Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 21 cze 2025, o 17:35

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 maja 2009, o 13:34 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Od jakiegoś czasu już próbuję sobie to jakoś racjonalnie wytłumaczyć, ale nie chcę robić off-topicu w innych tematach. Do założenia tego tematu skłonił mnie pogląd:

Cytuj:
Z opinii na mazurskim Forum wynika jednoznacznie, że to klasyczne mazuranckie koromysło, nadające się do różnych rzeczy z imprezowniem w licznym gronie na czele, ale zdecydowanie nie do żeglowania :evil: Zresztą po wnikliwym przeczytaniu wyżej zamieszczonego opisu trudno się temu dziwić.

Czemu chcesz, żeby każdy był żeglarzem? To tak jakby krzyczeć na dzieci pod blokiem, że hałasują grając w piłkę, chociaż niewiele ma to wspólnego z czołowymi ligami świata. Im sprawia frajdę co innego, niż komuś kto robi to bardziej profesjonalnie (choć niekoniecznie za kasę). Co jest złego w tym, żeby nawet stać na środku jeziora i iść dryfem, dobrze się przy tym bawiąc? Od razu uprzedzę, że dobra zabawa, to nie jest sikanie do wody i wrzucanie puszek i butelek po piwie do wody, czy też darcie się w nocy w niebogłosy. Każda kabinówka mazurska ma być łatwa w obsłudze, bezpieczna przy słabszych wiatrach i komfortowa. I naprawdę nie każdy jedzie na Mazury, czy inne jezioro po to, bo czuje, że musi pływać. Pływanie jest dodatkiem, atrakcją i tylko tyle. I co w tym złego?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2009, o 13:47 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Im większy jacht, tym lepszy. Zarówno na jeziorze, jak i na morzu. Nie jest prawdą, że "duży" pływa źle, a "mały" dobrze. Może być też dokładnie na odwrót. Generalnie im większy, tym szybszy-długość. Równie dobrze można postawić tezę, nieprawdziwą, że tylko odkrytopokładowe i wyczynowe konstrukcje, np FD, lub Finn, to "prawdziwe zeglarstwo".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2009, o 13:49 
Ja nie będę się wdawał w głębszą dyskusję, bo znów wyjdzie "kaszanka". Złe to może za dużo powiedziane ale mnie osobiście to nie pasuje. Sporo było powiedziane w wątku "Koromysła, a socjalizm". Tam bardzo trafnie zauważył Tomek Janiszewski pewną zależność. Osobiście też tak uważam i jak to widzę to mnie skręca. To jest tylko moje zdanie i nie chcę, żeby ktoś myślał, że komuś coś narzucam, bo znów będą kłótnie ;)

EDIT:

Aha, ja się wypowiadam w kontekście tylko i wyłącznie Mazur.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2009, o 14:00 

Haziaj Żeglarz napisał(a):
powiedziane ale mnie osobiście to nie pasuje

A pływałeś np na Tangu Fimily 780, albo na Tangu 760 Charter ???. Oba to niby "kolomysła", oba mają wysokość w kabinie ca 180 cm. Ten ostatni zwycieża w regatch i leje wszystkie inne z Orionem czy Naschem przede wszystkim. Te ostatnie (łacznie z Wenusem) objadą wszystkie "kołomysła". Ja rozumiem, że komuś taki jacht może się nie podobać, ale pisanie o "złych możliwosciach nautycznych" świadczy o nieznajomości tematu. Co do manewrówki portowej, są trudniejsze, ale to kwestia umiejetności. Kajakiem też łatwiej się manewruje, niż np Orionem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2009, o 14:04 

Plywadlo powinno byc skalowane do akwenu, w niektorych miejscach ledwo przeciskajace sie stada pokracznych pseudojachtow wygladaja naprawde smiesznie.

Cape-zawsze mozna plywajacy domek postawic :) :piwko:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2009, o 14:07 

Zalożność o której wspominasz owszem istnieje, tylko to wciąż nic nie zmienia, bo jeśli na jej podstawie wyciągacie ogólne wnioski, to jest to klasyczny błąd indukcyjny. Ja również widzę zależność, że im jest cieplej tym jest więcej śmieci na szlakach górskich. Tylko po pierwsze, co z tego? A po drugie, nie walczy się z tym w ten sposób, że zakażemy pogodzie bycia ciepłej albo temperaturze wysokiej.
Tak jak pisze Cape, różnych tez i zależności można szukać na siłę, tylko po co?

Mnie też wiele rzeczy nie pasuje, ale mam ochoty zabronić innym tego robić i na każdym kroku podkreślać, że robią źle, bo nie tak jak ja uważam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2009, o 14:08 

vv3k70r napisał(a):
Cape-zawsze mozna plywajacy domek postawic

Byjmniej nie uważam, że 8/10 m jacht jest za duży na Mazury. To raczej stare konstrukcje np Nasch lub El Bimbo są za duże, bo mają za duże zanurzenie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2009, o 15:00 
cape napisał(a):
A pływałeś np na Tangu Fimily 780, albo na Tangu 760 Charter ???. Oba to niby "kolomysła", oba mają wysokość w kabinie ca 180 cm. Ten ostatni zwycieża w regatch i leje wszystkie inne z Orionem czy Naschem przede wszystkim. Te ostatnie (łacznie z Wenusem) objadą wszystkie "kołomysła". Ja rozumiem, że komuś taki jacht może się nie podobać, ale pisanie o "złych możliwosciach nautycznych" świadczy o nieznajomości tematu.

Pływałem i nie za bardzo mi to pasuje. Druga sprawa - regaty to nie wszystko, ja pływam dla przyjemności. Trzecia sprawa - nie napisałem nigdzie, że one mają złe właściwości nautyczne, o dziwo niektóre mają dobre.

vv3k70r napisał(a):
Plywadlo powinno byc skalowane do akwenu, w niektorych miejscach ledwo przeciskajace sie stada pokracznych pseudojachtow wygladaja naprawde smiesznie.

cape napisał(a):
Byjmniej nie uważam, że 8/10 m jacht jest za duży na Mazury. To raczej stare konstrukcje np Nasch lub El Bimbo są za duże, bo mają za duże zanurzenie.

Ja uważam, że jednak są za duże. Jak widzę takie wynalazki przeciskające się w portach to śmiać mi się chce - szersze niż dłuższe :lol:. Miarą wielkości nie jest zanurzenie, dla mnie spore zanurzenie w balastowo-mieczowych jest zaletą. Poza tym vv3k70 dobrze gada, polać mu :piwko:

pablo_sb napisał(a):
Ja również widzę zależność, że im jest cieplej tym jest więcej śmieci na szlakach górskich. Tylko po pierwsze, co z tego? A po drugie, nie walczy się z tym w ten sposób, że zakażemy pogodzie bycia ciepłej albo temperaturze wysokiej.

Pogoda to natura i nic tego nie zmieni (chyba że ruscy przed poważną imprezą rozpędzają chmury) :lol: Takie jachty mogły w ogóle nie powstać i problemu by nie było.

Ale to jest tylko moje zdanie i mam nadzieję, że Bractwo Prawd Objawionych nie nazwie mnie Hitlerem ani nie będzie mi wymieniać DNA z tego tylko powodu, że mam odmienne zdanie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2009, o 15:18 

W zeszłym tygodniu pływałem kołomysłem TES 678 na jeziorze Drawskim. Wygląda to jak skrzyżowanie domku z pomostem. Bardzo wysoka burta, przy dł 6,78 i szer 2,5 wysokośc w kabinie 1,75. Wymiary umożliwiają holowanie na drodze. Hotelowo przy tych wymiarach bardzo dobra, naprawdę wygodnie dla 4-osób. (czego nie da się powiedzieć np o Sportinie 682). Nautyka bardzo dobra, ostro do wiatru, szybka. A pływalśmy i przy 1 B i przy 6/7 B wyłącznie na żaglach wchodząc w bardzo głębokie i wąskie zatoki. Tak, że nieporozumieniem są Oriony i inne El Bimbo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2009, o 16:03 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Takie jachty mogły w ogóle nie powstać i problemu by nie było.

Problemu generalnie nie ma, Ty go masz.

pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2009, o 16:41 

Podziękował : 2348
Otrzymał podziękowań: 3695
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Ja tak trochę offtopicznie, ale myślę, że symptomatycznie :-)

Gdy się spotyka na świecie dwóch żeglarzy o (cytując Tomjaniego) "nie polsko brzmiących nazwiskach" i rozmawia o jachtach, to stopniowanie wygląda tak:
- trochę lubię
- lubię
- bardzo lubię
- uwielbiam
- kocham

A gdy się spotyka dwóch żeglarzy patriotów (czyt. Polaków), to stopniowanie wygląda tak:
- nie lubię
- nie cierpię
- okropne
- nienawidzę
- powinni zakazać

Nawet patrząc na ten wątek (Pablo - to nic osobistego!), autor nie zapytał się, "Dlaczego niektórzy tak bardzo lubią małe jachty?" tylko spytał "Dlaczego nie lubią dużych?". Czyżby Pablo - podobnie jak ja - odnosił wrażenie, że niektórzy wrogowie koromyseł wcale za małymi jachtami nie przepadają?
Dużą łódkę można obdarować większą ilością nienawiści, wszak.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2009, o 18:19 

Maar, to jest naprawdę dobre, samo sedno,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2009, o 18:29 

Do wypowiedzi Carla dodam tylko, że postępu (jakkolwiek by go nie definiowiać i na niego narzekać), tak jak i pogody też się nie da powstrzymać.

Maar napisał(a):
Czyżby Pablo - podobnie jak ja - odnosił wrażenie, że niektórzy wrogowie koromyseł wcale za małymi jachtami nie przepadają?

Właśnie to autor wiersza miał na myśli.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2009, o 18:42 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz swobodny z Wyspy Orzechowej
Znacie na pewno brygantyne o pięknej nazwie "Biegnącą po falach", ma 14 metrów kadłuba (19 z bukszprytem), 3 metry szerokości, 2,10 zanurzenia i 128 m kw. żagli. Pływa to po mazurach z 12-sto osobową załogą wszystkim się podoba i jakoś nigdy nie spotkałem się z tym by ktoś nazywał ją "koromysłem" a przecież Pisą i Narwią do Wa-wy dopłynąć się nie da. O co więc chodzi z tą wielkością? Jaka jest definicja "koromysła"
http://www.biegnacapofalach.pl/dane.html
A "Smuga Cienia" też spory kawał łódki o cały metr dłuższa od "Biegnącej po falach"
http://www.diuna.com.pl/oferta/smuga/
wszystkie plastiki w stylu Phili, Tanga itd. to przy nich maleństwa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2009, o 18:46 

Ciekawe, że tym przeciwnikom kołomyseł, nie przychodzi do głowy ich znaczenie gospodarcze. Polska jest potentatem w produkcji tych jachtów (głównie na eksport). To raz. Po drugie, to właśnie ci z tych kołomyseł (gdyby ich nie było, pojechaliby gdzieś indziej) dają sporo zarobić mieszkańcom Mazur, regionu ubogiego o wysokim bezrobociu. Ale zawsze można na Mazurach postawić jakąś hutę i problem bezrobocia zostanie mocno zredukowany. :lol:

Ostatnio edytowano 28 maja 2009, o 19:39 przez Cape, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2009, o 19:36 

Podziękował : 235
Otrzymał podziękowań: 118
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
... mi wymieniać DNA z tego tylko powodu, że mam odmienne zdanie.[/color]

Jeśli chodzi o DNA do wymiany to zapis ten miał miejsce w wątku żeglarskim z socjalizmem w tytule. Co prawda toczyła się podobna dyskusja o wyższości Orionów i Naschów nad koromysłami, ale przewijały się przez to wątki o równości społecznej i padały argumenty za i przeciw od wszystkich uczestników forum. Cape napisał, że na studiach MBA uczono go, że trzeba trzech pokoleń w naszym społeczeństwie (przepraszam Cape, że nie cytuję bezpośrednio Twojej wypowiedzi a używam własnej pamięci, nie mam czasu na szukanie i obrabianie tego wątku, mam nadzieję, że nic tu nie pokręciłem) i w tym kontekście chciałem dać do zrozumienia, że gdyby DNA dało się wymienić to z dnia na dzień a nie wciągu trzech pokoleń mamy innego człowieka a nie jak tu przypisujesz sprawę wymiany genów, Twoim poglądom na temat wyższości łódki niższej nad wyższą. Pływaj sobie, czym Ci wygodnie a ja będę pływał tym, co mi się podoba i jeśli chodzi o to, to wcale nie mam zamiaru Cię przekonywać do odwrotności zapisu tego, co napisałem tłustym drukiem. Tym bardziej, że kiedy byłem młodszy to w sprawie pływania piratem miałem takie samo zdanie jak Ty i Tomek. :wink:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2009, o 19:42 

sławek egert napisał(a):
uczono go, że trzeba trzech pokoleń w naszym społeczeństwie (przepraszam Cape, że nie

Nie uczono, bo te studia podyplomowe są często w formie dyskusji, i to z dyskusji wynikało. Reszta się zgadza.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2009, o 19:58 

Podziękował : 235
Otrzymał podziękowań: 118
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
cape napisał(a):
...Nie uczono, bo te studia podyplomowe są często w formie dyskusji, i to z dyskusji wynikało. Reszta się zgadza.

Zapomniałem, że na studiach właściwie niczego nie uczą :grin:
Myślę, że poza tym wszystko ok. :cool:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2009, o 22:22 
mors-k napisał(a):
Znacie na pewno brygantyne o pięknej nazwie "Biegnącą po falach", ma 14 metrów kadłuba (19 z bukszprytem), 3 metry szerokości, 2,10 zanurzenia i 128 m kw. żagli. Pływa to po mazurach z 12-sto osobową załogą wszystkim się podoba i jakoś nigdy nie spotkałem się z tym by ktoś nazywał ją "koromysłem" a przecież Pisą i Narwią do Wa-wy dopłynąć się nie da. O co więc chodzi z tą wielkością? Jaka jest definicja "koromysła"
http://www.biegnacapofalach.pl/dane.html
A "Smuga Cienia" też spory kawał łódki o cały metr dłuższa od "Biegnącej po falach"
http://www.diuna.com.pl/oferta/smuga/
wszystkie plastiki w stylu Phili, Tanga itd. to przy nich maleństwa.

To są tak zwane rodzynki i nie są to koromysła tylko piękne, klasyczne jednostki, których dwie sztuki w zupełności wystarczą. Bardzo uatrakcyjniają Mazury w przeciwieństwie do tych plastików. Definicję koromysła przedstawił bardzo dobrze Tomek Janiszewski porównując do urządzenia do noszenia wiader. Taka aluzja do przepychania się czymś takim pośród ludzi tak jak koromysłem po Mazurach i portach mazurskich.

Tak nawiasem to całe szczęście, że Biegnąca i Smuga nie pchają się zbytnio do portów tylko cumują sobie z jakiejś odległości i do brzegu pontonikiem albo łódką, a i oko można wtedy nacieszyć jak ładnie na wodzie stoi.

Co do Tesa 678 BT to sam takim często pływam z moim znajomym żeglarzem, a to z tego powodu, że niedawno sprzedał Orionka i po prostu z braku laku pływam tym. Niezbyt mi się to widzi ale zaciskam zęby i na wodę. Zresztą on planuje wymienić na coś mniejszego i bardziej zgrabnego, może jakąś Sportinkę, ewentualnie klasyka balastowo-mieczowego.

Cytuj:
Problemu generalnie nie ma, Ty go masz.

Problem jest i to nie tylko ja go widzę, bo to gó... zalewa Mazury coraz bardziej, a niedługo to nie będzie gdzie zacumować spokojnie na nocleg.

A to taki przykład czegoś grubo przesadzonego. Zrobiłem to zdjęcie z "mostu sztynorckiego". Jednostka zatokowa klasy Kurier - 13 m po pokładzie :roll: :mad: , a brzydki ...

Obrazek

Wątek koromyseł był poruszony dość dawno temu, dyskusja była długa i burzliwa i sporo tam zostało powiedziane (polecam przebrnąć przez wszystkie strony):

"Koromysła" na Mazurach

Zaczęło się niewinnie, skończyło jak zawsze ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2009, o 22:28 

No szkoda Hadziaj, że nie ustosunkowałeś się do mojej propozycji budowy huty na Mazurach. Proponuję hutę aluminium, bo ona dużo wody do procesu technologicznego potrzebuję.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2009, o 22:45 
Oj Panowie nie ładnie. Szukacie zaczepki, a później płaczecie, że ktoś Was obraża. Jak się wnerwił to obraża.

No huta to wspaniałomyślny pomysł ;). Noweeeeeee miejsca pracy, lepszaaaaaa technologia, infrastruktura drogowaaaaaaa i inne duperele, a przyroda kaput :( Za kilka lat idąc po przemysłowej dzielnicy Mazur :roll: :mad: :cry: w białej koszuli z czarnym od pyłu kołnierzykiem będziemy wspominać jak to ładnie kiedyś było. I wtedy pewien reżyser nakręci Wiedźmina 2, bo drzewa będą przypominały kikuty, a krajobraz będzie odpowiedni. I będzie tak jak kiedyś ja będąc w pociągu na stacji w Gliwicach otworzyłem okno, żeby zaczerpnąć (nie)świeżego powietrza. Myślałem, że się zachłysnę :mad: A ludzie w swoich "przepięknych" i nowoczesnym koromysłach będą stali na sztucznych groblach w wysuszonych jeziorach i będą popijać sztuczne napoje, po których oczy świecą.

A, zapomniałem dodać, że tyle nam już drzew wycieli, że niedługo Australię zrobią.

EDIT:

Tak dla podsumowania moich wywodów polecam bardzo dobry film animowany "Animatrix" - bardzo dobitnie pokazuje jaki los sobie człowiek zgotował technologią.

Ostatnio edytowano 28 maja 2009, o 22:49 przez Usuniete_konto_8768124, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2009, o 22:48 

No widzisz sam, że lepiej żyć z kołomyseł niż z hut

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2009, o 23:35 

Podziękował : 2348
Otrzymał podziękowań: 3695
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
bo to gó... zalewa Mazury coraz bardziej, a niedługo to nie będzie gdzie zacumować spokojnie na nocleg.

Powinni zakazać?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2009, o 23:45 
Ale mnie łobuzy podpuszczacie ;) Portret psychologiczny cy cuś ;)

Powinni zakazać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, o 02:28 

Po pierwsze prosze o wyrozumialosc, ale maluje dom i jestem po kielichu (kolo siodmej setki).

Mariusz-lecz sie... nie podoba Ci sie forum to znajdz sobie inne... widac tu sie zalgli ludzie oc uwazaja inaczej, jesli nie znajdziesz dla siebei forum to otworz wlasne (ja takie mam :D i nikogo tam nie wpuszczam).

Cape-jak pisalem o domku to chodzilo mi o normalna platforme z nierdzewki z domem 140m2 z drewna, w Dani bardzo popularne.

Cape, Haziaj-o proporcje wzgledem akwenu chodzi mi rowniez o zanurzenie, jeziora w Polsce sa, zeby to brzydko nie zabrzmialo "bardzo male", ogolnie to mamy kraj nieuwodniony :D

Plywam juz ponad 20 lat... a jeziora w pl znam... jesli do brzegu mam w bajdewindzie co 3-4 minuty hals to znaczy ze cusik jest nie tak (i nie czarujcie mnie najszerszymi miejscami, ja lubie bardzo szybkie lodzie, co pisalem w topicu "co mnie kreci").

Wielkosc i zanurzemie lodzi... To kwestia technologi, oczywiscie tzw gestosci wlasnej, czyli stalowa sie zanuza bardziej niz epoksyd albo poliestr. Ale wiekszosc to poliestry i tu jest problem. Dlatego popieram Haziaja-jesli cos plywa to niech ma zdrowe proporcje do plywania, a nie do mieszkania...

Co do hut aluminium-byly takie plany, dosc krwawo stlumione... do huty aluminium potrzebna jest przede wszystkim woda do chlodzenia... to znaczy ze w najlepszym przypadku mamy w ostrej zimie na wylocie 23celcjusze (ostre zaburzenie rownowagi cieplnej) a w najgorszym 35... czyli mamy tropik w wodzie... a pozniej impreza sie rozkreca... zmiana temperatury wody o stopien to prawdziwa masakra w ekostystemie, to decyzja kto sie rozmnaza, a kto nie, kto zyje a kto nie...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, o 10:37 

Haziaj dalej powtarzam to Ty masz problem!!

coś jest dla Ciebie brzydkie ? ok są gusta i guściki! coś jest dla Ciebie brzydkie, ale Twoja psyche nie pozwala Ci spokojnie koło tego przejść tylko epatować nienawiścią, dobry lekarz potrzebny!

Jak ktoś permanentnie nie panuje nad własnymi emocjami to niech nie szuka winy w innych jakimiś analizami psychologicznymi i wyprowadzeniami z równowagi, tylko zacznie się zastanawiać nad sobą!
Po raz kolejny przychylam się do wniosku Mariusza!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, o 12:38 

Sa tacy co lubia koromysla... sa tacy co wola owce od kobiet...
Wspolczuc jednym i drugim.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, o 14:11 

wolisz owce od kobiet?? masz problem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, o 14:29 
No to teraz czarno na białym widać kto ma problem i komu lekarz potrzebny :lol: vv3k70r nigdzie nie napisał, że woli owce od kobiet ;) no ale to podobno mnie potrzebny lekarz, bo "permanentnie nie panuję nad własnymi emocjami i szukam winy w innych jakimiś analizami psychologicznymi". Lepiej tego nie mogłeś ująć :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 29 maja 2009, o 14:34 

kolego logiczny ciąg zdania, koromyseł vv nie lubi z tego co wiemy, więc jeżeli dzieli ludzi na takich co lubią koromysła i na takich co wolą owce od kobiet... :) sam sobie odpowiedz
i przestań już się tak infantylnie zachowywać.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona