Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 1 sie 2025, o 14:21

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 cze 2012, o 20:29 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Kto ma prawa (w tym: autorskie) do tekstów pisanych na forum?

Dawniej - w czasach Usenetu na ten przykład - było prosto. Po pierwsze poziom roszczeniowości jeszcze nie był taki wysoki w narodzie, a po drugie nie można było określić "miejsca czasowej dyslokacji" tekstu :-)

Teraz się porobiło. Ludzie obawiają się napisać coś na forum, bo później, gdy na przykład wydadzą książkę zawierającą tekst wcześniej umieszczony tutaj, to "właściciel forum" mógłby rościć prawa do tekstu.
Albo inny przypadek - dzwoni do mnie autor wątku co się rozrósł na 20 stron i żąda usunięcia jego postu.

Zastanawiam się nad kolejną modyfikacją regulaminu i jasnym napisaniu "jak to jest?", tyle, że nie bardzo wiem jak jest faktycznie (w sensie prawa).

Mój pomysł jest mniej więcej taki: Tekst napisany na forum jest dobrem (lub złem) wspólnym. Jedynie autor tekstu może czerpać korzyści finansowe wynikające z praw autorskich.

Pusty umysł mam po antybiotykach :-( Jak to ująć?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 cze 2012, o 20:59 

Podziękował : 4532
Otrzymał podziękowań: 4287
Uprawnienia żeglarskie: mam, ale nie wiem po kiego...
Prawa autorskie do tekstów na forum???

Nie jestem specjalistą od prawa autorskiego, ale muszę się się w tym jakoś obracać, więc wypowiem tylko swoją opinię:

Każdy kto pisze jest autorem swojego posta i ma do niego tzw. niezbywalne osobiste prawo autorskie, czyli mówiąc po ludzku, jest jego autorem.

Każdy autor pisze na forum sam i dobrowolnie, nawet jeśli pisze głupoty i je upublicznia, to robi to samodzielnie.

Nikt nikomu, pisząc na forum, nie odstępuje żadnych majątkowych praw autorskich do swoich tekstów. Forum nie staje się więc właścicielem majątkowych praw autorskich do zamieszczonych tekstów.

Nikt inny poza autorem, nie powinien więc wykorzystywać zarobkowo zamieszczonych przez niego tekstów.

Cytowanie jest dopuszczalne zgodnie z powyższymi zasadami, czyli z powołaniem się na autora (na jego niezbywalne prawo autorskie, bo to on jest autorem) i bez wykorzystywania komercyjnego (zarobkowego) ponieważ autor pisząc na forum, nie udzielił nikomu licencji na wykorzystanie odpłatne swojego tekstu.

Teksty na forum umieszczane są publicznie, w związku z tym mogą być wykorzystywane np. poza forum przez osoby trzecie i każdy piszący powinien mieć świadomość, że mogą być również wykorzystane niezgodnie z prawem. Za wykorzystanie tekstów poza forum administracja nie ponosi żadnej odpowiedzialności.

Za ten post autor robhosailor otrzymał podziękowanie od: Maar
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 cze 2012, o 21:04 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3697
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Cieszyłbym się gdyby tak było jak Robert napisał. Mam już obiecane sprawdzenie przez Carlitę u źródeł, jeżeli się potwierdzi to będzie fajnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 cze 2012, o 21:32 

Maar napisał(a):
Cieszyłbym się gdyby tak było jak Robert napisał.

Ja też. Przypuszczam, że niewiele się mylę.

Weźmy przykład, bo mamy tu na forum np. dział "Opowiadania żeglarskie":

Ktoś pisze fajny tekst na forum, wart opublikowania drukiem i w ogóle wartościowy literacko, a za jakiś czas fragmenty, lub całość pojawia się gdzieś w necie, albo właśnie drukiem za konkretne pieniądze dostępna, jako książka w księgarni, troszkę tylko pozmieniana, albo nawet wcale, pod zupełnie innym nazwiskiem, niż to, które znamy z forum.

Nastąpiło naruszenie przynajmniej dwóch prawideł:
- pozbawiono autora jego niezbywalnego prawa, podszyto się pod jego autorstwo, popełniono plagiat,
- pozbawiono autora korzyści majątkowej z odpłatnego wykorzystania jego utworu (tekst ten w rozumieniu prawa autorskiego jest utworem) pomimo tego, że autor nie udzielił na to nikomu zezwolenia (licencji),

Co teraz?

Autor zamieścił swój tekst (utwór) w miejscu publicznym - sam i dobrowolnie.
Każdy ma dostęp do tego utworu.
Z kim autor ma się sądzić o odszkodowanie i/lub zwrot utraconych korzyści majątkowych??? Z administracją forum, gdzie sam zamieścił tekst, o którym wiedział, że każdy może go sobie skopiować???
Nie! Może wystąpić z pozwem cywilnym do plagiatora i zażądać zaprzestania naruszeń, zwrotu korzyści i o odszkodowanie, ewentualnie do jego wydawcy, ale ten mógł być również przez plagiatora wprowadzony w błąd i on również wystąpi z pozwem do niego...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 cze 2012, o 21:46 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2701
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Mam nadzieję, że Zbieraj nie będzie mnie ścigał za zbieranie w necie jego opowiadań i anegdotek :lol:

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 cze 2012, o 21:55 

Stara Zientara napisał(a):
Mam nadzieję, że Zbieraj nie będzie mnie ścigał za zbieranie w necie jego opowiadań i anegdotek :lol:

Podałeś nazwisko autora i nie czerpiesz z tego zbierania korzyści majątkowych? ;)

To jeszcze inny przykład:

Graficiarz namalował obraz (dzieło w rozumieniu prawa autorskiego) na ścianie jakiegoś domu, w miejscu publicznym, ten obraz okazał się bardzo ciekawy dla publiki, więc zaraz pojawiło się wiele zdjęć w necie, a nawet został wykorzystany (jego kopia znaczy) jako tło w pewnej scenografii teatralnej. Scenograf, za ten projekt scenografii wziął oczywiście swoje honorarium...

Kogo ma obarczyć odpowiedzialnością poszkodowany graficiarz i przeciw komu wystosować pozew??? Pozwać właściciela ściany??? Teatr??? Czy jednak plagiatora scenografa, który bezprawnie wykorzystał jego dzieło???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 cze 2012, o 22:54 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Kiedyś zwracaliśmy się jako firma o opinię prawną, czy w materiałach reklamowych można wykorzystywać teksty forumowe. Okazało się że można, bez podawania autorów, wystarczy napisać, ze z forum. Trzeba tylko uważać, żeby nie były to cytaty (np. artykułów z gazet). Rzecz nie dotyczy umieszczonych na forach grafik, zdjęć, publikacji (cokolwiek by to miało oznaczać).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 27 cze 2012, o 23:01 

Sąsiad napisał(a):
Okazało się że można, bez podawania autorów, wystarczy napisać, ze z forum
Tutaj się nie całkiem zgodzę - jeśli uznamy, zgodnie z prawem autorskim, wypowiedź za utwór, to musimy podać autora (imię i nazwisko, lub pseudonim, czyli forumowy nick) bo autorem nie jest forum, tylko konkretna osoba, która się pod tą wypowiedzią podpisała*. Chyba że w tej interpretacji przyjmuje się, że tam napisano i niech se zainteresowany szuka, kto konkretnie napisał. :roll:

EDIT: *) podobnie, jak nie wystarczy podać tytułu gazety, ale trzeba i tytuł artykułu i imię i nazwisko, lub pseudonim autora tekstu, który z gazety przytoczyliśmy...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2012, o 06:54 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Zastrzegając, że nie jestem prawnikiem:
1. Prawo autorskie mówi: ""każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia" podlega ochronie.
2. Oznacza to, że wszelkie wykorzystanie musi następować z powołaniem autora i źródła.
3. Dyskusyjne może być jedynie autorskie prawo majątkowe - gdyby forum kupowalo nasza tworczośc, to byłoby ono przy forum zapewne, poniewaz nie kupuje, to zapewne pozostaje ono przy nas.
A tak to jest na forum literackim Inkaustus http://www.via-appia.pl/showthread.php?tid=446 :
Cytuj:
UWAGA!

W związku z powszechną ostatnio falą plagiatów oraz kradzieży utworów (której ofiarami stali się także nasi użytkownicy), proszę o zapoznanie się z poniższą treścią.

1. Umieszczając tekst/wiersz/opowiadanie na forum Inkaustus.pl oświadczasz, że jesteś jego autorem i posiadasz pełne prawa autorskie (osobiste i majątkowe) do niego, w rozumieniu ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)*.

2. Publikacja jest jednoznaczna z udzieleniem niewyłącznego prawa właścicielom i Administracji forum Inkaustus.pl na niekomercyjne wykorzystanie całości lub części publikowanego utworu na łamach tegoż forum i/lub w innych publikacjach elektornicznych związanych bezpośrednio z forum (gazetka „Via Appia”).

3. Publikujesz utwory na własną odpowiedzialność. Ani Administracja, ani właściciele forum Inkaustus.pl ani jego współpracownicy nie ponoszą odpowiedzialności za umieszczane na forum i/lub w gazetce treści oraz nie mogą być w jakikolwiek sposób pociągnięci do odpowiedzialności prawnej i/lub finasowej wynikającej z treści i/lub faktu publikacji jakiegokolwiek tekstu, w tym także za przypadki kradzieży praw autorskich przez osoby trzecie. Jednocześnie Administracja forum informuje, że będzie reagować na każdy wykryty lub zgłoszony przypadek kradzieży i umieszczania utworów należących do użytkowników serwisu Inkaustus.pl na innych witrynach, poprzez interwencję u administratora/właściciela takiego serwisu.**

4. Każdy wykryty przypadek opublikowania na forum Inkaustus.pl utworu, którego autorem nie jest osoba go umieszczająca lub publikacji takiej bez zgody autora*** zaowocuje natychmiastowym i trwałym usunięciem osoby publikującej z listy użytkowników.**

Dalsze korzystanie z serwisu Inkaustus.pl oznacza, że przeczytałeś/aś powyższe warunki i akceptujesz je.

*Pełna treść ustawy: http://pl.wikisource.org/wiki/Prawo_autorskie_(ustawa)
**W skrajnych przypadkach łamania praw autorskich przez użytkownika lub osobę trzecią, Administracja oraz właściciele forum Inkaustus.pl, zastrzegają sobie możliwość powiadomienia o zaistniałym fakcie odpowiednich władz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2012, o 10:24 
No to zaczynają się ciekawostki. Skąd wynika punkt drugi regulaminu forum Inkaust?
Moim zdaniem autor w żaden sposób nie udziela licencji na niekomercyjne użytkowanie a jedynie na jednorazową publikację, czyli umieszczenie tekstu na stronie. Wszelkie inne interpretacje są naruszeniem praw autorski, w tym niemajątkowych. Pomijając trudność w ustaleniu co jest komercyjnym, a co niekomercyjnym wykorzystaniem, pozostaje prawo autora do dysponowania swoim dziełem. Może sobie nie życzyć, by jego tekst był, nawet nieodpłatnie, publikowany przez jakieś propagandowe agitki bojowników o wolność żeglarstwa lub nawet gazetkę koła gospodyń domowych, bo nie lubi gospodyń domowych na przykład. Fakt opublikowania utworu w jakimś miejscu nie może powodować ograniczenia właściciela praw do dysponowania swoją własnością. W żaden sposób. Nie piszę o cytowaniach, bo te, zdaje się, są skodyfikowane osobno.
Z mojego punktu widzenia, chciałbym aby forum w jakimś ogólnym regulaminie jasno się określiło co do swoich zamierzeń na przyszłość w tym względzie, bo co do chwili obecnej to dla mnie nie ulega najmniejszych wątpliwości, że tekst jest publikowany tylko i wyłącznie ze zgodą na jednorazowe zamieszczenie tylko i wyłącznie na tym forum.

Pozdrowienia - Jarek Czyszek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2012, o 10:37 

@tatajarek - Widzisz, możemy się nawet zgodzić ze sobą w tym względzie. Zamieszczenie tekstu na forum nie daje nikomu prawa do jego dalszego wykorzystania. Ale jednak autor publikuje i... od tej chwili jego utwór zaczyna żyć swoim własnym życiem... :DD

Ostatnio edytowano 28 cze 2012, o 10:38 przez robhosailor, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2012, o 10:38 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Zacytowałem Inkaustus, bo inni o tym milczą. Sam Inkaustus traktuje to jak wersje próbną.
Generalnie, jesli pominąć zbędne przytyki Jarku, to uważam podobnie jak Ty i zalozyciel wątku, że sprawa dojrzala do kodyfikacji. Zgadzam się też z Tobą co do "jednorazowej publikacji" - analogcznie jak z artykułami w prasie lub książkami.
Uwazam też, że ta "kodyfikacja" musi byc zrobiona bardzo ostroznie, z dbalością o każde slowo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2012, o 10:39 

Podziękował : 91
Otrzymał podziękowań: 637
Uprawnienia żeglarskie: s.j.
tatajarek ma 100% racji. jest tak jak pisze. Jeśli publikuje swój tekst na TYM forum, w TYM, dziale , to jest to jego zgoda na własnie taką publikację. A nie na inne twory powiązane z forum, np osobna strona www jako gazeta forumowa.

Prawdą jest też to co pisze Robhosailor.

Natomiast warto tez poznać taki termin jak "prawo cytatu", który daje pewne możliwości korzystania z cudzych dzieł i utworów :
http://forumprawne.org/prawo-autorskie/ ... ytatu.html

pozdrawiam
Andrzej

Za ten post autor Netart otrzymał podziękowanie od: robhosailor
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2012, o 11:31 
Colonel napisał(a):
jesli pominąć zbędne przytyki Jarku

To nie są zbędne przytyki, tylko smutna rzeczywistość, którą przerabiałem na własnej skórze. Na przykład pół roku pyskówki kosztowało mnie by Żagle zapłaciły mi za fotografię, którą nie wiadomo czemu uznały za swoją i opublikowały bez pytania tylko dlatego, że im ją przysłałem.
Obrazek
Z drugiej strony, ten bliski żeglarzom miesięcznik drobnym drukiem przejmuje wszystkie majątkowe prawa do twojego utworu, raz i na zawsze, jak tylko podpiszesz z nimi, drobnym drukiem pisaną umowę.
Mój czas na tym forum dobiegł końca, ja też chętnie bardzo wierzę w ludzi do czasu, niestety tylko kiedy się okazuje, że ta wiara była budowana na piasku - patrz wątek liberalizacyjny.
Dla mnie sprawa jest prosta, bardzo chętnie skorzystałem z możliwości forum, które to co napisałem bez problemu opublikowało i tym samym rozpropagowało wsród osób żeglarstwem się interesujących. Kilka opowiadanek, które w innym przypadku leżałyby zapomniane po szpargałach ujrzało światło dzienne i poszło w świat. Cieszy mnie to. Z drugiej strony nie chciałbym by te opowiadania miały się nagle stać nie tyle własnością ogółu co jakiegoś konkretnego a nie znanego mi posiadacza praw majątkowych. Pomysł jednorazowej publikacji bardzo mi odpowiada.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2012, o 11:48 

tatajarek napisał(a):
Z drugiej strony, ten bliski żeglarzom miesięcznik drobnym drukiem przejmuje wszystkie majątkowe prawa do twojego utworu, raz i na zawsze, jak tylko podpiszesz z nimi, drobnym drukiem pisaną umowę.

Bardzo dobry przykład tzw. klauzuli abuzywnej w umowie - w tym wypadku dotyczącej praw majątkowych do utworów.

_____
PS: Czy jakaś pyskówka, w której nie tylko Tobie się dostaje (bo np. sam kogoś potraktowałeś słowem uznanym powszechnie za obelżywe) musi oznaczać koniec współpracy? Czasami warto ochłonąć i okaże się, że wcale nie ma wokół samych wrogów, ani też samemu nie ma się patentu na jedyną, słuszną rację. Więc???

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2012, o 12:28 
robhosailor napisał(a):
Więc???

Więc co?
Ja jestem konsyliacyjny, natomiast jak płachta na byka działają na mnie zaprzeczenia rzeczywistości, odwracanie kota ogonem, klepnięcie jak w berku - a teraz TY.
Wiem co piszę, na tym forum raz jeden kogoś rzeczywiście obraziłem - prywatnie, i przeprosiłem - publicznie. Za resztę obrażonych nie odpowiadam. Widzę, że czują się obrażeni ale to jest ich ogląd a nie moje działanie. Z drugiej strony, może rzeczywiście mamy różne punkty oglądu świata, zatem sądzę, ze dobrze będzie jeśli zniknę stąd, przynajmniej na jakiś czas, celem uspokojenia emocji - po obu stronach.
Jedyne co mnie niepokoi to nieuregulowany regulaminem status własności intelektualnej i rzeczowej zamieszczonych na forum tekstów. Sądzę jednak, że Maarek to zgrabnie i ku zadowoleniu wszystkich wkrótce ureguluje.

Na razie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 cze 2012, o 12:39 

tatajarek napisał(a):
Ja jestem konsyliacyjny/.../na tym forum raz jeden kogoś rzeczywiście obraziłem - prywatnie, i przeprosiłem - publicznie. Za resztę obrażonych nie odpowiadam. Widzę, że czują się obrażeni ale to jest ich ogląd a nie moje działanie.

Nie wiem, który w tej kolejce jestem. ;) Nie czuję się obrażony, ale to Ty mnie obraziłeś używając słowa "palant" (prywatnie i publicznie) i jednak, jak do tej pory, nie przeprosiłeś, ani prywatnie, ani publicznie - tak dla ścisłości... :D

Jednak, to ja pierwszy wyciągam rękę...

tatajarek napisał(a):
Jedyne co mnie niepokoi to nieuregulowany regulaminem status własności intelektualnej i rzeczowej zamieszczonych na forum tekstów. Sądzę jednak, że Maarek to zgrabnie i ku zadowoleniu wszystkich wkrótce ureguluje.

Jeżeli nie ma innego zapisu w regulaminie forum, który akceptujemy logując się pierwszy raz na forum (tak, jak byśmy podpisywali umowę) to po prostu działają przepisy ustawy, które dla twórców są korzystne. Nie jestem wcale pewien, czy takie zapisy w regulaminie są potrzebne, skoro ustawa reguluje te sprawy dość szczegółowo wraz z ochroną twórców.

Odpowiedz z cytatem