Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 11 mar 2026, o 23:35

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 sty 2026, o 18:33 

Podziękował : 893
Otrzymał podziękowań: 668
Uprawnienia żeglarskie: beztalencie
Catz napisał(a):
Ciekawe!
Bo i:
waliant napisał(a):
kłopoty Niemiec zawsze były dobrym sygnałem dla Europy. Z drugiej strony...

... i w ogóle.
Szkoda, ze znowu nie ma źródła tej analizy. Cóz...
Catz
Ja pamiętam z historii, gdy kłopoty Niemiec po 1 Wojnie Światowej nie były wcale takim dobrym sygnałem dla Europy. Ale niestety, niektórzy zamiast na lekcje historii chodzili w krzaczory bałamucić koleżanki.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 sty 2026, o 20:09 

Podziękował : 1799
Otrzymał podziękowań: 4308
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
piotras napisał(a):
Ja pamiętam z historii

Czyli znów skupiamy się na dupereli nieistotnej dla zacytowanego fragmentu. Typowe przerzucanie tematu na boczny tor.
A istotą są problemy energetyczne Niemiec (i nie tylko) wyłącznie na własne życzenie. Oraz skutki tych problemów. Ale jak już wiele lat temu niektórzy mówili, że to samobójcza polityka, to oczywiście to wyłącznie głupki i oszołomy.
A to było tak oczywiste jak przewidywanie skutków piłowania gałęzi przez bacę ze znanego dowcipu.
Niektóre kraje były mądrzejsze i uruchamiały kolejne elektrownie atomowe (Finlandia). Czyli można było pomyśleć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2026, o 14:14 

Podziękował : 6327
Otrzymał podziękowań: 2510
waliant napisał(a):
Dowiedzieć się z nich można, iż jeszcze w 2017 r. niemieckie koncerny energetyczne potrafiły dostarczyć odbiorcom 652,33 terawatogodzin energii elektrycznej. W roku 2024 było to już tylko 431,7 TWh. (...) zmniejszyło zdolności do wytwarzania prądu przez swój system energetyczny o 33 proc!

Oj mści się ten wątek o łączeniu kabli na jachcie i prawie Kirchhoffa ;)

Jeśli produkuję energię elektryczną i wszyscy moi odbiorcy łącznie zużyli w skali roku
431TWh, to ja nie jestem ( nie byłem ) w stanie wyprodukować w tym samym roku 600 TWh, czy więcej...
Choćbym się nie wiem jak starał...
To jest po prostu fizycznie niemożliwe. Gdzieś tą energię musiałbym wytracić. Dostarczona przeze mnie moc musiałaby wykonać jakąś pracę.
Tutaj zawsze trzeba widzieć jeden organizm ( obwód elektryczny ) i pamiętać, że o ilości wytworzonej energii decyduje w równej mierze, moc wytracona na obciążeniu.
Jeśli założymy, że te dane są kompletne ( niemieccy odbiorcy nie dokupywali prądu u innych producentów ). A tylko wówczas te dane będą miały sens ( tak zdefiniowane, jak to napisałeś ), to jeśli w jednym roku dostarczono 652TWh a w innym ( kolejnym ) 431 TWh, to nie oznacza, że producent utracił zdolności produkcyjne, tylko że odbiorca zmniejszył zapotrzebowanie względem danego producenta... Np w skutek stagnacji w gospodarce... Lub konkurencyjnych warunków u innych producentów.

Gdybyśmy zaś jako podstawę podali roczne zapotrzebowanie/zużycie energii w Niemczech, to dopiero wówczas mielibyśmy podstawę do obliczenia zdolności produkcyjnej sektora energetycznego ( z uwzględnieniem oczywiście eksportu/importu energii od innych producentów ) Ale tak postawione dane w żadnym wypadku nie świadczą o tym na ile ( i czy ) spadły zdolności produkcyjne niemieckiego sektora energetycznego...

To tak w ramach poprawienia krytycznego błędu, bo ogólnie to oczywiście się z Tobą zgadzam w globalnym ujęciu...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2026, o 15:29 

MarekSCO napisał(a):
To tak w ramach poprawienia krytycznego błędu

Ej no, w tekście to albo niefortunne tłumaczenie albo niefortunnie napisany oryginał.
Albo niedomykający się bilans. W sensie że tyle energii dostarczyły elektrownie niemieckie a brakująca część (nie wiemy ile) została zaimportowana z krajów ościennych.
Klasyka zimą, gdy przez kilka dni jest cisza wiatrowa i niskie chmury - wtedy całe OZE stoi i prąd trzeba sprowadzać z innych krajów.
BTW, my też mamy kłopoty i też co jakiś ratują nas sąsiedzi (i raczej rzadko są to Niemcy...) ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2026, o 15:42 

Ja polityki energetycznej Niemiec zupełnie nie rozumiem. W sensie dosłownym nie rozumiem.
Najprościej byłoby przyjąć, że to zwykłe czyste szaleństwo... No ale proste rozwiązania nie zawsze są najbardziej optymalne. No nie ogarniam tego po prostu.
Pamiętam, że elektrownie jądrowe planowali wyłączać już od 1998 roku. Mieli bardzo zróżnicowaną infrastrukturę. Sporo elektrowni z małymi reaktorami... Mieli elektrownie odziedziczone po NRDówku...
Pamiętam, że w 2018 publikowali dosyć dziwne dane. Oto udział jądrowych w realizacji zapotrzebowania szacowali na 16 % ( cytuję z pamięci ) a samych tylko wiatrowych na 22 % ( bez fotowoltaiki itd,tylko wiatraki ). Zupełnie przechodząc do porządku dziennego nad stabilnością tych źródeł...
No najprościej byłoby założyć, ze zdecydowali się skoczyć z mostu...
Ale obstawiam, że musi być jakieś inne wytłumaczenie. Choćby z tego powodu, że założyli dosyć długi okres na dokonanie tej "transformacji"... Ale po prostu nie przychodzi mi do głowy co by to miało być.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2026, o 16:24 

MarekSCO napisał(a):
W sensie dosłownym nie rozumiem.

To może można przyjąć moje tłumaczenie? W imię ideologii i wbrew opiniom fachowców (bo kto by się przejmował byle inżynierem energetykiem...) zrobili to, co było samobójstwem energetycznym i także powoli ekonomicznym.
Oczywiście to typowe debilne przekonanie polityków, że wszystko można załatwić ustawą czy dekretem. Ale tutaj zderzyli się nie z ekonomią (którą można naciągać jak gumkę od majtek), tylko z twardą fizyką, która w głębokim poważaniu ma wszelkie ustawy, nakazy i polecenia.
Dla polityków to musi być ciężki szok, że jednak praw fizyki zmienić się nie da.
Czyli suma ideologii, zwykłej głupoty, załatwiania swoich interesów (dopłaty do OZE...), konflikty międzypolityczne, chęć zaszkodzenia sąsiadom (o właśnie) doprowadziły do kłopotów.

I znów, u nas nie jest wiele lepiej. Koszty ogrzewania dobijają nie tylko zwykłych ludzi. Szpitale też płacą za ogrzewanie. Itp, itd. To było oczywiste od lat, ale mówiący o tym to głupki i oszołomy.
Co gorsze, i to już nie jest śmieszne, głosy nawołujące do opamiętania są traktowane jak podważanie jedynie słusznego systemu. Ze wszystkimi tego konsekwencjami.
Dopiero jak w Niemczech zwyczajnie zaczęło brakować prądu*, to okazało się, że król jest nagi.
I co z tego? W sumie nic, i to jest najsmutniejsze.

* PRL załatwił między innymi słynny „dwudziesty stopień zasilania”... To z kolei jest pewna pociecha.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2026, o 16:57 

waliant napisał(a):
To może można przyjąć moje tłumaczenie? W imię ideologii i wbrew opiniom fachowców (bo kto by się przejmował byle inżynierem energetykiem...) zrobili to, co było samobójstwem energetycznym i także powoli ekonomicznym.

Tak. Przyjmuję Twoje wyjaśnienie, ale jako ostateczność. Zbyt krytycznie narysowane po prostu... Mało prawdopodobne, żeby przy założonym tak długim okresie "transformacji" doszło do skumulowanego big-bang i spektakularnych niedoborów...
I zupełnego braku reakcji zapobiegawczych wcześniej.
Musieliby dosłownie skoczyć z mostu...

Ale poddałeś mi jeszcze jedną myśl. Wspominając o historii Niemiec po pierwszej wojnie...
Układ z Rapallo, który zapoczątkował współpracę Niemiec i ZSRR.
( https://warhist.pl/wojna/uklad-z-rapall ... zed-wojna/ )
Niemcy mają bardzo unikalne doświadczenia z czasów po pierwszej wojnie. W szczególności
z okresu kiedy przygotowywały się do drugiej, współpracując szeroko z ZSRR w warunkach jakby pewnej konspiracji...
I te doświadczenia śmiało mogły się przechować w obrębie niemieckich firm, które dziedziczyły po swoich wojennych przodkach.
W skrócie: Co się stało z Niemcami. Ano wyemigrowali z Niemiec i teraz "ostatni gaszą światło" ;)
Żart, ale i całkiem serio ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2026, o 17:37 

MarekSCO napisał(a):
Musieliby dosłownie skoczyć z mostu...

Ale dlaczego nie przyjąc bardzo prostego wyjaśnienia: politycy są po prostu głupi jak but w dużej większości. I u wielu panuje przekonanie, że wszystko da się załatwić ustawą (bo zazwyczaj się udaje). Tylko czysta fizyka/energetyka/przyroda mówią zwyczajnie „sprawdzam”. I wychodzi lipa. Tylko że rzadko.
Tutaj mamy kliniczny przypadek gdy stabilność systemów energetycznych ma swoje prost prawa i zasady i pewnych wartości przekroczyć się nie da. I to nie da się, oznacza po prostu blackout, który jednak trudno zamaskować (ale można zwalić na „obce działania dywersyjne”)...
MarekSCO napisał(a):
współpracując szeroko z ZSRR w warunkach jakby pewnej konspiracji...

Jako zwolennik teorii spiskowych przyznaję, że ta trafia mi do przekonania. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2026, o 18:25 

Podziękował : 1380
Otrzymał podziękowań: 2676
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
waliant napisał(a):
Ej no, w tekście to albo niefortunne tłumaczenie, albo niefortunnie napisany oryginał.

Najwieksza "niefortunnosc" polega na cytowaniu niefortunnych tlumaczen niefortunnych oryginalow.
Bez podania źródła oczywiscie!
Jednak "z drugiej strony" pozwala to na pisaniny o niczym miedzy swojakami.
Fortunatz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2026, o 20:49 

Podziękował : 4654
Otrzymał podziękowań: 4409
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
U nas zima, jak za Gierka i wszystkim tutaj może się wydawać, że to zima globalna. Tymczasem moja koleżanka z podstawówki pojechała do rodziny w Australii. Tak, tam jest teraz lato i są kangury. A temperatura?

49°C

Za ten post autor robhosailor otrzymał podziękowanie od: piotras
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2026, o 21:00 

robhosailor napisał(a):
tam jest teraz lato i są kangury.

Nie wierze.
Z tym latem i kangurami jest jak z bialymi niedzwiedziami: najwiecej jest tego na Krupowkach. A i tak nikt nie wie, czy w srodku takiego polarnego misia Himilsbach nie siedzi.
Catz Sceptycznie

Za ten post autor Catz otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2026, o 21:33 

robhosailor napisał(a):
A temperatura?

I co z tego? Nawet jeżeli przyjmiemy, że jako Europa mamy jakiś wpływ na globcio, czy to oznacza, że mamy zrobić jak Niemcy i zostać bez prądu? Albo z tak drogim że ogrzewanie i mieszkań i instytucji typu szpitale stanie się bardzo trudne?
Ale nawet jeśli ktoś tak uważa i rozwiązanie widzi w OZE, to na szczęście (albo i nie?!?) okaże się, że to po prostu nie działa. I zostaniemy jak te ostatnie łajzy, bez prądu, bez przemysłu, bez ogrzewania. Wtedy globcio nie będzie potrzebne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2026, o 21:56 

waliant napisał(a):
zostaniemy jak te ostatnie łajzy, bez prądu, bez przemysłu, bez ogrzewania.

I jeszcze bez cieplych gaci do tego!!!!!
waliant napisał(a):
Wtedy globcio nie będzie potrzebne.

I tu sie mylisz grubo: globcio bedzie potrzebne, bo bedzie nam cieplej w gole pupy - elementarna termofizyka!
Catz W Cieplych Gaciach Zasilanych Ekologiczna Energia Wiatrowa

Za ten post autor Catz otrzymał podziękowanie od: piotras
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2026, o 22:08 

BTW, zapomniałem o obowiązującym u nas od1 stycznia zakazie używania pieców/kominków niespełniających norm.
To teraz czekam aż straż miejska i policja zaczną wlepiać ludziom mandaty. W innych krajach też są tak głupie władze? W Niemczech są, sami się przyznali. Ale w innych?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2026, o 22:16 

waliant napisał(a):
BTW, zapomniałem o obowiązującym u nas od1 stycznia zakazie używania pieców/kominków niespełniających norm.

Jakich norm?
Takich, zeby czadu nie bylo, albo pozaru?
Na nauke myslenie juz za pozno - naucz sie pisania mniej bredni, oczywiscie w miare twoich mozliwosci.
Buzujacy ogien w kominku jest piekny i romantyczny.
I troche grzeje.
Catz

Za ten post autor Catz otrzymał podziękowanie od: piotras
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2026, o 22:31 

Podziękował : 10636
Otrzymał podziękowań: 2504
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Jak na razie to kominek (koza) na drewno jest najtańszym dostępnym sposobem niezamarzania .

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"

Za ten post autor Marian Strzelecki otrzymał podziękowanie od: piotras
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2026, o 23:03 

Podziękował : 893
Otrzymał podziękowań: 668
Uprawnienia żeglarskie: beztalencie
„Będę zbierał chrust”

Sent from my iPhone using Tapatalk

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2026, o 00:09 

Marian Strzelecki napisał(a):
Jak na razie to kominek (koza) na drewno jest najtańszym dostępnym sposobem niezamarzania .

Legalnym?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2026, o 09:15 

Podziękował : 1889
Otrzymał podziękowań: 2443
Uprawnienia żeglarskie: -
waliant napisał(a):
To teraz czekam aż straż miejska i policja zaczną wlepiać ludziom mandaty. W innych krajach też są tak głupie władze? W Niemczech są, sami się przyznali. Ale w innych?
Przecie już dawno wlepiają. U mnie od lat paru zakaz obowiązuje, a teraz już powszechnie.
A inne kraje? Toć to dyrektywa EUnijna -
a ty choć siadłszy ... drżyj :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2026, o 13:30 

robhosailor napisał(a):
U nas zima, jak za Gierka i wszystkim tutaj może się wydawać, że to zima globalna.

Jaka Zima Robercie ? I ile tej "zimy" ? Dwa tygodnie ?
Kilkanaście godzin padał śnieg, trochę zasypało, gminy rozstrzygnęły przetargi na odśnieżanie, prywatne firmy wyjechały ze sprzętem na ulice...
Po czym połowa tego barachła wylądowała u mnie na remoncie. Od lat nie wyjeżdżali, to
i sprzęt zdechł i operatorzy utracili nawyki.
Zarobiłem na tym wystarczająco nieplanowych środków, żeby sobie skuter śnieżny kupić, no może nie nowy, ale taki do taniego remontu... A tu już po zimie :(
Za Gierka jak było, tak było, ale zimy bywały zimami :D A teraz ?
Temperatura przez kilka nocy spadła, ale -15 to nie tragedia.
Owszem, zbiorniki wodne zamarzły, ale sztil ( flauta ) i na bojerku nie polatasz... Nawet z latawcem. Na narcioszkach też nie za bardzo ( z latawcem )...
Odwilż teraz i nie zapowiadają niczego innego, do wiosny.
Kangurów i białych niedźwiedzi z Himilsbachem tutaj nie widujemy, jedynie wilki czasem.
Z ciekawszych zjawisk to oczywiście białe noce i zorza polarna. Ale tłumaczymy to sobie zwiększoną aktywnością słońca, nie szukając odniesień do globcia i społecznej aktywności związanej z emisją CO2...
I proszę nam tutaj nie imputować, że nie potrafimy zadbać o swoje globcio tej zimy.
I nie odsyłać "zaocznie" do tej całej Australii, czy jak jej tam jeszcze...
Doskonale znamy współczesne tendencje:
"Dzisiejsza nauka pozwala łatwo zmierzyć, ile energii pochłania Ziemia i ile mniej z niej ucieka. Widzimy, że Ziemia wypromieniowuje w kosmos mniej energii, na długościach fal charakterystycznych dla gazów cieplarnianych, które wpuściliśmy do atmosfery."
( https://noizz.pl/ekologia/australia-cze ... 10/h99kwcm )
I długości fal charakterystyczne... Dla gazów cieplarnianych :rotfl:
Zdajemy sobie też sprawę z tego, że obecnie właśnie na południowej półkuli należy się skupić oceniając postępy globcia... Chociaż jeszcze pół roku temu mówili w Melbourne, żeby na Przeworsku... ;)
"Naukowcy przekonują, że zmiany klimatu będą szczególnie zauważalne na półkuli południowej, w tym właśnie w Australii. - Klimatolodzy spodziewali się takiego obrotu spraw. "
( źródło z linku powyżej )

Robert. A tak serio... Co chciałeś zasugerować tą wrzutką o Australii ? :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2026, o 13:54 

waliant napisał(a):

I znowu chcesz zatrzymać postęp.
Jaki problem ? Nie mają chleba, niech jedzą ciastka ! ;)

Za ten post autor MarekSCO otrzymał podziękowanie od: waliant
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 sty 2026, o 21:20 

waliant napisał(a):
Marian Strzelecki napisał(a):

Legalnym?

Z tego co mi wiadomo (nie zgłębiałem tematu) kominki na drewno są eko niezależnie od konstrukcji.
Po prostu drewno jest eko.
Kominki i kozy na węgiel już muszą być z dopalaniem spalin, żeby były eko i tam są te normy do niespełniania.

Mają latać dronami w wąchać kominy, a potem (i na donos) wchodzić o 6 rano z CBA i sprawdzać popiół, czy aby nie było spalane coś be. (np. marycha?) ;-))
MJS

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sty 2026, o 11:30 

Ryś napisał(a):
Przecie już dawno wlepiają. U mnie od lat paru zakaz obowiązuje, a teraz już powszechnie.

A media mówią, że od 1 stycznia tego roku. Znaczy, kolejna wersja zakazów, tak?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sty 2026, o 20:44 

Tomku :)
Rzecz dotyczy rozporządzeń lokalnych władz ( wojewódzkich )...
Tutaj masz wszystko skrupulatnie opisane:
https://muratordom.pl/prawo/porady-praw ... -MaAG.html
Warto przeczytać i zwrócić uwagę na to czym są przepisy Ekoprojektu i w jaki sposób są "poszerzane" przez niektóre władze lokalne.
Oraz oczywiście na to, że nie wszystko wynika tak wprost z rozporządzeń unijnych.
Niektórzy chcą być bardziej papiescy od papieża...

PS: Ryś mieszka w Krakowie ( Małopolska ) a tam w ogóle "giganty intelektu" rządzą ;)
( Lecząc traumę po hucie im Lenina )

Za ten post autor MarekSCO otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sty 2026, o 21:25 

MarekSCO napisał(a):
Niektórzy chcą być bardziej papiescy od papieża...

To wiele tłumaczy. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sty 2026, o 20:50 

MarekSCO napisał(a):
Tomku :)
...
Tutaj masz wszystko skrupulatnie opisane:
https://muratordom.pl/prawo/porady-praw ... -MaAG.html
Warto przeczytać i zwrócić uwagę na to czym są przepisy Ekoprojektu ...
Przeczytałem i... poszukałem kominków na drewno.
Wynika z tego jakaś bzdura. Kominki mają sprawność około 70% i sa zgodne z EKOPROJEKTEM 2022, a w przeczytanych przepisach jest mowa o dopuszczalności tych powyżej 80%
Kto kogo robi w konia?

Co w takim razie ze wszystkimi producentami kominków i pieców na drewno "ekoderwno" czyli pelet (ten legalny - z Niemiec i ten nielegal z krajowych producentów, oraz ze wszystkimi kominkami w daczach w całym kraju. Przecież prawie każdy normalny (z przed np. 20 lat) dom w kraju ma takie w salonie. Są zainstalowane a wiec nielegalne, bo przecież nie maja żadnych certyfikatów. Co z domami które (na wsiach mają to jako jedyny sposób ogrzewania?

Czyżby to nowy bat na obywateli?
Mamy się już bać?
Czy profilaktycznie donosić na sąsiada?

MJS
mający tylko kominek z szybką .

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sty 2026, o 23:58 

Podziękował : 616
Otrzymał podziękowań: 479
Uprawnienia żeglarskie: bezpatencie
u mnie była (przy bramie) komisja z gminy pouczająca mnie, że nie mogę mieć kopciucha (mam 2 piece gazowe i nieużywany acz gotowy do użycia w razie W piec na wszystko).

Pouczyli, że nie ważne jest jego nieużywanie. Mam w rejestrze wpisany piec i muszę go odciąć od komina kominiarzem (kwit) albo hydraulikiem od rur(kwit), zmienić w rejestrze ze już nie mam pieca i zgłosić się do urzędu że już go nie mam.

Tylko kuźwa nikt nie zastanawia się po co taki piec. Nie, żebym był paranoikiem ale jeśli nie byłoby gazu (np. na skutek działań wojennych) to czym przy -10 mam ogrzać dom? Prundem? Jego też nie będzie a baterie czy pv nie wystarczą na jeden dzień.

PS. Dronami macali mi kominek więcej niż 2 razy - mam akurat okno dachowe przy kominie.

Za ten post autor sirapacz otrzymał podziękowanie od: MarekSCO
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2026, o 08:25 

sirapacz napisał(a):
Tylko kuźwa nikt nie zastanawia się po co taki piec.

Choćby awaryjnie. Ale czasy mamy takie, że państwo wie wszystko najlepiej i o wszystkim decyduje.
I o ile mogę zrozumieć różne argumenty w różnych przypadkach, to akurat takie działania w ogrzewaniu i w zasilaniu energią jest po prostu samobójcze. A zwykłych ludzi, niekoniecznie bogatych, stawia w ciężkiej sytuacji.
Inna rzecz, że gmina (bo to chyba kontrola gminna?) może mniej na takie kontrole naciskać albo w ogóle je odpuścić na swoim terenie. Albo wprost przeciwnie, żeby właściwi urzędnicy mieli zajęcie...
Tak nawiasem, to niczemu nie służy i nie wnosi niczego sensownego w rozwój ludzkości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2026, o 19:34 

Podziękował : 447
Otrzymał podziękowań: 748
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
sirapacz napisał(a):
Pouczyli, że nie ważne jest jego nieużywanie. Mam w rejestrze wpisany piec i muszę go odciąć od komina kominiarzem (kwit) albo hydraulikiem od rur(kwit), zmienić w rejestrze ze już nie mam pieca i zgłosić się do urzędu że już go nie mam.
Proponuję zastosować obywatelskie nieposłuszeństwo i napisać im, że pieca nie będziesz używał ale nie będziesz go odłączał od komina i będzie on stał na wszelki wypadek tak jak napisał waliant:
waliant napisał(a):
Choćby awaryjnie.

Za ten post autor Marian J. otrzymał podziękowanie od: MarekSCO
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2026, o 19:49 

Marian J. napisał(a):
sirapacz napisał(a):
Proponuję zastosować obywatelskie nieposłuszeństwo i napisać im, że pieca nie będziesz używał ale nie będziesz go odłączał od komina i będzie on stał na wszelki wypadek tak jak napisał waliant:
waliant napisał(a):
Choćby awaryjnie.

To nic nie da.
Jak nie odetnie to będzie kara ponawiana co roku. Najlepiej znaleźć kominiarza i dać w łapę.
Tak uczą na wsiach, a kominiarze zacierają ręce.Jak się nie da inaczej to trzeba (znów) tworzyć szarą strefę, jak za komuchów, bo przecież ten ekototalitaryzm to przecież ciąg dalszy tamtego.
MJS

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53  Następna strona