Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 23:27

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 248 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 paź 2012, o 10:06 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
ModEDit: wydzielone z wątku "Zachowanie moderatora"

Maar. Krzys Do rzeczy.
Ja nie mam negatywnego stosunku do liberalizacji, ja mam negatywny stosunek do ludzi publicznie wciskających ciemnotę, hipokrytów i wszelkiej maści przydupasów.
Powtarzam jeszcze raz. proszę wskazać jakiekolwiek źródło potwierdzające oszczerstwo Wojtka Zientary w stosunku do mnie.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2012, o 10:09 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
I znowu obrażanie użytkowników.

Byle tak dalej :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2012, o 10:12 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
ins napisał(a):
Ja nie mam negatywnego stosunku do liberalizacji, ja mam negatywny stosunek do ludzi publicznie wciskających ciemnotę, hipokrytów i wszelkiej maści przydupasów.

To czemu nas się tu uczepiłeś? :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2012, o 10:15 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2699
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
ins napisał(a):
mam negatywny stosunek do ludzi publicznie wciskających ciemnotę, hipokrytów i wszelkiej maści przydupasów.

Intencje są jasne:
ins napisał(a):
Ja jestem bogiem

ins napisał(a):
jak się nie ma własnych sukcesów to nic tak nie cieszy jak cudze porażki

Załączniki:
ins-fb1.jpg
ins-fb1.jpg [ 231.22 KiB | Przeglądane 7362 razy ]

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2012, o 10:18 

Podziękował : 77
Otrzymał podziękowań: 32
to może ja
chciałeś jeden.... a masz!. :lol:
ins napisał(a):
"Dlaczegoż Twoim zdaniem na patentach ma zarabiać państwo niemieckie, chorwackie, brytyjskie, a nie powinno polskie."

viewtopic.php?f=17&t=12174&start=30

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2012, o 10:26 

Podziękował : 102
Otrzymał podziękowań: 244
Uprawnienia żeglarskie: kj
Piotrze ale co mam Ci jeszcze dodać do rzeczy :oops:
Czy zdanie Wojtka sparafrazowane w ten sposób
Jak dotąd wypowiadałeś się z reguły krytycznie o liberalizacji przepisów jest nieprawdziwe i oszczercze w stosunku do Twoich poglądów?
ins napisał(a):
Konkluzja - liberalizm w przepisach żeglarskich w Polsce ma na cokolwiek wpływ ? Bzdura !!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2012, o 10:37 
*** Ban ***

Coś kiepsko idzie to szukanie. Maar, krzys, gagaa.

To że nie uważam aby liberalizacja miała wpływa na bezpieczeństwo ma być dowodem na mój niechętny stosunek do powiększenia np. strefy bezpatencia?
To, że moim zdaniem trzeba jak najbardziej dbać o istnienie akceptowanego w świecie polskiego patentu ma być dowodem na co? Na sprzeciw wobec liberalizacji?

Piotr Siedlewski

Wojtku. Żal mi Ciebie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2012, o 10:46 

Dla mnie argument przytoczony cytatem z Ciebie jest wystarczająco dyskredytujący.
Piotrze nie żal się... kończ wstydu sobie oszczędzając a nie zapomnij do Pańci pobiec ze łzami w oczach że Cię Zientara łopatką w piaskownicy uderzył.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2012, o 10:56 
*** Ban ***

gagaa_ napisał(a):
Dla mnie argument przytoczony cytatem z Ciebie jest wystarczająco dyskredytujący.
Piotrze nie żal się... kończ wstydu sobie oszczędzając a nie zapomnij do Pańci pobiec ze łzami w oczach że Cię Zientara łopatką w piaskownicy uderzył.

No niezłe. Logika iście "liberalizatorska". Pozwól ze nie zastosuję podobnej w stosunku do Ciebie. Posługując się bowiem takową to na podstawie dowolnego wpisu można by oskarżyć każdego forumowicza począwszy od tego, że mu z ust brzydko pachnie skończywszy na tym że jest gwałcicielem.

