Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 5 lip 2025, o 22:51

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 42  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 lip 2015, o 22:13 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Bastard napisał(a):
Przeczytaj mój post jeszcze raz ze zrozumieniem. A jak raz nie wystarczy to jeszcze raz. Strona jakiejśtamplanety była mi potrzebna do znalezienia oficjalnego programu NASA, którego link podałem i chyba nie wątpisz w istnienie tego programu. Idiotyzmy podane na stronie spiskowców są nie istotne. Istotne są fizyczne dowody na wpływ co2 na wzrost temperatury bo na razie, Marcinku, to dowodem jest wyłącznie korelacja (statystyka). A ja, jak dotychczas, nie zakwestionowałem żadnego z modeli, pomiarów i badań. Zgłaszam jedynie wątpliwości, które ma również wielu innych naukowców. A co ty mi proponujesz? Przeczytanie jakichś idiotycznych skatalogowanych odpowiedzi, z których co druga sprowadza się do tego, że jak mam jakiekolwiek wątpliwości to jestem idiotą. Te odpowiedzi są dokładnie w takim stylu jak w tej planecie.

Z szacunku dla Ciebie zakładałem, że ty zrozumiesz to co linkowałem w ostatnim poście. Tam nawet jest rozrysowany uproszczony wykres obiegu energii w atmosferze... Otóż wbrew temu co piszesz bada się i rola egzosfery i termosfery wraz z zawartym tam CO2 w tym, że różnice temperatur na oświetlonej i nieoświetlonej połowie ziemi są znacząco mniejsze niż 350 stopni jest równie dobrze opisana co rola CO2 w niższych warstwach atmosfery w tym, że średnia temperatura na powierzchni ziemi umożliwia istnienie wody w stanie ciekłym i tym samym życia. Na stronach, które linkowałem wcześniej podane są źródła, z którymi możesz się zapoznać i których uznanie w świecie nauki możesz zweryfikować sam choćby za pomocą Google Scholar. Zacytowałeś stronę kłamliwą, kłamliwie przypisującą NASA obalenie tezy o globalnym ociepleniu w trakcie prowadzonych badań wpływu wiatru słonecznego na górne warstwy atmosfery. Badania NASA, które zacytowałeś nie mają z klimatem nic wspólnego i wynika to z nich wprost. Hint - korelacja między proporcjami gazów w troposferze, stratosferze, mezosferze i termosferze wraz z egzosferą. I schemat transferu energii zmojego linku. CBDU. Ta studnia jest pusta aż dudni. Te konkretne badania mają większy związek z promieniowaniem wysokoenergetycznym, turystyką w Norwegii, WI-FI i elektroenergetyką niż z globalnym ociepleniem. I nadal mam nadzieję że to rozumiesz...

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Bastard napisał(a):
I jeszcze jedno. Do czego może prowadzić podejmowanie decyzji na podstawie statystyki, to dam Ci taki przykład. Inną dziedziną opartą w dużej mierze na statystyce jest, nie zdziw się, medycyna. I przeprowadzę taki wywód. Na podstawie pewnego badania nie można z całą pewnością zdiagnozować raka. Trzeba wyciąć guza i przeprowadzić histopatologie. Z doświadczenia lekarzy wynika, że w 5% stwierdza się raka, a w 95% procentach operacja nie dość, że mogła być niepotrzebna, to jeszcze u 5% stwierdzi się skutki uboczne. A pacjentowi proponuje się zwykle operację. A dlaczego zamiast operować 95% niepotrzebnie, nie skieruje się środków na pewne badanie diagnostyczne? Bo te 95% zdrowych pacjentów po operacji będzie musiało do końca życia brać prochy. Może to nie jest spisek, ale ja nie widzę w tym logiki. I tak samo jest z globalnym ociepleniem. Na podstawie statystycznych danych podejmuje się bardzo istotne decyzje, przede wszystkim polityczne. A to chyba nie tak powinno być.
Aha, żeby nie było - wywód dotyczy konkretnego schorzenia, to nie są moje wymysły.

No tak. Spiseg. Właśnie straciłem nadzieję. A w tym tygodniu, w XXI wieku, w bogatej dzielnicy w Stanach Zjednoczonych rodzice, którzy się spiskom i statystyce nie kłaniali stracili dziecko. Dziecko zmarło na Odrę. To tak nie powinno być. Nie ma to żadnego związku z globalnym ociepleniem podobnie jak badania Nasa, które przytoczyłeś, ale przekonuje mnie, niestety że dalsza argumentacja nie ma tu sensu. Dobrej nocy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 11 lip 2015, o 22:40 

Podziękował : 90
Otrzymał podziękowań: 735
Uprawnienia żeglarskie: byle jaki jachtowy sternik morski
Yigael napisał(a):
No tak. Spiseg. Właśnie straciłem nadzieję. A w tym tygodniu, w XXI wieku, w bogatej dzielnicy w Stanach Zjednoczonych rodzice, którzy się spiskom i statystyce nie kłaniali stracili dziecko. Dziecko zmarło na Odrę. To tak nie powinno być. Nie ma to żadnego związku z globalnym ociepleniem podobnie jak badania Nasa, które przytoczyłeś, ale przekonuje mnie, niestety że dalsza argumentacja nie ma tu sensu. Dobrej nocy.
Ależ szczepionki mają bardzo dużo wspólnego z globalnym ociepleniem. I jedno i drugie jest oparte na statystyce. Ze wszystkimi zaletami i wadami (zwanymi również skutkami ubocznymi). :-P

http://www.waligorski.art/liryka.php?litera=b&nazwa=22
"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lip 2015, o 00:23 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: Funka 1965
Bastard. 90 % chorob, to sa skutki tzw. leczenia. Nie leczymy przyczyn chorob lecz udajemy, ze leczymy skutki, bo za wszystkim stoi wielka forsa. Zdrowie milionow ludzi nie ma zadnego znaczenia

Pzdr

Andrzej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lip 2015, o 05:34 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
A świstak siedzi...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lip 2015, o 08:25 

Podziękował : 3733
Otrzymał podziękowań: 2059
Uprawnienia żeglarskie: papierowe
Omujbosze to straszne jest! Nie leczyć się, nie szczepić, nie jeść, nie pić!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 12 lip 2015, o 10:56 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Zielony Tygrys napisał(a):
Omujbosze to straszne jest! Nie leczyć się, nie szczepić, nie jeść, nie pić!
Nie wydzielac gazów cieplarnianych, wrócić na drzewo.... !

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2015, o 02:26 

Podziękował : 36
Otrzymał podziękowań: 548
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
I tak za tym wszystkim stoją Reptilianie...... z Marsa...

Więc i tak po ptokach :cry:

Za ten post autor Buber otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2015, o 06:30 

Buber napisał(a):
I tak za tym wszystkim stoją Reptilianie...... z Marsa...
Reptilanie nie są z Marsa. no co Ty?! Z marsa to są motomyszy!!! Reptilianie są systemu Alfa Draconis ! To elementarne Watsonie!! Podobnie jak to, że Anunnaki są z planety Nbiru.

:rotfl:

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2015, o 06:50 

Podziękował : 3098
Otrzymał podziękowań: 2697
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
A w Norwegii lato najzimniejsze od kilkunastu lat.

Ocieplenie, mać!

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2015, o 08:30 

Zientara...Stara, a jak żółtodziób. Przecież to oczywiste,że ochłodzenie jest oznaką ocieplenia :rotfl:

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2015, o 10:22 

Podziękował : 263
Otrzymał podziękowań: 367
Uprawnienia żeglarskie: sterownik azjatycki
Stara Zientara napisał(a):
Ocieplenie, mać!
Jeżeli naukowcy z Uniwersytetu Northumbria się nie mylą, to za 15 lat czeka nas minimum aktywności słonecznej porównywalne z tym z lat 1645-1715, czyli tzw. Minimum Maundera. Prognozy wskazują na 60-procentowy spadek aktywności słonecznej w latach 30-tych XXI w.
Może być zimniej! :twisted:

http://www.ras.org.uk/news-and-press/26 ... ble-dynamo

Z tego co piszą, dokładność przewidywań opracowanego przez nich modelu, dla bieżącego cyklu sięgnęła 97%. Znów statystyka, ale w naukach przyrodniczych, gdzie niejednokrotnie trudno o eksperymenty, nie mówiąc już o doświadczeniach porównywalnych, analiza statystyczna biernie kolekcjonowanych danych obserwacyjnych jest często najlepszym narzędziem którym dysponujemy, więc narzekania na "złą statystykę" są jednak chyba nie na miejscu.
Oczywiście, wątpliwości są - i być powinny. Zawsze może się okazać, że nasz starannie opracowany model, dający bardzo dokładne odwzorowanie danych historycznych, zacznie się "rozjeżdżać" i prognozować głupoty. Niewykluczone, że ze względu na nieuwzględnienie w nich wpływu "podwójnego dynama słonecznego" tak właśnie stałoby się z aktualnymi modelami klimatycznymi. Trzeba poprawić..., potem jakiś mądrala znów coś odkryje, i znowu... i tak w kółko :) - ale, wyjąwszy może jakieś eksplozje geniuszu, tak obecnie działa nauka i na razie nikt nic lepszego nie oferuje...

Nie wypowiadam się tym postem "za" czy "przeciw" teorii globalnego ocieplenia, czy nawet teorii antropogenicznej genezy zmian klimatu. To po prostu kolejny przykład z jak złożonym zagadnieniem mamy do czynienia. A to, czy, jak, w jakiej skali (lokalnie, globalnie), jakimi środkami i po jakich kosztach powinniśmy angażować się w "walkę z globalnym ociepleniem" to już jednak nieco inna sprawa - w moim przekonaniu daleko wykraczająca poza typowo naukową, czy nawet "naukawą" ;) dyskusję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2015, o 13:32 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
Margrabi napisał(a):
Nie wypowiadam się tym postem "za" czy "przeciw" teorii globalnego ocieplenia, czy nawet teorii antropogenicznej genezy zmian klimatu.
Ostrożność jest cnotą dzięki której można żyć długo i w spokoju... :-P
Niestety, pisząc " Oczywiście, wątpliwości są - i być powinny" już ustawiłeś się po niewłaściwej stronie. Jakie wątpliwości?! Czy Al Gore ma jakiekolwiek? (nawiasem, w jednym z komentarzy internetowych ktoś zażartował: "Najlepszym dowodem na to, że ocieplenie jest bzdurą, jest fakt, że mówi o tym taki Al Gore". ;-) ). Dla wyznawców i jednocześnie pilnych czytelników Skeptical Science żadnych wahań być nie może, rzecz ustalona i pewna, a dokładność tworzonych modeli oscyluje pomiędzy 100% a 102%! :-D
Oczywiście kiedy mają potwierdzać propagowane twierdzenie. Jak z tą dokładnością jest rzeczywiście, widać kiedy trzeba pokazać sceptykom grozę położenia, wówczas bez zmrużenia powiek podaje się:
Cytuj:
Topnienie lodów Arktyki przebiega wielokrotnie szybciej, niż jeszcze kilka lat temu prognozowali to klimatolodzy.

Znaczy, na "dobrze" modele się nie sprawdzają, tylko na gorsze muszą... :-D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2015, o 13:46 

Alterus napisał(a):
Dla wyznawców i jednocześnie pilnych czytelników Skeptical Science żadnych wahań być nie może, rzecz ustalona i pewna, a dokładność tworzonych modeli oscyluje pomiędzy 100% a 102%!

Nigdzie i słowem nie odniosłeś się do meritum, nie podałeś żadnych źródeł,ciągle piszesz o "wierze", "odczuciach", "przekonaniach" i innych niezwykle naukowych faktach - póki co to "sceptycy" wrzucają tu linki do skompromitowanych stronek antyszczepionkowych...

I ty pozwalasz sobie pisać o wyznawcach sugerując komuś "wiarę"? To że z lenistwa, czy braku kompetencji językowych nie czytasz załączonych ŻRÓDEŁ to już tylko twój problem, ale takie pieprzenie jak powyżej zaprezentowałeś to tylko pieprzenie obliczone wyłącznie na rozmydlenie dyskusji i przykrycie własnego braku oczytania okołotematycznego i argumentów merytorycznych /inni przynajmniej próbowali... / O Alu Gorze piszesz tu tylko ty - to rzeczywiście argument pozostający w bezpośrednim związku z klimatem i absolutnie rozstrzygający... Już ci nie starcza odczuć i niewiar, teraz się będziesz podpierał pseudodowcipnymi komentarzami z internetów?

Napisz najpierw coś NA TEMAT a potem wymachuj niepodpisanymi łopatami...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2015, o 16:46 

Podziękował : 2349
Otrzymał podziękowań: 3695
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Yigael napisał(a):
Napisz najpierw coś NA TEMAT a potem wymachuj niepodpisanymi łopatami...
Marcin, ale co tu pisać na temat?
Nie czytałem (nie mam czasu na zajmowanie się burżuazyjną pseudonauką (© Zbieraj)) tekstów z zapodanych linków, ale piszą coś o skutkach? Jakieś statystyczne dowody, że coś złego się dzieje?

Bo wiesz co... nie wiem jak jest naprawdę z tą temperaturą, na mnie nie wpływa jakoś szczególnie. Zimą jest mi zimno, latem gorąco - od wielu lat tak samo, ale od niedawna zauważyłem, że walka z podnoszeniem się temperatury kosztuje coraz więcej i co najgorsze te koszty odczuwam bezpośrednio.

W ogóle to być może w jakiś interglacjał (czy jakkolwiek toto się nazywa) nasza planeta wchodzi powoli, ale na pewno ludzkość zapierdziela w kierunku totalnego zdurnienia.
Koszty walki z ociepleniem przekraczają jego skutki, koszty walki z narkomanią też są wyższe niż straty z niej wynikające, walka o pokój niesie więcej ofiar niż wojna, to samo na naszym podwórku - koszty tworzenia i wprowadzania przepisów chroniących żeglarzy tez zapewne są wyższe niż zyski z owych przepisów wynikające.

Po prostu - tak się porobiło, że ludzkość oszalała na punkcie lepszości.

ps. Wiesz, że w gminie Marki tak dbają o bezpieczeństwo na drogach, że więcej wydano na znaki drogowe niż na nawierzchnię? :-)

Za ten post autor Maar otrzymał podziękowania - 4: Marian Strzelecki, skipbulba, Stara Zientara, waliant
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2015, o 17:36 

Maar napisał(a):
ale piszą coś o skutkach? Jakieś statystyczne dowody, że coś złego się dzieje?

Tak.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2015, o 17:52 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Yigael napisał(a):
Maar napisał(a):
coś o skutkach? Jakieś statystyczne dowody, że coś złego się dzieje?

Tak.
Ojjj, nieedobrze... koledzy... nie, dobrze?
Nie zjeżdżajmy może na oceny jakościowe (ni tikkun olam ;) ), oceniać też można różnie, a punkt widzenia...
lecz tak merytoryczniej: co, mianowicie, złego się dzieje? I komu? O tym warto wspomnieć.

Propozycja dla naprzykładu:
http://finanse.wp.pl/kat,1033795,title, ... omosc.html
http://finanse.wp.pl/kat,26563,title,Gl ... omosc.html
:D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2015, o 18:33 

Yigael napisał(a):
Maar napisał(a):

Tak.
Tylko nijak nie piszą, że człowiek ma na to jakiś wpływ. Po za argumentem "Bo tak! A każdy kto uważa inaczej jest głupi, pedofil, rasista i krwiożerczy kapitalista" :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2015, o 18:37 

Dobrze, że się szczerzysz bo znawcy win udzielający wywiadów pismakowi z Pulsu Biznesu to jednak raczej naukawe niż naukowe podejście ;)

Będzie super, a postępujące stepowienie na obszarach najintensywniejszego rolnictwa i pustynnienie obszarów najgęściej zaludnionych, zalewanie gęsto zaludnionych, żyznych i uprzemysłowionych delt wielkich rzek, znikanie całych wysp i atoli, zaburzenie prądów morskich żywiących najzasobniejsze łowiska... Problemy z wyżywieniem, wymuszone migracje ludzi... Luzik, w Polsce będzie się udawać wino i brzoskwinie, kartofle kupimy u...

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

skipbulba napisał(a):
Tylko nijak nie piszą, że człowiek ma na to jakiś wpływ. Po za argumentem "Bo tak! A każdy kto uważa inaczej jest głupi, pedofil, rasista i krwiożerczy kapitalista"

Kredkami:

http://www.bloomberg.com/graphics/2015-whats-warming-the-world/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2015, o 18:48 

Yigael napisał(a):
Maar napisał(a):

Tak.
Tak w skrócie - jakie te skutki są? (oprócz wyższych cen wszystkiego co z węglem/ropą/spalaniem ma choć trochę wspólnego)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2015, o 19:04 

Podziękował : 1877
Otrzymał podziękowań: 2419
Uprawnienia żeglarskie: -
Yigael napisał(a):
Będzie super, a postępujące stepowienie na obszarach najintensywniejszego rolnictwa i pustynnienie obszarów najgęściej zaludnionych, zalewanie gęsto zaludnionych, żyznych i uprzemysłowionych delt wielkich rzek, znikanie całych wysp i atoli, zaburzenie prądów morskich żywiących najzasobniejsze łowiska... Problemy z wyżywieniem, wymuszone migracje ludzi...
A to te nieszczęścia nie miały aby miejsca nie tak znów dawno, w czasach globalnego ochłodzenia? :roll:

Że z historyj mogłem cosik zapomnieć - cytatą się podeprę ;)

Wzrost temperatur powodował zanik lodowca i przesunięcie na północ strefy zdatnej do zamieszkania. Okres ten był stosunkowo ciepły i wilgotny, dzięki czemu rolnictwo dotarło daleko na północ oraz na tereny zajmowane niegdyś przez pustynie.
Uwolnienie dużej ilości wody ze stopionych lodowców spowodowało, że w optimum atlantyckim panowała wysoka temperatura i duża wilgotność. Wzrost wilgotności powietrza umożliwił rozszerzenie się wczesnego rolnictwa na nowe obszary, dotąd zbyt suche. Powstały pierwsze miasta, a gęstość zaludnienia szybko rosła.

Północna Afryka i południowo-zachodnia Azja podczas ochłodzeń pustynniały, a podczas zaniku lodowca ich klimat stawał się wilgotniejszy.
Bliskowschodnia rewolucja neolityczna mogła rozwinąć się w dużej mierze dzięki większej wilgotności klimatu i wyższej temperaturze.
W okresie optimum atlantyckiego warunki do uprawy roli i pasterstwa pojawiły się na znacznym obszarze, wcześniej niedostępnym dla takich celów.
Warunki odpowiednie dla uprawy i hodowli panowały przede wszystkim na Bliskim Wschodzie ale również na pustynnych wcześniej obszarach Sahary czy Iranu.

Mniej więcej5000 lat p.n.e. okres optimum atlantyckiego skończył się i temperatura Ziemi (a zwłaszcza półkuli północnej) zaczęła spadać. Wraz ze spadkiem temperatury, zmniejszyła się wilgotność powietrza w strefie podzwrotnikowej. Zielone obszary Sahary i Azji Południowo-Zachodniej zaczęły się kurczyć, a ludzie znowu musieli skupić się w pobliżu rzek – Nigru, Nilu, Jordanu, Eufratu i Tygrysu.
Suchszy klimat sprawił, że rolnicy musieli doskonalić sposoby nawadniania ziemi i selekcjonować bardziej odporne odmiany roślin.

Zawartość dwutlenku węgla i innych gazów cieplarnianych w atmosferze wzrastała pod koniec zlodowacenia, a w czasie interglacjałów spadała. Ok. 8000 lat temu, kiedy nasi przodkowie zaczęli trzebić lasy, zawartość dwutlenku węgla w atmosferze przestała spadać, a nawet zaczęła się zwiększać. Podobnie zawartość metanu w atmosferze spadała aż do okresu, gdy 5000 lat temu mieszkańcy południowo-wschodniej Azji zaczęli uprawiać ryż.

Aby na pewno gorzej gdy cieplej?
http://klimada.mos.gov.pl/zmiany-klimat ... y-klimatu/

Za ten post autor Ryś otrzymał podziękowania - 2: Marian Strzelecki, waliant
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2015, o 19:19 

Maar napisał(a):
ak w skrócie - jakie te skutki są?

Yigael napisał(a):
Będzie super, a postępujące stepowienie na obszarach najintensywniejszego rolnictwa i pustynnienie obszarów najgęściej zaludnionych, zalewanie gęsto zaludnionych, żyznych i uprzemysłowionych delt wielkich rzek, znikanie całych wysp i atoli, zaburzenie prądów morskich żywiących najzasobniejsze łowiska... Problemy z wyżywieniem, wymuszone migracje ludzi...

Ryś napisał(a):
Bliskowschodnia rewolucja neolityczna

Ryś napisał(a):
Aby na pewno gorzej gdy cieplej?

Podpowiedź: Jak już grzebiesz w mojej archeologii to sprawdź jak duża była populacja człowieka w neolicie, a jaka jest dzisiaj. I sprawdź tempo zmian klimatu przed rewolucją przemysłową i współcześnie. Podziel się wnioskami.

Ostatnio edytowano 13 lip 2015, o 19:46 przez Były user, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2015, o 19:34 

Podziękował : 36
Otrzymał podziękowań: 548
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Ja jestem za lokalnym ochłodzeniem, tj, brakuje mi w zimie śniegu na narty. Także jestem za. A jak się ociepli, to i tak mieszkam 600 mpnm, także Was (znad morza) ugoszczę ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2015, o 20:04 

Podziękował : 10545
Otrzymał podziękowań: 2484
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Nie pamiętam, czy już linkowałem:
Ale nieznane siły wszem i wobec działają :mrgreen: :
http://nt.interia.pl/technauka/news-nie ... Id,1841802

A metan się przerażająco wydziela:
http://nt.interia.pl/technauka/news-w-c ... Id=1682421

I teraz powiedzcie jak my ludziki mamy tamu zaradzić?
Zatkać wydzieliny? Czy dogadać się z tajemniczymi siłami.?

Bo do wydawanie grubej forsy na zapobieganie to ja chętnie się przyłączę.

MJS

ps
Przestałem być poważny, bo się nie da.

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2015, o 20:22 

Podziękował : 90
Otrzymał podziękowań: 735
Uprawnienia żeglarskie: byle jaki jachtowy sternik morski
Yigael napisał(a):
Dobrze, że się szczerzysz bo znawcy win udzielający wywiadów pismakowi z Pulsu Biznesu to jednak raczej naukawe niż naukowe podejście ;)
Jego tego zaliczysz do znawców win? :-P
http://e360.yale.edu/feature/freeman_dy ... ment/2151/
Nikt rozsądny nie dyskutuje z faktami. Natomiast w tej , finansowanej dużymi pieniędzmi machinie, jest nadal ogromnie dużo znaków zapytania.
W tym co mówi Dyson jest samo sedno. Modele pozwalają nam zrozumieć wpływ różnych czynników na klimat natomiast dziś na ich podstawie próbuje się wróżyć przyszłość.
To dokładnie tak samo jak z analizowaniem jachtów we FreeShipie. Program pozwoli na szybkie i w miarę łatwe stwierdzenie jak konstrukcja kadłuba będzie się zachowywać w różnych warunkach, ale nie zaprojektuje za konstruktora doskonałego jachtu.

http://www.waligorski.art/liryka.php?litera=b&nazwa=22
"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2015, o 20:49 

Yigael napisał(a):
Będzie super, a postępujące stepowienie na obszarach najintensywniejszego rolnictwa i pustynnienie obszarów najgęściej zaludnionych, zalewanie gęsto zaludnionych, żyznych i uprzemysłowionych delt wielkich rzek, znikanie całych wysp i atoli, zaburzenie prądów morskich żywiących najzasobniejsze łowiska... Problemy z wyżywieniem, wymuszone migracje ludzi... Luzik, w Polsce będzie się udawać wino i brzoskwinie, kartofle kupimy u...
Ohoho... horror jak z amerykańskiego thrillera :)
Yigael napisał(a):
Hmm... znaczy od 1880 roku do 2014 wzrost temperatury o 0,8 stopnia to ta katastrofa?
Bo to, że wpływ mają czynniki związane z działalnością człowieka to tylko statystyczna hipoteza. Pisanie jak się zmieniał klimat od neolitu i jaki wpływ miał na to człowiek jest śmieszne. W historii planety badamy jak na razie okres stukilkudziesięciu lat na przestrzeni 2 mln lat historii człowieka w ogóle i 100 tys lat homo sapiensa. Przez ten czas planeta przeżyła okresy zlodowaceń i ociepleń, a my mamy się przejomować z powodu wzrostu temperatury o 1 stopień na przestrzeń 100 lat i biadoleń nawiedzonych ekologów? I to wszystko na podstawie niepewnej koincydencji pewnych efektów działania człowieka z owym wzrostem? Która MOŻE mieć cokolwiek wspólnego, albo też MOŻE NIE MIEĆ nic wspólnego z owym wzrostem temperatury? Wybacz Marcin, ale te biadolenia ekoświrów-szarlatanów spod znaku Greenpeacu nie tylko mnie nie przekonują, ale mnie śmieszą. To taka sama nauka jak wrózki w telewizorze.

Dla mnie EOT, bo dalsza dyskusja to bicie piany.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2015, o 21:23 

Bastard napisał(a):
Jego tego zaliczysz do znawców win?

Nie wiem, wiem co sam mówi: "I am not an expert, and that’s not going to change. I am not going to make myself an expert."

skipbulba napisał(a):
2 mln lat historii człowieka w ogóle i 100 tys lat homo sapiensa

3,2 miliona i 190-200 tys. 100 000 lat temu to już mielimy kawał kultury :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2015, o 21:46 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
Yigael napisał(a):
Bastard napisał(a):
Jego tego zaliczysz do znawców win?

Nie wiem, wiem co sam mówi: "I am not an expert, and that’s not going to change. I am not going to make myself an expert."

Tyle, że wcześniej mówi (a tu już jest ekspertem):
Cytuj:
The climate models used to forecast what will happen as we continue to pump CO2 into the atmosphere are unreliable, Dyson claims, and so, therefore, are the projections.

Warto przytoczyć większy fragment. I bardzo podoba mi się jego skromne, że parę rzeczy jednak wie... ;-) Ostatnie zdanie zaś dziwnie współbrzmi z tym, co pisałem, a co każdemu zapoznającemu się z "wykładnią" jedynej słusznej prawdy powinno rzucić się w oczy...
Cytuj:
Freeman Dyson: It’s difficult to say, “Yes” or “No.” It was reasonably accurate on details, because they did send a fact-checker. So I was able to correct the worst mistakes. But what I could not correct was the general emphasis of the thing. He had his agenda. Obviously he wanted to write a piece about global warming and I was just the instrument for that, and I am not so much interested in global warming. He portrayed me as sort of obsessed with the subject, which I am definitely not. To me it is a very small part of my life. I don’t claim to be an expert. I never did. I simply find that a lot of these claims that experts are making are absurd. Not that I know better, but I know a few things. My objections to the global warming propaganda are not so much over the technical facts, about which I do not know much, but it’s rather against the way those people behave and the kind of intolerance to criticism that a lot of them have.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2015, o 22:15 

Alterus napisał(a):
Tyle, że wcześniej mówi (a tu już jest ekspertem):
Cytuj:
The climate models used to forecast what will happen as we continue to pump CO2 into the atmosphere are unreliable, Dyson claims, and so, therefore, are the projections.

Sęk w tym, że od lat 80, kiedy aktywnie zajmował się sprawami okołoklimatycznymi modele, co do których ekspertem nie jest zostały udoskonalone i póki co sprawdzają się. Linki wyżej.

Po drugie czytałeś to:

"Dyson contends that since carbon dioxide is good for plants, a warmer planet could be a very good thing. And if CO2 does get to be a problem, Dyson believes we can just do some genetic engineering to create a new species of super-tree that can suck up the excess."

Znaczy nie jestem ekspertem, ale ...uja tam ludzkie emisje, bo będzie fajno i ciepło, a jak się okaże, że to une miały rację, a nie ja i to CO2 będzie problemem to zrobimy hokus pokus i wyhodujemy se super duper drzewo co zeżre to całe CO2, bo przecież nie jestem ekspertem, ale tyle się tera słyszy o ty inżynierii genetycznej to pewnikiem się da nie? Poważnie to traktujesz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2015, o 22:20 

Marcinuuuuu! Te przykłady! Zaaaapodasz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 13 lip 2015, o 22:23 

Maar napisał(a):
Marcinuuuuu! Te przykłady! Zaaaapodasz?

Zapodałem raz. Zacytowałem Ci drugi raz, ale Cię lubię to zapodam po raz trzeci:

Yigael napisał(a):
Yigael napisał(a):

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1242 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 42  Następna strona