Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 18 lip 2025, o 16:46

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 lut 2012, o 14:47 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Nie bardzo kumam o co z tym Helem chodzi ale...

Najlepszy byłby rysunek ale postaram się wyjaśnić.
Antena ma charakterystyką dookólną. Jeśli antenę taką umieścimy w pewnej odległości od pionowego elementu, np masztu to obecność masztu zaburzy nam ch-tkę w ten sposób, że sygnały pochodzące z kierunku maszt - antena będą tłumione. A, że nic w naturze nie ginie sygnały nadbiegające z innych stron będą silniej odbierane. Maszt będzie swoistym reflektorem ale uzyskana charakterystyka będzie powiedzmy bardziej przypominała jabłko.

Ps: właśnie się zastanawiam jak łatwo obliczyć kierunki dla obracanych anten tak aby wiedzieć gdzie patrzą. Kierunki kardynalne rzecz prosta ale jaki wyznaczyć azymut dla takiego Archangielska? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2012, o 15:10 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Jacku, wyjaśnij mi, proszę, jeszcze jedną rzecz. Maszt działa jak reflektor, ale znaczna część sygnału musi uciekać również w górę. Mylę się? Jeżeli nie, to czy nie poprawiło by zasięgu danie przeciwwagi od góry?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2012, o 15:13 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Toć ja wiem Jacku na czym kierunkowość polega ;)

A z Helem sam pisałeś o dwóch jachtach blisko, które nie mogą się dowołać z blisko po dwóch stronach półwyspu bo las. Gdybym był armatorem i chciał mieć duży zasięg na morzu postawiłbym sobie jakieś wypasione 5/8 fali. A przez lasek na mierzei łatwiej bym się pewnie dowołał na gównianej choćby ćwierćfalówce. I tak bym kombinował zamiast stroić tę wypasioną akurat pod lasem pod wykres Smitha wypluty przez analizator z wynikiem pewnie niespecjalnie mierzalnym ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2012, o 15:20 

Tak to jest z tym Helem. :evil:
Raz miejscowość dwa półwysep. :-P

Po co w to wszystko mieszasz Smitha i jego wykres, co akurat z pomiarami anten ma mało wspólnego?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2012, o 15:47 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
pierdupierdu napisał(a):
Oczywiście - wyjściem (nawet niezbyt kosztownym) jest wożenie paru metrów zapasowego kabla antenowego i zapasowej anteny...

Jest jeszcze inne wyjście.
Zrobiłem u siebie tak: w nawigacyjnej mam radio podłączone do anteny 5/8 na maszcie i wykorzystuję je do dalszych łączności lub do stałego nasłuchu kanalu 16.
Głośnik od niego jest w kokpicie podłączony tak, że słychać i tu i tu.
Ale ponieważ niewygodnie jest ganiać pod steru do nawigacyjnej jak sie chce stojac za sterem pogadac np. z kapitanatem portu lub z pilotem mijanego statku to założylem na rufie drugą antenę i drugie radio mam w zejściówce tak, że ze stanowiska sternika daje sie sięgnąć po gruszkę.
Natomiast ponieważ antena od tego drugiego radia jest na rufie, co z góry skazuje taką lokalizację na ułomności niskiego montażu anteny i kierunkowość jej pracy, to radio to wykorzystuję w zasadzie tylko do rozmów mocno lokalnych tak do 3 mil i wiecej od niego nie wymagam.
A poza tym zawsze mogę zdjąć ręczniaka ze stałej ładowarki i wsadzić sobie w kieszeń jak np. wychodze do portu a któreś radio dla łączności z jachtem przestawić na kanał typu 72 lub 77.
Takie opcje za łącznością całkowicie mi wystarczają a w razie niemca mam zawsze zapasowe radio z drugą anteną podłączoną do niego na stałe.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2012, o 15:47 

Podziękował : 38
Otrzymał podziękowań: 18
zbaczamy w specjalistyczne tematy krótkofalarskie.
A Sąsiad zadał pytanie które też mnie interesuje,czy ktoś mógłby odpowiedzieć.

/////Jacku, wyjaśnij mi, proszę, jeszcze jedną rzecz. Maszt działa jak reflektor, ale znaczna część sygnału musi uciekać również w górę. Mylę się? Jeżeli nie, to czy nie poprawiło by zasięgu danie przeciwwagi od góry?/////

I jeszcze raz chciał bym powrócić do mojego pytania jak się uziemia taką antenę.

Ostatnio edytowano 8 lut 2012, o 15:52 przez incoming, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2012, o 15:48 

Ze Smithem polimeryzowałbym, jeśli chcesz uzyskać maksymalną sprawność układu antenowego dla danej częstotliwości i danego Trx'a to jest przydatny. O takim strojeniu myślałem - oczywiście w warunkach jachtowych pytanie po co? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2012, o 17:12 

@BuryKocur czasem można skorzystać z opcji drugiego manipulatora ale dwa radia to dwa radia. jestem pewny, że anteną masz tak zamocowaną, że nie grzejesz uszu :D

@incoming Tobie to trzeba cały wykład o antenach zrobić :D

Antena nie promieniuje, a przynajmniej nie powinna, do góry (patrz czy nie do łączności satelitarnych). Tak więc nie trzeba jej 'ograniczać" od góry. Antenę "uziemia się" poprzez uziemienie elementu do którego jest przymocowana. Przynajmniej te które w tym temacie mogą wchodzić w grę.

@Yigael Marku no właśnie ;) Po co bawić się Smithem jak w warunkach dopasowanych urządzeń nie ma co transformować. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2012, o 17:45 

@incoming Tobie to trzeba cały wykład o antenach zrobić ////
Oj przydało by się co nie co,może tylko nie zbyt specjalistycznie co...
Spytałem o uziemienie gdyż łódka jest laminatowa.........

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2012, o 18:03 

A czemu zakładasz, że laminatowa łódka musi mieć nieuziemiony maszt? ;)
Nie mogę znaleźć gdzie były jakieś artykuły o uziemieniu na jachtach. Generalnie kawałek blachy we wodzie, kawałek przewodu od blachy do stopy masztu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2012, o 18:58 

Jacek Woźniak napisał(a):
kawałek przewodu od blachy do stopy masztu.

Jacku - nie wiem jak gdzie indziej ale na Kocurze elemat ten nazywa się PILERS.
Ma on średnicę 150 mm.
Stopa masztu stoi na pilersie, przykręcona do niego 8. śrubami M 12 a od dołu pilers stoi przykręcony do wlaminowanej w dno jachtu stalowej kratownicy.
A do tej kratownicy jedenastoma śrubami M 20 przykręcony jest stalowo-żeliwny balast.
Jak uważasz - taki układ wystarcza za umasowanie masztu ?
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2012, o 19:00 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
bury_kocur napisał(a):
A do tej kratownicy jedenastoma śrubami M 20 przykręcony jest stalowo-żeliwny balast.
Jak to się zamaluje dokładnie farbą, to nie jestem pewien, czy jest to jakakolwiek forma umasienia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2012, o 19:05 

Maar napisał(a):
zamaluje dokładnie farbą,

Właśnie dlatego spodu balastu celowo nie maluję co o tyle ma sens, że i tak np. po zeszlorocznym schodzeniu z mielizny w Niemczech miałem ten dół balastu całkiem wyszlifowany z czegokolwiek do gołego żeliwa.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2012, o 20:12 

bury_kocur napisał(a):
kawałek przewodu od blachy do stopy masztu.

Jacku - nie wiem jak gdzie indziej ale na Kocurze elemat ten nazywa się PILERS.
Ma on średnicę 150 mm.
Stopa masztu stoi na pilersie, przykręcona do niego 8. śrubami M 12 a od dołu pilers stoi przykręcony do wlaminowanej w dno jachtu stalowej kratownicy.
Jak uważasz - taki układ wystarcza za umasowanie masztu ?
Pzdr
Kocur

No pochwaliłeś się, że masz PILRES a teraz reszta co rzeczonego pilresu nie ma siedzi i z żalu płacze... :cry: ;)

Poważnie to nie jestem wstanie jednoznacznie określić bo mimo wszystko maszt działa też jako odgromnik a jak sam dobrze wiesz z zasady tego typu potencjałów nie powinno wprowadzać się do wnętrz...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2012, o 20:39 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
A czemu zakładasz, że laminatowa łódka musi mieć nieuziemiony maszt? ;)
Nie mogę znaleźć gdzie były jakieś artykuły o uziemieniu na jachtach. Generalnie kawałek blachy we wodzie, kawałek przewodu od blachy do stopy masztu.

Myślę, że istnieje nieco więcej, nieco bardziej skomplikowannych rozwiązań, niż "kawałek blachy"..
Instalacja uziomowa masztu to również instalacja odgromowa. Np:
http://www.siz.org.pl/piorun/cz3.htm
http://www.siz.org.pl/piorun/cz2.htm
http://www.siz.org.pl/piorun/cz1.htm

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 lut 2012, o 21:22 

typu potencjałów nie powinno wprowadzać się do wnętrz...

Ech...
Tego sie właśnie obawiałem ... :-(
Muszę poważnie coś wymyśleć z tym - jakoś nigdy nie miałem na to czasu...
Pzdr wieczornie Jacku
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2012, o 07:16 

Może wystarczy rozwiązanie zwód przyłączony do masztu tuż nad kabiną jachtu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2012, o 08:10 
Hm... i z prostego pytania o zasięg UKF/VHF zrobiło się... co się zrobiło. To już wiadomo jaki jest ten zasięg? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2012, o 08:17 

Odpowiedź padła na początku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2012, o 08:17 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
JacekBol napisał(a):
To już wiadomo jaki jest ten zasięg?
W drugim poście wątku padła odpowiedź. Później doszły jeszcze pomocnicze a po wyczerpaniu tematu watek zdryfował... tak jak to zwykle w życiu wygląda :-)

BTW czy masz inne zdanie odnośnie zasięgu słyszalności na fonii, w paśmie UKF na jachtach niż to, które wyraził Skipcio? Pytam, bo znając Twoją zdolność do wyszukiwania nowinek technicznych, zaraz się okaże, że masz dostęp do jakichś super-hiper ukaefek z zasięgiem globalnym :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2012, o 08:18 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Na tytułowe pytanie odpowiedx brzmi w starej milicyjno/policyjnej anegdocie: "Widzę cię, a nie słyszę".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2012, o 08:33 
Maar napisał(a):
BTW czy masz inne zdanie odnośnie zasięgu słyszalności na fonii, w paśmie UKF na jachtach niż to, które wyraził Skipcio?

Nie. Absolutnie nie. Moim zdaniem najważniejsze w dyskusji zdanie już padło i warto je tylko zaakcentować. W przypadku łączności na morzu mówimy o pewnym, dwustronnym i skutecznym zasięgu łączności głosowej.
Dlatego nie wprowadzałbym tu szumu informacyjnego. Skuteczny zasięg w [Mm] to 2 * pierwiastek z sumy wysokości anten nadawczo odbiorczych (nad poziomem morza). Celowo mówię 2 a nie 2.08/2.8/2.25 bo łatwiej zapamiętać i łatwiej się liczy. A dodatkowo wprowadzamy poprawkę bezpieczeństwa na zasięg.

Mówiąc o instalacjach trzymajmy się instrukcji instalacji producenta. Myślę że warto dopowiedzieć (chyba, że mi umknęło i ktoś już powiedział), iż to że kogoś słyszymy przez radio na wodzie nie jest równoznaczne z tym, że on nas usłyszy... Dlatego być może należałoby zacząć najpierw wątek o zasadach montażu torów antenowych, a dla pozytywnie nakręconych masochistów wątek o podrasowywaniu zasięgów radia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2012, o 10:52 

O.K. W zasadzie otrzymałem odpowiedź na zadane pytanie,wydawało mi się iż zasięg jest sporo większy zwłaszcza na max. mocy nadawania ,no cóż dobre i to.
Owszem doszły jeszcze inne aspekty jeśli chodzi o VHF,anteny ,uziemienie i.t.d.
Bardzo chętnie posłucham mądrych głów na tematy związane.
Nigdy nie zastanawiałem się dogłębnie i nie drążyłem tematu radia.
Ale jeśli już je mam to chciałbym sprawy montażu załatwić w miarę profesjonalnie.
Jeszcze jedno pytanie mam radio morskie ICOM bez DSC czy jest sens używania takiego radia/.kupiłem okazyjnie ,cena była śmieszna,leżało w szafie kupę czasu,nie jest to ręczniak.

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Przypomniała mi się jeszcze jedna sprawa ,widziałem gdzieś na jakimś rysunku wykorzystanie want czy też stalówek poprowadzonych od masztu jako anteny,jest to jakieś rozwiązanie technicznie lepsze czy też efektywniejsze?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2012, o 11:07 
incoming napisał(a):
Jeszcze jedno pytanie mam radio morskie ICOM bez DSC...

Moim zdaniem posiadanie każdego urządzenia, które skutecznie pozwoli nawiązać łączność zawsze ma sens. Ale praktyka pokazuje, że nie radio jest tu najważniejsze, a słuch i dobry tor antenowy.
Co do DSC... nie mam zdania. Z jednej strony to elektroniczny gadżet z którego bardzo mało osób korzysta (przynajmniej w tym gronie w którym ja się poruszam). Jedyna pożyteczna dla żeglarza rzecz w radiu z DSC to czerwony przycisk DISTRESS.

Co do używania want... to raczej chyba bym odradzał. Wanta jak sama nazwa wskazuje, raczej nie służy do wytwarzania pola elektromagnetycznego ;). Ale oczywiście pozytywnie zakręcony żeglarz-radioamator nada sygnał nawet za pomocą dzwona okrętowego ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2012, o 12:12 

Ja po prostu z uporem maniaka chciałbym uciec od montowania długiego dodatkowego bata na topie masztu i z tego powodu szukam innych możliwości usytuowania anteny.czy to na relingu czy z wykorzystaniem innych możliwości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2012, o 12:19 

JacekBol napisał(a):
Dlatego nie wprowadzałbym tu szumu informacyjnego. Skuteczny zasięg w [Mm] to 2 * pierwiastek z sumy wysokości anten nadawczo odbiorczych (nad poziomem morza). Celowo mówię 2 a nie 2.08/2.8/2.25 bo łatwiej zapamiętać i łatwiej się liczy. A dodatkowo wprowadzamy poprawkę bezpieczeństwa na zasięg.

Wcależenie.

JacekBol napisał(a):
Mówiąc o instalacjach trzymajmy się instrukcji instalacji producenta. Myślę że warto dopowiedzieć (chyba, że mi umknęło i ktoś już powiedział), iż to że kogoś słyszymy przez radio na wodzie nie jest równoznaczne z tym, że on nas usłyszy... Dlatego być może należałoby zacząć najpierw wątek o zasadach montażu torów antenowych, a dla pozytywnie nakręconych masochistów wątek o podrasowywaniu zasięgów radia.

Z zasady jeżeli kogoś słyszymy to uznajemy, że on słyszy nas. Po pierwsze moc nadajników radiostacji morskich jest standardowa. Po drugie nie zakłócajmy innym łączności licząc, że my małą mocą tylko do kolegi... A montaż pozostawmy fachowcom i nic nie podkręcajmy.

@incoming Do poprawnego zamocowania anteny prętowej potrzebna jest "przeciwwaga" może nią być np kosz rufowy ale trzeba pamiętać o tym, że przebywając w polu anteny będziesz ładował w siebie te kilka watów energii wielkiej częstotliwości. Pozostaje kwestia tego czego potrzebujesz. Czy potrzebna ci całkowicie druga instalacja czy wystarczy radiostacja ręczna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2012, o 12:33 

Z zasady jeżeli kogoś słyszymy to uznajemy, że on słyszy nas. Po pierwsze moc nadajników radiostacji morskich jest standardowa. Po drugie nie zakłócajmy innym łączności licząc, że my małą mocą tylko do kolegi... A montaż pozostawmy fachowcom i nic nie podkręcajmy.

Dokładnie tak, praca na częstotliwościach profesjonalnych ma być pewna, niezawodna i neutralna dla współużytkowników częstotliwości.

Co nam z tego, że podkręcimy radio i dowołamy się /pytanie czy nie siejąc po sąsiednich i harmonicznych częstotliwościach/ dalej, skoro odbiorca na standardowym sprzęcie nie potwierdzi nam przyjęcia komunikatu i nie odpowie bo nie doniesie tak daleko jak my?

Radia bym nie tykał, ewentualnie można sobie lepszą/specjalistyczną antenę obstalować jako główną/drugą. Zresztą wbrew pozorom lepsza i lepiej umieszczona antena da nam więcej niż podkręcanie TRX'a.

Od kombinacji są /z zachowaniem zasady nie przeszkadzania innym/ pasma amatorskie i ewentualnie /jak wyżej/ CB.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2012, o 12:41 

Nie zrozumieliśmy się mam tylko jedno radio i nie jest to ręczniak /ICOM ICM-45/
Właśnie nie mam zamiaru ruszać radia chodzi mi tylko o umiejscowienie optymalne anteny i najlepiej by nie był by to top masztu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2012, o 12:47 

No to masz do kompletu manipulator? Bo wiesz niby można na jakimś wytyku np takiego slim-jima wystawić ale pozostaje problem komfortu obsługi, narażania radia na bryzgi wody, uderzenia, nadepnięcia itd.
Najprostszym sposobem to właśnie różne wariacje anteny typu J (slim-jim też można zaliczyć do anten J) podwieszanej na fale do salingu. Niech se dynda nad głową ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 9 lut 2012, o 12:51 

http://www.dockyardelectrics.com/Icom/ic_m45.htm

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona