Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 10 gru 2019, o 20:02




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 281 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 gru 2019, o 13:00 

Dołączył(a): 7 maja 2013, o 08:14
Posty: 1304
Podziękował : 215
Otrzymał podziękowań: 141
Uprawnienia żeglarskie: sj
Marian J. napisał(a):
Tak należy liczyć. Na pierwszym załączniku który powyżej zamieściłeś masz napisane:"Ciśnienie o którym mówimy to ciśnienie powyżej atmosferycznego..."


Masz rację, stoi jak wół. Czytałem "po łebkach" :oops:

emeryt


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 gru 2019, o 17:25 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 sie 2010, o 05:58
Posty: 2355
Podziękował : 283
Otrzymał podziękowań: 514
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Proponowałbym zrobić takie doświadczenie. W dużym otwartym garnku zagotowałbym wodę i potem gotował przez jakiś czas. A następnie wycelowałbym tym termometrem bezdotykowym w ściankę tego garnka. Jak wiadomo woda wrze w temperaturze 100 stopni Celsjusza i można by darować sobie mierzenie tej temperatury. Chyba że masz taką możliwość i dokładny termometr. Natomiast temperatura ścianki garnka da nam obraz czy występuje spadek temperatury na zewnątrz naczynia a jeżeli tak to jak on jest duży. I przez analogię można by oszacować jak to może wyglądać w przypadku szybkowara.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 gru 2019, o 20:41 

Dołączył(a): 7 maja 2013, o 08:14
Posty: 1304
Podziękował : 215
Otrzymał podziękowań: 141
Uprawnienia żeglarskie: sj
Marian J. napisał(a):
Proponowałbym zrobić takie doświadczenie


Czego się nie robi dla wiedzy. Zrobię.

Ale też przerabiam swój szybkowar, by wyglądał tak jak w załączniku. Dołożę jeszcze termometr. Zawór bezpieczeństwa (czerwona kulka) już wzmocniłem, otwiera się przy 1,1 at. Jeszcze muszę wzmocnić ten stożkowy (czarny uchwyt), przez zwiększenie jego wagi.

emeryt


Załączniki:
Szybkowar.jpg
Szybkowar.jpg [ 88.71 KiB | Przeglądane 198 razy ]

Za ten post autor emeryt otrzymał podziękowanie od: Ryś
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 gru 2019, o 21:52 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 18:20
Posty: 7969
Podziękował : 1723
Otrzymał podziękowań: 2230
Uprawnienia żeglarskie: -
Temperatura rzecz ważna, ale może dodać (dla przyszłych czytaczy) wypada że skuteczność wybicia opornych przetrwalników jest funkcją temperatury i czasu. A także kwasu, i soli, etc, co też wspomnijmy.
Temperatury powyżej 110-115'C wystarczą, tylko trzeba grzać trochę dłużej. Przepisy na domowe przetwory zwykle tak zakładają, 121'C to przemysł stosuje, w blasze.
Zresztą spory jadu kiełbasianego wybije i gotowanie, np. w 100'C przez sześć godzin, na czym opierała się pierwotna świńska tuszonka. Niestety, ponoć nie załatwia Listerii, co ostatnio dość częsta.

W sterylizacji liczy się oczywiście czas przez który wygrzewa się najchłodniejsza część wsadu, tam w samym środku słoja - rzecz zależy zatem od przewodzenia i rozprowadzania ciepła wewnątrz słoja - rozumiem że wciąż mówimy o zakonserwowaniu hamburgera, czyli najtrudniejszym przypadku ;)

Z tego akurat powodu preferuję mięsa w sosie, znaczy w płynie (i nie mówię o gęstym sosie pomidorowym, który przewodzi źle);
co przypomniało że ktoś kiedyś pytał 'jak oni robią w konserwie tę smakowitą galaretkę' :D
Otóż klasycznie to po prostu 'galareta z nóżek'. Właśnie syczy na kuchni, stąd skojarzenie.
Zakład mięsny ma ratki, głowiznę, i skórki. Zutylizować warto, nie?
Skórki wieprzowe (odcięte z tłuszczu) gotuje się pół godziny, mieli drobno i dodaje do wsadu, jako poniekąd element klejący. Bywają zwykle peklowane, acz oddzielnie od mięsa. Konieczne to nie jest.
Ratki, głowy, i różne kości/chrząstki/ścięgna, gotuje się kilka godzin z mała ilością wody (byle zakryć) do odejścia od kości (w szybkowarze można też, 1-1,5 h), a następnie można toto obrać z kości i też zmieliwszy/usiekawszy dodać.
A jak sa golonki, to można wyjąć i zapiec :cool:
A powstałym bulionem, czyli galaretą na gorąco, dolewa się konserwę do pełna. Onże bulion umozliwi lepsze rozprowadzenie ciepła w konserwie.
Jakby kto chciał solidnej galarety, co i w pokojowej temperaturze wciąż stoi, może jeszcze dodać żelatyny.

_________________
Whenever people agree with me I always feel I must be wrong.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 gru 2019, o 22:04 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 gru 2012, o 16:48
Posty: 2286
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował : 429
Otrzymał podziękowań: 666
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
emeryt napisał(a):
przerabiam swój szybkowar

Tak jakoś mi się skojarzyło... https://youtu.be/40EQmJfECF8

_________________

***********************************************
* Gdyby wszyscy byli bogaci nikt nie chciałby wiosłować *
***********************************************



Za ten post autor Wojtek Bartoszyński otrzymał podziękowanie od: Ryś
Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 gru 2019, o 22:07 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 sie 2010, o 05:58
Posty: 2355
Podziękował : 283
Otrzymał podziękowań: 514
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
emeryt napisał(a):
otwiera się przy 1,1 at.
Czyli razem z ciśnieniem atmosferycznym będziesz razem miał 2,1 at. o czym poprzednio zapomniałeś. A zanim zawór zadziała to około 2 at i dla takiej wielkości lub mniejszej np. 1,8 at zobacz sobie do swoich tabelek jaka jest wtedy temperatura wrzenia wody i pary.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 gru 2019, o 22:15 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 18:20
Posty: 7969
Podziękował : 1723
Otrzymał podziękowań: 2230
Uprawnienia żeglarskie: -
Obrazek

_________________
Whenever people agree with me I always feel I must be wrong.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 gru 2019, o 22:29 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 9 sie 2010, o 05:58
Posty: 2355
Podziękował : 283
Otrzymał podziękowań: 514
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
To z tego wykresu który zamieścił Ryś widać, że przy 2 barach zanim zadziała zawór bezpieczeństwa na szybkowarze będzie temperatura 120 stopni. To o jeden stopień za mało:
emeryt napisał(a):
Temperatura osiągnięta w szybkowarze, mierzona bezdotykowym to 105 stopni C. To o 16 stopni za mało, by to były konserwy "pasatowe".

105 + 16 = 121
I jest duża szansa, że po takiej sterylizacji uchowa się jedna bakteria na dziesięć słoików. :D


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 gru 2019, o 22:34 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 18:20
Posty: 7969
Podziękował : 1723
Otrzymał podziękowań: 2230
Uprawnienia żeglarskie: -
Atoli decydujący jest termometr z pamięcią czasową, wrażon w sam środek słoika :-P
Wojtek wspominali.

"Konserwy tropikalne stanowią odrębną grupę sterylizowanych konserw pełnych i są obrabiane termicznie do wartości sterylizacyjnej Fo= 12-15. [*]
Takie warunki prowadzenia sterylizacji dodatkowo inaktywują przetrwalniki bakterii termofilnych co daje w efekcie możliwość przechowywania tych konserw bez zmian jakościowych przez 1 rok w temperaturze nie wyższej niż 40°C.
Ograniczenie temperaturowe wynika tylko z faktu, że w wyższych temperaturach następuje fizykochemiczna abiotyczna degradacja wsadu konserw.
Jako konserwy tropikalne z dobrym efektem jakościowym można produkować konserwy gulaszowe, ze wsadem smażonym i pieczonym oraz gotowe dania i potrawy mięsno- warzywne, szczególnie te bez dodatku azotynu sodu"



[*] Wartość sterylizacyjna F to czas w minutach ogrzewania centrum konserwy w temp. 121,1 °C.
Można użyć ciut niższych temperatur a dłużej, przeliczywszy.
Linki do technologij żywności wiszą wcześniej ;)

_________________
Whenever people agree with me I always feel I must be wrong.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 gru 2019, o 23:35 

Dołączył(a): 7 maja 2013, o 08:14
Posty: 1304
Podziękował : 215
Otrzymał podziękowań: 141
Uprawnienia żeglarskie: sj
Marian J. napisał(a):
zobacz sobie do swoich tabelek jaka jest wtedy temperatura wrzenia wody i pary.


Zobaczone, otwiera się przy 1,4 at a zamyka 1,1 at i tak trzyma.

2,049099 at to 121 stopni C.
2,114412 at to 122 stopni C.

[quote="Wojtek Bartoszyński"]Tak jakoś mi się skojarzyło... https://youtu.be/40EQmJfECF8[/quote

Dzięki fajne

Rysiu, za materiały dziękuję.

emeryt


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 gru 2019, o 23:50 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 18:20
Posty: 7969
Podziękował : 1723
Otrzymał podziękowań: 2230
Uprawnienia żeglarskie: -
A to wszystko przez Wojtka :mrgreen: że się mię skojarzyła taka stara pieśn popularno- rejsowa. Wolne skojarzenia są, hm, wolne... niekiedy nawet rozwolnione. Nie wiem, znaczy, co toto tu ma co do czego... :oops:

_________________
Whenever people agree with me I always feel I must be wrong.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 281 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Senior | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Projektowanie graficzne | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Ośrodek Żeglarski AM | Setką przez Atlantyk | haluksy operacja | Kapiszonownik


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL