Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 2 sie 2025, o 23:21

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 kwi 2012, o 07:19 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 5
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Jacek Woźniak napisał(a):
...Jaką granicę? .......

Rosja docelowo ... a granica z Białorusią....
W całej tej zabawie, chodziło mi o to, aby kupiec , Rosjanin, wywożący jacht, mógł się okazać jakimkolwiek dokumentem rejestracyjnym jachtu, bo ja nigdzie go nie rejestrowałem .... nie ma takiego obowiązku, więc z niego skorzystałem.... znając realia przekraczania granicy, taki dokument z pieczatką nie zaszkodziłby aby okazać naszym celnikom, a tym bardziej po drugiej stronie... chyba, że tam się dużo zmieniło... dawno nie przekraczałem granicy w tamtym kierunku....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2012, o 07:39 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Bodo1 napisał(a):
...Jaką granicę? .......

Rosja docelowo ... a granica z Białorusią....

Łooo to nie wiem ale tu chyba będą ważniejsze przepisy kraju importera.
Bodo1 napisał(a):
W całej tej zabawie, chodziło mi o to, aby kupiec , Rosjanin, wywożący jacht, mógł się okazać jakimkolwiek dokumentem rejestracyjnym jachtu, bo ja nigdzie go nie rejestrowałem .... nie ma takiego obowiązku, więc z niego skorzystałem.... znając realia przekraczania granicy, taki dokument z pieczatką nie zaszkodziłby aby okazać naszym celnikom, a tym bardziej po drugiej stronie... chyba, że tam się dużo zmieniło... dawno nie przekraczałem granicy w tamtym kierunku....

A łódź ma nabity numer CIN (Craft Identification Number), czyli numer identyfikacyjny jednostki pływającej? Bo jeśli ma to po co rejestracja?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2012, o 08:29 

Podziękował : 440
Otrzymał podziękowań: 729
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
A łódź ma nabity numer CIN (Craft Identification Number), czyli numer identyfikacyjny jednostki pływającej? Bo jeśli ma to po co rejestracja?
Po takiej rejestracji i wywozie jachtu trzeba będzie go ponownie wyrejestrować. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 kwi 2012, o 09:25 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 5
Marian J. napisał(a):
Po takiej rejestracji i wywozie jachtu trzeba będzie go ponownie wyrejestrować. ;)

Numeru CIF nie ma.... a po wywozie, wyrejestruje się... :lol: ... no, chyba, żeby nie chcieli, bo to nie Ich kompetencje.... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2012, o 18:53 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
pierdupierdu napisał(a):
plitkin napisał(a):
Zarejestruj w ozz i tyle.

Ozż nie posiadają uprawnień do rejestracji sprzętu pływającego.Niwe jest to też element ich działalności statutowej.
Do rejestracji sprzętu pływającego służącego do niezawodowego połowu ryb - jakieś zrzeszenia stowarzyszeń uprawnień nie mają tym bardziej...

Nie wiem czemu zapomniałem ustosunkować się do powyższego zdania.
Otóż jesteś w błędzie. Można śmiało się udać do OZŻ po rejestrację jachtu śródlądowego. Rejestrowałem tak łódkę. I nie tylko ja. Nie wiem co oni tam mają w statusach i czy jakiekolwiek uprawnienia są im do tego potrzebne (wątpię), ale OZŻy prowadzą rejestr śródlądowych jachtów rekreacyjno-sportowych z ramienia PZŻ. Tak więc dobrze radziłem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2012, o 19:17 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
plitkin napisał(a):
Nie wiem co oni tam mają w statusach i czy jakiekolwiek uprawnienia są im do tego potrzebne

Masz absolutną rację.
Nie wiesz.

Przeczytaj ze zrozumieniem Art 18 w Ust o żegl śródladowej (Dz.U. z 2006 nr 123 poz. 857)
A potem jeszcze rozporządzenie o prowadzeniu rejestru (Dz.U. z 2008 nr 72 poz. 426)
O tym, czy OZŻ mają jakiekolwiek uprawnienia do rejestrowania i czy PZŻ ma jakiekolwiek uprawnienia by kogokolwiek "delegować z ramienia" do wykonywania powierzonych mu czynności z dziedziny admnistracji publicznej - sprobuj pisać po zrozumieniu powyższych aktów prawa.

Co do statutów - obejrzyj statut pierwszego z brzegu OZŻ - i sprawdź, czy jest tam coś o rejestrowaniu. I o braniu kasy za rejestrowanie....

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 25 kwi 2012, o 19:28 przez Jaromir, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2012, o 19:21 

plitkin napisał(a):
Otóż jesteś w błędzie. Można śmiało się udać do OZŻ po rejestrację jachtu śródlądowego. Rejestrowałem tak łódkę. I nie tylko ja. Nie wiem co oni tam mają w statusach i czy jakiekolwiek uprawnienia są im do tego potrzebne (wątpię), ale OZŻy prowadzą rejestr śródlądowych jachtów rekreacyjno-sportowych z ramienia PZŻ. Tak więc dobrze radziłem.

I tak i nie. Rejestrować może tylko PZŻ i praw tych nie może scedować na innych. Może za to powołać, kiedyś tak miał zrobić PZMiNW ale nie wiem jak wygląda to obecnie, coś w rodzaju "placówek zamiejscowych" które mogą pośredniczyć w rejestracji. Dokument rejestracyjny ma być wydany przez PZŻ, tylko on może prowadzić rejestr jachtów. Wszelkie rejestry prowadzone przez OZŻ są nieprawne.

Ps: z natury lękliwym pozostawiam poszukanie odpowiedzi na pytanie czy zła rejestracja może powodować odmowę wypłaty odszkodowania :evil: ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 kwi 2012, o 19:59 

pierdupierdu napisał(a):
Masz absolutną rację.
Nie wiesz.

Niestety, to ty nie wiesz.
OZŻ rejestrują jachty od lat. Niezależnie od tego jak sobie interpretujesz przepisy i co sobie popstrykasz na forum :) Masz rację. Nie wiesz o tym.

Z jakiej racji przyszło ci do głowy, że dobrowolny rejestr jachtów jest dziedziną administracji publicznej? :) To twoja wyobraźnia. Nic więcej.

Wszelkie rejestry prowadzone przez OZŻ są nieprawne.

Ps: z natury lękliwym pozostawiam poszukanie odpowiedzi na pytanie czy zła rejestracja może powodować odmowę wypłaty odszkodowania

Jacku, co Ty sobie wymyśliłeś? Z jakiej racji jakiś nieobowiązkowy rejestr ma być nielegalny? Chcesz - załóż sobie swój rejestr i każdy ma prawo dobrowolnie zarejestrować u Ciebie łódkę. Wydasz kwit i będzie ok.

OZŻ robi to z ramienia PZŻ - tak jest napisane w dowodach rejestracyjnych, istnienie których pierdupierdu neguje :)

pierdupierdu napisał(a):
Co do statutów - obejrzyj statut pierwszego z brzegu OZŻ - i sprawdź, czy jest tam coś o rejestrowaniu. I o braniu kasy za rejestrowanie....

Zadzwoń do pierwszego lepszego OZŻ i spytaj czy ci zarejestrują łódkę śródlądową 9cio metrową. Przykro mi, że twoje wyimaginowane życie jest sobie, a realne życie sobie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2012, o 06:12 

plitkin napisał(a):
Jacku, co Ty sobie wymyśliłeś? Z jakiej racji jakiś nieobowiązkowy rejestr ma być nielegalny? Chcesz - załóż sobie swój rejestr i każdy ma prawo dobrowolnie zarejestrować u Ciebie łódkę. Wydasz kwit i będzie ok.

Wiesz wprawdzie rejestr dla niektórych nieobowiązkowy ale stworzony na mocy powszechnie obowiązującego prawa:
Art. 18.
1. Statek polski podlega obowiązkowi wpisu do rejestru administracyjnego polskich statków żeglugi śródlądowej, zwanego dalej „rejestrem”, z zastrzeżeniem ust. 2–5.
2. Statek polski, używany wyłącznie do uprawiania sportu lub rekreacji, z wyjątkiem jednostek napędzanych wyłącznie siłą ludzkich mięśni, o długości kadłuba powyżej 12 m lub o napędzie mechanicznym o mocy silników większej niż 15 kW podlega obowiązkowi wpisu do rejestru statków używanych wyłącznie do celów sportowych lub rekreacyjnych. Statki zwolnione z obowiązku wpisu do rejestru mogą być do niego wpisane na wniosek właściciela.

plitkin napisał(a):
OZŻ robi to z ramienia PZŻ - tak jest napisane w dowodach rejestracyjnych, istnienie których pierdupierdu neguje :)

NIe neguje tylko czyta przepisy a te wyraźnie wskazują kto może prowadzić rejestr:
Art. 19.
2. Rejestr statków używanych wyłącznie do uprawiania sportu lub rekreacji prowadzi właściwy polski związek sportowy, o którym mowa w ustawie z dnia 25 czerwca 2010 r. o sporcie (Dz. U. Nr 127, poz. 857).

OZŻ nie nie jest, nie był i nie będzie właściwym polskim związkiem sportowym. Polski związek sportowy w przypadku rejestracji jachtu, podobnie jak w przypadku patentów, jest semi organem administracji państwowej i nie może scedować przyznanych mu prawem obowiązków na inne organizacje. Czy wyobrażasz sobie, że idąc do starostwa po mapę geodezyjną odeślą Cię do znajomego geodety aby wyrysował Ci mapę? A co później z taką mapą masz zrobić skoro została wydana przez nieuprawniony organ?

Jak ktoś chce zarabiać na żeglarzach niech to robi z głową i zgodnie z prawem. Na razie zarządy OZŻ, jak przeczytają i postarają się potraktować sprawę poważnie, niech pomyślą nad treścią art. Art. 227. KK
Kto, podając się za funkcjonariusza publicznego albo wyzyskując błędne przeświadczenie o tym innej osoby, wykonuje czynność związaną z jego funkcją, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
Tu już nie ma miejsca na zabawy i może się okazać, że nie tak jak w przypadku patentów przez lata można było bezkarnie łupić żeglarzy ale w końcu ktoś może dostać solidnie po tyłku.
Teraz pozostaje tylko odpowiedzieć sobie czym jest kwit z pieczątką OZŻ. Jest dowodem rejestracyjnym o którym mowa w ustawie o żegludze śródlądowej czy nie? Czy przedstawiając ubezpieczycielowi taki dowód rejestracyjny dajemy mu do reki narzędzie do domowy wypłaty odszkodowania czy nie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2012, o 07:34 

Jak ktoś chce zarabiać na żeglarzach niech to robi...
... niech pomyślą nad treścią ....

Oczywiście "niech". Też jestem za sprawiedliwością i poprawnością w każdej dziedzinie. A w międzyczasie w OZŻ Bodo z łatwością załatwi swój problem i zarejestruje łódkę. Tak jak tysiące innych jachtów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2012, o 09:03 

Kiedyś królował taki dowcip:
Jaki jest pierwszy objaw AIDS:
- pieczenie w tyłku i ciepły oddech na plecach.

Wielu żeglarzy jest dymanych z nieświadomości, ba nawet niektórzy dymacze nie wiedzą co robią. Tych co wiedzą a uczestniczą pozostawiam w spokoju. Są dorośli, wiedzą na co się godzą ale niech nie okłamują innych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2012, o 12:04 

ale niech nie okłamują innych.

Jacku, sugerujesz, że okłamałem, że w OZŻ można łódkę zarejestrować? Rejestracja jachtu jest DOBROWOLNA. Gdzie tu widzisz dymanie?
Zdaje się, że to pp okłamał, że ozż tego nie robi.

Podstawy prawne i legalność tego zostawiam teoretykom i prawnikom. Idąc kupować chleb nie zastanawiam się, czy piekarnia na rogu ma w krs wpisany handel chlebem.
Doradziłem jak rozwiązać konkretny problem szybko i skutecznie, życiowo. Doradziłem zgodnie z prawdą i realiami. Gdybanie pp i jak zwykle - wycofanie się z dyskusji kiedy nie ma racji jest nieżyciowe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2012, o 16:37 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2701
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
plitkin napisał(a):
Idąc kupować chleb nie zastanawiam się, czy piekarnia na rogu ma w krs wpisany handel chlebem.

Możesz siedzieć z paserstwo :)

Problemem tego kraju jest to, że większość jego mieszkańców ma prawo w dupie. W tym zwłaszcza urzędnicy.

OZŻ wydając dowód rejestracyjny łamie prawo, bo nie ma podstawy prawnej. Obywatel jest oszukiwany (na dodatek na własną prośbę), bo płaci za dokument, który w świetle prawa nie istnieje.

Plitkin, ja wiem, że w kraju, z którego pochodzisz, nie takie przekręty przechodzą, ale mamy napisane w konstytucji, że Polska jest państwem prawa.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2012, o 17:04 

Podziękował : 1768
Otrzymał podziękowań: 4267
Stara Zientara napisał(a):
plitkin napisał(a):
Plitkin, ja wiem, że w kraju, z którego pochodzisz, nie takie przekręty przechodzą, ale mamy napisane w konstytucji, że Polska jest państwem prawa.

Papier wszystko zniesie, nawet i takie banialuki jak państwo prawa w Polsce. Znaczy zapis jest szczytny i w ogóle och i ach. Ale raz, że prawo w Polsce bywa wyjątkowo durne. A dwa, że najwyższe władze nasze pokazują, gdzie mają to prawo, gdy staje się niewygodne. To co się dziwić nam na dole, skoro przykład idzie z góry.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2012, o 17:09 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2701
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
waliant napisał(a):
prawo w Polsce bywa wyjątkowo durne.

Trzeba wprowadzić monarchię - król jako właściciel prywatny zadba o wszystko lepiej. Prawo też poprawi. :lol: :lol: :lol:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2012, o 17:36 

Stara Zientara napisał(a):

No skoro tak, że aż w Konstytucji jest to zapisane, to OZŻ nie rejestruje jachtów.
Bodo, walcz przez 3 lata ze starostwem w sądzie o iloczyn metrów kwadratowych w imię poprawności i wolności. Informuj na bieżąco.
:oops:

Tylko nie rozumiem, walka jest ze mną, z Bodo czy z systemem?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2012, o 19:02 

Podziękował : 471
Otrzymał podziękowań: 76
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz jachtowy sternik motorowodny
Bodo będzie walczył o możliwość rejestracji /łowienia z żaglówki przekraczającej 20m2 .
Jak rozumiem chwilowo panujące stosunki - wywalczy równość -
inteligenta z robotnikiem , robotnika z chłopem , chłopa z glebą - czyli nikt nie będzie mógł legalnie łowić rybek z łódki .
Plitkin z Pierdupierdu spierają się , czy w OZŻ , czy w PZŻ . No to , jeżeli pojawia się wątpliwość - w PZŻ . Co za różnica dla Bodo ?
Umyka już zasygnalizowany przez Jacka problem - przepisy w kraju importera vis nasze przepisy .
Jeżeli Bodo prowadzi firmę , to może firma powinna kupić jacht celem dalszej odsprzedaży i sprzedać go dalej...Może warto w tym kierunku...
Czyli - Bodo załatwi Swoją sprawę , a potem może z wiatrakami walczyć ...
Najskuteczniej - karteczką raz na cztery lata .
Pozdrawiam .
Eugeniusz Panek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2012, o 20:21 

plitkin napisał(a):
Zdaje się, że to pp okłamał, że ozż tego nie robi.

A potrafisz zacytować w którym jakoby miejscu napisałem, że "ozż tego nie robi"?
Jeżeli takiego cytatu nie znajdziesz - bądź łaskaw odszczekać swoje kłamstwo na mój temat!

Zdaje się brak umiejętności czytania ze zrozumieniem prostych zdań napisanych po polsku kolejny raz poniósł Cię w krainę fantazji...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2012, o 20:27 

Masz rację. Zdaje ci się. :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 kwi 2012, o 21:38 

plitkin napisał(a):
Masz rację. Zdaje ci się. :lol: :lol: :lol:

To, że gotów jesteś rzucać bezpodstawnie kompletnie bzdurne oskarżenia i że kompletnie brak ci cywilnej odwagi by przyznać się do konfabulacji na mój temat - niestety nie zdaje mi się, to fakty.

Cóż - wśród żeglarzy są widać i takie żałosne indywidua...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2012, o 06:17 

Z toba rozmawiam twoim sposobem.

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Z toba rozmawiam twoim sposobem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2012, o 06:30 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Czytam i czytam i nie mogę zrozumiec o co ta dyskusja.
Jesli Bodo chce papierek, to niech zasuwa do OZŻ lub PZŻ, gdzie ma bliżej.
Jesli chodzi o rejestrację, to rejestry OZŻ są nie ważne w rozumeiniu ustawy, natomiast jako dobrowolny wpis do ewidencji jakiegos tam OZŻ? Bo ja wiem. Każdemu wolno. Jak będę chciał i założe rejestr o nazwie "Towarzystwo Rejestracyjne Skipbulby" i będe rejestrował wszystkich chętnych i nadawał im numer oraz wydawał na to papier, to jakie prawo łamię? Wiem, że moja rejestracja jest psu na budę, ale prawa o ile wiem nie łamię :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2012, o 06:47 

skipbulba napisał(a):
Jesli chodzi o rejestrację, to rejestry OZŻ są nie ważne w rozumeiniu ustawy, natomiast jako dobrowolny wpis do ewidencji jakiegos tam OZŻ? Bo ja wiem. Każdemu wolno. Jak będę chciał i założe rejestr o nazwie "Towarzystwo Rejestracyjne Skipbulby" i będe rejestrował wszystkich chętnych i nadawał im numer oraz wydawał na to papier, to jakie prawo łamię? Wiem, że moja rejestracja jest psu na budę, ale prawa o ile wiem nie łamię :D

Skipciu jeśli zechcesz prowadzić własny rejestr to i tak będzie on o "legalniejszy" niż prowadzony przez OZŻ. :D
Kto odpowie dlaczego?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2012, o 08:18 

Podziękował : 422
Otrzymał podziękowań: 1060
Uprawnienia żeglarskie: sternik morski
Kto odpowie dlaczego?

Statut? :lol: :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2012, o 08:44 

Nie, prawo. W przypadku PZŻ-OZŻ istnieje sytuacja w której całkiem legalny, wręcz ustawowo określony, rejestr jachtów prowadzi nieuprawniona do tego organizacja. Przyjmując, że rejestr w OZŻ obejmuje tylko i wyłącznie dobrowolnie zgłoszone jachty to poprzez fakt iż armatorzy jachtów śródlądowych są odsyłani przez PZŻ do tych organizacji/rejestrów. Dlatego, że przyjęta numeracja jest zgodna z tą zawartą w rozporządzeniu dotyczącego sposobu rejestracji jachtów śródlądowych można wysnuć wniosek, że mamy do czynienia nie tylko z oszustwem* na szkodę armatorów ale i PZŻ. Celem działania jest zdobycie pieniędzy za pseudo rejestrację w pseudo rejestrze a możliwym dlatego, że wielu armatorów nie jest świadomych obecnego stanu prawnego, są przyzwyczajenie, że rejestr prowadzą OZŻ a przy rejestracji nie są informowani o tym, że zgodnie z obowiązującym prawem, rejestr jachtów śródlądowych przeznaczonych do uprawiania turystyki wodnej prowadzi PZŻ. W sumie są nabijani w butelkę choć możliwym jest, wielce mało prawdopodobnym ale niezbadane są wyroki Boskie i Sądów Rejonowych :D może grozić im odpowiedzialność karna z art 270 KK. Art. 270.
§ 1. Kto, w celu użycia za autentyczny, podrabia lub przerabia dokument lub takiego
dokumentu jako autentycznego używa,...

W przypadku Skipcia już na wstępie wiadomo, że prowadzony przez Niego rejestr nie jest tym o którym mówi ustawa, nie ma tych zbieżności w nazwach, tradycji itd. a zakazać prowadzenia jakiejś ewidencji nikt nikomu nie zabroni. Wszystko czyste i jasne.
Tu mała sugestia dla SAJ. Może warto na jachtach członków SAJ umieszczać plakietkę z logo SAJ i numerem członkowskim armatora?

*nie chodzi o oszustwo w sensie kodeksowym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2012, o 09:11 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Jacku, ale teraz próbujesz zrzucac na OZŻ odpowiedzialność za ewentulną nieznajmosc przepisów przez armatorów.
O ile wiem ( może się mylę) to rejestr POL prowadzi jedynie PZŻ. Natomiast OZŻ po starem rejestruja pod numerami "wojewódzkimi". W przypadku jachtów nie podlegających obowiązkowi rejestracji nie widze w tym niczego zdrożnego.
Zdrożne mogłoby być wmawianie potencjalnym klientom iż rejestracja taka jest równoważna z rejestracją przewidzianą ustawowo, ale czy tak się dzieje tego nie wiemy
Po prostu z rejestracji w OZŻ w sensie formalno - prawnym nic nie wynika :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2012, o 10:03 

Macku odpowiem krótko:
Rozporządzenie Ministra Sportu i Turystyki z dnia 11 kwietnia 2008 r. w sprawie trybu rejestracji statków używanych na wodach śródlądowych do uprawiania sportu lub rekreacji Dz.U. 2008 nr 72 poz. 426
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20080720426&min=1

Rejestr jachtów morskich to inna bajka a dokładnie inna podstawa prawna przez co inna regulacja:
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 23 grudnia 2004 r. w sprawie polskiego rejestru jachtów Dz.U. 2005 nr 6 poz. 43
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20050060043&min=1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2012, o 10:14 

skipbulba napisał(a):
Jak będę chciał i założe rejestr o nazwie "Towarzystwo Rejestracyjne Skipbulby" i będe rejestrował wszystkich chętnych i nadawał im numer oraz wydawał na to papier, to jakie prawo łamię? Wiem, że moja rejestracja jest psu na budę, ale prawa o ile wiem nie łamię

I to jest o czym cały czas mówię.

Co do rejestru jachtów w OZŻ. Jest to rejestr prowadzony przez PZŻ - tak jest napisane na dowodach. Procedurę załatwia się w OZŻ i tutaj nie widzę żadnego łamania prawa (może OZŻ to wysyła dalej do PZŻ?). OZŻ też podpisuje kwity w imieniu PZŻ. Też nie widzę łamania prawa, bo każda instytucja może ustanowić pełnomocnika do dowolnej czynności na dowolnych zasadach, chyba że to jest wprost zakazane w szczególnych przypadkach (tutaj nie jest, przynajmniej w przytoczynych przepisach tego zakazu nie ma). To jest ta swoboda konstytucyjna o której wspominał Wojtek. Nie musi być do tego żadnej delegacji w żadnej ustawie.
Duża część państwowych obowiązków realizowana jest w ramach umów z podmiotami komercyjnymi. Nie jest do tego potrzebna żadna delegacja w żadnej ustawie, ani zgoda żadnych forowiczów.

PZŻ ma obowiązek prowadzić rejestr i prowadzi. Wydawane dowody o tym wyraźnie świadczą.
Jakie prawo zabrania by OZŻ było organem rejestracyjnym PZŻ w ramach stosownej umowy między tymi organizacjami?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2012, o 11:24 

A dlaczego jak idziesz do urzędu to chcesz dokumentu od urzędnika a nie ciecia na portierni? Wszak ten ten sam "urząd", w tym samym budynku a że portier z innej firmy?

Primo PZŻ nie może upoważnić innego podmiotu do wykonywania czynności w swoim imieniu raz, że nie zezwala na to prawo, wyraźnie wskazuje ustawa kto ma prowadzić rejestr dwa zachodzi uzasadniona obawa złamania tajemnicy służbowej poprzez udostępnienie danych osobowych innym podmiotom. Jedyna dopuszczalna forma jaka mi przychodzi na myśl to traktowania OZŻ jako biur podawczych (wszelkie wydawania dokumentów, gromadzenie zasobów danych oraz prowadzenie archiwów odbywa się w PZŻ) lub upoważnienie osoby fizycznej do wykonywania czynności związanych z rejestracją ale i tak osobie takiej wolno tylko posiadać tzw archiwa podręczne. Osoba taka jest wtedy "pracownikiem" PZŻ. Co do konstytucji to w tego typu sprawach zastosowania ma KPA a ten nie przewiduje aby decyzję administracyjną mógł wydawać inny podmiot niż określony w ustawie. Czy ktoś sobie wyobraża aby np jakiś urząd skarbowy scedował swoje prawa na firmę windykacyjną?

Przyjrzałem się dokładnie wzorowi "dokumentu rejestracyjnego" stanowiącego złącznik do rozporządzenia i jestem ciekaw jak wygląda ten wystawiany przez OZŻ. Dodatkowo w rozporządzeniu występuje określenie "organ rejestrowy" ciekawe jak to rozwiązano w praktyce. Może ktoś podrzucić skan tego dokumentu rejestracyjnego? Zna ktoś uchwałę związku powołującą organ rejestrowy?

Jak powinna wyglądać rejestracja jachtów pokazał Polski Związek Motorowodny i Narciarstwa Wodnego

http://www.pzmwinw.pl/rejestracja_lodzi.html

http://www.pzmwinw.pl/rejestracja_lodzi/wojewodzkie_biura_rejestracji.html

Widać różnicę?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2012, o 14:33 

Zna ktoś uchwałę związku powołującą organ rejestrowy?

Takiej uchwały nie ma.
Natomiast jakaś komisja techniczna PZŻ wydała "instrukcję nr 1/2008"...
http://www.kpozzbyd.org.pl/ftp/rejestra ... _z_zal.pdf

Kto przebrnie przez pseudo-prawny język tego kuriozalnego dokumentu, ten dowie się, że jakaś komisja PZŻ uznała się za właściwą by upoważnić odrębne, obdarzone własną osobowością prawną stowarzyszenia do pełnienia roli "okręgowych organów rejestracyjnych".
I to jest właśnie najpoważniejszy przekręt! Po prostu wykonywanie czynności z dziedziny administracji publicznej powierzono podmiotom nie upoważnionym w obowiązującym stanie prawnym do ich wykonywania. Do tego - zrobiono to w sposób całkowicie prawem nieusankcjonowany.

Przy okazji można się dowiedzieć, jak sfalandyzowano obrót pieniędzmi i kwestię opłat rejestracyjnych. Te opłaty, które wg. ustawy mają być przychodem "właściwego polskiego związku sportowego" - obecnie wpłaca się na konta kilkudziesięciu różnych regionalnych stowarzyszeń - zwanych OZŻ...
http://www.kpozzbyd.org.pl/ftp/rejestra ... tracja.pdf

Dziś polski związek sportowy, który zgodnie z obowiązującym stanem prawnym powinien samodzielnie zajmować się rejestracją i samodzielnie pobierać za nią opłaty - zajmuje się sprzedażą... druczków rejestracyjnych... Kupującymi, czy może raczej paserami, są członkowie związku - czyli regionalne stowarzyszenia...

Na tym tle nie warto nawet wspominać o takich drobnostkach jak "ustalenie" przy pomocy aktu strzelistego, nazwanego "Instrukcją PZŻ" skomplikowanego trybu odwoławczego od decyzji o odmowie rejestracji oraz towarzyszących ew. odwołaniu terminów - co w "Instrukcji" uczyniono w sposób absolutnie nieznany w Kodeksie Postępowania Administracyjnego...

PS. Aby przybliżyć sprwaę tym, którzy mają problemy ze zrozumieniem....
Żadne stowarzyszenie nie może w swojej wewnętrznej instrukcji wyznaczać kilkudziesięciu innych stowarzyszeń do pełnienia opisanych w ustawie i rozporządzeniu funkcji z dziedziny administracji publicznej .
Może pomocne w zrozumieniu odpowiedzi na pytanie "dlaczego PZŻ nie może powierzać rejestracji innym stowarzyszeniom" będzie odnalezienie źródła słów:
"
87.1 Źródłami powszechnie obowiązującego prawa Rzeczypospolitej Polskiej są: Konstytucja, ustawy, ratyfikowane umowy międzynarodowe oraz rozporządzenia.
87.2 Źródłami powszechnie obowiązującego prawa Rzeczypospolitej Polskiej są na obszarze działania organów, które je ustanowiły, akty prawa miejscowego
88.1 Warunkiem wejścia w życie ustaw, rozporządzeń oraz aktów prawa miejscowego jest ich ogłoszenie.
88.2 Zasady i tryb ogłaszania aktów normatywnych określa ustawa."

Ostatnio edytowano 27 kwi 2012, o 14:56 przez Jaromir, łącznie edytowano 3 razy

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona