Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 lip 2025, o 00:30

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 lis 2012, o 15:44 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
ins napisał(a):
A może kupili w kiosku.
Nie wykluczone, a nawet bardzo prawdopodobne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2012, o 16:03 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Maar napisał(a):
Do odległego o 3 Mm od
portu jachtu wychodzi statek ratowniczy „BRYZA”. Ratownicy stwierdzają, że jest
dobra widzialność, wiatr z NW ma siłę 5 a stan morza 3 stopnie.

3 mile od portu wzywali SAR? To już lekka przesada. Nie mogli podpłynąć na żaglach na odległość mili czy pół? To dziwne. Chyba, że podarli wcześniej żagle.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2012, o 16:04 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Kuracent napisał(a):

Moim zdaniem to błąd. Jeśli pokrzywdzone osoby zgłoszą sie na Forum, to bedziemy im radzić wejście na drogę sądową. W przypadku ograniczenia uprawnień s.j. myślę, że bez problemu odzyskają kasę za kurs. Szkoda, że to nie USA, bo odzyskaliby dodatkowo grube miliony za szkody moralne.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Glupoty wypisujesz.

Tak sobie czytam i czytam ten watek. Przypomina mi sie stary kawal:

Dlaczego w Zwiazku Radzieckim na Placu Czerwonym nikt seksu nie uprawia?
Bo zamecza ich radami.

Kubryku, rob swoje i nie patrz na tych, co sami nie skorzystaja, ale maja najwiecej rad do powiedzenia.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2012, o 18:13 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Kuracent napisał(a):
ins napisał(a):
Zresztą najnowsza propozycja rozporządzenia traktuje podchodzenie na żaglach jako manewr dodatkowy.

Czy w obecnych czasach jest jakikolwiek sens ćwiczenia takiego manewru na morzu? Ciekaw jestem Waszych opinii.(...)

I tu nasuwa się super pomysł dla PZŻ: wydawanie dwóch patentów s.j.:
a) uprawniający do wejściach na żaglach do portu morskiego
b) nie uprawniający do wejścia na żaglach do portu morskiego

Andrzej, pop... Cię??

A co do pytania - tak, jest sens. Tak samo jak uczyć się nawigacji... Czy to tez uważasz za zbędne w obliczu powszechnosci ploterow?

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2012, o 18:17 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
to tylko kwestia czasu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2012, o 18:58 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Jak zwykle Wiktor na Ciebie można liczyć :-? Odczepmy się od Kubryka - to jest wątek ogłaszającym kurs a nie parada sukcesów i porażek żeglarstwa światowego. Jak sie chce - miejsce do manewrów się znajdzie i jest to problem Kubryka i jego kursantów a nie loży szyderców. I tak w praktyce każdy sam musi wiedzieć czy czuje się na siłę wejść w sytuacji kryzysowej - (ja w innym przypadku uważam to za głupotę) na żaglach na danej łódce, do danego portu, przy danych warunkach pogodowych i zaden kurs nikomu specjalnie w tym nie pomoże ani nie zaszkodzi. Jeżeli kogos naprawdę interesują miejsca gdzie mozna poćwiczyć bez mandatu - zapraszam na priv.

Za ten post autor Sajmon otrzymał podziękowania - 3: Cape, Jaromir, Wojtek - KUBRYK
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2012, o 20:32 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
sajmon napisał(a):
I tak w praktyce każdy sam musi wiedzieć czy czuje się na siłę wejść w sytuacji kryzysowej - (ja w innym przypadku uważam to za głupotę) na żaglach na danej łódce, do danego portu, przy danych warunkach pogodowych i zaden kurs nikomu specjalnie w tym nie pomoże ani nie zaszkodzi

Nic dodać, nic ująć. Chwyciłeś sedno.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2012, o 20:37 
*** Ban ***

Podziękował : 455
Otrzymał podziękowań: 766
Uprawnienia żeglarskie: mam
na pewno jedno jest pewne - w ogłoszeniu o kursie - 3 strony tekstu. Toż to każdy pomyśli że warto :-) i chyba o to chodzi :-)
pozdrawiam bez napinki z miasta łodzi wszystkich normalnych
Seba :D

"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota; co do Wszechświata nie jestem całkiem pewien. Albert Einstein

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2012, o 21:14 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Kuracent napisał(a):
Jeśli pokrzywdzone osoby zgłoszą sie na Forum, to bedziemy im radzić wejście na drogę sądową.

Mów za siebie, ja im tak radził na pewno nie będę.
Kuracent napisał(a):
Szkoda, że to nie USA, bo odzyskaliby dodatkowo grube miliony za szkody moralne.

Tak jest.

Amerykański system prawny to pochwała debilizmu. Mam nadzieję że nigdy do nas nie dotrze taki sposób orzekania w sądownictwie i taka filozofia prawa. Jakiś ćwierćinteligent poparzył się kawą, bo przecież skąd mógł wiedzieć że kawa jest gorąca (na kubku nie pisało) - odszkodowanie. Inny jadł czekoladę a nie pisało że od słodkiego można dostać cukrzycy - odszkodowanie!

System prawny który uznaje że człowiek jest debilem i musi mieć wszystko dokładnie opisane, a nawet jak ma opisane to i tak odszkodowanie się należy, bo "skąd mógł wiedzieć".

Widzisz, na szczęście póki co w naszym systemie panuje zasada, że masz rozum i wolną wolę. Jak rozumu Ci brak to masz pecha! I słusznie. Każdy powinien odpowiadać za siebie i za swoje decyzje, a jak ktoś jest niepoczytalny to i tak nie ma zdolności do czynności prawnych!
Tak więc każdy poczytalny człowiek, który miał świadomość że w chwili zawierania umowy określone przepisy nie zostały wydane i nie ma terminu (termin - zdarzenie przyszłe pewne) kiedy wydane zostaną, sam bierze ryzyko, że po ukończonym kursie, może się okazać, że patentu nie dostanie.
Primo: jest dorosły
Secundo: jest poczytalny
Tertio: został poinformowany.

Jak z tej informacji skorzystał, jego sprawa. Nie sądów, nie odszkodowań itd. - jesteś głupi, masz pecha! Selekcja naturalna.

Więc podaruj sobie łaskawie beznadziejny przykład, beznadziejnego systemu prawnego w którym państwo uznaje, że jesteś głupszy od małpy! Małpa by się nie poparzyła zapewne!

Za ten post autor Carlo otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2012, o 22:14 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Carlo napisał(a):
Amerykański system prawny to pochwała debilizmu. Mam nadzieję że nigdy do nas nie dotrze

Carlo napisał(a):
a nawet jak ma opisane to i tak odszkodowanie się należy, bo "skąd mógł wiedzieć".

Carlo napisał(a):
Więc podaruj sobie łaskawie beznadziejny przykład, beznadziejnego systemu prawnego w którym państwo uznaje, że jesteś głupszy od małpy! Małpa by się nie poparzyła zapewne!

Właśnie mam rodzinę z USA i dowiedziałem się, że standartowy poród kosztuje 100 000 USD. Znakomitą większość tej kwoty kasuje ubezpieczenie ubezpieczające szpital od......pomysłów prawników.

Carlo ! to raj dla Ciebie :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2012, o 22:19 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Cape napisał(a):
Carlo ! to raj dla Ciebie

To, to ja wiem, nie zmienia to faktu, że jest to debilny system. ;/

Mogę przeżyć i w naszym systemie, a przynajmniej jest trochę normalniej :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2012, o 22:55 

Podziękował : 69
Otrzymał podziękowań: 31
Uprawnienia żeglarskie: s.j.
Jacek Woźniak napisał(a):
A nie prościej zaproponować szkolenie żeglarskie według programu na sternika jachtowego zastrzegając, że szkolenie które proponujesz może być modyfikowane a w przypadku braku przepisów zostanie zakończone egzaminem VB?

Wracając do samej istoty sprawy to wydaje mi się, że to proponowane przez Jacka rozwiązanie jest bardzo sensowne.

ins napisał(a):
Bezpatenciaż podejść na żaglach potrafić nie musi, patenciaz powinien to umieć.

Czyli jak rozumiem uważasz, że posiadanie patentu lub nie wpływa na zakres umiejętności niezbędnych do bezpiecznego prowadzenia jachtu? Bo moim zdaniem patent nie ma nic do rzeczy i albo uważamy coś za przydatną umiejętność, którą każdy powinien posiąść, albo nie, w takim wypadku na patent też nie ma po co tego wymagać.

Kuracent napisał(a):
Czy w obecnych czasach jest jakikolwiek sens ćwiczenia takiego manewru na morzu? Ciekaw jestem Waszych opinii. Co byście zrobili w przypadku awarii silnika? Moją pierwszą myślą byłoby podejście do portu możliwie blisko na żaglach i poproszenie o asystę. Gdyby to było trudne/niemożliwe to starałbym się wejść dalej na żaglach powodując mozliwie mało strat. Ale to tak niewyobrażalnie rzadkie przypadki, że myślę, że nie warte ćwiczenia. Równie dobrze można by ćwiczyć manewr 'atak piratów', co zdarza się chyba znacznie częściej niż wchodzenie na żaglach do portów morskich na jachtach powyżej 7,5m. długości.

Obecnie radio jest wymagane na zdecydowanej większości jachtów. Więc wydaje się, że zazwyczaj można poprosić kogoś o hol i brak umiejętności manewrowania pod żaglami nie spowoduje jakiegoś dużego zagrożenia. Następna sprawa, że ile z tego szkolenia będzie pamiętał ktoś, kto pływa tydzień czy dwa w roku i nigdy potem nie wchodzi na żaglach do portów, dopóki nie statnie się to koniecznością w sytuacji awaryjnej. Tak czy inaczej uważam to jednak za przydatną umiejętność, chociażby dlatego, że zawsze daje dodatkową opcję poradzenia sobie z problemem i podnosi pewność siebie w takiej sytuacji.

p.s. Mówimy cały czas o Bavarkach, a kiedyś to wyglądało nieco inaczej, nawet w czasach, kiedy silniki były już powszechnie montowane na jachtach. I był to napęd baaardzo pomocniczy, który raczej nie był projektowany do normalnego użytkowania jako jedyny napęd w manewrach, tak jak ma to miejsce dzisiaj. I wydaje mi się, ze w pewnych warunkach takim jachtem dużo łatwiej podejść do nabrzeża mając cały czas postawione żagle, ewentualnie tylko przyspieszając bądź przyhamowując silnikiem. Kto wie, jak wygląda dno Vegi, a szczególnie umiejscowienie steru względem śruby, będzie wiedział, o co chodzi :)

Pozdrawiam, Konrad

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2012, o 23:10 

Helmsman napisał(a):
Obecnie radio jest wymagane na zdecydowanej większości jachtów
Taaak? A to ciekawostka przyrodnicza. Masz jakiś link do tych wymagań?

Helmsman napisał(a):
Czyli jak rozumiem uważasz, że posiadanie patentu lub nie wpływa na zakres umiejętności niezbędnych do bezpiecznego prowadzenia jachtu?
Chyba opacznie zrozumiałeś Insa.
Posiadanie patentu powinno wpływać na zakres umiejętności, nie posiadanie nie wpływa. Pomijam dodane przez Ciebie słówko bezpiecznego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2012, o 23:18 

Podziękował : 15
Otrzymał podziękowań: 5
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Fajnie się Was czyta moi drodzy parafianie, ale... zgubiłam gdzieś wątek przewodni, zwany tu tematem... yyyy chyba brzmiał "Kurs na sternika jachtowego w Chorwacji 27.04 - 04.05!!!"
Zrobiła się z tego miła i ciekawa dyskusja na temat sensowności i bezsensowności szkolenia w wyżej wymienionych kategoriach, ale tak mi się zdaje, że to można by przedyskutować w innych tematach pod innymi tytułami.
Ale kontynuujcie, nie przeszkadzajcie sobie, tak tylko wtrąciłam kilka słówek, a i tak będę temat czytać dalej z uporem maniaka. W końcu dzięki Wam się mam czegoś nauczyć :cool:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2012, o 23:25 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Kuracent napisał(a):
Jeśli pokrzywdzone osoby zgłoszą sie na Forum, to bedziemy im radzić wejście na drogę sądową.

Przepraszam, to Twoje "będziemy radzić" - to pluralis maiestatis czy pluralis modestiae jest? :roll:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2012, o 23:58 

Maar napisał(a):
Taaak? A to ciekawostka przyrodnicza. Masz jakiś link do tych wymagań?

Chociażby w Chorwacji, od której ten temat przecież się zaczął, przepisy narzucają obowiązek posiadania VHF. U nas, o ile dobrze pamietam, nowa ustawa o bezpieczeństwie morskim czy odpowiednie do niej rozporządzenie też narzuca taki wymóg dla jednostek komercyjnych, co zresztą było dość obszernie komentowane (jeśli się mylę, albo pamiętam to jeszcze z jakiegoś projektu, który ostatecznie nie wszedł w życie w tej formie, to sprostowanie oczywiście mile widziane ;) )
Chociaż faktycznie ująłem to zbyt ogólnie, nie precyzując, że mam na myśli właśnie jachty czarterowe na co bardziej popularnych u nas w kraju akwenach morskich.

Maar napisał(a):
Helmsman napisał(a):
Czyli jak rozumiem uważasz, że posiadanie patentu lub nie wpływa na zakres umiejętności niezbędnych do bezpiecznego prowadzenia jachtu?
Chyba opacznie zrozumiałeś Insa.
Posiadanie patentu powinno wpływać na zakres umiejętności, nie posiadanie nie wpływa. Pomijam dodane przez Ciebie słówko bezpiecznego.

Czemu pomijasz to słówko? Przecież do niego właśnie odnosi się istota rzeczy. Jeśli coś jest potrzebne do (jeszcze raz użyję tego słowa) bezpiecznego prowadzenia jachtu, to powinno się to umieć bez względu na to, czy posiada się papierek czy nie. Natomiast jeśli nie ma to na kwestię bezpieczeństwa wpływu, to OK, powinno się uczyć, ale już nie powinno się wymagać obowiązkowo na papier, bez którego żeglować nie można, co innego, gdyby był to papier wyłącznie zawodowy. A jak wygląda ta sprawa w tym konkretnym przypadku? Po prostu nie wiem, chociaż osobiście uważam, że warto umieć manewrować pod żaglami w porcie.

Pozdrawiam, Konrad

Ostatnio edytowano 9 lis 2012, o 00:03 przez Helmsman, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lis 2012, o 23:59 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Nie ma takiego stopnia: sternik jachtowy.
Był do 15.10.2012.

Anons zachęcający do zdobycia takiego stopnia jest wprowadzaniem w błąd. Myślę, że spokojnie jest do zdobycia zwrot kosztów takiego szkolenia przed Sądem. W USA byłby dodatkowo zwrot kosztów moralnych. O.K. W Polsce nie!

Pomijam, że większość osób nie wie, że od 16.10.2012 jest w Polsce bezpatencie. Gdyby wiedzieli, nie wzięliby udziału w kursie.

Moim zdaniem bez podpisania oświadczenia zawierającym wszystkie powyższe zastrzeżenia jest to bardzo wątpliwe moralnie.

Jeśli zaś Kubryk da do podpisania oświadczenie: 'Nie zależy mi na patencie lecz na wiedzy. Wiem, że szkolenie nie ma nic wspólnego z obowiązującym prawem. Wiem, że od 16.10.2012 mogę pływać bez patentu dowolnym jachtem, bo obowiązuje bezpatencie.", to nie mam nic przeciwko tym kursom! Wręcz przeciwnie! Będę bardzo popierał! Ale póki co Szkoła bardzo wprowadza w błąd Uczestników. :-(

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2012, o 00:03 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Kuracent napisał(a):
Pomijam, że większość osób nie wie, że od 16.10.2012 jest w Polsce bezpatencie. Gdyby wiedzieli, nie wzięliby udziału w kursie

To jakieś novum.
Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2012, o 00:05 

Kuracent napisał(a):
Wiem, że od 16.10.2012 mogę pływać bez patentu dowolnym jachtem, bo obowiązuje bezpatencie

Albo "nie mogę żadnym", bo ustawa nakazuje posiadanie uprawnień powyżej 7,5 m, natomiast te uprawnienia nie istnieją prawnie, więc siłą rzeczy nie można ich zdobyć :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2012, o 00:10 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Helmsman napisał(a):
Kuracent napisał(a):
Wiem, że od 16.10.2012 mogę pływać bez patentu dowolnym jachtem, bo obowiązuje bezpatencie

Albo "nie mogę żadnym", bo ustawa nakazuje posiadanie uprawnień powyżej 7,5 m, natomiast te uprawnienia nie istnieją prawnie, więc siła rzeczy nie można ich zdobyć :lol:

Czy w Polsce powstało jakieś nowe prawo likwidujące moc uprawnień nabytych zgodnie z obowiązującym porządkiem prawnym, jakaś nowa konstytucja?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2012, o 01:51 

Podziękował : 140
Otrzymał podziękowań: 84
elmo napisał(a):
Zrobiła się z tego miła i ciekawa dyskusja /cut/
No właśnie! :)
elmo napisał(a):
a i tak będę temat czytać dalej z uporem maniaka.
j.w.!!!

P.S.
Jak się pojawi CAŁOŚĆ warta wydzielenia -- wydzielim :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2012, o 07:07 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Kuracent napisał(a):
Był do 15.10.2012.

Anons zachęcający do zdobycia takiego stopnia jest wprowadzaniem w błąd. Myślę, że spokojnie jest do zdobycia zwrot kosztów takiego szkolenia przed Sądem. W USA byłby dodatkowo zwrot kosztów moralnych. O.K. W Polsce nie!

Pomijam, że większość osób nie wie, że od 16.10.2012 jest w Polsce bezpatencie. Gdyby wiedzieli, nie wzięliby udziału w kursie.

Moim zdaniem bez podpisania oświadczenia zawierającym wszystkie powyższe zastrzeżenia jest to bardzo wątpliwe moralnie.

Jeśli zaś Kubryk da do podpisania oświadczenie: 'Nie zależy mi na patencie lecz na wiedzy. Wiem, że szkolenie nie ma nic wspólnego z obowiązującym prawem. Wiem, że od 16.10.2012 mogę pływać bez patentu dowolnym jachtem, bo obowiązuje bezpatencie.", to nie mam nic przeciwko tym kursom! Wręcz przeciwnie! Będę bardzo popierał! Ale póki co Szkoła bardzo wprowadza w błąd Uczestników. :-(

pzdr,
Andrzej Kurowski

Niestety, piszesz nieprawde by udowodnic wczesniejsza nieprawde. Co Kubryk moglby Ci za to zrobic w Stanach sam sobie wymysl. Haslo przewodnie: publiczne pomowienie, oszukiwanie i zniechecanie potencjalnych klientow i Twoje ulibione straty moralne.
1. Nie ma bezpatencia o ktorym mowisz.
2. Nie potrzebne jest nikomu zadne oswiadczenie Kuracenta o ktorym mowisz, bo stosunki cywilno-prawne reguluje umowa.
3. Zaden klient nie ma najmniejszych szans na zadna wygrana w sadzie, tyn bardziej amerykanskim. Narazasz ludzi na koszty nie majac zadnej wiedzy i oszukujac o rzekomym bezpatenciu.

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowania - 4: bryg, Były user, Jaromir, Maar
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2012, o 09:37 

Podziękował : 57
Otrzymał podziękowań: 68
Uprawnienia żeglarskie: plastikowe
Kuracent napisał(a):
Był do 15.10.2012.

Z całym szacunkiem, ale się mylisz. Ci co mają w reku taki patent mają go i nikt im tego nie zabierze.
Po 15 października zmieniło się tylko to, że nie ma rozporządzenia czy i w jaki sposób oraz na jakich zasadach będą odbywały się egzaminy i wydawane będą uprawnienia.
Dla tych co nadal będą szukać w moim poście "dziury w całym " i będą czepiać się słówek, to celowo pogrubiłem partykułę "czy" ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2012, o 10:23 

Podziękował : 11
Otrzymał podziękowań: 36
Witam wszystkich serdecznie,

jest to, jak do tej pory, najbardziej komentowane ogłoszenie opublikowane przez Kubryk na forum. Mam nadzieję, że to dobra wróżba i kursy będą cieszyły się równie dużą popularnością. :)

Zgodnie z wczorajszą obietnicą, zmieniłem na naszej stronie http://www.kubryk.pl informacje opisującą obecną sytuację potencjalnych uczestników naszego szkolenia.

Jej treść znajduje się w opisie każdego kursu, w zakładce Informacje.

(Aby się do niej dostać, należy kliknąć w menu w Szkolenia -> Sternik jachtowy -> dowolnie wybrany termin kursu w tabelce -> Informacje.)

Treść nowej informacji:
Cytuj:
UWAGA: W dniu 16 października 2012 roku wygasło dotychczasowe Rozporządzenie Ministerstwa Sportu i Turystyki regulujące wydawanie patentów żeglarskich. Nowe przepisy, zgodnie z informacją z Ministerstwa, powinny ukazać się na początku roku 2013. Opublikowany projekt Rozporządzenia nie zmienia w sposób istotny wymagań dotyczących szkolenia i egzaminu na sternika jachtowego.

Jeżeli - co według nas jest bardzo mało prawdopodobne - nowe Rozporządzenie nie zostanie wydane przed terminem egzaminu, kurs zakończy się jedynie egzaminem wewnętrznym przeprowadzonym przez Kubryk.

Myślę, że przekaz jest klarowny i jednoznaczny. Oczywiście informacja zostanie powielona w warunkach uczestnictwa stanowiących integralną część umowy uczestnictwa w szkoleniu.

Część tej dyskusji pokazała, że szkolić się (na patent czy dla siebie) warto. Przywołaliście przykład holowania przez SAR jachtu do portu, w sytuacji gdy - tak na oko - wyszkolona załoga pewnie poradziłaby sobie bez pomocy.

Przez jakiś czas Kubryk był zamieszany w czarterowanie jachtów z Górek Zachodnich, między innymi Moon Fisha. W tym czasie mieliśmy 2 (albo 3) takie akcje. Niestety po około 2 tygodniach to do nas przychodziła faktura VAT z MSPiR. Jeżeli mnie pamięć nie myli, 2700 netto za godzinę. Za przysłowiową "flaszkę" SAR już nie chce się fatygować (albo załogom w tym względzie też brakowało wyszkolenia :) )

Reasumując - KURS JEST TAŃSZY!

Pozdrawiam serdecznie,
Wojtek Czerwiński
http://www.kubryk.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2012, o 10:40 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Wojtek - KUBRYK napisał(a):
po około 2 tygodniach to do nas przychodziła faktura VAT z MSPiR.
To w dużym stopniu wyjaśnia niefrasobliwość skiperów. :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2012, o 10:43 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2382
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
jest to, jak do tej pory, najbardziej komentowane ogłoszenie opublikowane przez Kubryk na forum.

Było podobnie rozbudowane viewtopic.php?f=43&t=12834#p167390
przed końcem ustawy. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2012, o 10:46 

Podziękował : 11
Otrzymał podziękowań: 36
Wojciech1968 napisał(a):
jest to, jak do tej pory, najbardziej komentowane ogłoszenie opublikowane przez Kubryk na forum.

Było podobnie rozbudowane viewtopic.php?f=43&t=12834#p167390
przed końcem ustawy. ;)

Ale nie nasze :)

Pozdrawiam serdecznie,
Wojtek Czerwiński
http://www.kubryk.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2012, o 11:29 

Ale nie nasze
Ale to dla Wojciecha nie ma znaczenia. Jest okazja wkleić linka, to wkleja :-)

Za ten post autor Maar otrzymał podziękowanie od: dudeusz75
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2012, o 12:19 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Kuracent napisał(a):
Wiem, że od 16.10.2012 mogę pływać bez patentu dowolnym jachtem, bo obowiązuje bezpatencie.

Taki idiotyzm nie dziwi tylko w ustach Kuracenta. Niemniej, dla dobra potomnych oraz dla uspokojenia zdezorientowanych czytaczy Forum, pozwolę sobie wyjaśnić że:
1. Wymóg posiadania dokumentu kwalifikacyjnego dla prowadzenia jachtów żaglowych pow. 7.5m długości nie wynika z rozporządzenia, ale jest zawarty wprost w ustawie o żegludze śródlądowej - i oczywiście nadal obowiązuje.
2. Po 16.10.2012 brak jest regulacji (w formie rozporządzenia wykonawczego), która powinna określać na jakich zasadach, jakiego wzoru, z jakimi uprawnieniami oraz za ile wydawać NOWE dokumenty kwalifikacyjne. Bez wspomnianego rozporządzenia brak również podstaw prawnych dla wydawania duplikatów zagubionych dokumentów oraz dla postępowania w przypadku ubiegania się o NOWY dokument kwalifikacyjny na podstawie dokumentów wydanych pod rządami uprzednio obowiązujących przepisów.

Tyle o Kuracentowych rewelacjach...
---------------------------------

BTW - Sytuacja w której wysoki urzędnik państwowy (minister) zaniechał podjęcia w określonym ustawą terminie czynności stanowiących jego obowiązek prawny tą ustawą ustanowiony, spełnia definicję deliktu konstytucyjnego.
Tylko że gdyby polski Trybunał Stanu zechciał podejść poważnie do urzędniczej odpowiedzialności za dezorganizację prawa w wyniku skandalicznych opóźnień w wydawaniu rozporządzeń wykonawczych - to nie ostałby się ministrem ani jeden minister...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lis 2012, o 12:54 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
plitkin napisał(a):
[
3. Zaden klient nie ma najmniejszych szans na zadna wygrana w sadzie, tyn bardziej amerykanskim. Narazasz ludzi na koszty nie majac zadnej wiedzy i oszukujac o rzekomym bezpatenciu.

Kto w celu osiągnięcia korzyści majątkowej doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia mieniem... wiesz z czego to cytat? :-P ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona