Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 2 sie 2025, o 21:07

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 kwi 2012, o 14:53 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2701
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Może by tak donosik do prokuratury? :lol:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2012, o 15:17 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Jeszcze raz zaznaczę, że rejestr jest prowadzony przez PZŻ. AFAIR jest to napisane na wydawanych dowodach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2012, o 15:28 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2701
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
plitkin napisał(a):
AFAIR jest to napisane

Na płocie też było napisane :lol: :lol: :lol:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2012, o 16:48 

To jest przynajmniej jakakolwiek podstawa w porównaniu do oskarżeń typu "nie ma uchwały" lub że nie mógł upoważnić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2012, o 18:39 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
plitkin napisał(a):
To jest przynajmniej jakakolwiek podstawa w porównaniu do oskarżeń typu "nie ma uchwały" lub że nie mógł upoważnić.

Wiesz ja mam wielki problem aby w przystępny sposób wytłumaczyć, że to co zrobił PZŻ jest niezgodne z obowiązującym prawem. Nawet w pijanym widzie nie przyszło by mi do głowy, że organ administracji sceduje wydawanie decyzji administracyjnej na inny podmiot. No nie wiem jak to przedstawić? może to tak jakby sąd nie wydawał wyroków tylko ogłaszał konkurs audiotele...
Stara Zientara napisał(a):
Może by tak donosik do prokuratury? :lol:

Można tylko gdzie są Ci pokrzywdzeni? Czy chcą się dowiedzieć sami czy znów ktoś ma to za Nich zrobić?

*~*~*~*~*~*~*~*~*~*

Pogrzebałem w KPA i znalazłem coś co powinno dać do myślenia innym:
Art. 268a.
Organ administracji publicznej może w formie pisemnej upoważniać pracowników kierowanej jednostki organizacyjnej do załatwiania spraw w jego imieniu w ustalonym zakresie, a w szczególności do wydawania decyzji administracyjnych, postanowień i zaświadczeń.

Czyli, że PZŻ jako organ administracji publicznej (w odniesieniu do prowadzenia rejestrów jest nim PZŻ) może pisemnie upoważnić swoich pracowników do wydawania decyzji administracyjnych czyli rejestrowania jachtów. Sensem tego przepisu jest to, że taki organ administracji publicznej czyli wójt, wojewoda, prezydent nie musiał podpisywać wszystkich dokumentów jakie ma wydawać tylko robi to za niego upoważniona osoba, która jest jego podwładnym np dyrektor biura czy naczelnik wydziału.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 kwi 2012, o 19:59 

Jacku, ani Ty ani ja nie jestesmy prawnikami. Czesto sprawy, w ktorych laicy widza wszystko w oczywisty sposob prawnicy za tak oczywiste nie uznaja. Przyjmij jako fakt: w ozz Bodo moze zalatwic rejestracje. Czy ozz robi to nielegalnie - ani ty, ani ja nie mamy podstaw by tak twierdzic. Nie mamy pojecia jaki stosunek prawny zostal w tym zakresie nawiazany.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2012, o 05:34 

Wiesz przez te kilka lat pracy musiałem nauczyć się czytać i stosować do prawa więc jakieś tam pojecie mam, Szczególnie jak w tym przypadku gdy chodzi o stosowanie zasad generalnych, podstaw prawa. PZŻ łamie prawo od lat, przez jakieś 10 lat pobierał opłaty za egzaminy i patenty, zgłoszenie egzaminów itd bez stosowanej delegacji prawnej. Dopiero po ciężkich bojach liberatorów wysokość opłat zawarto w ustawie. W tamtym czasie nie raz wytykano nam brak "wiedzy prawnej" jednak tacy jak ja nie mylili się co do zasad prawa.

Zastanawiając się jak przedstawić w przystępny sposób to co robi PZŻ poproszę abyś wyobraził sobie, że chcesz otrzymać paszport. Udajesz się więc do wojewody (organ administracji) szukasz wydziału spraw obywatelskich a tam wisi kartka, że wojewoda wraz ze szwagrem zadecydowali, że od wczoraj paszporty będzie wydawała firma szwagra. Gdyby kierować się Twoim zdaniem wszystko było by OK przecież szwagier wojewody dał by ci paszport.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2012, o 05:41 

Szwagier go drukuje. Tak jest teraz. Szwagier robi tablice rej. Prywatne punkty kasowe przyjmuja panstwowe oplaty chocby za egzaminy na prawo jazdy. Panstwowe egzaminy przyjmuja przyjmuja osoby prywatne prowadzace dzialalnosc gosp. To wszystko jest uregulowane umowami cywilno-prawnymi lub inymi. To sie dzieje na codzien. Prywatne kliniki realizuja obowiazki panstwa. Prywatne firmy rowniez. Wystarczy sie rozejrzec.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2012, o 05:58 

A podatki zbierają Masy, Ciemne, i inni z przykładowego Pruszkowa. Zamiast sądów wyroki zapadają na ulicach o prawie własności decydują agencje ochrony ...
Plitkinie nie nauczę Cię podstaw prawa, podając przykłady nie zastanawiasz się nad tym jakie są podstawy prawne ich działania. Mylisz czynności pomocnicze z decyzjami administracyjnymi. Czy myślisz, że w rejestracji takiego samochodu najważniejsza są te kawałki blach? A jak Ci te blachy zginą to co samochód nie jest już zarejestrowany? Mogę tak mnożyć i wytykać ale poddaję się.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2012, o 11:40 

Ty ciagle nie rozumiesz, ze rejestr ten prowadzi pzz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 kwi 2012, o 15:32 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Plitkin,
jeżeli tak jest to łamia prawo. OZŻ to są osobne "firmy" od PZŻ. A PZŻ nie ma delegacji, żeby scedować na inne podmioty jakichkolwiek działań związanych z rejestracją jachtów.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 kwi 2012, o 13:35 

plitkin napisał(a):
Ty ciagle nie rozumiesz, ze rejestr ten prowadzi pzz.

Nie rozumiem ale sądzę, że jesteś w stanie mnie przekonać wskazując odpowiedni adres w PZŻ gdzie można zarejestrować jacht śródlądowy. Może też wskażesz który OZŻ na swoich stronach internetowych mówi, że prowadzi rejestrację jako przedstawiciel PZŻ. Jak to należy robić pokazał PZMiNW, adres podawałem, zapoznałeś się z tamtą stroną i informacjami tam zawartymi?

A teraz do googlowinicy marsz... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 kwi 2012, o 13:47 

Podziękował : 191
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: kiper patentowany
Im więcej wiem, tym więcej nie wiem... :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 kwi 2012, o 14:50 

Podziękował : 205
Otrzymał podziękowań: 44
Uprawnienia żeglarskie: ...
skipbulba napisał(a):
OZŻ to są osobne "firmy" od PZŻ

Na ich stronach jest logo PZŻ. Wydawało mi się że to coś w rodzaju oddziałów terenowych PZŻ ...(przykład)

Przywracam część treści z której wcześniej zrezygnowałem, ponieważ zauważyłem, ze ktoś już zdążył się do niej odnieść.

To tak jak na przykład z bankami. Na przykład Jakiśbank adres Wrocław oddział IV w Warszawie. Oddział IV niby jest zarejestrowany jako oddzielny podmiot gospodarczy, ale jest Jakimśbankiem nadal i korzystając z tego oddziału wcale nie masz wrażenia że korzystasz z innej firmy.

Ostatnio edytowano 30 kwi 2012, o 15:23 przez User319, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 kwi 2012, o 15:00 

Podziękował : 4532
Otrzymał podziękowań: 4287
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
aa1975 napisał(a):
Na ich stronach jest logo PZŻ. Wydawało mi się że to coś w rodzaju oddziałów terenowych PZŻ ...

To może niech jeszcze zaczną sprzedawać franszyzę? ;) Ja sobie kupię ich logo, jak mój znajomy ma McDonald's...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 kwi 2012, o 15:05 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
aa1975 napisał(a):
skipbulba napisał(a):
OZŻ to są osobne "firmy" od PZŻ

Na ich stronach jest logo PZŻ. Wydawało mi się że to coś w rodzaju oddziałów terenowych PZŻ ... .

Ale zanim Ci się zaczęło "wydawać" - to przeczytałeś status PZŻ i porównałeś z choć jednym statusem OZŻ?
No i sprawdziłeś pewnie, czy OZŻ i PZŻ mają tą samą, czy może jednak różną osobowość prawną?
I spróbowałeś zrozumieć, że członek stowarzyszenia (OZŻ) nie jest tym samym, co samo stowarzyszenie - choćby to był twór tak popaprany jak "stowarzyszenie stowarzyszeń" (PZŻ)?
I na pewno pamietasz, komu udzielono upoważnienia do wykonywania czynności z dziedziny administracji publicznej?

Czy może zamiast sprawdzić, przeczytać i zrozumieć jak jest - wolisz napisać publicznie "wydawało mi się, że to coś w rodzaju", hę??? :roll:

aa1975 napisał(a):
To tak jak na przykład z bankami. Na przykład Jakiśbank adres Wrocław oddział IV w Warszawie. Oddział IV niby jest zarejestrowany jako oddzielny podmiot gospodarczy, ale jest Jakimśbankiem nadal i korzystając z tego oddziału wcale nie masz wrażenia że korzystasz z innej firmy.

PS- To co napisałeś na temat rejestracji oddziału banku jako "oddzielnego podmiotu gospodarczego" - proponuję byś też sobie sprawdził... Wystarczy sprawdzić na dokładnie takich jak opisałeś "przykładach"... I wystarczy w KRS, jeżeli polskie prawo bankowe wyda Ci się zbyt skomplikowane...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 maja 2012, o 06:17 

No to dla jasności prosto i prostacko.
Urząd jest jak dupa od srania i ma wykonywać obowiązki, które mu wyznaczono lub do wykonywania których został powołany. Obowiązki te wykonuje zgodnie z właściwością rzeczową i miejscową. Właściwość rzeczowa polega na tym, że urząd wykonuje tylko te które leżą w jego kompetencji. Dlatego też nie jest możliwe aby urząd mógł wykonać czynność spoza swojego zakresu i tak w urzędzie stanu cywilnego nie otrzymamy zgody na budowę, w wydziale budownictwa nie zarejestrujemy samochodu a w wydziale komunikacji nie dadzą ślubu. Choćby wszyscy urzędnicy z wymienionych działów pracowali w jednym pokoju, przy jednym biurku to każdy z nich ma inny zakres czynności do wykonania, czynności które może wykonać. I choćby blankiety wszystkich tych dokumentów wypisywała jedna osoba to podpisać je może tylko ta właściwa. Czy nie zdarzyło się Wam czekać w urzędzie na podpisanie jakiegoś zaświadczenia przez naczelnika? Przecież urzędnik już go napisał ale bez podpisu tej jedynej osoby zaświadczenie było by nic nie warte. W wielu przypadkach urzędy powołują organy terenowe, które wykonują czynności w innym miejscu niż główny urząd ale w dalszym ciągu jest tu ten właściwy rzeczowo urząd. Osoby w nim pracujące są w dalszym ciągu pracownikami w tym jedynym urzędzie a nie innego urzędu choćby był to ten sam budynek. Przekazanie obowiązków całkiem innej instytucji to złamanie podstawowej zasady działania administracji, dla urzędników jest to wręcz niewyobrażalne. Jak można odmówić zrobienia czegoś do czego jest się zobowiązanym i nie ma tu mowy o żadnych umowach, przedstawicielstwach czy porozumieniach, to odmowa wykonania pracy za którą płacą. O tym, że decyzja wydana przez nieuprawniony do tego organ jest nieważna chyba nie trzeba przekonywać.
Na koniec jeszcze jedno, sprawy takie jak ta nieszczęsna rejestracja jachtów odbywają się zgodnie z przepisami Kodeksu Postępowania Administracyjnego więc przykłady z innych dziedzin życia jak bankowość czy zamówienia publiczne nie mają zastosowania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 maja 2012, o 06:46 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Jacku, jak ktoś jeszcze po Twoim ostatnim wpisie nie zrozumiał, to już nie zrozumie :) Ale zaciekawiła mnie jedna rzecz. Z dawniejszych czasów, jak jeszcze pracowałem częściej dla urzędów pamiętam, że prowadzenie/utrzymywanie rejestru to jedno, a wpis do niego to drugie. W zasadzie weryfikacja dokumentu i dokonanie wpisu może być traktowane jako czynność pomocnicza. W takim razie można by dokonywanie wpisów zlecać innym organom, a nawet instytucjom prywatnym. Mylę się?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 1 maja 2012, o 16:56 

Mylisz się, tu w omawianym przypadku decyzją jest wpisanie do rejestru a we dalszej kolejności przyznanie numeru rejestracyjnego i wydanie określonych dokumentów czy zaświadczeń. Odbywa się po otrzymaniu i zweryfikowaniu przez urząd wymaganych dokumentów. Czynnością pomocniczą będzie np drukowanie blankietów dokumentów lub fizyczne dokonanie wpisu w księdze rejestrowej. Przykładem "na czasie" jest zatrudnianie przez urzędy skarbowe tzw. klepaczy, ludzi którzy wykonują jedną czynności wpisują do systemów komputerowych to co podatnicy zamieścili w swoich zeznaniach PIT. Nie można tego nazwać "wpisaniem do rejestru" ani osób tych urzędnikami.

Za ten post autor Były_User 934585 otrzymał podziękowanie od: Sąsiad
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2012, o 11:36 

Ok. Przekonuje mnie to. O ile dasz znac skad masz pewnosc, ze to nie pzz dokonuje wpisu do rejestru. W dalszym ciagu nie ustosunkowujesz sie do twierdzenia, ze rejestr jest prowadzony przez pzz a nie ozz iwydawany dokument to potwierdza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 maja 2012, o 19:18 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
To bez znaczenia moim zdaniem, PZŻ nie może przekazać gromadzenia dokumentów, danych osobowych itp postronnej organizacji jaka jest OZŻ

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 14 maja 2012, o 05:25 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 5
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
A tymczasem..... przysłano do mnie pismo, informujące o przekazniu sprawy do Samorządowego Kolegium Odwoławczego ....... :D .... Starosta Pruszkowski ma problem z głowy .... niech się inni męczą ...... :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 82 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3