Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 8 sie 2025, o 03:33

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 sty 2015, o 13:07 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
SiliconMind napisał(a):
Maxus 22 w wersji standardowej ma kategorię C, czyli nie spełnia wymaganego kryterium bezpieczeństwa. Czy stocznia zbudowałaby go wersji B?

Maxus 22, ten o którym tu rozmawiamy popłynął na Islandie i z powrotem. A następnie przeszedł Atlantyk.
To czy w ogóle a jeśli to jaką Maxus 22 o którym rozmawiamy "ma kategorię" jest po tych rejsach kompletnie nieistotne. Przynajmniej dla mnie-żeglarza.

SiliconMind napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):
BTW - taki "Sztrandek", jak sądzę, w 50tys. się zmieści - przy osobistej budowie, na pewno, przy zleceniu budowy - z trudem, ale chyba też:
http://www.zeglarstwo.sail-ho.pl/sztrandr/sztrandr.html
http://www.zeglarstwo.sail-ho.pl/sztrand/sztrplan.html
http://www.zeglarstwo.sail-ho.pl/s650/s650.html

OK, ale czy ten narybek spełnia wymogi kategorii A lub B?

Spytaj konstruktora.
Ale myślę, że dla żeglarza od odpowiedzi na pytania o biurokratyczne ćwiczenie z "kategoriami", lepsza będzie odpowiedź na pytanie o parametry, jakie te jachciki spełniają. Oraz ile, jak i gdzie pływa ich po morzu.

SiliconMind napisał(a):
Ja wiem, że można i na upartego "Setką", ale gdyby "Setka" mieściła się w 50kPLN to nazywałaby się pewnie "Pięćdziesiątka".

Heh... wybacz - zdaje się kompletnie nie masz pojęcia o czym piszesz...
Poszukaj sobie kiedy i skąd wzięła się nazwa "Setki", na przykład tu:
http://www.maderskiyachts.alpha.pl/setka.htm
Poszukaj ile kosztowały "Setki", które przeszły Atlantyk. Na przykład kosztorys (łódka technicznie gotowa do drogi i wyposażona ≈ 13 000 PLN + robocizna) tutaj:
http://www.zewoceanu.pl/Kosztorys-aktualny
I o wykonaniu kosztorysu tutaj:
http://www.zewoceanu.pl/Artykuly/Budowa ... zty-budowy
Ja przeczytałem i wychodzi mi, że w 50kPLN można zmieścić dwie "Setki" :D

Cytuj:
Tak więc o ile kategorię poniżej 100kPLN można uznać za naciąganą, to już poniżej 50kPLN jest moim zdaniem po prostu nierealne.

Odrobinę przesadzasz z subiektywizmem.
Uważaj, bo to szkodzi na postrzeganie realiów :rotfl:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowania - 4: Były user, LukasJ, Moniia, Zielony Tygrys
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sty 2015, o 16:14 

Podziękował : 3740
Otrzymał podziękowań: 2061
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Jachtem jak najbardziej polskim, turystycznym i bałtyckim jest Carina. A dla kogo i na ile osób ona jest turystyczna to już kwestia względna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sty 2015, o 16:37 

Podziękował : 10554
Otrzymał podziękowań: 2485
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Dla mnie to ten jacht jest najbardziej patriotyczny ze wszystkich:
viewtopic.php?f=57&t=16895&p=267795&hilit=samosiera#p267795

MJS :rotfl:

ps Carina była dzielnym jachtem: przepłynęła kółko dookoła.
ale, chyba nie była Polskiej konstrukcji.

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sty 2015, o 16:44 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Ja tam nie wiem ale chyba autorowy chodziło o jachty produkowane seryjnie w miarę aktualnie, bo o Misiu i Gidze to chyba sensu nie ma gadać 20--raz

Za ten post autor piotr6 otrzymał podziękowanie od: SiliconMind
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sty 2015, o 17:05 

Podziękował : 64
Otrzymał podziękowań: 10
Uprawnienia żeglarskie: człowiek uczy się całe życie
pierdupierdu napisał(a):
Heh... wybacz

Wybaczam. Już się pokajałem. Wczoraj.

Kategorie podałem po to żeby odsiać jeziorne wynalazki, które na siłę zamienia się w morskie.

Tak jak napisałem wcześniej: jak ktoś chce może i tratwę z petow zrobić. Wolałbym jednak porozmawiać o jachtach morskich budowanych i projektowanych współcześnie przez polskie firmy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sty 2015, o 17:42 

SiliconMind napisał(a):
Wolałbym jednak porozmawiać o jachtach morskich budowanych i projektowanych współcześnie przez polskie firmy.

Ja próbowałem trochę: ale jak mnie "koledzy" zdoławali a i krytyczne wątki zacząło wcinać to przestałem na poważnie.
Teraz tylko szydzę.
Za co sie wstydzę.
MJS

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"
oraz

Za ten post autor Marian Strzelecki otrzymał podziękowanie od: SiliconMind
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sty 2015, o 18:11 

Podziękował : 4123
Otrzymał podziękowań: 1969
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
SiliconMind napisał(a):
Wolałbym jednak porozmawiać o jachtach morskich budowanych i projektowanych współcześnie przez polskie firmy.

Ale tak konkretnie o czym chcesz rozmawiac ? O tym jak wygladaja w internecie i na prospektach ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sty 2015, o 18:18 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 11
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
http://conradshipyard.com/sailing-yachts/conrad-115/

Jakby była kategoria "Dużo powyżej" 1 Mpln, to by akurat pasował. Nie wiem czy to jest do pływania czy do stania w porcie, koślawe ale coś w nim przykuło moje oko.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sty 2015, o 19:35 

Podziękował : 302
Otrzymał podziękowań: 800
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Hmmm, a skoro mowa o kategoriach projektowych to może warto sprawdzić co to jest i jakie wymagania trzeba spełnić dla danej literki. I co otrzymuje sie w zamian.
Możesz miec Maxusa 22 z kategoria A, B czy C. Mozesz miec tez Setke bez kategorii A do plywania oceanicznego. I Setka nigdy tej kategorii nie dostanie. Z dwoch powodow, ktos wie jakich?
A z innej strony. Kolega prowadzil od wyjscia ze stoczni Oceanisa 41 z 2014r., oczywiscie z kategoria projektowa A. Na pytanie czy idzie ze mna na Karaiby odparl ze nie zwariowal bo to nie jest jacht gotowy do oceanicznej zeglugi.

http://calloftheocean.pl/

Za ten post autor baoo otrzymał podziękowania - 3: LukasJ, Marian Strzelecki, Ryś
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sty 2015, o 20:43 

Ta kategoria "literowa" weszła tu chyba tak całkiem niechcący. :mrgreen:
Ale ja i tak nie wiem o czym my tu tak cały czas gaworzymy sobie?

Czy aby jacht patriortyczny nie powinien być jachtem narodowym, albo inter?nacjonalistycznym, czy powinien mieć złoty dziób oraz pazurki i koronę pod bykszprytem? ;)
Bo w takich aspektach czytał bym tytuł wątku.
MJS

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"
oraz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 sty 2015, o 20:51 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
No to jak bo było pytanie, były podziękowania… z jakich? :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2015, o 09:25 

M@rek napisał(a):

Ale tak konkretnie o czym chcesz rozmawiac ? O tym jak wygladaja w internecie i na prospektach ?

A gdy po raz setny toczy się dyskusja o folkboatach, to o czym ona tak naprawdę jest?

Sądząc po liczbie postów i ich tematyce, wiedza o współczesnych polskich jachtach jest raczej znikoma. Trochę to przygnębiające. Najktywniejsi potrafią godzinami dyskutować o szrotach z Niemiec czy Norwegii, tymczasem to właśnie mieszkańcy tych krajów znani są z "patriotyzmu konsumenckiego" i starają się wybierać wytwory rodzimych producentów by wspierać własną, a nie obcą gospodarkę.

A więc w duchu hasła "dobre bo polskie", który jacht wybrałbyś w proponowanych widełkach cenowych i dlaczego?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2015, o 10:06 

Zaden, bo zaden nie spelnia moich oczekiwan . Glownie chodzi o nautyke i co za tym idzie szanse w powaznych morskich regatach w ORC Int.

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2015, o 10:15 

M@rek napisał(a):
Zaden, bo zaden nie spelnia moich oczekiwan . Glownie chodzi o nautyke i co za tym idzie szanse w powaznych morskich regatach w ORC Int.

Dziękuję, to jest przynajmniej jakaś konkretna odpowiedź zamiast pitolenia o spuściźnie PRL.

Czy sądzisz, że któryś z polskich projektantów mógłby taki jacht zaprojektować, a polska stocznia go wykonać? Czy po prostu brakuje im doświadczenia, które jest potrzebne do budowy szybkich jednostek?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2015, o 10:22 

Podziękował : 1771
Otrzymał podziękowań: 4267
M@rek napisał(a):

Uważam podobnie.
Może LG899?

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

SiliconMind napisał(a):
Czy po prostu brakuje im doświadczenia, które jest potrzebne do budowy szybkich jednostek?

Nie ma popytu.

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowanie od: Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2015, o 10:36 

waliant napisał(a):
SiliconMind napisał(a):
Czy po prostu brakuje im doświadczenia, które jest potrzebne do budowy szybkich jednostek?

Nie ma popytu.

OK, ale przy jachtach na zamówienie (np. Strawiński + Conrad) kwestia popytu nie ma znaczenia. Idziesz i zamawiasz co chcesz. Przynajmniej w teorii :)

Za ten post autor SiliconMind otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2015, o 10:40 

Podziękował : 281
Otrzymał podziękowań: 86
Uprawnienia żeglarskie: JSM, SRC, STCW, MIŻ
SiliconMind napisał(a):
Czy sądzisz, że któryś z polskich projektantów mógłby taki jacht zaprojektować, a polska stocznia go wykonać?

Zdecydowanie tak, jedno i drugie. Jest kilku projektantów którzy mogli by to zrobić.
Jednakże jak zauważył waliant, nie ma popytu.
SiliconMind napisał(a):
Idziesz i zamawiasz co chcesz. Przynajmniej w teorii :)

Tylko że tamte oferty są skierowane do zagranicznego klienta, z gruuubym portfelem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2015, o 10:50 

Podziękował : 1771
Otrzymał podziękowań: 4267
Magister napisał(a):
Tylko że tamte oferty są skierowane do zagranicznego klienta, z gruuubym portfelem.

Dokładnie, mnie na przykład nie stać i pływam na starociu.

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2015, o 15:07 

Nie ma popytu i nie ma podaży, a w chwili gdy społeczeństwo wychowane jest na stereotypach mądrego popytu nigdy nie będzie.
Kilku konstruktorów (niewątpliwie utalentowanych) obsadziło stołki w kilku naszych stoczniach, a reszta mniejszych już dawno wycofała się z rynku.
Jeszcze tylko czasem jakiś młody gniewny , czy stary wkurzony , zaprojektuje coś nowego, ale to ginie z braku poklasku i kasy na promocji.

Popatrz sobie (Siliconmind'dzie) ile tu na naszym forum powstało już (przez ostatnie kilka lat) ciekawych projektów łódek : czy to Przemka, Myszka, Jacka, i innych młodszych, czy starszych, i bardzo starych (Ja?), a tylko jedna Setka jako tako się przebija. I to głównie za pomocą Szymona (Baoo) a nie wysiłków konstruktora.
Popatrz ilu nowych, młodych, zdolnych, odkrywczych konstruktorów pracuje dla naszych stoczni... choćby jako uczniowie mistrzów, starzyści :rotfl:
Widziałeś takiego? ja nie widziałem.
Klepią biedę i przenoszą się do laminowania śmietników.

To jest trend spowodowany brakiem szerszych horyzontów i planów poza kilka najbliższych lat. Właściciele stoczni od lat uzależnili się od kilku "dojnych krów" i wraz z nimi zemrą nie przekazując nikomu ciągłości swych dorobków czy dokonań.
Dlatego tak cieszą mnie pojedyńcze rodzynki; Córa Skrzata, czy syn Orycha, ciągnące rodzinne tradycję. :cool: ale Oni (ci młodzi) i tak żyją z czegoś innego.

Istnieje izba producentów zwana "Wielkie TWA" ale i ona nie widzi nic dalej poza końcem własnego nosa.

MJS

ps
Nie wiem czy to wszystko spowodowane jest nowobogactwem , czy niepewnością rynku, ale gdy ja startowałem, od razu jakieś mechanizmy rynkowe wciągnęły mnie w wir twórczej i efektywnej pracy projektowej. Miałem za co (skromnie) żyć, gdzie pracować, a nawet (po skończeniu ASP przez rok dostawałem z ministerstwa stypendium twórcze*... byle bym tylko się dalej rozwijał.

* powstały z tego projekty: Małżona, Puca, itp. Pokaż mi coś takiego tu i teraz.

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"
oraz

Za ten post autor Marian Strzelecki otrzymał podziękowanie od: SiliconMind
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2015, o 16:40 

SiliconMind napisał(a):
M@rek napisał(a):

Dziękuję, to jest przynajmniej jakaś konkretna odpowiedź zamiast pitolenia o spuściźnie PRL.

Czy sądzisz, że któryś z polskich projektantów mógłby taki jacht zaprojektować, a polska stocznia go wykonać? Czy po prostu brakuje im doświadczenia, które jest potrzebne do budowy szybkich jednostek?

Oczywiscie, sam mialbym problem komu z Nich projekt zlecic :) Wykonawcow tez mamy dobrych bo buduja?budowali jachty dla takich firm jak X-yachts, Finngilf, Corby, J Boats i paru innych. Kolega budowal trimarany Farriera w epoxydzie. problem polega na ty zeby popyt wykreowac a z tym kiepsko bo mmedia wola zajmowac sie wydumanymi "wyczynami".

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowania - 2: Jaromir, Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2015, o 16:44 

SiliconMind napisał(a):
waliant napisał(a):
SiliconMind napisał(a):

Nie ma popytu.

OK, ale przy jachtach na zamówienie (np. Strawiński + Conrad) kwestia popytu nie ma znaczenia. Idziesz i zamawiasz co chcesz. Przynajmniej w teorii :)

Ale to jachty o innym przeznaczeniu i zupelnie innej polki cenowej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2015, o 16:48 

waliant napisał(a):
Magister napisał(a):

Dokładnie, mnie na przykład nie stać i pływam na starociu.

Tak jak ja i wiekszosc aktywnie sie scigajacych. Wolimy twardo stapac po ziemi niz gonic za mrzonkami :) Realia sa takie ze za ok 60 tys e + drugie tyle na nowe zagle i doposazenie mozna miec jednastke zdolna do zmieszczenia sie w pierwszej 5 mS ORC.
Oczywiscie pod warunkiem ze sternik i zaloga sa na odpowiednim poziomie.
Sa tacy, ktorzy tyle wydaja na samochod :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2015, o 17:10 

Marian Strzelecki napisał(a):
Kilku konstruktorów (niewątpliwie utalentowanych) obsadziło stołki w kilku naszych stoczniach, a reszta mniejszych już dawno wycofała się z rynku.
Jeszcze tylko czasem jakiś młody gniewny , czy stary wkurzony , zaprojektuje coś nowego, ale to ginie z braku poklasku i kasy na promocji.

Ja mam inne zdanie. Po pierwsze sukces "Setek" jest przede wszystkim sukcesem Konstruktora Jamusza Maderskiego ktory jacht zaprojektowal, byl pomyslodawca i uczestnikiem regat i wlasnie to ( oraz marketing Szymozna iBrozki) wydaje owoce.
Janusz nie szuka rozglosu a Jego konstrukcje sa budowane a dokumentacje sprzedawane.
Warto z tego wyciagnac wnioski.
Jesli ktos jest przekonany o nadzwyczajnych zaletach wlasnego projektu to powinien zaryzykowac i wcielic go w zycie . Takie czasy ze ryzyko bussinesowej porazki trzeba podejmowac samemu. Tak tez zaczynali w kapitalizmie uznani obecnie konstruktorzy wiele lat temu i tak zaczynaja dotad. Zyciorysy skrocone mozna znalesc w Sailboatdata.
Pare nazwisk moge wymienic :)

Oczywiscie mozna by bylo tez inaczej. Mam taki autorski pomysl ,ktory oddam za darmo :) Wyobrazam to sobie tak : bogaty sponsor ( w stylu Enea<Energa< Polska miedz itp.) oglasza otwarty konkurs na projekt i wykonanie prototypu jachtu regatowo-turystycznego o okreslonych parametrach i przeznaczeniu. Konstruktorzy wykonuja projekt i dokumentacje wykonawcze a najlepszych powiedzmy 10 dostaje dotacje nagrode w wusokosci powiedzmy 100 tys zl ( moze byc 200 ) na wykonanie prototypu.
( kadlub + pletwy itp ) Reszte zainteresowani mogliby sfinansowac z komercyjnego kredytu. Te konstrukcje, ktore zostana wykonane moglyby rywalizowac na wodzie a dla najlepszych bylyby odpowiednio wysokie nagrody.
Mysle ze to byloby tansze niz pare ostatnich projektow zakonczonych klapa :)Pozytek tez bylby wiekszy.

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowania - 3: Jaromir, Marian Strzelecki, Mir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2015, o 17:38 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
To i ja powtórzę za M@rkiem ;)
"Zaden, bo zaden nie spelnia moich oczekiwan. Glownie chodzi o nautyke i co za tym idzie" przydatność do turystycznych wypadów w ciekawe okolice, w tym te odleglejsze.
A zanim ktoś użyje określenia "jacht regatowo-turystyczny" niech się zastanowi... Bo nie wiem skąd to "turystyczny". Idzie o "turystykę" z mariny do mariny? Ale mariny kosztują, a knajpy wszędzie takie same :-P Może nazwijmy je "regatowo-czarterowe"?

A w temacie wątka - gdybym miał kasę do wyrzucenia wybrałbym "Bonito", mieczową wersję. A jednak rozwiązanie pokładu nie spełnia mych oczekiwań, linie kadłuba też nie do końca.
Lecz istota rzeczy gdzie indziej. Jak się chce odwiedzić nieznane okolice, na kotwicy stanąć, w zatoczkę wliźć - trzeba kalkulować możliwość uszkodzenia czy utraty jachtu.
I co: wydać milion a potem się trząść? Pływa się dla przyjemności. Nie lepiej używkę tanio? Rzecz nabyta :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2015, o 17:47 

Cytuj:
M@rek;
Po pierwsze sukces "Setek" jest przede wszystkim sukcesem Konstruktora Jamusza Maderskiego ktory jacht zaprojektowal, byl pomyslodawca i uczestnikiem regat i wlasnie to ( oraz marketing Szymozna iBrozki) wydaje owoce.
Tylko bez Szymona i Brożki, pies z kulawą nogą by o regatach Setek nie napisał.
Cytuj:
M@rek;
Te konstrukcje, ktore zostana wykonane moglyby rywalizowac na wodzie a dla najlepszych bylyby odpowiednio wysokie nagrody.
Mysle ze to byloby tansze niz pare ostatnich projektow zakonczonych klapa :)Pozytek tez bylby wiekszy.

Twój pomysł na konkurs jest o tyle doskonały o ile nierealny.
Ale całkowicie się z Tobą zgadzam.
Takie rzeczy powinna organizować właśnie Izba Producentów... (z różnymi ministerstwami czy konsorcjami jako sponsorami.)
Od tego oni wszyscy powinni być.
MJS

Zapraszam na "fejsa":

"Marian Strzelecki"
oraz

Za ten post autor Marian Strzelecki otrzymał podziękowanie od: Mir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2015, o 18:02 

Ryś napisał(a):
knajpy wszędzie takie same :-P

protestuję, nie są takie same, co raz częsciej pływam do ulubionych

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Marian Strzelecki napisał(a):
Tylko bez Szymona i Brożki, pies z kulawą nogą by o regatach Setek nie napisał.

Moze ci coś i w tym jest ale życie żeglarskie po za forum żeglarskim istnieje i ma się się dobrze. Odnoszę wrażenie że nawet lepiej niż się nie którym wydaje w realu jest bardziej interesujące :D
Widać to po Maderskim,który naprawdę dobrze sobie radzi bez społeczności wirtualnej

Za ten post autor piotr6 otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2015, o 18:21 

Podziękował : 90
Otrzymał podziękowań: 736
Uprawnienia żeglarskie: byle jaki jachtowy sternik morski
Jak Wy szybko potraficie każdy ciekawy temat wyprowadzić w krzaki. ;)
Bo pytanie jaki jacht morski polskiej produkcji można kupić jeśli wygra się w totolotka wcale nie jest takie głupie. A jeśli kogoś to nie interesuje, to przecież może sobie znaleźć inne zajęcie niż odsyłać autora wątku do googli, producentów jachtów, czy jeszcze gdzieś indziej.
Ja jednak sprecyzowałbym pytanie nie wg ceny ale według długości jachtu. Cena, w jakiś sposób, będzie z tym związana.
Na szybko próbowałem przejrzeć oferty polskich stoczni poszukując kilerków i nie ma tego zbyt wiele. Oczywiście Delphia ze swoimi konstrukcjami, Janmor ma 2 pozycje o długości 34 i 45, Scandinavian Yacht ze Skarżyska z jachtami Scandinavian 27 i 30 i na razie to wszystko.
Jest za to dużo konstrukcji jachtów mieczowych - rynek mazurski robi swoje.
Jeździcie po różnych targach, to może jeszcze coś podpowiecie?
A co do indywidualnie robionych konstrukcji różnych konstruktorów, to nie każdy chciałby być królikiem doświadczalnym, więc jeśli są takie konstrukcje, które już pływają to też chętnie bym się z nimi zapoznał.

http://www.waligorski.art/liryka.php?litera=b&nazwa=22
"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."

Za ten post autor Bastard otrzymał podziękowanie od: SiliconMind
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2015, o 18:24 

Jest jeszcze Bora, Haber i pewnie parę innych modeli sie znajdzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2015, o 18:42 

Podziękował : 90
Otrzymał podziękowań: 736
Uprawnienia żeglarskie: byle jaki jachtowy sternik morski
Habry są mieczowe.

http://www.waligorski.art/liryka.php?litera=b&nazwa=22
"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sty 2015, o 18:44 

Bastard napisał(a):
Habry są mieczowe.

ale morskie :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona