Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 03:14

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 kwi 2012, o 21:48 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
O ile pamiętam z rozmowy z armatorem, to na Zawiszy jest tak skonstruowane ubezpieczenie. Z prlowskiego rozpędu :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 kwi 2012, o 21:52 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Sąsiad napisał(a):
O ile pamiętam z rozmowy z armatorem, to na Zawiszy jest tak skonstruowane ubezpieczenie

Nie wierzę. A jeżeli tak, to niech armator zamiast zmieniać lekarza, zmieni ubezpieczyciela.
Każdy organizujący imprezę turystyczną, a taką jest rejs, musi ubezpieczyć uczestników. Tak stanowi ustawa.
A teraz pokaż mi biuro podróży, które ma takie wymagania.

Za ten post autor Cape otrzymał podziękowanie od: stokrotek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2012, o 09:44 

Podziękował : 30
Otrzymał podziękowań: 1
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz pospolity
Wiem, że rzadko tu zaglądam, wiem że rzadko się odzywam, wiem że teraz ofensywnie, ale czuję, że muszę :-P

Średnio mi się podoba sam tytuł wątku "Zaświadczenie lekarskie - egzekwowanie". :evil:
Kochani! Lekarze nie są niewolnikami, którzy muszą wypisać każdy świstek, jaki wymyśli sobie jakakolwiek organizacja. Owszem, praca w ośrodkach publicznych nakłada pewne obowiązki z zakresu orzecznictwa (jak chociażby druki ZUS-ZLA czyli tzw "L4"), lekarz jednak, nie ma obowiązku wypełniać papiera, który umyślił sobie przy całym szacunku dla tradycji i organizacji PZŻ.

Cytuję (tekst dotyczy właśnie omawianych PZŻ-zaświadczeń):

"Uzyskanie takiego zaświadczenia jest odpłatne dla zainteresowanego bo nie jest ujęte w rozporządzeniu ministra zdrowia z dnia 29 sierpnia 2009r. w sprawie świadczeń gwarantowanych z zakresu ambulatoryjnej opieki specjalistycznej (Dz. U. z 2009r. Nr 139, poz. 1142, z późniejszymi zmianami)."

Źródło: http://ptmp.waw.pl/archives/505

Ogólnie polecam cały tekst bo jest ciekawy i pisany przez osobę "siedzącą" w temacie.

Jednocześnie, pragnę podkreślić, że lekarz też człowiek i jestem przekonany, że wielu z chęcią pomoże nieodpłatnie, przy odpowiednim podejściu i argumentacji (chociażby takim jaki opisywała Milena kilka postów wcześniej) w ramach swoich codziennych obowiązków. Proponuję traktować to jednak jako grzeczność, być może również kolegi żeglarza, a nie jego obowiązek.

Jak to mówią Brytole: No Ofens!

Za ten post autor Wauzi otrzymał podziękowanie od: Cape
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2012, o 10:11 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Wauzi.
nie wiem czy masz rację. Mój lekarz rodzinny powinien mi wystawić zaświadczenie lekarskie w zakresie swoich uprawnień. I raczej łaski tu nie robi. Za to dostaje pieniądze od NFZ na podstawie podpisanego kontraktu na świadcznie usług medycznych. Dyskusyjne jest czy lekarz rodzinny ma uprawnienia do wystawiania zaświadczeń lekarskich w temacie żeglarstwa. Ale nie znam przepisu, który powiadałby, że do wystawiania zaświadczeń o zdloności do zeglowania wymagany jest jakiś specjalny lekarz, tak jak ma to miejsce w przypadku badań kandydatów na kierowców. Lekarz może natomiast wystawić zaświadczenie negatywne, że delikwent jest nie zdolny. Nie mniej uzasadnienie takiego zaświadczenia byłoby bardzo trudne, bo niewiele jest chorób dyskwalifikujących żeglarza. Wyobrazić sobie mogę (i to też dyskusyjnie) ślepotę, padaczkę i choroby psychiczne, a i to tylko w przypadku uzyskiwania patentu uprawniającego do prowadzenia jednostki, bo są to schorzenia, które samego żeglowania nie wykluczają.
A po drugie to nie jestem pewny czy wymogu badania lekarskiego kandydatów na żeglarzy nie narzuca ustawa.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2012, o 10:35 

Zbadać jak najbardziej powinien,wydać zaświadczenie lekarskie o stanie zdrowia - być może, ale już na pewno nie o braku przeciwwskazań do uprawiania żeglarstwa.

Przyjmijmy, że Pani ze sklepu spożywczego wymyśli sobie, że będzie wymagała zaświadczenia, że nie masz uczulenia na gluten, żeby sprzedać Ci chrupki i będzie rozdawać odpowiednie ku temu druki. Czy to oznacza, że lekarz POZ, czy też jakiś inny w ramach pracy dla NFZ ma obowiązek taki druk Ci wypełnić? Przepraszam za porównanie PZŻ do Pani ze sklepu (Panią przepraszam :))

Ponieważ nie ma dokładnych wytycznych, a medycyna poniekąd sztuką jest, lekarz może orzec co chce - według jednego przeciwwskazaniem do żeglarstwa może być padaczka, dla innego nie - nic mu nie zrobisz, z drugiej strony możesz mieć to w nosie, bo nie jest to dla Ciebie w żaden sposób wiążące i za Tobą nie "idzie".

Rzeczywiście do wypełnienia druku PZŻ wystarczy obojętnie jaki lekarz - nie ma znaczenia czy będzie to specjalista medycyny pracy, czy też patolog, opinia każdego będzie wiążąca. Nie ma jednak OBOWIĄZKU wypełnić Ci takiego zaświadczenia, chyba że go zachęcisz - dobrym słowem lub kasą.

Rzeczywiście podane źródło u góry uwzględnia tylko ambulatoryjne świadczenia specjalistyczne.

Tutaj jest o POZ
http://www.lex.pl/du-akt/-/akt/dz-u-09-139-1139

Nie czytałem bardzo dokładnie, ale niczego o wystawianiu druków PZŻ nie ma, na dobrą sprawę nie ma też nic o ZUS-ZLA, ale to jest zawsze wpisane w umowy/kontrakty o pracę.

Pokaż mi tą ustawę, co narzuca badanie kandydatów na żeglarzy :)

Ostatnio edytowano 16 kwi 2012, o 12:26 przez Wauzi, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2012, o 11:44 

Wauzi napisał(a):
Nie czytałem bardzo dokładnie, ale niczego o wystawianiu druków PZŻ nie ma

Wouzi, litości. To nie jest żaden druk PZŻ tylko normalne zaświadczenie lekarskie. Zaświadczenie lekarskie lekarz powinien wystawić Tobie na Twoje życzenie w ramach ubezpieczenia. Lekarz nie wystawia zaświadczenia na życzenie Pani w sklepie czy PZŻ tylko na życzenie ubezpieczonego pacjenta zarejestrowanego na liście aktywnej pacjentów danego POZ.
Wauzi napisał(a):
Ponieważ nie ma dokładnych wytycznych, a medycyna poniekąd sztuką jest, lekarz może orzec co chce - według jednego przeciwwskazaniem do żeglarstwa może być padaczka, dla innego nie - nic mu nie zrobisz, z drugiej strony możesz mieć to w nosie, bo nie jest to dla Ciebie w żaden sposób wiążące i za Tobą nie "idzie".
owszem, ale zaświadczenie wystawić powinien, obojętnia z jaką diagnozą, ale powinien.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2012, o 11:59 

Skoro to nie jest druk PZŻ to czemu jest na nim jego logo? W przypadku analogicznie przedstawionej Pani w sklepie, zaświadczenie też by było wystawione na życzenie ubezpieczonego pacjenta... na druku Pani ze sklepu.

Podejrzewam, że zaświadczenie Ci wystawi, ale o stanie zdrowia, a nie przeciwwskazaniu do uprawiania żeglarstwa i nie będzie to druk PZŻ, ale zaświadczenie lekarskie na zwykłym druku.

Może inaczej, kto ostatnio był na kursie Prawa Jazdy, czy za badanie lekarskie i zaświadczenie się tam teraz płaci, czy nie? wydaje mi się, że tak. Sytuacja analogiczna. Oczywiście można powiedzieć, że tam jest wymagane badanie lekarza profilaktyka, ale jest to ten sam rodzaj świadczenia - i nie obejmuje go ubezpieczenie NFZu (to zresztą obejmuje coraz mniej wszystkiego).

Jeżeli chcemy iść dalej, bo zagłębiam się w temat... lekarz nie ma obowiązku wystawienia ZUS-ZLA, jeżeli nie obejmuje tego jego kontrakt (w praktyce w każdym jest taki wpis), tak samo jak nie ma obowiązku wystawiać tych obłędnie obszernych papierów do ubezpieczyciela pacjenta (np PZU) co mimo wszystko jest robione, najczęściej, choć nie zawsze, za darmo :)

Jest tu jakiś prawnik?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2012, o 13:48 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
skipbulba napisał(a):
Zaświadczenie lekarskie lekarz powinien wystawić Tobie na Twoje życzenie w ramach ubezpieczenia.

Zaświadczenie o stanie zdrowia. Ale oczekuje się od lekarza, że delikwent może uprawiać coś tam, w tym przypadku żeglarstwo. Oczekiwane jest takie zaświadczenia.
A jakie są wymogi zdrowotne dla uprawianie czegoś tam, to już lekarz nie wie, bo skąd ma wiedzieć ?
Chwilę później przyjdzie inny Kowalski i poprosi o zaswiadczenie, że jego stan zdrowia umożliwia wejscie na Mt Blanc, bo organizator tego wymaga.
W zaświadczeniu lekarz powinien stwierdzić stan zdrowia, ale nie powinien ustosunkowywać się do tego, co Kowalski może, a co nie.

Za ten post autor Cape otrzymał podziękowanie od: Wauzi
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2012, o 14:52 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Obawiam się ,że lekarz rodzinny nie ma obowiązku wystawienia takiego zaświadczenia
Wskażcie jakiś przepis ,ja się nie doszukałem.
Zresztą dla mnie absurdem większym jest wymagane zaswiadczenie na zawiasa

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2012, o 15:02 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Jak zwykle - rozprawianie o "faktach" - bez sprawdzenia podstawowych... faktów...

W przepisach prawa istnieje tylko jedna sytuacja, w której wymagane jest przedstawienie zaświadczenia o braku przeciwskazań do uprawiania żeglarstwa.
Dokładnie - zawiera ją przepis &2 ust.5, p.4 - tu:
http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 712&type=2
§ 2. 1. Posiadanie kwalifikacji niezbędnych do uprawiania żeglarstwa oraz wynikające z nich uprawnienia potwierdza dokument, zwany dalej „patentem”, wydany przez właściwy polski związek sportowy.
2....
3...
4..
5. Osoba ubiegająca się o wydanie patentu składa następujące dokumenty:
1) wniosek o wydanie patentu;
2) dokumenty potwierdzające spełnienie wymagań stażowych:
a) opinie z odbytych rejsów lub
b) osobiste oświadczenia potwierdzone przez armatora statku, w przypadku rejsów prowadzonych samodzielnie;
3) pisemną zgodę rodziców lub opiekunów prawnych na uprawianie żeglarstwa, jeżeli osoba nie ukończyła 18 roku życia;
4) zaświadczenie zawierające orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do uprawiania żeglarstwa."

Nieco dalej, z &10 wynika, że omawiane zaświadczenie należy złożyć nie tylko składając wniosek o wydanie "patentu" ale również przed przystąpieniem do ew. egzaminu "na patent". Tyle wymaga prawo... (o tym czy to wymaganie potrzebne i czy zasadne - zmilczę...)

W żadnym innym niż wymieniony wyżej przypadku, żądanie podobnego zaświadczenia lekarskiego nie znajduje uzasadnienia w powszechnym wymogu, wynikającym z przepisów prawa.
Oczywiście - tak CWM, jak każdy organizator rejsu - mogą żądać dowolnego zaświadczenia, uzasadniając to żądanie choćby... swobodą zawierania umów...
Ale poza przewidzanym przepisem przypadkiem przedstawiania dokumentów w celu dokonania czynności przewidzianej prawem powszechnym - czyli przy wydawaniu patentu (lub przy podchodzeniu do egzaminu na patent) - nie widzę powodu, dla którego lekarz miałby być zobowiązany do wystawiania "zaświadczeń o braku przeciwskazań"...
Słowem - jeżeli godzicie się na żądanie jakiś nie opartych na żadnym przepisie, wymyślnych zaświadczeń - znajdźcie sobie lekarza, który łaskawie zgodzi się je wam wypisać i potem uprzejmie takiemu lekarzowi podziękujcie - bo lekarz nie ma obowiązku wystawiać takich zaswiadczeń "na żądanie". IMHO najlepiej podziękować po prostu płacąc lekarzowi, za wystawienie takiego wymyślonego przez "organizatora" papierka...
piotr6 napisał(a):

BTW - nie słyszałem o wymaganiu "zaswiadczenia na zawiasa".
Słyszałem, że CWM wymaga takich zaświadczeń na imprezy żeglarskie - oczywiście na te, które są organizowane bezpośrednio przez CWM.
Słyszałem też, że zdarzają się tacy organizatorzy rejsów, którzy czarterują jacht czy żaglowiec (np. Zawiasa) a następnie od uczestników imprezy, organizowanej przez siebie na burcie takiego wynajętego jachtu lub żaglowca (np na burcie Zawiasa) żądają rożnych bzdur, np. omawianych zaświadczeń...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 16 kwi 2012, o 16:16 przez Jaromir, łącznie edytowano 1 raz

Za ten post autor Jaromir otrzymał podziękowanie od: Wauzi
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2012, o 16:05 

CWM-ok
pierdupierdu napisał(a):
piotr6 napisał(a):

BTW - nie słyszałem o wymaganiu "zaswiadczenia na zawiasa".
Słyszałem, że CWM wymaga takich zaświadczeń na imprezy żeglarskie - oczywiście na te, które są organizowane bezpośrednio przez CWM.
Słyszałem też, że zdarzają się tacy organizatorzy rejsów, którzy czarterują jacht czy żaglowiec (np. Zawiasa) a następnie od uczestników imprezy, organizowanej przez siebie na burcie takiego wynajętego jachtu lub żaglowca (np na burcie Zawiasa) żądają rożnych bzdur, np. omawianych zaświadczeń...

ok -CWM

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2012, o 16:21 

Wauzi napisał(a):
Skoro to nie jest druk PZŻ to czemu jest na nim jego logo? W przypadku analogicznie przedstawionej Pani w sklepie, zaświadczenie też by było wystawione na życzenie ubezpieczonego pacjenta... na druku Pani ze sklepu.

Ręce opadają. Masz przedstawić zaświadczenie lekarskie o braku przeciwskazań do uprawiania żeglarstwa. Nie musi być na druku PZŻ, może być, ale nie musi. PZŻ daje taki druk dla ułatwienia. Zaświadczenie ma zawierać słowa "nie ma przeciwskazań do uprawiania żeglarstwa". Mój ojciec podobnie jak mój brat wystawiają takie zaświadczenia na standardowym druku "zaświadczenie lekarskie". I są one bez problemu akceptowane. Mnie osobiście ojciec napisał odręcznie na świstku papieru. Nie było problemu.
Czy lekarz ma obowiązek takie zaświadczenie wystawić? Moim zdaniem tak w kazdym przypadku, kiedy takie zaświadczenie wymagane jest przez prawo (np. w przypadku uzyskiwania patentu). W innych przypadkach trudno powiedzieć. Ja bym po prostu olał taki rejs Zawiasem czy czymkolwiek innym, gdzie domagano by sie ode mnie takiego zaświadczenia.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2012, o 16:32 

Moim zdaniem lekarz POZ nie ma takiego obowiązku.Wydaje mi się,że lekarz sportowy tak.

Podzielam twoje zdanie co do reszty zgadzam się w 100%

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2012, o 19:17 

skipbulba napisał(a):
Ręce opadają. Masz przedstawić zaświadczenie lekarskie o braku przeciwskazań do uprawiania żeglarstwa. Nie musi być na druku PZŻ, może być, ale nie musi.

Możliwe - nie znam dokładnych kryteriów, nie mniej większość osób pójdzie do lekarza właśnie z tym kwitem z logo, bo taki dostanie na początku kursu.

Spytaj swojego Taty i Brata, czy ich zdaniem mają obowiązek pisać te zaświadczenia, czy robią to bo są sympatykami żeglarstwa, lub po prostu ludźmi, którzy nie podkładają kłód pod nogi innych.

Chodzi tylko o zasadę.

Cape napisał(a):
...oczekuje się od lekarza, że delikwent może uprawiać coś tam, w tym przypadku żeglarstwo. Oczekiwane jest takie zaświadczenia.
A jakie są wymogi zdrowotne dla uprawianie czegoś tam, to już lekarz nie wie, bo skąd ma wiedzieć ?
Chwilę później przyjdzie inny Kowalski i poprosi o zaswiadczenie, że jego stan zdrowia umożliwia wejscie na Mt Blanc, bo organizator tego wymaga.
W zaświadczeniu lekarz powinien stwierdzić stan zdrowia, ale nie powinien ustosunkowywać się do tego, co Kowalski może, a co nie.

Nic dodać, nic ująć.

Nie mówię, że lekarze nie powinni wystawiać takich zaświadczeń. Problem w tym, żeby nie traktować, że jest to ich obowiązkiem ( bo nie jest), oraz w tym, że (podobnie jak w przypadku innych sytuacji w Polsce) brak jest uregulowań prawnych, a czasami po prostu informacji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 kwi 2012, o 21:39 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
pierdupierdu napisał(a):
4) zaświadczenie zawierające orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do uprawiania żeglarstwa.

Czyli zaświadczenie jest potrzebne tylko na moment wydania patentu... Jak się jutro rozchoruję, to patent dalej jest ważny. Znaczy, zaświadczenie powinno się nazywać "Brak przeciwwskazań do wydania patentu PZŻ"... :lol:

Za ten post autor Wąski otrzymał podziękowania - 2: epi, Jaromir
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 kwi 2012, o 00:23 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
SlaWasII napisał(a):
Znaczy, zaświadczenie powinno się nazywać "Brak przeciwwskazań do wydania patentu PZŻ"... :lol:

Znakomicie to ująłeś. Zapamiętam.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2012, o 11:26 

Podziękował : 37
Otrzymał podziękowań: 6
Uprawnienia żeglarskie: k.j.
Milena napisał(a):
...Lekarz tez człowiek - dziś, mimo, że piątek 13-tego, dostałam co chciałam od nie mojego lekarza. Owszem, zwrócił mi uwagę, że mnie nie zna, że to chyba lekarz sportowy, że...
....
I to wszystko w niespełna 5 minut.

a masz namiar na tego fajnego lekarza?
bo moja pracowa pani doktor odmówiła... (może dlatego, że nie jest facetem) :(
boje się, że jak pójdę do rodzinnego będzie to samo ...
a czas do 15-go się kurczy ...
podoba mi sie pomysł z medycyną pracy ... ale tu też moga się wypiąć ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2012, o 11:41 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Magda PW

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2012, o 11:52 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
epi napisał(a):
Milena napisał(a):
...Lekarz tez człowiek - dziś, mimo, że piątek 13-tego, dostałam co chciałam od nie mojego lekarza. Owszem, zwrócił mi uwagę, że mnie nie zna, że to chyba lekarz sportowy, że...
....
I to wszystko w niespełna 5 minut.

a masz namiar na tego fajnego lekarza?
bo moja pracowa pani doktor odmówiła... (może dlatego, że nie jest facetem) :(
boje się, że jak pójdę do rodzinnego będzie to samo ...
a czas do 15-go się kurczy ...
podoba mi sie pomysł z medycyną pracy ... ale tu też moga się wypiąć ...

Idź prywatnie do jakiegoś internisty....

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2012, o 12:15 

Podziękował : 27
Otrzymał podziękowań: 35
Uprawnienia żeglarskie: Plastikowe beztalencie
Jak we wrześniu byłem u lekarki to mi powiedziała że ona mi tego podpisać nie może, bo ona nic o mnie nie wie, że jak mi się coś stanie to ona pójdzie do sądu i do kryminału. Cóż powstrzymałem się od śmiechu, opuściłem lokal i obiecałem sobie więcej tam nie zaglądać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2012, o 12:33 

Podziękował : 491
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
Eryk napisał(a):
Cóż powstrzymałem się od śmiechu

Polaków mentalność... Śmieszy Cię, że kobieta ceni swój podpis? Że nie chce brać odpowiedzialności, za bezmyślnie stemplowane zaświadczenia?
Lekarka postąpiła profesjonalnie i w pełni odpowiedzialnie.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

ps. Dla uzupełnienia - nie jestem lekarzem, ale prowadzę szkolenia wymagane przez Prawo, stempluje i podpisuje zaświadczenia o odbytym szkoleniu. Do tej pory nie wystawiłem, ani jednego zaświadczenia na "krzywy ryj" (błaganie, proszenie, grożenie, też nie wchodzi w grę) gdyż odpowiadam za to, nawet kryminałem. W zeszłym roku jeden z przedstawicieli mojej branży, został skazany na pozbawienie wolności w zawieszeniu, za poświadczenie nieprawdy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2012, o 12:43 

Zastanawiam się co w takim razie dyskwalifikuje człowieka jako zdolnego do uprawiania żeglarstwa?
Pytam całkiem poważnie. W końcu nie chcą wydawać zaświadczeń, bo sie boją że coś może być nie tak. Pytam co?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2012, o 12:50 

To że, nie masz zdiagnozowanej choroby, nie znaczy że jesteś zdrowy.
Prawdopodobnie epilepsja, stwierdzony tętniak, poważna dyskopatia, tak sobie gdybam. O tym decyduje lekarz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2012, o 12:55 

lj78 napisał(a):
O tym decyduje lekarz.

Który nie ma pojęcia o żeglarstwie.
Dlaczego przed przystąpieniem do kursu na prawo jazdy nie jest potrzebne orzeczenie lekarza sportowego? Co z tego że jeździ się rekreacyjnie?
Mi wszyscy lekarze tempo powtarzali że ich nie obchodzi to czy ja sobie sportowo czy rekreacyjnie żegluje, taki papierek wyda mi tylko lekarz sportowy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2012, o 12:57 

http://zawody.kaszkur.pl/index.php?show=job&id=834103
Cytuj:
Wymagania fizyczne i zdrowotne

Praca marynarza statku morskiego zaliczana jest do prac ciężkich. Największe znaczenie w tym zawodzie ma dobra ogólna sprawność fizyczna, a w szczególności duża sprawność układu krążenia i narządów równowagi. Bardzo istotne znaczenie ma sprawność układu kostno-stawowego, mięśniowego i oddechowego. Istnieją przeciwwskazania do pracy w zawodzie marynarza.
Do najpoważniejszych należą:
 nowotwory złośliwe
 choroby zakaźne i pasożytnicze
 choroby układu krążenia, oddechowego, trawiennego i moczowo-płciowego
 choroby układu nerwowego i ruchowego
 choroby skóry, słuchu, wzroku i uzębienia
Ze względu na specyfikę pracy na morzu nie istnieje możliwość zatrudniania osób niepełnosprawnych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2012, o 12:59 

A czy jak chce sobie pomalować mieszkanie to muszę iść do lekarza żeby mnie przebadał bo może nie mogę tego zrobić? Lekarz wtedy będzie mnie badał tak jak do ZAWODU MALARZA?
To co napisałeś ma sie nijak do tematu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2012, o 13:05 

Podziękował : 26
Otrzymał podziękowań: 24
Uprawnienia żeglarskie: kj
Eryk napisał(a):
taki papierek wyda mi tylko lekarz sportowy.

Dyrdymały Waść wypisujesz.
Pierwszy lepszy internista, do którego umówisz się na wizytę prywatną i którego uprzedzisz z czym przychodzisz, bez problemu wypisze zaświadczenie o braku przeciwskazań do uprawiania żeglarstwa. Co najwyżej zrobi sobie dupokrytkę, opukując Cię i przeprowadzając wywiad co do przebytych chorób i ewentualnych przewlekłych.

Pozdrawiam, Darek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2012, o 13:06 

Eryk napisał(a):
Dlaczego przed przystąpieniem do kursu na prawo jazdy nie jest potrzebne orzeczenie lekarza sportowego?

Błąd. Gdy robisz zwykłe prawo jazdy, to muszisz przejść badania lekarskie wzroku i słuchu prezez lekarza z właściwymi uprawnieniami. W przypadku kierowcy zawodowego, w badaniach wstępnych i okresowych dodatkowo tzw. "psychotechnikę" przez lekarza medycyny pracy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2012, o 13:09 

stokrotek napisał(a):
Co najwyżej zrobi sobie dupokrytkę, opukując Cię i przeprowadzając wywiad co do przebytych chorób i ewentualnych przewlekłych.

Ja to wiem, Ty to wiesz, pani to wie, pan to wie.
Tylko czemu nie wiedzą tego lekarze w przychodni?
Tym samym dają zarobić lekarzom prywatnym, za 30 sekundową wizytę dostaną 50zł.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 paź 2012, o 13:13 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 248
Uprawnienia żeglarskie: gorszego sortu
lj78 napisał(a):
Eryk napisał(a):
Dlaczego przed przystąpieniem do kursu na prawo jazdy nie jest potrzebne orzeczenie lekarza sportowego?

Błąd. Gdy robisz zwykłe prawo jazdy to muszisz przejść badania lekarskie wzroku i słuchu. W przypadku kierowcy zawodowego, w badaniach wstępnych i okresowych dodatkowo tzw. "psychotechnikę".

Tętniak ma również wpływ na bezpieczeństwo... oczywiście innych użytkowników dróg, bo o sobie kierowca może sam decydować.

Szczerze mówiąc, to nie rozumiem tych wszystkich restrykcji na poziomie turystycznym nie komercyjnym. Patenty, zaświadczenia lekarskie?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 101 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona