Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 7 lip 2025, o 04:41

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 sie 2012, o 22:06 

Podziękował : 1
Otrzymał podziękowań: 2
Nie wiem, czy umieściłem to w dobrym dziale ale muszę Was przestrzec przed kupowaniem materiałów do laminowania w firmie Alpin Holds, której właścicielem jest Andrzej Połednik. Firma mieści się w Skoroszycach. Email lamiantyszklane@interia.pl, polednik24@interia.pl tel 605161098
Firma sprzedaje w sieci, jest na Allegro i Świstaku.
Kupiłem w tej firmie pewna ilość żelkotu. W jednym z opakowań przyszło to;
Obrazek
Obrazek
Pod korkiem;
Obrazek
Obrazek

W drugim pojemniku bylo lepiej ale tez były małe "gluty" - widać było, ze żelkot jest stary.
W pozostałych pojemnikach już był swierzy żelkot.
Oczywiście natychmiast próbowałem reklamować towar, wysłałem nawet powyższe zdjęcia ale kontakt się urwał... nie wiem, może ta firma wyznaje zasadę z piosenki jednego z zespołów; "... Polska to jest taki kraj gdzie wszyscy chcą mnie zrobić w ch..." No i ten pan mnie właśnie zrobił w ch...
Po dwóch tygodniach bezowocnych prób nawiązania kontaktu wkurzyłem się i rozprułem pojemnik, żeby dokładnie sprawdzić co jest w środku (bo z reklamacji i tak już nici);
Obrazek
Obrazek

To tylko cześć "glutów" - tych większych wypłukanych w rozpuszczalniku. Sa twarde jak skala - żelkot spolimeryzował. Musiał stać na polce ze 2-3 lata po terminie ważności (albo i więcej)!
Ja rozumiem, ze można mieć gdzieś na polce zawieruszony, stary towar, ale wtedy należy przeprosić i zwrócić pieniądze albo dosłać ze swierzej partii!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sie 2012, o 06:00 

Podziękował : 1626
Otrzymał podziękowań: 2376
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Ile zapłaciłeś za wadliwy towar ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sie 2012, o 06:40 

Podziękował : 490
Otrzymał podziękowań: 406
Uprawnienia żeglarskie: Xero z kota
TReneR, pojechałeś po facecie z imienia i nazwiska, to wypadało by też się podpisać z imienia i nazwiska. Taka zasada tu na Forum. A żywica faktycznie stara. Podaj faceta do Inspekcji Handlowej, że sprzedaje przeterminowane towary.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 17 sie 2012, o 07:29 

Za 5kg w tym pojemniku zapłaciłem 95zl + przesyłka (w przesyłce były dwa pojemniki). Niby nie są to jakieś kosmiczne pieniądze, ale nieuczciwość trzeba tępić. Byl to mój pierwszy zakup w tej firmie, bo mi się spieszyło, a dostawca u którego zwykle się zaopatrywałem miał dostawę za dwa tygodnie.

Z poważaniem,

Radosław Gancarz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sie 2012, o 19:25 

Po rozpoczęciu sporu na Świstaku nagle się ten Pan ożywił. Przypomniał sobie ze umie pisać;
Tak wyjaśnił to co widzicie na zdjęciach;

"chtowar przechowywany niezgodnie z przeznaczeniem. max temp magazynowania 20 stopni - przekroczenie tych wartosci powoduje samoczynne utwardzanie. klient bierze sie za rzeczy ktore przerastają jego wiedze oraz o ktorych niema zielonego pojecia. probuje wyłudzic towar i pieniadze. CHetnie oddamy pieniadze jesli klient odesle do nas towar w nienaruszonym stanie."

Pojemnik z żelkotem dostałem w piątek bodajże a otworzyłem w poniedziałek (o ile dobrze pamiętam). Przez ten czas stal w chłodnym pomieszczeniu. Po takim tłumaczeniu ręce i szczeka opada.
Wystawił mi tez komentarz;

"OSZUST I NACIAGACZ - PROBOJE WYŁUDZIC TOWAR I PIENADZE.PEWNIE TO JEGO SPOSOB NA ZAROBEK. ZWYKŁY GŁUPEK WIOSKOWY. STRASZY KOLEGAMI, WUJKIEM I DIABLI WIE KIM JESZCZE. NIESTETY - DLA TAKICH PROSTAKOW NIEMA TU MIEJSCA. ZAPRASZAM PO ODBIOR OSOBISTY ...... :))"

Nikim tego pana nie straszyłem. Zamieszczam cala korespondencje - moje maile do niego, bo nie raczył odpowiedzieć.

1 "Mam problem z poprzednia dostawa żelkotu. O ile pierwsza otwarty pojemnik byl OK, no było trochę małych "glutów" (zżelowanego żelkotu), o tyle drugi pojemnik który dzisiaj otworzyłem byl w połowie zżelowany - jeden wielki glut. Pozostały żelkot gesty jak śmietana. Nic się z tym już nie da zrobić - cały pojemnik do kosza, zmarnowany dzień. Jutro podeślę Panu zdjęcia jak to wygląda.."

2 "A oto zdjęcia zżelowanego żelkotu."

3 "Nie dostałem odpowiedzi na poprzednie moje emalie w sprawie reklamacji 5kg żelkotu. Czy mam go wysłać z powrotem, czy dostane zwrot pieniędzy, czy tez nowy żelkot? Nie ukrywam, ze zależy mi na czasie."

4 "Widze, ze nie dostane juz odpowiedzi na moje emaile. Tak sie nie robi - bardzo nieladnie tak oszukiwac ludzi!!
Niech Pan sobie jeszcze obejrzy co mi Pan przyslal;
http://imageshack.us/photo/my-images/838/dscn3494u.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/831/dscn3493q.jpg/

Ciekawe ile ten zelkot stal na polce? 3-4lata???!!!"

I to cala korespondencja. Skąd się biorą tacy ludzie?! :sad:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sie 2012, o 19:32 

Podziękował : 1626
Otrzymał podziękowań: 2376
Uprawnienia żeglarskie: sternik jachtowy
Radek, dziękuję za informację o nieuczciwym handlarzu.

Ty straciłeś , my zyskaliśmy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sie 2012, o 19:36 

To przynajmniej z tej przygody - ostrzeżenie dla innych. W zasadzie wystarczy zamieścić wypowiedzi tego Pana.

PS Nawet nie chodzi o pieniądze, ale o zmarnowany czas (urlop) i utratę wiary w ludzi. Jak Polska ma iść ku lepszemu jeżeli jeden drugiego... ech :-(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 sie 2012, o 20:14 

Zrób tak, jak pisałem Ci wcześniej, zgłoś sprawę sprzedaży przeterminowanego towaru do inspekcji handlowej - poproś o kontrolę.
http://www.wiih.org.pl/

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

ps. W komentarzu do aukcji wstaw linka, do zdjęcia z przeterminowanym żelkotem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 29 sie 2012, o 08:55 

Zgłoszenie do Inspekcji Handlowej wysłałem. Oczywiście tez załączyłem zdjęcia żelkotu w komentarzu do aukcji.

PS. identyczny watek założyłem na Sailforum. Zdaje się, ze szanowny właściciel firmy się tam osobiście pojawił podszywając się pod swoich klientów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2012, o 11:18 

Po zgłoszeniu do inspekcji handlowej dostałem pismo, ze to nie ich brożka, ze trzeba wysłać do Inspekcji Budowlanej (?!). Dzisiaj przyszło znowu pismo od Inspekcji Handlowej z prośba o wysłanie potwierdzenia zakupu. Wygląda wiec, ze się tym zajmą.

PS. sprawa poszła faktycznie do Inspekcji Budowlanej, Ci stwierdzili, ze to nie pod nich podlega i odesłali z powrotem do Handlówki. Dlatego chyba tak długo to trwa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2012, o 11:34 

Niestety, jak to w naszej kochnej Polsce bywa, urzędy stosują spychologię stosowaną, ale gdy już stwierdzą że faktycznie to ich spawa, to się zajmą. Gdyby chodziło tu o przeterminowaną żywność, zadziałali by sprawniej, bo to zagrożenie dla zdrowia i życia.

Za ten post autor LukasJ otrzymał podziękowanie od: TReneR
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 15 lis 2012, o 12:37 

Jednak Inspekcja Handlowa nierychliwa ale sprawiedliwa. Właśnie przyszedł list, ze firma Alpin Holds zobowiązała się oddać koszt zakupu żelkotu - widać przycisnęli gościa.
Tylko szkoda urlopu, który zmarnowałem.

PS dzięki lj78 za pomysł z IH

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 25 lis 2012, o 18:00 

Pieniądze otrzymałem - sprawa dla mnie zamknięta.

Odpowiedz z cytatem