Musze sobie zapamiętać. Obrona istnienia polskiego patentu umożliwiającego czarterowanie jachtów od Karaibów do Szeszlów, od UK do Kanarów bez potrzeby weryfikacji umiejętności u czarterodawcy jest dla gagaa działaniem dyskredytującym.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2012, o 11:52 

Jesteś cudowny :DD
ale czasy demagogii dawno minęły. Jakkolwiek byś nie przeinaczał i nie dopasowywał moich wypowiedzi do swoich potrzeb. Chciałeś JEDEN cytat dostałeś jeden.

ad meritum
ins napisał(a):
"Dlaczegoż Twoim zdaniem na patentach ma zarabiać państwo niemieckie, chorwackie, brytyjskie, a nie powinno polskie."

pozyskiwanie przez kogokolwiek korzyści finansowych związanych z
ins napisał(a):
Obrona istnienia polskiego patentu umożliwiającego czarterowanie jachtów od Karaibów do Szeszlów, od UK do Kanarów bez potrzeby weryfikacji umiejętności u czarterodawcy jest dla gagaa działaniem dyskredytującym.

TAK! TAK! TAK!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2012, o 12:51 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
oj naiwni liczycie na jakiś konsensus? :lol:

Ps:
"Musze sobie zapamiętać. Obrona istnienia polskiego patentu umożliwiającego czarterowanie jachtów od Karaibów do Szeszlów, od UK do Kanarów bez potrzeby weryfikacji umiejętności u czarterodawcy jest dla gagaa działaniem dyskredytującym."
Jak dla mnie narzucanie obowiązku blisko 40 mln ludzi dla wygody jednostek to przejaw czystego prymitywizmu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2012, o 13:35 

Podziękował : 142
Otrzymał podziękowań: 90
Uprawnienia żeglarskie: k.j.bałtycki
Jacek Woźniak napisał(a):
"Musze sobie zapamiętać. Obrona istnienia polskiego patentu umożliwiającego czarterowanie jachtów od Karaibów do Szeszlów, od UK do Kanarów bez potrzeby weryfikacji umiejętności u czarterodawcy jest dla gagaa działaniem dyskredytującym."
Jak dla mnie narzucanie obowiązku blisko 40 mln ludzi dla wygody jednostek to przejaw czystego prymitywizmu

Jacek.
Jak dla mnie ze zdania pierwszego nijak nie wynika drugie, czyli Twoje.
Przeczytałem to co mogłem, jak chodzi o wypowiedzi Piotra i wydaje mi się że stoi On na stanowisku rozdzielenia polskich patentów uznawanych na świecie, od pływania rekreacyjnego.
Ja również jestem przeciwnikiem obowiązkowych patentów w pływaniu rekreacyjnym. Dyskusja do jakiej długości, wydaje mi się mało sensowna, bo i tak będzie rozstrzygał czarterodawca, ubezpieczyciel lub dokumenty jachtu.
Natomiast jestem przeciwnikiem zlikwidowania polskich państwowych patentów które jak do tej pory są powszechnie uznawane.
Nie widzę jakiegokolwiek sensu w jeżdżeniu do RYA, czy Niemiec, aby zrobić patent konieczny do pływania komercyjnego/zawodowego. Owszem można to zrobić w AM w Gdyni, ale jakim kosztem?.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2012, o 13:41 
*** Ban ***

Jak dla mnie narzucanie obowiązku blisko 40 mln ludzi dla wygody jednostek to przejaw czystego prymitywizmu.

Co ma wspólnego monopolistyczne zachowanie PZŻ i lenistwo urzędników z możliwościami jakie daje rozpoznawalny we wszystkich czarterowniach patent z nadrukiem Rzeczypospolita Polska?
I co to ma wspólnego z oszczerstwami jakie wypisuje Stara Zientara?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2012, o 13:43 

Romanie cały czas, można rzec od wieków, dyskusja dotyczy tylko i wyłącznie żeglarstwa rekreacyjnego i wątpię aby ins nie zdawał sobie z tego sprawy. Jeżeli nie zdawał sobie sprawy to jeszcze gorzej o nim świadczy.
"Polski system patentów" wcale nie zdobędzie uznania u czarterodawców i ubezpieczycieli gdy będzie "państwowy". PRS też był niby "państwowy" a cofnięto mu rekomendację, czy jakoś tak.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2012, o 13:51 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
a jeśli Ins jest przeciwny bezpatenciu i jest tzw betonem pzż-etowskim to co? to go "ubijecie"? wykluczycie z forum ? :lol:

ps. swoją drogą kłócicie się z Insem jakiś czas a nie znacie jego poglądów ,czas czytac ze zrozumieniem. :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2012, o 13:54 
*** Ban ***

wątpię aby ins nie zdawał sobie z tego sprawy. Jeżeli nie zdawał sobie sprawy to jeszcze gorzej o nim świadczy.
"Polski system patentów" wcale nie zdobędzie uznania u czarterodawców i ubezpieczycieli gdy będzie "państwowy". PRS też był niby "państwowy" a cofnięto mu rekomendację, czy jakoś tak.

Dziwnie pewnie jestem przekonany ze Twa wiedza na temat wymogów jakie stawiają czarterodawcy przed skiperami jachtów od np.5 Lc do 24 Lc do pływania turystycznego i rekreacyjnego na świecie jest zerowa.

Nieistotne jest co Ty sądzisz istotne są fakty. Posiadacz SJ dostaje do ręki jachty o LC w okolicach 15 / 17 metrów i nie musi się popisywać umiejętnościami przed pracownikiem armatora, ani tez nikt nie sprawdza jego kompetencji u źródła. I tak ma być moim zdaniem. Przeszkadza to Tobie? Co byś chciał w tej kwestii zmienić?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2012, o 14:01 

"Polski system patentów" wcale nie zdobędzie uznania u czarterodawców i ubezpieczycieli gdy będzie "państwowy".

Jacku on nie musi zdobywać on już ma. :D I niech tak zostanie.
Dlatego napisałem "państwowych patentów", a nie certyfikaty świeżo powstałej "Wyższej Szkoły Jachtingu Morskiego".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2012, o 14:06 

Widzisz jak już byłeś miły i odpisałeś to przekonaj mnie dlaczego ja muszę wydać kilka tysięcy złotych aby popływać na własnym czy też kolegi jachcie tylko dlatego aby ktoś inny uniknął krótkiego pokazu umiejętności? A co powiesz o moich synach gdy będę chciał im dać popływać moją łódką? Też muszę im najpierw "wyrobić papiery" bo ktoś inny ma mieć jakąś tam wyimaginowaną wygodę? Jak chcecie mieć ułatwienia to zbierajcie listy polecające od czarterodawców albo róbcie patenty jakie i gdzie chcecie ale mnie i mojej rodzinie oraz mnie podobnym niczego nie narzucajcie.

Za ten post autor Były_User 934585 otrzymał podziękowanie od: gagaa_
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2012, o 14:12 

Jacku.
Przecież ja napisałem jak krowie na rowie:
Roman K napisał(a):
ja również jestem przeciwnikiem obowiązkowych patentów w pływaniu rekreacyjnym.

Ostatnio edytowano 16 paź 2012, o 14:12 przez Roman K, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2012, o 14:12 

Roman K napisał(a):
"Polski system patentów" wcale nie zdobędzie uznania u czarterodawców i ubezpieczycieli gdy będzie "państwowy".

Jacku on nie musi zdobywać on już ma. :D I niech tak zostanie.
Dlatego napisałem "państwowych patentów", a nie certyfikaty świeżo powstałej "Wyższej Szkoły Jachtingu Morskiego".

To, że ma nie oznacza, że mieć nadal będzie. Wyśrubowany przez komunę poziom nijak się ma do faktycznych potrzeb żeglarzy więc czy to "uznanie" jest wystarczającym powodem aby powszechny zamordyzm utrzymywać?
Zawód jak zawód trzeba mieć do tego kwalifikacje ale o tym to chyba bardzie pasuje z jakimś sajksem podyskutować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2012, o 14:13 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Jacek, a gzie i kto Ci narzuca?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2012, o 14:14 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Jacku, ale Ins, na tym forum, całkiem niedawno, napisał wyraźnie, że nie jest zwolennikiem obowiązkowości patentów - jest zwolennikiem utrzymania państwowych, polskich patentów a nie ich likwidacji. A że lubi sobie podyskutować i złośliwie wypuścić "przeciwnika" w maliny, porżnąć czasem głupa udając że nie wie o czym pisze rozmówca, a w ferworze dyskusji bywa czasem "szorstki"? Nie on jeden.
ins napisał(a):
Yigael napisał(a):
Ależ jak wystarczy mu Twój patent to super. Tylko to Ty wciąż nie chcesz wytłumaczyć mnie i Skipciowi, dlaczego ten Twój patent ma być obowiązkowy także dla niego i mnie? Ty masz, nikt Ci nie broni mieć. Dlaczego ja muszę mieć chcąc się legalnie przemieścić własną łódką z Nieporętu do Zegrza?

.

Nie przypominam sobie bym gdziekolwiek i kiedykolwiek opowiadał się za obowiązkowością posiadania patentu dla uprawiania żeglarstwa w Polsce, zajmowałem i zajmuję stanowisko wręcz odwrotne, co wcale nie oznacza że podpisałbym się od razu pod 24 m. jako granicą bezpatencia.

Piotr Siedlewski

Ostatnio edytowano 16 paź 2012, o 14:18 przez Były user, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2012, o 14:16 
*** Ban ***

Jak chcecie mieć ułatwienia to zbierajcie listy polecające od czarterodawców albo róbcie patenty jakie i gdzie chcecie ale mnie i mojej rodzinie oraz mnie podobnym niczego nie narzucajcie.

Co ma jedno do drugiego? Z tego powodu że w Polsce jest taki a nie inny system trzeba likwidować patenty dające posiadaczom jakieś wymierne korzyści w Grecji, Chorwacji itd.?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2012, o 14:22 

Bądźmy precyzyjni: Jestem gorącym orędownikiem likwidacji obowiązku posiadania patentu w żeglarstwie amatorskim uprawianym pod polską banderą. A patenty, nieobowiązkowe niech sobie będą, niech mają status państwowych i niech je wydaje PZŻ na dotychczasowych czy innych zasadach.

Za ten post autor Były user otrzymał podziękowania - 2: Baker, Paco
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2012, o 14:22 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Tez prawda. Wyraznie widac, ze "opozycje" czesto oburzają skrupulatnie wymyslone przez nich samych poglady insa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2012, o 14:26 

Yigael napisał(a):
Jacku, ale Ins, na tym forum, całkiem niedawno, napisał wyraźnie, że nie jest zwolennikiem obowiązkowości patentów - jest zwolennikiem utrzymania państwowych, polskich patentów a nie ich likwidacji.

Wiesz nie zauważyłem aby w ministerstwie sportu czy innej infrastruktury rozważano wprowadzenie nieobowiązkowych patentów żeglarskich. Przepraszam nie zauważyłem i może dlatego zastanawiam się nad rozdwojeniem jaźni Piotra, który raz jest za wolnością żeglarską a już po chwili wręcz przeciwnie. Pewnie to wtedy gdy odzywa się w nim głos zawodowca.

Yigael napisał(a):
A że lubi sobie podyskutować i złośliwie wypuścić "przeciwnika" w maliny, porżnąć czasem głupa udając że nie wie o czym pisze rozmówca, a w ferworze dyskusji bywa czasem "szorstki"? Nie on jeden.
Mnie szorstkość nie przeszkadza dopóki nie chwali się, że Nasza kadra uczestniczy w formułowaniu wymagań egzaminacyjnych w Okręgowym Związku Żeglarskim

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2012, o 14:37 
*** Ban ***

Przepraszam nie zauważyłem i może dlatego zastanawiam się nad rozdwojeniem jaźni Piotra, który raz jest za wolnością żeglarską a już po chwili wręcz przeciwnie. Pewnie to wtedy gdy odzywa się w nim głos zawodowca.

Mnie szorstkość nie przeszkadza dopóki nie chwali się, że Nasza kadra uczestniczy w formułowaniu wymagań egzaminacyjnych w Okręgowym Związku Żeglarskim

1. Przykład proszę.

2 Co w tym złego że klub który szkoli , klub w którym pracują ludzie zajmujący się żeglarstwem chce mieć wpływ na wymogi egzaminacyjne w okręgu w którym działa. Rzecz normalna, ponieważ nie ma ogólnopolskiej dostępnej bazy pytań jak np. w Niemczech to wręcz obowiązkiem organizatora kursu jest dowiadywanie się co komisja Szkolenia i wybrana przez nią Komisja Egzaminacyjna sobie może zażyczyć. Co Tobie przeszkadza to własnie?
Poza tym skąd wiesz jakie ja tam stanowisko przedstawiam? Masz szpicla w okręgach?

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2012, o 14:51 

Ale Ins nie jest Ministrem Sportu, jest od Ministry dużo brzydszy, o pomyłce nie może być mowy. Kierunek działań ministerstwa jest chyba, mimo śmiałych deklaracji boskości na twarzoksiążce, poza zasięgiem Insa, więc nie tłukłbym go za te działania po głowie. Ma inne priorytety niż my bo /nieskromnie na pewno/ pozwolę się sobie zaliczyć siebie do wolnościowych "przydupasów" ale te priorytety niekoniecznie są sprzeczne z naszymi /a jeśli to tyko w bardzo specyficznej sytuacji kompletnego pierdolnika w ministerstwie/.

Dla niego po prostu istotniejszym jest, żeby przy okazji uwalniania żeglarstwa amatorskiego w Polsce nie wylać dziecka z kąpielą i nie rozpieprzyć w drebiezgi systemu państwowych patentów z ich zaletami dla posiadaczy w postaci rozpoznawalności i jakiejś tam w świecie renomy /której jeszcze całkiem nie zabito dupokojogodzinami z promu/ niż jak najszybsza realizacja tego uwolnienia. Dla wielu z nas /w tym da mnie/ najistotniejszy jest jak najszybszy postęp liberalizacji żeglarstwa i gotowi jesteśmy poprzeć dziwne pomysły ministerstwa jeśli tylko ułatwiają dostęp do żeglowania - typu dalsze obniżanie wymogów i upraszczanie drabinki. I tylko to nas różni /chyba - Ins mnie pewnie poprawi/.

Dla mnie liberalizacja jest wartością nadrzędną, ale wolałbym żeby nie odbyła się na drodze wydawania jednostopniowych uprawnień morskich każdemu kto da zdjęcie, oświadczy, że umie i zapłaci 50 zł bo to doprowadzi do tego /czego jak rozumiem Ins się obawia/ że wartość takiego patentu w świecie szerokiem zbliży się do wykałaczki bo da się w zębach podłubać. Jeśli przez tępotę władz związku i urzędników na drodze do normalności PZŻ i jego patenty muszą sięgnąć dna i stracić resztki prestiżu, to /sorry Ins/, ale trudno się mówi. Niemniej też wolałbym zniesienie obowiązku posiadania tychże patentów w Polsce i na polskich jachtach przy zachowaniu a nawet podniesieniu ich rangi i znaczenia jakie by one dzisiaj nie były. Z zadowoleniem dokonałbym świadomego i dobrowolnego wyboru RYA czy PYA.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2012, o 15:05 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Yigael napisał(a):
Dla mnie liberalizacja jest wartością nadrzędną, ale wolałbym żeby nie odbyła się na drodze wydawania jednostopniowych uprawnień morskich każdemu kto da zdjęcie, oświadczy, że umie i zapłaci 50 zł
Marcin, ale kto tak chce?
Myszek robiący idiotyczną ankietkę, czy frustraci co wypisują największą pod słońcem głupotę: "jeśli patent musi być obowiązkowy, to powinien być łatwy w uzyskaniu".

Jeśli patent musi być obowiązkowy, to musimy walczyć, żeby ten przymus zlikwidować.

Nie ma innej drogi! Jeśli ktoś posiada kwit, to ten kwit powinien GWARANTOWAĆ, że delikwent potrafi troszkę więcej niż odróżnienie dzioba od rufy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 16 paź 2012, o 15:15 

Jak rozumiem, Ins obawia się że tak jakoś może się to skończyć. A widząc indolencję i upór urzędników i wierchuszki PZŻ wraz z ich klientelą można się obawiać, że tak się to skończy, a i już głosy /nie zawsze żartobliwe/ że "plastikowi za dupokojogodziny to nie to samo co papierowi za rozbójniki i obniżają poziom i prestiż" słychać przecież Marku.

Mnie tylko chodzi o to, żeby Insa przekonywać tam, gdzie się istotnie różnimy a nie tam gdzie nam się wydaje że On nam wróg. Czego sam wzmiankowany szczególnie nie ułatwia oszczędnym w deklaracjach stylem wypowiedzi i złośliwym łapaniem interlokutorów za słówka. Też sobie lubi podyskutować widać.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 248 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona