Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 12 paź 2024, o 05:01

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 wrz 2024, o 18:22 

Podziękował : 6028
Otrzymał podziękowań: 2334
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
waliant napisał(a):
Nie chodzi o to, jak to można wytłumaczyć faktycznie, tylko jak to połączyć z globciem.

To dużo prostsze niż myślisz. I da się to połączyć nie tylko z globciem ale i z... Gdańskiem.
Oto Twój ziomek, niejaki Daniel Fahrenheit, już w drugiej dekadzie osiemnastego stulecia zaobserwował i opisał następujące zjawisko.
Jeśli naczynie o gładkich ściankach napełnimy wodą. W miarę czystą wodą, bez jakiejkolwiek zawiesiny jednak...
I odczekamy jakieś dwie godziny a następnie zaczniemy bardzo powoli schładzać... ( Albo wręcz przeciwnie ekstremalnie szybko schładzać ) to osiągniemy sytuację, kiedy temperatura wody w naczyniu spadnie poniżej temperatury zamarzania a woda w naczyniu pozostanie w stanie ciekłym.
Teraz uwaga. Jeśli osiągnęliśmy taki stan, podejmujemy próbę zapoczątkowania krystalizacji ( zamrożenia ) wody... Np wrzucamy do naczynie jakiś drobny przedmiot, powiedzmy ziarnko piasku. Oto woda w naczyniu natychmiast zamarza, ale...
Co się dzieje z jej temperaturą ? Była niższa od temperatury zamarzania ale woda nie była skrystalizowana ( zamarznięta ), teraz zamarzła, więc osiągnęła temperaturę zamarzania.
Czyli... Temperatura wody wzrosła :mrgreen:
Więc, siłą rzeczy nasze doświadczenie z zamrażaniem wody przyczyniło się do wzrostu średniej temperatury wody na planecie. Proste - prawda ?

PS: Tak na marginesie, to wcale nie żart. Tak wyglądało doświadczenie Fahrenheita ilustrujące możliwość istnienia tzw "cieczy przechłodzonej" wykonane w tysiąc siedemset którymś tam roku :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 wrz 2024, o 20:52 

Podziękował : 4261
Otrzymał podziękowań: 4054
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
"Ale posuwać się do kłamstwa"

Weź nie pie...
Każde dziecko w przedszkolu wie, że dopasowywanie danych pod tezę, to fałszowanie tych danych.

Za ten post autor robhosailor otrzymał podziękowanie od: Catz
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 wrz 2024, o 21:14 

Podziękował : 396
Otrzymał podziękowań: 978
Uprawnienia żeglarskie: galernik
waliant napisał(a):
Nie chodzi o to, jak to można wytłumaczyć faktycznie, tylko jak to połączyć z globciem. Tego nie ma w tekście, który podałeś, czyż nie?

Ano nie ma. Bo być nie może. Bo łączenie jest - w aktualnej narracji - streng verboten, строго запрещено, czy też strictly prohibited :roll:
To że naturalne zmiany klimatyczne w jakimś stopniu postepują, jest jasne. Tak było od wieków . Okresy ochłodzeń, wzrostu temperatur nastepowały i nastepowac będą. Wpływ działalności człowieka też jakiś jest, ale udział ten ma się nijak do naturalnych procesów. Po prostu przyjęto konwencję, że winien jest człowiek i już. Ale żeby było weselej, nie każdy człowiek, tylko wybrane grupy.
Bez żadnych podtekstów logicznych czy politycznych podam kilka przykładów:
- puszcza Hambach v/s Puszcza Białowieska. Nam Trybunał Sprawiedliwości UE zakazał nawet cięć sanitarnych w strefie przylegającej do rezerwatu. 100 ha ponad 700 letniego lasu Hambach wyrżnięto do goła i jakiekolwiek sądy nie widziały nic złego. Oczywiście całkowitym przypadkiem jest tam kopalnia odkrywkowa.
- spalanie węgla brunatnego (vide Turów, Konin) zagraża środowisku bo wywołuje .......( wpisać co wola). Więc bulić kary.
Kopalnie typu Janschwalde, Nochten, Reiswalde, Welzow, Bilina, Nastup, Hambach są OK. Tamtejszy węgiel w czasie spalania wydziela tylko czysty tlen i pachnie fiołkami.
- ograniczanie rolnictwa (krówki i świnki wydalają CO 2 i metan) Ale człowiek nie wielbłąd jeść i pić musi. No to sprowadzimy żarełko np z Ameryki Południowej, dokładając po drodze ileś tam ton gazów cieplarnianych w czasie transportu. W AP pierdy krówek/świnek są nieszkodliwe, w Europie przyczyniają się do topnienia lodowców.
- europejski rolnik musi ograniczać powierzchnie zasiewów, środki ochrony roślin i nawożenie bo szkodzą człowiekowi.
Ukraiński czy rosyjski rolnik może mieć to w sempiternie. I takie żarełko sprowadzone do EU natychmiast przestaje być szkodliwe.
Takich przykładów z różnych stron świata można by mnożyć wiele. Tylko po co?. Kto w to uwierzy?
Globcio forever czyli sorry Winetou

Za ten post autor Bombel otrzymał podziękowania - 2: mkonst, waliant
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 wrz 2024, o 22:31 

robhosailor napisał(a):
"Ale posuwać się do kłamstwa"

Weź nie pie...
Każde dziecko w przedszkolu wie, że dopasowywanie danych pod tezę, to fałszowanie tych danych.

A zostawże tego kota. Toż ta kita na ostatnich kłaczkach się trzyma.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 wrz 2024, o 23:14 

Bombel napisał(a):
Wpływ działalności człowieka też jakiś jest, ale udział ten ma się nijak do naturalnych procesów.

Gdy to pisałem, za jasno jeszcze było na tajne afery spiskowe ;) Teraz ciemno, to można.
Jakoś nikt się nie wychyla - w ramach globcia oczywiscie - z działalnością człowieka w ramach tzw poprawiania pogody. Że manipulacja/manewry pogodą były od dawna to potwierdza rezolucja ONZ z 1976 roku zakazująca takich manipulacji dla celów ...... militarnych. Co oznacza, że dla celów "pokojowych" można. :rotfl:
Mniej więcej około 50 państw mniej lub więcej oficjalnie przyznaje się do takich działań m.in. Chiny, Rosja, USA, Indonezja, Tajlandia, ZEA, Arabia Saudyjska.

Władze Arabii Saudyjskiej właśnie ogłosiły, że dołączają do grona krajów, które zdecydowały się manipulować pogodą, aby osiągać z tego wymierne korzyści, chociażby dla rolnictwa i gospodarki.
W jaki sposób w pustynnym kraju można wywołać opady? Można to zrobić zarówno z ziemi, jak i powietrza. Za pomocą samolotów będzie można rozpylać w powietrzu jodek srebra, suchy lód lub sól, czyli substancje chemiczne, które będzie można produkować również w specjalnych komorach spalania paliwa stałego rozsianych po pustyni.

szejkowie z sąsiednich Zjednoczonych Emiratów Arabskich, ...... twierdzą, że w ramach walki z największą od 900 lat suszą, każdego roku wojskowi wykonują około 160 misji lotniczych.

Naukowcy, którzy współpracują z władzami Emiratów Arabskich przy wywoływaniu deszczu, mówią o pierwszych efektach swojej misji. Jednak nie brakuje też porażek i to spektakularnych. Jedną z nich jest kataklizm, który dotknął najdalej położony na północ emirat Ras Al Khaimah.

Mieszkańcy nie mogli się tam doczekać życiodajnego deszczu. Gdy już nadciągnęły granatowe chmury i zaczęło padać, to nie chciało przestać. W efekcie w ciągu zaledwie kilkudziesięciu godzin spadło tyle deszczu, ile zazwyczaj spada przez 2,5 roku!

https://www.twojapogoda.pl/wiadomosc/20 ... zyc-wroga/

Nawet Komisja Europejska chce zakazać takich zabaw, .......Chinom. :rotfl:

https://businessinsider.com.pl/technolo ... da/t0bkee0

[i]Jedną z najbardziej rozpowszechnionych metod modyfikacji pogody jest zasiewanie chmur. Technika ta, stosowana już od lat 40. XX wieku, polega na wprowadzaniu do atmosfery substancji chemicznych, takich jak jodek srebra czy suchy lód, które mają stymulować powstawanie kropel deszczu lub kryształków lodu. W 2024 roku ta metoda przeżywa prawdziwy renesans, szczególnie w regionach borykających się z niedoborem wody.
Podczas gdy zasiewanie chmur skupia się na lokalnych modyfikacjach pogody, geoinżynieria klimatyczna sięga znacznie dalej, próbując wpływać na globalne warunki atmosferyczne.

https://www.twojapogoda.pl/wiadomosc/20 ... ca-prawda/

Ale kto by tam w takie bajki wierzył :mrgreen:

Za ten post autor Bombel otrzymał podziękowania - 3: Marian Strzelecki, turysta, waliant
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 wrz 2024, o 07:55 

Podziękował : 1696
Otrzymał podziękowań: 4068
Bombel napisał(a):
Ale kto by tam w takie bajki wierzył

Ja tam od dawna uznaję „teorie spiskowe”, więc ja nie mam dysonansu poznawczego. ;)

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowania - 2: MarekSCO, turysta
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 wrz 2024, o 19:10 

Podziękował : 29
Otrzymał podziękowań: 81
Uprawnienia żeglarskie: zwykły kapitan
Łódź. 20 05 siedzę na tarasie a delikatne podmuchy wiatru pieszczą moją twarz. Na termometrze 22,8 C.
Gdyby ktoś zaproponował mi 12 C lub 15 C zabiłbym.

--------------------------
"To smutne, że głupcy są tak pewni siebie a mądrzy ludzie tak pełni wątpliwości" - Bertrand Russell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 wrz 2024, o 20:05 

Podziękował : 1254
Otrzymał podziękowań: 2421
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
U mnie tez bylo cacy i nagle zaczelo lac i prosto mi na lodke i za kolnierz. Do dupy z tą unią...

Za ten post autor Catz otrzymał podziękowania - 2: piotras, robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 wrz 2024, o 21:10 

Podziękował : 819
Otrzymał podziękowań: 616
Uprawnienia żeglarskie: beztalencie
A jak tam nasza Wisła? Ryby mi się skarżyły, że nie mają gdzie pływać.
A w Hiszpanii dzisiaj rano padało. Parę kropli spadło mi na samochód.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 wrz 2024, o 21:40 

piotras napisał(a):
A jak tam nasza Wisła? Ryby mi się skarżyły, że nie mają gdzie pływać.
A w Hiszpanii dzisiaj rano padało. Parę kropli spadło mi na samochód.

Wisła sucha. Znowu było coś ze 30°C. W lasach sucho. Wieje z Południo-Wschodu, dzisiaj na ZZ szkwały 5 albo lepiej. Jutro, może coś kapnie, a może we wtorek, a może w piątek?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 wrz 2024, o 21:48 

piotras napisał(a):
w Hiszpanii dzisiaj rano padało. Parę kropli spadło mi na samochód.

I dobrze Ci tak. :mrgreen: Ne dość że zanieczyszczasz atmosferę spalinami, to jeszcze chciałbyś oszczędzić na myjni???? :roll:

Za ten post autor Bombel otrzymał podziękowanie od: piotras
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 wrz 2024, o 22:06 

Z fejsbuka: za Darek Petrykiewicz
"Dane IMGW. Czarny oznacza stany niskie rzek. Fajnie jest co? Ciepełko, lato trwaj! Hulaj dusza, będą pomarańcze.

PS Taki hint dla tych co napiszą że na południu padało. Tak padało ale jeszcze szybciej spłynęło po ogołoconych z drzew stokach gór, popłynęło wyprostowanymi korytami rzek, wyparowało w ekstremalnych temperaturach. Fizyki nie da się oszukać, nawet „chłopskim rozumem”. Ot życie."
Obrazek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 wrz 2024, o 22:18 

robhosailor napisał(a):
Taki hint dla tych co napiszą że na południu padało.

Na południu, znaczy pod Przeworskiem ?
Robercie. To Wy tam w tej Warszawce chodzicie do kina, do teatru, do galerii.
My, pod Przeworskiem, o tej porze roku chodzimy na grzyby. Chodzimy siłą inercji, z pustymi koszykami, bo grzybów niet ( od słowa sowsiem ). Ale chodzimy.
Natomiast z parasolami nie chodzimy już od dwu miesięcy. Bo od dwu miesięcy na moim południu nie padało.
A taki piękny zbiornik na deszczówkę zainstalowałem dwa tygodnie temu... Ech...

Za ten post autor MarekSCO otrzymał podziękowanie od: robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 wrz 2024, o 22:30 

waliant napisał(a):
Ja tam od dawna uznaję „teorie spiskowe”, więc ja nie mam dysonansu poznawczego. ;)

Bo, żeby zyskać dystans poznawczy, powinieneś zrobić tak: ;)

Załączniki:
podn.jpg
podn.jpg [ 57.79 KiB | Przeglądane 1693 razy ]
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2024, o 00:00 

MarekSCO napisał(a):
waliant napisał(a):

Bo, żeby zyskać dystans poznawczy, powinieneś zrobić tak: ;)

Czyli mamy wierzyć naukowcom? Piknie.
Efekt cieplarniany jest zjawiskiem naturalnym i dobroczynnym dla biosfery,
obawy budzi jednak jego nasilenie spowodowane nadmiernym stężeniem gazów
cieplarnianych w atmosferze, które może spowodować globalny wzrost temperatury.
Czynniki wpływające na efekt cieplarniany to: wypalanie i wycinanie lasów tropikalnych, spalanie paliw kopalnych, pożary na szeroką skalę, stosowanie azotanów w uprawach rolniczych, działalność gospodarcza człowieka – fabryki, ciepłownie, zakłady przemysłowe, awarie rafinerii naftowych, ogromna ilość śmieci i odpadów, wybuchy wulkanów i szybów naftowych, spaliny samochodowe, nadmierna emisja
dwutlenku węgla.

zatem co i w jakiej ilości powoduje globcia?
Otóż:
Poniżej wymieniono gazy cieplarniane oraz ich udział w efekcie cieplarnianym:
para wodna (najpowszechniejszy z gazów cieplarnianych w atmosferze),
• dwutlenek węgla (CO2) – 50%,
• metan (CH4) – 18%,
• ozon (O3) – 12%,
• freony (CFC) – 14%,
• podtlenek azotu (N2O) – 6%.

Skoro już wierzymy i chcemy przeciwdziałać, to powinniśmy bezwzglednie:
- zakazać parowania wód, :roll:
Głównym gazem cieplarnianym – obok dwutlenku węgla – jest para wodna. Jej
ilość uwarunkowana jest równowagą między parowaniem i opadami atmosferycznymi. Wzrost ilości gazów cieplarnianym jest efektem emisji pochodzenia antropogenicznego i ma duży wpływ na zmiany klimatu

Co najciekawsze, para wodna, mimo iż jest odpowiedzialna za globcia, nie jest w ogóle ujęta w w/w wyliczance %
Bierzem się teraz za metan:
-wyeliminować całkowicie populację ludzi odżywiających się ryżem, gdyż (zgodnie z naukowcami) pola ryzowe odpowiadają za 24% produkcji metanu.
- przestać wydobywać węgiel - odpowiada za 14% metanu,
- śmieci i odpady - 0dpowiednio 16%,
- produkcja ropy i gazu - 16%
Tak licząc mamy już 70% czynników odpowiedzialnych za metan.
Brakuje jeszcze 30%. W co by jeszcze uderzyć. Mamy, przywalmy jeszcze raz wydobyciu węgla brakujące 30%. Moze głupi narodek się nie pokapuje :roll:
Nie wierzysz???
Główne źródła emisji metanu
to: wydobycie węgla – 14%, pola ryżowe – 24%, produkcja ropy i gazu – 16%,
śmieci i odpady – 16%, wydobycie węgla – 30%.

Polecam poczytać
https://www.dbc.wroc.pl/Content/119880/ ... limatu.pdf

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2024, o 05:53 

"A taki piękny zbiornik na deszczówkę zainstalowałem dwa tygodnie temu... Ech..."

Mamy je pod każdą rurą spustową z rynien. Już nawet te największe (z dofinansowania gminnego) są puste...
Obrazek

Za ten post autor robhosailor otrzymał podziękowanie od: piotras
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2024, o 09:45 

Podziękował : 819
Otrzymał podziękowań: 616
Uprawnienia żeglarskie: beztalencie
Obrazek
Jest gorąco.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2024, o 11:05 

Podziękował : 1766
Otrzymał podziękowań: 2074
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Zbiornik na wodę ustawia się wiosną i powinien mieć kilka m3, żeby był zapas na lato.
W Poznaniu pada, temperatura spadła do 19*C. Wrzesień.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2024, o 11:22 

Z innej strony, to u nas przy Mierzei Helskiej silny upweling. Zakładam, że zgodzicie się, że to dobrze.
Na Zatoce temp. wody 22 stopnie, przy Helu od strony morza 15, pod Władysławowem 8 stopni. Pomiary własne z poprzedniej nocy, zapisane w dzienniku jachtowym ku pamięci.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2024, o 12:36 

Podziękował : 473
Otrzymał podziękowań: 460
Uprawnienia żeglarskie: sternik z upr. morskimi
Bombel napisał(a):

no to poczytałem.
Kilka uwag do dwutlenku węgla:
- W atmosferze CO2 w praktyce nie występuje.
- Jest to bowiem ilość śladowa, (około 0,03%)
- jest tak dlatego, że każda najmniejsza ilość jest natychmiast absorbowana przez rośliny itp. Od tego zależy ich (roślin) życie. Nasze też, bo natychmiast z tego CO2 robiony jest tlen, konieczny dla życia np. ludziom.
- jeśliby jakimś przypadkiem (wybuch wulkanu itp.) wzrosło na chwilę do 0,04% - to to w mgnieniu oka jest przetwarzane na tzw. masę zieloną (większe plony itp.). do poziomu 0,03, który to poziom , z przyczyn biochemicznych (enzymatycznych itp.) jest ponoć nieobniżalny.

- rola działalności człowieka na ilość CO2 jest, jak wiemy od zawsze, znikoma.
- w przytoczonej pracy jest to opisane jako: "stosunek antropogenicznego do naturalnego występowania 1,4%" . Czyli pikuś w stosunku do tego, co wytwarza kula ziemska jako taka (wulkany, podwodne ryfty, natura ogólnie mówiąc,) .

- reasumując, nasz wpływ w zakresie CO2 jest bez znaczenia.

Za ten post autor soko otrzymał podziękowanie od: MarekSCO
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2024, o 12:45 

waliant napisał(a):
Na Zatoce temp. wody 22 stopnie, przy Helu od strony morza 15, pod Władysławowem 8 stopni. Pomiary własne z poprzedniej nocy, zapisane w dzienniku jachtowym ku pamięci.
Nie raz doświadczyłem zimnego Bałtyku od strony otwartego morza, jak w środku lata nie dawało się nawet iść brzegiem, bo stopy bolały i woda miała +7...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2024, o 12:46 

To się zgadza, zjawisko jest znane.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2024, o 12:47 

Podziękował : 473
Otrzymał podziękowań: 460
Uprawnienia żeglarskie: sternik z upr. morskimi
waliant napisał(a):
Na Zatoce temp. wody 22 stopnie,

Zatoka, to tragedia.
Oceniając to z poziomu brzegu na poziomie Juraty i Jastarni - leci szambem.
Przyzwoita woda - czysta , na plaży zatokowej na Helu ( tej między portem a portem wojennym).
Na szczęście (zeszły tydzień) wiatr był generalnie północno wschodni - wschodni.
Zastanawiające, że nie zrobiono jakiegoś kanału (przekopu) u nasady półwyspu, którędy woda szłaby naturalną koleją rzeczy do Zatoki.

Temperatura wody - po stronie morza - spadła dopiero około czwartku , piątku, kiedy wiatr zrobił się bardziej wschodni. Czwartek i piątek - do wody wchodzili desperaci. Nawet spacer brzegiem na bosaka był bardzo "ożywczy" dla stóp.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2024, o 13:06 

waliant napisał(a):
to u nas przy Mierzei Helskiej silny upweling.

Cosik chiba nie tak.
Ciotka Wiki nie uznaje upwelingu na Bałtyku. Popatrz na czerwony kolor.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... image1.jpg
Może dlatego, że u nas czerwony się brzydko kojarzy :oops:

soko napisał(a):
Bombel napisał(a):

no to poczytałem.
Kilka uwag do dwutlenku węgla:
- W atmosferze CO2 w praktyce nie występuje.
- Jest to bowiem ilość śladowa, (około 0,03%)
- jest tak dlatego, że każda najmniejsza ilość jest natychmiast absorbowana przez rośliny itp. Od tego zależy ich (roślin) życie. Nasze też, bo natychmiast z tego CO2 robiony jest tlen, konieczny dla życia np. ludziom.
- jeśliby jakimś przypadkiem (wybuch wulkanu itp.) wzrosło na chwilę do 0,04% - to to w mgnieniu oka jest przetwarzane na tzw. masę zieloną (większe plony itp.). do poziomu 0,03, który to poziom , z przyczyn biochemicznych (enzymatycznych itp.) jest ponoć nieobniżalny.

- rola działalności człowieka na ilość CO2 jest, jak wiemy od zawsze, znikoma.
- w przytoczonej pracy jest to opisane jako: "stosunek antropogenicznego do naturalnego występowania 1,4%" . Czyli pikuś w stosunku do tego, co wytwarza kula ziemska jako taka (wulkany, podwodne ryfty, natura ogólnie mówiąc,) .

- reasumując, nasz wpływ w zakresie CO2 jest bez znaczenia.

No Ty sobie chyba jaja robisz.

Unia Europejska emituje ok. 4 mln kiloton ekwiwalentu CO2 rocznie, co stanowi w przybliżeniu 7% całościowej emisji dwutlenku węgla na świecie2.

Czyli, trujem na potęgę.
No, chyba że celem nie jest redukcja CO2 tylko .... zarobek.

Rada Unii Europejskiej zaakceptowała wprowadzenie tzw. Carbon Border Adjustment Mechanism, czyli granicznego podatku węglowego (polska nazwa: Mechanizm dostosowania cen na granicach z uwzględnieniem emisji CO2).

CBAM ma zapobiec tzw. wyciekom emisji (emission leak lub carbon leakage), czyli sytuacjom, w których firmy przenoszą wysokoemisyjną produkcję z UE do państw, gdzie standardy klimatyczne są znacznie niższe. Taka ucieczka, do tej pory, była dla przedsiębiorstw rozwiązaniem wyjątkowo opłacalnym, w związku z unikaniem opłat za emisje CO2 w systemie handlu emisjami ETS, który poza Unią nie obowiązuje. W rozumieniu Parlamentu Europejskiego opłata CBAM ma pomóc ograniczyć światową emisją CO2 oraz zapewnić firmom równe warunki konkurencji.

Czyli, Trujta se ile chceta, ale najpierw bulta kasiorę do naszej (??) kabzy

Jak wspomniano, Europa odpowiada za 7% globalnej emisji CO2. Zatem ograniczenie emisji na europejskim rynku nie przyniesie bezpośrednich efektów w skali światowej. Jednakże, działania podejmowane przez Komisję Europejską z wizerunkowego i edukacyjnego punktu widzenia są bezapelacyjnie poprawne.

Grunt to pewność siebie

https://www.bosbank.pl/EKO/tresci-ekolo ... fit-for-55

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2024, o 13:24 

Mir napisał(a):
Zbiornik na wodę ustawia się wiosną i powinien mieć kilka m3, żeby był zapas na lato.
Ile? Gdzie go zmieścisz i ile chcesz/możesz zapłacić? Mamy kilka beczek po 200 litrów i dwie, jak ta na zdjęciu, po 450 litrów. Jeden dobry deszcz je napełnia, a ulewa przepełnia. Na kilkutygodniową suszę i tak nie wystarczy i trzeba podlewać ze studni, albo czekać, aż wszystko uschnie...

Taka instalacja dwóch zbiorników 450 l, kosztuje 800 zł. Już widzę, jak wszyscy ochoczo je sobie montują, pomimo, że gmina zwraca im połowę kosztów. Na mojej ulicy, tylko my zbieramy deszczówkę. O czym to świadczy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2024, o 13:29 

Bombel napisał(a):
Cosik chiba nie tak.
Ciotka Wiki nie uznaje upwelingu na Bałtyku.

To jak to nazwać? Bo zjawisko jednak występuje, także u nas. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2024, o 14:50 

robhosailor napisał(a):
Jeden dobry deszcz je napełnia, a ulewa przepełnia. Na kilkutygodniową suszę i tak nie wystarczy

Mir ma rację. :respekt: Tylko działania sensowne, zapewniające zatrzymanie większych ilości wody na czas dłuższy. Ty maskujesz syfa pudrem.
Wydałeś N złotych, po to by jeden deszczyk zapełnił te baniaczki. I co? Mija kilka dni i nadal dupa sucha.

robhosailor napisał(a):
Na mojej ulicy, tylko my zbieramy deszczówkę. O czym to świadczy?

Że sąsiedzi nie popierają pokazowych działań pozornych, które i tak w zasadzie nic nie dają.????????????????????

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2024, o 15:04 

Zbieraj zbieraj miliony metrów sześciennych, a ja po swojemu, na ile mnie stać.

A i możesz, tam gdzie pana majstra też...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2024, o 15:06 

Aha i nie płacz, jak nawet tyle nie zbierzesz, co ja...
Wisła wczoraj - foto z netu:
Obrazek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 wrz 2024, o 15:11 

waliant napisał(a):
Bombel napisał(a):
Cosik chiba nie tak.
Ciotka Wiki nie uznaje upwelingu na Bałtyku.

To jak to nazwać? Bo zjawisko jednak występuje, także u nas. ;)

Nie neguję występowania zjawiska. Odniosłem się wyłącznie do olania przez ciotkę Wiki tego zjawiska na Bałtyku. Ale jak wiadomo, ciotka Wiki albo nas nie lubi, albo jest głupia :oops:
Ciekawe, że upwelling ( niech mu tam) występuje głównie przy wiatrach wschodnich.
Nie musi być silny, ale powinien wiać wzdłuż brzegu, czyli głównie z kierunków wschodnich. A taki właśnie kierunek regularnie występował nad morzem w ostatnich dniach
https://podroze.onet.pl/aktualnosci/bab ... za/0fgez37
Stąd moje podejrzenie, że czerwone żle się kojarzy. :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1156 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39  Następna strona