Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 20:45

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 248 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 paź 2012, o 09:13 
*** Ban ***

Podziękował : 39
Otrzymał podziękowań: 706
Uprawnienia żeglarskie: K.J.
Yigael napisał(a):
To czego Ins nie dostrzega, to to, że nie jesteśmy wrogami utrzymania polskich patentów jako nieobowiązkowych, jak chcą nas przedstawiać ich obrońcy

Ja dostrzegam idiotyczność argumentów tz "liberalizatorów" jak również sposób przedstawiania ich oraz to w jaki sposób odnoszą się do osób nie padających na kleczki przed tymi argumentami. To mi wystarcza by sobie wyrobić zdanie na temat ich intencji.

Piotr Siedlewski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2012, o 09:16 

Podziękował : 212
Otrzymał podziękowań: 390
Uprawnienia żeglarskie: nikt
Chcieli rejestrować to rejestrowaliśmy. Cytat może nieprecyzyjny ale sens taki, że gdyby chcieli obrączki ze złota a sprzedalibyście im z tombaku to też byś to usprawiedliwił?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2012, o 09:18 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
Pocztałem sobie pracowicie trzy strony wypowiedzi i mam silne wrażenie że większość z Was ma bardzo zbliżone poglądy i idee tyczące wolności, obowiązkowości patentów, a jedynie przez trudne do zdefiniowania kłopoty komunikacyjne, kłopoty ze wzajemnym zrozumieniem, kłopoty z klarownym artykułowaniem swoich poglądów - stajecie po dwóch stronach nieistniejącej barykady.

Za ten post autor Sajmon otrzymał podziękowanie od: Colonel
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2012, o 09:24 

sajmon napisał(a):
Pocztałem sobie pracowicie trzy strony wypowiedzi i mam silne wrażenie że większość z Was ma bardzo zbliżone poglądy i idee tyczące wolności, obowiązkowości patentów, a jedynie przez trudne do zdefiniowania kłopoty komunikacyjne, kłopoty ze wzajemnym zrozumieniem, kłopoty z klarownym artykułowaniem swoich poglądów - stajecie po dwóch stronach nieistniejącej barykady.

Eee tam , dzielą nas pieniądze. Jedni chcą, dzięki przymusom, je zarabiać inni nie chcą się dać doić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2012, o 09:34 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Ins, których argumentów? Tych, że Angole się nie topią i mają przy tym najbardziej prestiżowy na świecie system nieobowiązkowych patentów? Tych, że Szwedzi żyją i mają się dobrze i nawet Polacy pod ich banderą nie giną masowo? Jeśli nie tych to których? Jeśli tych to... dlaczego?

Myślałem, że już ustaliliśmy /służę cytatami z Ciebie/, że jesteśmy obaj zwolennikami bezpatencia a różnimy się w granicy do której powinno obowiązywać i ewentualnie innych kwestiach typu obowiązkowość ubezpieczeń.

Niewątpliwie różnią nas, jak napisałem priorytety - dla nas ważniejsza jest dalsza liberalizacja niż utrzymywanie prestiżu i sytemu patentów /w formie nieobowiązkowej/ dla Ciebie wręcz przeciwnie. Ale zauważ, że nie jesteśmy doktrynalnymi wrogami patentów /nieobowiązkowych/ nawet Skipcio! To sytuacja nas do tego zmusza, sytuacja wykreowana w dużej mierze przez PZŻtowską wierchuszkę, jej upór i bezmyślność. Potworki, które wychodzą z ministerstw nie są autorstwa liberalizatorów tylko betonu. My wymyśliliśmy zniesienie egzaminów na kojota i morsa przy zachowaniu na stejota? My wymyśliliśmy Rozdawanie tych prestiżowych patentów za dupokojogodziny /zgodnie z literą prawa nawet z promu!/ przy zachowaniu wymagań patentowych na Twistera na Mazurach?

Ktoś się niewątpliwie zabiera do sprawy od dupy strony ale nie są to liberalizatorzy, my reagujemy na ośli upór aparatu urzędniczego i związkowego, który teraz dla odmiany proponuje zmniejszenie uprawnień jedynego stopnia morskiego obwarowanego egzaminem. Wbrew konstytucji /patrz stanowisko RPO/ i bez żadnych argumentów. Statystyki są jakie są i stejoci się dziwnym trafem nie topią.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2012, o 09:37 

Podziękował : 354
Otrzymał podziękowań: 2454
Uprawnienia żeglarskie: Do pływania tym czym pływam wystarczają
Jacek Woźniak napisał(a):
jesteśmy zwolennikami tego aby PZŻ przeprowadzał szkolenia , egzaminował i wydawał patenty jsm i kj ale tylko i wyłącznie dobrowolne

Dokladnie Jacku tak.

Prowadzenie jednostek rekreacyjnych do określonej wielkości 15, 18, 24 m (?) powinno być nie obarczone koniecznością posiadania żadnego obowiązkowego patentu.

Natomiast nie widzę żadnych powodów aby np. PZZ wydawal swoje dokumenty certyfikacyjne dla osób, które dobrowolnie zechcą je uzyskać.

Tyle, że certyfikaty te mogą, a nawet powinny, być wydawane po spełnieniu określonych wymagań - patrz zasady RYA.

Tymczasem u nas postawiono sprawę na głowie - pozostawiono obowiązek odbycia szkoleń na stopień żeglarza i sternika wraz z obowiązkowym egzaminem na te stopnie a stopnie morskie rozdaje sie za dupogodziny (choćby nawet odleżane w koi).

To jest kompletnie chore i postawione na glowie.

Nota bene stawiam flachę GINu temu, kto jednoznacznie określi autora tzw. "rozporządzeń lipcowych" dajacych powyższe możliwości rozdawania uprawnień morskich.

Tyle, że ja proszę o określenie nie instytucji wydającej to rozporzadzenie a konkretnego lobbistę tej bzdury - najlepiej z imienia i nazwiska lub nazwy instytucji.

Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

"Jeżeli chodzi o podatki to nikt nie jest patriotą"
G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowanie od: M@rek
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2012, o 10:00 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
skipbulba napisał(a):
Ergo w moim odczuciu powinno być tak, że w Polsce nie powinno być obowiązku posiadania patentów vel certyfikatów do prowadzenia jachtów żaglowych do długości 24m, ale równolegle powinna byc możliwość uzyskania takiego certyfikatu*.
Maciek, A O CZYM JA PISZĘ w zacytowanym przez Ciebie tekście?!?! O tym samym.

Jedyną rozbieżność pomiędzy nami stanowi tekst przypisu końcowego, ale w pryncypiach się zgadzamy.

skipbulba napisał(a):
Jeśli Oni czyli PŻŻ, nie martwią się tym, że system polskich patentów jest coraz bardziej durny, to dlaczego mam się tym martwić ja?
Dlatego, że to nie PZŻ będzie pokazywał komuś ten patent, tylko Ty.

Wiesz jakie mam podejście do genu znad Wisły. Ten gen powoduje, że połowa naszego życia to udawanie i działanie na pokaz ("Zastaw się, a postaw się" i temu podobne).
Obecny wymóg patentowy to kolejne udawanie. Urzędasy udają, że patenty są konieczne (patrz: wątek o sprawdzaniu patentów) a Ty chcesz zmienić to, na inne udawanie - żeglarze mają udawać, że coś potrafią. Ja w to nie wchodzę.

skipbulba napisał(a):
PZŻ nawet nie chce rozmawiać o braku obowiązku patentowego, a, paradoksalnie, jest skłonny gadać o zmniejszaniu wymogów patentowych.
Prawo w kraju nad Wisłą stanowione jest - zdaje się, że - nie przez związki sportowe o zasięgu krajowym :-)
To, że PZŻ ma duży wpływ na działanie ministerstw i parlamentu to nie wina PZŻu, tylko... nasza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2012, o 10:09 

Maar napisał(a):
PZŻ ma duży wpływ na działanie ministerstw i parlamentu to nie wina PZŻu, tylko... nasza

Nie Marku - to skutek WIELOLETNICH układow, ukladzików, powiązań, kokieterii, bankietów, spotkań na poziomie ministerialnym bo - dla przypomnienia - przez dziesiątki lat szefem PZZ był jakiś ministr na wysokim stołku (czy przypodkowo obecny prezes nie byl jeszcze niedawno ministrem skarbu?).

A były to układy, do których my - nawet bardzo chcąc - nie mieliśmy po prostu dojścia i znajomości.

Mój śp. ojciec mawiał, iż "największą karą w PRL jest pozbawić człowieka znajomości".

Marek - to działa do dziś mimo 23 lat pozornej normalności.

Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2012, o 10:21 

bury_kocur napisał(a):
A były to układy, do których my - nawet bardzo chcąc - nie mieliśmy po prostu dojścia i znajomości.
A ktoś nam bronił mieć dojścia i znajomości?! Nie twierdzę, że uzyskanie owych dojść i znajomości jest rzeczą łatwą, ale... z własnej nieprzymuszonej woli wiele rzeczy się rozpapciało.
Nie będę pisał tutaj o szczegółach (o których nb. doskonale wiesz), bo nie byłoby to politycznie poprawne, ale sam przyznasz, że na polu pozyskiwania i utrzymywania kontaktów dawaliśmy ciała. Podobnie zresztą jak i w utrzymywaniu zwartości w naszych szeregach - dlaczego Hasip się wymiksował?! Bo poróżniło nas postrzeganie znaczenia zbrodni katyńskiej na rozwój żeglugi przyjemnościowej?!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2012, o 12:24 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Marek masz sporo racji, szczególnie jeśli chodzi o wpływ katastrofy katyńskiej na żegluge przyjmnościową.
Nie mniej trudne jest przebicie przez "Maćka budowniczego bocznic z Gdańska" układów "Wiesława byłego Ministra, wysokiego działacza partyjnego z Warszawy".
I o tym piszę. Zgadzamy się co do idei. Tylko, że idea ta sobie, a praktyka sobie. I właśnie z powodu praktyki (czyli istnienia obowiazkowości patentów lobbowanej przez PZŻ) uważam, ze patenty powinni rozdawać na jarmarkach i w dupie mam "niszczenie" wartości pzżcianych patentów, dopóki ten PZŻ robi wszystko, zeby udupiać żeglarzy.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2012, o 12:41 

Podziękował : 142
Otrzymał podziękowań: 90
Uprawnienia żeglarskie: k.j.bałtycki
skipbulba napisał(a):
w dupie mam "niszczenie" wartości pzżcianych patentów

No cóż Skipciu, można zrozumieć taki pogląd, bo jak wiadomo kąt widzenia zależy od punktu siedzenia. :-( .
Ja dożyję swoich dni ze swoim patentem, czyli można powiedzieć że punkt siedzenia mamy podobny. Ale punkt widzenia kompletnie różny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2012, o 13:36 

Podziękował : 675
Otrzymał podziękowań: 1715
Uprawnienia żeglarskie: j.st.m
Romek wyjąłeś z kontekstu moją wypowiedż.

---
O!...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2012, o 13:56 

Maar napisał(a):
ale sam przyznasz, że na polu pozyskiwania i utrzymywania kontaktów dawaliśmy ciała

I tak i nie.

Marku - dobrze wiesz, że nasza działalność - poczawszy od lat sprzed 2005 r. - była i jest po trochu hobbistyczna a po trochu przyjemnościowa a na pewno wykonywana była przy okazji pracy, zarobków, rodziny itp ale nie jako glówne nasze zajęcia życiowe....

Chcielismy w żeglarstwie po prostu normalności.

To tylko tyle , - jak sie okazało - AZ TYLE.

A czemouż to ?

A temuż, iz nasi przeciwnicy nie traktowali tej "walki" hobbistycznie i przyjemnościowo a dla nich było i jest to walka na śmierc i życie.

Bo dla nas żeglarstwo to rekreacja i przyjemność a dla nich podstawowy sposób zarabiania pieniędzy.

Więc tam gdzie my nie poszliśmy bo akurat nikt tego dnia nie mial czasu bo zarabial pieniadze tam strona przeciwna BYŁA NA PEWNO.
Bo oni walczyli i walcza o swoje utrzymanie.

Marek - zawoziłem w poniedziałek do motopompiarzy na Wał Miedzeszyński papiery przyjaciela z Gdańska bo poniedzialek był ostatnim dniem obowiązywania byłego już rozporzadzenia.

Marek - Ty sobie nie zdajesz sprawy z wielkości kupki dokumentow na j.st.mot. ktora tam leżała do wydania patentow.
A każdy patent to 50 zł.
To jest samograj do robienia pieniedzy.
I Ty przypuszczasz, że te pieniadze ktos odda bez walki ???

Także Marku raz jeszcze - tam gdzie my przez te ostatnie lata wbijalismy sie w garnitury i szliśmy - trochę hobbistycznie - waczyć o normalizację naszego sposobu spędzania czasu wolnego tam strona druga walczyła o przeżycie.

A chodzilo nas tam przez te lata - od dzialań Hasipa do dziś - pewnie z 10 - 15 osób bo reszta: nie miala czasu*, byla za daleko*, miała swoją robotę zawodową*, itp* (niepotrzebne skreslić).
Więc ja osobiście akurat nie mam sobie nic do zarzucenia,że gdzieś nie byliśmy i czegoś nie dopilnowaliśmy.
Robimy tyle na ile czas pozwala.
I wiesz o tym dobrze.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Za ten post autor bury_kocur otrzymał podziękowanie od: puffin
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2012, o 15:23 

Podziękował : 119
Otrzymał podziękowań: 217
Uprawnienia żeglarskie: mam :P
bury_kocur napisał(a):
A każdy patent to 50 zł.

tam gdzie my przez te ostatnie lata wbijalismy sie w garnitury i szliśmy - trochę hobbistycznie - waczyć o normalizację naszego sposobu spędzania czasu wolnego tam strona druga walczyła o przeżycie.

No i Kocur dotknal wlasnie meritum sprawy dlaczego nie bedzie normalnie, dlaczego zaraz ktos z wysokiego stolka podrzuci moze gotowy projekt rozporzadzenia, ktore w dalszym ciagu znow udupi zeglarzy.
To przeciez dla nich jest zyla zlota.
Przeciez nie beda pracowac na budowie za 2tys, jak mozna to wytargac przybijajac pieczatki na patentach.
Generalnie idea jest doskonala, lecz przez to o czym pisze Kocur daleka od realizacji.

https://www.youtube.com/watch?v=SnkZGN_xIVs

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2012, o 16:07 

bury_kocur napisał(a):
Robimy tyle na ile czas pozwala.
I wiesz o tym dobrze.
A czy ja się czepiam tego, że robimy za mało?!

Ja się czepiam tego, że cel zaczął uświęcać środki i wcale mi się to nie podoba.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2012, o 16:53 

Podziękował : 452
Otrzymał podziękowań: 942
Uprawnienia żeglarskie: wystarczające
Paco_x napisał(a):
Generalnie idea jest doskonala, lecz przez to o czym pisze Kocur daleka od realizacji.

Jednakże sporo już uzyskano. Myślę o sterniku, stosunkowo łatwym do osiągnięcia stopniu, który od 2006 nareszcie na morzu coś może. Tzn może prowadzić jachty do 12 metrów. Poprzednie 40 m kw żagla i P 20 to była totalna bzdura.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2012, o 20:24 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
bury_kocur napisał(a):
A chodzilo nas tam przez te lata - od dzialań Hasipa do dziś - pewnie z 10 - 15 osób bo reszta: nie miala czasu*, byla za daleko*, miała swoją robotę zawodową*, itp* (niepotrzebne skreslić).

Swoją drogą, fajnie by było gdybyście, Panowie, napisali gdzieś w sposób konsekwentny jak powstał i rozwijał się ruch liberalizatorów - np. ten o którym piszesz. Kto (np. nicki lub nazwiska) działał od początku, kto dołączył, kto chodził, a kto nie miał czasu. Przyczyna jest prosta: czytam sobie forum jedno czy drugie, a tak naprawdę mogę jedynie przypuszczać kto rzeczywiście coś zrobił, a kto jedynie wirtualnie poprzez pyskówki na forum próbuje do grona liberazlizatorów dołączyć powtarzając ślepo ogólnie znane hasła.
Oczywiście nie sugeruję byście zrobili listę wszystkich działań liberalizatorskich ani osób działających w tym kierunku, bo możecie i wielu z nich nawet nie wiedzieć. Ale ciekaw jestem jak to było na Waszym podwórku? Pozwoli to też usystematyzować rozumienie co i komu konkretnie zawdzięczamy.
Taka zakładka "o nas" czy coś w tym stylu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2012, o 20:29 

Maar napisał(a):
Ja Wam to wszystko wytłumaczę, ale teraz jestem zajęty przekonywaniem Rudej, że żmije już poszły (popełzły??) spać i żadna jej nie użądli.

Dużo piłeś dziś ?
:lol:
Pzdr
Kocur

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

plitkin napisał(a):
Oczywiście nie sugeruję byście zrobili listę wszystkich działań liberalizatorskich ani osób działających w tym kierunku

Ale po co ?
Nikt nie działał i nie działa dla sławy ani pieniędzy.
Całość działań rozpoczął wiele lat temu Andrzej Hasip Mazurek i Jemu należą się za to OGROMNE podziękowania.
A z czasem do Jego działań przyłączyli się inni.
To, co się dało zliberalizować to wspólne działanie wielu osób.
Poczytaj "stopki" obu "Smoków" - tam masz z grubsza tych, o których pytasz ale są jeszcze inni, bez których cała robota nie udała by się.
To cała masa żeglarzy piszących swego czasu maile do poslow i senatorów i od tych maili wiele się zaczęło.
Sięgnij do archiwum precla.
Tam jest cała historia.
Pzdr
Kocur

POL 8888
MMSI 261 03 14 50

G.Orwell

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 18 paź 2012, o 21:52 

Podziękował : 77
Otrzymał podziękowań: 32
plitkin napisał(a):
Swoją drogą, fajnie by było gdybyście, Panowie, napisali gdzieś w sposób konsekwentny jak powstał i rozwijał się ruch liberalizatorów - np. ten o którym piszesz

część mam spisaną, moze nie tak dokładnie kto co a kto nie, ale troszkę jest. Daj namiar prześlę :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 paź 2012, o 00:12 

Podziękował : 256
Otrzymał podziękowań: 1141
Uprawnienia żeglarskie: galernik
A swoją drogą czemu tak buntujecie się (co niektórzy) o marne 50 zł wydzierane nam i owszem przemocą dwa razy w życiu podczas gdy kornie jak baranki płacimy krociowe daniny - z których utrzymywana jest armia darmozjadów - w akcyzie paliwowej, akcyzie na alkohol, w cenie prądu, gazu - tam są prwdziwe pieniądze i żadnych negocjacji :)

Niby sami wolnościowcy dookoła, a od dwudziestu lat wybory wygrywają ekipy które łupią nas bez opamiętania - przy radosnym aplauzie gawiedzi :-?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 paź 2012, o 06:36 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
sajmon napisał(a):
by sami wolnościowcy dookoła, a od dwudziestu lat wybory wygrywają ekipy które łupią nas bez opamiętania - przy radosnym aplauzie gawiedzi

A widziałeś jakieś inne ekipy? Tak są jeszcze takie które dotychczas nie łupiły, ale tylko dlatego że nie miały okazji :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 paź 2012, o 07:25 

Podziękował : 70
Otrzymał podziękowań: 734
Uprawnienia żeglarskie: zapoznany wynalazca
Maar napisał(a):
Marcin, ale kto tak chce?

Łatwo sprawdzić, kto.
Stanowisko SAJ zostało opublikowane i nie budzi żadnych wątpliwości.

Cytuj:
Myszek robiący idiotyczną ankietkę

Dlaczego idiotyczną? Bo pokazała niewygodną prawdę, że 1/3 respondentów to frustraci? Czy dlatego że pokazała, iż 2/3 nie zgadza się ze stanowiskiem zarządu SAJ?
Wiesz, skoro już zarzuca się czemuś lub komuś idiotyzm, to dobrze jest umieć to uzasadnić.

Cytuj:
Jeśli patent musi być obowiązkowy, to musimy walczyć, żeby ten przymus zlikwidować.

Nie ma innej drogi! Jeśli ktoś posiada kwit, to ten kwit powinien GWARANTOWAĆ, że delikwent potrafi troszkę więcej niż odróżnienie dzioba od rufy.

No super. A wyartykułowałeś to jakoś głośno?
Powiedziałeś, że nie podoba Ci się obecne stanowisko SAJ, popierające rozdawanie patentów za staż?
Powiedziałeś, że nie podobało Ci się analogiczne sprzed paru lat, namawiające ówczesnego ministra do tego, żeby w ogóle nie wydawał nowego rozporządzenia tylko utrzymał w mocy dzieło pana Lipca? (jakoż i utrzymał...)
Powiedziałeś, że nie zgadzasz się z niegdysiejszymi pomysłami projektu "ustawy o żeglarstwie rekreacyjnym", likwidującymi dotychczasowe patenty i wprowadzającymi uproszczony kwitek ICC?

Nie powiedziałeś. Ani razu.

Ot, mentalność z epoki późnego Gierka, produkt centralizmu demokratycznego: pomarudzi sobie troszkę na boku, ale nigdy się nie postawi i pozwoli aparatczykom na wszystko.

pozdrowienia

krzys

ps. a tak w ogóle, to coś mi mówi, że wiesz, kto personalnie jest autorem lipcowego rozporządzenia. Mógłby się w końcu ujawnić, wszak tyle osób go popiera... Nie pytam, kto to taki, pytam, czy faktycznie wiesz :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 paź 2012, o 07:31 

myszek napisał(a):
Ot, mentalność z epoki późnego Gierka, produkt centralizmu demokratycznego: pomarudzi sobie troszkę na boku, ale nigdy się nie postawi i pozwoli aparatczykom na wszystko.

Tak Krzusiu! Zbierz te 2/3 niezgadzających się ze stanowiskiem SAJ, stań na ich czele i zróbcie jak Wam pasuje.
W czym można pomóc? W podaniu adresów ministerstwa? W pomocy przy rejestracji stowarzyszenia? Jakie to wielkie przeszkody stoją na drodze do osiągnięcia Waszych celów?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 paź 2012, o 07:40 

Paco_x napisał(a):
bury_kocur napisał(a):
A każdy patent to 50 zł.

No i Kocur dotknal wlasnie meritum sprawy dlaczego nie bedzie normalnie, dlaczego zaraz ktos z wysokiego stolka podrzuci moze gotowy projekt rozporzadzenia, ktore w dalszym ciagu znow udupi zeglarzy.
To przeciez dla nich jest zyla zlota.

Oj, nie róbcie histerii, nie twórzcie mitów, tylko to może policzcie.
Za patent płaci się 50zł. Trzeba go wydrukować, wysłać pocztą, zatrudnić panienkę do wysyłania, opłacić jej ZUS... nawet nie licząc pracy osób, przegryzających się przez zaświadczenia i oświadczenia, na jednym patencie można zarobić jakieś 30zł, nie więcej.

Ile osób zrobiło patent morsa za staż? Kilka tysięcy, może kilkanaście. Dla równego rachunku 10000 przez 7 lat. Wychodzi dochód 300 000zł.
Trzysta tysięcy.
Nawet na jeden duży jacht mazurski dla prezesa nie starczy.
Może niejeden forumowicz ma tyle rocznego dochodu.
Ale oni mieli ten dochód w ciągu 7 lat. 43000zł rocznie. 3500zł miesięcznie. Jedna przeciętna płaca, bez ZUSu. Taka to i "żyła złota"

O czym my w ogóle mówimy?

Dla PZŻ patenty morskie to zupełnie nieznaczący margines działalności.
Jeżeli na czymś naprawdę zarabiają, to na patentach żeglarza jachtowego. Te dla odmiany są w zasadzie dobrowolne, bo po jeziorach nawet przyjemniej się pływa na łódkach mniejszych niż 7.5m.

Gdyby PZŻ naprawdę chciał zarobić, poszedłby tą drogą co "przyjemniaczki" - zaproponowałby obowiązkowe przeglądy "komercyjnych" jachtów czarterowych. To dopiero byłaby żyła złota! - ale na szczęście, jak na razie, nie zanosi się na to.

pozdrowienia

krzys

Jacek Woźniak napisał(a):
W czym można pomóc?

Jeśli naprawdę chcesz pomóc, udostępnij na jakimś serwerze stronę, na której będzie można umieścić petycję do ministerstwa i umożliwić składanie podpisów.

Wiesz, tak jak kiedyś był "apel do posłów", tylko, mam nadzieję, z lepszym skutkiem.

To jak - gotów jesteś pomóc? :>

pozdrowienia

krzys

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 paź 2012, o 09:43 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
A ja tylko tam niesmialo spytam, jak pytanie o NIEOBOWIAZKOWE patenty w ankiecie udowadnia niezgadzanie się ze stanowiskiem SAJ, które dotyczy patentów OBOWIĄZKOWYCH? Znów fakty nie pasują czy po prostu trudno zrozumieć, ze ludzie mogą mieć kompletnie odmienne zdanie w zależności od tego rozróżnienia?

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 paź 2012, o 10:14 

myszek napisał(a):
Maar napisał(a):

Łatwo sprawdzić, kto.
Stanowisko SAJ dotyczy nieobowiązkowych patentów? Czytaj ze zrozumieniem, pls.
Stanowisko SAJ dotyczy zmniejszenia utrudnień do dostępu do żeglarstwa w obecnej obowiąkowopatentowej sytuacji.

myszek napisał(a):
Dlaczego idiotyczną?
Dlatego, że odpowiedź na pytanie jest profilowana podejściem do zakładanego przez Ciebie faktu istnienia - nieistniejących jeszcze - nieobowiązkowych patentów.

myszek napisał(a):
Wpisz sobie w wyszukiwarkę indeksującą prz "rozdawnictwo; author:maar" to będziesz wiedział czy wyartykułowałem i ile razy.

myszek napisał(a):
Powiedziałeś, że nie podoba Ci się obecne stanowisko SAJ, popierające rozdawanie patentów za staż?
A w cytacie, który wstawiłeś powyżej swojego pytania, to przepraszam co jest, jeśli nie to, że mam inne zdanie niż SAJ?

BTW o głośności nie będę wspominał, bo nie przypuszczam, żebyś nie wiedział czym są KAPITALIKI.
myszek napisał(a):
a tak w ogóle, to coś mi mówi, że wiesz, kto personalnie jest autorem lipcowego rozporządzenia.
Powiedz cosiowi, że jest źle poinformowany.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 paź 2012, o 10:28 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
myszek napisał(a):

Oj, nie róbcie histerii, nie twórzcie mitów, tylko to może policzcie.
Za patent płaci się 50zł. Trzeba go wydrukować, wysłać pocztą, zatrudnić panienkę do wysyłania, opłacić jej ZUS... nawet nie licząc pracy osób, przegryzających się przez zaświadczenia i oświadczenia, na jednym patencie można zarobić jakieś 30zł, nie więcej.

Ile osób zrobiło patent morsa za staż? Kilka tysięcy, może kilkanaście. Dla równego rachunku 10000 przez 7 lat. Wychodzi dochód 300 000zł.
Trzysta tysięcy.
Nawet na jeden duży jacht mazurski dla prezesa nie starczy.
Może niejeden forumowicz ma tyle rocznego dochodu.
Ale oni mieli ten dochód w ciągu 7 lat. 43000zł rocznie. 3500zł miesięcznie. Jedna przeciętna płaca, bez ZUSu. Taka to i "żyła złota"

pozdrowienia

krzys

Nie wiem, czy zauważyłeś ale z uporem maniaka powtarzam "wierchuszka PZŻ i ich klientela". Pewnie zauważyłeś, ale wygodniej sprowadzić dojenie żeglarzy do opłaty za plastik. Dostrzegasz może, że aby go dostać trzeba zdać egzamin na stejota, płatny, warunkiem dopuszczenia do którego jest odbycie szkolenia teoretycznego i praktycznego - również za konkretne pieniądze? Zauważyłeś, że aby móc się realizować jako żeglarze samodzielnie i dla przyjemności - ludzie zmuszeni są zbierać godzinki stażowe i pływowo stażowe? I że chcą to zrobić jak najszybciej i jak najtaniej? Nie widzisz związku utrzymywania się na rynku żeglarskim firm i osób organizujących na śmierdzących pleśnią, naćkanych kojami krypach pasjonujące rejsy polegające na oraniu morza za wszelką cenę bez zwiedzania i wytchnienia pod komendą niezrealizowanego kaprala?
Sto godzin w pięć dni najtaniej!!!
Byłem w Amsterdamie mam dwie fotki kei!

Jak to nie jest dojenie to co? Organizacja turystyki? :DD

Za ten post autor Były user otrzymał podziękowania - 2: pafka, Roman K
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 paź 2012, o 13:08 

myszek napisał(a):
pokazała niewygodną prawdę

Myszku, wstrząsające, forumowicze brną w wygodne kłamstwo!
Popatrz tu: viewtopic.php?f=17&t=13305

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 19 paź 2012, o 17:20 

myszek napisał(a):
Jeśli naprawdę chcesz pomóc, udostępnij na jakimś serwerze stronę, na której będzie można umieścić petycję do ministerstwa i umożliwić składanie podpisów.

Niestety nie dysponuje żadnym serwerem ale możesz publikować tu i poprosić o rozesłanie pocztą pantoflową do innych niech sami wyślą. Opracuj tylko pismo i się nim podziel.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 23 paź 2012, o 07:33 

Maar napisał(a):
myszek napisał(a):
Maar napisał(a):

Łatwo sprawdzić, kto.
Stanowisko SAJ dotyczy nieobowiązkowych patentów? Czytaj ze zrozumieniem, pls.

Aha. Teraz Ty udajesz że nie rozumiesz.

Według ustawy całkowicie możliwa jest sytuacja, w której minister definiuje 3 różne patenty (albo i więcej), o różnych wymaganiach i różnym stopniu poświadczanych umiejętności, ale dające te same uprawnienia.

Stanowisko SAJ w ogóle na tę możliwość nie zwraca uwagi. Natomiast jawnie, otwartym tekstem popiera rozdawnictwo patentów za staż.

Maar napisał(a):
myszek napisał(a):
Wpisz sobie w wyszukiwarkę indeksującą prz "rozdawnictwo; author:maar" to będziesz wiedział czy wyartykułowałem i ile razy.

myszek napisał(a):
A w cytacie, który wstawiłeś powyżej swojego pytania, to przepraszam co jest, jeśli nie to, że mam inne zdanie niż SAJ?

No, akapit wyżej broniłeś stanowiska SAJ, więc chyba nie masz innego zdania.
W tym sęk - pomarudziłeś, ale zobowiązania wobec kumpli są ważniejsze od werbalnie wypowiadanych poglądów.

A co zamierzasz zrobić, żeby o Twoim zdaniu dowiedziała się pani minister sportu?

pozdrowienia

krzys

ps.
Maar napisał(a):
Powiedz cosiowi, że jest źle poinformowany.

A to szkoda. Nadal plastikowi nie wiedzą, komu podziękować. A nie ciekawi Cię? :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 248 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona