Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 10 sie 2025, o 12:35

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 183 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 paź 2020, o 15:24 

Podziękował : 6274
Otrzymał podziękowań: 2489
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
PS: Jak do dorosłego człowieka mówię Robert.
Zrozum, że kiedy Ty prowadzisz swoje wykłady na temat "chamstwo w aspekcie"
Ja oglądam Twój film z motorówkami w tle i myślę tylko o tym, czy jesteś bezpieczny.
I postulat, który zrodził się w mojej gófce, żeby rozdzielić akweny dla motorowodniaków i
nie_motorowodniaków
zrodził się właśnie pod wpływem Twoich wymagań co do bezpieczeństwa.
Uważam, ze Ty nie będziesz bezpieczny na tym akwenie, jeśli natężenie ruchu jednostek motorowodnych się na nim zwiększy.

PS:
Jeszcze raz powtarzam prośbę o adresy filmów ilustrujących niecertyfikowane zachowania motorowodniaków na ZZ. Mimo dwudniowych starań nie znalazłem żadnego - zakładam, że źle szukałem. Całkiem poważnie proszę o takie adresy, jeśli ktoś z Was posiada.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 paź 2020, o 15:34 

Podziękował : 440
Otrzymał podziękowań: 729
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
MarekSCO napisał(a):
Jeszcze raz powtarzam prośbę o adresy filmów ilustrujących niecertyfikowane zachowania motorowodniaków
Co to są niecertyfikowane zachowania motorowodniaków?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 paź 2020, o 15:48 

Marian J. napisał(a):
Co to są niecertyfikowane zachowania motorowodniaków?

Takie, które uznamy np za chamskie. Ale i takie, jak w filmie, który pokazał Mir.
Gdzie motorowodniak nie tylko wpłynął na obszar kąpieliska ale i zawalił w falochron.
Ogólnie wszystkie gdzie motorowodniacy stwarzają zagrożenie wynikające z nietypowego/nieumiejętnego użytkowania łódki.
Nie tylko zachowania gdzie sternik motorówki stwarza zagrożenie świadomie ( lub możemy domniemywać, ze świadomie ) ale i takie gdzie robi to nieświadomie.
Ogólnie - wszystkie które uznamy za zagrożenie z pozycji nie_motorowodniaka.
Serio prosiłbym o takie materiały.

PS:
Powiedzmy tak:
Niecertyfikowane, czyli takie, na które my nie_motorowodniacy nie udzielilibyśmy certyfikatu ( zgody )
I nie ograniczajmy się tylko d ZZ, byleby akwen był podobny obszarem i charakterem ( zróżnicowaniem użytkowników ) do ZZ.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 paź 2020, o 16:10 

Albo inaczej. Znalazłem taki filmik:

Zauważcie tytuł: "Tak sie pływa po Zegrzu"
I zauważcie, ze filmik ten jest relacją z rejsu kończącego szkolenie na sternika motorowodnego.
Czy Waszym zdaniem ludzie zdobywający takie nawyki będą gwarantami bezpieczeństwa na jednym akwenie z nie_motorowodniakami ?

Za ten post autor MarekSCO otrzymał podziękowanie od: robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 paź 2020, o 18:19 

Podziękował : 84
Otrzymał podziękowań: 145
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
Na końcu wszystko sie wyjaśnia. Sztorm grupa. To oni robią sztorm :D Dla niewtajemniczonych super reklama dla troszke myślacych już nie do końca. Np. w min. 1:05 jakiś jachcik stoi na boi albo kotwicy. A jak w środku ktoś gotuje obiadek albo wodę na herbatę. To jak taka fala go odwiedzi to nie wykluczone, że gacie mokre od wrzątku. Nie wspominając zabawy niedaleko Omegi, albo pomostu. W sumie to taka trochę antyreklama.

Za ten post autor marioczewa otrzymał podziękowania - 2: MarekSCO, Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 paź 2020, o 18:37 

marioczewa napisał(a):
W sumie to taka trochę antyreklama.

Dokładnie. Ale antyreklama zrobiona przez nich samych świadomie. I świadomie przekazana w formie reklamy. "Tak się pływa na Zegrzu"!
Czy ludzie u których kształci się takie nawyki, mogą mogą być gwarantem tego, ze Robert i inni nie_motorowodni będą bezpieczni na tym samym akwenie ?
A zakładamy, że takich miszczóff zacznie przybywać. I motorówek dla nich też nie zabraknie.
Pogodzisz jednych z drugimi w takiej sytuacji na jednym akwenie. Ja uważam, że nie.
Z kajakiem na taki akwen nie pojadę. Jak zabronią pływania kajakarzom - pojadę z ekranoplanem albo poduszkowcem. Ale z kajakiem nie. Bo co to za zabawa...
( Chyba, żebym "tranzytem" miałbym się prześlizgnąć kajakiem, na Mazury )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 paź 2020, o 19:19 

Podziękował : 4534
Otrzymał podziękowań: 4288
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Dlatego mowa jest o kulturze, braku kultury i chamstwie.
Musimy wszyscy ze sobą nawzajem współżyć w jednej przestrzeni - bo tak po prostu jest, że to nasz wspólny kraj. Dlatego wszyscy musimy przestrzegać zasad kultury, bo żadne przepisy jej nie zastąpią.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 paź 2020, o 20:19 

robhosailor napisał(a):
Dlatego mowa jest o kulturze, braku kultury i chamstwie.

I to jest mowa nie na temat Robert. Co widzieliśmy na filmiku ?
Widzieliśmy zwieńczenie oficjalnego kursu dla motorowodniaków. Kwintesencję motorówkowej stajli. Tak nas uczą w tym kraju.
Zresztą... Mam nadzieję Cię przekonać i to porządnie przekonać do tego, że kulturę też można tworzyć i że nie jest to droższe pieniędzy. Zwłaszcza, kiedy można na tym zarobić krocie.
Ale powolutku...

Kolejny filmik który udało mi się znaleźć w sieci. Luźno związany z poprzednim. Na razie luźno.
Dla tych którym się nie chce oglądać - krótkie streszczenie:
W motorówce "wybuchł silnik". Dwu kolesi płynących obok na łódce uratowało jedną poparzoną załogantkę. Teraz filmują płonącą łódkę. A łódka sobie płonie - sielanka...

Co warto ( moim zdaniem ) zanotować ? Po pierwsze widzimy, że na motorowodniaków też czyhają niebezpieczeństwa.
Po drugie - dlaczego tenże silnik "wybuchł" ?
No i po trzecie - jak obstawiacie, za ile godzin łódka zgaśnie :rotfl:

Robert. Ja chcę Ci sprzedać motorówkę. Wiem, że Ty będziesz jej używał ( jeśli oczywiście kupisz ) tylko kila dni w roku i to na łagodnych wodach.
Jeśli poświęcę trochę kasy i energii na to, żeby przekonać Cię do zakupu.
Zwrócę uwagę na to jak fajnie możesz sobie podriftować między łódkami...
Zatrudnię z dziesięć modelek i hostess do reklamowego folderku...
To ja "pod maskę" tej super_machiny, mogę śmiało w formie silnika wepchnąć dowolne gówno. Tak, czy nie ?
Wydam kasę na to, żeby Ciebie przekonać do stylu życia, to mogę "zaoszczędzić na stylu" prawda ? Widzisz gdzie zasadzka i niebezpieczeństwo motorówek ?
Producenci tego "sprzętu" tworzą tak naprawdę erzace. Ale doskonale sprawdzające się na ZZ, jeśli oczywiście będziesz pływał "po chamsku".
Ale to nie będzie Twoje "chamstwo" Robert. To będzie - już niedługo - kultura.
I na to bądźmy gotowi. I dlatego to kolejny argument nad rozdzieleniem akwenów dla motorowodnych i innych.
PS: Znalazł ktoś jakiś ciekawy filmik o ZZ i "motorówkach w aspekcie" ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 paź 2020, o 21:58 

Podziękował : 1824
Otrzymał podziękowań: 2216
Uprawnienia żeglarskie: sternik
MarekSCO napisał(a):
To będzie - już niedługo - kultura.

Ten facet, w innym filmiku (sam nakręcił) przepłynął Wisłę w obie strony. W płetwach i w ubraniu.
:D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 paź 2020, o 23:00 

Jarek zmienił silnik na lepszy... :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 paź 2020, o 23:33 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 219
Uprawnienia żeglarskie: brak
Ten temat zaczyna przypominać temat o łączności, albo ten drugi o lataniu w parku narodowym. Naprawdę trzeba napisać aż tyle postów przy filmie, w którym goście na motorówkach przepłynęli zbyt blisko kajaku i gdy zwrócono im uwagę, postanowili się rozebrać?

Daleki jestem do potępiania kogokolwiek czy zakazywania ludziom używania motorówek. Uważam że osoby używające innych środków transportu na danym akwenie, powinny brać pod uwagę, że mogą co jakiś czas dochodzić do nas fale wytworzone przez silnik motorówki. Ale nie oznacza to, że nie można minimalizować ryzyka z powodu ich występowania i nie przepływać na pełnej mocy w bliskiej odległości kajaków / żaglówek, które są na daną fale podatne.

A to już wynika czysto z naszego podejścia i tego, czy w ogóle uznajemy, że w przestrzeni publicznej znajdują się też inni, czy tylko liczy się "ja, tu i teraz". I to jest to chamstwo o którym pisze Robhosailor. I fakt, że może nie długo to będzie norma w żaden sposób nie powoduje, że nie można tego nazywać chamstwem, ani że nie powinno się protestować, gdy się dane chamstwo widzi. Tyle i aż tyle.

A fakt, że producent specjalnie daje takie a nie inne silniki, by dana fala powstawała, oraz fakt, że tak nas uczą na kursie, w żaden sposób nie jest usprawiedliwienie dla chamstwa.

Dokładnie z tego samego powodu przeszkadza mi dureń, który bokiem przejeżdża przez rondo i nie uważam faktu, że jego BMW ma napęd na tylną oś oraz producent dał sportowy silnik za żadną okoliczność łagodzącą. Tak samo jak użytkownik motoru, który musi dokręcić manetką tak mocno, by słyszało go całe miasto, mimo że spokojnie może jechać bez tego cyrku.

Za ten post autor mancunian otrzymał podziękowania - 3: Marian J., Marian Strzelecki, robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2020, o 06:19 

Ależ mancunian!
Przecież MarekSCO próbuje nam wmówić, że skoro produkują, reklamują i sprzedają samochody osiągające 240 km/h i osiągające 100 km/h w 5 sekund, to znaczy, że wolno jeździć nimi z taką prędkością po drogach osiedlowych, a dzieci na rowerkach trójkołowych, piesi, czy babcie z balkonikami, niech spadają i taki będzie teraz standard, kultura i w ogóle ten teges. Bo sam fakt tego, że takie samochody są, nam wszystkim na takie zachowania pozwala.

Za ten post autor robhosailor otrzymał podziękowania - 3: Colonel, Marian J., Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2020, o 10:11 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 219
Uprawnienia żeglarskie: brak
No właśnie czytałem te posty, a bardzo ciężko mi przyswoić styl pisania MarkaSCO i liczyłem, że to ja nie rozumiem. Ale na koniec doszedłem do takiego samego wniosku, stąd mój post.

Za ten post autor mancunian otrzymał podziękowanie od: Colonel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2020, o 12:12 

MarekSCO napisał(a):

Właśnie napisałem im komentarz do tego filmu.
Cytuj:
Halo! SztormGrupa! Czy Was tam całkiem pogięło??? Czy to jest standard zachowań na wodzie, jakie wpajacie swoim kursantom??? Niebezpieczne manewry na szwungu w pobliżu innych i mniejszych jednostek pływających i wytwarzanie fali w bezpośredniej bliskości pomostów cumowniczych??? To ma być esencja Waszych kursów??? Poza tym kursanci w kamizelkach, a instruktorzy to "królowie życia" i nieśmiertelni??? Ciekawe, kto Wam nadał uprawnienia do prowadzenia takich burackich kursów? Nic dziwnego, że na ZZ nie da się już spokojnie pożeglować w weekend, bo ludzie po Waszych, pożal się Boże, kursach pływają na szwungu i kręcą kółka, wytwarzając wysoką i stromą falę, kilka metrów od kajaków i małych żaglówek, nie mówiąc o kąpieliskach! :( :( :(
Poczekamy na reakcję?

Za ten post autor robhosailor otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2020, o 13:18 

A pamiętacie z dawnych lat tekturki w szprychach roweru, uwiązane sznurkiem do kierownicy? Jak wkurniały ludzi żądnych ciszy i spokoju po pracy... Z jak wielką ochotą i dumą napinało się sznurek, by terkotało głośniej. I spierniczało, żeby nie widzieli. :lol:
Takie zabawy ktoś pokazuje, a potem zostaje to na całe życie. I gdy okazja się nadarza, to cała naprzód!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2020, o 13:31 

Podziękował : 84
Otrzymał podziękowań: 145
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy
robhosailor napisał(a):
Poczekamy na reakcję?
Będzie komentarz usunięty albo brak możliwości pozostawiania komentarzy :rotfl: Ot i cała odpowiedź. Teraz tylko print screen i im na facebooka wrzucić :D

Za ten post autor marioczewa otrzymał podziękowanie od: robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2020, o 13:38 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
robhosailor napisał(a):
MarekSCO napisał(a):

Cytuj:
Halo! SztormGrupa! Czy Was tam całkiem pogięło??? Czy to jest standard zachowań na wodzie, jakie wpajacie swoim kursantom??? Niebezpieczne manewry na szwungu w pobliżu innych i mniejszych jednostek pływających i wytwarzanie fali w bezpośredniej bliskości pomostów cumowniczych??? To ma być esencja Waszych kursów??? Poza tym kursanci w kamizelkach, a instruktorzy to "królowie życia" i nieśmiertelni??? Ciekawe, kto Wam nadał uprawnienia do prowadzenia takich burackich kursów? Nic dziwnego, że na ZZ nie da się już spokojnie pożeglować w weekend, bo ludzie po Waszych, pożal się Boże, kursach pływają na szwungu i kręcą kółka, wytwarzając wysoką i stromą falę, kilka metrów od kajaków i małych żaglówek, nie mówiąc o kąpieliskach! :( :( :(
Poczekamy na reakcję?

To ich port, ich jednostki, również na wodzie. Czyli własny sprzęt i własni aktorzy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2020, o 13:42 

Mir napisał(a):
A pamiętacie z dawnych lat tekturki w szprychach roweru, uwiązane sznurkiem do kierownicy? Jak wkurniały ludzi żądnych ciszy i spokoju po pracy... Z jak wielką ochotą i dumą napinało się sznurek, by terkotało głośniej. I spierniczało, żeby nie widzieli. :lol:
Takie zabawy ktoś pokazuje, a potem zostaje to na całe życie. I gdy okazja się nadarza, to cała naprzód!
Akurat tego nie robiłem, ale spoko, mam wiele innych grzechów z dzieciństwa i młodości na sumieniu. A z przykładem, który tu na filmie dali instruktorzy kursantom, to niestety prawda... Może zostać na długo, zwłaszcza u tych, którzy kulturowy background mają kiepski.

Mam inny przykład kursów i egzaminów motorowodnych i to również z ZZ, tyle, że tylko swoją obserwację, niepopartą żadnym filmem: Tam, gdzie przez kilka lat stacjonowaliśmy, najpierw z BETH, a potem z GIS-em, na terenie i w okolicy restauracji "Helios", odbywały się kursy motorowodne i egzaminy. Łódka raczej nieduża, ale z wbudowanym silnikiem, pewnie sporej mocy. Instruktorzy w ca moim wieku, siwe głowy, do znudzenia ćwiczyli z kursantami manewry na minimalnej prędkości - podchodzenie do pomostu, boi, człowieka za burtą itp. Nigdy nie widziałem, żeby komuś zrobili przed dziobem wielką falę. Można???

plitkin napisał(a):
To ich port, ich jednostki, również na wodzie. Czyli własny sprzęt i własni aktorzy.
To znaczy, że tak szkolić można???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2020, o 13:53 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
robhosailor napisał(a):

A kto powiedział, że to co widzimy na filmie to jest szkolenie? Nigdzie nie widziałem takiej adnotacji. Zacytujesz/pokażesz źródło?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2020, o 14:07 

Przejeżdżałem wczoraj przez pół miasta i przyglądałem się ludziom na chodnikach i przystankach. Większość z pochyloną głową w stronę ekranu. Idą i nie patrzą przed siebie, patrzą w dół. Takie społeczeństwo teraz jest. Ono czerpie wiedzę z ekranu, nie funkcjonuje w rzeczywistości. Pogodę nie postrzega z obserwacji chmur, ale z ekranu. W samochodach coraz częściej ekrany obok kierownicy, podpowiadacze którędy jechać. Ludzie potrzebują asysty elektronicznej. To już nie jest ta stara ekipa, nieprzejednana, zaprawiona w burzy, na rzekach i jeziorach. Teraz wędkarz musi mieć echosondę. Co znaczy, że nie ma już czuja własnego, ma wyłączone zmysły, intuicję, przewidywanie. Wszystko idzie na kolorowym podpowiadaczu. Suflerze!
I jak tacy ludzie mają się zachowywać na wodzie, inaczej, po staremu? Z kulturą? Dzisiejsza kultura wypływa z prostokątnego ekranu. A tam pokazują jak się zabawić. Gwiazdy w ekranie na śniadanie, gadające głowy po południu. Ludziska słuchają i naśladują. Konsumcja. Słuchanie i gadanie. A kto gada, ten nie robi. Ot, co.

Ostatnio edytowano 2 paź 2020, o 14:12 przez Mir, łącznie edytowano 3 razy

Za ten post autor Mir otrzymał podziękowanie od: marioczewa
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2020, o 14:09 

plitkin napisał(a):
robhosailor napisał(a):

A kto powiedział, że to co widzimy na filmie to jest szkolenie? Nigdzie nie widziałem takiej adnotacji. Zacytujesz/pokażesz źródło?
Sami to napisali w tytule tego filmu:
Cytuj:
Kilka slajdów z kursu motorowodnego w Sztorm Grupie na Jeziorze Zegrzyńskim. Oj, działo się, był skuter, manewrówka, wykłady i rejs ribem 300KM!

PS:: screeny zrobione. Z mojego posta na fejsbuku też.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2020, o 14:36 

robhosailor napisał(a):

Bo umożliwił Ci to MarekSCO :-P
Bo to MarekSCO pokazał ten film w kontekście, zwrócił uwagę na fakty które teraz podnosisz w dyskusji z plitkinem...
To MarekSCO uczciwie wprowadził ten film do dyskusji.
Niemniej jednak piszesz:
robhosailor napisał(a):
Przecież MarekSCO próbuje nam wmówić,

Gdybym usiłował Ci wmówić, to tych argumentów nie miałbyś teraz w ręce.
Usłyszę proste "przepraszam" za tą insynuację ?

robhosailor napisał(a):
że skoro produkują, reklamują i sprzedają samochody osiągające 240 km/h i osiągające 100 km/h w 5 sekund, to znaczy,

Jak dojdziesz do drugiego filmiku, który pokazałem, zobaczysz jak taki silniczek fajnie się fajczy na wodzie po osiągnięciu tych 240 km/h w 5 sekund...
Jak się zastanowisz czemu - co sugerowałem pod filmem - to dalej będziesz twierdził, że MarekSCO usiłuje wmówić ???
A może na zastanowienie jeszcze za wcześnie ?

plitkin napisał(a):

Tylko aktorzy nie są ich plitkinie. Niech będzie, ze porozstawiali własne łódeczki na własnym akwenie i pokazują jak pływać. Aktorzy ( ci którzy po szkoleniu sami zagrają w tej sztuce dalej ) nie są ich. Oni wprowadzają u nich nawyki, które Ci później będą przekazywali dalej na wodzie.
Znasz to rosyjskie przysłowie : "pokazał jak porządnie zrobić to, czego robić się w ogóle nie powinno" ? No to oni właśnie to zrobili - to pokazali.

Za ten post autor MarekSCO otrzymał podziękowania - 2: Marian Strzelecki, robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2020, o 15:15 

MarekSCO napisał(a):
Usłyszę proste "przepraszam" za tą insynuację ?
Przepraszam.
A filmik złoto! W sensie: dokumentacja samodonosu, jak to Sztormgrupa powoduje pogorszenie stanu kultury i bezpieczeństwa! Dzięki!

Za ten post autor robhosailor otrzymał podziękowanie od: MarekSCO
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2020, o 15:56 

robhosailor napisał(a):
A filmik złoto! W sensie: dokumentacja samodonosu,

Tak. Ale jeszcze oprócz tego pokazuje jedno zjawisko. Ich ( organizatorów tego rejsu ) doskonale "wali" że można ten materiał widzieć jako samodonos.
Oni już maja jakby inną kulturę. Żyją w innym świecie. I to jest niebezpieczne dla nie_motorowodniaków. ( Moim zdaniem )

Przypominam, że patrzę na rzecz rozważając ( postulując ) rozdzielenie tych środowisk akwenami - osobne akweny dla jednych i drugich.
Nie kto komu i ile powinien ustąpić, ale czy nie miałoby sensu rozdzielenie tych stron, tak, żeby ustępować nie musiały.

Tutaj Robert jeszcze zabawniejsza rzecz, ale bardzo podobna. Spójrz na takie zdjęcie:
Obrazek
Ten skuterzysta stara się ugasić tymi swoimi manewrami płonącą motorówkę.
Oni doskonale zdają sobie sprawę jakie skutki powodują ich manewry. A nawet ( jak w tym przypadku ) przeceniają te skutki :)

I tak oto dochodzimy płynnie do tych motorówkowych silników co to w pięć sekund do setki ( a w dziesięć - na żyletki ;) )
Taki artykuł o innym wybuchu paliwa w komorze silnika i skutkach.
https://gazetapowiatowa.pl/wiadomosci/n ... e-zdjecia/
Jeśli dobrze poszperać w internecie, szybko okazuje się, że te silniki motorówkowe właściwie nic innego nie robią, tylko eksplodują. Ale to też jest przedstawiane jako norma.
Po prostu - one maja to do siebie.
Czyli motorówka ze swej natury w najmniej oczekiwanym momencie eksploduje i staje w płomieniach. A to z racji, że zamontowano na niej supermocny ultraszybki etc... napęd :lol:
W moim przekonaniu bardziej z racji tego, że zrobiono ją z gówna ( łącznie z napędem )
Ale pływający na takim gównie koleś może nie tylko jeden żywioł wlać do kajaka ( wodę mianowicie ) ale i ogniem zionąć przypadkowo ;) Znaczy - zagrozenie tworzy spore.
Niemniej jednak trudno dowodzić, że eksplodować mogą tylko motorówki użytkowane przez chamów - prawda ? :mrgreen:

PS: I tu przypominam mój drugi wniosek - to motorówki są problemem, nie użytkownicy.
Źródłem problemu są tanie motorówki i proponowana dla ich użytkowników "życia stajla".

Czyli: "To galery tworzą galernika" jak mawiał Jean Valjean ;)

Za ten post autor MarekSCO otrzymał podziękowanie od: robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2020, o 16:33 

Podziękował : 440
Otrzymał podziękowań: 729
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
MarekSCO napisał(a):
Przypominam, że patrzę na rzecz rozważając ( postulując ) rozdzielenie tych środowisk akwenami - osobne akweny dla jednych i drugich.
Chrzanisz i to jest delikatnie powiedziane. Za chwilę zacytuję pewną sentencję ciekaw jestem czy zgadniesz kto jest jej autorem: żeglarz czy motorowodniak?
Cytuję: "Znowu niektórzy mwodni robią opinię całemu środowisku ..."

Za ten post autor Marian J. otrzymał podziękowania - 3: mancunian, Marian Strzelecki, robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2020, o 16:42 

Ale ja uważam, że pierwotną przyczyną jest jednak chamstwo i głupota.
Narzędzia są wtórne. Bajzlu można narobić sikając w bramie i drąc japę po nocy, bez użycia środków technicznych.

Za ten post autor robhosailor otrzymał podziękowania - 3: bartoszek, mancunian, Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2020, o 17:19 

Marian J. napisał(a):
Za chwilę zacytuję pewną sentencję ciekaw jestem czy zgadniesz kto jest jej autorem: żeglarz czy motorowodniak?
Cytuję: "Znowu niektórzy mwodni robią opinię całemu środowisku ..."

Marian
Tak szczerze, acz niegrzecznie - przyznaję. Odpowiem na to Twoje pytanie.
Znając Twoje horyzonty wystarczy wejść na forummotorowodne.pl
Przeczytać co ma pod awatarem autor tej sentencji i ewentualnie uzupełnić to lekturą
stosownego artykuliku z onetu i już można odpowiedzieć na Twoje pytanie. Tak czy nie ?
Ale ja tu nie o "kalkomanii" a o myśleniu. Mogę spokojnie porozmawiać z Robertem, czy zabronisz ? :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2020, o 17:25 

robhosailor napisał(a):
Ale ja uważam, że pierwotną przyczyną jest jednak chamstwo i głupota.

Po reakcji właścicieli kanału z filmikiem ze szkolenia, na Twój komentarz zobaczymy na ile takie "uważanie" ich w ogóle obejdzie ;)
Ja już pisałem. Z reguły stwarzam zagrożenie za skutki którego sam odpowiadam. Dla mnie nieważne czy oni chamy i głupole ( aczkolwiek nie spierałbym się Tutaj z Tobą jakoś specjalnie )
Dla mnie ważne co oni robią, jak i do czego to doprowadzić może w konfrontacji ze mną.
Ogólnie to powiem Ci tak. Dzisiaj może jeszcze chamy i debile. Jutro pewnie już tylko debile - niestety.
Ale to dla mnie żadnego znaczenia nie ma. Nie ja ich wychowywałem. Nie ja będę się wstydził.
Ale pokazałem Ci na filmie kto ich wychowuje i jak.
Do jakich działań w jakich warunkach - tak czy nie ? :D
A czy zawstydzisz tych "wychowawców" - zobaczymy niebawem .
To ma dla mnie znaczenie. Bo to - uważam - o bezpieczeństwie decyduje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2020, o 17:31 

Podziękował : 49
Otrzymał podziękowań: 149
Kiedys obowiazywala na jachcie, i na wodzie tak zwana "etyka i etykieta zeglarska" dzisiaj juz prawie zapomniana ,a niektorzy nie potrawia tego nawet wymowic. Czasy sie zmieniaja.

pozdrowienia bartoszek

Za ten post autor bartoszek otrzymał podziękowanie od: robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 paź 2020, o 18:18 

Robet :)
A co byś powiedział o takim kolesiu:

Włożył do landary silnik od tego:
Obrazek
Dziesiecio cylindrową niewyważoną V-ałkę o mocy 600 koni.
Cham, czy debil ?
Puściłbyś go między kajaczki pompowane ?
( Jeśli solennie obieca, że będzie powolutku pyrkał )
I podeprze się opinią z forum motorowodnego, że nie będzie stwarzał opinii całemu środowisku :rotfl:
A to też motorowodniactwo Robert. Tacy pasjonaci też są w śród żywych ( jeszcze :mrgreen: )
Argument za rozdzieleniem czy nie ?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 183 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona