Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 11 mar 2026, o 23:14

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 sty 2026, o 22:05 

Podziękował : 1380
Otrzymał podziękowań: 2676
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
MarekSCO napisał(a):
Nie. To nie pytanie. Nazywałeś mnie już intruzem, etc... I to w wątkach w których się nawet nie odzywałem...

Jestes intruzem.
W innych watkach? Watpie. Bardzo watpie.
MarekSCO napisał(a):
To, że mnie mnożysz przez zero mi nie przeszkadza. Wiesz, że jestem czarny i inaczej po prostu nie możesz... To rozumiem.

Sam sobie przykleiles label "czarnego" i jestes zdolny do zrobienia ze mnie rasisty.
Jestes intruzem o konkretnych przekonaniach i po "gilotynie" okazales sie chamem.
MarekSCO napisał(a):
le fakt, że za pomocą moich argumentów lżysz innych samemu plącząc się we własnych pantoflach. To po prostu wkurza..

Nie mylisz aby lżenia z plątaniem pantofli? Skoro o stopach: moja stopka jest aktualna - warto przeczytac.
MarekSCO napisał(a):
Nie jestem Twoim czarnym.

Oczywiscie, ze nie! "Czarny" to twoj wymysl.
Jestes moim nikim.
MarekSCO napisał(a):
Byleś nie rozmnożył tego sposobu "zerowania" za bardzo...

Spij spokojnie, jakos sobie z arytmetryka radze.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2026, o 22:18 

waliant napisał(a):
Ale może to fejk? Powiedzcie, że to fejk.

To fejk.
Wlasnie go rozpowszechniasz w sobie wiadomym celu.
Jak zwykle.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2026, o 22:44 

Podziękował : 6327
Otrzymał podziękowań: 2510
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
waliant napisał(a):
Segregacja śmieci to też ponoć front walki z globciem.

Albo o globcio ;)
Weźmy tak... Do czerwonego worka wrzucamy wszystkie te substancje które wrzucający uznają za niebezpieczne. Jak wygląda świadomość społeczna w tym względzie ?
Moim zdaniem jest na pewnym poziomie dosyć spójna... Większość uzna np odpady biologiczne, przeterminowane leki, substancje chemiczne aktywne w warunkach normalnych ( kwasy, zasady, sole etc... ) A na pewno wszystkie pojemniki z trupią czachą na etykiecie.
Wrzucamy to wszystko do czerwonego worka na chybił, trafił... Potem czerwone worki lądują
w przedziale bagażowym samochodu transportującego śmieci łącząc się z innymi czerwonymi workami...
No, może tym sposobem nie da się osiągnąć fuzji jądrowej, ale umieszać jakąś nitroglicerynę czy innego Covida... No jakby większe prawdopodobieństwo.
Żartem oczywiście, ale i trochę serio ;)

Sądzę, że to po prostu efekt jakiejś ekspertyzy wykonanej za duze pieniądze na poważne zamówienie poważnej unijnej instytucji.
No i znęcanie się nad daltonistami, jakby nie patrzeć ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2026, o 22:51 

MarekSCO napisał(a):
Sądzę, że to po prostu efekt jakiejś ekspertyzy wykonanej za duze pieniądze na poważne zamówienie poważnej unijnej instytucji.

To pewne! I to nasze pieniadze! Plus to co od kilku dekad doplacamy do Unii...

MarekSCO napisał(a):
No i znęcanie się nad daltonistami, jakby nie patrzeć

To juz bylo... Czyli slabe, ale jakie mogloby byc?
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2026, o 22:59 

Catz napisał(a):
I to nasze pieniadze! Plus to co od kilku dekad doplacamy do Unii...

Może i Wasze. Nie wnikam. Ale na pewno nie moje.
Ja płacę podatki, a zgodnie z zasadami obrotu środkami płatniczymi, po zapłaceniu ( przekazaniu środków ) one już nie są moje.
Tak, że można mi zarzucić co najwyżej, że płacę "na Owsiaka", ale swoich pieniędzy na takie pierdoły jak tutaj, nie przekazuję. I do żadnej Unii nie dopłacam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2026, o 23:12 

Nic z tego nie zrozumialem, ale przyjmuje do wiadomosci.
Oby tak dalej!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2026, o 23:52 

Podziękował : 893
Otrzymał podziękowań: 668
Uprawnienia żeglarskie: beztalencie
Catz napisał(a):
Nic z tego nie zrozumialem, ale przyjmuje do wiadomosci.
Oby tak dalej!
I nic w tym dziwnego. Jak ktoś męczy ogon kota i nakłania do kopania się z koniem, który ma cztery kopyta, a ty masz tylko jedną głowę.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2026, o 00:11 

Podziękował : 1799
Otrzymał podziękowań: 4308
piotras napisał(a):
I nic w tym dziwnego.

