Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 3 sie 2025, o 18:13

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 maja 2011, o 22:13 

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Witam,
Jestem nowy na forum, tzn. od dłuższego czasu wertuje wątki i szukam co powinienem zrobić... niestety nie potrafię znaleźć podobnego przypadku.
Opiszę moja sytuację.
Nie posiadam żadnych patentów, żegluję w Irlandii m.i. na jeziorze Lough Dergh wraz z znajomym Irlandczykiem od dłuższego czasu i myśle o zakupie własnego jachtu. Czy potrzebne mi są patenty, uprawnienia do pływania na wodach w odległości >200mil od brzegu na oceanie w celach rekreacyjnych lub w innych regionach świata własnym jachtem? Chodzi mi o formalności. Z rozmów z znajomym, twierdzi, że nic nie musi posiadać. Jak to jest w rzeczywistości? A jeżeli jest "patent" jest niezbędny, to o jaki warto się postarać?
Proszę o konkretne odpowiedzi nie podszyte szyderczą nutą. :)
Dziękuje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 maja 2011, o 22:29 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
slesiczka napisał(a):
Chodzi mi o formalności.
Jeśli chodzi o formalności, to do rekreacyjnego żeglowania na własnym jachcie pod irlandzką banderą, trochę ich potrzeba, ale nie ma wśród nich patentu.

Czy byłem wystarczająco mało szyderczy? :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 maja 2011, o 22:43 

Nie miałem na myśli takiej "szyderczości" :) Po przeczytaniu wielu wątków na (na tym i nie tylko) forach moge stwiedzić, że Twoja wypowiedź nie ma jej znamion, a co najwyżej prowokuje do kolejnych pytań.
A zatem, jak to się ma do ubezpieczeń i tym podobnych formalności, rejestracji łodzi..., opłat, itd.. Może ktoś już to przeżył i może się swoją wiedzą podzielić?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 maja 2011, o 23:20 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
slesiczka napisał(a):
Po przeczytaniu wielu wątków na (na tym i nie tylko) forach
Po przeczytaniu wielu wątów, zauważyłeś zapewne, że tylko na tym forum młodzi użytkownicy mają przerąbane :-) Szyderstwa, czepialstwo, dokuczanie i takie inne :-)

O zobacz sam:
slesiczka napisał(a):
Twoja wypowiedź nie ma jej znamion, a co najwyżej prowokuje do kolejnych pytań.
A zatem, jak to się ma do ubezpieczeń i tym podobnych formalności,
Szyderstwo ma się nijak do innych formalności. Podobnie prowokacja do kolejnych pytań - też nie powoduje wzrostu formalności.

:-)

Generalnie na łódkach innych niż polskie, białoruskie i kanadyjskie (i kilka innych krajów mniej znanych) konieczne kwity to dokument rejestracyjny zwany też "patentem flagowym". Jak to jest załatwiane w Irlandii nie wiem - pewnie na podobieństwo UK jakoś bezproblemowo, do tego jeszcze rejestracja statkowej stacji nadawczej (chyba bez radia nie popłyniesz?!) i odpowiednie dla rodzaju stacji błogosławieństwo radiowe użytkownika nazywane w żegludze przyjemnościowej SRC lub LRC.

Ubezpieczenia nie są obowiązkowe, ale ich brak może powodować komplikacje, gdy chciałbyś wejść do marin wymagających takowego kwita.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 maja 2011, o 23:44 

Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
slesiczka napisał(a):
A zatem, jak to się ma do ubezpieczeń i tym podobnych formalności, rejestracji łodzi..., opłat, itd..
Nie sądzę, żeby ktoś na tym forum mógł Ci odpowiedzieć. Bogiem a prawdą - Tobie łatwiej się o tym dowiedzieć w Irlandii. Zapytaj pierwszego z brzegu żeglarza-Irlandczyka, jakie są potrzebne papiery do pływania na własnym jachcie. Po morzu, bo na śródlądziu, gdzie pływasz, może być inaczej.
A zagranicą będziesz miał tak samo, bo w tym przypadku obowiązuje prawo bandery.

O co powinieneś pytać?

1. Czy pływanie na własnym jachcie (konkretna długość) wymaga certyfikatu kompetencji (nie pytaj o patent, bo mogę nie zrozumieć o co Ci chodzi :D )
2. Czy jest wymagany certyfikat rejestracyjny jachtu (sądzę, że tak)
3. Czy jest wymaganie ubezpieczenie.
4. Czy wymagana jest UKF-ka?
5. Czy przy pływaniu "dalekosiężnym" (powyżej 200 mil) jest wymagana radiostacja pośredniofalowa (HF)?

Jeśli na pytania 4 i/lub 5 odpowiedź będzie negatywna, radzę Ci, mimo to, zabrać na pokład takie urządzenia. Wówczas jednak będziesz musiał uzyskać SRC lub LRC. Nie są to wymogi irlandzkie, lecz genewskiej Unii Telekomunikacyjnej. Radiostacje muszą być zarejestrowane. Możesz ich używać nielegalnie, ale musisz być tego świadomy.
Zagranicą: W wielu krajach (marinach) są wymagane UKF-ki (a więc i SRC) i polisa ubezpieczeniowa (głównie OC). W wielu krajach pozaeuropejskich miejscowa władza dostaje sraczki, jak nie pokażesz dowodu odprawy celnej (clearence) z kraju poprzedniego.

Nie traktuj tego jako złośliwość, ale mnie, siedzącemu w Polsce, nie przyszłoby w ogóle do głowy, żeby pytać na forum irlandzkim (francuskim, włoskim, niepotrzebne skreślić), jakie papiery muszę mieć, żeby pływać pod polską banderą.

Chyba, że masz zamiar kupić łódkę i zarejestrować ją w Polsce (z Twojego postu nie wynika ani jedno ani drugie). Jeśli tak, to mam dla Ciebie tylko jedną radę: nie rób tego :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 maja 2011, o 23:57 

Podziękował : 1338
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
slesiczka napisał(a):
Z rozmów z znajomym, twierdzi, że nic nie musi posiadać. Jak to jest w rzeczywistości? .

Spytaj innego znajomego Tambylca.... Oni czesto wiedza lepiej.
Catz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2011, o 01:18 

Podziękował : 1634
Otrzymał podziękowań: 2386
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
slesiczka napisał(a):
żegluję w Irlandii

Rzuć okiem ;) tu ... http://www.cruisersforum.com/forums/f17 ... 11895.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2011, o 02:13 

Podziękował : 140
Otrzymał podziękowań: 84
Zbieraj napisał(a):
Nie sądzę, żeby ktoś na tym forum mógł Ci odpowiedzieć. Bogiem a prawdą - Tobie łatwiej się o tym dowiedzieć w Irlandii. Zapytaj pierwszego z brzegu żeglarza-Irlandczyka
I miło by było, jak byś o tym tu napisał. Serio.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2011, o 12:59 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
uwaga szyderstwo :
zadzwoń do PZŻ tam sie wszystkiego dowiesz

:D :D :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2011, o 17:01 

Dziękuje za rady,
Łódka na pewno nie będzie rejestrowana w Polsce, to ze względu na mój pobyt w Irlandii.
Na pewno popytam, także jak będe miał jakiekolwiek informacje to je załącze.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2011, o 21:11 

Podziękował : 15
Otrzymał podziękowań: 36
Uprawnienia żeglarskie: Żeglarz
slesiczka,
co do rejestracji jachtu, na Twoim miejscu zaczal bym tutaj:
http://www.transport.ie/maritime/overwiew.aspx
wyslij do nich maila z zapytaniem: info@transport.ie

A o uprawnieniach, wszystko jest tutaj:
http://www.sailing.ie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2011, o 21:33 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
hm, moim zdaniem lepiej tutaj:
http://www.sailing.ie/Cruising.aspx

Irish Sailing Association napisał(a):
(...)
ISA now issues the International Certificates for Operators of Pleasure Craft, commonly known as the International Certificate of Competency or ICC.
The certificate, issued on behalf of the Irish Government and according to criteria laid down by the United Nations, is of use to Irish nationals and residents wishing to use their own or chartered boats outside of Ireland in one the many countries that require some form of certificate of competency from people using pleasure boats.(...)

Z tego wynikałoby (podkreślenie moje), że na własnych wodach mają dokładnie takie samo podejście jak w UK, co akurat mało dziwi. Na pewno musisz zarejestrować jacht, przy wypływaniu poza wody terytorialne i odwiedzaniu innych państw jest to konieczne. Nie powinno być bardzo kłopotliwe, na stronie masz link więc sobie poczytaj.

aha, a tutaj: http://www.sailing.ie/Training/SailingYacht.aspx
masz opis tego, co możesz (możesz, nie musisz) zrobić z żeglarskich certyfikatów w Irlandii. Zasadniczo kalka RYA, prawdopodobnie zakres też dokładnie taki sam. Co jakoś nie dziwi, mimo, że oni twardo się odcinają od Królestwa... :D

Miłej lektury, jak już przebrniesz przez to wszystko praktycznie to prosimy o relację. Aha, najlepiej po prostu zadzwoń do nich i wypytaj. Będzie szybciej :)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2011, o 22:10 

Podziękował : 15
Otrzymał podziękowań: 36
Uprawnienia żeglarskie: Żeglarz
Moniia napisał(a):
Zasadniczo kalka RYA, prawdopodobnie zakres też dokładnie taki sam. Co jakoś nie dziwi, mimo, że oni twardo się odcinają od Królestwa... :D

Moniia, walczymy na kazdym froncie,
dlatego:
jezdzimy lewa strona
mamy dwa krany (jeden parzy dlugi chlodzi)
jemy w cheepersach
mowimy po angielsku hehehehe sorry ze offtopowo ale ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 2 maja 2011, o 22:20 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
no, Ty lepiej uważaj, bo będziemy na forum mieć wojnę irlandzko-angielską, ja rojalistka zatwardziała jestem..
A poważnie, to wiek jeszcze nie minął od kiedy nie jesteście w Zjednoczonym Królestwie, więc nic nie dziwi...

ps. a dwa krany bardzo lubię :)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem