Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 28 lip 2025, o 09:42

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 paź 2012, o 09:26 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
ins napisał(a):

1. Patenty w UK w szerokim obszarze żeglarstwa przyjemnościowego nie są niezbędne, ale są pomocne np. obniżając lub wręcz niwelując potrzebę wpłaty depozytu przy czarterze jachtu
Sam byłem beneficjentem takiego postępowania w UK.

Jak zwykle nie odpowiadasz na pytanie tylko kręcisz, więc odpowiem za Ciebie: Nie, w UK patenty nie są obowiązkowe. I co za tym idzie cała Twoja argumentacja jest psu na budę zdatna.
Jesli w Polsce patenty staną się nieobowiązkowe, to będzie mi całkwicie obojętne, kto i na jakiej zasadzie wydaje te nieobowiązkowe.

ins napisał(a):
2. Zbędność znajomości oznakowania statków deklarowana przez Ciebie w jednym z wpisów ma się tak do patentów jak Twoja wypowiedź o ich zbędności. Punktem stycznym jest bzdurność obu sformułowań.

A mógłbyś się wznieść chociaz odrobinę ponad swą małość i zaniechać osobistych wycieczek?
I owszem podtrzymuję to co napisałem w tamtym wpisie: specjalnie wielka i precyzyjna znajomość oznakowania statków jest zbędna. Wystarczy znajomość podstawowych oznakowań statków.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 09:34 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Yigael napisał(a):
W UK jest jakby troszkę inny prawda?

Co jest innego?
Nie kasują za szkolenie, za egzaminowanie, za wydawnictwa. Robią to za darmo !!?
Nie zbiegali o niedopuszczenia amerykańskich szkółek na swój teren, nie starali się o nieuznawanie przez MCA innych niż RYA certyfikatów ?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 09:36 

I co udało im się? Bo zdaje się, ze się nie udało.
A szkolenie, egzaminowanie i posiadania patentu nie jest wymagane, czaisz różnicę?

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 09:41 
*** Ban ***

skipbulba napisał(a):
ins napisał(a):

1. Patenty w UK w szerokim obszarze żeglarstwa przyjemnościowego nie są niezbędne, ale są pomocne np. obniżając lub wręcz niwelując potrzebę wpłaty depozytu przy czarterze jachtu
Sam byłem beneficjentem takiego postępowania w UK.

Jak zwykle nie odpowiadasz na pytanie tylko kręcisz, więc odpowiem za Ciebie: Nie, w UK patenty nie są obowiązkowe. I co za tym idzie cała Twoja argumentacja jest psu na budę zdatna.

Odpowiadam tak by opisać to co sam widziałem i czego byłem uczestnikiem. Staram się w odróżnieniu od Ciebie, nie generalizować, nie upraszczać zbędnie sprowadzając, istotę sprawy do absurdu - "patenty są zbędne"

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 09:45 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Skipcio Ci odpowiedział. Widzisz erystyka jest sztuką trudniejszą niż machanie widłami, można cytować wybiórczo ale nie można się w tym posuwać do śmieszności. Ja pytałem o stosunek pasożytów do żeglarzy a ty mi o działalności lobbingowej królewskich. Idąc w twe ślady.

ins napisał(a):
Nie kasują za szkolenie, za egzaminowanie, za wydawnictwa.
Piotr Siedlewski

Tak właśnie jest Docencie! Nie kasują! Sprzedają to wszystko na wolnym rynku. Cieszę się, że Cię przekonaliśmy! Och kiedyż taka sytuacja będzie u nas ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 09:58 
*** Ban ***

Yigael napisał(a):
Cieszę się, że Cię przekonaliśmy! Och kiedyż taka sytuacja będzie u nas

Do czego ktoś mnie przekonał?
Do tego że patenty są zbędne? Może do tego ze RYA jest organizacją której szkoleniowcy i egzaminatorzy działają non profit ? Może do tego, że patenty powinno się kupować w kiosku?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 10:04 

Ech, jak grochem o ścianę.

Do tego że patenty RYA są nieobowiązkowe Cię przekonaliśmy. Nikt za nie nikogo nie kasuje. Są dobrowolne i RYA je sprzedaje wraz ze szkoleniami i literaturą tym co chcą kupić. Ktoś chce kupić znaczy są komuś potrzebne. Obowiązkowe patenty, jak pokazuje przywoływany przez Ciebie przykład RYA są całkowicie zbędne i jako takie powinny być niezwłocznie zniesione.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 10:05 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Ins, przyznasz w końcu, że patenty RYA nie są prawnie wymagane do prowadzenia jachtów w UK i ich posiadanie jest wyłącznie kaprysem posiadaczy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 10:20 
*** Ban ***

gf napisał(a):
Ins, przyznasz w końcu, że patenty RYA nie są prawnie wymagane do prowadzenia jachtów w UK i ich posiadanie jest wyłącznie kaprysem posiadaczy?

. Możesz przytoczyć jakieś moje wypowiedzi sugerujące coś przeciwnego. Poza tym pojecie jachtu jest dość szerokie i bez problemu można znaleźć w UK takie które nie mając ponad 24 m musza być prowadzone przez posiadaczy odpowiednich certyfikatów.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 10:27 

I równie łatwo można znaleźć na tym forum wypowiedzi wszystkich twoich adwersarzy, że jak ktoś chce uprawiać zawód żeglarza i wozić pasażerów za pieniądze to niech robi patenty i inne STCW. Prawda?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 10:45 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
ins napisał(a):
Możesz przytoczyć jakieś moje wypowiedzi sugerujące coś przeciwnego.
Nie mogę (albo może i bym znalazł, ale nie będę teraz przetrząsał forum :) ). Niemniej, nie napisałeś tego nigdzie wprost, a porównujesz wciąż nieobowiązkowe patenty z obowiązkowymi i, moim zdaniem, wprowadzasz niezorientowanych w błąd. To są inne kategorie: poświadczenie umiejętności kontra zezwolenie państwowe. Ciągłe zestawianie ich ze sobą, bez zaznaczenia tej najistotniejszej różnicy, jest niezbyt uczciwym stawianiem sprawy.

Za ten post autor gf otrzymał podziękowania - 3: Były user, Jaromir, Stara Zientara
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 11:11 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
ins napisał(a):
sprowadzając, istotę sprawy do absurdu - "obowiązkowe patenty w żeglarstwie rekreacyjnym są zbędne"
Mam nadzieję, że Ins się o to nie pogniewa.
Pozwoliłem sobie dodać w cytacie kilka słów na czerwono. Czy nadal to zdanie jest absurdem?
Jeśli tak, to poprosze o uzasadnienie, czyli dowody.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 11:26 
*** Ban ***

Colonel napisał(a):
ins napisał(a):
sprowadzając, istotę sprawy do absurdu - "obowiązkowe patenty w żeglarstwie rekreacyjnym są zbędne"
Mam nadzieję, że Ins się o to nie pogniewa.
Pozwoliłem sobie dodać w cytacie kilka słów na czerwono. Czy nadal to zdanie jest absurdem?

To zdanie nie jest absurdalne, to zdanie jest sensowne.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 11:36 

No więc właśnie to od kilku lat powtarza Skipbulba.
EOT

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 11:39 

Dziękuję Ci Colonelu :)
EOT

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 12:04 

Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
Colonel napisał(a):
czerwono
ins napisał(a):
czerwono

Prośba o nie używanie koloru administratorskiego, niezależnie od stopnia ważkości wypowiedzi nadal aktualna. Polecam róż ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 12:28 

Sorrz, jestem przzwyczajony do zielonego jako moderatrskiego i tak mi sie ten czerwony użył.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 12:29 
*** Ban ***

Colonel napisał(a):
No więc właśnie to od kilku lat powtarza Skipbulba.
EOT

W tym wątku nie zauważyłem. I nadal uważam stwierdzenie o zbędności patentów za idiotyczne. Bez względu na to czy w Polsce jest podejście restrykcyjne do uprawiania żeglarstwa czy też będzie bez-patencie. Skoro na potrzebie posiadania licencji do żeglowania zarabiają Niemcy, Angole i inne nacje to dlaczegoż nie ma zarabiać Polak. I dlaczego skoro instytucje w tych krajach wydające patenty postępują egoistycznie i pilnują swego poletka polska instytucja jaką jest PZŻ ma postępować inaczej.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 13:06 

ins napisał(a):
I nadal uważam stwierdzenie o zbędności patentów za idiotyczne. Piotr Siedlewski

Yigael napisał(a):
Ech, jak grochem o ścianę.
Do tego że patenty RYA są nieobowiązkowe Cię przekonaliśmy. Nikt za nie nikogo nie kasuje. Są dobrowolne i RYA je sprzedaje wraz ze szkoleniami i literaturą tym co chcą kupić. Ktoś chce kupić znaczy są komuś potrzebne. Obowiązkowe patenty, jak pokazuje przywoływany przez Ciebie przykład RYA są całkowicie zbędne i jako takie powinny być niezwłocznie zniesione.

Ty cały czas, starannie unikasz słówka "obowiązkowe" i dziwisz się że Ci zarzucają kiepską próbę manipulacji. Tym samym wkładasz nam w usta niewypowiedzianą tezę i gwałtownie z nią polemizujesz. Jeśli kiedykolwiek, ktoś zaproponuje przepis w myśl którego polski podmiot /stowarzyszenie, związek, spółka/ nie będzie mógł prowadzić dobrowolnych szkoleń żeglarskich, potwierdzać ich ukończenia certyfikatami /patentami, potwierdzeniami kompetencji etc./ i pobierać za to od chętnych wynagrodzenia to daj znać - podpiszę protest i oflaguję się razem z Tobą przeciwko grandzie. Ale liczyłbym na wzajemność i zwalczanie idei nakazującej odbycie obowiązkowego szkolenia i uzyskanie obowiązkowego plastiku na okoliczność przepłynięcia prywatnym Tangiem w towarzystwie prywatnej małżonki przez Zalew Zegrzyński, o szerszych wodach nie wspominając. A już w szczególności liczyłbym na niebronienie obecnego. kuriozalnego, systemu i prób jego ponownego zaostrzenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 13:08 

Piotr, gdybyś tak chociaz raz uzasadnił swoje przekonanie o idiotyczności twierdzenia o zbędności patentów.

Po pierwsze to, że w innych krajach różne organizacje zarabiają na wydawaniu patentów, certyfikatów czy licencji nijak nie uzasadnia, że istnienie tych patentów jest konieczne. Oraz nijak nie usprawiedliwia PZŻ, że bez uzasadnienia lobbuje restrykcyjne rozwiązania prawne.

Po drugie diametralnie inną jest sytuacja gdy owe patenty czy certyfikaty są nieobowiązkowe. Cały czas próbujesz oszukać w dyskusji używając nieuczciwego argumentu. Bo czym innym jest obrona swoich interesów przez RYA, który działa na rynku bezpatentowym, a czym innym są zamordystyczne knowania PZŻ, mające na celu utrzymanie PRAWNEGO ZAKAZU ŻEGLOWANIA bez monopolistycznego patentu PZŻ.

Po trzecie, nigdzie nie napisałem, że zbędność patentów powoduje zakaz ich wydawania, oraz nigdzie nie napisałem, że zbędność patentów jest równoznaczna z brakiem konieczności znania przepisów, zasad itp.

Niestety Ty z uporem maniaka próbujesz mi (oraz wszystkim dookoła) wmawiać, że powiedziałem rzeczy zawarte w "po trzecim".
To, że Ty nie wyobrażasz sobie, że ktoś może umieć żeglować, znać przepisy i cholerne światełka statków bez posiadania patentu (najlepiej jedynie słusznego z PZŻ) nie znaczy, że tak właśnie jest. Otóż mylisz się, tak nie jest.

Tak więc nadal uważam i twierdzę, że patenty są zbędne.
Dla jasności: mówię o żeglarstwie rekreacyjnym, nie o żeglarstwie komercyjnym, nie o motorówkach, nie o nurkowaniu, nie o samolotach, nie o motolotniach i nie o wędkarstwie. Co dla każdego, oprócz Ciebie, jest dość oczywiste.

---
O!...

Za ten post autor skipbulba otrzymał podziękowania - 2: Były user, Szpiszpak
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 13:49 

Yigael i Skopbulba, myslałem, że mój post kończy temat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 13:55 

Colonel napisał(a):
Yigael i Skopbulba, myslałem, że mój post kończy temat.

Ten kończy, przynajmniej dla mnie :D

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 13:56 

Podziękował : 255
Otrzymał podziękowań: 309
Uprawnienia żeglarskie: blond bezpatencie
Colonel napisał(a):
Sorrz, jestem przzwyczajony do zielonego jako moderatrskiego...

Colonel napisał(a):
Skopbulba
Co ma skopać? :lol: :lol:
BTW.. Piłeś - nie jedź :lol: :lol: :lol: :lol: ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 13:59 

Narjess napisał(a):
Piłeś - nie jedź

Jedziesz - nie pij mało!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 14:00 

Podziękował : 656
Otrzymał podziękowań: 355
Uprawnienia żeglarskie: k.j., kpt.mt.
ins napisał(a):
Tak się składa że papier który jest wydawany w oparciu o przepisy państwowe lub organizacji powołującej się na państwo i współpracującej z państwem są na całym świecie wyżej oceniane niż np papiery ISSA.

W Polsce są jeszcze 'wyżej oceniane'. W sensie, że obecnie trzeba mieć patent PZŻ. Natomiast byłbym Ci wdzięczny za podanie nazw krajów, w których wyżej są cenione polskie patenty niż ISSA? I na czym to polega? Że słyszysz np.:
"O widzę, że masz patent PZŻ. Jesteś więc dobrym żeglarzem!"

Czy też 'cenienie' polega na tym, że na patent X dostajesz łódź do czarteru a na certyfikat Y nie dostajesz? Ja pokazuje losowo wybrany certyfikat i obserwuję reakcję. Zawsze jest taka sama. Obojętnie przechodzą do kolejnego punktu procedury podpisania umowy.

Tak więc powtarzam: podaj mi przykład jakiegoś kraju X (gdzie X nie jest równe PL), gdzie nie zaakceptowano Ci certyfikatu Y.

ins napisał(a):
Z jakiego to powodu polski żeglarz nie mający aspiracji żeglowania po akwenie zimniejszym niż 20 C na zostawiać pieniądze w Niemczech abo UK?

A czy musi? W GB ogromna większość żeglarzy nie ma żadnego certyfikatu. Jak oni czarterują?
Jeśli ktoś ma takie doświadczenia niech poinformuje Piotra jak to się odbywa?

Ja mam tylko jedno takie doświadczenie. W Grecji wymagano papierów od co-skipper'a. Kolega miał patent. Mówię więc, że jak doleci samolotem za dwie godziny, to doniosę. Grek mi na to drukuje oświadczenie po angielsku, że co-skipper potrafi manewrować jachtem. Podpisuję. I tyle. I już nawet nie trzeba było nic pokazywać.
Podejrzewam, że gdyby skiper nie miał papierów, to oprócz oświadczenia poprosiliby go o 10-minutowy sprawdzian z manewrów ... na silniku.

pzdr,
Andrzej Kurowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 14:04 
*** Ban ***

skipbulba napisał(a):
Piotr, gdybyś tak chociaz raz uzasadnił swoje przekonanie o idiotyczności twierdzenia o zbędności patentów.

Tak więc nadal uważam i twierdzę, że patenty są zbędne.
Dla jasności: mówię o żeglarstwie rekreacyjnym, nie o żeglarstwie komercyjnym, nie o motorówkach, nie o nurkowaniu, nie o samolotach, nie o motolotniach i nie o wędkarstwie. Co dla każdego, oprócz Ciebie, jest dość oczywiste.

Nie obchodzi mnie Twe wyimaginowane wyobrażenie świata, interesują mnie fakty.

Skoro w jednym z najbardziej atrakcyjnych turystycznie krajów jakim jest Chorwacja żądają do uprawiania żeglarstwa rekreacyjnego patentów, skoro wszędzie indziej posiadanie kwitka ułatwia uprawianie żeglarstwa rekreacyjnego oznacza to że Polska powinna wydawać swoje patenty na zasadach takich które zapewniają ich uznawanie przez czarterodawców - rynek nie znosi próżni i nie ma to nic wspólnego z istnieniem restrykcji wobec żeglarzy w Polsce.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 14:32 

Sorry, Colonelu.

Ins, a kto pisze, że w Polsce nie powinno się wydawać patentów/certyfikatów/potwierdzeń kompetencji, jak zwał tak zwał? Kto? Z kim polemizujesz oprócz siebie i swoich wyobrażeń?

Anglicy i Szwedzi nie pływają w Chorwacji?

Nikt nie chce zakazu wydawania i szkolenia, my chcemy zniesienia prawnego przymusu! Naprawdę udajesz, że nie widzisz stanów pośrednich? Zero/jeden? Zakaz albo świński przymus?

@Kuracent, jest dokładnie tak jak mówisz Andrzeju, w 2009 dowiadywałem się o możliwość wyczarterowania łajby na Krecie celem odwiedzenia Santorini - rozmowę zacząłem od "papierów nie mam jacht od środka widziałem". Potencjalny czarterodawca /przy okazji właściciel/ oznajmił: podpisujesz oświadczenie, że umiesz, wykupujesz polisę swojej odpowiedzialności za sprzęt, wychodzimy z mariny, stawiamy żagle, gasimy silnik, robimy kilka zwrotów, zrzucamy żagle, palimy silnik, cumujemy. Albo Ci dam jacht albo nie. Co więcej dodał, że stosuje tę procedurę zawsze przy pierwszym czarterze i uprzedza o niej na stronie internetowej a patenty chętnie kseruje ale ma w dupie. Jachty ma dwa, oba lubi i nie daje ich byle komu tylko dla tego, że ten ktoś ma patent że może. Sugerował też w luźnej rozmowie, że Grecja np. jest krajem nieskończenie szerokich możliwości i on też może mieć za tydzień licencję pilota albo coś. Do czarteru nie doszło z braku większej ilości chętnych do załogi - koszt imprezy byłby bezsensowny a i odwiedzanie Santorini w 2 czy 3 osoby jachtem utrudnia nieco logistykę zwiedzania.

Za ten post autor Były user otrzymał podziękowanie od: Kuracent
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 14:42 
*** Ban ***

Od 18 lat czarteruję jachty w różnych miejscach na świecie, od różnych firm. Nie przypominam sobie sytuacji by ktokolwiek wymagał ode mnie zaprezentowania umiejętności manewrowania po otrzymaniu informacji że dysponuję patentem w zależności od postępów w zdobywaniu stażu SJ, JSM i KJ.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

Kuracent napisał(a):
W Grecji wymagano papierów od co-skipper'a. Kolega miał patent. Mówię więc, że jak doleci samolotem za dwie godziny, to doniosę. Grek mi na to drukuje oświadczenie po angielsku, że co-skipper potrafi manewrować jachtem. Podpisuję. I tyle. I już nawet nie trzeba było nic pokazywać.
Podejrzewam, że gdyby skiper nie miał papierów, to oprócz oświadczenia poprosiliby go o 10-minutowy sprawdzian z manewrów ... na silniku.

Myślę, że doświadczenie w czarterach greckich mam co najmniej podobne do Twoich. nie potrzebowałem nigdy udowadniać swych umiejętności i moje oświadczenia co do fachowości co - skipera były uznawane więc nie wiem o co Ci chodzi. Po co mam być egzaminowany przez pracownika czarterodawcy jak wystarczy mu mój patent.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 15:03 

Ależ jak wystarczy mu Twój patent to super. Tylko to Ty wciąż nie chcesz wytłumaczyć mnie i Skipciowi, dlaczego ten Twój patent ma być obowiązkowy także dla niego i mnie? Ty masz, nikt Ci nie broni mieć. Dlaczego ja muszę mieć chcąc się legalnie przemieścić własną łódką z Nieporętu do Zegrza?

Po raz ostatni: Niech sobie będą Patenty wystawiane przez PZŻ, niech będą honorowane przez państwo na jachtach komercyjnych czy nawet na statkach pasażerskich, niech będą miały długą drabinkę stopni, wysokie wymagania stażowe, długie i merytoryczne szkolenia teoretyczne i praktyczne warunkujące dopuszczenie do arcytrudnych i powodujących pot na plecach egzaminów przed komisjami złożonymi ze związkowych i państwowych kapitanów - niech będą prestiżowe, ekskluzywne i budzą na całym świecie szacunek dla swoich wybitnych posiadaczy. Niech tylko będą dobrowolne i nieobowiązkowe dla kogoś kto łódką własną bądź kolegi bądź wyczarterowaną od kogoś kto go sprawdził chce sobie z tym kolegą dla przyjemności pożeglować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 8 paź 2012, o 16:03 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2699
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
ins napisał(a):
wszędzie indziej posiadanie kwitka ułatwia uprawianie żeglarstwa
Właśnie.
A u nas umożliwia. Czego nie chcesz przyznać i odwracasz kota ogonem.

Czy naprawdę tak nisko cenisz swoje umiejętności, że musi być przymus ustawowy, abyś miał klientów?
Marne świadectwo sobie wystawiasz.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona