Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 15 cze 2025, o 13:47

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 91  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 maja 2013, o 17:28 

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 136
Uprawnienia żeglarskie: brak
robhosailor napisał(a):
Zapytam więc wprost, choć było to wiele razy: Czy dla każdego żeglarza jego jacht na Bałtyk jest domem? Bo może jednak, dla niektórych jest wakacyjną łódką na kilkudniowe rejsy w poprzek?

To ja powiem wprost: nie, dla większości marzeniem jest pływać po Bałtyku folkboatem gdzie do kabiny się trzeba wczołgiwać, siedząc w kokpicie ciągnie się tyłkiem po wodzie, za materac służy nierozpakowany plecak a za toaletę ocynkowane wiadro.

To ja na prawdę wolę zapakować na dach samochodu kanadyjkę, pojechać z całym majdanem do Szwecji i dopiero na miejscu zacząć bawić się we włóczęgę wzdłuż wybrzeża. Szkoda, że tak późno to do mnie dotarło. A jak ma już być ultrażeglarsko to zamiast kanadyjki może być jakaś nieduża żaglówka, na przykład taka:

Obrazek

70 kg jesteś jeszcze w stanie sam na plażę wyciągnąć

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 17:34 

Podziękował : 4513
Otrzymał podziękowań: 4268
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
leo828 napisał(a):
To ja na prawdę wolę zapakować na dach samochodu kanadyjkę, pojechać z całym majdanem do Szwecji i dopiero na miejscu zacząć bawić się we włóczęgę wzdłuż wybrzeża. Szkoda, że tak późno to do mnie dotarło. A jak ma już być ultrażeglarsko to zamiast kanadyjki może być jakaś nieduża żaglówka, na przykład taka:

Obrazek

70 kg jesteś jeszcze w stanie sam na plażę wyciągnąć

Do tego był/jest inny wątek, bo np. u Milewskiego, jacht musi mieć miejsce na 2 koje i "kawałek" kambuza i kanadyjka, ani to co na obrazku, się nie łapie. :-P

Dla mnie ideałem jest taki jacht, na jaki mnie stać, a ideałem domu ... też. A dla Iksińskiego??? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 17:38 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
No właśnie, Robercie, a dla mnie ideałem jachtu na gdziekolwiek jest jacht, na którym moge normalnie mieszkać. Bo wtedy nie robi mi różnicy, czy pływam trzy dni, czy trzy miesiace...
A poza tym, wole (ruchomy w tym przypadku) hotel od kempingu. No wygodna jestem...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 17:41 

Podziękował : 10537
Otrzymał podziękowań: 2484
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Nie braliśmy jeszcze pod uwagę kwestii prestiżowych;
Mam jacht
Dotychczas samo:
Mam jacht długi i wysoki wystarczało; jednak świadomość społeczeństwa wzrasta a dostępność koromyseł także, więc na dziś świadomość Mam jacht długi, wysoki i morski. zaczyna być atrybutem (dorobku? /męskości?). :-P

Chyba nie dożyje dnia kiedy
Mam jacht będzie znaczyć: ładny i dobrze pływający*

MJS
* Plastykę w szkołach zlikwidowano - podobnie jak logikę, muzykę, ... itp.

Moniu Ty nie jesteś stworzona na Bałtyk ... ty myśl o oceanach. :D

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Ostatnio edytowano 25 maja 2013, o 17:47 przez Marian Strzelecki, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 17:43 

Podziękował : 4114
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
leo828 napisał(a):
Miałem przez trzy lata ćwierćtonera z wysokością w kabinie 160cm. Dla faceta takiego jak ja (183cm) to była katorga. Teraz już wiem, że minimalna wysokość w środku dla mnie to 170-173cm.

Watek jest o jachcie na Baltyk. Tu przeloty dluzsze niz 2-3 dni sa zadkoscia. Mam taki sam jacht, (Eyghtene 24)176 cm wzrostu i jesli jacht plynie pod zaglami nawet w niewielkim przechyle stoje wyprostowany.
Dla mnie jacht jest do zeglowania a nie portowych imprez :) Oczywiscie apetyt rosnie w miare jedzenia i dlatego wlasnie chcialbym go zmienic na wiekszy ok 30 ft z duza zamykana lazienka, dwoma zamykanymi kabinami do tego oczywiscie porzadna nawigacyjna i kambuz. Do tego, jak dla mnie, jacht
powinien szybko i ostro zeglowac, bo tak lubie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 17:55 

leo828 napisał(a):
Catz napisał(a):
Wszystkie wysokosci zawierajace sie miedzy WSWS i WS ( wysokosc stania ) sa bez sensu, jako, ze powoduja bole plecow, psuja sylwetke i osiagi, kosztuja wiecej i nic wiecej nie daja.

Święta racja.
A najgorsze są takie, ok. 160 cm, bo dają złudzenie, że już możesz, a tu się nie da...

Leszku, mam taka Eyghtene 24 juz 5 sezon.Przy moich 176 cm swobodnie stoje jesli lodka plynie w choc niewielkim przechyle :)
Sylwetka i osiagi tez mi sie podobaja :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 18:55 

M@rek napisał(a):
Leszku, mam taka Eyghtene 24 juz 5 sezon.

I przez te 5 lat ani razu nie byłeś na dłuższym rejsie. Dlaczego? Może dlatego, że czego innego szukasz w żeglarstwie? Wydaje mi się, że wolisz współzawodnictwo, bawienie się detalami w ustawieniu łódki, potwierdzaniem swoich umiejętności w bezpośredniej rywalizacji od sprawdzania co jest za rogiem, za następnym cyplem, w kolejnej zatoce (W sumie, to wszystkie je znasz jak własną kieszeń :)
A ja wolę właśnie to drugie żeglarstwo. Z tym, że ze mną jest jeszcze inna sprawa, i nie zaczynam o życiu na wodzie. Jak zaczynałem swoją przygodę z żeglarstwem to nie wiedziałem co to jest choroba morska. Potem miałem długą przerwę i jak wróciłem do żeglowania w Anglii, to się okazało, że rzygam jak kot. Przez 3-4 dni, a potem wraca wszystko do normy. A ja jak jestem chory to się robię marudny. Stwierdziłem, że jak mam przeżywać takie cyrki przez 20% czasu każdego urlopu, to ja mam to gdzieś. Kupię sobie wygodną łódkę, popracuję ze dwa lata, odłożę jakieś pieniądze a potem rzucę robotę w diabły i przez kilka miesięcy popłynę np: dookoła Wysp Brytyjskich. Choć w sumie to bardziej kręci mnie Szkocja niż zamknięcie pętli. A do tego potrzebny mi jest jacht, na którym będę normalnie funkcjonował przez tak długi czas.

Dlatego dla mnie idealnym jachtem jest przedział 26-30 stóp, jacht turystyczny bo potrzebuję miejsca i wygodny, żeby zmęczenie nie było decydującym czynnikiem na pokładzie.

A że przy okazji zamieniło się to w życie na jachcie, to już nisza inszość.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 19:36 

Leszku, kazdy w zeglarstwie szuka czegos innego :) To watek o jachcie na Baltyk. Tu przeloty zazwyczaj nie trwaja dluzej niz 2-3 dni.Na postoju mam tent na bomie ktory znaczaco podnosi komfort.
Ja nie szukam lodki do mieszkania. Oczywiscie usiluje "Kiwi" sprzedac i kupic cos ok 9 m po czesci dlatego ze komfort jest znacznie wiekszy ale tez dlatego ze lodka bedzie istotnie szybsza.
Gdybym myslal o dalszej i dluzszej wloczedze taki Southerly czy lepiej podobne Alubat i inne bylyby lepsze.Najlepiej ok 12 -13 m. Ale takie lodki sa istotnie drozsze. Skandynawowie znakomicie wiedza jakie lodki sa optymalne. Stad popularnosc Albina Vegi, Dixie 27, Trio 80, Albinow Cirrus itp. Tak bylo kiedys. Teraz w miare wzrostu zamoznosci tendencja jest taka ze lodki staja sie wieksze.
Koledzy, ktorzy maja juz kolejne lodki plywaja teraz na Dehlerze 31 i Jeanneau Sun dream 29.Wielkosc porownywalna ze znanym carterem 30 ale komfort zdecydowanie wyzszy. Jakosc starych Dehlerow jest legendarna. Oczywiscie to moj zasieg cenowy czyli polowa ceny nowego Maxusa 28 :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 19:40 

Podziękował : 1334
Otrzymał podziękowań: 2618
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
M@rek napisał(a):
Przy moich 176 cm swobodnie stoje jesli lodka plynie w choc niewielkim przechyle :)

Czy gotowac na siedzaco umiesz?
leo828 napisał(a):
Dlatego dla mnie idealnym jachtem jest przedział 26-30 stóp, jacht turystyczny bo potrzebuję miejsca i wygodny, żeby zmęczenie nie było decydującym czynnikiem na pokładzie.

Ale tu jest ( bylo? ) chyba o idealnym jachcie dla normalnego Kowalskiego: srednia pensja, sredni wiek, srednia sprawnosc i wzrost, sredni czas urlopu i ambicje, etc.?
Prywatne potrzeby i wizje moga sie przydac oczywiscie, zwlaszcza jesli nie sa przedstawione w formie kategorycznej ( typu "jest to katorga"... ) i jesli nie sa skrzywione innymi wizjami nadrzednymi ( dom, marzenia, inne morza, plany ), albo jedyna wizja sluszna ( mam, to wiem! )
Zreszta najlepszym yachtem na Baltyk i tak jest Catz.
Catz

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Marian Strzelecki napisał(a):
Chyba nie dożyje dnia kiedy
Mam jacht będzie znaczyć: ładny i dobrze pływający*

Nie zachecam do umierania, ale mam kilka takich, opartych o ten prosty postulat.
Uroda moze byc dyskusyjna, ale za to do dobrze pływający dorzuce: szybko, wygodnie i bardzo, bardzo tanio.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 19:54 

Catz napisał(a):
Czy gotowac na siedzaco umiesz

Umiem :) Mam wygodne siedzenie i stol pod reka.
Przt stole nawigacyjnym i tak stoje opierajac sie.
[quote}
Ale tu jest ( bylo? ) chyba o idealnym jachcie dla normalnego Kowalskiego: srednia pensja, sredni wiek, srednia sprawnosc i wzrost, sredni czas urlopu i ambicje, etc.?
[/quote]

Takie rozwazania byly u Kulinskiego w "Praktyka baltycka na malym jachcie" Kiedys moim faworytem byl Cruiser 22 :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 19:58 

M@rek napisał(a):
Takie rozwazania byly u Kulinskiego w "Praktyka baltycka na malym jachcie"

Moze masz link pod reka? Bo u mnie z szukaniem slabo...
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 20:09 

Catz napisał(a):
Prywatne potrzeby i wizje moga sie przydac oczywiscie, zwlaszcza jesli nie sa przedstawione w formie kategorycznej ( typu "jest to katorga"... ) i jesli nie sa skrzywione innymi wizjami nadrzednymi ( dom, marzenia, inne morza, plany ), albo jedyna wizja sluszna ( mam, to wiem! )
Zreszta najlepszym yachtem na Baltyk i tak jest Catz.

Piszę o swoich przemyśleniach bo o czyich mam pisać? O twoich? Ja nawet do końca nie wiem jak Catz wygląda. Do tego wydaje mi się, że staram się unikać generalizowania. Jeśli piszę, że coś jest katorgą to dla mnie, a nie ogólnie.

Jak powiedział Robert idealny jacht to taki, na jaki mnie stać. Miałem ćwierćtonera i to była fantastyczna łódka. Szczerze żałuję, że nie stać mnie było, żeby ją zatrzymać. Dla 2 1/2 osób to jest świetny wybór. Aczkolwiek, jeśłi miałbym do wyboru za te same pieniądze inny jacht to wybiorę większy. Lista jest długa: Sabre 27, Colvic Sailor, Westerly Centaur, Tomahawk 25, Dufour Arpage, Dufour 28 (Mirage)... To tylko z angielskiego podwórka. A jakbym miał trochę więcej pieniędzy to wspomniany przez Marka Dehler, Sadler, Contessa lub moja wymarzona Sigma.

Jachtów jest wiele, wyborów jeszcze więcej. Natomiast dla mnie jachtem idealnym na Bałtyk i resztę świata jest Cornish Pilot Cutter 30 w wersji mieczowej.

Catz napisał(a):
albo jedyna wizja sluszna ( mam, to wiem! )

Ja na swój obecny jacht czekałem 3 lata. Zastrzegłem sobie prawo pierwokupu a znajomy zgodził się je uhonorować. Był to pierwszy przemyślany do końca zakup (no bo ileż można płacić frycowe, nie?) Klasyczny, mocny kadłub, niewielkie zanurzenie, w miarę duży silnik (niestety zdechł) i wygodny hotel. W przyszłym roku zrobię kapitalny remont, dołożę bukszpryt, otakluję go jako kuter z fokiem na bomie i wysoko podciętym kliwrem i mam nadzieję, że to będzie mój ostatni jacht w życiu. Bo więcej nie potrzebuję. Jeśli w związku z tym wyrażam się za nadto kategorycznie to upraszam o wyrozumiałość.

Ostatnio edytowano 25 maja 2013, o 20:22 przez leo828, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 20:14 

Nie mam ani linka, ani ksiazki bo dalem w prezencie. Jerzy ma ogromne baltyckie doswiadczenie i choc roznimy sie sposobem zeglowania rozwazania na temat jachtu sa warte przemyslenia.
Tak na marginesie, spotkalem sie z ksiazka Wegra Ferenca Mate, znanego bardziej z "Winnicy w Toskanii" o jachtach gdzie jako swoj ideal przedstawil Firsta 305. Na Baltyk tez w sam raz choc osobiscie wolalbym ulamkowy takielunek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 20:20 

Catz napisał(a):

http://chomikuj.pl/mikroprocesory/*c5*b ... 991943.pdf

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 20:27 

Leszku, nie ma idealnego jachtu do konca zycia :) Wygrasz w lotto milion funciakow to zaczniesz szukac Southerly czy Alubata, czego Ci zycze. Moje wszystkie zakupy sa mocno przemyslane a najwazniejszy jest pulap finansowy. Pomagam tez w wyborze i zakupach i jakos wszyscy sa zadowoleni :)
Im dluzej rozmawiam z przyszlym armatorem tym trafniejsze sa wybory. Indywidualne preferencje sa najwazniejsze .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 20:38 

leo828 napisał(a):
Bo więcej nie potrzebuję.

Niektorzy potrzebuja, duzo, duzo mniej i im wystarczy.
Wydawalo mi sie, ze w watku chodzi o "defincje" rozsadnej i dostepnej lodki dla Kowalskiego.
Dzieki za link, ale trzeba placic, wiec i klikac duzo...
M@rek napisał(a):
Jerzy ma ogromne baltyckie doswiadczenie i choc roznimy sie sposobem zeglowania rozwazania na temat jachtu sa warte przemyslenia.

I raczej o wielkomorskosc go podejrzewam, ale pewnosci nie mam.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 20:41 

http://www.amazon.com/Best-Boats-Build- ... 0920256244

To wlasnie ksiazka o ktorej wspominalem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 20:49 

http://www.google.co.uk/url?sa=t&rct=j& ... 8514,d.d2k

Mam wolne łącze więc nie czekałem aż się załaduje, żeby sprawdzić czy to ta książka. Mam nadzieję, że ta.
Catz napisał(a):
Wydawalo mi sie, ze w watku chodzi o "defincje" rozsadnej i dostepnej lodki dla Kowalskiego.

Catz, ja za swój jacht zapłaciłem 3 tys. funtów. Włożę 3-4 tys i mam nową łódkę.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

M@rek napisał(a):
http://www.amazon.com/Best-Boats-Build- ... 0920256244

To wlasnie ksiazka o ktorej wspominalem.

A na okładce co? Bristol Channel Cutter :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 21:06 

leo828 napisał(a):
Catz, ja za swój jacht zapłaciłem 3 tys. funtów. Włożę 3-4 tys i mam nową łódkę.

Co to ma rzeczy?
leo828 napisał(a):
A na okładce co? Bristol Channel Cutter

The best na Baltyk? Czy jeden z tysiecy mozliwych?
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 21:10 

Leszku, przypominam ze Baltyk to nie morze plywowe. Kolega z przystani ma 2 kilowego Westerly. Jak wejdzie na mialkie na Zalewie to sciagaja Go holownikiem.Jak przy silnym, dopychajacym wietrze wejdzie sie mieczowka na mialkie na zalewie to fala moze rozbic lodke o dno. W szkierach zanurzenie nie ma wiekliego znaczenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 21:14 

Catz napisał(a):
leo828 napisał(a):

Co to ma rzeczy?
leo828 napisał(a):
A na okładce co? Bristol Channel Cutter

The best na Baltyk? Czy jeden z tysiecy mozliwych?
Catz

To jedna z propozycji na konkretny akwen. Dokladnie nie pamietam bo pare lat temu sylabizowalem w lenglydzu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 21:18 

Podziękował : 10537
Otrzymał podziękowań: 2484
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Catz napisał(a):
M@rek napisał(a):
Takie rozwazania byly u Kulinskiego w "Praktyka baltycka na malym jachcie"

Catz

Mam mogę Ci przesłać pdf=24MB
daj maila na PW

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Za ten post autor Marian Strzelecki otrzymał podziękowanie od: Catz
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 21:22 

Bog zaplac!
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 21:28 

Miało być mocno, żeglownie, wygodnie, tanio itd. Przedstawiam swoją wizję, trochę inną od utartych ścieżek, bo może być dla kogoś interesująca. Dla mnie zanurzenie jest jednym z najważniejszych czynników. Dojście tam, gdzie inne jachty dojąć nie mogą ma wiele zalet: Bo może być za darmo, bo nie będzie tłoku, bo można wejść w rzeki i zakamarki gdzie normalne jachty nie zaglądają. Do tego triple keel nie potrzebuje kołyski żeby go postawić na lądzie. Może to nie jest takie istotne przy zimowaniu jachtu ale wymiana uszkodzonej śruby w jakimś niemieckim porcie jest tańsza o 100-300 euro. Oczywiście nie musi być triple keel. płytki balast z bocznymi podporami (łapami) też da taki efekt.

Marek, BBC w wersji mieczowej po nie jest mieczówka. To jest jacht z kilem grubości belki u powały i dokręconym do niego żeliwnym balastem o wadze bodajże 1,5 tony. Dopiero z tego wystaje miecz. Z podniesionym mieczem taki jacht to zwykły keeler.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 21:34 

Leszku, na brytyjskie wody plywowe i tamtejsze realia zapewne masz racje ( Griffina- "Na malych statkac..... mam ) ale na Baltyk to niekoniecznie najlepsze rozwiazanie. Oczywiscie moim zdaniem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 21:39 

leo828 napisał(a):
Przedstawiam swoją wizję, trochę inną od utartych ścieżek,

Przedstawiasz i utrwalasz typowa, klasyczna w Polsce wizje wielkomorska: pancerny szpicgat z wygodami wszelakimi.
Ja usiluje przekonac, ze Kowalski moze inaczej, taniej i rownie dobrze.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 22:01 

Catz napisał(a):
wizje wielkomorska

Catz napisał(a):
moze inaczej, taniej i rownie dobrze.

A jeśli można pogodzić jedno z drugim? Rynek jachtów używanych tak się poplątał, że za te same pieniądze można kupić trailer-sailera, jak i jacht wielkości 26-28 stóp. W tym przedziale wielkości koszty utrzymania są podobne. Ponieważ nie można biwakować na dziko to i tak musisz zatrzymywać się w marinach, więc zysk z posiadania małej łódki jest żaden. No, koszty mariny przy większym jachcie... Fakt, to jest znaczący udział.

Morskich trailer-sailerów jest w Anglii do groma. Moja ulubiona strona i projekty w przedziale 16-20 stóp. Swany są fajne

http://www.selway-fisher.com/PC1620.htm

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 22:18 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Catz napisał(a):
Ja usiluje przekonac, ze Kowalski moze inaczej, taniej i rownie dobrze.
Catz

A ja bym powiedziala, ze z Leszkiem próbujemy udowodnić że może inaczej niż Ty, RÓWNIE TANIO i równie dobrze.
Bo te łódki o których mówimy do drogich wcale nie należą...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 22:22 

leo828 napisał(a):
A jeśli można pogodzić jedno z drugim? Rynek jachtów używanych tak się poplątał, że za te same pieniądze można kupić trailer-sailera, jak i jacht wielkości 26-28 stóp.

Jesli...
leo828 napisał(a):
Ponieważ nie można biwakować na dziko to i tak musisz zatrzymywać się w marinach, więc zysk z posiadania małej łódki jest żaden.

Pierwsze slysze, ze nie mozna...
Zysk jest duzy i przy kupnie, i przy oplatach i w utrzymaniu, przy znikomych stratach na komforcie i mozliwosciach.
Pieniadze to nie wszystko - najwazniejsza jest wizja: U was, wilkow morskich, lodka jest czyms nieslychanie skomplikowanym, wymagajacym wielkiej i poliwaletnej wiedzy - silnik, elektronika, elektryka, nawigacja, kibel, komputer, fal specyficznosci...
Gdybym nie wiedzial swojego i opieral sie na waszych wypowiedziach, to pewnie Afryke zobaczylbym w ramach zorganizowanej wycieczki, bo do rejsow czarterowych z zaloga z "lapanki" sie nie nadaje.
Bogom dzieki, 30 lat temu Internet nie istnial.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 maja 2013, o 22:25 

Moniia napisał(a):
Bo te łódki o których mówimy do drogich wcale nie należą

Ty lepiej nie mów ile za Wiedźmę zapłaciłaś, bo co poniektórym może z zazdrości szkliwo na zębach popękać :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2710 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 91  Następna strona