Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 4 wrz 2025, o 17:27

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 lip 2012, o 06:45 

Podziękował : 277
Otrzymał podziękowań: 266
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
Wypraktykowałem nową marinę (marinkę?!) w Gdańsku, na Siennej Grobli. Pół kilometra dalej niż Marina Gdańsk i zupełna pustka. Tylko z sanitariatami mizeria - Szczególnie jeden (słownie - jeden) prysznic na całą marinę. Dobrze, że tylko my tam staliśmy nocą.

Załączniki:
Komentarz: Ściągawka dla taksówkarzy, którzy nie wiedzą gdzie to jest.
siennagrobla2.jpg
siennagrobla2.jpg [ 246.54 KiB | Przeglądane 5442 razy ]

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

http://whale.kompas.net.pl
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2012, o 21:42 

Podziękował : 4548
Otrzymał podziękowań: 4295
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
mjs napisał(a):
Sopot

(...) w dalekosiężnych planach inwestycyjnych Sopotu znalazło się stworzenie sztucznej wyspy oddalonej od brzegu o 500 metrów i połączonej z nim trzypoziomowym mostem.

Jejku! :roll: Toż to pomysł z kosmosu, albo z jakiegoś emiratu, gdzie budowa tych sztucznych wysp przegrzała koniunkturę... A coś w ludzkiej skali, coś realnego, niedrogiego, a użytecznego, to ktoś wreszcie wymyśli???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2012, o 22:24 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
robhosailor napisał(a):
mjs napisał(a):
Sopot

(...) w dalekosiężnych planach inwestycyjnych Sopotu znalazło się stworzenie sztucznej wyspy oddalonej od brzegu o 500 metrów i połączonej z nim trzypoziomowym mostem.

Jejku! :roll: Toż to pomysł z kosmosu, albo z jakiegoś emiratu, gdzie budowa tych sztucznych wysp przegrzała koniunkturę... A coś w ludzkiej skali, coś realnego, niedrogiego, a użytecznego, to ktoś wreszcie wymyśli???

Wymyślił...... "Pętlę Żuławską":
- ludzka skala / tak, jak najbardziej
- realność / cóż - większość przystani zaistniała realnie, szkoda, że realna jakość wykonania w wielu przypadkach woła o pomstę do nieba...
- niedrogość / bardzo, bardzo nie - trudno wręcz zrozumieć na co poszły deklarowane sumy
- użyteczność / się zobaczy - znaczy czas wykaże, czy gospodarzom przystani i marin starczy kasy na poprawę kiksów projektantów i partactwa wykonawców... No i jak wyglądac będzie utrzymanie obiektów w kolejnych latach...

BTW - zbierający przed paru laty branżowe nagrody "Pierścień marin Zatoki Puckiej" od poczatku był ledwie garścią płytkowodnych pomościków, których powstanie pozostaje bez istotnego wpływu na rozwój wodnej turystyki w regionie. Część tych pomostów wykorzystują czasem małe motorowki i jolki mieczowe a część stoi sobie a muzom, popadając w zapomnienie...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 30 lip 2012, o 22:35 przez Jaromir, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2012, o 22:35 

Podziękował : 2356
Otrzymał podziękowań: 3698
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
pierdupierdu napisał(a):
trudno wręcz zrozumieć na co poszły deklarowane sumy
Trochę offtopicznie, ale w DC przebudowano 4 (słownie: cztery) wiaty przystankowe, koszt przedsięwzięcia to 7,4 mln (słownie: siedem milionów czterysta tysięcy złotych).
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... ECIA_.html

Wychodzi po 1 850 000 złoty za jedną wiatę - fantazja urzędasów nie zna granic :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2012, o 22:54 

Podziękował : 4548
Otrzymał podziękowań: 4295
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Czy mam rozumieć, że fiuturystyczna, śtucna wyspa będzie lepsza od pomościków pierścionka zatoczki? ;) Bo duża i jeszcze droższa??? :roll: ;) ;) ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lip 2012, o 23:22 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
Jakoś mi tak przypasowało:
Cytuj:
Ochódzki: Powiedz mi po co jest ten miś?
Hochwander: Właśnie, po co?
Ochódzki: Otóż to! Nikt nie wie po co, więc nie musisz się obawiać, że ktoś zapyta. Wiesz co robi ten miś? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To jest miś na skalę naszych możliwości. Ty wiesz, co my robimy tym misiem? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo i nikt nie ma prawa się przyczepić, bo to jest miś społeczny, w oparciu o sześć instytucji, który sobie zgnije, do jesieni na świeżym powietrzu i co się wtedy zrobi?
Hochwander: Protokół zniszczenia...
Ochódzki: Prawdziwe pieniądze zarabia się tylko na drogich, słomianych inwestycjach.

St. Bareja, "Miś"

Załączniki:
tęcza-sręcza.JPG
tęcza-sręcza.JPG [ 40.03 KiB | Przeglądane 5288 razy ]

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 lip 2012, o 00:10 

robhosailor napisał(a):
Czy mam rozumieć, że fiuturystyczna, śtucna wyspa będzie lepsza od pomościków pierścionka zatoczki? ;) Bo duża i jeszcze droższa??? :roll: ;) ;) ;)

Spoko :cool:
Nawet szczątkowo zorientowany mieszkaniec konkretnej okolicy może przy pomocy zdrowego rozsądku odróżnić - co ma realną szansę na realizację i co jest tyleż rozkoszną co niezobowiązującą mrzonką...

Były projekty supermariny w b. porcie wojennym na Helu, plany pogłębiania Piaśnicy aż do jeziora Żarnowieckiego, mijają dziesięciolecia rozważań nad pewnym bezsensownym "przekopem", plany sztucznych wysp pływających na wewnętrznej Zatoce Puckiej też już były, ba - był nawet dyrektor poważnego urzędu, który szeptem wymieniał nazwę inwestora, co to w rok wybuduje marinę na 800 jachtów - w Ustce... Teraz ta sopocka fantasmagoria...

Jednocześnie bez wielkiego rozgłosu powstał i obrósł w piórka port jachtowy w Pucku, ucywilizowano też tamtejszy port rybacki, niegłupio zmieniła się dla jachtów Jastarnia, stworzono znośne warunki dla jachtów w Helu i Władysławowie, zbudowano od zera marinę na Motławie, powstało gdańskie NCŻ, marina przy sopockim molo, powstaje port w Kuźnicy, rodzi się projekt przystani w Mechelinkach, cywilizuje się żeglowanie po Zalewie Wiślanym i pętli żuławskiej, etc, etc...
O wszystkim tym jakby mniej głosno "w mediach", ale to zjawiska bardzo realne, pożyteczne, no i występują w bardziej jakby ludzkiej skali ;)

A cudeńka takie jak w ilustracji "Dubaju w Sopocie"? Cóż dodać - taka gmina :lol:

PS: Zawsze można się pocieszyć, że nie doszło do relizacji takiego planu :lol: :lol:

Załączniki:
Projekt zabudowy polderowej Zalewu Wiślanego inż. Dormtry i Janera z roku 1932 (polska wersja Jerzego Zaskiewicza)..jpg
Projekt zabudowy polderowej Zalewu Wiślanego inż. Dormtry i Janera z roku 1932 (polska wersja Jerzego Zaskiewicza)..jpg [ 204.37 KiB | Przeglądane 5279 razy ]

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 lip 2012, o 06:59 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
pierdupierdu napisał(a):
Wymyślił...... "Pętlę Żuławską":

- użyteczność / się zobaczy - znaczy czas wykaże, czy gospodarzom przystani i marin starczy kasy na poprawę kiksów projektantów i partactwa wykonawców... No i jak wyglądac będzie utrzymanie obiektów w kolejnych latach...

No właśnie :evil: Marcin próbował Lottą stanąć w Osłonce... Próbował, bo zanurzenie 1,2 m to już było za dużo żeby dojść do pomostu :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 lip 2012, o 08:18 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
A Biały Wieloryb pisze jak stał w nowej "marinie" Sienna Grobla w Gdańsku, tuż przed Ołowianką w lewo. Wada: tylko 1 prysznic i aż 300 m do pierwszego piwa. Zaleta: cisza i spokój.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 lip 2012, o 08:59 

Colonel napisał(a):
A Biały Wieloryb pisze jak stał w nowej "marinie" Sienna Grobla w Gdańsku, tuż przed Ołowianką w lewo. Wada: tylko 1 prysznic i aż 300 m do pierwszego piwa. Zaleta: cisza i spokój.

Tu napisał:
http://www.kulinski.navsim.pl/art.php?id=2033&page=0
A co do piwa - nie ma racji. Do najbliższego nie jest aż 300m. Jest 395m :lol: :lol:

Załączniki:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 279.2 KiB | Przeglądane 5179 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2012, o 15:01 

No dobra - news trochę już przykurzony, ale mam nieoficjalne wieści od wiewiórek, że nadal aktualny.
Kolejna podgdańska gmina buduje przystań nad Martwą Wisłą - konkretnie gmina Pruszcz Gdański - w Wiślince (na północ od mostu Sobieszewskiego).
Tym razem przystań powstanie bez nabijania ilości miejsc - za to blisko cywilizacji i bez przeszkód (mostów, śluz...) w drodze na Zatokę. Z Gdańska czy z obwodnicy południowej całkiem blisko. Czyli wszystko jakby przeciwnie niż w Błotniku...
Żeby jeszcze po zbudowaniu było tam tak głęboko jak w Błotniku - bo na razie w Wiślince, przy ul. Brzegowej może z metr wody tylko i trzcin mnóstwo...

Przystań ma być tu:
http://maps.google.com/?ll=54.341003,18 ... 7&t=h&z=19

Prasowe enuncjacje chronologicznie tu:
http://pruszczgdanski.naszemiasto.pl/ar ... ,id,t.html
http://pruszczgdanski.naszemiasto.pl/ar ... ,id,t.html

Na razie w rzeczonym miejscu wisi jeszcze inny szyld, pod którym od lat psi zadnią stroną szczekają:

Załączniki:
02082012.jpg
02082012.jpg [ 158.05 KiB | Przeglądane 5061 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 gru 2012, o 21:21 

Ten temat zaczął się co prawda od primaaprilisowego żartu ale... zupełnie niespodziewanie obrodził wiadomościami o rzeczywistych projektach budowy nowych przystani na polskim wybrzeżu! :cool:

Niestety - choć tym razem znów mam wiadomość o prawdziwej inwestycji - to jest to widomość, która brzmi jak ponury żart...
W skrócie - w przyszłym sezonie budowana wspólnym wysilkiem gminy i funduszy unijnych marina w Darłówku będzie już działać. Ale tylko dla "rezydentów"!
Dla postoju "gościnnego" Darłówek przewiduje taką samą nędzę jak dotychczas...! :evil:
Więcej tu:
http://www.radio.koszalin.pl/pl/artykul ... .1041.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 gru 2012, o 20:44 

Podziękował : 442
Otrzymał podziękowań: 730
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Żeglarze z nad Zalewu Szczecińskiego będą mieli na wiosnę nową marinę:
http://www.radioszczecin.pl/index.php?idp=1&idx=94172#

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 sty 2013, o 21:47 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 5
Właśnie jesteśmy (jako firma geodezyjna) w trakcie obsługi rozbudowy/remontu nabrzeża w Trzebieży. Fragment nabrzeża będzie odnowiony i częściowo podniesiony a dno w okolicy obniżone. Chodzi o fragment nabrzeża pomiędzy COŻ i rybackim prostopadły do toru wodnego Szczecin-Świnoujście.

Może z marinami nie ma to nic wspólnego ale bierzemy także udział w przebudowie nabrzeży wysp Chełminek i Refulacyjnej (tej co osłania Trzebież).

Kilka fotek tutaj: http://picasaweb.google.com/mahrburg w odpowiednich albumach...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2013, o 01:31 

Podziękował : 3105
Otrzymał podziękowań: 2709
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
tommy napisał(a):
Może z marinami nie ma to nic wspólnego
Ma dużo, bo jest to osłona portu i toru wodnego.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 sty 2013, o 09:52 

Podziękował : 4123
Otrzymał podziękowań: 1972
tommy napisał(a):

Może z marinami nie ma to nic wspólnego ale bierzemy także udział w przebudowie nabrzeży wysp Chełminek i Refulacyjnej (tej co osłania Trzebież).
.

Wiesz moze cos o projekcie osloniecia polnocnego wejscia do Trzebiezy. Temat dyskutowany od lat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sty 2013, o 11:57 

Wybrzeże wyspy Refulacyjnej zostanie tylko uregulowane i umocnione, nie zmieni się więcej niż o kilka metrów w stosunku do kształtu dzisiejszego. Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę podrzucić współrzędne, przetransformowane do WGS, projektowanych narożników wyspy. Można je wprowadzić do google earth i zobaczyć przewidywany efekt końcowy.
Dno przy nowym nabrzeżu w Trzebieży ma być pogłębione do 2,5 m

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sty 2013, o 12:39 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 21
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan jachtowy
WhiteWhale napisał(a):
Wypraktykowałem nową marinę (marinkę?!) w Gdańsku, na Siennej Grobli. Pół kilometra dalej niż Marina Gdańsk i zupełna pustka. Tylko z sanitariatami mizeria - Szczególnie jeden (słownie - jeden) prysznic na całą marinę. Dobrze, że tylko my tam staliśmy nocą.

Jakie są głębokości w tej marinie i jachtem o jakiej długości możemy liczyć na postój?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 sty 2013, o 15:06 

Podziękował : 277
Otrzymał podziękowań: 266
Jachty miały po 44 stopy (byłem tam dwoma) Jedna trzecia łódki wystawała poza pomosty. Jedna z łódek miała ca 2m zanurzenia i nie sprawiało to kłopotów. Marina jest w wejściu do kanału więc miejsca do manewrowania nie zbyt wiele. No i żadnego zabezpieczenia przystani od ulicy, dosyć tutaj opustoszałej.

Biały Wieloryb czyli...
(Marek Popiel)

http://whale.kompas.net.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2013, o 18:24 

W marcu rusza rozbudowa portu jachtowego w Lubczynie na j. Dąbie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 mar 2013, o 12:12 

Na stronie "Żagli" podsumowanie prac na Zachodniopomorskim Szlaku Żeglarskim:
http://www.zagle.com.pl/artykul/czytaj/zachodniopomorski-szlak-zeglarski-jaki-etap-rozwoj,12392/

Za ten post autor Marian J. otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 mar 2013, o 19:43 

I pomyśleć, że wątek rozpoczął się od primaaprilisowego kawału Don Jorge... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 mar 2013, o 23:52 

Podziękował : 10565
Otrzymał podziękowań: 2486
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
pierdupierdu napisał(a):
I pomyśleć, że wątek rozpoczął się od primaaprilisowego kawału Don Jorge... :lol:

I pomyśleć jak niektórzy z nas potraktowali mjs'a = Sziwę
gdy zaczął drążyć na poważniej temat. :-|
MJS
ps
Ciekawe czy tak samo będzie z klasą "open 13" :roll:
MJS = Strzelecki

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Za ten post autor Marian Strzelecki otrzymał podziękowanie od: Mir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lis 2013, o 13:15 

Podziękował : 1825
Otrzymał podziękowań: 2224
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Depesza od Skrytoczytacza:
Będzie nowa Trzebież! :rotfl: I nie tylko...
http://www.ttg.com.pl/index.php?mode=2&art=19559

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 lis 2013, o 13:25 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
artykuł napisał(a):
Dołączenie do projektu COŻ, ma również dodatkowy wymiar symboliczny, jest to miejsce znane doskonale żeglarzom w całej Polsce, to właśnie tam odbył się po wojnie obóz żeglarski zorganizowany przez Polski Związek Żeglarski i Harcerski Ośrodek Morski ze Szczecina.

Hehe, zwłaszcza z tego jest znany... Hehe... "Centralny" w nazwie to po prostu jakiś przypadek...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2014, o 20:57 

Podziękował : 1825
Otrzymał podziękowań: 2224
Uprawnienia żeglarskie: sternik
Otwarto nową marinę w Dziwnowie! :rotfl:
http://www.strefabiznesu.gp24.pl/artyku ... arta-wideo

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2014, o 21:00 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
czemu smiesznie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2014, o 21:14 

mjs napisał(a):
Otwarto nową marinę w Dziwnowie!
Jakie stany wody mogą być w Dziwnowie przy spiętrzeniach spowodowanych północnymi wiatrami? Czy sposób zamontowania pomostów pływających prezentowanych na tym filmie umożliwi dostosowanie się tych pomostów do skrajnych stanów wody jakie mogą tam wystąpić?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2014, o 21:27 

Podziękował : 2356
Otrzymał podziękowań: 3698
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Marian J. napisał(a):
Jakie stany wody mogą być w Dziwnowie przy spiętrzeniach spowodowanych północnymi wiatrami?
Nie wiem jakie akurat w Dziwnowie.
Statystyka mówi, że te największe wynoszą ok. 1,5 metra (choć w Kołobrzegu w roku 1874 wyniosło ponad 2 metry).
Chyba dziwnowianie wiedzą czy zalewa im okolice portu?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 sty 2014, o 21:32 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Z Kamienia do Dziwnowa na torze trochę wody zabrakło, dla jachtu 1,50 zanurzenia

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona