Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 18 lip 2025, o 20:42

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 281 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 paź 2011, o 23:07 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Rozkład jazdy (aktualny)

Wtorkowe spotkania odbywają się w Korsarzu i rozpoczynają o godzinie 1930.

BĘDZIE

w najbliższej, aczkolwiek nie dającej się przewidzieć przyszłości - Nasz forumowy Cypis, zwany dla niepoznaki Marcinem Kantorkiem postara się przystępnie omówić wszystko to, co na morzu świeci, błyska, rozbłyskuje, przerywa i takie różne inne rzeczy robi, czyli omówi ŚWIATEŁKA - charakterystyki, metody rozpoznawania, etc.
Cypis jest autorem aplikacji Latarki. Zapowiedział, że jakiś egzamin na koniec zrobi :-)

BYŁO

8 listopada - MAPY MORSKIE, odwzorowania, budowa, podział, oznaczenia - Janusz Zbierajewski.

15 listopada - Międzynarodowe Przepisy o Zapobieganiu Zderzeniom na Morzu (prawidła 4-19) - Marek Grzywa.

22 listopada- MPZZM - światła i znaki statków (prawidła 20-31) - Wojtek Zientara.

29 listopada - Nowa Ustawa o Bezpieczeństwie Morskim - Magda Jabłonowska.

6 grudnia - Silniki jachtowe - Włodek Ring.

13 grudnia - Jacek Pietraszkiewicz rozwieje wątpliwości związane z funkcjonowaniem systemu AIS. Jak to poetycko określił spicz będzie nosił tytuł: "AIS - fakty i mity".
Oprócz tego, Jacek, będący osobiście i zawodowo (poprzez firmę NavSim), silnie związany z rejsem Romana Paszke na Gemini3, opowie o technikach łączności z jachtem, oraz zaprezentuje możliwości "systemu" - znaczy się pokaże, jakimi danymi dysponuje "ekipa naziemna" i jak to wszystko działa.

10 stycznia - dalsza część spiczu Burego Kocura o jachtowych silnikach Diesla.

24 stycznia - Monika WItkowska o wyprawie "Arctic Expedition 2011", rejsie na jachcie Anna, problemach z rosyjską biurokracją, pięknie dnia polarnego, gościnności Czukczów i takich różnych będzie.

17 stycznia - spotkanie gawędziarskie. Zaprosiliśmy (dzięki Netartowi!!!) ekipę - dwóch chłopaków, którzy w minione lato zrobili Bałtyk na dwóch łódkach Salmo 17 "Dinghy Baltic Passage".

31 stycznia - Wojtek Stara Zientara dokończy swój wykład o oznakowaniu nawigacyjnym statków. Tym razem będzie krótko o oznakowaniu dziennym i znacznie dłużej o wszelkich niejasnościach związanych z MPDM. Nastawcie się na zadawanie trudnych (a nawet mogą być o zabarwieniu filozoficznym) pytań - Stara Zientara obiecał odpowiedzieć na najbardziej skomplikowane COLREGsowe pytanka :-)

7 lutego - Darek Suchomski opowie o indywidualnych technikach ratowniczych (ITR). ISSA w porozumieniu i według programu szkoleniowego RYA zaczęła organizować kursy ITR dla żeglarzy. Darek jest instruktorem, prowadzi takowe kursy i ma w temacie "zwiększamy szanse przeżycia" dużo do opowiedzenia.

21 lutego - Joanna Pajkowska zainspirowana wątkiem Jak zorganizować rejs dookoła świata?, na podstawie własnych doświadczeń opowie o organizacji rejsów troszkę dłuższych niż grecko-chorwacka włóczęga po portach :-) Będzie o "robieniu kółka", o "dobrych" i "złych" trasach, o unikaniu kłopotów, o zaopatrzeniu w żarełko i pomoce nawigacyjne, o psychologii samotnika i o tym, o co Asię zapytacie :-)

28 lutego - Michał Szkodnik Kozłowski opowie o przygotowaniu łódki do sezonu. O drobnych naprawach i o zapobieganiu najczęstszym "grzechom armatorów". Jeśli chcesz dowiedzieć się jak ładnie załatać rysę na dwa palce głęboką, jak uszczelnić bulaj, jak przygotować dno pod antyfouling a jak pod antyosmozówkę, to wpadnij do Korsarza i posłuchaj Szkodnika.

6 marca - Waldemar Ufnalski opowie o wyprawie Dnieprem do Chersonia na Ukrainie, do miejsca śmierci Mariusza Zaruskiego.

13 marca - Arek "Parkad" Paprocki, nasz forumowy lekarz wraz z koleżanka po fachu - Asią Wichrowską przypomną nam zagadnienia związane z udzielaniem pierwszej pomocy na jachcie. Przy okazji będziemy mogli posłuchać o wyposażeniu jachtowej apteczki w rejsach krótkich i takich całkiem długich, dowiedzieć się czy jest sens zabierać ze sobą strzykawki i generalnie podpytać o sprawy przywracania zdrowia, gdy do najbliższego lądu jest tydzień drogi.

20 marca - Po raz kolejny w tym sezonie naszym gościem będzie Darek Suchomski. Darek opowie o metodach szkolenia i egzaminowania żeglarzy w Wielkiej Brytanii. Konkretnie to będzie o RYA :-)

3 kwietnia Kpt. Krzysztof Bieńkowski -- "Dobra praktyka żeglarska - ale o co chodzi?" O planowaniu, załogach, kapitanach, decyzjach (czasem tych trudnych).

10 kwietnia Kpt. Wojtek Zientara mówił o dzieleniu załogi na wachty... np. jak podzielić 3 osoby na jachcie na cztery wachty + kapitan :)

Ostatnio edytowano 17 kwi 2012, o 17:17 przez Zgrzyb, łącznie edytowano 25 razy
Aktualizowano: 31 marca 2012

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2011, o 00:16 

Podziękował : 281
Otrzymał podziękowań: 86
Uprawnienia żeglarskie: JSM, SRC, STCW, MIŻ
I tak mnie na zadnym nie bedzie ale i tak fajnie ze impresa sie odbedzie ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 paź 2011, o 12:19 

Podziękował : 31
Otrzymał podziękowań: 4
Uprawnienia żeglarskie: plastikowy mors
:) No i git. Już mam wpisane na stałe do kalendarza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 paź 2011, o 11:43 

Plan spotkań:

8 listopada - MAPY MORSKIE, odwzorowania, budowa, podział, oznaczenia.

W sumie taki opis powinien zainteresowanym wystarczyć, ale..., ale nie koniecznie zachęciłby do przybycia na inaugurujący drugi sezon "wtorków" wykład jkżw Janusza Zbieraja Zbierajewskiego i później by różni ludzie pisali, że mam w RYA, bo to, bo tamto, bo oni nie wiedzieli :-)

Zbieraj postara się wyjaśnić, średniowiedzącym co jest ważne na i w mapie morskiej, jakie mapy, na jaki rejs są potrzebne, opowie jak sobie radzić w przypadku braku, co znaczą numerki różne-różniste, skąd brać informacje o poprawkach a po zdobyciu owych informacji jak te poprawki nanieść. Powie, co głupiego jest w ogłoszeniu na allegro o treści "Nowe nieużywane pięcioletnie mapy tanio sprzedam" i odpowie na wszelkie pytania dotyczące map.

15 listopada - Rozpoczynamy cykl zajęć związanych z Międzynarodowymi Przepisami o Zapobieganiu Zderzeniom na Morzu.

Czytając w Internecie (a w szczególności na Naszym forum) to, co ludzie wypisują na temat prawa drogi na wodzie można dostać zawału! Światła nawigacyjne statków, oznakowanie, zasady postępowania w określonych przypadkach - no normalnie dno i 10 metrów mazurskiego mułu.

Zbieraj ze Starą Zientarą się załamali tym poziomem wiedzy i powiedzieli, że MPZZM (a jeśli ktoś chce, to niech mu będzie MPDM czy COLREGS) musi obowiązkowo znaleźć się w planie Edukacyjnych Wtorków drugiej kadencji, bo inaczej oni wyprowadzają się na Saharę.
Jeśli oni chcą żeby było, to nawet gdybym ja nie chciał (a chcę!) to będzie :-)

Pierwsze spotkanie w MPDM’owym cyklu poświęcimy ogólnemu omówieniu sytuacji prawnej oraz prawidłom związanym z zachowaniem się statków we wszelkich warunkach widzialności, porozmawiamy o prawach i obowiązkach statków widzących się wzajemnie a także o statkach we mgle, czyli omówimy prawidła od 4 do 19.
Aha, bo nie napisałem kto będzie ględził - ja :-)

22 listopada- MPZZM - światła i znaki statków (prawidła 20-31).

29 listopada - MPZZM - sygnały dźwiękowe i świetlne (prawidła 32- 37 plus załączniki)

Autor kultowej już książki "Vademecum MPZZM", kpt. Wojtek Stara Zientara zaprasza na dwa kolejne spotkania dotyczące interpretacji oznakowania statków w dzień i w nocy oraz sygnałów nadawanych przez statki. Piszę o interpretacji, ale tak po prawdziwości, to w ramach "dwutaktu spotkaniowego" posłuchamy też o tym, jakie zasady panują w świecie świateł i sygnałów, jak światełka powinny być rozmieszczone, z jak daleka widoczne i kiedy powinny palić, jakie „tutki” powinny być na naszych małych jachtach i dlaczego takie oraz będziemy mogli wziąć udział w quizie pt. "Co to za statek i czy nam zagraża?"

6 grudnia - Cypis o światełkach, czyli latarnie morskie, pławy, charakterystyki i takie różne :-)

W planie jest jeszcze Darek Suchomski (początek stycznia) z wykładem o technikach ratowniczych, Jacek Pietraszkiewicz czyli nasz forumowy @JacekBol - guru od nawigacji elektronicznej, Andrzej Szklarski z wykładem o wykrywaniu i byciu wykrytym przez radar oraz seria niespodzianek :-)

Za ten post autor Maar otrzymał podziękowania - 2: Olek, Zuzanna
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 paź 2011, o 07:18 

Podziękował : 520
Otrzymał podziękowań: 45
Uprawnienia żeglarskie: .
Czy szkolenia będą nagrywane?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 paź 2011, o 07:59 

Nie bardzo rozumiem, Twojego Zuzanno pytania.
Czy pytasz o to, czy się z kimś umawiałem na nagrywanie? Nie i nie zamierzam, gdyż "wtorki" są z przede wszystkim eventem towarzyskim i jak komuś nie chce się przyjechać, to nie.
Poza tym taki trójnóg z kamerą i lampą świecącą prosto w oczy po prostu przeszkadza tym, którzy przyszli na spotkanie.

A może pytasz ogólnie - czy ktoś komórką na ten przykład nakręci filmik youtube'owy? Nie wiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 paź 2011, o 09:31 

Marek napisał(a):
Czy pytasz o to, czy się z kimś umawiałem na nagrywanie? Nie i nie zamierzam, gdyż "wtorki" są z przede wszystkim eventem towarzyskim i jak komuś nie chce się przyjechać, to nie.
Poza tym taki trójnóg z kamerą i lampą świecącą prosto w oczy po prostu przeszkadza tym, którzy przyszli na spotkanie.

Dzięki za odpowiedź. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 paź 2011, o 11:53 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 21
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan jachtowy
Bardzo fajnie!
Jeżeli można by tylko taką małą prośbę na kiedyś :oops: Byłem na wielu wykładach z pływów, umiem dużo z tego obliczyć, ale ni jak nie wiem np. jak policzyć siłę i kierunek prądu przy wyjściu z Kanału Kilońskiego na Elbie, albo przy wchodzeniu i wychodzeniu z portu, albo 50Mm od portu. Przydałby się na prawdę taki praktyczny wykład z pływów.. ale to tylko taka cicha prośba ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 paź 2011, o 12:58 

Oks, dzięki za zapodanie tematu - może inni zainteresowani by tez pomyśleli nad tematami spotkań?

BTW w kwestii liczenia. Też nie wiem jak można by policzyć kierunek i szybkość prądu. Myślę, że oni (w sensie, że te dobre żuczki od rąbików) to matematykę łączą z empirią.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 paź 2011, o 13:07 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Marek napisał(a):
matematykę łączą z empirią.

Ano.
Wystarczy zobaczyć, w ilu miejscach na mapach jest napisane Mess-Gerät lub Current Meter.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 paź 2011, o 14:00 

Podziękował : 30
Otrzymał podziękowań: 20
Uprawnienia żeglarskie: s.j.
Marek napisał(a):
Oks, dzięki za zapodanie tematu - może inni zainteresowani by tez pomyśleli nad tematami spotkań?

Proponuję temat "Co chciałbyś wiedzieć o dieslu, a boisz się zapytać."

Marek Bednarczyk

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2011, o 15:55 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
BMarek napisał(a):
Marek napisał(a):

Proponuję temat "Co chciałbyś wiedzieć o dieslu, a boisz się zapytać."

Marek Bednarczyk

Nie mam teraz netu w domu i muszę korzystać gościnnie, gdzie się da. Obiecałem, że nie będę poruszać tematów, które nie dotkną mnie 'do żywego'. I to jest taki temat, w którym muszę zabrać głos.

1. Wielu żeglarzy pogardliwie podchodzi do silnika. Co to nie ja?! Co? Nie wpłynę do portu na żaglach na Pogorii? Co? ja nie wpłynę! I pewnie da się. Co nie zmienia faktu, że 99% żeglarzy wpływa do portów morskich na silnikach. Ale z jakiegoś powodu wstydzą się tego.
Tymczasem jest to ważny temat. Ze względu na to, że wszyscy będą wstydzić się przyjść na taki wykład - proponuję przyjść w kapturach. Jeśli wstęp będzie anonimowy - zobaczycie ile osób chętnie posłucha!!

2. Wątków jest tu dużo. Jak to w ogóle działa? Co zrobić, aby nie popsuć silnika do reszty? Co może naprawić zwykły żeglarz (a nie mechanik)? A mnie interesowałoby jeszcze: jak zrobić przegląd? Tzn. co sprawdzić, żeby na 99% nic nie popsuło sie w trakcie rejsu i poznać ew. wąskie gardła?

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 paź 2011, o 19:00 

Kuracent napisał(a):
Co nie zmienia faktu, że 99% żeglarzy wpływa do portów morskich na silnikach. Ale z jakiegoś powodu wstydzą się tego.
Jędruś BŁAGAM CIĘ!!! Ty naprawdę myślisz, że ludzie wchodząc do portu na silniku wstydzą się tego?

Znasz jakiś port w cywilizowanym świecie, który w swoich przepisach nie miałby zakazu wchodzenia na żaglach przy sprawnej maszynie lub co najmniej, żeby hafnmaster się nie krzywił widząc takich żaglowych fanatyków?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 paź 2011, o 09:11 

Podziękował : 281
Otrzymał podziękowań: 86
Uprawnienia żeglarskie: JSM, SRC, STCW, MIŻ
Kuracent napisał(a):
Co nie zmienia faktu, że 99% żeglarzy wpływa do portów morskich na silnikach. Ale z jakiegoś powodu wstydzą się tego.
Dobrze jest się pośmiać z rana :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 paź 2011, o 09:20 

Podziękował : 1958
Otrzymał podziękowań: 2054
Uprawnienia żeglarskie: Kurde, no, brzydzę się sobą ale mam.
Pkt 4 i 19

http://ekomarinagizycko.pl/regulamin-portu.html

Nie trzeba daleko szukać...
I jeszcze jedno. Ponieważ Ekomarina jest obiektem komunalnym, w przypadku gdyby był on (regulamin) umocowany do uchwały Rady Miejskiej , za wpłynięcie/wypłynięcie na żaglach mógłbyś zapłacić mandat lub 500 zł grzywny w sądzie (art. 54 Kodeksu Wykroczeń) :D

Więc to nie wstyd - tylko obowiązek......

https://jachtdonkichot.pl/

A po nocy nadchodzi dzień... I niech już tak zostanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 paź 2011, o 09:24 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Szeroko pojęte regaty: technika, taktyka i td. Gdyby np. takiego Dominika Życkiego udało się zachęcić...
Na forum mamy też kilku regatowców - może np. M@rek by się zgodził wystąpić?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 paź 2011, o 09:38 

plitkin napisał(a):
Szeroko pojęte regaty: technika, taktyka i td.

Bardzo dobry temat. Ja również z przyjemnością posłucham :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 paź 2011, o 09:50 

Podziękował : 197
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: kapitan jachtowy
A coś z działu "psychologia dowodzenia załogą"? :D

http://www.nazagle.pl/s2

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 paź 2011, o 10:44 

Dzięki za rady.
Czekam na kolejne propozycje.

ps. Bury Kocur - wieloletni mechanik opowie i odpowie na pytania okołodieselowe (w grudniu). Dominik - najprawdopodobniej - będzie w styczniu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 paź 2011, o 10:48 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Psychologia dowodzenia - musiałby jakiś psycholog występować. Bo dobry żeglarz - to nie koniecznie dobry psycholog.

Jaki temat będzie miało spotkanie z Dominikiem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 31 paź 2011, o 13:21 

plitkin napisał(a):
Jaki temat będzie miało spotkanie z Dominikiem?
Nie wiem jeszcze, ale pewnie taki jak napisałeś wyżej: "Szeroko pojęte regaty: taktyka, technika, itd"

Za ten post autor Maar otrzymał podziękowanie od: ZygZag
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lis 2011, o 00:57 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
plitkin napisał(a):
Psychologia dowodzenia - musiałby jakiś psycholog występować. Bo dobry żeglarz - to nie koniecznie dobry psycholog.

Psychologię dowodzenia kiedyś robiłem, ale nie w ujęciu żeglarskim, a ogólnym. Jak nie znajdziecie psychologa, to mogę się podjąć. Temat zajmuje ok 1,5 godziny + pytania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 lis 2011, o 03:00 

Przerabialiśmy ten temat dzisiaj... o efektach dowiesz się za tydzień :lol: :lol: :lol:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2011, o 14:33 

Nastąpiła niewielka zmiana rozkładu jazdy.

Drugą część spiczu Wojtka Zientary, przenosimy na 13 grudnia natomiast 29 listopada naszym gościem będzie kierująca Departamentem Transportu Morskiego i Bezpieczeństwa Żeglugi w Ministerstwie Infrastruktury, kpt. jachtowy Magdalena Jabłonowska.

W trakcie spotkania omówione zostaną zmiany dotyczące żeglarstwa, wprowadzone Ustawą o bezpieczeństwie morskim. Pani Dyrektor zapowiedziała, że prawdopodobnie będą już gotowe projekty rozporządzeń, więc będziemy mogli posłuchać o tym "co nas czeka od 2012" i podpytać się o interpretację poszczególnych artykułów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2011, o 20:43 

Podziękował : 4528
Otrzymał podziękowań: 4279
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Marek napisał(a):
Pani Dyrektor zapowiedziała/.../, więc będziemy mogli posłuchać o tym "co nas czeka od 2012"

Koniec Świata! :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2011, o 21:22 

Podziękował : 42
Otrzymał podziękowań: 30
Uprawnienia żeglarskie: może się nie zabiję ;)
Zuzanna napisał(a):
Czy szkolenia będą nagrywane?

Mamy dyktafon, więc jeśli mówcom nie będzie przeszkadzało, a nam nic nie przeszkodzi w przyjściu to nagramy i wrzucimy gdzieś w necie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 lis 2011, o 22:56 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Słaby pomysł :/ Mocnym punktem tych spotkań jest ich niepowtarzalność ;)

Za ten post autor Sąsiad otrzymał podziękowanie od: Maar
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 lis 2011, o 01:48 

Ale warto mieć jakiś ślad obietnic Pani Dyrektor....

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lis 2011, o 22:57 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Kuracent napisał(a):
Wątków jest tu dużo. Jak to w ogóle działa? Co zrobić, aby nie popsuć silnika do reszty? Co może naprawić zwykły żeglarz (a nie mechanik)? A mnie interesowałoby jeszcze: jak zrobić przegląd? Tzn. co sprawdzić, żeby na 99% nic nie popsuło sie w trakcie rejsu i poznać ew. wąskie gardła?

Jędruś - wszystko to opowiem - na początek poczytaj to:
http://www.grzywa.waw.pl/samoster/diesel.pdf
i przygotuj sobie listę pytań czego nie rozumiesz.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 lis 2011, o 23:22 

Się przypomina Szanownej Frekwencji, że... RUSZAMY!!! :-)

Jutro, tzn. we wtorek 8 listopada o g.1930, kpt. Janusz "Zbieraj" Zbierajewski opowie o mapach morskich, ich rodzajach, budowie, oznaczeniach, aktualizowaniu, używaniu, składaniu :-) (nie, o składaniu map, to mam nadzieję Zbieraj nie będzie mówił :-) ) i o wszystkim innym dotyczącym map.

Przy okazji - we "wtorkowym rozkładzie jazdy" zaszła kolejna zmiana. Zgodnie w Waszymi sugestiami będzie o jachtowych silnikach Diesla. Konkretnie, to wieloletni mechanik statkowy, kpt. Włodek "Bury Kocur" Ring, 6 grudnia opowie o zasadach eksploatacji i konserwacji silników wysokoprężnych oraz odpowie na wszelkie pytania związane z tematem.

MPDM'owe światełka Wojtka "Starej" Zientary odbędą się 13 grudnia.

Ostatnio edytowano 7 lis 2011, o 23:41 przez Maar, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiłem Wojtka / Cypisa :-)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 281 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona