Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 16 sie 2025, o 03:29

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 sty 2012, o 01:21 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
@ Jaromir

Na samym początku rzuciłem pomysł medialno-internetowego rozpropagowania bzdurności zapisów rozporządzenia wzorem innych środowisk, które tak się bronią przed "swoimi" ukazami waadzy.

Zainteresowanie opinii publicznej "bareizmami" w szykowanych przepisach mogłoby zmienić optykę decydentów - zadowolić lobby leśnych dziadków za cenę wyjścia na durniów wobec licznych wyborców? Ostatni raz w twarz argumentem o "ludziach, którzy toną przez idiotów bez uprawnień" dostałem w dyskusji wczoraj. Na pytanie o przykłady usłyszałem "no słyszy się i czyta". My widzimy bzdury i chęć utopijnej hiperregulacji w przepisach - trzeba spróbować tę wiedzę IMHO spopularyzować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 01:42 

Podziękował : 1339
Otrzymał podziękowań: 2626
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
Yigael napisał(a):
My widzimy bzdury i chęć utopijnej hiperregulacji w przepisach - trzeba spróbować tę wiedzę IMHO spopularyzować.

Popularyzujcie, popularyzujcie... Pomysl otwarcia slepiow niewidzacym jest nowy, awangardowy i nosny ;)
My Catz Bezmisyjnie ( acz zyczliwie )

Za ten post autor Catz otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 02:59 

@ Catz

Ja wiem i rozumiem. ;) Ale tak bez walki? Ten koleś machający łapami nad kaskiem w filmiku motocyklowym wart 1000 mądrych artykułów o głupotach w rozporządzeniu odnośnem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 03:32 

Yigael napisał(a):
Ale tak bez walki? Ten koleś machający łapami nad kaskiem w filmiku motocyklowym wart 1000 mądrych artykułów o głupotach w rozporządzeniu odnośnem.

Nie ogladalem tego kolesia w kasku: wolalem niemachajac łapami rozlewac koniak w kieliszki najwaleczniejszych naszych reprezentantow.
Catz Co z Gor wrocil i na nartach tez jezdzil bez kasku... z obawy, ze moze w nim wygladac jak London.
No i ze jeszcze krzywde jakas moze nim komus wyrzadzic!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 09:38 

Podziękował : 4538
Otrzymał podziękowań: 4289
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
pierdupierdu napisał(a):
Tak sobie czytam te dywagacje... i zastanawiam się nad moralną i intelektualną kondycją żeglarzy, którzy tu pisują...

Ale bardzo się cieszymy, że jeden jest normalny :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 11:57 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
AndRand napisał(a):
Taki model się sprawdza na świecie po prostu.

Tia? Powiesz mi, który z moich (brytyjskich znaczy) ubezpieczycieli żeglarskich wymaga pokazania uprawnień? Jeśli znajdziesz to mi pokaż, napiszę do PBO opisując kuriozum...

Jurmak napisał(a):
Kolego, widziałeś kiedyś na oczy polisę ubezpieczeniową jachtu? Jeżeli nie, to odrób zadanie domowe - zobacz jak wygląda i dopiero wtedy wróć do dyskusji.

Jurku, nie wymagaj od naszego rozmówcy zrozumienia znaczenia sformułowania "uprawnienia zgodne z obowiązującym prawem" powtarzającego się w każdych warunkach ubezpieczenia...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 13:44 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
pierdupierdu napisał(a):
I tak - by legalnie wypożyczyć w Pucku mieczówkę typu "Puck" (mniejszą od Omegi) będzie ją według waadzy trzeba wyposażyć w... tratwę ratunkową. Bo waadza projektuje, iż tratwę musi mieć każdy jacht komercyjny, niezależnie od akwenu, konstrukcji, wielkości i przeznaczenia...

chyba nie Jarku,
zgodnie z tym co ja wycztałem to obowiązek takowy nie istnieje na wodach treningowych i osloniętych, więc 'Pucek" z Pucka da sie wypożyczyć ino, że z ograniczeniem rejonu pływania:)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 17:16 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
skipbulba napisał(a):
zgodnie z tym co ja wycztałem to obowiązek takowy nie istnieje na wodach treningowych i osloniętych, więc 'Pucek" z Pucka da sie wypożyczyć ino, że z ograniczeniem rejonu pływania:)

Ale takie katamarany w Międzyzdrojach mogą mieć już kłopot...
(sprawdzić czy nie leży nad Zatoka Pomorską)
chyba, że dyrektor Urzędu Morskiego powie, że wolno :cool:

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

A i jeszcze jedno.
Mnie podobaja się analogie motoryzacyjne... :evil:

Ciężarówki o prędkości ograniczonej do prędkości rowerzysty, drogi o szerokości kilkukrotnej długości pojazdu, brak przejść dla pieszych i krawężniki o wysokości kilku metrów...

:-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 17:32 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
skipbulba napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
I tak - by legalnie wypożyczyć w Pucku mieczówkę typu "Puck" (mniejszą od Omegi) będzie ją według waadzy trzeba wyposażyć w... tratwę ratunkową. Bo waadza projektuje, iż tratwę musi mieć każdy jacht komercyjny, niezależnie od akwenu, konstrukcji, wielkości i przeznaczenia...

chyba nie Jarku,

Maciek - wiem, że czytanie ze zrozumieniem urzędniczych fantasmagorii jest bolesne... Ale spróbuj :roll:
Niestety ostatnia (06.12.2011) wersja uszczęśliwiania żeglujących przez p. Magdę - zawiera dokładnie takie wymaganie o jakich piszę - tratwa ratunkowa staje się obowiązkowa na każdym jachcie komercyjnym i na każdym akwenie (również na tych kuriozalnych "akwenach treningowych").
Konkrety - wystarczy skupić uwagę na str.11 ostatniego projektu, a zwłaszcza na słówach poniżej wytłuszczonych:
Projekt_06.12.2011
str.08
§ 22. 1. Wyposażenie jachtu morskiego w środki ratunkowe, sygnałowe,
nawigacyjne, przeciwpożarowe, urządzenia radiokomunikacyjne i sprzęt pokładowy, w
zależności od wielkości oraz rejonu żeglugi jachtu, określają załączniki nr 1 i 2.
2. Dla jachtów morskich o długości całkowitej do 24 m stosuje się wyposażenie z
załącznika nr 1
.

Oraz
Projekt_06.12.2011
str.11
Załącznik nr 1
Jachty morskie o długości całkowitej do 24 m
I. ŚRODKI RATUNKOWE
1) Jacht w Rejonie 4 i 3 (żegludze oceanicznej i pełnomorskiej) powinien posiadać:
a) pneumatyczne tratwy ratunkowe* mogące pomieścić wszystkie osoby znajdujące
się na jachcie;
b) dwa koła ratunkowe, w tym jedno zaopatrzone w pławkę świetlną i tyczkę z flagą
oraz drugie w linkę ratunkową; z tym, że jacht o długości powyżej 15 m, w
żegludze oceanicznej powinien posiadać 4 koła;
c) pasy/kamizelki ratunkowe** dla każdej z osób znajdujących się na jachcie;
2) Jacht w Rejonie 2, 1 i T (żegludze przybrzeżnej, osłoniętej i na akwenach
treningowych) powinien posiadać:
a) pneumatyczne tratwy ratunkowe
*, mogące pomieścić wszystkie osoby znajdujące
się na jachcie albo koła ratunkowe przyjmując, że jedno koło ratunkowe utrzymuje
na wodzie dwie osoby – składowane w sposób umożliwiający natychmiastowe ich
użycie;
b) dwa koła ratunkowe w tym jedno zaopatrzone w pławkę świetlną i tyczkę z flagą
oraz drugie w linkę ratunkową,
c) pasy/kamizelki ratunkowe** dla każdej z osób znajdujących się na jachcie;

To krok wstecz wobec poprzedniej - i tak niespotykanie restrykcyjnej wersji o której pisałem u Jurka Kulińskiego. Wiem że rzecz dotyczyć będzie "jachtów komercyjnych" i że moje armatorskie interesy są jakoś tam (na najniższym możliwym poziomie - w rozporządzeniu...) zabezpieczone. Niemniej ja już tak mam, że mnie bezmyślność i brak wyobraźni, wiedzy, dobrej woli (nieotrzebne skreslić lub nie...) w tworzeniu prawa mierzi. Nawet jak ma dotyczyć "komercyjnych Pucków", którymi pływam 2-3 razy w roku......
BTW - nie wiem czy zauważyłeś, że akweny "T" to również...wody portowe. Ciekawe jak zamocować obowiązkową tratwę ratunkową, dwa koła i tyczkę oraz gdzie trzymać obowiązkowe mapy, ołówki, locje i spis świateł - na wypożyczanych nad Motławą kajakach...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 2 sty 2012, o 17:43 przez Jaromir, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 17:41 

A czemu nie podkreśliłeś:

2) Jacht w Rejonie 2, 1 i T (żegludze przybrzeżnej, osłoniętej i na akwenach treningowych) powinien posiadać:
a) pneumatyczne tratwy ratunkowe*, mogące pomieścić wszystkie osoby znajdujące się na jachcie albo koła ratunkowe przyjmując, że jedno koło ratunkowe utrzymuje na wodzie dwie osoby – składowane w sposób umożliwiający natychmiastowe ich użycie;

Trzeba czytać, zapamiętywać i sprawdzać aż wszystko się we głowie ułoży inaczej będziemy się głupio sprzeczać. :-P

Ale obowiązkowy atestowany kompas, aktualne mapy i przyrządy do prowadzenia nawigacji przy żegludze plażowej to przesada.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 17:49 

Jacek Woźniak napisał(a):
A czemu nie podkreśliłeś:

treningowych) powinien posiadać:
a) pneumatyczne tratwy ratunkowe*, mogące pomieścić wszystkie osoby znajdujące się na jachcie albo koła ratunkowe przyjmując, że jedno koło ratunkowe utrzymuje na wodzie dwie osoby – składowane w sposób umożliwiający natychmiastowe ich
użycie;

Bo znam praktykę, od dziesięcioleci.
Zastosowanie "albo" będzie zależało od woli p. urzędnika wystawiającego obowiązkową wszak KB. Na miejscu armatora straszliwie komercyjnej mieczówki czy kajaka nie liczyłbym na dobrą jego wolę... I ośmielam się stwierdzić, że wiem o czym mówię.
I życzę powodzenia w rozwiązywaniu problemu dwu kół ratunkowych na kajaku.

BTW - czy uważasz że to kazuistyczne, szczegółowe rozporządzenie, dotyczące w identyczny sposób i dotykające identycznymi procedurami właścicieli zarejestrowanych jako jachty statków wycieczkowych oraz właścicieli plażowych łódeczek wypożyczanych na godziny - jest OK?

BTW2 - z całkiem innej beczki - czy uważasz, że jeżeli los i pomyślność finansowa pozwolą mi się kiedyś cieszyć jachtem o 6 metrów dłuższym niż obecne 9.15m - to wszystkie te urzędnicze wymysły powinny koniecznie mojego "dużego" jachtu dotyczyć? I sądzisz, że inni właściciele niekomercyjnych jachtów o długości pow. 15m będą z radością opłacać dziesiątki inspekcji i przeglądów oraz będą wyposażać się zgodnie z pomysłami urzędników? I nie będą woleli powiesić po prostu innego koloru na rufie?

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 18:03 

Kwestia kajaków łapie się tutaj:

"§ 2. Przepisów rozporządzenia nie stosuje do:
1) ....
2) jednostek pływających o charakterze sportowo-rekreacyjnym takich jak
rowery wodne, kajaki, deski z żaglem, pontony pneumatyczne bez napędu oraz inne podobne
jednostki pływające o długości do 5 m, uprawiające żeglugę tylko w porze dziennej na
polskich obszarach morskich w odległości do 2 mil morskich od linii brzegu morskiego;"

a rejony treningowe i osłonięte tutaj:

"Załącznik nr 1
Jachty morskie o długości całkowitej do 24 m
.....
treningowych
) powinien posiadać:
a) pneumatyczne tratwy ratunkowe*, mogące pomieścić wszystkie osoby znajdujące
się na jachcie albo koła ratunkowe przyjmując, że jedno koło ratunkowe utrzymuje
na wodzie dwie osoby – składowane w sposób umożliwiający natychmiastowe ich
użycie;"

i urzednik nie ma tu nic do gadania. Rozporządzenie mówi albo tratwa, albo odpowiednie koła i cześć. Urzędnik ma prawo jedynie sprawdzić czy któres z tych rozwiązań zostało zastosowane. A jak ktoś se da wciskać ciemnotę to jego strata.
Jako armator od 20 lat z okładem posiadający przez lat 10 łódkę z KB też cos tam o przeglądach do KB wiem :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 18:06 

skipbulba napisał(a):
Kwestia kajaków łapie się tutaj:
"§ 2. Przepisów rozporządzenia nie stosuje do:
1) ....
2) jednostek pływających o charakterze sportowo-rekreacyjnym takich jak
rowery wodne, kajaki, deski z żaglem, pontony pneumatyczne bez napędu oraz inne podobne
jednostki pływające o długości do 5 m, uprawiające żeglugę tylko w porze dziennej na
polskich obszarach morskich w odległości do 2 mil morskich od linii brzegu morskiego;"

- Kajaki wypożyczane na Żabim Kruku są dłuższe niż 5m.
- Rozumiem, że rozporządzenie jest świetne i bardzo potrzebne...
- No to cieszmy się, że tak o nas p. Magda dba. Hura...
- A jak kupię jacht pow 15m, to powieszę belgijską i szlus.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 18:10 

pierdupierdu napisał(a):
BTW - czy uważasz że to kazuistyczne, szczegółowe rozporządzenie, dotyczące w identyczny sposób i dotykające identycznymi procedurami właścicieli zarejestrowanych jako jachty statków wycieczkowych oraz właścicieli plażowych łódeczek wypożyczanych na godziny - jest OK?

a co to ma do rzeczy? nie dyskutujemy o naszych poglądach, bo sa one podobne. Dyskutujemy jedynie czy te rozwiązania w najnowszym projekcie faktycznie morduja liberalizacje czy nie. Moim zdaniem zdecydowanie nie. A że im do pełnej wolności daleko to inna sprawa.

pierdupierdu napisał(a):
BTW2 - z całkiem innej beczki - czy uważasz, że jeżeli los i pomyślność finansowa pozwolą mi się kiedyś cieszyć jachtem o 6 metrów dłuższym niż obecne 9.15m - to wszystkie te urzędnicze wymysły powinny koniecznie mojego "dużego" jachtu dotyczyć? I sądzisz, że inni właściciele niekomercyjnych jachtów o długości pow. 15m będą z radością opłacać dziesiątki inspekcji i przeglądów oraz będą wyposażać się zgodnie z pomysłami urzędników? I nie będą woleli powiesić po prostu innego koloru na rufie?

a to jest nie na temat, bo obaj podobnie jak Jacek jesteśmy zwolennikami swobodnego żeglowania, bez debilnych urzędniczych ograniczeń. Nie mniej nie demonizujmy rzeczywstości :D

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

pierdupierdu napisał(a):
- Kajaki wypożyczane na Żabim Kruku są dłuższe niż 5m.
- Rozumiem, że rozporządzenie jest świetne i bardzo potrzebne...
- No to cieszmy się, że tak o nas p. Magda dba. Hura...
- A jak kupię jacht pow 15m, to powieszę belgijską i szlus.

Jarek proszę Cię!
Bo takie teksty to se wsadź w d... Ktos gdzieś napisał, że jest świetne? Ja jedynie piszę, że tak naprawdę niczego nie zmienia, polemizując z mirmiłowaniem jaki to koniec świata żeglarskiego niesie ze sobą ta ustawa i rozporzadzenie. Bo nie niesie. A jak zarzucać cos temu "tworkowi" prawnemu chcemy to wyszukujmy prawdziwe jego wady, a nie wydumane.
Jak się chcesz cieszyć z p. Magdą to twoja sprawa, mnie ta pani ani brat, ani swat. W życiu jej na oczy nie widziałem i oglądać nie pragnę.

A kajaki na Żabim Kruku to nie wiem jakie są ale jakos na morzu ich nie widziałem. Przez port i tak nie wolno im wypłynąć, a przez Górki to nie widziałem ale nikt ich tam sprawdzac nie będzie.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 18:32 

skipbulba napisał(a):
A kajaki na Żabim Kruku to nie wiem jakie są ale jakos na morzu ich nie widziałem. Przez port i tak nie wolno im wypłynąć, a przez Górki to nie widziałem ale nikt ich tam sprawdzac nie będzie.

- Cała Motława to "wody portowe". I cała Martwa Wisła.
- Mylisz się co do "i tak nie wolno".
- Masz rację co do tego, że przestrzegania tej kolejnej, nieprzemyślanej i do absurdu szczegółowej regulacji trudno będzie będzie "sprawdzać". Czyli wszystko w porządku. Rzekłbym - tradycyjnie i tak jak zawsze, prawda?...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 19:33 

Podziękował : 21
Otrzymał podziękowań: 29
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Yigael napisał(a):
Catz napisał(a):
Yigael napisał(a):
Nie jest drobiazgiem fakt, że brak uprawnień nie przesądza o winie w kolizji drogowej.

Ale o braku odszkodowania chyba jednak tak... Plus koszta wlasne z mandatami i kosztami adwokata dla z gory przegranej sprawy wlacznie.

Tak i nie. Jeśli ktoś Cię stuknie, kiedy jedziesz bez uprawnień otrzymasz odszkodowanie.
Jeśli Ty kogoś stukniesz jadąc bez uprawnień, ten ktoś też je otrzyma, tyle, że ubezpieczyciel wydrze Ci je potem regresem.

Ja mu wytknąłem konkretny błąd w jego kategorycznym stwierdzeniu o winie - ubezpieczenia i nieistniejące sądy grodzkie wprowadził później.

Bo jesteś typowym prawniczym TROLLEM nie potrafiącym przewidzieć konsekwencji poprawnych formalnie przepisów :lol:

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

pierdupierdu napisał(a):
Tak sobie czytam te dywagacje... i zastanawiam się nad moralną i intelektualną kondycją żeglarzy, którzy tu pisują...
Zestawiam przeczytaną powyżej dyskusję z faktem, że na jej samym początku wisi projekt ukazu, zgodnie z którym każda żaglówka dłuższa niż 5m, przeznaczona do wypożyczenia na każdym akwenie, który administracja była łaskawa uznać za "morski" będzie wymagała wyposażenia według jakiś kuriozalnych i nie przystających do życia "norm".

Tego powinno dotyczyć rozważanie o potrzebie uprawnień/certyfikacji/patentów - jakie uprawnienie na jaką łódź.

Chciałbym zauważyć, że żaglówka do 12m to np. nowa bawarka 36'... czyli jakieś 150,000$
Rozumiem, że nie obowiązują patenty związane z wielkością ożaglowania... więc życzę dobrego samopoczucia czarterowcom i ubezpieczycielom :)

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Za ten post autor AndRand otrzymał podziękowanie od: Lotro
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 20:08 

Podziękował : 4538
Otrzymał podziękowań: 4289
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
AndRand napisał(a):
nie potrafiącym przewidzieć konsekwencji poprawnych formalnie przepisów :lol:

Znowu zaczynasz... :evil: "Niepotrafiącym" jeśli już.

AndRand napisał(a):
więc życzę dobrego samopoczucia czarterowcom i ubezpieczycielom :)

Ty się o nich nie martw - poradzą sobie. Martw się o siebie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 20:20 

@ Anonimowy łoś andrand

To że jesteś głupi a polisę ubezpieczeniową jachtu "widziałeś, ale się nie wczytywałeś" już ustaliliśmy.
Po co piszesz o rzeczach, o których nie masz bladego pojęcia? Moniia napisała ci gdzie robisz błąd, ja ci napisałem, kilka innych osób ci napisało a ty dalej nie potrafisz prostego zdania zrozumieć.
Jakoś potęgi żeglarskie nie zauważają problemów pływając bez patentów i kart bezpieczeństwa jednostkami większymi i droższymi niż twoja bawarka za "150,000$". Nie ma rzezi niewiniątek ubezpieczenia funkcjonują. Kilku z twoich oponentów powozi jednostkami, przy których twoja bawarka to bączek i mają na to wszelkie papiery - wszyscy się mylą?

PS http://pl.wikipedia.org/wiki/Trollowanie Poczytaj sobie. Szczególnej uwadze polecam:

"Symptomy trollowania [...] nieumiejętność przyznania się do błędu – troll nie powie, że nie miał racji, a także wyjątkowo będzie milczał; najczęściej albo zacznie próbować udowadniać, że od początku uważał inaczej, niż pisał, a tylko nie został właściwie zrozumiany albo zacznie bagatelizować znaczenie swego błędu; w przypadku gdy te sposoby zawiodą troll może być agresywny w stosunku do osób, które wykazały jego błąd;"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 20:35 

pierdupierdu napisał(a):
- Cała Motława to "wody portowe". I cała Martwa Wisła.
- Mylisz się co do "i tak nie wolno".

Być może, co nie zmienia faktu, że na wysokości Twierdzy mocno musiałem się wykręcać od mandatu. Pan Wodny Policjant pokazał mi zarządzenie jakies tam, już nie pamiętam jakie chyba kapitantu, że nie wolno i już . Nie chciało mi sie wnikac w szczegóły.

pierdupierdu napisał(a):
Czyli wszystko w porządku.

Nie, zupełnie nie w porządku.

pierdupierdu napisał(a):
Rzekłbym - tradycyjnie i tak jak zawsze, prawda?...

Owszem, jak zawsze. Niestety.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 20:37 

Yigael napisał(a):
@ Anonimowy łoś andrand

To że jesteś głupi a polisę ubezpieczeniową jachtu "widziałeś, ale się nie wczytywałeś" już ustaliliśmy.

Powinieneś być zdyskwalifikowany z tego forum raz na zawsze za takie wypowiedzi.
Ale tutaj funkcjonują dziwne zwyczaje.

OC sprawdziłem czy jest, dla prawniczego TROLLA to zapewne główna lektura na długie wieczory. :lol:
Jak na razie TROLLU nie wykazałeś żadnego błędu w moim rozumowaniu - jedynie udowodniłeś, ze jesteś prawniczym TROLLEM o specyficznej logice.

I może byś nie wystawiał tak niskiej oceny potęgom żeglarskim, bo jeszcze stracisz ich wyimaginowane poparcie :lol:

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

robhosailor napisał(a):
Znowu zaczynasz... :evil: "Niepotrafiącym" jeśli już.

OJ tam OJ tam :lol:
(imiesłów odprzymiotnikowy z partykułą "nie"???)

Wodę jeziora pozorowała wielka szklana płyta. Powierzchnia szkła była twarda i lekko pomarszczona. Kiedy oddaliłem się na odległość jednego kilometra od brzegu w Pial Edin, dotarłem do krawędzi szkła. Począwszy od tego miejsca aż do brzegu pod Lesaiolą woda była prawdziwa.
Adam Snerg Wiśniewski

Ostatnio edytowano 2 sty 2012, o 22:53 przez AndRand, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor AndRand otrzymał podziękowanie od: Lotro
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 21:08 

AndRand,
nie będę sie z Tobą wdawał w dyskusje, bo uważam, że opowiadasz głupoty.
Powiem Ci tylko tyle, że tzw. największe potęgi żeglarskie doskonale obywają się bez patentów, certyfikatów i obowiązkowych ubezpieczeń. Przynajmniej te "potęgi" znane mojej skromnej osobie czyli np. Wielka Brytania, Francja, Szwecja, Dania czy Stany Zjednoczone. No chyba, że znasz jakieś inne "potegi żeglarskie", hmm... niech pomyślę... Polska!? Białoruś!? Związek ...tfu... Federacja Rosyjska!?
I skończcie już tę durną dyskusję, bo poproszę, żeby Was obu wypizgać z tego forum. Mądrzejszy powinien ustąpić... bez słowa komentarza.

pozdrawiam(jeszcze)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 21:11 

Jurmak napisał(a):
Kolego, widziałeś kiedyś na oczy polisę ubezpieczeniową jachtu? Jeżeli nie, to odrób zadanie domowe - zobacz jak wygląda i dopiero wtedy wróć do dyskusji.

AndRand napisał(a):
Widzieć widziałem, ale się nie wczytywałem. Natomiast przy każdym innym ubezpieczeniu mam zastrzeżenie, że obowiązuje przy posiadaniu uprawnień

Dla przypomnienia anonimowy łosiu uczepiłeś się postu:

AndRand napisał(a):
Jest to podejście zdrowe o tyle, że ciągnikiem na wsiach powozi pewnie każdy od dziecka i nikt się nie przejmuje żadnym prawem jazdy. Dopóki nie wjedzie na drogę publiczną, bo w przypadku każdej kolizji jest z góry winien.

Nie jest winien.

AndRand napisał(a):
Iprzestań wreszcie trollować o pierdołach typu sądy grodzkie, niegrodzkie czy rejonowe - widocznie jako pieniacz bywasz tam częściej i znasz obecny podział administracyjny sądownictwa.

Dla przypomnienia łosiu w tej pasjonującej dyskusji to ty użyłeś pojęcia "sąd grodzki" dowodząc, że sądownictwie masz podobne pojęcie jak o Prawie o Ruchu Drogowym. Czyli żadne. Moja wina, że w każdej następnej wypowiedzi odwołujesz się do rzeczy, o których nie masz bladego pojęcia i robisz z siebie debila? Zwracałem ci uwagę, życzliwie, że pisanie bzdur na tematy, o których nie ma się większego pojęcia i komentowanie postów, których się ewidentnie nie rozumie, mimo że napisane są poprawnym i nieszczególnie skomplikowanym językiem - jest prosta drogą do zrobienia z siebie idioty. Nie zrozumiałeś, bo jak już ustaliliśmy na podstawie lektury kilku twoich komentarzy skonfrontowanych z komentowanymi tekstami - umiejętności czytania ze zrozumieniem nie posiadłeś.

AndRand napisał(a):
Nie spodziewam się po tym forum, żeby zwracało uwagę trollom i przygłupom - co się dziwić jak pod tym pretekstem usuwa się inteligentne podważanie obowiązującego stanowiska - ale żal, że nawet jakiś elementarny poziom kultury nie jest tu pielęgnowany.

No widzisz, piszesz tu - a jeszcze nikt nie zaatakował cię w komentarzu podpisanym "forum". Jeśli chcesz powiedzieć, że twoje podważanie obowiązującego stanowiska o winie za kolizję winnego kolizji a nie nie posiadającego uprawnień z automatu:

AndRand napisał(a):
Dopóki nie wjedzie na drogę publiczną, bo w przypadku każdej kolizji jest z góry winien.

I cały dalszy ciąg były inteligentne to poproś kogoś, kto potrafi czytać, o wyjaśnienie ci definicji słowa "inteligentny". Ludzie, którym rudymentarna kindersztuba i kultura dyskusji nie jest obca nie pouczają innych na tematy, o których nie mają pojęcia, nie dyskutują z faktami, nie usiłują wkładać oponentowi w brzuch niewypowiedzianych tez a kiedy popełnią błąd czy powiedzą bzdurę potrafią się z niej z klasą wycofać - agresywna w takiej sytuacji reakcja i używanie argumentów ad personam wobec interlokutora cechuje osobniki którym kultura jest całkowicie obca. W internecie takich chamowatych mędrków nazywamy, anonimowy łosiu, trollami.

Zanim wysmażysz kolejny post, w którym po raz kolejny zrobisz z siebie idiotę policz do dziesięciu, znajdź najbliższą, solidną ścianę wzniesioną w technologii mokrej, stań twarzą do niej, w odległości 30 cm w postawie zasadniczej i wykonaj energiczny skłon w przód o tułowiu prostym. Czynność powtarzaj do skutku.

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

skipbulba napisał(a):

I skończcie już tę durną dyskusję, bo poproszę, żeby Was obu wypizgać z tego forum. Mądrzejszy powinien ustąpić... bez słowa komentarza.

pozdrawiam(jeszcze)

Niestety to nie jest dyskusja, a ujadanie anonima, który wyzywa innych użytkowników od śmieci. Bezkarnie. I płacze, że chamstwo jest tolerowane.

Pozdrawiam(Skipbulbę i resztę mimowolnej publiczności).

PS Ja na tym zakończę, ale uprzejmie proszę modów o cięcie wszelkich dalszych wycieczek osobistych tego anonimowego napinacza.

Ostatnio edytowano 2 sty 2012, o 21:28 przez Były user, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor Były user otrzymał podziękowanie od: kamiljazz
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 21:27 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
skipbulba napisał(a):
I skończcie już tę durną dyskusję,

Jestem za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 21:39 

Yigael, bój się Boga - opanuj się! :cool:
I więcej nie zaczynaj :lol:

Adam Snerg Wiśniewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 21:42 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
Poziom chamstwa przekroczył mój próg tolerancji. Nie będę wnikał kto, kogo i za co wyzywał w tym wątku. Wszyscy którzy się nie opamiętają dostaną kubeł zimnej wody na głowę w postaci tymczasowego bana.

Za ten post autor Olek otrzymał podziękowanie od: Colonel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 21:46 

O! bana... :green:

a już miałem gotowe, nowe tematy :-(

"jak stowarzyszenie może prowadzić działalność zarobkową niewymienioną w statucie"
to o przekazaniu PZŻ roli nadzorcy technicznego
i
"promowanie nowych podmiotów, tworzenie nowych miejsc pracy, poprzez wymóg prowadzenia wcześniej wieloletniej działalności"
takie zatrudnię absolwentkę uniwersytetu z doświadczeniem zawodowym w wieku do 20 lat. To o tych podmiotach co będą mogły przeglądać jachty do 15m.

Za ten post autor Były_User 934585 otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 21:48 

Cape napisał(a):
Jestem za

A ja raczej slaboprzeciw: socjologicznie i forumowo ( w sensie who is who & how ) awantura jest instruktywna.
Anonim

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 21:48 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 451
Uprawnienia żeglarskie: Jachtowy Sternik Mazurski
Jacek Woźniak napisał(a):
a już miałem gotowe, nowe tematy :-(

Chyba źle zrozumiałeś, pisz nowe tematy, ale nie używając słów uważanych powszechnie za obraźliwe. (nawet nie chce mi się sprawdzać czy Ty też pisałeś coś obraźliwego - trudno bez piwa przebrnąć przez ten wątek ;) )

Za ten post autor Olek otrzymał podziękowanie od: Cypis
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 21:58 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
to do sklepu po piwo marsz :)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2012, o 22:00 

@Olek

No tak to jest jak zacietrzewienie dyskutantów wpływa na odbiór, tak wydawało się autorowi, w części dowcipnej wypowiedzi...

No to teraz jak Moniia kazała idem po piwo.

Ale do lodówki...

własnej...

:-P

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona