Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 9 sie 2025, o 11:40




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czas pieczenia
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 14:12 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 kwi 2006, o 11:31
Posty: 17566
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Ile czasu i w jakiej temperaturze piecze się schab. Taki do pokrojenia w plasterki i serwowany na zimno jako wędlina?

A boczek?

ps. W jakiej temperaturze topi się juzing i co jeszcze nadaje się do utrzymania boczku w stanie zrolowanym?

_________________
Pozdrawiam,
Marek Grzywa


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 14:23 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Maar napisał(a):
Ile czasu i w jakiej temperaturze piecze się schab
Piecze się na węch. Jak zaczyna śmierdzieć spalenizną, to znaczy, że trzymałeś za długo :lol:

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 14:31 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 paź 2010, o 14:59
Posty: 5561
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 3181
Otrzymał podziękowań: 2993
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
Schab (kawałek ok. 1 kg) wkłada się do nagrzanego piekarnika, zwykle do ok. 180-200 st.C i piecze przez 1 h (1 h na 1 kg mięsa). Można alternatywnie przez pierwsze 15 min zastosować temp. wyższą 220-250 st. C i potem zmniejszyć do 180 st. C. Żeby się od góry za bardzo nie spiekł, można przykryć folią aluminiową. Pamiętaj o polewaniu sosikiem.
Boczku jeszcze nie piekłam, więc nie wiem. Ale kurczaka wiązałam grubą nitką bawełnianą i przeżyła. Można też spinać wykałaczkami.
Powodzenia. :D
Wracam do swojego kucharzenia.

Acha, Janusz ma rację, warto wąchać. Pierwsze ślady spalenizny w powietrzu oznaczają konieczność szybkiej interwencji.

Rękaw jest świetny. Mięso się nie przypala i jest soczyste.

O boczku w różnych książkach kucharskich różnie zeznają. Ogólnie radzą tak jak schab. Tylko trzeba bardziej nawąchiwać, czy się nie przypala.

_________________
Pozdrawiam,
Smoczyca


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 14:50 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 kwi 2006, o 11:31
Posty: 17566
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Janna napisał(a):
Żeby się od góry za bardzo nie spiekł, można przykryć folią aluminiową.
To dwa pytania dodatkowe.
a) folia ma jedną stronę taką bardziej a drugą mniej błyszczącą - którą stroną do mięsa?
b) mięso było od wczoraj w wodzie o zasoleniu większym niż ma morze Czerwone. Czy do foli podpiąć anody? Jeśli tak to z której strony brytfanka ma rufę a z której dziób?

:-)

_________________
Pozdrawiam,
Marek Grzywa


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 14:57 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 paź 2010, o 14:59
Posty: 5561
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 3181
Otrzymał podziękowań: 2993
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
Ad. a) Strona folii do pieczenia nie ma znaczenia. Inaczej niż w przypadku folii NRC, ale tej do pieczenia nie polecam.
Ad. b) Podpinanie elektrod miało sens wczoraj, gdy mięsko tkwiło w elektrolicie. Nie ma też potrzeby rozpatrywanie kwestii dziobu w przypadku schabu i innych byłych ssaków. Co innego drób. Rufa zaś jest po stronie przeciwnej. :)

_________________
Pozdrawiam,
Smoczyca


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 14:58 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 lut 2010, o 00:53
Posty: 17689
Lokalizacja: Dziekanów Polski, dawniej Warszawa
Podziękował : 4534
Otrzymał podziękowań: 4288
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Pamiętać, żeby do obwiązania szynki do pieczenia, użyć nici lnianych, albo bawełnianych, a nie z tworzywa sztucznego (syntetycznych), bo smród będzie straszny!!! :lol:

_________________
Robert Hoffman
***
https://stareaparatyimojefotografowanie.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 15:03 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 kwi 2006, o 11:31
Posty: 17566
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
robhosailor napisał(a):
Pamiętać, żeby do obwiązania szynki do pieczenia, użyć nici lnianych, albo bawełnianych, a nie z tworzywa sztucznego (syntetycznych), bo smród będzie straszny!!! :lol:

Pierwsze 15 minut za nami!
Na naszej długości geograficznej zakup nici bawełnianych, dziś o 1550 wydaje się mało możliwy.
Juzing zaczyna się przyjemnie rozpływać pokrywając mięso szczelną warstwą płynnego dacronu - zaczyna pachnieć smakowicie.
Następna relacja po tym, gdy wygonię kota i wytrzepię dywan :-)

_________________
Pozdrawiam,
Marek Grzywa


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 15:04 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 paź 2010, o 14:59
Posty: 5561
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 3181
Otrzymał podziękowań: 2993
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
Maar napisał(a):
Następna relacja po tym, gdy wygonię kota i wytrzepię dywan


Byle nie odwrotnie. :roll:

_________________
Pozdrawiam,
Smoczyca


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 15:12 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 3 cze 2007, o 12:00
Posty: 4740
Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Maar napisał(a):
Juzing zaczyna pachnieć smakowicie.


:lol:


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 15:14 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 paź 2010, o 14:59
Posty: 5561
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 3181
Otrzymał podziękowań: 2993
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
Maar napisał(a):
Juzing zaczyna się przyjemnie rozpływać

Masz za wysoką temperaturę!!! Temp. topnienia dacronu to ok. 260 st.C

_________________
Pozdrawiam,
Smoczyca


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 15:19 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 mar 2009, o 18:57
Posty: 3242
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
Marek, spoko jak schab nie wyjdzie to nie ma problemu. Zawsze możesz zamówić pizzę :D

_________________
Jedni mówią po to, żeby mówić, a inni po to, żeby powiedzieć.


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 15:29 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Maar napisał(a):
Na naszej długości geograficznej zakup nici bawełnianych, dziś o 1550 wydaje się mało możliwy.
Wpadnij na moją szerokość geograficzną (kierunek - jak do Starej Sobieskiej, zwrot - przeciwny). Nici bawełnianych ci u mnie dostatek.
Maar napisał(a):
Juzing zaczyna się przyjemnie rozpływać pokrywając mięso szczelną warstwą płynnego dacronu
Jeśli to ten juzing, którego używałeś do cumowania "Rudej 3" na Mazurach, to schab w glazurze dakronowej będzie pychotka :lol:

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 15:50 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 paź 2010, o 14:59
Posty: 5561
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 3181
Otrzymał podziękowań: 2993
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
Marek, ile masz tego schabu? Bo godzina minęła...

_________________
Pozdrawiam,
Smoczyca


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 16:10 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 lut 2010, o 00:53
Posty: 17689
Lokalizacja: Dziekanów Polski, dawniej Warszawa
Podziękował : 4534
Otrzymał podziękowań: 4288
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Janna napisał(a):
Marek, ile masz tego schabu? Bo godzina minęła...
Już go zbyt wiele nie zostało do użytku ;) :lol:

_________________
Robert Hoffman
***
https://stareaparatyimojefotografowanie.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 16:19 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
robhosailor napisał(a):
Już go zbyt wiele nie zostało do użytku ;) :lol:
Nie przesadzaj. Po oskrobaniu tego spalonego centymetra dookoła - jeszcze trochę zostanie.
A tym spalonym pożywi się Cliwer, bo koty tego nie ruszą. :D

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 16:43 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 lut 2010, o 00:53
Posty: 17689
Lokalizacja: Dziekanów Polski, dawniej Warszawa
Podziękował : 4534
Otrzymał podziękowań: 4288
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Zbieraj napisał(a):
Po oskrobaniu tego spalonego centymetra dookoła - jeszcze trochę zostanie.
A tym spalonym pożywi się Cliwer, bo koty tego nie ruszą. :D
Spalone będzie musiał zjeść sam, bo ani koty, ani pies, byle czego u niego nie jedzą. :lol:

_________________
Robert Hoffman
***
https://stareaparatyimojefotografowanie.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 17:18 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 kwi 2006, o 11:31
Posty: 17566
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Zbieraj - miałeś rację!
Janna KŁAMAŁAŚ z tym kilogramem na godzinę!!! :-)

Miałem trzy kawałki: 1 kg. schabu, 1 kg. golonki i 1 kg boczku. Wsadziłem zgodnie z zaleceniem Janny do piekarnika na 3 godz. a już o 1,5 zaczęło pachnieć spalenizną. Po dwóch nawet roztopiony juzing stał się nie jadalny :-(

Idę się pocieszyć do aLinki Sobieskiej :-)

_________________
Pozdrawiam,
Marek Grzywa


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 17:25 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 paź 2010, o 14:59
Posty: 5561
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 3181
Otrzymał podziękowań: 2993
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
Oj, Marek, liczyć w kuchni trzeba umieć po kobiecemu, nie technicznie. 1 kg mięsa w 1 kawałku to 1 h. 3 kg mięsa w 3 kawałkach po 1 kg to też 1 h.
Miałam złe przeczucia i nawet wołałam, że godzina minęła. :-(

Przepraszam. :oops:

_________________
Pozdrawiam,
Smoczyca


Ostatnio edytowano 23 kwi 2011, o 17:45 przez Janna, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 17:32 

Dołączył(a): 29 wrz 2010, o 15:55
Posty: 497
Podziękował : 520
Otrzymał podziękowań: 45
Uprawnienia żeglarskie: .
Janna napisał(a):
1 kg mięsa w 1 kawałku to 1 h. 3 kg mięsa w 3 kawałkach po 1 kg to też 1 h.


logiczne :)


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 17:35 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 paź 2010, o 14:59
Posty: 5561
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 3181
Otrzymał podziękowań: 2993
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
Dzięki Zuza, że mnie rozumiesz.

_________________
Pozdrawiam,
Smoczyca


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 17:36 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Maar napisał(a):
Idę się pocieszyć do aLinki Sobieskiej :-)
Tylko nie daj się nabrać na zakąskę a la Jaromir. Żadne tam, panie, krewetki. Ogórek ma być! Kiszony!!! :D

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 17:37 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Janna napisał(a):
Dzięki Zuza, że mnie rozumiesz.
Znaczy - solidarność jajników w kuchni? :lol: :lol: :lol:

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 17:41 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 paź 2010, o 14:59
Posty: 5561
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 3181
Otrzymał podziękowań: 2993
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
Zbieraj napisał(a):
Znaczy - solidarność jajników w kuchni?


Bynajmniej. Raczej umiejętność zrozumienia, granicząca z błyskotliwością. :)

_________________
Pozdrawiam,
Smoczyca


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 18:06 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Janna napisał(a):
granicząca z błyskotliwością. :)
...wypolerowanej patelni :lol: :lol: :lol:

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 18:12 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 paź 2010, o 14:59
Posty: 5561
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 3181
Otrzymał podziękowań: 2993
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
Teflonu się nie poleruje. :) Czasy mosiężnych czy miedzianych patelni już dawno przeminęły.

_________________
Pozdrawiam,
Smoczyca


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 18:22 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 sty 2010, o 23:44
Posty: 309
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował : 20
Otrzymał podziękowań: 20
Uprawnienia żeglarskie: czekaja na potwierdzenie oryginalu
Marku po Twoich wypowiedziach to chyba się spóźniłem trochę z odpowiedzią, ale tak na przyszłość to polecam: http://www.gotujmy.pl/schab-pieczony---------,przepisy,54479.html
ogólnie to wiele rzeczy z tej strony już robiłem i jeżeli chodzi o mięsko to zawsze po czasie jaki opisują sprawdzam jakimś szpikulcem albo widelcem czy już jest miękkie czy nie :)
w kuchni zawsze eksperymentuję i praktycznie jedyne co mnie z przepisów interesuje to temperatura i przybliżony czas pieczenia :)

Janna napisał(a):
Teflonu się nie poleruje. :) Czasy mosiężnych czy miedzianych patelni już dawno przeminęły.


nie prawda :) ja mimo że jestem stosunkowo młody to mam w domu 2 patelnie takie super ciężkie metalowe i na nich najczęściej smaże, a to tylko dlatego że smaży się na nich zdecydowanie lepiej niż na tych super nowoczesnych nanotechnologicznych wynalazkach :P jedyny minus to trzeba zaraz po smażeniu porządnie wymyć i nasmarować lekko olejem żeby nie rdzewiało :P

_________________
Pozdrawiam
Jasiu
http://www.rejsteam.dyn.pl/


Ostatnio edytowano 23 kwi 2011, o 18:26 przez cd_romek, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 18:25 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
Janna napisał(a):
Czasy mosiężnych czy miedzianych patelni już dawno przeminęły.
Jak by powiedział Linda: Co Ty wiesz o patelniach? :lol:

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 18:33 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 kwi 2006, o 11:31
Posty: 17566
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Zbieraj napisał(a):
Jak by powiedział Linda: Co Ty wiesz o patelniach?
Że się tak perwersyjnie wypowiem - mistrz patelni się znalazł! :-)

ps. Za wszelkie rady serdelecznie dziękuję - boczuś (co prawda tylko w środku) wyszedł pychota :-)

pss. Pani aLina Sobieska prosiła o przekazanie siarczystych pozdrowień dla całej społeczności! Wasze zdrowie!!!

:-)
:-)
:-)

_________________
Pozdrawiam,
Marek Grzywa


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 18:37 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 paź 2010, o 14:59
Posty: 5561
Lokalizacja: Kraków
Podziękował : 3181
Otrzymał podziękowań: 2993
Uprawnienia żeglarskie: ciut ciut
Uff, jak to dobrze, że nie powiedziałeś "Bo to zła kobieta była". Zaczęłabym się bać. :)

_________________
Pozdrawiam,
Smoczyca


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 kwi 2011, o 18:45 
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 sie 2009, o 15:04
Posty: 14323
Lokalizacja: Stara Praga
Podziękował : 606
Otrzymał podziękowań: 5397
cd_romek napisał(a):
ale tak na przyszłość to polecam:
O santa simplicitas! Ty naprawdę myślisz, że Grzywiasty coś pitrasił w kuchni?
Z gotowania to on tylko robi konkurencję starej Sobieskiej. Gotuje sfermentowany zacier i wpuszcza do wlotu zestawu "Mały bimbrownik" kupionego w Składnicy Harcerskiej :lol: :lol: :lol:

_________________
Pozdrawiam
Janusz Zbierajewski


Góra
 Zobacz profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 49 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
[ Index Sitemap ]
Łódź motorowa | Frezowanie modeli 3D | Stocznia jachtowa | Nexo yachts | Łodzie wędkarskie Barti | Szkolenia żeglarskie i rejsy NATANGO
Olej do drewna | SAJ | Wypadki jachtów | Marek Tereszewski dookoła świata | Projektowanie graficzne


Wszystkie prawa zastrzeżone. Żaden fragment serwisu "forum.zegluj.net" ani jego archiwum
nie może być wykorzystany w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody właściciela forum.żegluj.net
Copyright © by forum.żegluj.net


Nasze forum wykorzystuje ciasteczka do przechowywania informacji o logowaniu. Ciasteczka umożliwiają automatyczne zalogowanie.
Jeżeli nie chcesz korzystać z cookies, wyłącz je w swojej przeglądarce.



POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL