane waypointy w formie czytelnej listy.

Jeśli tak, jak ja wahamy się i szukamy optymalnego rozwiązania, zeby sie nie umęczyć orzac morze pod wiatr - możemy sprawdzić kilka rozwiązań zestawiając je obok siebie.

Zapewne jest sporo takich programów, ale ten odpowiada mi szczególnie ze względu na łatwość i intuicyjność obsługi.

Załączniki:
Komentarz: Zrzut ekranu z policzonymi trasami
export_03 kopia.JPG
export_03 kopia.JPG [ 138.28 KiB | Przeglądane 6565 razy ]

Za ten post autor sailhorse otrzymał podziękowania - 2: Margrabi, Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2015, o 14:56 

Podziękował : 263
Otrzymał podziękowań: 367
Uprawnienia żeglarskie: sterownik azjatycki
Wiem od jak wielu czynników to zależy, ale jak wygląda praktyczna sprawdzalność takiej wyliczonej trasy? Próbowałeś odnieść jakieś swoje rzeczywiste tracki do tych wyliczonych?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2015, o 15:34 

Podziękował : 284
Otrzymał podziękowań: 617
Uprawnienia żeglarskie: polskie i zagraniczne
Tak, na trasie z Essauiry na Lanzarotte. Generalnie - jeśli griby są świeże, to działa bardzo poprawnie. Niestety sprawdzałem przy baksztagach, więc było łatwo, bo kursy policzone trzymały się bardzo blisko kreski.
Przy najbliższej okazji spróbuję jak to działa, kiedy trzeba płynąć ostro.

Załączniki:
Komentarz: Program zaproponował, gdy trzeba ostro na wiatr
export_05 kopia.JPG
export_05 kopia.JPG [ 175.25 KiB | Przeglądane 6496 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2016, o 12:56 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: j.s.m.
Od dawna używam SailGrib natomiast z SailGrib WR poznałem niedawno. Jest pomocny przy planowaniu drogi ale jak w wszelkich prognozach to tylko przewidywania.
Ciekawi mnie czy ktoś z Was używał pozostałych "komponętów" SailGrib WR takich jak:
1. Démarrage Rapide - sprawdzałem działa ok i gratis.
2. Routage avec Point Pivot - jeszcze nie próbowałem.
3. Routage avec atlas de courants - wymaga opłat
4. Mode régate virtuelle -do regat
5. Cartes personnalisées avec MapTiler - sprawdzałem bez kupna nic z tego.
6. Cartes personnalisées avec SAS Planet - eset nod 32 blokował dostęp. Wydaje się, że można SAS Planet zastąpić mapami google.
Jeśli ktoś ma doświadczenie w tym temacie chętnie wymienię informacje.
Link do grupy tytoriali: https://www.youtube.com/results?search_ ... ailgrib+wr

Jurek

Odpowiedz z cytatem