Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 18:55

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 sie 2013, o 10:39 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Dzięki za odpowiedzi. U nas część załogi panikowała przy przechyle ok 45 stopni, mi się wydawało że jacht balastowy jest w tej sytuacji całkowicie stabilny i sterowny. Nie kładłbym tej bavarki na maszcie tylko dla zabawy jak niektórzy odebrali mój post, byłem po prostu ciekawy jak to jest na morzu z dużym jachtem balastowym. Jak widać nawet najlepszym zdarzają się sytuacje ekstremalne (szczególnie jeśli się dużo żegluje) i ciekaw byłem jak w takiej sytuacji zachowa się jacht. Przyjdzie fala, mocniej zawieje, nieprzewidziany splot zdarzeń i moczymy żagle. Czy istnieje realne ryzyko że jacht nie wstanie? Z Waszych relacji wynika, że kończy się na strachu i kilku siniakach.

Dzięki i pozdrawiam.
Stefan

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2013, o 10:47 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
45 stopni przechylu = nie ma mowy o slutecznym plywaniu czy dobrej sterownosci jachtu.

Jachty kilowe raczej rzadko sie wywracaja na grzyba. Jezeli juz, to raczej przy pomocy fali. A co do siniakow:bzdura. Jest mnostwo powaznych wypadkow z tym zwiazanych. W tym tez smiertelnych. W tym tez tylko na silniku i przy wzglednie nie duzym wietrze. W wiekszosci przypadkow przez nie znajomosc zywiolu i fachu zeglarskiego, przez brak respektu do morza, przez hojrakowanie i rutyne.
Sam ocen czy aby na pewno ktores z tych cech nie obarczaly Twojego postepowania?
Pisales, ze jestes poczatkujacy, pytasz postfaktum o ewentualne skutki swoichndzialan jakie robiles wczesniej nie majac doswiadczenia czy wiedzy o skutkach, robiles to bez potrzeby (bo nie znam takiej potrzeby na takim jachcie w takich warunkach).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2013, o 10:50 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
plitkin,
Nie ja byłem skiperem, mieliśmy zawodowego skipera. Przechył 45 stopni (na oko, mogło być 40...) oczywiście nie jest optymalny ale jak przez chwilę jacht "bujnęło" to nie ma mowy o tym że coś się stanie. Nie pytam żeby zbierać krytykę tylko żeby pogadać o Waszych doświadczeniach. Jak widać jest sporo osób którym przytrafiły się przygody, a dzięki informacją od nich możemy się wszyscy czegoś dowiedzieć bądź nauczyć.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2013, o 11:00 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
plitkin napisał(a):
artur_k napisał(a):
Wprawdzie to nie na morzu, a tylko na Mazurach. No ale jacht kilowy i jak najbardziej w przechyle

Wąska rufa, stara (a więc pewnie i "dobra") konstrukcja, kilerek. Dzielna łódka! :)

Będzie OT...
Żeglowałem kiedyś na bliźniaczej wobec elbląskiego wówczas "Rekina" gdańskiej "Morce". O ile mogę sporo dobrego powiedzieć o radości z żeglowania na takiej łódce, o tyle na pewno nie powiedziałbym o niej nigdy, że jest "dzielna"....

Bardzo wąski kadłub z potężnymi nawisami, niziuteńka wolna burta, wysoki maszt, nadmiar żagli, "miękka" charakterystyka momentu prostującego... jakaż tam "dzielność"!?

BTW - chwała tym, co "Rekina" uratowali od zagłady, ale ta nowa nadbudówka - szpeci...
Sami porównajcie:
Obrazek
Obrazek

plitkin napisał(a):
hojrakowanie

Ałć!... :roll:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2013, o 11:35 

Podziękował : 4120
Otrzymał podziękowań: 1968
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
stefanandrzejejmocki napisał(a):
plitkin,
Nie ja byłem skiperem, mieliśmy zawodowego skipera. Przechył 45 stopni (na oko, mogło być 40...) oczywiście nie jest optymalny ale jak przez chwilę jacht "bujnęło" to nie ma mowy o tym że coś się stanie. Nie pytam żeby zbierać krytykę tylko żeby pogadać o Waszych doświadczeniach. Jak widać jest sporo osób którym przytrafiły się przygody, a dzięki informacją od nich możemy się wszyscy czegoś dowiedzieć bądź nauczyć.

Pozdrawiam

Nie wiem czy wywiezienie na spinakerze mozna nazwac przygoda :) Moze za pierwszym razem. Przy ostrym zeglwaniu trzeba sie z tym liczyc.
Generalna zasada plywania na nowoczesnych jachtach z szeroka rufa to niedopuszczanie do nadmiernego przechylu bo latwo stracic sterownosc. Dlatego wlasnie coraz popularniejsze dwie pletwy sterowe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2013, o 11:52 

Podziękował : 1768
Otrzymał podziękowań: 4264
Przechył już nie 90 stopni, ale jednak duży też się może trafić. Żeglujemy na wiatr, przychodzi szkwał i przechył rośnie. Zazwyczaj dynamicznie, do dość dużej wartości może dojść. A co dalej? Nic, łopot, półłopot, jacht wstanie.
Wiktor, pewnie że to jest nieoptymalne, ale jak masz do boi zwrotnej na regatach 100 metrów halsówki to co? Przeczekasz, żeglując nieefektywnie i wolno w dużym przechyle. Albo czekając aż zelżeje.
Przecież wiatr nie jest stabilny. Chodzą szkwały, są odkrętki, zawirowania od przeszkód na brzegu albo nawet za kadłubem statku.
Jacht się ma prawo przechylić mocno. I czasami nawet na to, przez pewien czas, pozwalamy, szacując bilans zysków i strat...
A że niektóre konstrukcje tego bardzo nie lubią, to już jest "zupełnie inna historia" ;)

P.S. Osobiście jestem zwolennikiem refowania, ale bywa różnie.

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2013, o 13:30 

Podziękował : 1632
Otrzymał podziękowań: 2383
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
To dopiero był przechył ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2013, o 13:45 

Podziękował : 1959
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Dzięki za odpowiedzi. U nas część załogi panikowała przy przechyle ok 45 stopni, mi się wydawało że jacht balastowy jest w tej sytuacji całkowicie stabilny i sterowny. Nie kładłbym tej bavarki na maszcie tylko dla zabawy jak niektórzy odebrali mój post, byłem po prostu ciekawy jak to jest na morzu z dużym jachtem balastowym. Jak widać nawet najlepszym zdarzają się sytuacje ekstremalne (szczególnie jeśli się dużo żegluje) i ciekaw byłem jak w takiej sytuacji zachowa się jacht. Przyjdzie fala, mocniej zawieje, nieprzewidziany splot zdarzeń i moczymy żagle. Czy istnieje realne ryzyko że jacht nie wstanie? Z Waszych relacji wynika, że kończy się na strachu i kilku siniakach.

Dzięki i pozdrawiam.
Stefan

Czym to może grozić ? Wystarczy wspomnieć wrześniowy wypadek "Rzeszowiaka".
Jedna ofiara śmiertelna, jedna poważnie ranna, cała załoga mniej lub bardziej poturbowana, złamany bezanmaszt......

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2013, o 13:57 

Podziękował : 918
Otrzymał podziękowań: 237
Uprawnienia żeglarskie: jkżb
Dzielny jacht..... tyle razy go próbowano utopić a on się nie dał :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2013, o 13:59 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Raz jeszcze prosze o nie mieszanie bardzo głębokiego przechyłu wywołanego działaniem wiatru, z dynamiczną wywrotka wynikajacą z działania fali. To zupełnie inna jakość!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2013, o 14:04 

Andrzejku nie denerwuj się.
Chodzi o ewentualne skutki głębokiego przechyłu niezależnie od jego przyczyny...
O to co się wówczas dzieje, a raczej może się stać z załogą, jachtem i jego wyposażeniem :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2013, o 14:10 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
pierdupierdu napisał(a):
plitkin napisał(a):
artur_k napisał(a):
Wprawdzie to nie na morzu, a tylko na Mazurach. No ale jacht kilowy i jak najbardziej w przechyle

Wąska rufa, stara (a więc pewnie i "dobra") konstrukcja, kilerek. Dzielna łódka! :)

Będzie OT...
Żeglowałem kiedyś na bliźniaczej wobec elbląskiego wówczas "Rekina" gdańskiej "Morce". O ile mogę sporo dobrego powiedzieć o radości z żeglowania na takiej łódce, o tyle na pewno nie powiedziałbym o niej nigdy, że jest "dzielna"....

Bardzo wąski kadłub z potężnymi nawisami, niziuteńka wolna burta, wysoki maszt, nadmiar żagli, "miękka" charakterystyka momentu prostującego... jakaż tam "dzielność"!?

To byla ironia. :roll:

pierdupierdu napisał(a):
plitkin napisał(a):
hojrakowanie

Ałć!... :roll:

Ups... :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2013, o 16:08 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Kurczak napisał(a):
skutki głębokiego przechyłu niezależnie od jego przyczyny...
O to co się wówczas dzieje, a raczej może się stać z załogą, jachtem i jego wyposażeniem

Właśnie tu jest różnica.
Kiedy w 1971 roku położył mi się pod wpływem nagłego szkwału masztem na wodzie "Nefryt" idący samosterownie, to nawet czajnik z woda zdołałem uratować, nic się nie złamało, nie poleciało,nie uderzyło. Kiedy fala wywróciła "Rzeszowiaka"....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sie 2013, o 16:30 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Przechył 45 stopni (na oko, mogło być 40...) oczywiście nie jest optymalny ale jak przez chwilę jacht "bujnęło" to nie ma mowy o tym że coś się stanie

Jacht tej wielkości tak łatwo się nie kładzie, aczkolwiek zdarzają się takie niespodziewane szkwały, w szczególności na zawietrznej górzystych wysp. Jest to zdecydowany sygnał, że należy zredukować ożaglowanie.
A co do tego "stanie się", ja tak straciłem kamerę, a i kambuz tego nie lubi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2013, o 01:19 

Podziękował : 10551
Otrzymał podziękowań: 2485
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Cytuj:
Chodzi o ewentualne skutki głębokiego przechyłu niezależnie od jego przyczyny...

Tu też będzie ironia: :D
Przechyły bywają w różnym kierunku :lol:

Załączniki:
Figaro planet over.jpg
Figaro planet over.jpg [ 50.24 KiB | Przeglądane 6019 razy ]

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2013, o 07:09 

Zgadza się Andrzejku. W tym przypadku nic się poważnego nie stało, ale nie można tego traktować jako zasady, że podczas wywrotki jachtu z powodów "wiatrowych", a nie "falowych" tłuką się tylko naczynia - bo to po prostu nie jest prawda. Wszystko zależy od okoliczności. Można choćby wypaść z koi i zrobić sobie kuku, przewrócić w kabinie czy na pokładzie, wypaśc za burtę i utonąć, dostać czymś po głowie lub samemu nią o coś uderzyć...... Możliwości jest wiele, a Murphy (ten od prawa Murphy'ego) tylko czeka na takie okazje :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2013, o 09:24 

Marian Strzelecki napisał(a):
Cytuj:

Tu też będzie ironia: :D
Przechyły bywają w różnym kierunku :lol:

Akurat w tym przypadku uszkodzen zadnych nie bylo i jacht poplynal dalej z nieosiagalna do "klasycznych" jachtow predkoscia :)
Ciezki klasyczny jacht moglby w podobnej sytuacji stracic maszt.

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowania - 2: Były user, Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2013, o 11:46 

Jesteście niezawodni:
z kim ja bym polemizował gdyby nie Wy :cool: :kiss:
MJS

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"
oraz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2013, o 12:16 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Marian Strzelecki napisał(a):
z kim ja bym polemizował gdyby nie Wy

A z czym konkretnie polemizujesz? Jaką wiedzę czy informację wniosłeś do tego wątku? Po raz kolejny kompulsywnie wrzucasz zdjęcia bez związku z tematem bo ci się kojarzą z drobnym AGD elektrycznym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2013, o 13:09 

Podziękował : 286
Otrzymał podziękowań: 60
Uprawnienia żeglarskie: nie posiadam
Wypadek z ostatniego wtorku, na j.Dąbskim w Szczecinie, ładnie ilustruje, co może się stać, gdy kilówkę dopadnie nagły szkwał, przy - jak na jezioro - dużym zafalowaniu. Uderzenie szkwału, położyło jacht tak, że zmoczył żagle. Z automatu go wywiozło, ale zanim zdołał wstać, fala wdarła się do kokpitu a następnie do kabiny przez niezamkniętą zejściówkę. W parę chwil jacht zatonął. Żeglarki zostały na szczęście uratowane. To troszkę ostudziło moje zapędy do adrenalinowego żeglowania moją Wiktorią, co to niby się na jeziorze nie powinna wywalić ... .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2013, o 13:50 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Zależy co to za "kilówka" - jest bowiem zdradliwa kwestia o której reklamy głośno nie mówią.
Owóż wiele dzisiejszych "jachtów morskich", nawet z certyfikatem klasy CE "A" - oceaniczna :rotfl: osiąga maksimum momentu prostującego w okolicach 60 stopni przechyłu; a później im maleje :-?
I kończy się, z kretesem, gdzieś przy 120-130, czyli w pozycji żaglami na wodzie. Czasem i wcześniej, zalezy jak załadowany etc.
Jak taką łódkę gwałtowny poryw położy dobrze poza to maksimum na 60 stopniach to traci ona chęć do wstawania. Teoretycznie wstanie, tak przynajmniej opwiadają sprzedawcy łódek, prezentując to nawet na rysuneczkach i wideach promocyjnych :twisted:
Pod warunkiem że wiatr nie przytrzyma nadal, albo fala nie wpłynie na parametry statecznościowe - następne czego nie uczą to że na fali stateczność się zmienia ;) - albo co innego siem nie wydarzy. Ale: woda wchodząca w kokpit, achterpiki czy zejściówkę; waga załogi którą przesypało na zawietrzną; bambetle w środku, też przesypane na zawietrzną; żagle napełnione wodą czy przyklejone do wody; czy fala wlana na gienię...
Wspominałem tu kiedyś o "morskim" Maku 800coś, pełnobalastowym, który zatopiło na Śniardwach w warunkach wcale nie cięzkich. Wieść niesie że przyczyną była fala która weszła na genuę, nisko nad pokładem idącą, co go przewróciło.
Młody wtedy byłem, jeszcze siem uczyłem - a to była poglądowa nauczka :mrgreen:
Bo był to najnowsiejszy wonczas jacht niewywracalny i niezatapialny. Jakby kto pytał, tak w kwestii tych "przechyłów"... :-P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2013, o 14:29 

Fajnie by bylo zebys napisal ktory tojacht, skad i jakiego typu bo to w rozwazabiach o przechylach i umiejetnosciach bardzo istotne :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2013, o 14:56 

chyba skipper to był o ile "prasa nie kłamie" :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2013, o 15:04 

Tez tak slyszalem o nautyce "skipera" wypowiadac sie nie bede :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2013, o 15:06 

2 Kolegow bylo wtedy na wodzie. Jeden na QT drugi na Cruiserze 22. Obaj wyszli z tego szkwalu bez start i wiekszych problemow :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2013, o 15:55 

wg prasy policja ratowała załogę 2 metry od kąpieliska na Małym Dąbskim.....
( Wg niepotwierdzonych opinii winna jest osoba która nie zamkneła drzwi od hangaru i spowodowała przeciąg :roll: )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2013, o 17:14 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
"Według prasy..." :-? Linki, Panowie, alibo szczegóły. My tu na głębokim śródlądziu też ciekawi co to było ;)
Plizzzz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2013, o 17:46 

Podziękował : 15
Otrzymał podziękowań: 36
Uprawnienia żeglarskie: Żeglarz
RyśM napisał(a):
Jak taką łódkę gwałtowny poryw położy dobrze poza to maksimum na 60 stopniach to traci ona chęć do wstawania.

I żeby taka sytuacja nie miała miejsca i żeby drynk z palemkom nie wypadł z ręki, na niektórych jachtach montuje się system ACS , który jeżeli stwierdzi, że siła, albo przechył przekroczyły zadaną wartość, zwalnia szoty :D Ech czego to ludzie z głodu nie wymyślą

Załączniki:
02.jpg
02.jpg [ 7.03 KiB | Przeglądane 5908 razy ]
01.jpg
01.jpg [ 7.65 KiB | Przeglądane 5908 razy ]
Screen Shot 2013-08-07 at 13.24.59.png
Screen Shot 2013-08-07 at 13.24.59.png [ 169.67 KiB | Przeglądane 5908 razy ]

Za ten post autor SebEire otrzymał podziękowania - 2: Marian Strzelecki, Ryś
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2013, o 17:54 

RyśM napisał(a):
My tu na głębokim śródlądziu też ciekawi co to było

a to się tu "interior" zwie :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sie 2013, o 18:50 

M@rek napisał(a):
Fajnie by bylo zebys napisal ktory tojacht, skad i jakiego typu bo to w rozwazabiach o przechylach i umiejetnosciach bardzo istotne :)

Nie mam nic do dodania: :cool:
MJS z interjoja ;)

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"
oraz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona