Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 12 sie 2025, o 00:39

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 lis 2011, o 12:10 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Dzisiaj też mam inspirację do tematu żeglarskiego z pracy.
Koleżanka (pływała na własnym jachcie, sędzia regatowy - więc zna się na żeglarstwie) broniła tezy, że żeglarstwo kiedyś było lepsze.
Gdy podpływała jedna łódka do drugiej, to tworzyła się wspólnota. Często było wspólne ognisko. Teraz zaś pięć łódek stoi obok siebie i jest
pięć ognisk. Kiedyś było to elitarne hobby dla wybranych, kulturalnych osób. Dziś żeglarstwo trafiło pod strzechy. Każdy może pływać. I to jest
ruch w złym kierunku. Obecnie żeglarze nie są już tak życzliwie nastawieni do siebie, jak kiedyś.

I co gorsza - teraz można pływać bez patentów!
Kiedyś nie tak łatwo było go zdobyć. Trzeba było zdawać bardziej obszerne egzaminy. To uczyło też etykiety żeglarskiej i kultury.
Liberalizacja żeglarstwa? O nie! Gdyby była właścicielką wypożyczalni - nie dałaby łodzi nikomu bez patentu.
Poza tym jest to niebezpieczne! Tzn. co? Żeglarstwo. Na pokład na ogół bierze się załogę i odpowiada się za jej zdrowie i życie.
Jedyne do czego udało mi się przekonać koleżankę - to samotne żeglowanie. Jeśli ktoś naraża swoje życie - proszę bardzo. Ale nie gdy ma załogę!

Jakich argumentów użylibyście? Ostrzegam, że argumenty motoryzacyjne nie działają. Przykład skutera 50cm3 bez patentu nie przekonał Jej.

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2011, o 12:14 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
wybacz, ale nie dyskutowałbym z nią. To idiotka. Bzdurne argumenty, bzdurne poglądy.

np.
1.W jaki sposób obrzerne egzaminy uczą etykiety i kultury? W zaden.
2.Żegluję 25 lat z okładem i nigdy tak nie było jak ona pisze. Po prostu czasem tak bywało, a czasem nie. Podobnie jak teraz.
3. jak już bedzie miała swoją wypożyczalnię, to wolnoć tomku w swoim domku, ale wszyscy ci "instruktorzy" bardzo chętnie chcą dbac o "moje" bezpieczeństwo.
4. a argument "niemotoryzacyjny'? W wiekszości krajów europejskich nie trzeba miec patentów.

PS. argument o bezpieczeństwie jest łatwy do zbicia. Niech poda ile statystycznie rocznie osób ginie z powodu pływania bez patentów? Podpowiem Ci odpowiedź, jak na razie ani jedna.

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowania - 4: -O-, Jaromir, m.a.j.o.r, Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2011, o 12:21 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
W całej rozciągłości popieram Maćka. Jej argumenty, przynajmniej tak jak je przedstawiłeś - pokazują, że chciałaby aby żeglowanie było dla wybranych, przesianych i najlepiej z doktoratem z manewrówki... Zresztą chyba użyłeś tam nawet słowa "elitarny". Niestety, ona chyba rozumie słowo elitarność w najgorszy możliwy sposób. Przykro mi bardzo, że musi tolerować ten motłoch :)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2011, o 12:42 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Moi przedpiśćcy wyrazili i moją opinię, dorzucę tylko cegiełkę. Od kiedy pływanie na własnym jachcie i bycie sędzią regatowym jest argumentem za tym, że "zna się na żeglarstwie"? Z jej słów wynika coś wręcz przeciwnego.
Ludzie żeglują od tysięcy lat, a patenty są od ilu?
Oprócz tego znam paru sędziów i żeglarzy regatowych bez patentów, a na Mazurach, jeżeli już ktoś mi robił krzywdę, to wyłącznie ci z patentami żeglarzy (tak, nie miałem ani jednego problemu z bezpatentowcami, sternikami, kapitanami). Myślenie, że posiadany papier i zdany egzamin zastąpi doświadczenie i zdrowy rozsądek,a także kulturę osobistą jest bardzo nebezpieczne.
A co do wspólnych ognisk, nie pamiętam przypadku, żeby ktoś był niemile widziany, a ci co rozpalają własne po prostu nuie chcą się integrować i mają do tego święte prawo.
A chamów i głupków wśród pływających pod żaglami zawsze było procentowo tyle samo co dzisiaj. Tyle że, z powodu mniejszej ilości łódek na metr kwadratowy wody, trudniej było ich napotkać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2011, o 12:48 

Podziękował : 779
Otrzymał podziękowań: 1679
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Kuracent napisał(a):
Przykład skutera 50cm3 bez patentu nie przekonał Jej.

Skopiuj posta Maćka w całości i wyślij jej mailem.
Jetem przekonany, że podziała.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2011, o 12:49 

Podziękował : 77
Otrzymał podziękowań: 32
a jak już skopiujesz i wyslesz... zmień otoczenie i koleżanki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2011, o 12:57 

Sąsiad napisał(a):
Od kiedy pływanie na własnym jachcie i bycie sędzią regatowym jest argumentem za tym, że "zna się na żeglarstwie"?

Napisałem to w tym celu, żebyście nie odnieśli wrażenia, że jest to przypadkowa osoba, nie znająca się na żeglarstwie.
Ktoś kto ma własny jacht i pływa często - siłą rzeczy sporo wie o żeglarstwie. Podobnie - sędzia regatowy. Nie każdy z nas pełnił taką funkcję.

Po prostu koleżanka uważa, że kiedyś było dobrze. I po co to zmieniać? No i obawia się, że duża ilość łodzi prowadzonych przez żeglarzy, po krótkim, nie tak dobrym, jak kiedyś przeszkoleniu lub bez - spowoduje spadek bezpieczeństwa. Dla wszystkich.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2011, o 13:08 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Andrzej, spytaj się koleżanki czy była w Tatrach. Tak ze 20 lat temu i w zeszłym roku?
Widziała różnice na szlakach?

Dawniej każdy pomagał każdemu, wszyscy mówili sobie dzień dobry a teraz... świat się zmienia.
W modzie jest chamstwo i postawa roszczeniowa a nie życzliwość i koleżeństwo i to akurat nic nie ma wspólnego z patentami i żeglarstwem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2011, o 13:37 

Andrzej, a pomyśl trochę sam, co?
W ciągu ostatnich 10 lat skokowo kilkukrotnie wzrosła ilość jachtów i żeglujących. W ciągu tych samych ostatnich 10 lat znakomicie zliberalizowano przepisy. Czy w związku z tym procentowo wzrosła ilość wypadków? Otóż nie wzrosła, a procentowo licząc, znakomicie zmalała. W jaki więc sposób można utrzymywać argumentację, że zmiana wymogów na patenty oraz wprowadzenie bezpatencia wpływa czy wpłynęło na zmniejszenie bezpieczeństwa? Tylko w jeden, trzeba być zacietrzewionym ograniczonym idiotą.

PS. te opowieści o obszernych egzaminach i strasznie dobrze wyszkolonych żeglarzach czy sternikach to również mity opowiadane przez starzejące się panie i panów. Tak jak i dziś były miesca gdzie szkolono bardzo dobrze i były takie gdzie szkolono bardzo słabo. I wielu było takich żaglarzy co ani nie byli obszernie przeegzaminowani ani świetnie wyszkoleni. To opowieść w rodzaju: "bo za moich czasów..." czyli zrzędzenie podstarzałych mamusiek.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2011, o 13:40 

Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: sternik lodowy
Jako sędzia regatowy powinna wiedzieć, że korelacja między opatentowaniem a poziomem sportowym jest żadna. Bo gdyby tak było - wszystkie regaty wygrywaliby kapitanowie. I to powinno jej podsunąć myśl, że związek między posiadaniem patentu a innymi cechami uważanymi wśród żeglarzy za pozytywne - jest również dyskusyjny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2011, o 13:41 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Kuracent napisał(a):
Koleżanka (pływała na własnym jachcie, sędzia regatowy - więc zna się na żeglarstwie) broniła tezy, że żeglarstwo kiedyś było lepsze

Kuracent napisał(a):
Teraz zaś pięć łódek stoi obok siebie i jest
pięć ognisk. Kiedyś było to elitarne hobby dla wybranych, kulturalnych osób. Dziś żeglarstwo trafiło pod strzechy. Każdy może pływać. I to jest

Żeglarstwo Twojej koleżanki, to wyłącznie szuwary i to mazurskie, tak myślę.
Tam, gdzie jest bardzo dużo ludzi (Mazury, polskie Tatry, Chorwacja) trudno mówić o integracji.
Powiedz jeszcze koleżance, że środowiska małych wsi są do dzisiaj zintegrowane. Może się wyprowadzi z Warszawy ? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2011, o 13:55 

Marek napisał(a):
Andrzej, spytaj się koleżanki czy była w Tatrach. Tak ze 20 lat temu i w zeszłym roku?
Widziała różnice na szlakach?

Dawniej każdy pomagał każdemu, wszyscy mówili sobie dzień dobry a teraz... świat się zmienia.
W modzie jest chamstwo i postawa roszczeniowa a nie życzliwość i koleżeństwo i to akurat nic nie ma wspólnego z patentami i żeglarstwem.

Jakbyś zgadł! Ten argument również padł w dyskusji. W znaczeniu: teraz jest gorzej. Na wodzie. A nawet w górach. Choć nie wiem po jakich Wy górach i w jakich miesiącach chodzicie. Ja chodzę poza sezonem i trochę mniej uczęszczane i tam zawsze odpowiadają na moje 'dzień dobry' czy 'cześć'. A wielu mówi 'dzień dobry' jako pierwszy.
A 28 lat temu jak byłem w Bieszczadach - to ludzie byli jeszcze bardziej życzliwi. - pomyślałem sobie przed chwilą.
I zaraz druga myśl: tam nie spotkaliśmy żywego ducha przez 21 dni z wyjątkiem pierwszego i ostatniego dnia.
Czas zaciera szczegóły wspomnień.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2011, o 14:07 

Kuracent napisał(a):
A 28 lat temu jak byłem w Bieszczadach - to ludzie byli jeszcze bardziej życzliwi.

A jak ja byłem w Bieszczadach 43 lata temu, to wogóle ludzi nie było. Na Mazurach zresztą też (prawie) nie było.
Ale nie uważałem się za elitę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2011, o 14:21 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Kuracent napisał(a):
A 28 lat temu jak byłem w Bieszczadach
Cape napisał(a):
A jak ja byłem w Bieszczadach 43 lata
Weźcie przestańcie, bo jak Zbieraj napisze, to się okaże, że wtedy Bieszczad nie było (że o ludziach nie wspomnę) :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2011, o 14:33 

Marek napisał(a):
że wtedy Bieszczad nie było

Były, były.
Marek napisał(a):
(że o ludziach nie wspomnę)

A ludzi było więcej. Wysiedlono ich w ramach akcjii Wisła.
Może by tak trochę żeglarzy z Mazur wysiedlić ? :lol: Ułatwienia patentowe temu służą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2011, o 17:39 

Kuracent napisał(a):
Jakbyś zgadł! Ten argument również padł w dyskusji. W znaczeniu: teraz jest gorzej. Na wodzie. A nawet w górach. Choć nie wiem po jakich Wy górach i w jakich miesiącach chodzicie. Ja chodzę poza sezonem i trochę mniej uczęszczane i tam zawsze odpowiadają na moje 'dzień dobry' czy 'cześć'. A wielu mówi 'dzień dobry' jako pierwszy.

Sam sobie odpowiedziałeś co do jakości zarzutów argumentów Twojej koleżanki. Ja po górach nie chodzę (chociaż się wybieram na motocyklu w Bieszczady w przyszłym roku) ale nigdy nie miałem problemu z "dzień dobry" w żadnym porcie. Niejednokrotnie następowała "międzyłódkowa" integracja. Sądzę więc, że wyobrażenie Twojej koleżanki są głownie wyssane z palca i jak pisałem wczesniej "za moich czasów..." .

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2011, o 18:15 

Podziękował : 355
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Kuracent napisał(a):
Po prostu koleżanka uważa, że kiedyś było dobrze. I po co to zmieniać?

A wiesz czemu komuna byla lepsza ?
Bo byliśmy młodzi i wszystkie młode laski się za nami oglądały.
I po cośmy to zmieniali ??? :)
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2011, o 18:33 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Kuracent napisał(a):
Po prostu koleżanka uważa, że kiedyś było dobrze.

Pytanie brzmi komu było dobrze? Instruktorom może i tak ale czy zwykłym ludziom chcącym pożeglować - chyba raczej było im całkiem "odwrotnie proporcjonalnie" :lol:

skipbulba napisał(a):
Niejednokrotnie następowała "międzyłódkowa" integracja.

Jak tylko zobaczyłem "Aliflanke" w Łebie zameldowałem się z piwkiem i tak nam cały dzień zleciał .... ;) ,... ale nie teraz to żeglarze w ogóle ze sobą nie rozmawiają,.... Panie straszne czasy ... :D

skipbulba napisał(a):
(chociaż się wybieram na motocyklu w Bieszczady w przyszłym roku)

Będziesz jechał przez Rzeszów, możesz do tawerny zaglądnąć :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2011, o 18:41 

będę jechał którędy będę chciał ;) to zaleta motocykli :P może być przez Rzeszów :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2011, o 18:44 

Podziękował : 355
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Carlo napisał(a):
Jak tylko zobaczyłem "Aliflanke" w Łebie

A jak Maciek mnie usłyszał na radiu wchodzacego do Łeby to jęknął, że znowu ....
To ja z tą Twoją gościnnością Maćku jest ?
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 lis 2011, o 18:46 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
skipbulba napisał(a):
będę jechał którędy będę chciał ;) to zaleta motocykli :P

Od razu że motocykli.... wolności :D Mi mówić nie musisz na motorze zacząłem jeździć niedługo później niż chodzić ;)

skipbulba napisał(a):
może być przez Rzeszów :D

Dawaj znać jak będziesz się wybierał :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2011, o 07:22 

bury_kocur napisał(a):
A jak Maciek mnie usłyszał na radiu wchodzacego do Łeby to jęknął, że znowu ....
To ja z tą Twoją gościnnością Maćku jest ?

1. a co nie piłes pół nocy ze mną? :D
2. nie ja jęknąłem tylko moja wątroba. :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 lis 2011, o 16:46 

Podziękował : 127
Otrzymał podziękowań: 44
Marek napisał(a):

@Marek, Jak jest mało ludzi na szlaku to ciągle się ludzie pozdrawiają (to sa moje osobiste doświadczenia), jak jest korek, to sorry ... troche glupio to wyglada, nawet dla zatwardziałych pozdrawiaczy. Nie wiadomo, kogo pozdrowili ludzie z naprzeciwka, ciebie, czy gosci ktorzy cie sledza :) A potem nie wiadomo, czy ty im odpowiedziales, czy pozdrowiles gosci ktorzy sledza ich.
Bylem kilka dni z namiotem w Gorcach, calkiem niedawno. Tam gdzie nie ma ludzi ktorzy wyszli na godzinny spacer po obiedzie, jest tak jak kiedys ...
A z pomaganiem wcale nie jest tak źle. W tym roku jak probowalem ożywić światło silnikowe, otrzymałem w ciągu pół godziny trzy oferty pomocy z innych łódek.
@Andrzej - nie dyskutuj z koleżanką, szkoda czasu. Lepiej poszukaj innej, albo skoncentruj się na innych aspektach. Bo sobie raczej nie pogadasz :)

Pozdrawiam,
Maciek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lis 2011, o 15:37 

gagaa_ napisał(a):
a jak już skopiujesz i wyslesz... zmień otoczenie i koleżanki

Dokładnie. Ona siedzi naprzeciwko mnie w dużym open space i w dodatku siedzimy do siebie plecami. Zastanawiałem się w którym momencie dostanę butem! I kontrolnie oglądałem się, aby ew. schylić głowę.

Wysłałem wszystkim zainteresowanym koleżankom i kolegom link'a tuż po rozpoczęciu wątku. Na szczęście wysłałem na nieaktualny adres, bo przyszło powiadomienie, że do koleżanki nie doszło... Albo może skasowała przed przeczytaniem?

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2011, o 08:54 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
jedyna zaletą patentów jest złudne przeświadczenia, że ten drugi zachowa się poprawnie. Jak naiwne jest takie zaufanie świadczą instytucje typu nadzór budowlany, izba lekarska itd. Skoro uprawnienie mają coś "zapewnić" po co na drodze policja? Kierowca nie wie, że nie wolno prowadzić po pijanemu czy przekraczać prędkości? Na koniec często zadaję pytanie dlaczego tak wielu zwolenników patentów chce pływać tam gdzie one nie obowiązują?

Ostatnio edytowano 28 lis 2011, o 09:51 przez Były_User 934585, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2011, o 09:16 

Właściwie, to po głębszym zastanowieniu, mam pytanie do skipperów - czy, nie znając załogi, nie czujecie się troszkę lepiej mając na każdej wachcie dajmy na to j.s.m? W końcu jakiś egzamin on kiedyś zdał, a i na jachtach 12-17m trochę popływał. Uprawnione jest założenie, że chociażby przez osmozę pewnego doświadczenia nabył :) Jak zastanowię się nad dotychczasowymi rejsami, to problemy (niezbyt duże) były wyłącznie ze sternikami mazurskimi, dla których morze to tylko takie większe jezioro. Morsy raczej dawali radę i nie obciążali zbytnio skippera. Poza tym w zasadzie każdy sternik potrafi zaparkowac i odejśc w standardowych warunkach.
Może to jest ta poszukiwana zaleta patentów?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2011, o 09:57 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Dobrze postawione pytanie tylko czy aby "ułatwić" życie osobie żeglującej "zawodowo" należy nakładać obowiązki na całą masę innych? Jakie są proporcje między tymi którym ma być lepiej do całej reszty żeglujących? A może po prostu bycie najemnikiem nie jest zajęciem dla każdego?

Pozdro jacek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2011, o 10:21 

Sąsiad napisał(a):
Uprawnione jest założenie, że chociażby przez osmozę pewnego doświadczenia nabył

Sąsiad napisał(a):
Może to jest ta poszukiwana zaleta patentów?

A możesz sobie wyobrazić sytuację, że ktoś może nie mieć żadnego patentu, a mieć konkretne doświadczenie ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2011, o 11:49 

Cape napisał(a):
A możesz sobie wyobrazić sytuację, że ktoś może nie mieć żadnego patentu, a mieć konkretne doświadczenie ?

Oczywiście, że mogę, ale wtedy muszę mu wierzyć na słowo. A wiem, że ludzie potrafią mocno ściemniać. Zawsze patent jest jakąś (oczywiście niedoskonałą, ale czasem jedyną) metodą weryfikacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 lis 2011, o 12:11 

Podziękował : 779
Otrzymał podziękowań: 1679
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Sąsiad napisał(a):
Oczywiście, że mogę, ale wtedy muszę mu wierzyć na słowo. A wiem, że ludzie potrafią mocno ściemniać.

Ściemniać potrafią z patentem i bez. Tacy są ludzie (na szczęście nie wszyscy). Ciekawi mnie co masz na myśli pisząc, że musisz wierzyć na słowo. Wierzyć, że co? I jakie z tego mogą płynąć zagrożenia.

Uważam, że przed wyjściem w morze i w czasie rejsu jest dużo czasu, żeby pogadać i się "obwąchać". Widać zaraz, kto ile potrafi i ile chce potrafić. A prowadzący rejs skipper i tak powinien poradzić sobie sam ze wszystkim.

Mam taki zwyczaj, gdy wchodzę do portu (szczególnie w nocy) a wszyscy śpią, wchodzę sam - nie budzę nikogo.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 395 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna strona