Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 14 sie 2025, o 01:16

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 200 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 sty 2016, o 21:36 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 50
Jaromir cena Oleju opałowego spadła o 40 % i to prawda ale jak długo będzie taki tani , drewno o 20 % , węgiel zaczyna tanieć już teraz bardzo dobry ekogroszek można kupić za 850 pln to jest z 15 % niedawno tz rok temu z Juliusz kosztował około 1 000 pln/t
Gaz ziemny kosztuje drogo bo pośrednicy chcą się nachapać to wina państwa że pozwala na takie traktowanie obywateli i jak to się ma do ochrony środowiska .
Fotowoltaika w Polsce nie ruszy jeszcze długo a jak ruszy energia też będzie tańsza . Nikomu u nas nie zależy na tym żeby ruszyły dotacje , dlaczego nie wiem .
Ktoś tam na górze dba o to aby nam się nie żyło lepiej . Prosty przykład jak masz dobrą popłatną pracę i zarabiasz , to nie masz czasu musisz mieć wszystko w automacie nie masz czasu zajmować się tanim opałem domem czy ogrodem . To wtedy to co zarobisz wydasz na ogrzewanie i inne bajery , masz złudzenie że jest Ci lepiej a tu lipa .

Liczy się to ile odłożysz przez rok do skarpety przy normalnym funkcjonowaniu . Ciepło w domu , wczasy , wyjazdy na ryby czy inne uciechy :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 sty 2016, o 22:20 

Podziękował : 1719
Otrzymał podziękowań: 1773
Uprawnienia żeglarskie: samowodniak flisaczy
tabor napisał(a):
Fotowoltaika w Polsce nie ruszy jeszcze długo a jak ruszy energia też będzie tańsza . Nikomu u nas nie zależy na tym żeby ruszyły dotacje , dlaczego nie wiem .

Tabor, a pomyśl, jak może być tańsze coś, do czego trzeba dopłacać, aby się opłaciło..? :-D
Jak dotąd produkcja prądu z "darmowej energii słonecznej" jest kilka razy droższa niż z węgla. I na przykład w Polsce, gdybyśmy przestawili się na fotowoltaikę od jutra, płaciłbyś za kilowatogodzinę nie jak dziś, pi razy oko 50 groszy, tylko jakieś 2 złote. Czaisz różnicę? :-D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2016, o 01:14 

Podziękował : 355
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
tabor napisał(a):
Gaz ziemny kosztuje drogo bo pośrednicy chcą się nachapać

Jeśli gaz ziemny kosztuje drogo to jak skomentujesz cene 10,55 / m. sześć propanu w firmie www.gaspol.pl ?
Jest to niestety monopolista na naszym lokalnym rynku a na gaz ziemny nie mam szans ze względu na lokalizację domu.
Kupowanie u innego dostawcy tez nie wchodzi w rachubę ze względu na zapisy w umowie z gaspolem na dostarczanie gazu.
Zostaje mi inne źródło ciepła a firme gaspol zostawię sobie jako zabezpieczenie.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2016, o 22:10 

Podziękował : 12
Otrzymał podziękowań: 50
Alterus żyje już trochę i nie słyszałem aby obecni giganci energetyczni zbudowali jakąś elektrownię czy to wodną czy elektrociepłownie . Niby modernizują lub unowocześniają ale nie budują nowych , dlaczego bo się dla nich liczy( bo też im by się nie opłaciło ) to co od nas wyciągną z abonamentów za liczniki i dziwne rozliczenia na fakturach których połowa ludzi nie rozumie . Bazują na komunistycznych elektrociepłowniach bo wykupili ich za grosze.
Niech teraz wybudują zobaczymy ile kosztował by 1 kWh , tak to się ma do obecnych inwestycji np;fotowoltaicznych .
Wystarczy mi jak wybudowali autostrady - najdroższe w UE opłaty nie licząc ile my zarabiamy x mniej .
Wracamy do tematu - pompa ciepła .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2016, o 22:24 

tabor napisał(a):
i dziwne rozliczenia na fakturach których połowa ludzi nie rozumie .

Bo trzeba podpisać umowę na comiesięczne rozliczanie za bieżąco zużyty prąd bez idiotycznych faktur prognozujących zużycie gdzieś w przyszłości.
Prosta piłka - co miesiąc przychodzi inkasent spisuje licznik a dystrybutor wystawia fakturę.
Właśnie tak podpisałem nową umowę.
Miałem dość nieczytelnych umów przedpłatowych ...
Wróćmy jednak do pomp ciepła.
Moja przez te kilka dni od jej założenia ciągnie ok. 1 kWh a grzeje całkiem nieźle.
Fakt - całego domu nie wygrzeję ale bardzo spadło mi zużycie drogiego propanu.
Jak tak dalej pójdzie to sumaryczne koszty prądu i propanu powinny spaść mi o jakieś 50 % w stosunku do dotychczasowych obciążeń.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Ostatnio edytowano 7 sty 2016, o 22:28 przez bury_kocur, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 sty 2016, o 22:26 

Podziękował : 503
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: Wszystkie jakie mam, kupiłem sam...
I tak trzymać. Cieszę się że osiągnąłeś założony/spodziewny cel.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2016, o 05:00 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
tabor napisał(a):
... ziemny kosztuje drogo bo pośrednicy chcą się nachapać...

Nie pisałem o chapaniu nic.
Pisałem, że artykuł, ten z którego cytaty i tabelki tu stronę wcześniej wstawiłeś, stwierdza, że w cenach 2013, ogrzewając dom niemal identyczny jak mój, kotłem identycznym jak mój - trzeba było zapłacić za ogrzewanie gazem ponad 30% więcej, niż ja w rzeczywistości zapłaciłem - też w 2013.
I piszę, że artykuł kalkulując koszty produkcji domowego podgrzewania wody użytkowej nie zajmuje się ogóle tym, czy w domu ciepłej wody używają dwie, czy może dwadzieścia dwie osoby.

Ergo - piszę jedynie o tym, że cytujesz jakiś całkiem do dupy artykuł...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2016, o 08:00 

Jaromir napisał(a):
piszę jedynie o tym, że cytujesz jakiś całkiem do dupy artykuł...

Artykuł jak artykuł, pokazuje średnią pozwalającą nieco zorientować się komuś, kto dotąd nie miał czasu albo ochoty zgłębiać niuanse ogrzewania. Mniej więcej obrazuje koszty związane z ogrzewaniem w zależności od rodzaju użytego paliwa i uzbrojony w taką wiedzę świeżo upieczony inwestor wprawdzie i tak ulegnie argumentacji pierwszego, byle wygadanego pracownika firmy instalacyjnej dowolnego systemu, będzie jednak miał szansę przynajmniej w połowie zrozumieć o czym mowa. :-D
Do wskazanych przez Ciebie słabych punktów tej pobieżnej analizy bez trudu można dopisać jeszcze z dziesięć i to "na szybko". Ale po co? I tak bardziej szczegółowe założenia opłaca się robić do konkretnych budynków, preferencji użytkowników, czy dostępności danego paliwa.
Morał taki, że bardzo ostrożnie należy podchodzić do podobnych publikacji, nie tylko tej jednej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 sty 2016, o 18:40 

Alterus napisał(a):
I tak bardziej szczegółowe założenia opłaca się robić do konkretnych budynków, preferencji użytkowników, czy dostępności danego paliwa.
Morał taki, że bardzo ostrożnie należy podchodzić do podobnych publikacji, nie tylko tej jednej.

No... rację masz, jak najbardziej. :roll:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lut 2016, o 00:21 

Witam
Jako,że dziś mija pierwszy pełny miesiąc korzystania przeze mnie z pompy ciepła (wykorzystywanej dla ogrzewania budynku) mogę na szybko pokusić się z próbą oceny kosztów energii ponoszonych przez ostatni miesiąc dla celów ogrzewania domu oraz ogrzewania ciepłej wody użytkowej
Od trzech lat prowadzę bardzo dokładne "słupki" zużywanego prądu i gazu w domu.
Przez ostatni miesiąc ogrzewałem dom tylko założoną pod koniec grudnia powietrzną pompa ciepłą.
Znaczy wyłączyłem całkowicie piec gazowy dla funkcji ogrzewania domu a pozostawiłem go tylko dla funkcji podgrzewania ciepłej wody użytkowej.
Dla opcji cwu wyłączyłem także "automat" a załączam podgrzewanie ciepłej wody w sterowniku pieca "ręcznie" - znaczy wodę ową podgrzewam tylko dla dokładnie określonego przedziału czasu, kiedy faktycznie potrzebuję mieć ową ciepłą wodę.
Nie wnikając w konkretne kwoty - sumując ponoszone w miesiącu styczniu koszty prądu (dla pompy ciepła) oraz koszty gazu (propan) - dla podgrzewania cwu - mogę powiedzieć, że przy zachowaniu w/w reżimu korzystania z wymienionych nośników energii - przy ustawieniu temperatury nawiewu powietrza w domu z pompy ciepła na poziomie 24 st.C - osiągnąłem miesięczną obniżkę sumarycznych kosztów prądu i gazu na poziomie 45 % w porównaniu z kosztami tych samych nośników energii z trzech ostatnich miesięcy stycznia lat 2013, 2014 i 2015.
To tak na szybko.
Dokładniejsze - w dłuższym przedziale czasu (12 m-cy) - takie wyliczenie sumarycznych kosztów energii podejmę się wykonać za rok - po zsumowaniu pełnych 12 miesięcznych poniesionych kosztów.
Niemniej na dziś - jeżeli by przyjąć ostatni miesiąc jako okres reprezentatywny (bo w sumie czemu nie) to osiągnięte oszczędności wyglądają na obiecujące.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lut 2016, o 01:14 

Podziękował : 776
Otrzymał podziękowań: 90
Jakie miales srednie temperatury w wyzej uwzglednionych latach?/2013-15/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lut 2016, o 02:04 

bury_kocur napisał(a):
osiągnąłem miesięczną obniżkę sumarycznych kosztów prądu i gazu na poziomie 45 %

Tak, przy Twojej, księżycowej cenie gazu - to bardo możliwe.
Warto jednak by ci, co za gaz płacą cztery razy mniej od Ciebie dobrze sobie policzyli, zanim wtopią pieniądze w instalację pompy ciepła...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lut 2016, o 05:51 

Podziękował : 461
Otrzymał podziękowań: 482
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
bury_kocur napisał(a):
Witam
Mam pytanie do Szanownej Gawiedzi czy ktoś z naszych żeglarzy ma doświadczenie w instalacji i eksploatacji domowej powietrznej pompy ciepła ?
Szczególnie interesują mnie faktyczne (a nie teoretyczne) koszty eksploatacji takiej pompy w funkcji uzyskiwanych efektów.
Z góry dzięki za pomoc.
Pzdr
Kocur

Kocur zaraziłeś mnie :mrgreen: .Tydzień temu założyłem to cudo techniki. W ciagu dnia coś napiszę na ten temat.

Pierwsza noc po instalacji i nie zamarzłem :rotfl:.Wszystkie inne zródła ciepła wyłączone .

Parametry pompy: A++ chłodzenie/A+ grzanie. Moc pobierana przez ustrojstwo 1440 W w trybie Heat.

-- mniej niż minutę temu --

nie dopisałem najważniejszego : pompa- powietrze/powietrze

Załączniki:
20160123_034234_resized.jpg
20160123_034234_resized.jpg [ 336.24 KiB | Przeglądane 7094 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lut 2016, o 08:28 

jedrek napisał(a):
akie miales srednie temperatury w wyzej uwzglednionych latach?/2013-15/

Chodzi Ci o temp. zewnętrzne czy wewnętrzne w domu ?
Co do temeratur zewn. to takich notatek niestety nie mam ...
Ale chyba styczeń od stycznia jakoś drastycznie w naszym klimacie się nie różnie ..
Miesiąc to jeszcze za krótko na dokładne wyrokowanie - myślę, za za rok będę mógł powiedzieć coś konkretniej.
A wewnątrz jakoś póki co bez specjalnych różnic.
Na dolnej kondygnacji, tam gdzie mam założony nawiew mam 22-23 s.C
Na górnej kondygnacji 20 st.C.

Jaromir napisał(a):
przy Twojej, księżycowej cenie gazu - to bardo możliwe.
Warto jednak by ci, co za gaz płacą cztery razy mniej od Ciebie dobrze sobie policzyli, zanim wtopią pieniądze w instalację pompy ciepła...

Do pewnego momentu masz trochę racji.
Z moich Jarek wyliczeń wychodzi mi, że przy cenie za gaz do ok. 5 zł/m.sześć. nie opłacałoby mi się instalować tej pompy.
Ale tani gaz ziemny mam w odległości kilkuset metrów i póki co nie mam co a niego liczyć.
A propanu jakoś nikt nie kwapi mi sie przywieść taniej.
Także na razie wychodzi sporo taniej.

markrzy napisał(a):
pompa- powietrze/powietrze

Czyli taka sama jak u mnie - ciekaw jestem Twoich obserwacji kosztów ogrzewania obecnych i dotychczasowych.
Mam kilka pytań:
jak duży masz dom ?
Jedno czy dwukondygnacyjny ?
Gdzie założyłeś jednostkę wewnętrzną ?
Pzdr
Kocur

-- 1 lut 2016, o 09:04 --

Słuchaj - jeszcze jedno pytanie.
Na ty wskaźniku masz zewnętrzną temperaturę minus 14,5 st.
Gdzie dziś w Polsce było w nocy tak zimno ?
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lut 2016, o 10:35 

bury_kocur napisał(a):
Gdzie dziś w Polsce było w nocy tak zimno

Okolice Zwardonia. Ja mam domek położony na końcu doliny na S zboczu/ 650 m npm/. Zawsze mam temperaturę zewnętrzną wyższą o ok 5-7 stopni niż w dole doliny. Tego dnia w wiosce na dole było ok - 20 stopni nad ranem. Resztę opiszę póżniej.

bury_kocur napisał(a):
Gdzie dziś w Polsce było w nocy tak zimno

masz datę na wyświetlaczu/23.01.2016- 3.42h w nocy , wtedy był robiony pomiar temperatury. To było ponad tydzień temu. Wstałem w nocy sprawdzić czy jeszcze nie zamarzłem :mrgreen:

bury_kocur napisał(a):
Mam kilka pytań:
jak duży masz dom ?
Jedno czy dwukondygnacyjny ?
Gdzie założyłeś jednostkę wewnętrzną ?

Domek letniskowy 180 m2, 4 kondygnacje. Jednostka wew. założona centralnie w głównym otwartym pomieszczeniu 55 m2- wysokośc 2.7m.

Ogrzewanie do tej pory było realizowane przez piec co na olej opałowy/ włączany przez gsm / tylko po to ,aby przyjeżdżać do ciepłego domu . Następnie odpalałem kominek i grzejnik konwekcyjny 2000 W./ po wyjeździe z domu grzejnik zostawiany na 750W w trybie nofrost/
Od dłuższego czasu nosiłem się z zamiarem zamontowania pompy ciepła . Założony przez Ciebie wątek na forum zmobilizował mnie dodatkowo.
Przeglądnąłem ofertę chyba wszystkich producentów . Najkorzystniej cenowo wypadały chińskie wyroby i co mnie zastanowiło , one były z najlepszymi parametrami
COP, SEER, SCOP. Nie mogłem pojąć jak to jest , że firmy takie jak Samsung, LG,Hitachi itp , mimo , że droższe nie są w stanie dostarczyć inwerterów o porównywalnych parametrach.Zadałem sobie trochę trudu i sprawdziłem firmy Gree/ made in China/ oraz Rotenso/ designed in Japan/ polecane przez monterów jako w miarę tanie i o super parametrach. W polskich katalogach tych firm - sprzęt bliski moim wyidealizowanym wymaganiom. No to zacząłem szukać danych u producentów, a potem u importerów. Co się okazało. Wyśrubowane parametry występują tylko w polskich katalogach.Nigdzie indziej w Europie nie są powielane te dane . Dodatkowo"japońska" firma ROTENSO chyba istnieje tylko w papierach polskiego importera.Mimo mych monitów importer nie ustosunkował się do zarzutów i konsekwentnie wysyłał mnie do danych prezentowanych na własnej stronie :rotfl: Poprosiłem polskich importerów o DTR-ki . Długo zwlekali , ponaglałem, aż w końcu wysłali mi na inne produkty niż oczekiwałem. Oczywiście parametry były do d.
W związku z powyższym wybrałem Samsunga- 5 lat gwarancji ,a nie 3 lata jak China .Sterowanie przez apkę w telefonie. Super bajer.
Jeśli chodzi o rentowność inwestycji to nawet nie mam co liczyć. Proste jak drut.
Obecnie grzanie grzejnikiem konwekcyjnym: współczynnik COP=1,
Inwerter Samsunga SCOP= 4,0./ sezonowy współczynnik/. Grzanie do -15 stopni /ale ile takich dni jest w roku?????/ . Dodam jeszcze kolejny czynnik , który zadecydował o finalnym wyborze- głośność jednostki wew- od 16 dB!!

a tak wygląda sterowanie klimą przez androida.

Załączniki:
Komentarz: tak wygląda aplikacja na androida do sterowania klimą.
aplikacjaandroid.jpg
aplikacjaandroid.jpg [ 29.12 KiB | Przeglądane 7008 razy ]
20160123_111803_resized.jpg
20160123_111803_resized.jpg [ 147.75 KiB | Przeglądane 7023 razy ]
20160122_163759_resized_1.jpg
20160122_163759_resized_1.jpg [ 106.98 KiB | Przeglądane 7023 razy ]
20160122_141046_resized_3.jpg
20160122_141046_resized_3.jpg [ 169.98 KiB | Przeglądane 7023 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lut 2016, o 13:30 

Podziękował : 776
Otrzymał podziękowań: 90
Oczywiscie zewnetrzne/u mnie po prostu srednie temperatury miesiaca sa podawane .Dlatego pytam a skoro na zewnatrz/temp./nie dostrzegasz roznicy z poprzednimi latami to jest dobrze/tak jak piszesz/.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lut 2016, o 15:15 

markrzy napisał(a):
Inwerter Samsunga SCOP= 4,0./ sezonowy współczynnik/. Grzanie do -15 stopni /ale ile takich dni jest w roku?????/ . Dodam jeszcze kolejny czynnik , który zadecydował o finalnym wyborze- głośność jednostki wew- od 16 dB!!

Ja wybrałem Fujitsu model ASYG14LMCB
Producent w katalogu pisze tak:
SCOP - 4,1
Wydajność grzania -5,4(1,1 do 6,0) kW
Moc elektryczna -pobór - grzanie - max 1,56 kW
Moc obliczeniowa grzania przy minus 10 st. C - 4,5 kW a przy minus 15 - 3,89 kW.
Ile ma dB jednostka wewnętrzna nie piszą ale w trybie AUTO chodzi cicho.
Co do kosztów - właśnie mi przysłali fakturę za prąd za okres od 07 stycznia do 20 stycznia (taki rachunek wyrównawczy od daty zmiany licznika na dwutaryfowy do dnia normalnego comiesięcznego odczytu).
I za te dwa tygodnie (to były to największe póki co chłody u nas) cały prąd na cały dom wraz o ogrzewaniem wyliczyli mi na 258 zł.
Uważam, że to bardzo dobry wynik i póki co (odpukać) jestem z tego grzania bardzo zadowolony.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lut 2016, o 15:28 

Moj model: / podobnie parametry wybraliśmy/ :mrgreen:
Klimatyzator ścienny Samsung inverter Seria Premium AR18HSSDBWKNEU/X, moc chł. 5,00kW moc grz. 6,00kW

Napisz na priv ile cię skasowali z montażem.

bury_kocur napisał(a):
przy minus 15 - 3,89 kW

ciekaw jestem jaka jest moc grzewcza Twojego przy tych deklarowanych -25 stopniach :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lut 2016, o 17:46 

markrzy napisał(a):
ekaw jestem jaka jest moc grzewcza Twojego przy tych deklarowanych -25 stopniach

Tego nie mogę znaleźć. :-(
Masz koszty na PW.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowanie od: markrzy
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lut 2016, o 18:09 

Gdyby dopływ powietrza do takiej pompy był uprzednio ogrzewany powietrzem uchodzącym z wentylacji, sprawność znacznie by skoczyła. Czyli połączenie tej pompy z wymuszoną wentylacją byłoby wskazane.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lut 2016, o 18:16 

Alterus napisał(a):
Gdyby dopływ powietrza do takiej pompy był uprzednio ogrzewany powietrzem uchodzącym z wentylacji, sprawność znacznie by skoczyła. Czyli połączenie tej pompy z wymuszoną wentylacją byłoby wskazane.

u nas jest przepływ powietrza w jednostce zew. ok 1000m3/h. Obawiam się , że przy takim rozwiązaniu wyssałbym z domu całe powietrze kilkakrotnie w ciągu godziny :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lut 2016, o 21:07 

Markrzy, ale przecież nie na zasadzie zasysania z domu! :-D
Uchodzące powietrze tylko ogrzewałoby wymiennik którym napływałoby powietrze do pompy. Bezpośrednio i tak nie można, bo zaszroniłbyś natychmiast pompę. Powietrze z wentylacji zawiera dużo wody.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lut 2016, o 21:32 

U mnie pracowała klima na razie tylko jedną noc przy - 14,st. a i tak co godzinę się automatycznie odszraniała . Sporo lodu było rano pod klimą

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lut 2016, o 21:59 

markrzy napisał(a):
przy - 14,st. a i tak co godzinę się automatycznie odszraniała . Sporo lodu było rano pod klimą

To tak samo jak i u mnie.
W tej chwili pompa cichutko pracuje praktycznie non stop.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lut 2016, o 22:06 

A to są straty. I nie wiadomo, czy w tych pięknych wyliczeniach prezentowanych na folderkach uwzględnione.
Jakby nie patrzeć ogrzewanie pompą ciepła będzie zawsze tańsze, ale w porównaniu do ogrzewania elektrycznego. Przy innych paliwach trzeba liczyć, co wcale nie takie łatwe (przed zakupem ;-) ), bo co dają podawane parametry, jeśli nie określono dokładnie warunków testów?
Jeśli porównać pompę o maksymalnym zapotrzebowaniu mocy 1kW z taką samą grzałką, w najlepszym razie zyskamy ok. 5kW "gratis", ale taka sprawność (500%, jakby to nie brzmiało) wymaga dodatnich temperatur na wlocie, niewiele niższych od tych panujących w pomieszczeniu które ogrzewamy. W miarę zwiększania się różnicy temperatur wewnątrz/zewnątrz, ilość dostarczanego ciepła spada i w jakimś momencie sprawność pompy spada do zera. Czyli zwykła grzałka zacznie być bardziej opłacalna. :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lut 2016, o 22:08 

Kupilem wczoraj 3mb kabla grzewczego /25W/metr/,ktory umieszczę w rurce odprowadzajacej skropliny z jednostki zewnętrznej poza balkon i problem zniknie.
Alterus_ ja tam w górach nie mam wyboru :albo olej opałowy, który sam muszę przewozić i przelewać do zbiornika lub prąd. W rezerwie mam trochę swierka, którego trzeba najpierw z lasu ściągnąć, a potem porąbać :evil: poukładać, wysuszyć . Z takim domkiem jest prawie tyle samo roboty co z własnym jachtem :rotfl:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 lut 2016, o 23:35 

Alterus napisał(a):
w jakimś momencie sprawność pompy spada do zera.

Ale to sie dzieje dopiero gdzieś między minus 15 a minus 20.
Wg moich obserwacji jeszcze przy minus 15 COP > 1.
Znaczy pompa większą mocą grzała niż pobierała z sieci.

markrzy napisał(a):
ja tam w górach nie mam wyboru :albo olej opałowy, który sam muszę przewozić i przelewać do zbiornika lub prąd. W rezerwie mam trochę swierka, którego trzeba najpierw z lasu ściągnąć, a potem porąbać :evil: poukładać, wysuszyć . Z takim domkiem jest prawie tyle samo roboty co z własnym jachtem

Co do tego ostatniego stwierdzenia to zaryzykuję stwierdzenie, że z jachtem jest jednak mniej roboty niż z domem.
A co do reszty to aż tak źle to u mnie na wsi nie jest ale wybór też mam niewielki.
Albo propan za wściekłe pieniądze, albo prąd albo drewno.
Propan "ćwiczyłem" trzy pełne lata i mam dość żerowania na mnie przez dystrybutorów tego gazu.
Prąd wiadomo ile kosztuje a drewno jest wprawdzie tańsze ale mocno upierdliwe w całości korzystania z kominka.
Więc póki co korzystam od ponad miesiąca z pompy ciepła bo jest zwyczajnie tańsza zdecydowanie od propanu a w najzimniejsze dni wspomagałem się trochę kominkiem.
I wychodzi mi dużo taniej niż ten cholerny propan nawet liczony po 5 zł /m. sześć.
A nas w okolicy pazerni dostawcy gazu kasują jeszcze drożej bo liczą sobie po 10,5 zł/m.sześć :-(
Więc powiedziałem sobie, że nie będę im płacił i tyle.
Pzdr
Kocur
ps. a gazu ziemnego cholera nie chcą nam dociągnąć :evil: a to byłoby najtaniej...

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2016, o 02:38 

bury_kocur napisał(a):
tani gaz ziemny mam w odległości kilkuset metrów i póki co nie mam co a niego liczyć.

To pecha masz... albo genius loci taki
U mnie "na hektarach" pod Gdańskiem jest ca 200m do sieci - i głównej drogi. Jak sąsiad vis a vis zaczął budowę to złożył "zapotrzebowanie" u dystrybutora w Żukowie i gaz miał na działce w 3 miesiące później - całkiem bezkosztowo. Jedyną dodatkową formalnością był mój podpis, jako właściciela sąsiedniej nieruchomości - pod ogólnikową deklaracją, że kiedyś w przyszłości mam zamiar z gazu korzystać, ale bez żadnych dat czy zobowiązań.

BTW -aż trochę sąsiadowi tej dzisiejszej łatwości przy doprowadzaniu gazu zazdrościłem, bo jak walczyłem z doprowadzeniem do naszych działek wody i prądu - to było to zdecydowanie bardziej czaso i stresogenne... :-?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2016, o 19:13 

Podziękował : 503
Otrzymał podziękowań: 325
Uprawnienia żeglarskie: Wszystkie jakie mam, kupiłem sam...
No to bądź zadowolony i cieszę się że teoria wyszła w praktyce. Dla porównania, u mnie wyszło za miesiąc styczeń cyrka 340zł za gaz (jak pamiętasz tylko grzanie) i 217zł za prąd (z płytą i piekarnikiem). Wypada się cieszyć. I nie ma problemów z dokładaniem do pieca czy kominka - pełna wygoda i komfort. Wracasz do domu i przyjemnie. Tak trzymać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 lut 2016, o 19:47 

Ognisty Szkwał napisał(a):
Dla porównania, u mnie wyszło za miesiąc styczeń cyrka 340zł za gaz (jak pamiętasz tylko grzanie) i 217zł za prąd (z płytą i piekarnikiem).

Paweł - jeżeli za dwa zimne tygodnie za prąd dostałem rachunek 258 zł to jest naprawdę dobrze.
Bo to - oprócz ogrzewania - są koszty płyty grzejnej, pralki, lodówki, zamrażarki, zmywarki, oświetlenia i paru innych odbiorników prądu, które statystycznie dotąd generowały koszty rzędu 200 zł/m-c.
A tu za miesiąc z pompą ciepła ogrzewającą cały dom wychodziłoby ok. 550 zł...
Do tego muszę doliczyć jednak ok. 200 zł za ten cholerny propan (wraz z dzierżawą zbiornika) na c.w.u. bo tego pompą powietrzną nie wygrzeję ale to daje mimo wszystko w okresie grzewczym koszt sumaryczny tylko ok. 750 zl.
To jest Paweł naprawdę cena OK.
Bez pieprzenia z węglem, ekogroszkiem i innymi "wynalazkami" XXI w. :rotfl:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 200 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona