Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 20 lip 2025, o 19:18

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 lut 2010, o 18:11 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Stowarzyszenie Armatorów Jachtowych http://www.saj.org.pl/ w Dnie Świetego Walentego odbyło walne zebranie sprawozdawczo wyborcze. Zebrani udzielili absolutorum ustępującej Radzie Armatorskiej, która pracowała pod prezesurą Grzegorza Kuchty i wybrali nową na trzyletnią kadencję.
Skład nowej Rady Armatorskiej:
Janusz Szwedowski - Prezes
Wiesław Cybulski -Wiceprezes
Tadeusz Duma - Skarbnik
Włodzimierz Ring, Edward Zając, Andrzej Remiszewski, Maciej Kotas, Grzegorz Kuchta, Jerzy Makieła.

PS. Ktoś tu zapowiadał przystapienie do SAJ. cape, coTY na to? a pa20jb?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2010, o 18:35 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 7
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz lodowy
a pa20jb?

Ja jestem w SAJ prawie od początku.

http://zagle.mazury.info

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2010, o 19:39 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
To gratulacje dla nowego Zarządu :) i owocnej pracy :)

pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2010, o 19:50 

pa20jb napisał(a):
Ja jestem w SAJ prawie od początku.

Ale Cie nie widac

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2010, o 20:01 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Było Jurka widać, gdy się wpychał bez kolejki do DonJorgewoza coby składkę zapodać :-)
Przede mnie się wpychał!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2010, o 21:06 

Podziękował : 94
Otrzymał podziękowań: 172
Uprawnienia żeglarskie: jsm, msm
i dobrze zrobił :P ja tez bym się wepchała przed Ciebie :P niegroźny jesteś :P

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2010, o 22:41 

Jakby przede mnie,toby mi sie podobało!
A Maar też był nie... obecny!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 lut 2010, o 23:24 

Podziękował : 94
Otrzymał podziękowań: 172
Uprawnienia żeglarskie: jsm, msm
no tak tego nie przewidziałam :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2010, o 20:40 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 7
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz lodowy
Colonel napisał(a):
Ale Cie nie widac

Jak oddadzą A1 i do Gdańska się będzie jechać 4-5h,to będzie mnie widać.Na razie wyjazd do TM to 10-12 w jedną stronę,a przy takim,jak obecnie, lokalnym zaburzeniu globalnego ocieplenia,jeszcze dłużej.

http://zagle.mazury.info

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2010, o 21:16 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Colonel napisał(a):
PS. Ktoś tu zapowiadał przystapienie do SAJ. cape, coTY na to?

Jak najbardziej, napiszcie jak to zrobić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lut 2010, o 21:17 

Podziękował : 66
Otrzymał podziękowań: 22
Uprawnienia żeglarskie: jsm
Czym się różni SAJ od Samosteru - tak w skrócie ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2010, o 08:01 

Tu masz deklarację: http://www.saj.org.pl/index.php?option= ... &Itemid=42
Przyślij.

Za ten post autor Colonel otrzymał podziękowanie od: Cape
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2010, o 09:36 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 46
banan70 napisał(a):

Na przykład tym że obecnie należę wylącznie do tego pierwszego? :twisted:

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2010, o 09:39 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Tomek Janiszewski napisał(a):
Na przykład tym że obecnie należę wylącznie do tego pierwszego?

Noo to różnica jest zasadnicza :)

pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2010, o 09:50 

Podziękował : 105
Otrzymał podziękowań: 46
carlo napisał(a):
Tomek Janiszewski napisał(a):
Na przykład tym że obecnie należę wylącznie do tego pierwszego?

Noo to różnica jest zasadnicza :)

Jeszcze jak! :lol:

*** Dodano -- mniej niż minutę temu ***

pa20jb napisał(a):
Jak oddadzą A1 i do Gdańska się będzie jechać 4-5h

O-oj naiwny naiwny naiwny! :P
Cytuj:
Na razie wyjazd do TM to 10-12 w jedną stronę,a przy takim,jak obecnie, lokalnym zaburzeniu globalnego ocieplenia,jeszcze dłużej.

Marudzisz. Mimo tego zaburzenia zdołałem tam dojechać na weekend, wprawdzie z DC, ale po drodze zahaczywszy o Bielsko-Białą, Tychy Miasto, Kluczbork, Trzebnicę, Wrocław, Nysę i opiat' Wrocław. Trasy kolejowe wokół Rybnika zaliczyłem już wcześniej, przy innej okazji. Powrót z 3M już w miarę najkrótszą trasą przez Bydgoszcz. Taki tam sobie kolejowy rejs. Dasie?

Pozdrawiam
Tomek Janiszewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2010, o 14:55 

Podziękował : 281
Otrzymał podziękowań: 86
Uprawnienia żeglarskie: JSM, SRC, STCW, MIŻ
Zwracam uwagę, że zaczyna się robić wątek offtopowy :!: Dalsze prowadzenie bez przedmiotowej dyskusji będzie prowadziło do ostrzeżeń :!:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lut 2010, o 15:52 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
cape napisał(a):

Na początek zapoznać się ze Statutem : http://www.saj.org.pl/index.php?option= ... &Itemid=40
potem pobrać deklarację: http://www.saj.org.pl/index.php?option= ... &Itemid=42
wypełnić i wysłać pocztą na adres: http://www.saj.org.pl/index.php?option= ... &Itemid=45
następnie uiścić wpisowe oraz składki członkowskie : http://www.saj.org.pl/index.php?option= ... &Itemid=45

Czekać na informację o przyjęciu w szeregi członków.

*** Dodano -- mniej niż minutę temu ***

banan70 napisał(a):

Może to głupio zabrzmi w ustach powtórnie wybranego członka Rady Armatorskiej SAJ, ale nie mam pojęcia :D z bardzo prostej przyczyny, nie należę do Samosteru, chociaż mam tam znajomych i przyjaciół. W sferze ideowej różnice jeśli są to niewielkie. Najwieksze różnice prawdopodobnie są w sposobie działania i osiągania celów. No po za tym SAJ jest chyba sporo większy:)
Aaaa... jeszcze jedno SAJ jest pełnoprawnym stowarzyszenie zarejestrowanym w KRS, a Samoster (o ile mi wiadomo) jest stowarzyszeniem zarejestrowanym w UM jako stowarzyszenie sportowe. Oczywiście w niczym to nie ubliża czy nie umniejsza Samosteru, ale zakres możliwych działań jest nieco inny. Takie stowarzyszenie sportowe nie może np. prowadzić działalności gospodarczej, być OPP itd.

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowanie od: Cape
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lut 2010, o 00:12 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
skipbulba napisał(a):
W sferze ideowej różnice jeśli są to niewielkie. Najwieksze różnice prawdopodobnie są w sposobie działania i osiągania celów. No po za tym SAJ jest chyba sporo większy:)

Największa różnica jest w rejonie :) SAJ w naturalny sposób "obstawia" wybrzeże, przez co mocno siedzi w sprawach związane z portami, UM-ami, służbą SAR itd. Samoster jest stołeczny, co z kolei ułatwia pilnowanie urzędów centralnych, ministerstw, parlamentu.

Zbieżność ideologiczna jest b. duża. Raczej staramy się uzupełniać - SAJ wyprodukował naklejki z numerami telefonów alarmowych przydatnych na wybrzeżu, a Samoster z telefonami dla obszaru WJM. Konkurencji nie ma, za to jest współpraca :)

Członkom nowej RA gratuluję!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2010, o 17:40 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 58
Uprawnienia żeglarskie: st.j
Colonel napisał(a):
Tu masz deklarację: http://www.saj.org.pl/index.php?option= ... &Itemid=42
Przyślij.

Nowym władzom SAJ życzę jak najlepiej. Naprawdę!
Byłem i wyokrętowałem z SAJ. Dlaczego? Bo pojawiły się pytania czym się różnią Stowarzyszenia, co uznałem za strategiczny błąd. Apelowałem o łączenie i liczyłem na:
1. SAJ posiadał dłuższą tradycję
2. był bardziej umocowany prawnie
3. był poważniejszym przeciwnikiem dla Chocimskiej
miałem nadzieję, że zjednoczy wszystkie środowiska skupione wokół Bryfoka i Samosteru. Przypominam, te Stowarzyszenia powstały z zadaniem wytworzenia wobec władz równoprawnego reprezentanta żeglarzy. Miałem... i się rozczarowałem. Oprócz merytorycznych kilku wystąpień, za co gratulacje, zaczął się wyścig popularności. Czarę goryczy przelał artykuł w "Szkwale" który omawiał przebieg działań liberatorów aż do momentu uchwalenia pewnego dnia o godzinie 24.00 Ustawy nazywanej potocznie Liberalizacyjną.
SAJ dzięki zacięciu Don Jorga reaktywował się pod koniec długiej walki Bryfoka, Samosteru i pospolitego ruszenia o liberalizację. Artykuł ten jakoś tak byl pisany, że czytelnik musiał odnieść wrażenie, że sukces jest wyłącznie dziełem SAJ.
To przebrało miarę i z SAJ wystąpiłem.
Dalej uważam i apeluję o działania integrujące środowisko liberatorów. Zbliża się czas przesilenia i od skuteczności naszych działań zależy przyszłość żeglarstwa przyjemnościowego. SAJ powinno w tym procesie odegrać główną rolę, jednocząc a nie demonstrując wyższość.
Nie zawsze zgadzałem się z Hasipem, głównie w sprawach taktyki a nie strategii. Wiem jak Mu musi być przykro kiedy zapomina się o czasach kiedy nikomu się marzyło, że nasza reprezentacja zostanie zaproszona do sejmu. Mimo przegranej to wtedy powstały podwaliny pod sukces pamiętnej nocy sejmowej. Szkoda, że tak wartościowi wojownicy znaleźli się trochę z boku. Może się mylę i chciałbym się mylić.
Mam nadzieję, że nowe władze wyciągną wnioski i wybiorą właściwą drogę. Czego serdecznie życzę
Zbigniew Klimczak

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2010, o 18:40 

Możesz mi wierzyć lub nie, Zbyszku, ale do SAJ może zapisać się każdy, więc tworzenie silnego stowarzyszenia leży również stronie żeglarzy niezrzeszonych. Trudno oczekiwać, by zarząd SAJ chodził za każdym i prosił o zapisanie się. Zresztą gdy reklamuje swoje działania w prasie, to niejaki Batiar ze wstrętem się z niego wypisuje :) Bądźmy konsekwentni :)
Niestety jak to zwykle w Polsce bywa, łatwo zwołać pospolite ruszenie na pojedynczą akcję, a gdy potrzeba długotrwałej pracy to nie ma z kim. Nawet Ty Zbyszku, obraziłeś, wybacz mi to stwierdzenie, jak baba i wypisałeś się. trzeba było zmieniać działanie SAJ, dac się wybrać do władz lub cos w tym stylu, a nie robić demonstracje ;) Zarząd SAJ jest 9-cio osobowy i podejmuje decyzje demokratycznie. Zawsze coś można zrobić:) ale nie wypisując się:)
Niestety nawet składka w wysokosci 5zł miesiecznie to dla wiekszości zbyt wielki wysiłek.

A co do Hasipa to wierz mi lub nie, ale nikt o jego zasługach nie zapomina, a dla mnie osobiście jest i będzie wielkim autorytetem i wspaniałym kumplem.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2010, o 19:10 

Przykro mi ale jak zwykle nie zrozumiałeś moich intencji. Moje wystąpienie z SAJ to nie efekt obrażenia się. Tam gdzie chodzi o pryncypia nie obrażam się. Obraził mnie Prezes (byly) i nawet nie o to chodziło tylko o przekonanie się, że idzie złą drogą. Nie przeceniałbym mojego członkostwa w SAJ. To bylo symboliczne i symbolicznie tez wystąpiłem. Twoja sugestia, że chodziło o 5 zł jest niestosowna ale taki już jesteś. Cieszę się, że Hasip jest dla Ciebie wzorem.
Ale mój szanowny interlokutorze. Meritum mojego postu był apel aby nowy zarząd SAJ zjednoczył ruch liberatorów, bo w tym upatruję końcowy sukces.
Niestety, o tym ani słowa. Rozumiem, że to trudniejsze niż ocenienie moich wysiłków na mniej niż 5 zł. Marek zaprosil mnie do portalu ale jak zwykle musieliśmy się spotkać i jak zwykle z wiadomym skutkiem. Jeśli tak fałszywie mają być oceniane moje wypowiedzi to chyba nie pozostaje mi nic innego......jak się "obrazić ". Poruszam poważny problem a Ty sprowadzasz go do poziomu ......?
Pytam więc czy SAJ pod nowym zarządem ma zamiar integrować środowisko i wykorzystując swoje intelektualne i logistyczne możliwości poprowadzić dalszą walkę? Tylko to mnie interesuje a wtedy znajdzie się nawet więcej niż 5 zł.
pozdrawiam
Zbigniew Klimczak

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2010, o 19:21 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Zbyszek, na litość Boską czytaj ze zrozumieniem, te 5 zł w żadnym razie nie odnosi się do Ciebie.
A co do zjednoczenia, do tanga trzeba dwojga...
A reszta to już na priv...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 mar 2010, o 20:38 

Zbyszku, naprawdę bardzo Cię przepraszam jeśli odebrałeś uwagę o 5zł jako uwagę do Twojej osoby. Wydaje mi się, że znacznie nadinterpretowałes moją wypowiedź. Ale w "ogniu dyskusji" mogło się zdarzyć.
Nie było to moim zamiarem sugerowanie, że odszedłeś z powodu 5zł składki, a tym bardziej nie było moim zamiarem ocenianie Twoich działań na mnie niż 5zł czy w ogóle na jakąkolwiek kwotę. Jeszcze raz przepraszam, bo chociaż się często nie zgadzamy, to bardzo szanuję to co robisz i bardzo wysoko cenię.

Chodziło mi raczej o kwestię związaną z tym, że żeby jakiekolwiek stowarzyszenie mogło się rozwijać musi mieć członków, członków, którzy chociaż płacą składki jako minimum wkładu. Na razie ludzie się nie bardzo garną do żadnych stowarzyszeń. Nie wiem, być może dlatego, ze łatwiej jest korzystać z tego co wywalczą inni niż samemu walczyć, być może dlatego, że nie identyfikują się z tym o co walczymy, być może stowarzyszenia są źle zarządzane... nie wiem.

Resztę swojej wypowiedzi podtrzymuję. Nie tędy droga by się obrażać, tylko by działać. Ja i, jak sądzę, reszta Rady Armatorskiej SAJ działamy w jak najlepszej wierze, co nie znaczy, ze mamy monopol na rację. Pewnie wiele rzeczy robimy źle, daleko nam do politycznej biegłości naszych konkurentów. Ale też władze SAJ członkowie mogą zmienić w każdej chwili. Takie są demokratyczne zasady działania stowarzyszeń.
Nie mniej Ty tez musisz zakładać, że, przynajmniej w teorii, możesz się czasem mylić.
Nie wiem o co poszło z prezesem SAJ, a przynajmniej nie pamiętam. Ale uwierz mi, że ja z prezesem też nie raz wymieniałem wiele ostrych słów. No i co z tego?

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 kwi 2010, o 07:05 

Rada Armatorska SAJ to 9 osób, członkowie SAJ to 250 osób. A mogło być 251...
Jestem pełny zrozumienia dla występowania z oraganzacji (dowolnej) i z dowolnej przyczyny. Jesteśmy wolnymi zeglarami w wolnym kraju. Rozumiem wystąpienie z lenistwa. Rozumiem wystąpienie dla zaoszczędzenia 5 zł. Rozumiem wystaienie dla zasady w dóch przypadkach:
- gdy organizacja steruje w zlym kierunku i nie jestem w stanie wplynąc na ten kierunek,
- gdy organizacja (jej organy) sie zeświniła i ni ejestem w stanie tego naprawić i odkręcić.
Niezwykle trudno mi jest przypisać którykowleik z tych przypadków do SAJ. A więc trochę nie rozumiem. Proponowalbym jednak nie ciągnąć dalej publicznie tej debaty, nie wydaje mmi się, by to było twórcze.

A co do jednoczenia środowiska. Co do zasady pena zgoda!!! "LIberatorów" jest niewielu i powinni być razem.
Ale czy ma to oznaczać wchlonięcie jednej organizacji przez drugą, której przez którą wtedy? Odpowiedź brzmi nie tędy droga!
Czy ma oznaczać wzajemne szanowanie się i szanowanie swoich osiągnięć? Zdecydowanie tak. Pragne oświadczyć, ze będąc członkiem RA SAJ doceniam i szanuje osiągnięcia i chęci innych działajacych dla żeglarstwa grupowo lub solo. I oświadczam, że nie są mi znane decyzje, czy oświadczenia SAJ idące w innym kierunku.
Może więc jednoczenie powinno oznaczać wzajemne konsultowanie swoich działań?
Tak. NIe jest mozliwe by SAJ konslutował sie z pojedynczymi osobami ale próbujemy to czynić pomiędzy organizacjami. Próbujemy to czynić także na forach internetowych. Można to robic w miarę tego jak czas pozwala, a bywa tak że czas nagli.
W tym sensie Rada Armatorska SAJ działa na rzecz jednoczenia, jest to realistyczne i produktywne.

Myślę Zbyszku, z egdybyś przeczytał dwa poniższe wątki i napisał coś od siebie, na forum albo na priv, to mogloby mieć prawdziwy sens dla sprawy, chocby przez poszerenie moich horyzontów jako czlonka RA.
viewtopic.php?f=17&t=4466&start=0
viewtopic.php?f=17&t=4095&start=0

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 kwi 2010, o 09:10 

Colonel napisał(a):
Nie mniej Ty tez musisz zakładać, że, przynajmniej w teorii, możesz się czasem mylić.
Nie wiem o co poszło z prezesem SAJ, a przynajmniej nie pamiętam. Ale uwierz mi, że ja z prezesem też nie raz wymieniałem wiele ostrych słów. No i co z tego?

Nie tylko w teorii, nie tylko. Ale nie głoszę prawd ostatecznych tylko wyrażam swój pogląd. W tej konkretnie sprawie, od lat przekleństwem liberatorów były kłótnie i swary w swoim gronie. Kilka razy Chocimska okazała publicznie radość z tego powodu. Po drugie pochodną tych kłótni były różniące się propozycje stanowisk- a to już błąd niewybaczalny. Reaktywacja SAJ natchnęła mnie nadzieją, że jest szansa na przerwanie tego szkodliwego procederu. Z entuzjazmem pchnąłem szereg moich materiałów archiwalnych, spostrzeżeń i propozycji. Nie powiedziano mi nawet, żebym się odczepił, po prostu zignorowano a jak się upomniałem o odpowiedź, ofuknięto. Po co mam być członkiem takiej organizacji?
Ale Kochani koledzy, teraz wyszedłem w przyszlość, znowu wiążę nadzieje z SAJ i intencją było to, że slowa :czym się różnią....... mnie zmartwiły. Zaczynanie dyskusji na początek nowej kadencji Zarządu SAJ od takiego hasła to nieporozumienie, moim zdaniem. Dlatego napisałem co napisałem .. a tradycyjnie dyskusja obraca się wokół 5 zł, obraziłem się itd.
Dyskusja powinna się toczyć co SAJ zrobil dobrze i nowy Zarząd ma to kontynuować oraz co SAJ zrobil źle lub zaniedbał i nowy Zarząd ma to naprawić.
Nie chcę aby SAJ wchłaniał innych. Chcę aby próbował nadać walce o dobre żeglarskie przepisy jednolite formy przy uzgadnianiu różnic zdań wewnątrz zainteresowanych. Aby w imieniu wszystkich, po wypośrodkowaniu stanowisk, reprezentował godnie i skutecznie środowisko liberatorów.
A wyszlo jak wyszło
Colonel napisał(a):
Myślę Zbyszku, z egdybyś przeczytał dwa poniższe wątki i napisał coś od siebie, na forum albo na priv, to mogloby mieć prawdziwy sens dla sprawy, chocby przez poszerenie moich horyzontów jako czlonka RA.
viewtopic.php?f=17&t=4466&start=0
viewtopic.php?f=17&t=4095&start=0

Zdziwisz się ale czytam bo ta i inne dyskusje "wylewają " się też poza to forum. Jeśli dyskutują mądrzejsi ode mnie lub nie mam nic do powiedzenia- milczę. Na pewno nie jest mi wiadome nic co by poszerzyło Twoje horyzonty.
Mam swoją działkę na której się znam a zaraził mnie tym zagadnieniem jeszcze w 1996 roku śp.J. Sydow.
Jestem też dobrym instruktorem i mam nadzieję, dobrym żeglarzem. W tych sprawach możesz na mnie liczyć....ale też nie jestem nieomylny!
Myślę, że przyjmowanie każdej propozycji jako próby ataku czy dyskredytowania czyjeś pracy to błąd. Zapisaliśmy już dziesiątki tysięcy znaków, nie licząc spacji i nie zbliżyliśmy się na krok do postawionego przeze mnie problemu. Chyba, że uznamy stan za idealny?!
Pozdrawiam
Zbigniew Klimczak

Ostatnio edytowano 1 kwi 2010, o 19:07 przez Magister, łącznie edytowano 3 razy
Poprawiłem cytowanie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 kwi 2010, o 09:29 

Batiar napisał(a):
Nie chcę aby SAJ wchłaniał innych. Chcę aby próbował nadać walce o dobre żeglarskie przepisy jednolite formy przy uzgadnianiu różnic zdań wewnątrz zainteresowanych. Aby w imieniu wszystkich, po wypośrodkowaniu stanowisk, reprezentował godnie i skutecznie środowisko liberatorów.

Zbyszku, nie wierzę, że nie wiesz, że wiele stanowisk było i jest uzgadnianych pomiędzy SAJ'em, Bryfokiem i Samosterem i w wielu tematach pracujemy wspólnie a to, że do MinSporta czy gdziekolwiek indziej trafiają oddzielne pisma, to efekt przemyślanych decyzji.

Pewnie, że fajnie byłoby (przynajmniej ja bardzo bym chciał) żeby można było powiedzieć, że ktoś jest Ogólnopolskim Reprezentantem środowiska "liberatorów" - taka kalka z narzuconego nam "Związku Sportowego O Zasięgu Krajowym :-)" ale to IMHO wymaga jeszcze czasu (i pracy).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 kwi 2010, o 09:35 

Nie traktuję niczyich, szczególnie Twoich Zbyszku, propozycji jako ataku.
Nie widzę sensu wyłaniania jednego przedstawiciela (chyba że ktoś z nas zostanie premierem), widzę sens dyskusji i uzgadnania poglądów, a jak czas pozwoli to i stanowisk.
Może kiedyś uda sie zacząć rozmowę i o szkoleniu... jeśli nie będziemy się dożywotnio musieli zajmować poluźnianiem pęt.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 kwi 2010, o 09:50 

Podziękował : 4528
Otrzymał podziękowań: 4281
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Obawiam się, że problemem może być sama demokracja... Trudno, aby wszystkie organizacje, alternatywne dla "właściwego związku sportowego o zasięgu krajowym", były monolitem, bo nie są i pewnie nigdy nie będą, ale w demokracji - polaryzacja poglądów, różnice zdań i swoboda zrzeszania się, mogą powodować atomizację środowiska. Można liczyć na to, że, z czasem, mniejsze organizacje przestaną się liczyć, a żeglarze sami wybiorą te, które poprą i one staną większe i silniejsze, na tyle silne by sprostać potrzebom całego środowiska. To wymaga czasu, a wiadomo, że sytuacja nagli, bo Rząd i Sejm uważają głównie PZŻ (chyba tylko siłą przyzwyczajenia i perswazji niektórych jego działaczy) za jedynego reprezentanta całego żeglarstwa w Polsce. PZŻ monolitem nie jest, a o stanie jego kondycji świadczy chociażby artykuł Jacka Kijewskiego (relacja z Sejmiku) na stronie SSI. Tyle, że decydenci nie chcą tego widzieć. Jasne, że jedna silna organizacja miałaby większe szanse w "kopaniu się z koniem" niż kilka mniejszych, ale niczego na siłę zrobić się nie da. Wydaje mi się także, że uzgadnianie stanowisk i wysyłanie kilku podobnie brzmiących pism do Sejmu i Rządu również ma swój sens, więc dobrze, że tak właśnie się dzieje.

Osobiście nigdzie nie jestem zrzeszony - taka moja offowa natura. Pewnie najbliżej mi do SAJ, ale nie jestem armatorem jachtu, tylko żaglowego kajaka w budowie, więc nie chcę sobie z poważnej organizacji robić jaj. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 kwi 2010, o 10:03 

robhosailor napisał(a):
Pewnie najbliżej mi do SAJ, ale nie jestem armatorem

Troszkę offtopicznie - nazwa Stowarzyszenie Armatorów Jachtowych jest troszkę myląca. Członkami SAJ mogą być także osoby nie będące armatorami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 kwi 2010, o 16:33 

skipbulba napisał(a):
cape napisał(a):

Czekać na informację o przyjęciu w szeregi członków.

Wczoraj, Cape, osobiście podpisałem Twoją deklaracje jako wprowadzajacy.

Za ten post autor Colonel otrzymał podziękowanie od: Cape
Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona