Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 7 wrz 2025, o 10:29

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 216 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: PILNE !!!
PostNapisane: 19 sie 2015, o 06:29 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Marian Strzelecki napisał(a):
Rozumiem, że mówisz o wymaganiach dotyczących wyposażenia?

tak, sporo tego jest jak na jacht 5- 8 metrowy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2015, o 08:07 

Podziękował : 918
Otrzymał podziękowań: 237
Uprawnienia żeglarskie: jkżb
Nie Piotrze, wyposażenie to jedno a kategorie projektowe oparte są na normach dotyczacych konstrukcji i zasad określonych przez towarzystwa klasyfikacyjne dotyczących budowy kadłuba, budowy i osadzenia steru, mocowania balastu, wszelkich instalacji, masztu, takielunku itd. Wejdz sobie np na stronę PRS i tam je znajdziesz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2015, o 08:20 

reed napisał(a):
Nie Piotrze,

Tak wiem, wyłapałem to wyposażenie, dlatego że mnie może dotyczyć :D choć na szczęście raczej nie.

Co do spraw technicznych to kiedyś zaznajomiłem się z PRS.

Tylko mnie sie wydaję,że jak robisz jacht chałupiczo, nie na sprzeaż to kategorię A,B itd go nie dotyczą( znaczy nie są obowiązkowe) Wyposażenie gdy nie robimy przeglądu jachtu do 15m też jest nieobowiązkowe. Inna sprawa to czy przepisy Aneks 1 jest realny odnoszący się do jachtów do 24 m jest realny jeśli chodzi o małe jachty

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2015, o 08:28 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Krzys napisał(a):
(...).

M@rek napisał(a):
Napisz jak sobie wyobrazasz taka organizacje morskich regat zeby kazdemu zapewnic calkowite bezpieczenstwo ?

M@rku dobrze wiesz, że nie ma możliwości zapewnienia każdemu całkowitego bezpieczeństwa ale:
1.Można sprawdzić czy jachty startujące wyposażone są w sprzęt ratowniczy, sygnalizacyjny, sprawne radio, ubezpieczenie etc
2.Można zapewnić stały monitoring trackingu przez osoby z odpowiednim doświadczeniem potrafiącym zareagować w sutacjach nietypowych.
3.Można porozumieć się z z SARem na temat monitorowania i zabezpieczenia regat.

...i wiele innych zabiegów organizacyjnych poprawiających a nie zapewniających bezpieczeństwo.

A może dać startującym szansę zadecydowania samodzielnie, co dla nich bezpieczne a co nie?
Bo wiesz, w sumie to o ich zdrowie i życie chodzi, reszta to dupochron przed (totalnie nieuzasadnionymi, IMHO, potencjalnymi roszczeniami RODZINY).

Ot, taka prosta myśl. Wiem, proste rzeczy ciężko się akceptuje...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowania - 4: cine, jgrz, skipbulba, waliant
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2015, o 08:32 

Yigael napisał(a):
Krzys napisał(a):
w momencie podjęcia przez SAR Tomek był reanimowany

A według mnie to świadczy tylko o tym, że ratownicy SAR znają rekomendacje Europejskiej Rady Resuscytacji. Podjęli pacjenta z zatrzymaniem krążenia i oddechu, wychłodzonego i przystąpili do resuscytacji. I tak winni postąpić i nie daje Ci to, uwierz, żadnego asumptu do wyciągania wniosków co do czasu bądź przyczyny zgonu. Więc nie snułbym teorii co by było gdyby bez żadnych podstaw i w obliczu tragedii.

Dokładnie, jeśli trafiasz na kogoś bez oddechu i krążenia, nie jesteś w stanie zwykle powiedzieć, czy zatrzymanie nastąpiło wiele godzin temu czy minuty temu. Pomijając już to, że w warunkach hipotermii dawało się odratować osoby po całkiem długim czasie.

Przypominam, że śmierć może stwierdzić lekarz. Nie ratownik SAR (oczywiscie, czasami mogą być oczywiste przesłanki...)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: PILNE !!!
PostNapisane: 19 sie 2015, o 08:41 

reed napisał(a):
(...)
Żaden jacht nie posiadajacy klasy projektowej B nie i posiadajacy zgodnego dla tej klasy i rejonu wynikajacego z WWRJ wyposażenia NIE JEST przygotowany do pływania po morzu po trasie wyznaczonej przez organizatora.

Znaczy, chcesz powiedzieć, że moja Wiedźma nie jest?

Bo wiesz, nie ma klasy projektowej (o zgrozo, żadnej!) i nie ma "wyposażenia wynikającego z WWRJ. Nie ma wuwuerki w ogóle... Nikt jej nie mierzył, nie oceniał i tak dalej... Edit: i nie była, uwierz mi, budowana pod żadnym nadzorem. Mogę to powiedzieć z całą pewnością, bo nikt takich pomysłów nie miał w latach 70-tych w Weymouth w stosunku do siatkobetonowego jachtu...

A jakoś od 36 lat pływa, najczęściej z nielicznymi załogami, po Atlantyku, Śródziemnym i tak dalej....

Ale rozumiem, że na krótką trasę po Bałtyku się nie nadaje? :D

BTW - kategoria projektowa B oznacza wiatr do 8 i falę do 4 metrow. Rozumiem, jak Bałtyk zdecyduje się te parametry przekroczyć, skipper powinien teleportować łódkę ze środka Bałtyku do portu? ;)

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

reed napisał(a):
Marian Strzelecki napisał(a):
Reed;
nie rozumiem Cię:
Klasy projektowe dotyczą jachtów produkowanych i sprzedawanych komercyjnie,

Absolutnie nieprawda, dotyczą aktualnie WSZYSTKICH jachtów produkowanych lub sprowadzanych i sprzedawanych na terenie UE. (Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 listopada 2004 w sprawie zasadniczych wymagań dla rekreacyjnych jednostek pływających. Jako konstruktor powinieneś o tym co najmniej od 10 lat wiedzieć.

Nie jest prawdą to, co napisałeś. A raczej - nie całą.

Przepisów tych NIE STOSUJE SIĘ do jachtow budowanych dla siebie, pod warunkiem, że nie są WPROWADZONE NA RYNEK w przeciągu 5 lat od ich zbudowania.
Ot po prostu, znak CE dotyczy jachtu WPROWADZANEGO NA RYNEK.

My recent thought:

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowania - 3: skipbulba, waliant, zsakul
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2015, o 10:20 

Moniia napisał(a):
A może dać startującym szansę zadecydowania samodzielnie, co dla nich bezpieczne a co nie?
Bo wiesz, w sumie to o ich zdrowie i życie chodzi,

Ocziwiście się zgadzam ale ze zdziwieniem przeczytałem że ktoś się z uczestników dziwi.

Moniia napisał(a):
reszta to dupochron przed (totalnie nieuzasadnionymi, IMHO, potencjalnymi roszczeniami RODZINY).

To jest dosyć niestosowne stwierdzenie, rodem z szpitala zresztą.
Raczej warto zanotować sobie,że oprócz tego ,ze zginął człowiek to jest to tragedia dla rodziny, bliskich .Trochę wiecej szacunku

Moniia napisał(a):
reszta to dupochron

Z reguły to organizator jest znacznie lepiej zabezpieczony niż przeciętny uczestnik, raczej on używa róznych kruczków. Co do wniesienia pozwu przeciw organizatorowi to każdy ma prawo a jak jest pewny swego to i obowiązek, tak żeby do tragedii nie dochodziło.

Oczywiście nie odnoszę się bezpośrednio do regat

Za ten post autor piotr6 otrzymał podziękowanie od: reed
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2015, o 10:44 

Moniia napisał(a):

Moniu jest wiecej jeszcze wyjątków i wyłączeń ale nie bede całego rozporzadzenia cytował.
Chcesz to sobie buduj co chcesz i pływaj jak chcesz. Twoja wiedżma zapewne jakąś dokumentację projektową miała. Mały Jasiu zapewne jej na przerwie miedzy lekcjami nie narysował. A w sumie... to wszystko zaczyna mnie już mało obchodzić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2015, o 11:37 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 55
Uprawnienia żeglarskie: jakis tam chyba mam
reed napisał(a):
jachu napisał(a):
jachu napisał(a):
Jak jacht Jamir złamał maszt Rzeszowiak podpłynął udzielił mu pomocy (podał mu paliwo) aby mogli chłopaki wrócić na silniku.

Rzeszowiak chyba nie startował w regatach i znalazł sie tam przypadkiem. O ilości posiadanego paliwa na Jamirze nie bedę sie wypowiadał.
jachu napisał(a):
skiper startujący w regatach poloneza podpisywał , ze ma jacht przygotowany do pływania po morzu
.

Myslisz sie i znowu pada słowo "chyba" .
Moze latwiej sprawdzic a potem pisac :

NR : 86 Bogdan Bednarz Tomasz Kowalczyk Rzeszowiak Bruceo Gdańsk POL2310

tu masz liste startujacych :

http://www.portalzeglarski.com/polonezc ... grupy.html

Za ten post autor jachu otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2015, o 12:12 

Podziękował : 10565
Otrzymał podziękowań: 2486
Uprawnienia żeglarskie: Nie odebrany plastik
Czy ktoś wie coś o produkcji, sprowadzaniu, lub sprzedaży jakiejś Setki? ...chętnie się dowiem.

MJS

Wspomnij: Orwella i Huxleya.

Zapraszam na "fejsa":

"Dla tych co nie lubią szerokich ruf ;-)"
"Marian Strzelecki"
oraz
https://planyjachtow.pl/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2015, o 13:56 

Podziękował : 1773
Otrzymał podziękowań: 4275
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
reed napisał(a):
to wszystko zaczyna mnie już mało obchodzić.

Ale zadymę zrobiłeś, nie wiedząc za wiele (np o Rzeszowiaku)... Ech.

Za ten post autor waliant otrzymał podziękowania - 4: Były user, Colonel, mchanga, Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2015, o 14:08 

waliant napisał(a):
reed napisał(a):
to wszystko zaczyna mnie już mało obchodzić.

Ale zadymę zrobiłeś, nie wiedząc za wiele (np o Rzeszowiaku)... Ech.

Swoje wiem ,lecz nie wszystko do publikacji na forum. A Rzeszowiak.... sorry,masz rację, ale przez myśl mi nie przeszło ze tego typu jacht wystartował w regatach i jego faktycznie przeoczyłem na liście. A co do słowa "zadyma" ...to wydaje mi się że raczej przesadziłeś.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2015, o 15:10 

Podziękował : 102
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: kj
Moniia napisał(a):
Dokładnie, jeśli trafiasz na kogoś bez oddechu i krążenia, nie jesteś w stanie zwykle powiedzieć, czy zatrzymanie nastąpiło wiele godzin temu czy minuty temu. Pomijając już to, że w warunkach hipotermii dawało się odratować osoby po całkiem długim czasie.

Przypominam, że śmierć może stwierdzić lekarz. Nie ratownik SAR (oczywiscie, czasami mogą być oczywiste przesłanki...)

Przyznaje, że w tym zakresie zbyt daleko poszedłem w interpretacji zdarzeń. Nie uwzględniłem, że podjęta akcja reanimacyjna mogła wynikać z procedur. Za ten fragment mojego postu dotyczący reanimacji i hipotetycznej możliwości uratowania życia przepraszam i dzisiaj uważam to za nieuzasadniona spekulację, nieadekwatną do całej sytuacji.
Moją intencją było jednak zwrócenia uwagi na zaniechania organizacyjne w zakresie bezpieczeństwa. Nie jest dla mnie normalną sytuacją, kiedy to osoby obserwujące regaty z zewnątrz interweniują w celu sprawdzenia sytuacji dryfującej łodki i nie ma reakcji ze strony organizatora.

Za ten post autor Krzys otrzymał podziękowania - 5: Były user, Colonel, Kurczak, M@rek, Marian Strzelecki
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2015, o 16:07 

Podziękował : 1963
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Dokładnie o to mi chodziło :)

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2015, o 16:59 

Podziękował : 1773
Otrzymał podziękowań: 4275
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
reed napisał(a):
ale przez myśl mi nie przeszło ze tego typu jacht wystartował w regatach i jego faktycznie przeoczyłem na liście

A widzisz, to dobry przykład na to, że coś nam się wydaje... I źle się wydaje. Trzeba najpierw sprawdzić...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2015, o 17:08 

reed napisał(a):
Moniia napisał(a):

Moniu jest wiecej jeszcze wyjątków i wyłączeń ale nie bede całego rozporzadzenia cytował.
Chcesz to sobie buduj co chcesz i pływaj jak chcesz. Twoja wiedżma zapewne jakąś dokumentację projektową miała. Mały Jasiu zapewne jej na przerwie miedzy lekcjami nie narysował. A w sumie... to wszystko zaczyna mnie już mało obchodzić.

Tak. Wszystko wskazuje, że należącą do całkiem innego jachtu - znaczy, Westsaila 32. Zgadza się w drobnych detalach, poza jednym istotnym - materiałem kadłuba :)

Westsaile były budowane z (pancernego, ale jednak...) laminatu, nie siatkobetonu. Jestem pewna, że prawami do dokumentacji nikt tam się nie przejmował... :D

Ps. Ja te przepisy znam całkiem nieźle, ze względów, powiedzmy, zawodowych...

My recent thought:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2015, o 17:14 

piotr6 napisał(a):
Moniia napisał(a):
A może dać startującym szansę zadecydowania (...).

Moniia napisał(a):
reszta to dupochron przed (totalnie nieuzasadnionymi, IMHO, potencjalnymi roszczeniami RODZINY).

To jest dosyć niestosowne stwierdzenie, rodem z szpitala zresztą.
Raczej warto zanotować sobie,że oprócz tego ,ze zginął człowiek to jest to tragedia dla rodziny, bliskich .Trochę wiecej szacunku
(...)

Może i niestosowne, ale prawdziwe*. Jeśli się rodzinie nie podobają starty w takich imprezach, to niech próbuje przekonać, a nie po fakcie ściga (zwykle najmniej winnego) organizatora, że asysty śmigłowca (jeden na jacht) nie zapewnił.

*jeśli ktoś czuje się urażony, z góry przepraszam. Ale to właśnie procesy od rodzin post factum spowodowały obecną i nasilającą się manię bezpieczenstwa za wszelką cenę - nieważne, że UCZESTNIK się na takie a nie inne ryzyko godził dobrowolnie...

Ps. Mam bardzo dobre prywatne powody być na to wkurzona...

My recent thought:

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowania - 5: jgrz, M@rek, mchanga, skipbulba, waliant
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2015, o 17:21 

Moniia napisał(a):
Może i niestosowne, ale prawdziwe*. Jeśli się rodzinie nie podobają starty w takich imprezach, to niech próbuje przekonać, a nie po fakcie ściga (zwykle najmniej winnego) organizatora, że asysty śmigłowca (jeden na jacht) nie zapewnił.

oczywiście ,ze niestosowne dlatego że diabeł tkwi w szczegółach i równie dobrze pozew rodziny moze być zasadny lub nie. W tym konkretnym przypadku zapewne nie znasz szczegółów i i takie wypowiedzi jak twoje są bardzo średnie, delikatnie mówiąc

Moniia napisał(a):
Ale to właśnie procesy od rodzin post factum spowodowały obecną i nasilającą się manię bezpieczenstwa za wszelką cenę - nieważne, że UCZESTNIK się na takie a nie inne ryzyko godził dobrowolnie...

każdy przypadek raczej rozpatrywałbym osobno i jednak to robił bo być może parę rzeczy mozna poprawić a nie wygadywać ogólnikowe frazy

I jeszcze jedno, przeczytaj sobie post Hanki jeszcze raz i zadaj sobie pytanie czemu rodzina zwróciła się do niej a nie do organizatora

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2015, o 19:52 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Krzys napisał(a):
Nie jestem jasnowidzem, tylko staram się wyciągać pewne wnioski z ogólnie dostępnych danych. Niestety tracki są już niedostępne i ciężko teraz pokazać moment, w którym najprawdopodobniej wydarzył się wypadek ale jak napisałem wcześniej o 2400 we wtorek prędkość Quarka wyraźnie spadła i zmieniła
I co jakiś Ktoś miał siedzieć przy ekranie i decydować czy ma wysłać pomoc czy nie? Wiesz jak głupie było by takie rozumowanie?
Krzys napisał(a):
M@rku dobrze wiesz, że nie ma możliwości zapewnienia każdemu całkowitego bezpieczeństwa ale: ...
..i wiele innych zabiegów organizacyjnych poprawiających a nie zapewniających bezpieczeństwo.
Z góry przepraszam za słownictwo i myśl nie bardzo pasującą do wątku.
A ja proszę aby wszyscy zaniepokojeni odpierdo... się od mojego bezpieczeństwa! Proszę aby śmierć człowieka nie była pretekstem do nakładania mi kagańca.
Nie wiemy dlaczego Tomek zmarł więc nie wiemy czy nawet natychmiastowa pomoc uratowała by mu życie. Twierdzisz, że udział w regatach go zabił?

Ostatnio edytowano 19 sie 2015, o 20:03 przez Były_User 934585, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor Były_User 934585 otrzymał podziękowanie od: Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2015, o 20:02 

O jakim kagancu mowisz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2015, o 20:03 

Podziękował : 4123
Otrzymał podziękowań: 1972
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
reed napisał(a):

M@rek napisał(a):
Oficjalne regaty takie jak ME, MS itp. organizowane przez kluby zrzeszone w krajowych zwiazkach musza dostosowac sie do tych przepisow. Imptezy takie jak "Polonez" nie i bardzo dobrze bo 3/4 jachtow nie mogloby w nich startowac. A na pewno zadna z setek.

Mareczku...to czysta hipokryzja. Ja rozumiem że PZŻ jest be bo....itd... ale z tego wynika że ISAF też jest be.....i cały sportowy świat żeglarski też jest be...

Wytlumacz mi gdzie w mojej wypowiedzi jest ta hipokryzja ? Dla mnie przepisy ISAF sa jak najbardziej rozsadne, problem w tym ze prywatnych armarorow takich jak ja po prostu nie stac na kupno i odpowiednie wyposazenie jachtow do morskich regat. Plywamy na swoim i za swoje. Sami decydujemy , plynac, czy nie i sami ponosimy tego konsekwencje.

Za ten post autor M@rek otrzymał podziękowania - 2: jgrz, Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2015, o 20:06 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
piotr6 napisał(a):
O jakim kagancu mowisz?
Nie zrozumiesz skoro pytasz. :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2015, o 20:12 

Trochę się robi jalowa dyskusja. Jeśli mówimy o jakiś pretensjach do organizatora to mam jedną. Czyli brak jakichkolwiek komunikatu z jego strony, dla mnie to poważny błąd. Jestem kibicem tych regat i trochę mnie to dziwi i niepokoi

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2015, o 20:38 

Podziękował : 102
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: kj
Jacek Woźniak napisał(a):
I co jakiś Ktoś miał siedzieć przy ekranie i decydować czy ma wysłać pomoc czy nie? Wiesz jak głupie było by takie rozumowanie?
Tylko temu, że jakiś Ktoś siedział przy ekranie i zaczął działać kiedy zaniepokoiło go dryfowanie Quarka i poprosił Gigę aby podpłynęła sprawdzić co się dzieje została uruchomiona akcja SARu jakoś nie widzę w tym nic głupiego. Ponadto również wieczorem we wtorek, przy pierwszych kłopotach Quarka, inna setka Mona została poproszona przez tego Ktosia o sprawdzenia, podpłynęła sprawdziła wszystko było OK. Czy nadal uważasz, że to było głupie rozumowanie.
A ja proszę aby wszyscy zaniepokojeni odpierdo... się od mojego bezpieczeństwa!
Nawet nie mam zamiaru się przy.... do Twojego bezpieczeństwa,nie mówiąc o jakimkolwiek kagańcu na Twoją wolność żeglowania.

Z tezy, że wcześniejsza akcja ratowniczą mogła uratować życie Tomka wycofałem się kilka postów wyżej, przepraszając za nieuzasadnioną interpretację zdarzeń.

Za ten post autor Krzys otrzymał podziękowania - 2: Kurczak, M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2015, o 20:54 

Podziękował : 1364
Otrzymał podziękowań: 1257
Uprawnienia żeglarskie: sternik mieliźniany
Czemu nikt nie zastanawia się co doprowadziło do wypadku, a przekomarzacie się jak powinny zachować się osoby tzw trzecie.
Coś lub ktoś doprowadził do wypadku.
Wyobraźcie sobie że po nieprzespanej nocy jedziemy samochodem zasypiamy i uderzamy w drzewo. Wina chyba nie jest tego kto nas nie uratował :roll:

"Bałtyk nocą skłania do przemyśleń.Ciemno i tylko woda dookoła.Czasem jakieś światełko w oddali, które szybko znika.Szum wiatru w olinowaniu i bulgot wody od dzioba jachtu." cytat z drugiego tomu " Przygód na Morzu"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2015, o 20:55 

Nie zrozumiesz skoro pytasz.

daj mi szansę, ;) tylko nie powtarzaj sloganów o wolności czy własnej odpowiedzialności bo tu raczej wszyscy sie z tym zgadzają

Micubiszi napisał(a):
Czemu nikt nie zastanawia się co doprowadziło do wypadku

bo nie wykluczone,że jest za wcześnie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2015, o 21:04 

Krzys napisał(a):
Tylko temu, że jakiś Ktoś siedział przy ekranie i zaczął działać kiedy zaniepokoiło go dryfowanie Quarka i(...)

Wiesz, Krzysiu, naprawdę rozumiem postawę ludzi starających się uczynić wszystko bezpiecznym. Ja wiem, że oni chcą dobrze. Tylko niestety, nie biorą pod uwagę faktu, że nie są wszechmogący i w związku z tym (pomijając już wolną wolę innych ludzi, którzy mogą mieć inne zdanie na temat tego, co bezpieczne a co nie, a co niesie akceptowalny poziom ryzyka) ich wysiłki są zdane na niepowodzenie.

Czego nie lubię to to, że wysiłki takich ludzi zaowocowały w obecnych czasach powszechnym mniemaniem, że jak coś się stanie to:
A/można było temu zapobiec
B/musi być winny
C/a najlepiej zakazać, a jak się nie da to nakazać (nadzór, zabezpieczenie itd)

Niestety, wszystkie te punkty są fałszywe. Zdarzają się wypadki, nikt nie musi być temu winny a zakazać można wszystkiego a i tak to zależy od człowieka czy będzie to robił czy nie (i całkowicie niezależnie od istnienia czy nie zakazów, nakazów etc).

A sytuacja którą przywołujesz jest o tyle głupia, że ja na ten przykład wielokrotnie staję w dryf żeby coś zrobić, zjeść w spokoju, obejrzeć sobie mapy, zastanowić się czy po prostu odpocząć z mniejszym ryzykiem, że coś mnie rozjedzie. Na szczęście nie mam trackingu, bo rozumiem, że w każdej takiej sytuacji ktoś go oglądający powinien w te pędy dzwonić do SARu....

My recent thought:

Za ten post autor Moniia otrzymał podziękowania - 2: Były_User 934585, zbigandrew
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 sie 2015, o 21:43 

http://www.portalzeglarski.com/news_sai ... ,6096.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2015, o 00:26 

Moniia napisał(a):
A sytuacja którą przywołujesz jest o tyle głupia, że ja na ten przykład wielokrotnie staję w dryf żeby coś zrobić, zjeść w spokoju, obejrzeć sobie mapy, zastanowić się czy po prostu odpocząć z mniejszym ryzykiem, że coś mnie rozjedzie. Na szczęście nie mam trackingu, bo rozumiem, że w każdej takiej sytuacji ktoś go oglądający powinien w te pędy dzwonić do SARu....

Nie Monia... nie głupia ...to były w regaty i albo jedziesz ....albo się wycofujesz informujac organizatora. Organizator twierdził ze własnie ten tracking miał być jednym z elementów bezpieczeństwa regat...

Za ten post autor reed otrzymał podziękowania - 2: Kurczak, M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 sie 2015, o 06:05 

Podziękował : 4123
Otrzymał podziękowań: 1972
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j.
reed napisał(a):
Moniia napisał(a):

Nie Monia... nie głupia ...to były w regaty i albo jedziesz ....albo się wycofujesz informujac organizatora. Organizator twierdził ze własnie ten tracking miał być jednym z elementów bezpieczeństwa regat...

Startowales kiedys w takich regatach ? Nie sadze :) Moge podac pare przykladow ( z Jurkiem Siudym na czele) kiedy z roznych powodow ludzie nie zeglowali aktywnie przez dluzszy czas. No ale zeby to wiedziec trzeba plywac :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 216 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona