Dopiero wczoraj znalazłem czas na "od-chamianie się" i wybrałem się na ten spektakl. Motywacją było, że to przedostatnie przed przerwą letnią. Dziś będzie ostatnie.
Przedstawienie świetne i polecam je wszystkim. Gdybym nie wiedział, że utwór powstał w 1925 pewnie pomyślałbym, że napisany został w 2011. Doskonale oddaje bowiem potrzebę narodu aby mieć mit, bohatera. I jeszcze wydawca, który jest gotów wydać książkę przedstawiającego kapitana Nuta jako bohatera lub odwrotnie. Zmieniając zdanie w zależności od oczekiwań ludzi. Szaniawski naprawdę napisał to 86 lat temu? Skąd On wiedział, że tak będzie wyglądał świat mediów w XXI wieku?
Ale wracając do spraw bardziej żeglarskich:
1. Chyba nie przypadkowo bohaterem został żeglarz. Morskie opowieści, budowanie mitów, tworzenie legend - to wszystko jest wbudowane w nasze środowisko. No i może nie wiersze ale szanty o bohaterskich wyczynach...
2. W sumie tragiczna jest postać głównego bohatera Jana. Czy sprzedać się? Oferty są kuszące! Czy bronić swego zdania do końca? I co ważniejsze? Czy ludzie przyjmą prawdę? A może wcale im na tym nie zależy? Czy nie lepiej jest urządzać odsłonięcia pomników, parady, opowiadać o niby to bohaterskim kapitanie? Czy ujawniając prawdę nie odbierze im czegoś?
Ja też jestem tak jak Jan poszukiwaczem prawdy, także na tym forum. Obiektywnej prawdy. Najchętniej rozebrałbym wszystko na czynniki pierwsze. Najchętniej rejsy opisywałbym na podstawie obiektywnych wpisów w Dzienniku Jachtowym. Ale właśnie! Czy forumowicze oczekują tego? Czyż żeglarstwo nie składa się też z całej tej otoczki mitów, legend, bohaterów, dziwnych historii? Podobnie jak Jan był krytykowany przez wszystkich, gdy chciał przedstawić prawdziwy obraz kapitana Nuta, tak i ja byłem na tym forum. Że chcę wszystko przedstawić w cyfrach i punktach...
A zobaczcie, jaka była reakcja, gdy pisałem o negatywnych aspektach żeglarstwa? Gdy pytałem o ciemne strony? Reakcja była taka jak w tej sztuce... Tak naprawdę ludzie nie chcą słuchać prawdy.
pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia/