Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 13 wrz 2025, o 19:15

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 08:23 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Jeśli już to nie będzie to opinia ale pytanie zadane w trybie dostępu do informacji publicznej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 08:25 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
Jacek Woźniak napisał(a):
Jeśli już to nie będzie to opinia ale pytanie zadane w trybie dostępu do informacji publicznej.

Twój wybór.

Tylko nie bardzo rozumiem co chcesz osiągnąć tą rozmową. Bo chyba nie wypracowanie jakiegoś stanowiska. Pomarudzić?? :>

:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 08:30 

Nie chcę być niegrzeczny więc odpowiadam na pytania zainteresowanego. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 08:33 

Aha czyli w dyskusji od rana uzyskaliśmy poziom wyjścia.

Za to wiemy że zainteresujesz prokuratora przestępstwem którego nie było. Przemyślałeś już jakiego czynu zabronionego dopuścili się urzędnicy ministerstwa?? :>

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 08:37 

Carlo napisał(a):
Aha czyli w dyskusji od rana uzyskaliśmy poziom wyjścia.

A o czym niby była ta dyskusja? Czy wyraziłeś swoje zdanie co do projektu rozporządzenia?

Carlo napisał(a):
Za to wiemy że zainteresujesz prokuratora przestępstwem którego nie było. Przemyślałeś już jakiego czynu zabronionego dopuścili się urzędnicy ministerstwa?? :>

Bez uśmieszków nie wkładaj mi w usta słów których nie powiedziałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 08:39 

Czy wyraziłeś swoje zdanie co do projektu rozporządzenia?

Wyrażę w swoim czasie. Na razie nie marudzę :)

Bez uśmieszków nie wkładaj mi w usta słów których nie powiedziałem.

A prokuratorem nie będę nikogo straszył tylko prosto przekażę mu sprawę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 08:47 

Nie chce mi się spierać, nie widzę w tym większego sensu ale nieładnie wyrywać zdania z kontekstu tylko po to aby swoje było na wierzchu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 09:11 

ale nieładnie wyrywać zdania z kontekstu tylko po to aby swoje było na wierzchu.

A był jakiś szerszy kontekst tego sformułowania?? :>

Na przyszłość, jeżeli chodzi o wątpliwości co do tego kiedy należy opublikować projekt rozporządzenia w BIP, polecam lekturę Ustawy o działalności lobbingowej w procesie tworzenia prawa z dnia 7 lipca 2005 r.

w szczególności:

Cytuj:
"Art. 5

Projekty założeń projektów ustaw, projekty ustaw oraz projekty rozporządzeń podlegają udostępnieniu w Biuletynie Informacji Publicznej z chwilą przekazania projektów do uzgodnień z członkami Rady Ministrów.

Art. 6

Z chwilą udostępnienia w Biuletynie Informacji Publicznej wykazów, o których mowa w art. 3 i art. 4, albo - w przypadku gdy projekt nie był zawarty w żadnym z tych wykazów - z chwilą udostępnienia projektu w Biuletynie Informacji Publicznej, udostępnieniu w Biuletynie Informacji Publicznej podlegają również wszelkie dokumenty dotyczące prac nad projektem.

Art. 7

1. Z chwilą udostępnienia w Biuletynie Informacji Publicznej wykazów, o których mowa w art. 3 i art. 4, albo - w przypadku gdy projekt nie był zawarty w żadnym z tych wykazów - z chwilą udostępnienia projektu w Biuletynie Informacji Publicznej, każdy może zgłosić zainteresowanie pracami nad projektem założeń projektu ustawy, projektem ustawy lub projektem rozporządzenia."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 09:48 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Trochę inaczej to widzę. To kto pisze ten projekt?

Jakto "kto?"
Ci sami co zawsze podkładają "gotowca" ministerialnym urzędnikom a oni (jak zawsze) ochoczo zeń korzystają.

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 09:52 

pierdupierdu napisał(a):
Ci sami co zawsze podkładają "gotowca" ministerialnym urzędnikom a oni (jak zawsze) ochoczo zeń korzystają.

A kto nie lubi ułatwiać sobie pracy? :)

Dostają gotowca z jednej tylko strony barykady, nie mają innych, to korzystają z tego co mają.
Czy gdyby dostali inny* to by skorzystali z innego? Tego nie wiem, wątpię, ale jak nikt nie złoży to się nigdy nie dowiemy ;)

pozdrowienia.

*taki który urzędnicze głowy byłyby w stanie przyjąć, czyli nie rewolucyjny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 10:31 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Carlo, nie skorzystali :)

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 10:32 

skipbulba napisał(a):
Carlo, nie skorzystali :)

Carlo napisał(a):

;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 10:40 

Carlo napisał(a):
ale nieładnie wyrywać zdania z kontekstu tylko po to aby swoje było na wierzchu.
A był jakiś szerszy kontekst tego sformułowania?? :>
Ja odniosłem się do tego, że nie mam zamiaru nikogo straszyć tylko jak będę chciał i maił podstawy to zawiadomię o swoich podejrzeniach prokuraturę. Chyba, że znajdziesz jakąś moją wcześniejszą wypowiedź, że mam zamiar o czymś powiadamiać prokuraturę.
Carlo napisał(a):
Na przyszłość, jeżeli chodzi o wątpliwości co do tego kiedy należy opublikować projekt rozporządzenia w BIP, polecam lekturę Ustawy o działalności lobbingowej w procesie tworzenia prawa z dnia 7 lipca 2005 r.

Pisałem, że tak mi się wydawało, teraz wiem, że dobrze pamiętałem.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Carlo napisał(a):
Dostają gotowca z jednej tylko strony barykady, nie mają innych, to korzystają z tego co mają. .
Pytanie czy takie zachowanie jest z punkty widzenia stanowienia prawa, wypełnienia obowiązków urzędnika poprawne i dopuszczalne. W tym przypadku trudno mówić o dyskusji merytorycznej a raczej o głosowaniu kto za kto przeciw.
Carlo napisał(a):
Czy gdyby dostali inny* to by skorzystali z innego? Tego nie wiem, wątpię, ale jak nikt nie złoży to się nigdy nie dowiemy ;)
A niby skąd ci inni mogli wiedzieć, że jakieś prace trwają i pokazać swój projekt?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 11:07 

tylko jak będę chciał i maił podstawy to zawiadomię o swoich podejrzeniach prokuraturę.

Czyli dość mało precyzyjnie się wyraziłeś w cytowany przeze mnie zdaniu. Nie miej więc pretensji że Twoje wypowiedzi są odczytywane wprost.

Pisałem, że tak mi się wydawało, teraz wiem, że dobrze pamiętałem.

Carlo napisał(a):
Są to konsultacje wewnętrzne, czyli chcą jeszcze dopracować projekt przez ogłoszeniem w BIP. Będzie ogłoszony w BIP, to będą konsultacje zewnętrzne.

Ministerstwo ma prawo na każdym etapie tworzenia aktów wykonawczych zwracać się do zainteresowanych środowisk o opinię!
Trochę inaczej to widzę.

Teraz mi znowu zarzucisz manipulację.

Pytanie czy takie zachowanie jest z punkty widzenia stanowienia prawa, wypełnienia obowiązków urzędnika poprawne i dopuszczalne.

A zlecenie przez ministerstwo przygotowania projektu aktu prawnego jest dopuszczalne czy też nie?

W tym przypadku trudno mówić o dyskusji merytorycznej a raczej o głosowaniu kto za kto przeciw.

Formalnie konsultacje społeczne dopiero się odbędą.

A niby skąd ci inni mogli wiedzieć, że jakieś prace trwają i pokazać swój projekt?

Z ustawy. Termin wygaśnięcia obecnego rozporządzenia jest powszechnie znany.
Poprzednie prace nad założeniami były umieszczone w BIP.
Z zapytań przedstawionych do organizacji, o których tu zapytaniach rozmawiamy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 11:13 

Podziękował : 93
Otrzymał podziękowań: 67
Uprawnienia żeglarskie: kj
Carlo napisał(a):

W momencie kiedy została uchwalona ustała stało się jasne, że będzie musiało powstać rozporządzenie.
W tym momencie wszyscy "inni" mogą przygotować i przedstawić swój projekt! :)

To co - kończymy bicie piany w tym wątku i przygotowujemy projekt środowiska niezrzeszonego?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 11:33 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Carlo napisał(a):
pierdupierdu napisał(a):

A kto nie lubi ułatwiać sobie pracy? :)

Dostają gotowca z jednej tylko strony barykady, nie mają innych, to korzystają z tego co mają.

Carlo - tu możesz przeczytać różne propozycje założeń i konkretnych rozwiązań:
http://bip.msit.gov.pl/portal/bip/21/76 ... tyki_.html
Są tam propozycje zarówno ewolucyjne jak rewolucyjne. Są też - jak zawsze - propozycje zachowawcze i budowane dla ochrony partykularnych interesów.
Tymczasem w projekcie, który widzimy obecnie, wykorzystano jedynie stary tekst, przetkany niezdarnie elementami propozycji silnie zachowawczych i partykularnych (tych z PZŻ/PZMiNW).
Rezultat - z istotnych zmian proponuje się znaczące obniżenie uprawnień st.j. - poniżej jakichkolwiek proponowanych rozwiązań (poza współbrzmiącą z obecnym projektem propozycją PZŻ). I jeszcze wprowadzono obowiązek zdawania egzaminów na J.st.m - (czego nawet PZŻ półtora roku temu nie proponował!).

Obecnie, nad takim właśnie tekstem, uruchamia się jakieś "wewnętrzne konsultacje"...
Czyli proponuje się działanie nie przewidziane przywoływaną przez Ciebie Ustawą o działalności lobbingowej w procesie tworzenia prawa. I nie przewidziane żadnym innym aktem prawa dotyczącym zasad prawidłowego i transparentnego procesu legislacyjnego na poziomie rozporządzeń ministrów...

Wniosek - zeszłoroczne, szybciutkie (kilka dni na odpowiedź!) "konsultacje założeń do projektu" były tylko listkiem figowym... To była ściema, mająca tworzyć wrażenie, że ministerstwo sportu w ogóle podjęło temat. Opinie i propozycje opublikowano w BIP a następnie schowano do szuflady - i nic więcej...
Teraz, po półtora roku całkowitej bezczynności "w sprawie", dowiadujemy się nieoficjalnie, metodą nie przewidzianą w przepisach - o stworzeniu jakiegoś projektu.
I widzimy, że to gniot tragiczny, jeszcze bardziej drobiazgowy i kazuistycznie poplątany niż poprzednie rozporządzenie - to Lipcowe... I widzimy, że w wielu szczegółach - ten projekt proponuje znaczące obostrzenia wymagań i zdecydowane ograniczenia uprawnień w stosunku do stanu dotychczas obowiązującego...

Sam określ - czy tak "konsultujących" urzędników ministerstwa można traktować jak partnerów do dyskusji?
Teraz, po zeszłorocznych konsultacjach i tegorocznym projekcie?
Przy takim sposobie działania?
Eeeech...

Uważam, że liczenie na spokojne negocjacje i potraktowanie przez urzędników (a dokładnie tych urzędników) "partnersko" wszystkich zainteresowanych - to był błąd. Należało nieustannie wymachiwać wystąpieniem Rzecznika Praw Obywatelskich i tworzyć zewnętrzne naciski na urzędników - prasa, kontrola zewnętrzna prac urzędników, publiczne pytania o stan zaawansowania projektu, o przyczynę zaniechania prac, o zakres uwzględnienia opinii uzyskanych na etapie konsultacji założeń, raz na miesiac, raz na tydzień, do znudzenia, etc., etc... Do tego skargi na bezczynność odpowiedzialnych za projekt urzedników do p. minister, do Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, do RPO, etc, etc... Najgorsze co przy takim postępowaniu mogło się zdarzyć - to przepisanie dotychczasowej regulacji "Lipcowej" - bez żadnych istotnych zmian.
A teraz widać, że pozostawienie urzędników MinSportu bez nacisku, bez bata, bez ponawianych co rusz interwencji, przy świadomości znanych, braterskich kontaktów nieformalnych działaczy związków w urzędzie - daje efekt w postaci powrotu do sytuacji sprzed lat 15... albo i wiecej.
No to się teraz nawalczymy, nagardłujemy (pewnie przy okazji posprzeczamy sto razy...), panika pełna i g. w wentylatorze...
Ale niestety gardłować i naciskać w każdy sposób trzeba również teraz, kiedy w sprawie jakiejkolwiek ewolucji (nie wspominając o rewolucji...) jest "pozamiatane"....
Może, powtarzam, może, przy odpowiednio głośnym krzyku i z wielką łachą ze strony urzędników - uda się w toku "konsultacji" chociaż zachować dotychczasowe uprawnienia st.j., czyli do 12m kadłuba (w projekcie jest Lc!) na Bałtyku i "morzach zamkniętych". Powtórzę - może się uda chociaż tyle zachować z poprzedniej regulacji, tylko jeżeli się zepniemy.
Bo równie dobrze może się nie udać...

Bo jak widać - wciąż można żeglarzami manipulować jak małoletnimi dziećmi...
Trudno widać zeglarzom nauczyć się, jak niewiele można zyskać, kiedy oddaje się walkowerem inicjatywę...

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Ostatnio edytowano 26 wrz 2012, o 11:48 przez Jaromir, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 11:47 

Wiesz Carlo Jarek już za mnie odpowiedział a jeśli uważasz moje wypowiedzi za niejednoznaczne to proponuję jeszcze raz prześledzić wątek i moje wypowiedzi ze szczególnym naciskiem czego dotyczyły.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 12:01 

Wiesz Carlo Jarek już za mnie odpowiedział

:lol: szybciutko się wymiksowałeś.

pierdupierdu napisał(a):
Czyli proponuje się działanie nie przewidziane przywoływaną przez Ciebie Ustawą o działalności lobbingowej w procesie tworzenia prawa. I nie przewidziane żadnym innym aktem prawa dotyczącym zasad prawidłowego i transparentnego procesu legislacyjnego na poziomie rozporządzeń ministrów...

A który akt dokładnie reguluje te kwestie? :>
Trochę rozwinę.

Cytuj:
Art. 6

Z chwilą udostępnienia w Biuletynie Informacji Publicznej wykazów, o których mowa w art. 3 i art. 4, albo - w przypadku gdy projekt nie był zawarty w żadnym z tych wykazów - z chwilą udostępnienia projektu w Biuletynie Informacji Publicznej, udostępnieniu w Biuletynie Informacji Publicznej podlegają również wszelkie dokumenty dotyczące prac nad projektem.

Organ administracji publicznej może na zasadach określonych choćby w kpa zwracać się do instytucji osób prawnych itd.

Jak wskazuje art 6 ustawy lobbingowej powyżej cytowany, dokumenty dotyczące prac nad projektem w tym pisma wysłane do stowarzyszeń i odpowiedzi na te pisma powinny być opublikowane w BIP, ale w momencie określonym w art. 5

Na resztę odpowiem później. Wracam do pracy.

Ostatnio edytowano 26 wrz 2012, o 12:40 przez Carlo, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 12:14 

Carlo napisał(a):
Wiesz Carlo Jarek już za mnie odpowiedział
:lol: szybciutko się wymiksowałeś.
Jak już napisałem odpowiedź pokazał się komunikat, że ktoś inny w międzyczasie opublikował post. Przeczytałem i doszedłem do wniosku, ze po co się powtarzać. Tylko tyle. Nie zależy mi na ostatnim zdaniu i nie mam zamiaru niepotrzebnie ciągnąc wątku.
Jedyne co mógłbym dodać to, że nie wyobrażam sobie aby projekty ustaw czy rozporządzeń tworzyli najbardziej tym zainteresowani, w tym przypadku finansowo. I dotyczy to wszystkich aspektów prawa. Nie chcę aby, dla przykładu, prawo karne i postępowania karnego pisali do spóły prokuratura z policją. Mogą je opiniować ale tworzyć gotowca? :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 12:31 

pierdupierdu napisał(a):
Obecnie, nad takim właśnie tekstem, uruchamia się jakieś "wewnętrzne konsultacje"...

Choć wcale nie muszą być uruchamiane.

pierdupierdu napisał(a):
Wniosek - zeszłoroczne, szybciutkie (kilka dni na odpowiedź!) "konsultacje założeń do projektu" były tylko listkiem figowym... To była ściema, mająca tworzyć wrażenie, że ministerstwo sportu w ogóle podjęło temat.

Niewątpliwie olali wcześniej temat.

pierdupierdu napisał(a):
widzimy, że to gniot tragiczny, jeszcze bardziej drobiazgowy i kazuistycznie poplątany niż poprzednie rozporządzenie - to Lipcowe... I widzimy, że w wielu szczegółach - ten projekt proponuje znaczące obostrzenia wymagań i zdecydowane ograniczenia uprawnień w stosunku do stanu dotychczas obowiązującego...

Tym bardziej trzeba się do tego odnieść.

pierdupierdu napisał(a):
Trudno widać zeglarzom nauczyć się, jak niewiele można zyskać, kiedy oddaje się walkowerem inicjatywę...
]

Primo PZŻ to sobie wychodził. Nie poddali się po rozporządzeniu lipcowym.
Secundo - pisałem już dlaczego lepszym partnerem dla ministerstwa jest PZŻ

edyne co mógłbym dodać to, że nie wyobrażam sobie aby projekty ustaw czy rozporządzeń tworzyli najbardziej tym zainteresowani, w tym przypadku finansowo

Primo: PZŻ ma to rozporządzenie wykonywać, więc uwagi może wnosić.
Secundo: Jak komuś czynisz zarzut publicznie to pamiętaj że warto mieć na to dowody, bo samemu można się narazić na odpowiedzialność w tym karną.

pierdupierdu napisał(a):
Sam określ - czy tak "konsultujących" urzędników ministerstwa można traktować jak partnerów do dyskusji?
Teraz, po zeszłorocznych konsultacjach i tegorocznym projekcie?
Przy takim sposobie działania?
Eeeech...

Można próbować na różne sposoby.
Stać się w końcu partnerami dla ministerstwa, ale to raczej inna ścieżka niż obecna
Gardłować,
Nie robić nic.

Za ten post autor Carlo otrzymał podziękowania - 2: Były user, Kefas
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 13:45 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Carlo napisał(a):
Stać się w końcu partnerami dla ministerstwa, ale to raczej inna ścieżka niż obecna

Czyli jak? Propozycje!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 14:08 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Się zmoderowałem.

Ostatnio edytowano 26 wrz 2012, o 14:31 przez Były user, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 14:10 

Colonel napisał(a):
Carlo napisał(a):

Czyli jak? Propozycje!

Rozkaz!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 14:54 

Podziękował : 78
Otrzymał podziękowań: 37
Uprawnienia żeglarskie: szyper łodzi rekreacyjnych
Obecnie jest tak:
"Osoby, które nie ukończyły 16 roku życia,
mogą realizować swoje uprawnienia żeglarskie wynikajàce
z posiadania stopnia żeglarza jachtowego lub
sternika motorowodnego pod nadzorem"

A w projekcie jest sprytnie przemycone:
"Osoby, które nie ukończyły 16 roku życia,
mogą realizować swoje uprawnienia żeglarskie wynikajàce
z ust 2 pod nadzorem osoby pełnoletniej, posiadającej co najmniej patent sternika jachtowego"

Tata żeglarz z dzieckiem żeglarzem nie może żeglować na jeziorku, no chyba że sternika zrobi albo sam będzie sterował?!

"Ty mnie chroń od lądu, a ja Ciebie ochronię przed morzem" - rzekła łódź do swego kapitana.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 15:53 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
rudekolek napisał(a):
Tata żeglarz z dzieckiem żeglarzem nie może żeglować na jeziorku, no chyba że sternika zrobi albo sam będzie sterował?!

A co ma sterowanie do rzeczy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 16:54 

Podziękował : 90
Otrzymał podziękowań: 736
Uprawnienia żeglarskie: byle jaki jachtowy sternik morski
Colonel napisał(a):

Bardzo ciekawe pytanie, Colonelu. Bo w jaki sposób osoba niepełnoletnia w ogóle realizuje swoje uprawnienia żeglarskie? Siedząc na łódce pod nadzorem? Sterując łódką? I gdzie ten nadzór ma być, na łódce? Jeśli tak, to po co mu sternik jachtowy - a nie wystarczy żeglarz? A jeśli ten nadzór ma być na brzegu to tym bardziej, po kiego grzyba mu jakikolwiek patent? Itd. itp....

http://www.waligorski.art/liryka.php?litera=b&nazwa=22
"Najważniejsze, że ocean jest duży, a Ameryka dokładnie w poprzek - nie da się nie trafić."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 17:19 

Colonel napisał(a):

No właśnie. O co chodzi?!

bastard napisał(a):
Bo w jaki sposób osoba niepełnoletnia w ogóle realizuje swoje uprawnienia żeglarskie? Siedząc na łódce pod nadzorem? Sterując łódką? I gdzie ten nadzór ma być, na łódce? Jeśli tak, to po co mu sternik jachtowy - a nie wystarczy żeglarz? A jeśli ten nadzór ma być na brzegu to tym bardziej, po kiego grzyba mu jakikolwiek patent? Itd. itp....

Poprzednio uprawnienia nadzorującego były nieokreślone, czyli nadzorca mógł nie mieć patentu w ogóle.

"Ty mnie chroń od lądu, a ja Ciebie ochronię przed morzem" - rzekła łódź do swego kapitana.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 18:33 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Chłopaki, a rozporządzenie czytali? ;)
bastard napisał(a):
I gdzie ten nadzór ma być, na łódce? Jeśli tak, to po co mu sternik jachtowy - a nie wystarczy żeglarz? A jeśli ten nadzór ma być na brzegu to tym bardziej, po kiego grzyba mu jakikolwiek patent? Itd. itp....
Rozporządzenie:

Za prowadzenie jachtów pod nadzorem uważa się żeglugę w porze dziennej na akwenie, na którym prowadzona jest ciągła obserwacja, przy zapewnieniu możliwości podjęcia na tym akwenie natychmiastowej akcji ratowniczej z wykorzystaniem łodzi ratunkowej oraz odpowiedniego sprzętu ratunkowego i wyposażenia technicznego.

rudekolek napisał(a):
No właśnie. O co chodzi?!
Zapewne o to, że sterowanie to nie prowadzenie jachtu :)

rudekolek napisał(a):
Poprzednio uprawnienia nadzorującego były nieokreślone, czyli nadzorca mógł nie mieć patentu w ogóle.
Rozporządzenie:

Osoba prowadząca nadzór musi być pełnoletnia
i posiadać odpowiednio co najmniej patent żeglarza
jachtowego lub sternika motorowodnego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 18:49 

Podziękował : 512
Otrzymał podziękowań: 702
Uprawnienia żeglarskie: wyżej się nie da...
gf napisał(a):
Rozporządzenie:

Za prowadzenie jachtów pod nadzorem uważa się żeglugę w porze dziennej na akwenie, na którym prowadzona jest ciągła obserwacja, przy zapewnieniu możliwości podjęcia na tym akwenie natychmiastowej akcji ratowniczej z wykorzystaniem łodzi ratunkowej oraz odpowiedniego sprzętu ratunkowego i wyposażenia technicznego.

Rozporządzenie:

Grześ, to wychodzi, ze tego też w projekcie brakuje... jak i kilku definicji :-/

AIKI

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 26 wrz 2012, o 18:52 

gf napisał(a):
Chłopaki, a rozporządzenie czytali? ;)

Ja, jak widać wybiórczo :oops:

gf napisał(a):
Rozporządzenie:

Właśnie oprócz tego czytałem :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona