Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 29 lip 2025, o 14:30

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 mar 2012, o 09:07 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
Dygresja:
Temat był poruszany wielokrotnie.
Ale nie uzyskałem satysfakcjonującej odpowiedzi.

Niektórzy podają w dyskusjach argument, że każdy dorosły może prowadzić jachty <7,5m.
A na jakiej podstawie prawnej osoby młodsze nie mogłyby? Tym bardziej, że na własne oczy widziałem wielu młodych żeglarzy, którzy wykonywali funkcję skipera na Optymistach. Czy czynili to nielegalnie?
Czy z punktu widzenia przepisów ma znaczenie, czy jest to żegluga samotna czy płyną z załogą (niepełnoletnią lub pełnoletnią)?

Dla porównania - jak to jest z innym sprzętem wodnym: kajaki, rowery wodne, deska windsurfingowa itd.? Czy osoby <18 lat mogą uprawiać takie hobby bez nadzoru dorosłych?

pzdr,
Andrzej Kurowski
http://strony.aster.pl/spelnij_marzenia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2012, o 11:19 

Podziękował : 4
Otrzymał podziękowań: 20
Uprawnienia żeglarskie: .
Hej,
zagłębiłem się w temat i wykonałem trochę telefonów...

PZŻ mówi "dzieci również mogą prowadzić jednostki do 7.5 metra: łódki, kajaki, rowery wodne, jachty, pontony etc. również po wodach morskich gdyż nie ma ograniczeń w żegludze na jednostkach do 7.5 metrów."

Policja "wodna" w komendzie stołecznej w Warszawie jak i straż miejska mówi że "niema podstaw prawnych do "czepiania" się samotnie żeglujących dzieciaków młodszych niż 16 lat.." Czyli że mogą!

W ministerstwie sportu dyrektor powiedział "co nie jest prawnie zabronione jest dozwolone".

Dyrektor WOPR "my nigdy nie zabranialiśmy i nie zabraniamy, nie mamy podstawy prawnej, możemy jedynie pouczać i zachęcać do bezpiecznego spędzania czasu na wodzie i posiadania odpowiednich środków ratunkowych czy asekuracyjnych" nie mają również podstaw prawnych by kazać 10 latkowi zawrócić materacem ze środka jeziora, mogą tylko zachęcać...

Rzecznik praw dziecka "Nie mogę dać panu odpowiedzi w tym momencie, na pewno gdy coś się stanie za dziecko odpowiedzialny jest rodzic" poprosił o wysłanie maila z zapytaniem, co też uczyniłem. Prawnicy mają jak najszybciej dać odpowiedź na zadane im przeze mnie pytanie dotyczące "samopas" poruszających się dzieci na wodzie...

Tyle udało mi się na razie dowiedzieć, wynika z tego wszystkiego że generalnie nikt nie może dzieciakom zabronić pływać (bez opieki również) na jednostkach poniżej 7,5 metra długości (poza ewentualnym zakazem rodzica;)

Całe życie w przechyle...

Za ten post autor Buba otrzymał podziękowanie od: Kuracent
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2012, o 11:36 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Buba napisał(a):
(poza ewentualnym zakazem rodzica;)

Który dziecko może oprotestować u Rzecznika Praw Dziecka ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2012, o 15:26 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
biorąc pod uwagę, że cokolwiek pływającego kosztuje, wynajęcie czegoś pływającego też kosztuje (poza tym, nie znam czarterodawcy który wynajmie coś w okolicach tego bez zgody opiekuna/rodzica) to ciężko mi sobie wyobrazić pływanie dzieciaka na jachcie bez zgody rodzica/opiekuna prawnego... Poza wyjątkami, które na pewno mogą się zdarzyć. Ja niby pływałam, ale primo miałam 14 lat a secundo pływadło było niewiele dłuższe ode mnie... dlatego ten jacht podkreślam...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2012, o 16:22 

Ale tu chodzi o sam fakt luki w przepisach... A jeśli chodzi o ceny wypożyczenia jednostek pływających i portfele dzieciaków to szkoliłem na obozach gdzie chłopcy mieli więcej kieszonkowego niż ja zarabiałem w tydzień :lol:

Za to możemy odpowiedzieć sobie na pytanie:

Kuracent napisał(a):
Dla porównania - jak to jest z innym sprzętem wodnym: kajaki, rowery wodne, deska windsurfingowa itd.? Czy osoby <18 lat mogą uprawiać takie hobby bez nadzoru dorosłych?

Otóż tak, mogą!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2012, o 10:31 

Buba napisał(a):
zagłębiłem się w temat i wykonałem trochę telefonów...

Wielkie dzięki!

To teraz rozszerzam temat.
Łódka o długości do 749 cm. Nie czarterowa.
Wymyślmy najtrudnieszy przypadek: jest kilka dzieci 6-11 lat i kilku dorosłych. Nikt nie ma pojęcia o żeglowaniu z wyjątkiem 10-cio latka, który chodzi do szkółki regatowej.
I żeby było jeszcze trudniej na pokładzie nie ma rodziców i opiekunów prawnych żadnego z dzieci.
Czy ktokolwiek (WOPR, POlicja, Straż Graniczna) może się do takiej sytuacji przyczepić podczas rutynowej kontroli? Na pytanie, kto jest sternikiem, padnie zgodnie z prawdą odpowiedź, że 10-letnia Zosia.
Kto będzie odpowiadał w razie wypadku?

pzdr,
Andrzej Kurowski

Ostatnio edytowano 26 kwi 2012, o 10:49 przez Kuracent, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2012, o 10:49 

Kuracent napisał(a):
Kto bedzie odpowiadał w razie wypadku?

Ten, kto wynajął łódkę. A jeżeli nie była wynajęta, to właściciel. A jeżeli została skradziona, to wszyscy co są na pokładzie (przy czym za dzieci, odstawione wcześniej do Izby Dziecka - rodzice).

Za ten post autor Sąsiad otrzymał podziękowanie od: Gienek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2012, o 11:50 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Kuracent napisał(a):

W razie wypadku rodzice bo dziecko poniżej lat roku życia nie posiada zdolności prawnych.
Dodatkowo, nawet bez wypadku, rodzicom dzieci grozi odpowiedzialność karna za narażenie dziecka na utratę życia lub zdrowia. W praktyce mogło by to wyglądać tak, że kontroler zatrzymuje jacht, dzieci trafiają na komisariat gdzie przybywają po nich rodzice. Rodziców przesłuchuje się na okoliczność zaniechania opieki a akta sprawy trafiają do sądu rodzinnego. Sąd może rodzicom tylko pogrozić palcem, przydzielić rodzinie kuratora lub całkowicie lub częściowo pozbawić praw rodzicielskich.

... a można było pójść do kina... :lol: ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2012, o 12:09 

Jacek Woźniak napisał(a):
kontroler zatrzymuje jacht, dzieci trafiają na komisariat gdzie przybywają po nich rodzice

A na jakiej podstawie prawnej 17-latkowie czy 11-latkowie nie mogą pływać kajakiem czy jachtem 7-metrowym?
a) gdy na łodzi nie ma osób pełnoletnich?
b) gdy dodatkowo są na łodzi osoby pełnoletnie ale bez kompetencji kajakowych czy żeglarskich (dla utrudnienia: nie są rodzicami)

Albo czy np. 14-letnie dziecko na rolkach musiałoby być pod stałym nadzorem rodziców?

Moniia napisał(a):
ciężko mi sobie wyobrazić pływanie dzieciaka na jachcie bez zgody rodzica/opiekuna prawnego...

Nie mówcie mi, bo nie uwierzę, że nikt na Forum nie pływał sam lub w grupie jako faktyczny skiper na jachcie w wieku np. 15 lat.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2012, o 12:37 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Kuracent napisał(a):
Nie mówcie mi, bo nie uwierzę, że nikt na Forum nie pływał sam lub w grupie jako faktyczny skiper na jachcie w wieku np. 15 lat.

przeczytaj zdanie które zacytowałeś ze zrozumieniem.

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2012, o 12:44 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Kuracent napisał(a):
A na jakiej podstawie prawnej

Andrzej - a nie myslałeś o skończeniu studiów prawniczych :D :) :lol:
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2012, o 16:44 

Dodatkowo, nawet bez wypadku, rodzicom dzieci grozi odpowiedzialność karna za narażenie dziecka na utratę życia lub zdrowia.

no właśnie nie! ponieważ puszczanie dzieci samotnie na jednostkach do 7,5 metrów nie jest zabronione więc jest dozwolone. Jak na deskorolce, dzieciaki jeżdżą same tak samo mogą pływać na kajakach, rowerach wodnych itd. rozmawiałem z komendą stołeczną policji w Wawie i tam powiedzieli że nie mogą zabronić samotnej czy też niesamotnej (kilka dzieci na łódce do 7,5 m- bez patentów) żeglugi, gdyż nie mają do tego podstawy prawnej. Jak coś sie stanie, dopiero wtedy za dziecko odpowiada rodzic...

czekam natomiast na odpowiedź od prawników rzecznika praw dziecka myśle że to nam będzie mogło wiele rozjaśnić!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2012, o 19:07 

Podziękował : 471
Otrzymał podziękowań: 76
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy sternik motorowodny
Może nie czekajmy na odpowiedź rzecznika i na inne rozjaśnianie .
Za dzieci odpowiadają rodzice i niech tak zostanie .
Pawka Morozow na ten temat miał inne zdanie i raczej dobrze to nie wyglądało .
Pozdrawiam .
Eugeniusz Panek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2012, o 20:13 

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 21
Uprawnienia żeglarskie: Kapitan jachtowy
Kuracent napisał(a):

Ja w wieku 16 lat czarterowałem i pływałem jako skipper, nie mając nikogo pełnoletniego na jachcie. Czarter odbywał się bez problemów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2012, o 21:16 

Oks napisał(a):
Kuracent napisał(a):

Ja w wieku 16 lat czarterowałem i pływałem jako skipper, nie mając nikogo pełnoletniego na jachcie. Czarter odbywał się bez problemów.

Ano widzicie!
Młodzież może pływać na jachtach! I co? I nic. Nic się złego nie dzieje!

pzdr,
Andrzej Kurowski

Za ten post autor Kuracent otrzymał podziękowanie od: Gienek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2012, o 07:02 

Buba napisał(a):
Dodatkowo, nawet bez wypadku, rodzicom dzieci grozi odpowiedzialność karna za narażenie dziecka na utratę życia lub zdrowia.
no właśnie nie! ponieważ puszczanie dzieci samotnie na jednostkach do 7,5 metrów nie jest zabronione więc jest dozwolone.

Ale cwaniaczek z Ciebie... :D
To wskaż przepis zabraniający wyrzucać dzieci przez okno. :evil: ;)
W opisywanym przeze mnie przypadku podstawą nie będzie przepis zabraniający określonego zachowania dzieciom tylko stwierdzony subiektywnie fakt zagrożenia bezpieczeństwa nieletnich.
Buba napisał(a):
Jak na deskorolce, dzieciaki jeżdżą same tak samo mogą pływać na kajakach, rowerach wodnych itd. rozmawiałem z komendą stołeczną policji w Wawie i tam powiedzieli że nie mogą zabronić samotnej czy też niesamotnej (kilka dzieci na łódce do 7,5 m- bez patentów) żeglugi, gdyż nie mają do tego podstawy prawnej. Jak coś sie stanie, dopiero wtedy za dziecko odpowiada rodzic...

Następnym razem zapytaj jak zareagują na telefon zatroskanego, że po Wiśle w łódce pływa małe dziecko. Zapewne prawdy nie powiedzą ale idę o zakład, że dyżurny dostanie zadyszki a na brzegu na dzieci przed rodzicami będzie czekał rzecznik policji z dziennikarzami.
Buba napisał(a):
czekam natomiast na odpowiedź od prawników rzecznika praw dziecka myśle że to nam będzie mogło wiele rozjaśnić!

Nic nie wyjaśni bo na tak zadane pytania nie ma jednej odpowiedzi. Inaczej potraktuje się samotne pływanie 10 a 17 latka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2012, o 07:33 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Kuracent napisał(a):
I nic. Nic się złego nie dzieje!

A gdzie i kto mówił, że sie dzieje, że spytam zaciekawiony ?
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2012, o 08:06 

To wskaż przepis zabraniający wyrzucać dzieci przez okno.

Art. 160 KK?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2012, o 08:56 

Sąsiad napisał(a):
To wskaż przepis zabraniający wyrzucać dzieci przez okno.

Art. 160 KK?

Gdzie zabrania? :-P
Art. 160.
§ 1. Kto naraża człowieka na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu, ....
§ 2. Jeżeli na sprawcy ciąży obowiązek opieki nad osobą narażoną na niebezpieczeństwo,...

Widzisz artykuł ten ma zastosowanie tak samo do wyrzucania dzieci jak i do pozostawienia dzieci samopas na wodzie. W obu przypadkach musi zaistnieć realne zagrożenie utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu. To, że jakiś przepis nie zabrania żeglować dzieciom nie oznacz, że zwalnia to z odpowiedziaolności karnej rodziców jeśli wystąpią przesłanki wynikające właśnie z przywołanego artykułu.

Wracając do pytania Kuracenta
Cytuj:

jedną z możlwiwych odpowiedzi będzie Kuracent, bo to on spowodował wypadek. :lol: ;) O odpowiedzialności decydują okoliczności sprawy i nie znajdziemy jednej słusznej odpowiedzi na ogólnie zadane pytanie.

Odpowiedz z cytatem