Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 22 cze 2025, o 16:11

Autor Wiadomość
 Tytuł: Trzy prawdy...
PostNapisane: 16 maja 2009, o 09:00 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
vv3k70r pozuje na wielkiego znawce i eksperta... tylko, ze niestety czasami te jego prawdy opieraj się o tą trzecią prawdę :cry:

No ale po kolei vv3k70r pisze:
"Jurmak... rece z szelestem mi sie zalamaly, chodzi Ci o tralowiec, ktory psim swedem dostalismy od UK i obecnie jest juz wycofany ze sluzby jako jednostka sv? "

Otóż kolego ZODIAK jest to jednostka hydrograficzna wybudowana w Stoczni Północnej (gdzie swego czasu pracowałem) dla Urzędu Morskiego Gdynia

vv3k70r pisze:
"Z takich jednostek to Petrobaltic WYPOZYCZYL swieta Basie od Cypryjczykow i to wlasnie ten statek znalazl Cepelina"

Czemu krzyczysz, że wypożyczył? Przecież to normalna rzecz, inna sprawa, że ile razy jadę przez most Siennicki to widzę jak ona stoi przy kei Petrobalticu i to już od kilku lat. Dzisiaj zresztą też stoi http://www.marinetraffic.com/ais/defaul ... level1=140

vv3k70r pisze:
"Jakies 90m glebokosci i poki co zaden nurek, nawet rekreacyjnie tam nie byl..."

No to radzę posłuchać (od 13 minuty) tego materiału http://ww6.tvp.pl/7014,20090514906191.strona

Załączniki:
Obrazek 25.jpg
Obrazek 25.jpg [ 90.64 KiB | Przeglądane 262 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2009, o 12:17 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Cytuj:
Otóż kolego ZODIAK jest to jednostka hydrograficzna wybudowana w Stoczni Północnej (gdzie swego czasu pracowałem) dla Urzędu Morskiego Gdynia

Taaa... a ja specjalnie wczoraj sprawdzalem, to ile tych statkow ma nazwe Zodiak? Bo ORP Zodiak zostal przerobiony na hydrograficzny z tralowca... Wlasnie w Northern.

Cytuj:
Czemu krzyczysz, że wypożyczył? Przecież to normalna rzecz,

Jak na 40milionowy kraj zdolny wyslac wojsko na koniec swiata zeby wspomoc sojuzy? No to mamy inny poglad na normalnosc.

Jesli chodzi o 90m... to pokaz mi zdjecia kotku... bo bez komory na przesiadke to nie ma bata zeby dalo sie pracowac w takich warunkach. Uwierze jak zobacze tych zuchow co tak z rana schodza na te glebokosc, tam pracuja i wracaja na obiad... Sprzet tez taszcza sami?

Wyjdz Ty czasem z tego urzedu morskiego i pojdz do stoczni zobaczyc co w doku slychac... Na morze czasem wyskocz... Bo najwiecej wypowiadaja sie inzyniery co rozpracowuja cala sprawe na biurkach, i jakos nie te cwane inzyniery pozniej sa na miejscu i dlubia w tym, a rzeczywistosc bez tego biurka wyglada nieco inaczej.

Cale to ksztalcenie to powinni urzedasom zaczynac od jezdzenia na smzacie, zeby mieli troche pojecia co sie dzieje tam na dole, w normalnych krajach taka metoda awansu sie bardzo sprawdza.

Jurmak-idz sobie upaprz raczki w jakims kadlubie swiezo wyciagnietym na suchy, popracuj tam troche, popracuj troche na morzu, popatrz jak wyglada PRACA nurka, a nie nurkowanie rekreacyjne. Przetnij blache pod tafla wody. I wtedy bedzie mozna poruszyc kwestie co sie da, co sie oplaca...

nagranie ktore zadales sie nie puszcza :(

moze troche komunizmem zalatuje, ale roboty powinni urzedasow uczyc od jazdy na szmacie;

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2009, o 15:09 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Tia... ja wiem, ja rozumiem, że sztuka czytania ze zrozumieniem jest dla niektórych osób nieosiągalna dlatego jeszcze raz powoli i wyraźnie...
Ja piszę o wyprawie która odbyła się na STATKU Zodiak, teraz współcześnie, Ty natomiast bredzisz o ORP Zodiak który i owszem był przerobiony z trałowca tylko, że cholera od 1962 r już go nie ma http://facta-nautica.graptolite.net/hyd ... odiak.html
Natomiast TEN Zodiak wygląda tak http://www.umgdy.gov.pl/pium/jednostka? ... y1&id=8045

Nie rozumiem, po co niby Petrobaltic ma inwestować w statek badawczy, dla tego jednego małego złoża na Bałtyku? Wynajęcie takiej jednostki świadczy o normalności i gospodarności. Natomiast co ma do tego wysyłanie wojska? Za boga nie rozumiem:-(

O ile mogę to proszę o nie sugerowanie, że ja coś pisałem o "co tak z rana schodza na te glebokosc, tam pracuja i wracaja na obiad... Sprzet tez taszcza sami?" Jest to prymitywny chwyt czytelny dla każdego i raczej świadczący nie najlepiej o osobie która go stosuje.

Dla mnie EOT, no cóż jak widać każda społeczność musi mieć swojego "Wacusia" :cry:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2009, o 18:15 

Podziękował : 2348
Otrzymał podziękowań: 3695
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Bez wycieczek personalnych, proszę!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2009, o 21:36 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Jurmak-jak wyglada ten Zodiak o ktorym mowisz to ja wiem, tyle ze nurkow tam niet :) bo to jest sv a nie rv... nie ta klasa czyli;

Cytuj:
Nie rozumiem, po co niby Petrobaltic ma inwestować

Petrobaltic to nie ma po co, ale panstwu ktore posiada parenascie uniwerkow, parenascie polibud i diabli wiedza ile osrodkow badawczych to jeden plywajacy z powaznego zdazenia by sie przydal, szczegolnie ze ten kwadratowy kraj ma 1/4 granicy morskiej... To nie Czechy. Niemcy maja, Dania ma, a Polska to niby psu spod ogona?

Cytuj:
Wynajęcie takiej jednostki świadczy o normalności i gospodarności.

Dla firmy tak, dla nadmorskiego panstwa sredniej wielkosci to obciach.

Cytuj:
co ma do tego wysyłanie wojska

Jakos tak wyszlo ze wiekszosc morskich badawczych ma flota, taki widzisz dziwny europejski zwyczaj.

Duzo piszesz ze nie rozumiesz co ma jedno do drugiego, no wlasnie tak sie najczesciej inzyniery i technologi ze swoich genialnych rozwiazan tlumacza, a rzeczywistosc swoje.

A jak jestes taki kozak od nurkowania to w tam w Northern shipyard przed mostem w prawo idz sobie ponurkuj z nabrzeza, najlepiej jak chlopaki remontuja Ci nad glowa jednostke. Jak wyjdziesz, to opowiedz jak czysto jest pod statkiem (we wraku tak samo :) ).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, o 19:30 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Jurmak, nie szkoda wysiłku??

Odpowiedz z cytatem