Mnie jednak ciekawi odpowiedź na moje pytanie.
Co proponujesz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2026, o 10:57 

Proponuję zapytać AI. Mnie nie interesują przepychanki na forum. Już nie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2026, o 10:59 

Podziękował : 32
Otrzymał podziękowań: 95
Uprawnienia żeglarskie: zwykły kapitan
Catz napisał(a):
I odpierdol sie
Catz

Posłuchajcie tego sCatzowanego człowieka i będzie spokój

--------------------------
"To smutne, że głupcy są tak pewni siebie a mądrzy ludzie tak pełni wątpliwości" - Bertrand Russell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2026, o 12:28 

waliant napisał(a):
Mnie jednak ciekawi odpowiedź na moje pytanie.

Właściwie, to ona jest podana w linku, który zamieściłeś, tylko nie jest podana tak wprost...
Artykuł pod Twoim linkiem głosi:
"Propozycje zmiany przepisów zostały zawarte w raporcie Joint Research Centre (JRC, wewnętrznej służby badawczej i naukowej Komisji Europejskiej)."
Faktycznie tytuł tego dokumentu brzmi tak:
"Propozycja techniczna Wspólnego Centrum Badawczego dotycząca zharmonizowanych etykiet sortowania odpadów w UE w ramach rozporządzenia w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych"
I możesz go ściągnąć ( w formie pdfa ) z tej strony:
https://publications.jrc.ec.europa.eu/r ... /JRC141706
( klikając "download" w ramce na dole strony. )
Ten dokument to straszna kobyła. 243 strony. Ale możesz się z niego dowiedzieć ile kolorów worków obowiązuje dzisiaj w niektórych krajach UE ( ja byłem zaskoczony ).
A dokument dotyczy propozycji unifikacji oznaczeń...

Ta cała JRC ( Joint Research Centre ) to organizacja naukowa, która sama o sobie mówi, że działa na styku nauki i polityki. ( Coś jak dawniej nauka socjalistyczna, ekonomia polityczna, etc )
Tutaj masz wypowiedź Jekateriny Zachariewej ( Ona jest z Bułgarii - nie pomyl z Zacharową ;) )
https://joint-research-centre.ec.europa ... rt-2024_en
Żadnych wniosków nie sugeruję ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 sty 2026, o 16:09 

piotras napisał(a):
Proponuję zapytać AI.

Słaba rada, rozmowa z AI nie ogrzeje domu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lut 2026, o 00:37 

waliant napisał(a):
piotras napisał(a):
Proponuję zapytać AI.

Słaba rada, rozmowa z AI nie ogrzeje domu.
Bezsensowne pier…lenie na forum też nie. Zdrowia życzę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lut 2026, o 09:54 

piotras napisał(a):
Bezsensowne pier…lenie na forum też nie

No i zabrałeś ludziom ostatnią nadzieję :rotfl:
Co w takim razie ogrzeje te chałupy ?

"Jak informował serwis money.pl, Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów wspólnie z Krajową Administracją Skarbową oraz Inspekcją Handlową skontrolowali rynek pomp ciepła. Ustalono, że ponad 94 proc. skontrolowanych modeli nie spełniało deklarowanych wymagań. To pokazuje, jak istotna jest weryfikacja urządzeń jeszcze przed ich zakupem i montażem."
( Podkreślenie moje, reszta z tej strony: https://finanse.wp.pl/rachunki-grozy-za ... 831500992a )
Dziewięćdziesiąt cztery procent nie spełnia... No ale nie mozemy napisać, ze szklanka pusta... Sześć procent spełnia - szklanka w połowie pełna - bądźmy optymistami...
U mnie dzisiaj - 17 w skali Celsjusza. Czyli w sumie prawie przez pełen tydzień miałem zimę tej zimy... Prognozują jeszcze dwa dni i odwilż.
Nie, żebym sugerował jakieś wnioski.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lut 2026, o 18:48 

Ja bym dodał, że nawet sensowne pisanie na forum nie ogrzeje domu. Ale piec już tak. Zwłaszcza zakazany.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lut 2026, o 19:36 

waliant napisał(a):
Ale piec już tak. Zwłaszcza zakazany.

Piec potrzebuje paliwa, a zakazany piec potrzebuje zakazanego paliwa.
A paliwa są bardo łatwe do zakazania i drewno się tutaj za bardzo nie różni od paliw kopalnych ;)
A obecna sytuacja w tym względzie ( pod Przeworskiem ) mogłaby Cię bardzo zaskoczyć.
Jeśli porozmawiać o pozyskiwaniu drewna opałowego.

Rozmowa na forum może i nie ogrzeje domu szybciej niż zakazany piec pracujący na zakazanym paliwie - ale to dzisiaj.
Jednak jeśli takich rozmów nie będzie... Jutro mozemy liczyć tylko na te 6% pomp ciepła spełniające wymogi...

Za ten post autor MarekSCO otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lut 2026, o 19:59 

MarekSCO napisał(a):
Jednak jeśli takich rozmów nie będzie...

Niewiele to zmieni, a właściwie nic. Rozmowy na forum nie mają żadnej mocy sprawczej, że użyję żargonu urzędniczego.
Ale przynajmniej wiadomo, kto mówi jak żyć w Polsce, gdy sam żyje w kraju, w którym piją wódę na myszach. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lut 2026, o 21:52 

„Ołowiane Dzieci” Przeraża to, chociaż minęło ponad pół wieku od tamtych wydarzeń, to ciemnogród ma się dobrze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2026, o 07:32 

Minęło ponad tysiąc lat odkąd Popiela myszy zjadły...
No ale wtedy nie było netflixa, a Gall był Anonim.
Zamarzajmy zatem, żeby to się nigdy nie powtórzyło...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2026, o 08:35 

Podziękował : 4654
Otrzymał podziękowań: 4409
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Z netu:

Znowu mamy powód do heheszkowania przez cymbałów. Styczeń 2026 roku okazał się jednym z najcieplejszych w historii globalnych pomiarów temperatury - wynika z danych europejskiej służby monitoringu klimatu Copernicus Climate Change Service (C3S). Według opublikowanych analiz był to piąty najcieplejszy styczeń od początku prowadzenia nowoczesnych rejestrów meteorologicznych.

Średnia globalna temperatura powietrza przy powierzchni Ziemi wyniosła około 12,95°C, czyli blisko 0,8°C powyżej średniej z lat 1991-2020. Jednocześnie miesiąc ten był nieco chłodniejszy niż rekordowy styczeń 2025 roku, który pozostaje najcieplejszym w historii pomiarów.

Na szczególną uwagę zasługuje fakt dużego zróżnicowania regionalnego. Podczas gdy globalnie utrzymywały się bardzo wysokie anomalie temperatury, Europa doświadczyła jednego z chłodniejszych styczniów od kilkunastu lat. W części Stanów Zjednoczonych również odnotowano silne fale mrozu. Jednocześnie w Arktyce, Afryce, Australii oraz na obszarach półkuli południowej notowano temperatury znacznie powyżej normy.

Specjaliści podkreślają, że taka równoczesność zjawisk - mroźnych epizodów w jednych regionach i rekordowego ciepła w innych - nie przeczy globalnemu trendowi ocieplenia klimatu. Globalna średnia temperatura jest wskaźnikiem obejmującym całą planetę, podczas gdy lokalne warunki pogodowe pozostają zmienne i zależne od dynamiki atmosferycznej, w tym m.in. od przebiegu prądu strumieniowego.

Ten ostatni jest tu szczególnie niepokojący. Biegun północny ogrzewa się dziś 3-4 razy szybciej niż reszta planety, co drastycznie zmniejsza różnicę temperatur między Arktyką a równikiem. Ta różnica to paliwo dla prądu strumieniowego (Jet Stream) - wiatru, który oddziela mroźną północ od ciepłego południa. Gdy paliwa brakuje, prąd słabnie, traci impet i zaczyna „meandrować”, tworząc głębokie zakola, które zamiast przesuwać się, zastygają w miejscu. W efekcie bariera ochronna pęka, a masy lodowatego powietrza, zamiast wirować wokół bieguna, "wylewają się" głęboko na południe, docierając nad Europę i zostając tu uwięzione w blokadzie atmosferycznej.

Dlatego osobiście uważam, że używanie pojęcia "globalne ocieplenie" choć w teorii prawidłowe, bywa mylące w praktyce. Najważniejszym dla nas efektem bowiem nie jest nieco abstrakcyjny wzrost temperatury globalnej, ale realne zaburzenia i zjawiska ekstremalne. Choć zasadniczo, fakt, że chwila w miarę normalnej zimy w styczniu i lutym jest uznawana za coś "ekstremalnego" świadczy o tym, jak głęboko odeszliśmy od dawniejszej "normy". Nadal wszak nie jest to zima, którą pamiętam z poprzednich dziesięcioleci.

Tymczasem prezydent USA Donald Trump ogłosił, że Pentagon ma kupować energię elektryczną z elektrowni węglowych. To ma być część "sprytnego planu" mającego na celu odbudowę amerykańskiego przemysłu węglowego.

- Prezydent będzie mówił o tym, jak czysty, piękny węgiel nie tylko zapewnia dostawy energii dla naszego kraju, ale również obniża rachunki za energię elektryczną w całych Stanach - powiedziała Rzeczniczka Białego Domu, Karoline Leavitt.

Jak mówią amerykanie, "we are cooked". Temat klimatu przestał być "trendy" w mediach i wśród polityków. Zapewne też i ten tekst nie zdobędzie jakiejś szalonej popularności (chyba że wśród heheszkowców). Fizyka działa jednak nieubłaganie i jest jej to obojętne, co akurat jest modne. Po prostu przyjdzie za to wszystko zapłacić rachunek. A rachunek zapłacą tak czy owak, biedni bardziej niż bogaci. Jak zawsze.

Bal na Titanicu trwa. Ale spokojnie, na pewno to legendarne AGI temat ogarnie. Już nawet wiem, co napisze na ekranie, jak już przeanalizuje wszystkie dane i najbardziej prawdopodobny rozwój sytuacji.

Xavier Woliński

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2026, o 10:44 

robhosailor napisał(a):
Znowu mamy powód do heheszkowania przez cymbałów.

Robert :)
Cymbały mogą "heheszkować" i bez powodu. Wolno im. Odwieczne prawo cymbała...
Cymbały nie potrzebują powodu...
A człowiek, który zaczyna artykuł takimi słowami, wcale nie chce przekonać cymbałów.
Chce przekonać siebie. Podtrzymać na duchu swoje "zwarte szeregi".
Dorzucić kilka nowych parametrów do równania, żeby jakoś zniwelować ten "chwilowy trend". I rozwiać wątpliwości tych, którzy do tej pory świecie wierzą w to co polane święconą wodą, nawet jeśli ona chwilowo zamarzła...
( Chciałem napisać "dorzucić do pieca", ale chyba to byłoby dzisiaj przegięciem :rotfl: )
Obstawiam, że on wygra Robercie. Wygra z cymbałami, zanim zamarznie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2026, o 11:03 

Na wypadek, gdyby ktoś nie zauważył gdzie matactwo - objaśniam jak potrafię ;)
robhosailor napisał(a):
Średnia globalna temperatura powietrza przy powierzchni Ziemi wyniosła około 12,95°C, czyli blisko 0,8°C powyżej średniej z lat 1991-2020.

Jeśli chcemy porównywać zbiory wartości funkcji opartych na statystyce - zakres dziedziny musi być taki sam.
Jeżeli średnia statystyczna liczona z wyników pozyskanych w okresie 30 lat jest niższa niż średnia pozyskana z wyników notowanych w skali roku, to wcale nie znaczy, ze w ciągu tych 30 lat nie wystąpił ( w skali roku ) wynik wyższy niż ten który uzyskaliśmy uśredniając wyniki pozyskane w skali roku.
I naprawdę nie ma znaczenia nawet to, czy porównujemy wyniki z minionych 30 lat i kolejnego, następującego po upływie tych 30 lat roku...
Czy też porównujemy wyniki średniej z 30 lat i z wybranego roku w okresie tych 30 lat...
No. Kiepski ze mnie profesor, ale to chyba jest jasne dla każdego kto się chociaż przez moment zastanowi :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2026, o 11:15 

Uwaga - zagadka :
Jeśli średnia moich zarobków z lat 1991 - 2020 wynosi x.
Zaś średnia z moich zarobków z 2025 roku wynosiła y, przy czym y=2x...
W którym roku zarobiłem najwięcej ?

Tym sposobem może łatwiej zilustrować ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2026, o 13:27 

MarekSCO napisał(a):
Minęło ponad tysiąc lat odkąd Popiela myszy zjadły...
No ale wtedy nie było netflixa, a Gall był Anonim.
Zamarzajmy zatem, żeby to się nigdy nie powtórzyło...
Nie wiem co ma akurat Netflix do tego, ale przypomnę tylko, że temat katastrofy „Heweliusza” też został „potraktowany Netflixem”. Ale to nie Twoja bajka bo to akurat o morzu i żeglarstwie, dlatego pewnie przeoczyłeś.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2026, o 15:15 

piotras napisał(a):
Nie wiem co ma akurat Netflix do tego

11 lutego tego roku udostępnili mini serial "Ołowiane dzieci"...
Nakręcony "na szybko" pod wpływem znanego zapewne wszystkim reportażu Michała Jędryki o Pani Joannie Wadowskiej-Król.
Cóż... Trzeba kuć żelazo póki globalnie ocieplone.
piotras napisał(a):
ale przypomnę tylko, że temat katastrofy „Heweliusza” też został „potraktowany Netflixem” Ale to nie Twoja bajka bo to akurat o morzu i żeglarstwie, dlatego pewnie przeoczyłeś.

"Ołowiane dzieci" też na morzu ?
Czy może bawiąc na morzu oglądałeś je na netflixsie ? :-P

Nie spytam co ma do tego Heweliusz, bo w końcu i tak się wyda, ze globalne ocieplenie zawdzięczamy temu, że MarekSCO nie jest żeglarzem w opinii prawdziwych morskich wilków

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2026, o 15:37 

MarekSCO napisał(a):
zakres dziedziny musi być taki sam.

Oczywiście. Bo nic dziwnego, że aktualny rok jest cieplejszy (lub zimniejszy) niż średnia z wielu lat.
To o niczym nie świadczy, cóż...

Ale pojawia się pytanie, czy w zacytowanym artykule nie wspomina o tym autor (dziennikarz?) czy ten, kto te dane ogłosił. Jakiś profesor, jakiś instytut...
Dziennikarz mnie nie dziwi, to są głupki w większości.
Ale profesor czy instytut, to inna sprawa.
I tutaj mamy tylko dwie możliwości.
Albo taki profesor wie o tym, i kłamie świadomie, albo nie wie.

I naprawdę nie wiem ja z kolei, która z tych możliwości jest gorsza.

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowanie od: MarekSCO
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lut 2026, o 14:32 

Z interii:
„Niemiecka koalicja rządząca zgodziła się na reformę ustawy o ogrzewaniu domów i usunięcie z niej zapisu, by systemy grzewcze opierały się głównie na energii odnawialnej. Niemcy będą mogli używać pieców olejowo-gazowych. Obecnie obowiązujące prawo wywoływało oburzenie i było jedną z przyczyn upadku poprzedniego rządu.”
...
„Ostatecznie wypracowane porozumienie ma zostać na początku kwietnia przyjęte w formie projektu reformy ustawy o energii budynków. Następnie projekt trafi do Bundestagu i w lipcu - jak zakłada koalicja - ustawa ma wejść w życie.”

"Nowe prawo nie będzie zawierać żadnych regulacji, które uczyniłyby rozbudowę lub zastąpienie istniejących działających systemów grzewczych obowiązkową" - przekazano w oświadczeniu.””

Nooo, do lipca sporo może się zmienić, ale widać, że walka z globciem powoli się reformuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 lut 2026, o 15:27 

Podziękował : 4654
Otrzymał podziękowań: 4409
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Nic na rzeczy...

https://theconversation.com/climate-cha ... lan-275562

Ktoś pytał, po co podałem, że w Australii...? Po nic. Bo przecież, nic się nie dzieje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lut 2026, o 09:03 

robhosailor napisał(a):
Bo przecież, nic się nie dzieje.

Nawet jeżeli coś się dzieje, to wcale nie oznacza, że mamy na to wpływ.
Nawet jeżeli mamy na to wpływ, to wcale nie oznacza, że stosowane środki „zaradcze” mają sens.
Nawet jeżeli mają sens, to wcale nie znaczy, że ma to realny wpływ na sytuację i do tego pojawia się pytanie, jakim kosztem.
Sporo tego „nawet jeżeli”.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 lut 2026, o 12:33 

waliant napisał(a):
robhosailor napisał(a):
Bo przecież, nic się nie dzieje.

Nawet jeżeli coś się dzieje, to wcale nie oznacza, że mamy na to wpływ.
Nawet jeżeli mamy na to wpływ, to wcale nie oznacza, że stosowane środki „zaradcze” mają sens.
Nawet jeżeli mają sens, to wcale nie znaczy, że ma to realny wpływ na sytuację i do tego pojawia się pytanie, jakim kosztem.
Sporo tego „nawet jeżeli”.
1. Nie mamy wpływu jeśli nic z tym nie robimy.
2. Nie oznacza, chociaż może oznaczać. A nic nierobienie to 100% pewność klęski.
3 Tu zaprzeczyłeś sam sobie. Jeżeli jakieś działania mają sens to muszą mieć realny wpływ. Logika! Jest jeden wyjątek: uporczywe powtarzanie tych samych działań w nadziei, że skutek będzie inny to … ( można sobie wstawić dowolne określenie na taką osobę)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53  Następna strona