Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 18 cze 2025, o 22:31

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 maja 2013, o 15:50 

Podziękował : 94
Otrzymał podziękowań: 172
Uprawnienia żeglarskie: jsm, msm
[Maar] Wydzieliłem z wątku o rurzowej ciżemce :-)

Więc tak:
1. płynęłam na łódce Oceanis 50- s/y Flying Colours
2. płynęliśmy w 5 osób łącznie z kpt: 3 mężczyzn i 2 kobiety
3. trasa: Las Palmas (na Grand Canarii)- San Miguel - Puerto de Mogan- Funchal- Mohammedia- Giblartar- Benalmadena- Cartagena- Palma de Mallorca
4. widzieliśmy mega dużo ale to nie da się tak opowiedzieć.

Na teneryfie pojeździliśmy sobie w poszukiwaniu sklepu (bo była niedziela) i nic nie znaleźliśmy,
na maderze samochodem objechaliśmy pół wyspy, wybraliśmy się na wycieczkę po tamtejszych skałkach (taką całodniową na której się spaliłam doszczętnie i resztę rejsu zdychałam) byliśmy też w takim miasteczku gdzie się robi rum i tam była mega degustacja i zaopatrzyliśmy się w wina i rum na znaczną część rejsu <przynajmniej ja> potem <poszukując miasteczka na obiad> pojechaliśmy w środek tej wyspy i tam zastała nas jakaś dzungla normalnie;), ogólnie co zakręt przeżywałam prawie zawał bo oni tam jeżdżą "na czołówke" po tych górach jak wyjeżdżają zza zakrętu to tylko łaskawie raczą trąbić.... nie polecam tam jazdy samochodem ;)
Ogólnie to w każdym porcie byliśmy na jakiś mega obiedzie z winem i dodatkami i z każdego z nich są inne wspomnienia.
w czasie 5 dniowego przelotu na madere widziałam żółwia! delifiny skakały non stop ale to nic nowego. jeden delifin mega okrobacje wykonywał ale to musiałabym zaprezentować bo nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć;) ogólnie uwielbiały bawić się przy silniku i przy dziobie tak na zmiane skakały. podczas tego przelotu także robiłam za MOB na linie sobie popływałam (strasznie słony jest ten Atlantyk-opiłam się trochę wody bo mnie tak z lekka przy łódce wciągnęła fala tak pod)
prysznice mielismy 4 i ja najbardziej to lubiłam ten na zewnątrz bo tam się nie obijałam o nic. nie wiem jak panowie to robili że się myli w srodku ja to tak nie potrafie;) więc myłam się w kokpicie.

pózniej jak z Madery płyneliśmy to nas na Afrykę zdryfowało z lekka. zatrzymalismy się bo bylismy mega już zmeczeni halsowaniem (no przynajmniej damska częśc załogi już miała dość) w Afryce przywitali nas pytaniem o flaszkę;) i o jakieś perfumy które były podobno za czasów PRL-u;). Tam bankomatów ani płatności kartą nie uświadczy się. ogólnie było ok 40 stopni a musiałam chodzic pozakrywana. ogólnie na widok blond włośów to wszyscy faceci tam się ślinią. mnie na plaży jeden to nawet dotknął nie powiem gdzie... szczyt chamstwa. ale potem chodziłam z kolegą za rękę więc się odczepili;) no i za wszystko tam tzreba dawać napiwki. za wszytko dokładnie wszytko.

a potem już była cywilizacja czyli Hiszpania- świat euro i bankomatów;)

w Gibraltarze to małpy oczywiście, jaskinia ze stalagmitami, takie bunkry, poszliśmy też na obiad do pięknej zatoczki;) (niezapomniany obiad) I PRYSZNICE Z MUZYKĄ!
potem zaczęliśmy wyścig z czasem i falą.... w nocy pojawiło się jakieś dziwne światło które pojawiło się znikąd wiec szybko rufe zrobiliśmy a później nas goniło z boku później za jakieś 30 min znowu się pojawiło... nie mam pojęcia co to było ale mam na to światków że nie zwariowałam.
ogólnie to czasem człowiek miał jakieś dziwne zwidy;) ja raz widziałam palmy na wodzie i to był już sygnał że trzeba się zatrzymać na jakieś wino;)

później były ciężkie warunki ostatnią mile robiliśmy jakieś 4 czy 5 h bo nie dało się inaczej płynąć;)

to tak w mega skrócie mam nadzieje że zaspokoiłam ciekawość;)

a do zdjęć odsyłam na fejsa jest tam bardzo dużo;)

Za ten post autor Katrine otrzymał podziękowania - 2: Cape, Micubiszi
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 maja 2013, o 19:28 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Kurczak napisał(a):
A u Kasi i nie tylko Kasi - tego właśnie minimum staranności brakowało.

To prawda, ale relacja bardzo fajna.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Katrine napisał(a):
na maderze samochodem objechaliśmy pół wyspy, wybraliśmy się na wycieczkę po tamtejszych skałkach

Takich ?
A te fatalne drogi, to o jakich myślałaś ? :D

Załączniki:
Portugalia 2009 317.jpg
Portugalia 2009 317.jpg [ 100.32 KiB | Przeglądane 3888 razy ]
Portugalia 2009 143.jpg
Portugalia 2009 143.jpg [ 82.9 KiB | Przeglądane 3888 razy ]
Portugalia 2009 225.jpg
Portugalia 2009 225.jpg [ 74.45 KiB | Przeglądane 3888 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 maja 2013, o 20:52 

Cape napisał(a):

Katrine napisał(a):
na maderze samochodem objechaliśmy pół wyspy, wybraliśmy się na wycieczkę po tamtejszych skałkach

Takich ?
A te fatalne drogi, to o jakich myślałaś ? :D

Tak takich;) To jest ten półwysep wysunięty najbardziej na wschód, nie? Mam takie samo zdjęcie na fejsie. Zobacz sobie bo ja nie umiem zmieszczać fotek więc tutaj nie umieszczę.

A jeśli chodzi o drogi to nie chodziło mi o ich nawierzchnie (że jest zła) tylko o fakt, że tam się jeździ jak po serpentynie jakiejś i szczerze mówiąc jak my cały dzień tak pojeździliśmy ciągle skręcając albo w prawo albo w lewo to mi potem strasznie się w głowie kręciło. A jeszcze jeśli dodać że do tego doszło słońce to już totalnie ciężko było. Słabo mi się robiło jeszcze od tych zmian ciśnień non stop.

I jeszcze z rzeczy, które mnie zaskoczyły, to oni w Hiszpanii i na Maderze jak się wynajmuje samochód to nie dają dokumentów (czegoś jak dowód rejestracyjny) Tylko takie poświadczenie, że się zapłaciło. Początkowo myślałam, że facet mnie wkręca no ale jak się okazało później oni tak mają;) Dziwne trochę ale cóż;)

Wspomnienia niezapomniane;)

Tam wszyscy mają czas i nigdzie się nie śpieszą. To się udziela naprawdę. Mi się bardzo spodobało to "hiszpańskie" podejście do życia;)

https://www.facebook.com/media/set/?set ... 16943a7476

https://www.facebook.com/media/set/?set ... 24d38cdacb

https://www.facebook.com/media/set/?set ... 7a41fcff35

https://www.facebook.com/media/set/?set ... 0a5cbc6b15

Ostatnio edytowano 7 maja 2013, o 21:02 przez Katrine, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 maja 2013, o 21:02 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Katrine napisał(a):
Mi się bardzo spodobało to "hiszpańskie" podejście do życia;)

Madera to akurat nie jest Hiszpania. :D

Za ten post autor Cape otrzymał podziękowanie od: Jarek R
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 maja 2013, o 21:03 

Cape napisał(a):
Katrine napisał(a):
Mi się bardzo spodobało to "hiszpańskie" podejście do życia;)

Madera to akurat nie jest Hiszpania. :D

Wiem, napisałam tak ogólnie;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 maja 2013, o 09:20 

Podziękował : 2348
Otrzymał podziękowań: 3695
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Dysputę o aspektach językowych, atakach, inteligencji (i jej braku), wyższości płci i takich różnych wydzieliłem do "Gorzkich żali" viewtopic.php?f=78&t=15214

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 10 maja 2013, o 20:05 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... 24eb4e8eaa

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater

Ze specjalną dedykacją dla Zbieraja ;) Powinien móc zobaczyć bez zakładania konta na fb;)

Odpowiedz z cytatem