Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 28 lip 2025, o 18:41

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 287 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 cze 2012, o 15:16 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2699
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
piotr6 napisał(a):
Skąd te cyfry jak to obliczałes?
Stara Zientara napisał(a):
IMHO:

:)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2012, o 15:46 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
Carlo napisał(a):
Markowi natomiast chodzi o rejsy "niekomercyjne" i komercyjne, gdzie skiper i organizator w jednym zbiera ludzi na "rejs życia", po "wspaniałych" portach Bornholmu, z "profesjonalnym" skiperem

Tylko że to dalej nie jest problem przyjemniaczków. Na pewno jest profesjonalistów bo amatorzy psują rynek. Czy to jednak ma cokolwiek wspólnego z przyjemniaczkami? Fakt że msportu nie przemyślanie wprowadził zmiany raczej nie ma nic wspólnego z faktem, że amatorskie żeglowanie powinno być całkowicie wolne.

Z drugiej strony, Ci "PRO" którzy tak najbardziej pokrzykują na przyjemniaczków, nie bardzo mają cokolwiek do zaoferowania od siebie poza marudzeniem.

Czyli liberalizacja się przyczyniła do popsucia rynku profesjonalistom? (o ile dobrze zrozumiałem)Nie potrafię sobie odpowiedzieć tylko czy to minus czy to plus? :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2012, o 15:51 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
piotr6 napisał(a):
Czyli liberalizacja się przyczyniła do popsucia rynku profesjonalistom? (o ile dobrze zrozumiałem

Źle zrozumiałeś.

Po pierwsze nie było jak na razie żadnej liberalizacji tylko lekkie poluzowanie amatorm. Dla zawodowców to niedobrze, bo jak na razie "amator = zawodowiec" w świetle prawa polskiego, a to znacząco zwiększa tańszą konkurencję.
Jak luzowali amatorom (za mało) to trzeba było w tym samym czasie wporwadzać regulacje dla profesjonalistów.

Ostatnio edytowano 22 cze 2012, o 16:05 przez Carlo, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2012, o 15:58 

Mimo wszystko ,dzięki przepisowi o bezpatenciu do 7,5, poniektórzy nie muszą szukać sternika na rejs na mazury.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2012, o 16:11 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Carlo napisał(a):
amatorskie żeglowanie powinno być całkowicie wolne.
Chyba nie muszę powtarzać, że obiema rękami pod tym się podpisuję?

Natomiast nie zgadzam się, że "nie jest to problem przyjemniaczków". Jest, do momentu, gdy na własnym jachcie nie będziemy (my - przyjemniaczkowie) mogli popłynąć bez urzędniczych szykan, to będzie nasz problem.

Natomiast nie jest naszym problemem szukanie winnych tej sytuacji - historia niech się zajmują historycy, prokuratorzy i inni popaprańcy.
My jedynie możemy starać się wpływać na kształt nowego prawa, żeby stało się tak jak jest napisane w cytacie-pierwszym zdaniu tego postu.

Hasip często powtarzał: "tego teraz się nie da, bo nie ma woli politycznej". Tej woli nigdy nie będzie, bo w języku polskim "rządzić" jest rozumiane jako "zakazywać", ale na szczęście jesteśmy w UE, dostosowujemy nasze regulacje do wymogów unijnych i trafiają się przełomy.

Takim "przełomem" wydaje mi się jasne oddzielenie komercji od rekreacji. Oczywiście w naszym kraju już na starcie urzędasy spierdzielą zapisy prawa tak, że słuszna idea stanie na głowie, ale i tak - dzięki temu rozdziałowi - widzę szansę na uzyskaniu większego zakresu swobód dla przyjemniaczków.

Poza tym, tak jak pisze Wojtek, wielu z nas jest jednocześnie przyjemniaczkiem i zawodowcem, i dlatego nasze działania (które nb. strasznie zmalały) powinny byc prowadzone także w zakresie żeglarstwa komercyjnego.
Popatrzcie do działu "Oferty czarterów, miejsc na jachtach...", przecież tam 90% to rejsy komercyjne - sami takie robimy i sami w nich uczestniczymy, więc powinniśmy zadbać o siebie samych.

Nie dojdziemy do konsensusu z prawodawcą, gdy jedynym argumentem będzie "nie, bo nie, a patenty są głupie". Dla jednych są głupie a dla innych nie, tak samo KB i inspekcje.
Trzeba znaleźć złotą linię podziału i nie przestawać w działaniach.

Za ten post autor Maar otrzymał podziękowania - 2: Były user, Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2012, o 17:37 

Maar napisał(a):
Poza tym, tak jak pisze Wojtek, wielu z nas jest jednocześnie przyjemniaczkiem i zawodowcem, i dlatego nasze działania (które nb. strasznie zmalały) powinny byc prowadzone także w zakresie żeglarstwa komercyjnego.

I tu jest clue. Większości* jest dobrze jak jest, bo uprawnienia quasi-zawodowe można dostać niezależnie czy ktoś jest dobrym czy miernym żeglarzem, czy umie i wie czy nie. Większości nie jest na rękę wprowadzanie jakichkolwiek zmian, a szczególnie jakichś kwitów zawodowych.

Kwity zawodowe wejdą tak czy inaczej, ale też są bezpośrednio powiązane ze "sportowymi" a raczej rekreacyjnymi i też trzeba pomyśleć co obecnie lobbować, żeby nie wylać dziecka z kąpielą:
- z jednej strony uwalniać amatorskie żeglarstwo,
- z drugiej pozostawić "łatwiejszą" i przyjemniejszą ścieżkę zdobycia uprawnień zawodowych poprzez kwity rekreacyjne.

*IMO

BTW wysłałem Ci zaproszenie na fb

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2012, o 20:00 
Carlo napisał(a):
z drugiej pozostawić "łatwiejszą" i przyjemniejszą ścieżkę zdobycia uprawnień zawodowych poprzez kwity rekreacyjne.

Absolutnie nie należy tego robić bowiem kwity rekreacyjne wraz z rozporządzeniem plastikowym straciły jakąkolwiek wartość merytoryczną.
Nie jest prawdą, że nie wprowadzono liberalizacji, której rzekomy wymiar zawiera się w dwu i pół metrach. Dzisiejsze stopnie żeglarskie nijak się mają do tych sprzed, średnio, dziesięciu lat. Mają takie same nazwy tylko, albo aż tyle. Te same nazwy przy żadnych wymaganiach rozwaliły merytoryczne znaczenie systemu certyfikowania żeglarskiego w Polsce. To dlatego teraz rozmaici myśliciele bezczelnie mogą przesyłać pozdrowienia z lepszego rzekomo świata.
Jeżeli już jakiś (bo nie będę po raz kolejny wymieniał po nazwisku) dureń wymyślił sztuczny podział na żeglarstwo komercyjne i niekomercyjne to certyfikacja komercyjnego powinna, musi, się odbywać na najwyższym dostępnym poziomie. To znaczy muszą to być kwity państwowe i żadnego przeniesienia z rozdawanych za nic "patentów" plastikowych.
Hogw.
I takie będą działania.
Później, na razie deszcz jeszcze nie przestał padać i jeszcze wyszynku piwa piętro niżej nie zamknęli.
Pozdrowienia - Jarek Czyszek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 22 cze 2012, o 20:09 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Tylko, że rozwalenie tego systemu (pomijając jego wartość) nijak nie jest zasługą czy winą tzw. "liberatorów". Wymyślili to i wylobbowali działacze PZŻ-tu. A myśmy nie protestowali,bo i po co? Natomiast cały czas postulowaliśmy rozwiązanie polegające na pozostawieniu systemu dla zawodowców czyli tzw. "komercyjnych", a zniesienie obowiązku patentowego dla tzw."niekomercyjnych".

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2012, o 08:06 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
tatajarek napisał(a):
Później, na razie deszcz jeszcze nie przestał padać i jeszcze wyszynku piwa piętro niżej nie zamknęli.

Gdzie Ty masz to piwo???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2012, o 09:10 

tatajarek napisał(a):
Absolutnie nie należy tego robić bowiem kwity rekreacyjne wraz z rozporządzeniem plastikowym straciły jakąkolwiek wartość merytoryczną.

Co nie oznacza, że każdy plastikowy nic nie umie i nic nie wie. Wystarczy wprowadzić odpowiednie dodatkowe wymagania np. egzamin który zweryfikuje umiejętności i wiedzę i po problemie.
Wartość merytoryczną kwity nie mają co nie znaczy że osoby je posiadające nie są merytoryczne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2012, o 10:17 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
tatajarek napisał(a):
To dlatego teraz rozmaici myśliciele bezczelnie mogą przesyłać pozdrowienia z lepszego rzekomo świata.

Tak, ciekawe stwierdzenie. Nie wiem, co można widzieć bezczelnego w pozdrawianiu kogokolwiek, chyba, ze się tęskni do dawnego systemu, który (słusznie zapewne zdaniem przedpiscy) wymagał sterty pozwoleń na wyjechanie gdziekolwiek (przez pewien czas nawet z Warszawy do Gdańska). Przykro mi, jestem wolna obywatelka wolnego swiata.

Czy lepszego? Pod względem przepisów dotyczących zeglarstwa niewątpliwie. Pomijając już treść, są spójne. I nie zmieniają się co dwa lata...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2012, o 11:49 

Podziękował : 4531
Otrzymał podziękowań: 4285
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Moniia napisał(a):
przez pewien czas nawet z Warszawy do Gdańska

Nawet z Warszawy do Nieporętu...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2012, o 20:04 
Colonel napisał(a):
Gdzie Ty masz to piwo???

Piętro niżej.
Drogi Colonelu siedzę sobie na dachu pohitlerowskiego bunkra w puszczy Rominckiej. Na dachu jest dostęp do internetu, jakiś wytarty dywan z pięć palem typu gabinetowego i drzewo w doniczce żywcem sprowadzone z Ameryki Południowej. Piętro niżej jest bar z wyszynkiem gdzie po drobnych pięć polskich złotych można sobie zakupić specjala. :-?
Nie muszę oczywiście dodawać, że dach jest zabudowany i deszcz sobie bezpiecznie spływa po plastikowych oknach, szumi tylko trochę w blaszanym dachu. Puszcza bardzo puszczańska, niecały kilometr do Królewieckiej Obłasti. Na skrzyżowaniu stoi betonowy jeleń na pamiątkę tych ustrzelonych przez rozmaitych władców Rzeszy, klimat w miasteczku super - jak na załączonym zdjęciu.

Pozdrowienia
Carlo napisał(a):
wprowadzić odpowiednie dodatkowe wymagania np. egzamin który zweryfikuje umiejętności i wiedzę i po problemie

Słusznie, jeszcze ze dwa lata praktyki, żeby w zawodowym świecie zyskali poziom przynajmniej OSa.

Moniia napisał(a):
..................

Przykro mi ale nie wiem co Monia napisała, traktuję z szacunkiem swoich interlokutorów, i jeśli któryś zapowiada, że nie będzie ze mną dyskutował to biorę to na poważnie.

Jarek Czyszek

Załączniki:
szlaban.jpg
szlaban.jpg [ 225.47 KiB | Przeglądane 3835 razy ]
jelen.jpg
jelen.jpg [ 140.38 KiB | Przeglądane 3854 razy ]
litlle haimat.jpg
litlle haimat.jpg [ 201.29 KiB | Przeglądane 3854 razy ]

Ostatnio edytowano 23 cze 2012, o 20:11 przez tatajarek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2012, o 20:09 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
tatajarek napisał(a):
siedzę sobie na dachu pohitlerowskiego bunkra w puszczy Rominckiej.

Ale Ci, kurna, zazdroszczę...
Strzeż się kleszcza :/

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 cze 2012, o 20:17 
damit napisał(a):
Ale Ci, kurna, zazdroszczę...

Nie ma czego.
Już trzeci tydzień siedzę...

Załączniki:
siedze.jpg
siedze.jpg [ 195.56 KiB | Przeglądane 3835 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2012, o 00:01 

Podziękował : 1336
Otrzymał podziękowań: 2622
Uprawnienia żeglarskie: wszelakie : )
tatajarek napisał(a):
Przykro mi ale nie wiem co Monia napisała

Yhy.
W jakis sposob tez jest mi przykro, bo zarozumialstwo, arogancja i niekonsekwencja ( vide inne watki i awantury... ) jakos mi nie pasuja do pilnie kreowanego obrazka nieomylnego wilka morskiego... Szkoda.
Jak to kiedys pieknie spiewal i gral Pink Floyd, " It could be so nice..."
Catz O formie i o tresci ( nie mylic z literatura tatajarek'a! - tejze, przyznaje, z braku czasu nie czytalem )

Za ten post autor Catz otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2012, o 08:33 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
tatajarek napisał(a):
Piętro niżej.

No widzisz. A ja musialem szukać piwa w Helu ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2012, o 10:36 

Podziękował : 204
Otrzymał podziękowań: 114
Uprawnienia żeglarskie: starczają na to, czym pływam
Moniia napisał(a):
chcących zarabiać na żeglowaniu poza Polską posiada któryś z certyfikatów RYA, znacznie jakoś bardziej rozpoznawalnych na świecie - zwłaszcza w zakresie umiejętności ich posiadacza.

RYA tylko w dyskusjach na forum to gwarancja kompetencji, zapraszam w piątki i soboty do Lefkas,( w tym sezonie szkółka RYA z UK trzyma swoje jachty na keji z nami) jest dobra okazja aby popatrzeć jak skipperzy z RYA manewrują, w tym porcie manewrują sami instruktorzy, kursanci pewnie potem w morzu, nie wiem czy z całej grupy zatrudniłbym z dwóch u siebie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2012, o 10:55 

Tak jak gdzieś pisałeś, trzeba zatrudniać tylko dobrych, papiery sprawa drugorzędna

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2012, o 12:01 

doktor napisał(a):
RYA tylko w dyskusjach na forum to gwarancja kompetencji, zapraszam w piątki i soboty do Lefkas
Niby o magicznej sile rynku wszyscy mają jak najlepsze mniemanie, ale jak widać na załączonym przykładzie, nie koniecznie jest tak słodko jak w podręcznikach ekonomii.
Nie wiem jak wyglądał popyt na kwity RYA przez ostatnie naście lat, ale zdecydowanie podaż była ograniczana. Egzaminy były przeprowadzane tylko na wodach pływowych, wymagania wysokie - kwity miały wysoką renomę.

Teraz mam wrażenie prestiż papierów RYAowych leci na ryj. Ciągle się słyszy o egzaminach w Grecji, o ile jeszcze Cyklady z silnym wiatrem jakoś potrafią się obronić, o tyle Jońskie w czerwcu to IMHO jakiś żart jest.

A może to wcale nie podążanie za popytem tylko oznaka naszych czasów? :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2012, o 12:18 

Maar napisał(a):
Jońskie w czerwcu to IMHO jakiś żart jest.

Mówisz o takim Jońskim w czerwcu?

Załączniki:
521435.jpg
521435.jpg [ 62.56 KiB | Przeglądane 4474 razy ]

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2012, o 12:27 

Maar napisał(a):
prestiż papierów RYAowych leci na ryj.

To na pewno wina liberalizatorów... z Polski :D :D :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2012, o 13:05 

Mówisz o takim Jońskim w czerwcu?
Ile wtedy wiało? 3? :-)

Wojtek, doskonale się orientujesz jakie tam warunki panują a... idzie lipiec, będzie jeszcze bardziej słodko :-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 24 cze 2012, o 13:55 

Maar napisał(a):
Ile wtedy wiało? 3?

30... węzłów

Maar napisał(a):
Wojtek, doskonale się orientujesz jakie tam warunki panują

A Ty tu byłeś kiedyś?

Codziennie jest wprawdzie 1-2B, ale tylko do południa. Potem regularnie wieje 4-5B do samego wieczora... a czasem i lepiej.
Nawet na czacie pisałem, gdy w marinie w Lefkas miałem 24-28 w. I nie był to jeden dzień. Teraz, gdy to piszę, jest w porcie 17 węzłów.

Ta lajtowość Jońskiego nie polega na tym, że nie wieje, tylko na tym, że fala jest niewielka, bo nie ma się gdzie rozbudować między wyspami. Ale na otwartym morzu to już nie działa. Adriatyk ma w najszerszym miejscu 100 mil - tyle, co ze Świnoujścia do Ystadt, albo tyle, co szerokość ujścia Amazonki. Jońskie od Grecji do Sycylii ma 260 mil.

BTW. Powiedz, że tu "słodko" temu Francuzowi, który w ubiegłym roku we wrześniu utopił się, gdy wiatr na kotwicowisku przewrócił do góry dnem katamaran 40-stopowy... Na Jońskim, na Lefkas.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2012, o 06:39 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Carlo napisał(a):
Co nie oznacza, że każdy plastikowy nic nie umie i nic nie wie. Wystarczy wprowadzić odpowiednie dodatkowe wymagania np. egzamin który zweryfikuje umiejętności i wiedzę i po problemie.
Jeśli mnie pamięć nie myli to ideą otrzymywania wyższych stopni za staż było nic innego niż to, że przy uzyskaniu najwyższych stopni egzaminowano z tego samego dwa razy. Jakoś nie podjęto dyskusji ile stopni jest koniecznych w naszych warunkach. Jeszcze jeden stopień, jeszcze jeden egzamin, jeszcze jeden patent... Tylko obowiązkowego kursu nie ma, tyle udało się "wywalczyć" przyjemniaczkom.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2012, o 06:48 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Jacek Woźniak napisał(a):
Tylko obowiązkowego kursu nie ma...../cut/...

Eeeeechhh... Od kiedy?

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2012, o 07:08 

Jednak pamięć szwankuje, egzaminu nie ma.

Ps: nie mogłeś sam tego napisać? ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2012, o 08:24 
Catz napisał(a):
pilnie kreowanego obrazka nieomylnego wilka morskiego...

Kreujesz się na nieomylnego wilka morskiego?
Bądź ostrożny, bo myśliwych dookoła wielu. Co prawda głównie z łopatami, ale som tłumni.

PS czasem spojrzenie bardziej ogólne, ponad zaściankowymi granicami wyimaginowanej grupy wspólnotowej pozwala na prawdziwy ogląd rzeczywistości. Czasami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2012, o 08:35 

tatajarek napisał(a):
PS czasem spojrzenie bardziej ogólne, ponad zaściankowymi granicami wyimaginowanej grupy wspólnotowej pozwala na prawdziwy ogląd rzeczywistości. Czasami.

Gdyby do tego dodać jeszcze, że patrzący nie ma szczególnych wad wzroku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 cze 2012, o 08:36 

tatajarek napisał(a):
czasem spojrzenie bardziej ogólne, ponad zaściankowymi granicami wyimaginowanej grupy wspólnotowej pozwala na prawdziwy ogląd rzeczywistości. Czasami.

Mógłbyś spróbować :D :D :D :DD

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 287 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona