Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 13 sie 2025, o 12:02

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 200 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 gru 2015, o 00:29 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
SIRK napisał(a):
Alterus napisał(a):
Wadą jest całkowite uzależnienie od bieżących dostaw prądu.

Każdy współczesny system grzewczy potrzebuje energii elektrycznej.
Niezupełnie, choć większość oferowanych na pewno. :-D Ogrzewanie można rozwiązać na mnóstwo sposobów, także z zerowym lub minimalnym zużyciem prądu, a jeśli zależy nam na maksymalnym obniżeniu kosztów utrzymania domu (w naszym klimacie znakomita większość kosztów to ogrzewanie), najlepiej zacząć na etapie projektowania budynku. Co niestety często jest niespełnialne, wówczas jak pisze Bury Kocur, trzeba poruszać się w określonych granicach.
Z wszystkich rozwiązań właściwie najekonomiczniejsze a przy tym najzdrowsze jest ogrzewanie podłogowe. Można go w całości oprzeć na energii elektrycznej, można na którymś z konwencjonalnych paliw z zapotrzebowaniem prądu rzędu 30 - 100 watów, albo zgoła bez prądu. Wariant środkowy jest u nas najczęściej stosowany. Zrozumiałe, że przy tak niskim zapotrzebowaniu na prąd wystarczy dysponować jako zabezpieczeniem zwykłym akumulatorem, choćby wyciąganym doraźnie z samochodu, co pozwala na tanie i niekłopotliwe zapewnienie pracy systemu grzewczego w każdym wypadku. Agregat prądotwórczy o mocy co najmniej kilku kilowatów, to już znacznie poważniejsze pieniądze.

Ps - Rysiu, jeśli 70 wacików z metra Ci mało, to grzejesz niebo. Ale kto bogatemu zabroni... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2015, o 00:45 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Myślę, że przyzwyczajenia dotyczące oczekiwanego "komfortu cieplnego" mają ogromne i... mocno niedoceniane znaczenie przy kalkulacji kosztów ogrzewania lokalu.
W mieszkaniu, w którym poprzednio żyliśmy nie mieliśmy żadnych niedopłat z tytułu kosztów ogrzewania (pobierane zaliczkowo, rozliczane co sezon). Zawsze, nawet wtedy, gdy w domu był niemowlak, wychodziło "na zero" albo mieliśmy niewielkie nadpłaty.
To samo mieszkanie, z tym samym systemem grzewczym i tym samym sposobem rozliczania ogrzewania, w ciągu kilku lat użytkowania przez różnych najemców wygenerowało dwie skromne nadpłaty i dwie potężne niedopłaty...

-- 31 gru 2015, o 00:49 --

Alterus napisał(a):
Z wszystkich rozwiązań właściwie najekonomiczniejsze a przy tym najzdrowsze jest ogrzewanie podłogowe.

Powiedz to właścicielowi włochatego psa albo kota, kiedy w porannym słońcu ogląda kłęby sierści i chmury kurzu wznoszące się wraz z ciepłym powietrzem znad ogrzewanej podłogi. ;)

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2015, o 01:13 

Podziękował : 1878
Otrzymał podziękowań: 2422
Uprawnienia żeglarskie: -
Alterus napisał(a):
Ps - Rysiu, jeśli 70 wacików z metra Ci mało, to grzejesz niebo. Ale kto bogatemu zabroni... :lol:
Zależy jak leży, tu u nas nie dziki zachód :-P
Tu we w mieście, południowem, wszak ;) system obliczony jako wyżej wspomniałem, moc 110 w/m2, a chałupa ciepła, zwarta bryła, ściana 0.18 W/m2K.
Jak przywiało mocnem dujem ze sybiru, poniżej -30'C, to piec szedł pełną mocą, grzejąc wodę na 75 stopni. A co by było przy systemie 1/3 słabszym? Brrrr...
A co szkodzi mieć zapasik na wsiakij słuczaj? Nie warto tak wierzyć wszystkim reklamom :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2015, o 02:25 

Jaromir napisał(a):
Myślę, że przyzwyczajenia dotyczące oczekiwanego "komfortu cieplnego" mają ogromne i... mocno niedoceniane znaczenie przy kalkulacji kosztów ogrzewania lokalu.
Całkowicie się zgadzam. Zużycie paliwa nie rośnie liniowo dla osiąganej różnicy temperatur i już obniżenie o jeden, dwa stopnie daje bardzo duże zmniejszenie zapotrzebowania na energię do ogrzewania. Niestety, morsów kontentujących się osiemnastoma stopniami u nas mało... :-D Jakieś 19 stopni w nocy, 20 - 22 w dzień to raczej norma. Sam wolałbym te niższe granice, ale cóż... ;-)
Cytuj:
Powiedz to właścicielowi włochatego psa albo kota, kiedy w porannym słońcu ogląda kłęby sierści i chmury kurzu wznoszące się wraz z ciepłym powietrzem znad ogrzewanej podłogi. ;)
A to wbrew pozorom mit. Podłoga to nie kaloryfer, powietrze ogrzewa się do o wiele niższej temperatury, jego ruch do góry jest powolny i równomiernie rozłożony. Nie ma żadnych tańczących kłaków a ilość kurzu na meblach itp. nieporównywalnie mniejsza jak przy kaloryferach. Podobnych mitów i przekłamań i fałszywych zaleceń kursuje wiele, albo dla osiągania większych zysków, albo ze zwyczajnej niewiedzy sprzedawców czy firm zajmujących się instalowaniem różnych systemów.

Ryś napisał(a):
Tu we w mieście, południowem, wszak ;) system obliczony jako wyżej wspomniałem, moc 110 w/m2, a chałupa ciepła, zwarta bryła, ściana 0.18 W/m2K.
To coś jest nie tak, nie masz "chałupy ciepłej". Albo wysokości pomieszczeń duże, albo za dużo wody w powietrzu i ścianach, okna za dużo biorą, szczelność i wentylacja do kitu. Albo wszystko łącznie. I nie opieram się na reklamach, bo wierzę tylko w to, co sam sprawdzę.
Cytuj:
A co szkodzi mieć zapasik na wsiakij słuczaj?
Zależy, jak duży. Dwadzieścia procent to max, zresztą istotny tu jest rodzaj pieca którego używasz i czy pracuje w trybie ciągłym, czy cyklicznie. Jeśli ciągłym, jak wyżej, jak cyklicznie, zapas może być duży, choć lepiej poprawić izolacyjność niż dmuchać aniołkom siedzącym na chmurkach ciepłym powietrzem pod szatki. ;-) Akumulator cieplny więcej da przy piecu o ruchu ciągłym, ale jeśli chcesz korzystać ze słońca, w obu przypadkach to niegłupi plan. :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2015, o 08:28 

Podziękował : 355
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Ryś napisał(a):
skoro Kocur wspominał: podłogówka (...) przy czym ma straszną bezwładność; przyjdzie duży mróz albo dom się schłodzi to nagrzać ciężko, gdy tymczasem grzejniki można puścić mocniej, a są tańsze.

Tu sie zgadzam.
Ale jak masz taki system zaprogramowany czasowo i przewidywalnie to system podniesie Ci temperaturę nim chałupa zacznie Ci się wychładzać.
Pisałem o tej podłogówce bo podobnie jak mój poprzednik też ją sobie policzyłem - "mecyji" w tym żadnej nie ma.
I jak miałbym ją gęściej i wszędzie to mógłbym pójść w niskotemperaturową pompę ciepła systemu wodnego a tak muszę trochę kleić do tego co mam.
Ale póki co z efektów wczorajszego montażu jestem zadowolony - piec gazowy praktycznie włącza mi się tylko do C.W.U. czyli na 20 minut rano i to wystarcza.
Tyle, że urządzenie trochę mi szumi w salonie ale cóż ... coś za coś - znaczy muszę częściej słuchać muzyki :rotfl:

Jaromir napisał(a):
U mnie automat od sterowania piecem gazowym ustawiony jest na 18.25°C "dzień"(0500-0700 i 1700-0000) i 17.25°C "noc"(reszta).

Jarek - kurcze - toś Ty MORS pełną gębą :lol:
Ja poniżej 21 st. C odczuwam w domu raczej chłód a Tobie ciepło przy 18.25°C ??????

Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2015, o 09:05 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
W nocy wole miec <18 st, w dzien 20-21, lepiej mniej, ale dziecko by pewnie nie wytrzymalo. To nie kwestia morsa, tylko optymalne warunki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2015, o 09:16 

Podziękował : 102
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: kj
Ryś napisał(a):
Każdemu radzę tak policzyć kaloryfery, bo firmy instalacyjne pasjami liczą zbyt małe
Wężykiem, wężykiem, przy dużych grzejnikach, niższa temperatura wody grzewczej istotnie wpływa na ilość zużywanej energii ponieważ charakterystyka nagrzewania CO jest typu wykładniczego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2015, o 11:27 

Alterus napisał(a):
To coś jest nie tak, nie masz "chałupy ciepłej". Albo wysokości pomieszczeń duże, albo za dużo wody w powietrzu i ścianach, okna za dużo biorą, szczelność i wentylacja do kitu. Albo wszystko łącznie.
I nie opieram się na reklamach, bo wierzę tylko w to, co sam sprawdzę.
Święte słowa :D
Owszem, w tym wypadku głównie okna, liczne, a nieszczególnie 'ciepłe' i już stare, szczelność już nie ta; a wentylacja naturalna. Nie jestem jednak zwolennikiem hermetycznego domu...
A tu inny czynnik był do uwzględnienia. Wiatr.
Temperatury widziałem rzędu -38'C i zarazem przywiało mocno (a ze wschoda) - co się jakby łączy. :cool:
Dom na wzgórku i w lokalnej dyszy, co w smogowatym Krakowie zaletą akurat, acz nie w tej sytuacji.

Ale też taniej jest poprawić 'ekonomiczność systemu' np. kupując większy grzejnik, niż powymieniać okna. Czy też uszczelniać dom bo może czasem zawiać, a potem się w nim dusić. Tu zresztą jak mocno wieje to zwykle ciepłe z zachoda albo gorącym halnym ;)

Podobnie piec - moc znamionową obliczają dla jakichsi tam teoretycznych parametrów, a przecież mogą być inne. Choćby różnica temperatur na wodzie z systemu. Automatyka, modulacja palnika, też reguluje sobie jakośtam i czort wie czy optymalnie przy nietypowych wszak warunkach. Zwykle ekonomiczniejszy jak pracuje na pół gwizdka. No i wszystko dobre póki nowe...

Warto zważyć że koszt ciut 'mocniejszej' instalacji, z zapasem, nie wyjdzie znacząco wyższy, gdy zasię jej sprawność na dłuższą metę będzie lepsza. Np. koszty eksploatacji znacząco się zwiększą na kondensacyjnym kotle gdy musi przekraczać punkt kondensacji, w silnym mrozie. A takich okresów nie ma może wiele, ale to właśnie wtedy zużywa się najwięcej energii - zatem właśnie wtedy wysoka sprawność się przydaje.
Ot, taki problemik logistyczny.
I to dokładnie ten problem co z pompą ciepła z powietrza , z tym że przy niej większy - im wyższe akurat zapotrzebowanie chałupy na energię, tym urządzonko ma mniejszą sprawność; i teoretyczna "ekonomiczność" cokolwiek skrzeczy...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2015, o 16:46 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 50
Ryś napisał(a):
A dlatego na wsi palę węglem/drewnem w tradycyjnym piecu, na instalacji grawitacyjnej (drewno własne friko). Wichury bywają, przerwy w prądzie też. Paliwo leży na kupce to jest pewność - bo i awaria gazu możliwą jest...
Ba, sterowniki wariują, computerki, czujniki ciągu, lambdy, i bógwico.

Mam chałupkę 330 m2 i tak własnie zrobioną instalację na wierzchu nic nie schowane w murach ładnie pospawane . Grawitacja i piec na drewno 20 kW , węgiel w domu + kominek . Do tego piec na ekogroszek 25 kW w komórkach 20 metrów od domu i jest on podstawowym źródłem ciepła . W razie awarii prądu odpalam kominek i piec na węgiel lub palę drewnem . Na składzie 5 m2 drewna suchego i 1 tona węgla grubego . Jak światła nie ma bez problemu odpalam piec na drewno odkręcam zawory i jadę na grawitacji .Mam przetwornice sinusa 600 W do pieca a akumulator 90 Ah za ścianą w samochodzie jak by co mogę sie podratować i odpalić na chwilę piec na ekogroszek na przetwornicy .
Za dwa lata będę miał gaz ziemny i to on będzie podstawowym źródłem ciepła . Do tego chcę zainstalować panele fotowoltaioczne z możliwością odsprzedawania energii do sieci .
Od roku 2016 wejdą restrykcyjne przepisy zmuszające zakłady energetyczne do kupowania naszej energii . 1 kW paneli to 6000 pln .przy cenie za 1kW do sieci 58 g podobno maja tyle płacić a czy tak będzie . Polska to dziki kraj .
Ogrzewanie podłogowe to kurz i niebezpieczne przegrzanie stawów . Znajomemu rozszczelniło się po 5 latach użytkowania ma teraz problem bo podłogówka za słabo grzeje 1/3 musiał odciąć .
Czy ktoś z Was słyszał o agregatach prądotwórczych na benzynę zasilanych gazem ziemnym . Bardzo proszę o pomoc chcę taki sobie sprawić z 25 kW . Taki agregat bije na głowę wszelkie urządzenia grzewcze swoją ekonomiką . Nawet panele fotowoltaiczne z nim nie mają szans . Podobno można silniki diesla zasilać gazem ziemnym .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2015, o 17:24 

tabor napisał(a):
piec na drewno 20 kW , węgiel w domu + kominek . Do tego piec na ekogroszek 25 kW w komórkach 20 metrów od domu i jest on podstawowym źródłem ciepła . W razie awarii prądu odpalam kominek i piec na węgiel lub palę drewnem . Na składzie 5 m2 drewna suchego i 1 tona węgla grubego . Jak światła nie ma bez problemu odpalam piec na drewno odkręcam zawory i jadę na grawitacji .Mam przetwornice sinusa 600 W do pieca a akumulator 90 Ah za ścianą w samochodzie jak by co mogę sie podratować i odpalić na chwilę piec na ekogroszek na przetwornicy .

To Ty się na tę wojnę poważnie jednak szykujesz :lol:
Dziadek mój przed wojną też wungiel Panie kupował bo szkopy mogą przyjść :rotfl:
A ja od wczoraj grzeję się pompą ciepła na powietrze.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2015, o 18:27 

Zapomniałem dopisać że w spiżarce gąsiorek 5 l bimbru 75 V stoi na rozgrzewkę jakby za zimno było .
Kocur ile Ciebie ta pompa ciepła kosztowała z montażem .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2015, o 18:34 

tabor napisał(a):
Kocur ile Ciebie ta pompa ciepła kosztowała z montażem .

Masz na PW.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 gru 2015, o 22:38 

tabor napisał(a):
Od roku 2016 wejdą restrykcyjne przepisy zmuszające zakłady energetyczne do kupowania naszej energii . 1 kW paneli to 6000 pln .
Jak to obliczyłeś..? :-D
Cytuj:
Polska to dziki kraj .
Musiała się jakoś dopasować do lokatorów.
Cytuj:
Ogrzewanie podłogowe to kurz i niebezpieczne przegrzanie stawów .
O kurzu pisałem, nie będę się powtarzał, ale gdybyś wyjaśnił, dlaczego to akurat stawy mają się przegrzewać? Bardzo to ciekawe.
Cytuj:
Znajomemu rozszczelniło się po 5 latach użytkowania ma teraz problem bo podłogówka za słabo grzeje 1/3 musiał odciąć .
Podłogówka wymaga starannego wykonania i tu nie ma przebacz. Ale jak położona zgodnie ze sztuką, naprawa nie wymaga specjalnych zachodów, choć oczywiście może być bardziej kłopotliwa niż instalacji z łatwym dostępem. W najgorszym razie to zerwanie kawałka podłogi i tyle. Używam tylko ogrzewania podłogowego, niedługo stuknie dwadzieścia lat. Nic się nie rozszczelnia, bo tak nie bardzo ma co się rozszczelniać - węże pod jastrychem nie są dzielone i przeszły odpowiednie próby zanim tym jastrychem zostały pokryte. Do rozdzielaczy dostęp jest swobodny.
Cytuj:
Czy ktoś z Was słyszał o agregatach prądotwórczych na benzynę zasilanych gazem ziemnym .
Teoretycznie każdy benzynowy silnik spalinowy można zasilać gazem ziemnym. Praktycznie kwestia doboru mieszanki paliwowo-powietrznej. Z wysokoprężnymi już gorzej, wymagają stosowania dawki zapłonowej ON albo podwyższania stopnia sprężania, ewentualnego podgrzewania, raczej zostałbym przy iskrowych.
Cytuj:
Bardzo proszę o pomoc chcę taki sobie sprawić z 25 kW . Taki agregat bije na głowę wszelkie urządzenia grzewcze swoją ekonomiką .
Daj sobie spokój. :-D Prostsze, a tak samo skuteczne będzie sprzężenie silnika elektrycznego z prądnicą, na tyle dużą, aby zasilała i silnik, i grzałki.

Za ten post autor Alterus otrzymał podziękowanie od: SIRK
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2016, o 11:06 

Podziękował : 196
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Zbudowałem domek, szkieletowy, dobra izolacja 20 cm ściany i 30 cm dach, dość dobre okna, 350 m2 całość i podobnie jak Ryś mam lekki wstręt przed nadmiarem automatyki, elektroniki i innych nowoczesności, dom dla mnie powinien być ostatnim miejscem gdzie potrzebni są jacyś serwisanci i fachowcy bez których nie jestem w stanie zapewnić mojej rodzinie tak podstawowej rzeczy jak ciepło. Dlatego mam dobry kocioł dolnego spalania (kalvis k-2-16) bez żadnej automatyki w którym mogę palić i drewnem i węglem. Ma długą stałopalność na węglu do 16 godzin. Ostatniej zimy spaliłem przez 7 miesięcy ( od X do IV) 2.7 tony węgla czyli 290 zł na miesiąc sezonu grzewczego, a w domu mam 20-22 stopni. Niestety instalacja grawitacyjnie nie działa i potrzebna jest pompa, dla tego w razie braku prądu mam przetwornicę 12-230 volt i 200 ah akumulator i dodatkowo agregat 2kW pab-2 przerobiony na propan butan.
tabor napisał(a):
Czy ktoś z Was słyszał o agregatach prądotwórczych na benzynę zasilanych gazem ziemnym

Swój agregat zasilałem ze zwykłej butli gazowej (na gazie zrobił 1800 h), ale jak go przerabiałem to drążyłem temat i nie ma żadnego problemu z zasilaniem gazem ziemnym, potrzebny jest tylko prosty reduktor na ebuy kosztuje $ 50-60.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2016, o 11:45 

Alterus
Z tego co wiem cena paneli o mocy 1 kW kosztuje 6000 pln bez akumulatorów z podłączeniem do lini energetycznej . Taką cenę dostałem z firmy z Radomia .
Zakłady energetyczne za energie produkowaną z paneli z dotacja płacą około 20 g/1kW bez dotacji 50 g/1kW dlaczego nie wiem .
Polscy urzędnicy wprowadzają przepisy UE tak się przejmują że są bardziej restrykcyjne
niż w innych krajach UE
np; - produkcja pojazdów i replik , przyczepy przez małe zakłady usługowe
- likwidacja zakładów usługowych źle wyposażonych a na filmach z Holandi widziałem maszyny i urządzenia z przed II wojny światowej i mogą w takich warunkach szkolić czeladników ja nie mogłem .

Alterus pisanie żeby silnik do prądnicy podłączyć no chyba to przerabiałeś i wiesz że tak można .
Chodzi mi o gotowy agregat benzynowy na gaz nie przeróbka samemu jakiegoś tam agregatu , mam dość grzebania i kombinowania , jeszcze w dodatku z gazem .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2016, o 12:41 

Podziękował : 196
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
tabor napisał(a):
Chodzi mi o gotowy agregat benzynowy na gaz nie przeróbka samemu jakiegoś tam agregatu

To sobie wpisz w google "agregat na gaz" jest ich całe mnóstwo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2016, o 15:39 

Dzięki peter .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 sty 2016, o 23:20 

Podziękował : 137
Otrzymał podziękowań: 303
Uprawnienia żeglarskie: ActiveCaptain & more
Alterus napisał(a):
Cytuj:
Polska to dziki kraj .
Musiała się jakoś dopasować do lokatorów.

Drogi Alterusie podziękowałem za post i podpisuje się pod każdym stwierdzeniem. Mógłbym jeszcze trochę dodać ale nie będę tak od razu łamał noworocznych postanowień.
Ujął mnie bardzo zacytowany zwrot i jeżeli pozwolisz to będę częściej przytaczał go na forum.

Pozdrawiam,
Krzysztof

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 sty 2016, o 05:09 

SIRK napisał(a):
Mógłbym jeszcze trochę dodać ale nie będę tak od razu łamał noworocznych postanowień.
:-D Nie wszystkich postanowień warto się trzymać. I dzięki za ciepłe słowa.
Jakoś tak się dzieje, że najłatwiej umykają nam rzeczy oczywiste i jak każdy, tylko czasem jestem tu wyjątkiem.
Cytuj:
to będę częściej przytaczał go na forum.
Bardzo proszę. :-)
Prawdę mówiąc uważam, że dzisiejsze postrzeganie praw autorskich, własności intelektualnej, często w odniesieniu do drobiazgów, rzeczy miernej wartości czy zgoła wtórnych, jest stanowczo przerośnięte.

-- 2 sty 2016, o 05:26 --

tabor napisał(a):
Alterus
Z tego co wiem cena paneli o mocy 1 kW kosztuje 6000 pln bez akumulatorów z podłączeniem do lini energetycznej . Taką cenę dostałem z firmy z Radomia .
Ciekawe, co miała na myśli firma z Radomia. Czyli dla Ciebie - ile z tego wyjdzie rzeczywistych kilowatogodzin na rok. Tu radziłbym podrążyć.
Bo liczy się bilans wieloletni - stosunek ilości wyprodukowanej energii (zysków) do wszystkich Twoich kosztów z tą produkcją związanych. Ale to nie koniec.
W warunkach polskich koszt wytworzenia prądu z paneli słonecznych jest dużo wyższy niż ten z konwencjonalnych elektrowni. Twój ewentualny zysk finansowy zależy zatem wyłącznie od dotacji, która obecnie wynika nie z kalkulacji ekonomicznej, a ideologicznej, więc podstawy ma dość kruche.
Cytuj:
Polscy urzędnicy wprowadzają przepisy UE tak się przejmują że są bardziej restrykcyjne
niż w innych krajach UE
np; - produkcja pojazdów i replik , przyczepy przez małe zakłady usługowe
- likwidacja zakładów usługowych źle wyposażonych a na filmach z Holandi widziałem maszyny i urządzenia z przed II wojny światowej i mogą w takich warunkach szkolić czeladników ja nie mogłem .
Mam całkiem podobne obserwacje i do Twoich przykładów mógłbym dorzucić jeszcze trochę. :-D Ogólnie jednak z Unii płynie prąd (jak już jesteśmy przy prądach) wymuszający na naszych urzędnikach bardziej liberalne podejście do wielu spraw.
Cytuj:
Alterus pisanie żeby silnik do prądnicy podłączyć no chyba to przerabiałeś i wiesz że tak można .
Myślę, że obaj wiemy, że nie można. ;-) Zażartowałem, bo prawda jest taka, że energia może przechodzić z jednej formy w drugą, ale zawsze ze stratami. A im więcej tych przejść i im bardziej skomplikowane te przejścia, tym straty większe. I to jest podstawa od której trzeba startować do wymyślania różnych różności. Niestety, obejść tego się nie da.
Cytuj:
Chodzi mi o gotowy agregat benzynowy na gaz nie przeróbka samemu jakiegoś tam agregatu , mam dość grzebania i kombinowania , jeszcze w dodatku z gazem .

Gaz był podstawowym paliwem dla pierwszych silników, a one same powstawały i pracowały w takich warunkach, że dzisiejszemu, nawet łysemu behapowcowi, włosy stanęłyby dęba na głowie. :-D Benzyna czy olej napędowy, aby zostać spalone w silniku, najpierw muszą zostać przekształcone w formę przynajmiej gazopodobną, co nie obywa się bez strat. Siłą rzeczy więc gaz jako paliwo będzie lepszy, bo takich przemian nie wymaga, a do silnika pracującego stacjonarnie nadaje się tym bardziej, że nic nie limituje dostępu do paliwa. Tu "bak" mamy bez ograniczeń, wartość opałowa w przeliczeniu na ciężar paliwa, łatwość przewożenia, rzeczą drugorzędną.
Jednak opłacalność rozwiązania które Cię kusi jest żadna, w naszych, polskich warunkach prąd z elektrowni i tak jest tańszy podobnie jak ogrzewanie z bezpośrednim wykorzystaniem gazu jest tańsze od koncepcji silnikowej. No, przynajmniej na razie. ;-)
Natomiast w warunkach innych, mogłoby być już warte zastanowienia - na przykład, gdybyś chciał mieszkać na jakimś totalnym odludziu bez dostępu do prądu, nie rezygnując jednocześnie z udogodnień cywilizacyjnych. Albo był hobbistą-autonomistą, ponad kwestie finansowe przedkładającym niezależność od nieprzewidywalnych czynników zewnętrznych. Ale jak rozumiem, chodzi Ci po prostu o to, aby było taniej. To tak nie będzie. Nawet gdybyś wszystko zrobił sam, przed czym się zastrzegasz, a co istotnie bardzo obniżyłoby koszty całości. Zwyczajnie - gaz jako paliwo nie należy do najtańszych i nawet wielkie elektrownie gazowe które za ten gaz płacą mniej niż Ty zapłacisz, produkują prąd drożej niż węglowe, o wodnych czy atomowych nie wspominając.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2016, o 19:52 

Ryś napisał(a):
obliczałem sobie kiedyś pompę ciepła i wychodziło drożej niż gaz ziemny

Na szybko - od trzech dni ogrzewam się praktycznie tylko pompą ciepła.
Przez ostatnie 48 godzin - przy temperaturach na zewnątrz raczej niskich - zużyłem na ogrzewanie domku niecałe 50 kWh praktycznie nie zużywając gazu.
Co do kosztów - póki co mam jeszcze taryfę G11 czyli płacę 60 gr/kWh.
50 kWh x 0,6 zł = 30 zł
Na dwa dni.
Czyli miesięcznie w miesiącach grzewczych koszty ogrzewania wychodziłoby po ok. 450 zł / miesiąc a to jest duuuuuużo taniej niż płaciłem dotąd za propan.
Wrócę do takich rozliczeń np. po miesiącu ...
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowania - 3: MarekSCO, peter, Ryś
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2016, o 21:46 

Podziękował : 503
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: Wszystkie jakie mam, kupiłem sam...
Mój ostatni rachunek za gaz: 157m3, przeliczone na 1763kWh, do zapłaty 321zł. :cool:
PS
Odnośnie Naszej korespondencji priv. Pozdrawiam - Paweł.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2016, o 21:58 

Ognisty Szkwał napisał(a):
za gaz

Ziemny ?
No to cena wychodzi Ci 321 / 157 = 2 zł/m.sześć
U nas firma GASPOL za dostarczany gaz propan policzyła sobie ostatnio 10,55 zł/ m. sześć
Rozumiem, że nie muszę dalej rozwijać tematu czemu staram się uciec od ogrzewania tym gazem ?
A na gaz ziemny nie mam szans.
Lub tez inaczej - PGNiG może dostarczyć gaz ziemny tyle, że koszt wykonania przyłącza do naszych domów (3 szt) kształtuje się w kwocie ok. 150 tys. zł.
Sensu wykonania tego nie widzę.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Ostatnio edytowano 3 sty 2016, o 22:07 przez bury_kocur, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2016, o 22:01 

bury_kocur napisał(a):
Ziemny ?

No tak.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2016, o 22:12 

Jesteś pewien przeliczenia m3 gazu na kWh? Bo ja mam na fakturze inaczej... :mrgreen:
Gaz ziemny wychodzi pi razy 16 gr/kWh, z opłatami (przelicznik 11,179kWh/m3).
Czyli zrówna się ze sprawnością pompy 3,75x
Propan zasię droższy, faktem jest.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2016, o 22:22 

Nie, nie jestem pewien, ale zakład cyt.:
"PGNiG Obrót Detaliczny Sp. z o.o.
Region Mazowiecki
ul. Aleje Jerozolimskie 146 B, 02-305 Warszawa"
jest pewien i tak mi przelicza...
Dane z ostatniej faktury za 20.11-20.12.2015r.,
współczynnik korekcji 11.231. To co, wykłócać się o inny przelicznik na kWh? Jaki sens?? Jakie szanse???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2016, o 23:00 

Grunt że cena się zgadza. Wygląda że dostajesz tam ciut lepszy gaz :D
Konkretna wartość energetyczna (kaloryczność) o tyle istotna że pozwala porównać koszta bezpośrednio. Znaczy za kWh. Tak mamy fakture. (a już o te 5% i tak nikt się wykłócał nie będzie). Podliczyłem - bo to dzielą włosa na czworo :lol: - cena dokładnie 16,95678 gr/kWh (brutto)

A jak wychodzi propan, energetycznie, to by trzeba przeliczyć.

Ostatnio edytowano 3 sty 2016, o 23:24 przez Ryś, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2016, o 23:19 

Ryś napisał(a):
Wygląda że dostajesz tam lepszy gaz

Taaaa - du..pa Jasiu po niedzieli... To jest współczynnik w/g umowy ustalany i korygowany do wyliczeń raz na pół roku. Jak to się ma do codziennych dostaw gazu o nie wiadomym składzie???! Prawda jest taka, że jak się pokusili i webrnęli w przeliczanie m3 na kWh, to to przeliczenie żeby było rzeczywiste i odpowiadające prawdzie, powinno być oparte na współczynniku estymowanym z urządzenia które na bieżąco bada gaz na kaloryczność, który jest przepływający przez dany licznik. Ale co ja tu wymagam od takich gigantów...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 sty 2016, o 23:41 

Jak tam dopompują to już nie poradzim, tym niemniej 2 zł/m3 to nie 10,5 jak Kocurowi policzyli płynny... i niewątpliwie na tem siem sens jego pompy ciepła zasadza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2016, o 07:33 

źródło -http://instalreporter.pl/ogolna/koszty-wytwarzania-1-kwh-ciepla-z-gazu-oleju-pradu/

Wnioski wynikające z porównania kosztów ogrzewania:

najniższe koszty eksploatacji uzyskuje system z pompą ciepła gruntową;
rozpiętość kosztów wynosi ponad 3,6 razy między najtańszą, a najdroższą formą ogrzewania
olej opałowy oraz gaz płynny stanowią paliwa, dla których ceny podlegają znacznym wahaniom;
przyjazną środowisku alternatywą przy braku dostępu do gazu ziemnego są kotły opalane różnymi formami drewna. Można dodatkowo polecić jako ich uzupełnienie, zastosowanie kolektorów słonecznych, aby w okresie letnim wyłączyć kocioł;
niemal takie same koszty eksploatacji, przy zdecydowanie wyższym komforcie użytkowania i w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, daje zastosowanie w miejsce kotła na węgiel – gazowego kotła kondensacyjnego (gaz ziemny) z kolektorami słonecznymi
węgiel nie jest wcale tanim paliwem, a przy tym należy uwzględnić trudności z dostępnością dobrej jakości paliwa w sezonie grzewczym, wahania cen, niski komfort użytkowania i zanieczyszczenie środowiska naturalnego, a także bliskiego otoczenia (poruszane np. przez użytkowników zabrudzenie komina, dachu).
Komentarz do porównania kosztów ogrzewania

Przyjęte do porównania kosztów ogrzewania sprawności źródeł ciepła wynikają z szacunków.
Znaczne obniżenie sprawności kotłów na paliwo stałe może wynikać ze stosowania paliwa nienajlepszej jakości i niewłaściwie dobranej mocy kotła do potrzeb cieplnych budynku.
Szczególnie w przypadku kotłów na paliwo stałe (węgiel, drewno) zachodzi znaczne obniżenie sprawności w okresie letnim i przejściowych, mające wpływ na sprawność średnioroczną. Obniżenie sprawności kotłów na paliwo stałe następuje wówczas w trybie podgrzewania ciepłej wody użytkowej, gdzie zapotrzebowanie na ciepło występuje sporadycznie w ciągu dnia. Duża pojemność wodna kotłów na paliwo stałe wymusza podgrzanie schłodzonej wody kotłowej (straty rozruchowe), a następnie oddawanie zbędnego ciepła do otoczenia (straty postojowe).

Załączniki:
koszty-ogrzewnia-_rys_2jpg.jpg
koszty-ogrzewnia-_rys_2jpg.jpg [ 77.93 KiB | Przeglądane 5869 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2016, o 15:14 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
tabor napisał(a):
http://instalreporter.pl/ogolna/koszty-wytwarzania-1-kwh-ciepla-z-gazu-oleju-pradu/

Ale ten artykuł do dupy jakiś jest..

Dodupność ta jest bardzo dobrze widoczna na przykładzie kosztów ogrzewania przy pomocy oleju opałowego.
W podlinkowanym artykule i w tabeli przyjęto cenę z 2013, czyli 3.87pln/litr oleju opałowego.
W tej chwili olej opałowy kosztuje ~2.30pln/litr, czyli.... dziś cena tego paliwa jest o 40% niższa niż w 2013!

Ponadto dodupność artykułu objawia mi się w szczegółowym wyliczeniu kosztów - tak dalece, że uważam to wyliczenie za równie wartościowe, jak wróżenie z fusów.
Otóż symulacja rocznych kosztów wg tabelki - dla domu 160m2, pieca gazowego kondensacyjnego pracującego na gazie ziemnym i obsługującego CO+CWU - wyniosła dla roku 2013 - 5212zł/rok.
A ja w tym samym 2013 zapłaciłem przez cały rok 3600 złotych, czyli przeszło 30% mniej...
Warunki wejściowe były niemal ściśle jak w tabelce - czyli gaz ziemny (jak w tabeli), piec gazowy kondensacyjny (jak w tabeli), używany do CO+CWU (jak w tabeli), w domu o powierzchni 168m2 (czyli 5% większej niż w tabeli). Dom z naturalną wentylacją, budżetowymi oknami i grzejnikami, tyle że współcześnie ocielony - czyli żadne ekstra oszczędnościowe cuda na kiju...

Ponadto dodupność podanego w linku artykułu objawia się w całkowitym braku uzależnienia kosztów produkcji CWU od liczby osób zamieszkujących dom. A jest przecież oczywiście oczywiste, że koszty produkcji CWU rosną wprost proporcjonalnie do liczby osób...

bury_kocur napisał(a):
U nas firma GASPOL za dostarczany gaz propan policzyła sobie ostatnio 10,55 zł/ m. sześć

Zdziercy!
Może spróbuj kupić taniej, np: http://gielda-paliw.com/

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 200 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona