Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 3 sie 2025, o 00:19

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lut 2012, o 11:05 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Sternik/szyper/kapitan.
Przywrócenie egzaminów. Rezygnacja z obowiązkowych szkoleń. Po okresie przejściowym unieważnienie starych patentów.
http://www.jachtklub.elblag.pl/index.ph ... -2012.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2012, o 11:16 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Żeglowanie bez odpowiednich kwalifikacji z „przypadkową załogą” może okazać się nie tylko czasem straconym, ale także może prowadzić do wypadków. Trudno nie zgodzić się z tą opinią. To przede wszystkim od postawy i umiejętności osoby prowadzącej jacht, zwyczajowo nazywanej kapitanem, zależy czy zamustrowana załoga stanie się zgranym zespołem efektywnie realizującym zadnia w myśl dobrej praktyki żeglarskiej.
Kap. jacht. Andrzej K. Łącki

Kurna Panu kapitanowi chyba czas się zatrzymał. :(

Czas listy uprawnionych kapitanów, przypadkowych załóg minął ale widać mentalność pozostała. Czy dla garstki "zawodowców" potrzeba narzucać obowiązki wszystkim?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2012, o 11:22 

Podziękował : 4532
Otrzymał podziękowań: 4287
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Niech mnie pocałują w ... :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2012, o 11:34 

Podziękował : 27
Otrzymał podziękowań: 35
Uprawnienia żeglarskie: Plastikowe beztalencie
Dobrze że tylko projekt.
Jakichś dupiatych "projektantów" mają. :-/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2012, o 11:51 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Ciekawe czy oni tak "sobie a muzom" czy też znaleźli jakieś dojście do jakiegoś nowego ministerialnego malarza...

Propozycja zawarta w pkt.4, dotycząca konieczności wymieniania wszystkich dotychczas wydanych "kwitów na żeglowanie" jest nie do przyjęcia w państwie o minimalnym choćby szacunku dla stanowionego prawa.
O szacunku dla żeglarzy i dla ich kieszeni - już przez grzeczność nie wspominam.
Pewnie w tamtym gronie i tak nie warto o tym wspominać...

Rozważania nad odchodzeniem od "twardej linii" czy też nad "odwilżą" wśród członków KM/PZŻ (a już słyszałem takie komentarze) proponuję poprzedzić porównaniem tego co "proponują" - ze stanem prawnym w państwach, w których nie żąda się od niezawodowego żeglarza żadnych kwitów, na żadnym akwenie - i to do 24m długości.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2012, o 11:57 

Podziękował : 27
Otrzymał podziękowań: 35
Uprawnienia żeglarskie: Plastikowe beztalencie
pierdupierdu napisał(a):
Propozycja zawarta w pkt.4, dotycząca konieczności wymieniania wszystkich dotychczas wydanych "kwitów na żeglowanie" jest nie do przyjęcia w państwie o minimalnym choćby szacunku dla stanowionego prawa.

Prawo nie działa wstecz. Nie mogą cofnąć uprawnień nadanych dzięki wcześniejszej ustawie. Czy oni mają jakiekolwiek pojęcie o tym co piszą?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2012, o 12:08 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Wniosek z tego "dokumentu" płynie jeden - źródełko z kasą wysycha, co martwi panów kapitanów z PZŻ i jest motywacją do kolejnych burz mózgów jak by tu sczesać żeglarzy z gotówki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2012, o 12:25 

Eryk napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):

Prawo nie działa wstecz. Nie mogą cofnąć uprawnień nadanych dzięki wcześniejszej ustawie. Czy oni mają jakiekolwiek pojęcie o tym co piszą?

Obowiązkowa wymiana kwitów nie jest tym, co najbardziej istotne w projekcie KM.
Ale jakoś mnie to szczególnie zastanowiło - bo jest to żądanie, które świetnie ukazuje ducha grona, które je spłodziło. Widać jak zza przybranej pozy starych kapitanów, pochylających się z troską nad "bezpieczeństwem" żeglarzy wychylają się twardo siedzący w głowach działacze-biurokraci...

Co do samej przymusowej wymiany dokumentów - to przecież gdyby "przeszła" - to nie odbędzie się ona za darmo... Kilkaset tysięcy żeglujących...(PZŻ mówił chyba coś o ponad milionie patentów...) I cena za kwitek - kilkadziesiąt PLN. Nawet jak spora część "opatentowanych" przestała żeglować albo oleje kwitologię - to i tak przez związkowe kasy przepłynie kilkanaście - kilkadziesiąt milionów złotych...

W historii najnowszej bardziej powszechny obowiązek wymiany dokumentów miał miejsce raptem dwa razy - w przypadku dowodów osobistych i praw jazdy (tu nie mam pewności, czy wymiana była obowiązkowa czy nie).
Wtedy chodziło o wymianę kwitów z PRL-em w godle, nie posiadających współcześnie wymaganych danych, wytworzonych w starej, papierowej, nietrwałej, źle zabezpieczonej formie.
Dziś zdecydowana większość polskich kwitów reglamentujących możliwość żeglowania zawiera wszelkie właściwe dane, ma współczesną, trwałą i dostatecznie zabezpieczoną formę (plastikowe karty, fotki, etc).

A poza tym ja mam swój kwit na kartoniku i nie dam sobie go odebrać, O! :lol: :lol:

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2012, o 12:49 

Podziękował : 142
Otrzymał podziękowań: 90
Uprawnienia żeglarskie: k.j.bałtycki
pierdupierdu napisał(a):
A poza tym ja mam swój kwit na kartoniku i nie dam sobie go odebrać, O!

Odebrać na pewno nie odbiorą. Ale jak napiszą że posiada niedostatecznie zabezpieczoną formę i nie może być używany w żegludze pełnomorskiej to co :roll:
Pięć dych i będziesz miał dwa :lol:
ps. "tekturowych" chyba na egzaminy nie będą ciągać. Chyba że do komisji :D

Ostatnio edytowano 20 lut 2012, o 13:58 przez Roman K, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2012, o 12:57 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Cytuj:
Odległość 200 Mm wynika z definicji żeglugi pełnomorskiej[4]. Sądzę, że ten rejon żeglugi zaspokaja to całkowicie ambicje żeglarzy mniejszych jednostek, których prędkość i autonomia nie sprzyja odbywaniu dłuższych rejsów bez zawijania do portu.
Niektórzy z członków KM uważają, że 200Mm to nawet zbyt dużo i wystarczyłoby 100-150Mm.

Pojawiła się definicja żeglugi pełnomorskiej, dobrze wiedzieć (patrzcie poniżej... podkreślenia moje)
Cytuj:
[4] Obwieszczenie Dyrektora Urzędu Morskiego w Gdyni z dnia 2 kwietnia 2002 roku:
„ żegluga pełnomorska - oznacza to żeglugę w rejonie mórz otwartych do 200 mil morskich od miejsca schronienia z dopuszczalną odległością między dwoma miejscami schronienia do 400 mil morskich;
Miejsce schronienia, o którym mowa w ust. 1 pkt. 2, oznacza naturalnie lub sztucznie chroniony akwen lub miejsce w którym jacht może znaleźć bezpieczny postój w przypadku powstania warunków zagrażających bezpieczeństwu żeglugi.”

Bałtyk, jako morze zamknięte, nie liczy się... :lol:

Cytuj:
Kurs ITR także uznany został za konieczny. Na pokładzie większego jachtu musi znajdować się choć jedna osoba, która wie jak się zachować w sytuacji awaryjnej.
Konieczny jest egzamin praktyczny z manewrowania dużym jachtem (LOA > 15m) oraz teoretyczny, najlepiej w formie pisemnej z podstawowych przedmiotów i ustnej obrony/prezentacji własnych rejsów.
Komisja Morska uważa, że sprawa sylwetki kapitana i wymagań egzaminacyjnych wymaga dłuższej dyskusji w szerokim gronie żeglarzy. Niektórzy członkowie Komisji proponowali 1000h stażu.

Wiecie co, czytając takie rzeczy ja się boję wypływać na Tamizę... Oni nie mają ITR-ów, egzaminów z manewrówki, nie mówiąc o teorii... Brr... ponad 300 mil wzdłuż wybrzeża zeszłego lata zrobiłam, wariatka jakaś ze mnie, samobójczyni zgoła... I to nie opłotkami, na skos przez Solent w weekend :-?

Chyba powinnam przemyśleć tą sprawę.. Ostatnio lekarz mnie pytał czy miałam jakieś próby samobójcze kiedyś - chyba mu skłamałam, o kurcze...Przecież ja regularnie mam takie! Pływam bez żadnego błogosławieństwa* kochanego związku, bez ITR, bez egzaminów... Co ja robię???

:evil:

*błogosławieństwo sternika jachtowego jakiego posiadam jak widać nie rozciąga się tak daleko. Cytaty pochodzą z kapitana, ergo te niższe to jakieś ISTOTY NIŻSZE... Hm, w sumie to ma sens :lol:

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2012, o 13:10 

Podziękował : 42
Otrzymał podziękowań: 30
Uprawnienia żeglarskie: może się nie zabiję ;)
Im się chyba nudzi! I to strasznie!
Bo to, że chcą wyciągnąć kasę to wiadomo - w końcu jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Tylko dlaczego zamiast robić coś pożytecznego bawią się w rzucanie ludziom kłód pod nogi?
Takie rzeczy tylko u nas :-?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2012, o 13:17 

Podziękował : 69
Otrzymał podziękowań: 31
Uprawnienia żeglarskie: s.j.
Odgrzewany kotlet ten projekt. Widziałem go już kilka lat temu, jeszcze przed wydaniem ustawy. Zdaje się, że ktoś w PZŻ jednak postanowił się nie ośmieszać i łaskawie to zmienili. A na stronie z podanego linka ktoś nie zerknął na datę opracowania i wysłał jako newsa. Albo ewentualnie w PZŻ sami nie wiedzą, która wersja obowiązuje i mają różne projekty tych rozporządzeń. W każdym razie zupełnie inaczej wygląda ich propozycja rozporządzenia, którą wysłali do Ministerstwa Sportu. Dostepne tutaj:

http://bip.msit.gov.pl/portal/bip/21/76 ... tyki_.html

W jednym i drugim przypadku wymagania i sensowność ocenicie sami...

Pozdrawiam, Konrad

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2012, o 14:12 

Podziękował : 95
Otrzymał podziękowań: 93
Uprawnienia żeglarskie: kpt.j
Cape napisał(a):
Sternik/szyper/kapitan.
Przywrócenie egzaminów. Rezygnacja z obowiązkowych szkoleń. Po okresie przejściowym unieważnienie starych patentów.
http://www.jachtklub.elblag.pl/index.ph ... -2012.html

Ta... ten gniot miałem w komputerze już od kilku lat ale go wyrzuciłem.Rozmawiałem chyba ze 2 lata temu z Krzysztofem Bieńkowskim, który jest podpisany pod projektem komisji morskiej i powiedział mi, że jak dobrze pamiętam, był to projekt "wymyślony" jakiś czas temu i... nie przeszedł, czy coś takiego, ale krążył w internecie. Nie ma się co podniecać niezdrowo.

Za ten post autor bryg otrzymał podziękowanie od: Cape
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2012, o 17:30 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
A autor newsa dzielnie odpowiada na pytania :lol:

Cytuj:
piątek, 17 lutego 2012 11:00
kap.jacht. Andrzej Łącki
Osoba posiadająca stopień żeglarski sternika jachtowego może uzyskać (bez egzaminu) stopień szypra jachtowego pod warunkiem:
- ukończenia 18 roku życia,
- posiadania stażu z co najmniej 2 rejsów pełnomorskich w czasie co najmniej 200 godzin,
- posiadania stażu co najmniej 1 rejsu w czasie 100 godzin samodzielnego prowadzenia jachtu.
Reasumując: Jeżeli osoba posiadająca stopień żeglarski sternika jachtowego uzupełni staż (w ciągu kolejnych 4 lat lub już to zrobiła) poprzez odbycie co najmniej 2 rejsów pełnomorskich w czasie co najmniej 200 godzin oraz samodzielne poprowadzi co najmniej 1 rejs morski w czasie 100 godzin i wylegitymuje się co najmniej dwoma Opiniami z rejsów i co najmniej jedną Kartą rejsu – bez egzaminu uzyska uprawnienia szypra jachtowego.
Odpowiedzi:
Ad. a) Staż pełnomorski odbyty przed uzyskaniem stopnia sternika jachtowego przepada. Należy po uzyskaniu stopnia sternika jachtowego być co najmniej 2 razy w rejsie pełnomorskim na łącznie 200h, oraz samodzielnie poprowadzić choćby 1 rejs 100h.
Ad. b) Staż nie udokumentowany nie będzie zliczony.
Ad. b`) Tylko staż w rejsach pełnomorski będzie zaliczany.

Stopy wody pod kilem!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2012, o 17:37 

Carlo napisał(a):
A autor newsa dzielnie odpowiada na pytania :lol:

Skąd podejrzenie, że gniot ów niekoniecznie został wywleczony z niebytu, ale że jest na nowo odgrzewany w jakiś celach tylko autorom jego "nowego" upublicznienia znanym...
(BTW - to, że różne gremia PZŻ ślą rożne projekty nie byłoby niczym nowym...)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2012, o 18:07 

Tak już zupełnie poza tym newsem, to godną uwagi jest prędkość działania Ministerstwa Sportu. Jeszcze trochę i minie rok jak msportu rozsyłało pytania do stowarzyszeń o propozycje do projektu rozporządzenia -

dwa przykłady
- http://bip.msit.gov.pl/portal/bip/21/76 ... tyki_.html - data modyfikacji 2 maja 2011 r.
- http://bip.msit.gov.pl/portal/bip/21/80 ... tury_.html - data modyfikacji 18 lipca 2011 r.
- http://bip.msit.gov.pl/portal/bip/25/70 ... 011_r.html - II kwartał 2011 r., p. 8 i 12

Oni tam mają chyba wieczne wakacje, :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2012, o 18:15 

Szczere wyrazy współczucia przy czytaniu tekstów (Carlo, Tobie szczególnie):
1. "poprzez odbycie co najmniej 2 rejsów pełnomorskich"
2. "Tylko staż w rejsach pełnomorski będzie zaliczany"
To czy "TEN" projekt jest kolejnym "trupem w szafie" którego ktoś chce ożywić, być może.
Ale też nie popadajmy w panikę.
W końcu mamy Ministra Sportu w osobie pięknej, młodej, wykształconej, inteligentnej i.t.d. kobiety. A jak zostało to na tym Forum wielokrotnie dowiedzione przez ....., w takiej sytuacji może być tylko dobrze, albo jaszcze lepiej.
Chłopy, nie bójta się, jaj nam nie obetną, najwyżej uprawnienia :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2012, o 19:20 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Roman K napisał(a):
W końcu mamy Ministra Sportu w osobie pięknej, młodej, wykształconej, inteligentnej i.t.d. kobiety.

Chyba będzie sie wybrać do Pani Asi na Senatorską i wytłumaczyć Jej żeby sie nie kompromitowala tym gniotem...
Co za prawnicy tam siedzą... :-(
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2012, o 19:41 

Kocur.
Zauważ że Ona ma teraz dużo większe problemy niż to czy Ty się będziesz w przyszłym roku nazywał kapitan, skiper, sternik, czy SZYPER!!!!!!!!! ( przepraszam rybaków).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2012, o 19:47 

Roman K napisał(a):
Kocur.
Zauważ że Ona ma teraz dużo większe problemy

Roman - jak sie ma pszczoły to się ma miód itd...
Jest ministrem - wzięła na siebie odpowiedzialność za ministerstwa - to niech ma świadomość, że ktoś zamierza niezgodnie z obowiązujacym zabrać posiadane uprawnienia ich posiadaczom...
A rozporządzenie to ma być wydane z nagłowkiem Jej ministerstwa.
O nic wiecej mi nie chodzi.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2012, o 20:43 

Podziękował : 15
Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: plastikowy kapitan lipcowy :))
Roman K napisał(a):
Chłopy, nie bójta się, jaj nam nie obetną, najwyżej uprawnienia

To pierwsze to już coraż rzadziej potrzebne :-( , natomiast drugie przydaje się i to coraz częsciej :-P

Ale koledzy, nie ma co się napinać. Bo po I to nie przejdzie, a po II MinSport teraz ma na głowie Euro, więc co najmniej do jesieni pewnie z niczym się nie wyłuszczy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2012, o 20:55 

No właśnie to jest problem, który może znacząco zaważyć na jakości nowego rozporządzenia. Jak pamietam okres przejściowy kończy się gdzieś w połowie przyszłego roku. Pośpiech nie jest najlepszym doradcą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2012, o 21:41 

Jeżeli nawet "plasticzanym" morsom i kojotom zafundują powtórny egzamin na swój koszt, to co się takiego wielkiego stanie. N I C.
Będzie okazja się spotkać :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2012, o 22:00 

Roman K napisał(a):
eżeli nawet "plasticzanym" morsom i kojotom zafundują powtórny egzamin na swój koszt

:lol: nawet w Ministerstwach na tyle znają prawo, żeby takich głupot nie robić.... :lol:

Ale bym RPO napisał piękną skargę,..... miał by gotowca do TK :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2012, o 22:21 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Roman K napisał(a):
to co się takiego wielkiego stanie. N I C.
Będzie okazja się spotkać :D
Się stanie - zostaną naruszone ZASADY!

A okazje do spotkania, to wolę wybierać sam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2012, o 22:27 

Carlo.
To Ty napisz za Rzecznika do Trybunału.
Ale poczekaj, może nas nie obleją :-( :lol:
O k...a, chyba trzeba już to przenieść do HP.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 20 lut 2012, o 23:08 

Carlo napisał(a):
nawet w Ministerstwach na tyle znają prawo, żeby takich głupot nie robić.... Ale bym RPO napisał piękną skargę,..... miał by gotowca do TK :D

Jeżeli to wisi na BIPie MSiT to jest juz podstawa do oprotestowania pod zarzutem cofania uprawnień nabytych.

A z tego raczej sie nie wykręcą.

Przepraszam ale czy to już jest oficjalny projekt ???

Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lut 2012, o 00:31 

bury_kocur napisał(a):
Carlo napisał(a):
nawet w Ministerstwach na tyle znają prawo, żeby takich głupot nie robić.... Ale bym RPO napisał piękną skargę,..... miał by gotowca do TK :D

Jeżeli to wisi na BIPie MSiT to jest juz podstawa do oprotestowania pod zarzutem cofania uprawnień nabytych.

A z tego raczej sie nie wykręcą.

Przepraszam ale czy to już jest oficjalny projekt ???

A. Dżisas Kocurku - przecież chyba jest jasne, że omawiamy wyobrażenie o przyszłych "patentach" panów kapitanów z jednej z komisji jakiegoś związku sportowego (sic!) - a nie żaden oficjalny projekt...
Co do istnienia oficjalnego projektu - to spójrz w BIP ministerstwa... Jedyny oficjalny projekt "patentowy" wisi od 2008r. Prace nad tym projektem przerwano - z powodu zmiany podstawy prawnej w trakcie prac nad nim... Wyglądał on tak:
http://bip.msit.gov.pl/portal/bip/107/2 ... atkow.html

B. Przy okazji sprawdź w BIP ministerstwa jaki tytuł mają materiały zebrane do tej pory w sprawie rozporządzenia nad którym ministerstwo ma zamiar (hmmm...) teraz pracować. Czyli tego którego podstawa prawna obowiązuje dziś.
A co mi tam - może przytoczę ten tytuł specjalnie dla Ciebie: "Prace nad założeniami do projektu rozporządzenia w sprawie uprawiania turystyki wodnej" (podkreślenie moje)

C. Kocurku drogi, pytasz tu co wisi w BIP ministerstwa - a to najlepiej sprawdzić można samemu - w BIP ministerstwa....
Omawiany tu gniocik autorstwa Komsji Morskiej PZŻ (nieco odmienny od hard-betonowych pomysłów z tzw. Komisji Szkolenia, ale jednak gniocik) albo nigdy nie dotarł na ministerialne biurka, albo - co znacznie mniej prawdopodobne - nie został umieszczony w BIP-ie.
W obu przypadkach zastanawia mnie, czemu ktoś teraz ten stary tekst jak jakiś balon próbny wypuszcza...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lut 2012, o 05:48 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
pierdupierdu napisał(a):
W obu przypadkach zastanawia mnie, czemu ktoś teraz ten stary tekst jak jakiś balon próbny wypuszcza...

Taki duży chłopiec a zadaje takie naiwne pytanie :lol: Jak to po co? Po to, żeby pokazać - że istniejemy, jesteśmy, trwamy na posterunku jak ta opoka... znaczy się beton...
:lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 21 lut 2012, o 07:45 

A może: Czy wróg podsłuchuje?

:-P

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona