Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 9 lut 2025, o 15:14

Autor Wiadomość
 Tytuł: Wilki morskie
PostNapisane: 21 sty 2025, o 20:25 

Podziękował : 3114
Otrzymał podziękowań: 2967
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
W Parku Narodowym Pacific Rim na wyspie Vancouver oraz okolicznych innych wyspach mieszkają niezwykłe wilki. Żywią się zwierzętami morskimi, w tym fokami i rybami. Doskonale pływają i przemieszczają się między wyspami. Nazywane są "coastal wolves", co można przetłumaczyć jako wilki nadbrzeżne, ale mnie bardziej podoba się "wilki morskie".
Krótki filmik przyrodniczy na ich temat można obejrzeć tutaj:
https://trojka.polskieradio.pl/artykul/ ... ad-oceanem

Za ten post autor Janna otrzymał podziękowania - 2: MarekSCO, Zielony Tygrys
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2025, o 10:17 

Podziękował : 1730
Otrzymał podziękowań: 4169
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Ciekawostka. Chyba interia też o tym pisała.
Fajnie, że inaczej niż w UE, Kanadyjczycy nie mają planów odstrzeliwania tych wilków.
I tych zwykłych też nie.

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowania - 2: Janna, Zielony Tygrys
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2025, o 15:21 

Podziękował : 6249
Otrzymał podziękowań: 2474
waliant napisał(a):
Ciekawostka. Chyba interia też o tym pisała.
Fajnie, że inaczej niż w UE, Kanadyjczycy nie mają planów odstrzeliwania tych wilków.
I tych zwykłych też nie.

Tomku :)
Jak by Ci to powiedzieć, żeby nie wywołać traumy ;)
Kanada słynie z polowań na wilki...
1. W Kanadzie można polować na wilki i organizowane są specjalne polowania dla turystów (myśliwych).
2. W Kanadzie można używać amunicji specjalnie przeznaczonej do polowań na wilki.
W końcu polujemy na myśliwego i z byle czego go nie ukatrupisz tak łatwo...
W Polsce tego typu amunicja jest zakazana bez względu na zakaz polowań na wilki.
3. W Kanadzie można polować na wilki z wykorzystaniem przynęty. Wykładasz żarełko, wilk się posila a ty go trach... W Polsce... Chyba nie muszę tłumaczyć ;)
4. W Kanadzie można przeprowadzać łączone polowania na wilki. Tzn polujesz wtedy kiedy poluje wilk i możesz odstrzelić zarówno wilka jak i jego niedoszłą zdobycz...
5. Na niedźwiedzie też można w Kanadzie polować ( czarne ) i w ogóle system działa tam tak, że polowania regulują populację. Czyli tak jak u nas, tylko naprawdę.
Uff...
Znaczy... Zapraszamy do Kanady zamiast do Interii ;)
http://ultimatehunting.pl/services/polo ... a-alberta/

PS: Moje zainteresowanie problematyką stąd, że najbliższe wilki zerują tutaj jakiś kilometr od moje chałupy. Ale przy zimach takich jak ta, to raczej nie problem.
Tyle, że nikt nie chce do nich strzelać i w ogóle uganiać się za nimi. To nie Kanada ;)
( Aż tak dobrych myśliwych nie mamy )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2025, o 17:06 

Podziękował : 4086
Otrzymał podziękowań: 1961
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Jesli mielibysmy tyle lasow co w Kanadzie, taka populacje dzikich zwierzat i podobne zaludnienie to mogloby byc podobne . W 80 i 90 tyh troche czasu w Kanadzie i na Alasce spedzilem i troche realia znam :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2025, o 17:26 

MarekSCO napisał(a):
Kanada słynie z polowań na wilki...

I w efekcie jest ich więcej niż u nas, a tym bardziej niż w Europie.
W Europie chcą odstrzelić resztki tego co jest.
Tak jak M@rek napisał - inne realia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2025, o 17:59 

Podziękował : 1296
Otrzymał podziękowań: 2547
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
waliant napisał(a):

Bzdura.
Catz O Oderwaniu Od Rzeczywistosci

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2025, o 18:43 

M@rek napisał(a):
Jesli mielibysmy tyle lasow co w Kanadzie, taka populacje dzikich zwierzat i podobne zaludnienie to mogloby byc podobne

Zgoda. Ja bym nawet dodał, że nie tyle mogło, co musiało by być podobnie.
Tylko, że w pierwszym rzędzie odniosłem się do tego, że Tomek podał przykład Kanady jako
przykład kraju gdzie nie istnieje planowa gospodarka ograniczania/regulowania populacji wilka. A to jest naprawdę najgorszy z przykładów na zilustrowanie takiej tezy.
Tam taka gospodarka istnieje w skutecznej formie, bo po prostu musi.

W Polsce nie ma ograniczania populacji wilka, istnieje za to ciągła "walka" o zachowanie tego gatunku. Od czasów słynnej akcji Bardotki ( odwiedziła Polskę na początku lat 90 )
do dzisiaj. A całe zło tej "spontanicznej akcji" polega na dwu osobnych manipulacjach.
Żonglujemy liczebnością populacji wilka w naszym kraju, tak, jak komu wygodnie. Nie odnotowujemy prawdziwych danych na temat zasiedlania przez wilka nowych obszarów.
Np w dzieciństwie rodzice nie uczyli mnie, że "sznurowany" ślad to nie odciski łap pieska a tropy wilka. Teraz ta wiedza w mojej wsi jest koniecznością.
A mieszkam 100 km na północ od Bieszczadów i 40 km od Lasów Janowskich. Żadna u mnie Kanada...
Wpajają nam przekonanie, że problem nadmiernego rozrostu populacji wilka da się rozwiązać w prosty sposób. Wystarczy zezwolić myśliwym na ich odstrzał...
A zauważyłeś jak rzecz wygląda w Kanadzie ? Żeby wybrać się ( np jako myśliwy-turysta ) na polowanie na wilki, musisz wynająć doświadczonego przewodnika. A, żeby w ogóle upolować wilka stosuje się metody uważane w naszym kraju ( prawo łowieckie ) za skrajnie niehumanitarne. Inaczej po prostu nie masz szans na upolowanie tego zwierzęcia.
Czyli myśliwy w Polsce, jeśli jakimś cudem zmusiłbyś go by wybrał się zapolować na wilki... Ma skrajnie małe szanse ( brak skutecznej amunicji, doświadczenia itd ) na namiastkę sukcesu.

Czyli jeśli naprawdę zaistnieje konieczność sięgnięcia po metody regulacji populacji, czeka nas powrót do przedwojennych technik. Czyli loftki ( 8mm śrut wystrzeliwany z broni gładkolufowej ) i zimowe "przymanki" ( wykładane pożywienie dla watahy wilków w okresie zimowym ) i... Rzeź niewiniątek nie mająca nic wspólnego z łowiectwem itd.
Inaczej mówiąc Kanada do kwadratu na znacznie mniejszej przestrzeni zalesionej...
Tak to widzę, jeśli rzecz dalej będzie szła po tych torach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2025, o 18:50 

waliant napisał(a):
I w efekcie jest ich więcej niż u nas, a tym bardziej niż w Europie.
Tak jak M@rek napisał - inne realia.

Wilka ostatni raz widziałem koło południa ;) Kolega przyniósł zdjęcia z fotopułapki zastawionej wczoraj. :D Na żywo wilka widziałem ostatnio jesienią zeszłego roku.
W dzieciństwie nie widziałem ani wilków ani fotopulapek ;)
Nie wiem czy Cię przekonałem, że jest troszkę inaczej niż myślisz ? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2025, o 20:46 

MarekSCO napisał(a):
że Tomek podał przykład Kanady jako
przykład kraju gdzie nie istnieje planowa gospodarka ograniczania/regulowania populacji wilka.

No przecież właśnie nie istnieje! Nie ma tam założeń jak w Europie, że w ten kwartał należy odstrzelić tyle a tyle wilków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2025, o 20:49 

MarekSCO napisał(a):
Nie wiem czy Cię przekonałem, że jest troszkę inaczej niż myślisz ?

Nie bardzo :)
Bo jest różnica między swobodnym (acz niełatwym, jak sam zauważyłeś) polowaniem wśród dużej populacji na ogromnych obszarach a planowym odstrzałem danej liczby wilków czy to na Słowacji, czy to w Szwecji. Przy śladowej liczbie wilków w tych krajach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2025, o 20:54 

Ale odeszliśmy od tematu wilków wodnych, czy wręcz morskich. To naprawdę ciekawostka. Nooo, dla mnie, inni pewnie wiedzieli o tym jeszcze przed urodzeniem, swoim. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2025, o 21:32 

Podziękował : 1296
Otrzymał podziękowań: 2547
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
:roll:
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2025, o 22:45 

Tomku :)
Ja się z Tobą zgadzam, że pomysł odstrzału wilków w UE jest idiotyczny, ale z całkiem innych powodów.
Założenie, że zobowiąże się myśliwych do odstrzału wilków w ramach obowiązującego prawa łowieckiego uważam za skrajnie idiotyczne. Znam wielu myśliwych ( mój ojciec był myśliwym ) ale jestem absolutnie pewien, że gdybyś zaproponował któremuś z nich polowanie na wilki, popukałby się w głowę. ( A gdybyś bardzo nastawał i chciał narzucić mu taki obowiązek, popukałby się w Twoją głowę ;) )
Jestem za zezwoleniem na odstrzał wilków, bo może za jakiś czas odrodzi się jako taka kultura łowiecka w tym kierunku ( myśliwi zechcą polować na wilki ) Ale absolutnie przeciw takiemu rozwiązywaniu spraw jak interwencyjny plan odstrzału. Kto niby miałby to robić skutecznie. Gdyby wprowadzono taki plan, bałbym się spacerować po lesie pełnym wilków w obawie... Nie przed wilkami bynajmniej ;)

Co do tych kanadyjskich, to tam między wilkiem szarym a kojotem jest w pieron podgatunków. A realia polowań itd masz opisane tutaj, jakbyś nie miał nic innego do roboty, to warto przeczytać
file:///C:/Users/User/Downloads/46-55.pdf
( wkopiuj powyższą linijkę do przeglądarki. Tekst mocno nieaktualny ale obrazuje tendencje rozwoju polityki ochrony wilka w Kanadzie, USA i Meksyku)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2025, o 23:01 

MarekSCO napisał(a):
Kto niby miałby to robić skutecznie.

A kto to robi skutecznie na Słowacji czy w Szwecji? Masz aż tak złe zdanie o naszych myśliwych? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 sty 2025, o 23:23 

Wręcz przeciwnie :) Polscy myśliwi, w odróżnieniu od Słowackich od pokoleń nie polowali na wilki ( ochrona gatunkowa ) a mimo to zajmują się łowiectwem. Czyli wilki nie leżą w zakresie ich zainteresowań. Co i mnie specjalnie nie dziwi, bo nawet jeśli jeden z drugim zapragnie uganiać się za wilkami to i tak nie ma z czego do nich skutecznie strzelać ( skuteczna amunicja jest zabroniona w Polsce ).
Nawet jeśli narzucisz im limity... Czyli, chcecie polować musicie odstrzelić tyle to a tyle wilków ( a mamy ich około 4000 sztuk, czyli ponad dziesięć razy tyle co w Szwecji )
to mam nadzieję, że znajdą sposób żeby się z tego wywinąć... Głupi nie są ;)

Co do Słowacji, to tam polowano do 2019 bodaj... Ale i tak minister musi prosić ;)
"Słowacja znosi ochronę wilka. Myśliwi mogą odstrzelić w tym sezonie 74 wilków, a minister prosi ich, aby dobrze wykorzystali najbliższe dwa tygodnie."
https://wildmen.pl/polowanie/slowacja-o ... 74-wilkow/

Za ten post autor MarekSCO otrzymał podziękowanie od: waliant
Odpowiedz z cytatem