Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 18 lip 2025, o 21:32

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 lip 2012, o 20:15 

Podziękował : 242
Otrzymał podziękowań: 441
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz
Przede wszystkim witam wszystkich serdecznie , bo to mój pierwszy post , choć forum przeglądam od dłuższego czasu . Jakieś półtora miesiąca temu zacząłem budowę " Sztrandusi " wg. projektu Wojtka Kasprzaka . Obecnie mam ułożone i zukosowane wzdłużniki i w najbliższy weekend mogę zacząć poszywanie sklejką i dlatego to pytanie o rozmiar wkrętów , bo nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji . Przy grubości wzdłużnika 20 mm i sklejki 6,5 mm optymalny wydaje się fi 3,5X25 mm . Potrzebuję ok. 2 tys , więc chciałbym zamówić dobry rozmiar :) . Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 lip 2012, o 20:46 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
silver_stas napisał(a):
Przede wszystkim witam wszystkich serdecznie , bo to mój pierwszy post , choć forum przeglądam od dłuższego czasu . Jakieś półtora miesiąca temu zacząłem budowę " Sztrandusi " wg. projektu Wojtka Kasprzaka . Obecnie mam ułożone i zukosowane wzdłużniki i w najbliższy weekend mogę zacząć poszywanie sklejką i dlatego to pytanie o rozmiar wkrętów , bo nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji . Przy grubości wzdłużnika 20 mm i sklejki 6,5 mm optymalny wydaje się fi 3,5X25 mm . Potrzebuję ok. 2 tys , więc chciałbym zamówić dobry rozmiar :) . Pozdrawiam

A może po prostu spytać Wojtka Kasprzaka?

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lip 2012, o 13:45 

Pytać można , tylko na odpowiedź trzeba trochę czekać :D . Myślałem ,że odezwie ktoś kto ma doświadczenie w budowie , ale chyba wszyscy pływają , tylko ja sobie strugam . Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lip 2012, o 14:01 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
silver_stas napisał(a):
Pytać można , tylko na odpowiedź trzeba trochę czekać
Ejtam zaraz czekać :-)

Rozmawiałem z Wojtkiem (przebywającym na totalnym zadupiu 100 mil od interetu) przed chwilą i przeczytałem mu Twój post.

Odpowiedź Wojtka:
Jakie z nierdzewki? Mosiężne lepsze będą.
16-20 mm, Ø 3 mm.

A najlepiej i najtaniej to gwoździami to poszycie przymocować. Też trójeczka, tylko, że one muszą być dłuższe, wychodzić na druga stronę muszą i się robi taki haczyk i się zabija.

Wojtek wie, że na szkutnictwie znam się równie dobrze jak na uprawie manioku, tłumaczył mi jak krowie na miedzy, ale z tymi gwoździami to nie bardzo kumam :-) Podobno tak się robi i wszyscy wiedzą o ssooo chodzi i zaraz ktoś napisze.

Za ten post autor Maar otrzymał podziękowanie od: silver_stas
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lip 2012, o 16:11 

Wielkie dzięki za pomoc , bo wysłałem do Wojtka maila z projektem i czekam już ze 2 tygodnie i stąd moje pytanie odnośnie wkrętów , bo nigdzie nie ma takiej informacji. Chodziło mi o rząd wielkości , z gwoździami kumam o co chodzi .Kiedy Wojtek będzie w zasięgu netu ? Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lip 2012, o 17:03 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
silver_stas napisał(a):
Kiedy Wojtek będzie w zasięgu netu ?
Nie mam zielonego pojęcia, a na PW wysyłam Ci jego numer telefonu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lip 2012, o 17:08 

Wielkie dzięki .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 lip 2012, o 21:59 

Podziękował : 1823
Otrzymał podziękowań: 2216
Uprawnienia żeglarskie: sternik
http://www.forch.pl/product.aspx?p=221d ... f3d33&js=1
http://eurobolt.com.pl/141,din-97--pn-8 ... wym__.html
http://www.skotex.pl/index.php?s=srubowe

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lip 2012, o 17:16 

Podziękował : 439
Otrzymał podziękowań: 724
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Maar napisał(a):
A najlepiej i najtaniej to gwoździami to poszycie przymocować. Też trójeczka, tylko, że one muszą być dłuższe, wychodzić na druga stronę muszą i się robi taki haczyk i się zabija.
Jeżeli chodzi stosowanie gwoździ to słyszałem taką radę, że dobrze jest powiercić wiertłem o mniejszej średnicy niż średnica gwoździa tzw. otwór pilotowy. Ma to zapobiec ewentualnemu pękaniu listewek wzdłużników.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lip 2012, o 17:35 

Skonsultowałem temat telefonicznie z Wojtkiem . Pozostanę przy wkrętach , bo to dla mnie najwygodniejsze . Jeśli z dostawą będzie OK , podam namiar .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 lip 2012, o 22:40 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 3
Uprawnienia żeglarskie: nie mam
Marian J. napisał(a):
Jeżeli chodzi stosowanie gwoździ to słyszałem taką radę, że dobrze jest powiercić wiertłem o mniejszej średnicy niż średnica gwoździa tzw. otwór pilotowy. Ma to zapobiec ewentualnemu pękaniu listewek wzdłużników.

Dodatkowo można gwoździe tępić, stępiony gwóźdź łamie materiał przed sobą zamiast rozszczepiać.

Krzysiek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 sie 2012, o 09:20 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: brak
Ja skręciłem poszycie Sztrandka wkrętami z nierdzewki 3,5x40mm do stępki i podwójnego wzdłużnika i 3,5x20mm do pojedynczego 20x50mm. Nawiercałem otwory 2-3mm co ok. 70mm w sklejce jeszcze na stole. To ułatwiło montaż - jedna osoba wkłada wkręty do otworów, a druga dociąga wkrętarką i cały element jest pod dociskiem w 10 min. Sosny do 3,5mm nie trzeba nawiercać.

Pasy sklejki przedłużam podklejając sklejkę 8mm o szerokości 80mm i skręcając wkrętami 2,5x14mm. Wszystkie elementy konstrukcyjne takie jak stępka, wzdłużniki do pawęży, dziobnicy skręciłem wkrętami 5x30mm, 5x70mmm.

Odpowiedz z cytatem