Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 23 lip 2025, o 12:32

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 lis 2012, o 18:10 

Podziękował : 235
Otrzymał podziękowań: 118
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Widać, że sytuacja w PZŻ jest nagminną. Będąc skipperem 55ft Bawarki z polskimi uprawnieniami sternika jachtowego wystawiłem opinię mojemu synowi, też sternikowi jachtowemu, za rejs w Chorwacji na jachcie pod chorwacką banderą. Syn dokumenty na jsm złożył przed 15 października br. a wczoraj do niego zadzwoniła z PZŻetu pani, która go poinformowała, że jego staż z tego jachtu nie będzie uwzględniony, bo jacht prowadzony był wg. polskiego prawa przez osobę nieuprawnioną, czyli mnie a on się stara o polski patent i w tej sytuacji oni tego rejsu nie honorują. Poinformowała również, że w ten sposób synowi zabrakło do stażu 58h, i że może dostarczyć opinię za te 58h i oni to uwzględnią. Nie wiem jak postąpi syn, ale chyba podejmie kroki prawne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lis 2012, o 18:12 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
elektryczny napisał(a):
Nie wiem jak postąpi syn, ale chyba podejmie kroki prawne.
Na początek zażądać decyzji odmownej na piśmie. Na pierwszej stronie wątku, w poście Cypisa masz wszystko wyjaśnione. Naprawdę nie wiem na co oni liczą w PZŻ, skoro wiedzą, że racji nie mają.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lis 2012, o 18:16 

Podziękował : 162
Otrzymał podziękowań: 321
Uprawnienia żeglarskie: -)
gf napisał(a):
Naprawdę nie wiem na co oni liczą w PZŻ, skoro wiedzą, że racji nie mają.

Jak zwykle, że trafią na frajera.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lis 2012, o 18:19 

Podziękował : 7
Otrzymał podziękowań: 109
Carlo napisał(a):
Jak zwykle, że trafią na frajera.
I tu się pomylili, bo Sławek jest w grupie wirtualnoregatowej a tam robią jaszczembowania i mają Wąskiego :).

A serio - elektryczny, nie daj się, racja jest po Twojej (Waszej) stronie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 lis 2012, o 18:25 

Podziękował : 334
Otrzymał podziękowań: 976
Uprawnienia żeglarskie: RYA/MCA Yachtmaster Ocean
elektryczny napisał(a):
Widać, że sytuacja w PZŻ jest nagminną. Będąc skipperem 55ft Bawarki z polskimi uprawnieniami sternika jachtowego wystawiłem opinię mojemu synowi, też sternikowi jachtowemu, za rejs w Chorwacji na jachcie pod chorwacką banderą. Syn dokumenty na jsm złożył przed 15 października br. a wczoraj do niego zadzwoniła z PZŻetu pani, która go poinformowała, że jego staż z tego jachtu nie będzie uwzględniony, bo jacht prowadzony był wg. polskiego prawa przez osobę nieuprawnioną, czyli mnie a on się stara o polski patent i w tej sytuacji oni tego rejsu nie honorują. Poinformowała również, że w ten sposób synowi zabrakło do stażu 58h, i że może dostarczyć opinię za te 58h i oni to uwzględnią. Nie wiem jak postąpi syn, ale chyba podejmie kroki prawne.

Juz nie bedę pisał, że ta pani nie zna prawa bo to oczywiste. Ale spróbuj uzyć takiego argumentu. Bedąc w Chorwacji podlegasz prawu lokalnemu a ono wyraźnie daje Ci, jako polskiemu sternikowi jachtowemu, uprawnienia do prowadzenia jachtu do 30 BT. Podstawa prawna: ichniejsze zarządzenie ichniejszego ministra:
Temeljem članka 4. stavak 3. Pravilnika o brodicama i jahtama (Narodne novine broj 27/05, 57/06, 80/07, 3/08 i 18/09)

15. Poljska
Polski związek zeglarski
Sternik jachtowy
ovlaštene su upravljati odnosno zapovijedati
-brodicama za osobne potrebe,
-brodicama koje se iznajmljuju bez posade,
-jahtama za osobne potrebe do 30 BT,

Załączniki:
patentowezmianychorwacja.pdf [156.59 KiB]
Pobrane 158 razy

Za ten post autor Szaman3 otrzymał podziękowania - 2: Moniia, Wojciech
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 4 gru 2012, o 18:04 

Podziękował : 235
Otrzymał podziękowań: 118
Mariusz Główka napisał(a):
Bedąc w Chorwacji podlegasz prawu lokalnemu a ono wyraźnie daje Ci, jako polskiemu sternikowi jachtowemu, uprawnienia do prowadzenia jachtu do 30 BT.

Dzisiaj do PZŻetu poszło pismo z prośbą o podanie przyczyny nie przyznania patentu jsm oraz podania podstawy prawnej takiej decyzji. Syn zawiózł osobiście. Zobaczymy do czego przyjdzie jemu się ustosunkować, cokolwiek miałoby to znaczyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 gru 2012, o 22:29 

Podziękował : 18
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: nie powiem
No proszę! Jednak uwzględnili mój staż na łódce powyżej 12m. Znaczy JSM :cool:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 gru 2012, o 22:35 

Podziękował : 57
Otrzymał podziękowań: 68
Uprawnienia żeglarskie: plastikowe
Pluszoholik napisał(a):
Jednak uwzględnili mój staż na łódce powyżej 12m. Znaczy JSM

Mój staż na sternika to tylko rejsy na jachtach powyżej 12m, więc dziwne by było gdyby Tobie takiego stażu nie uwzględnili.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 6 gru 2012, o 22:35 

To: uwzględnią czy nie uwzględnią jest obrzydliwe. Świadczy o małostkowości tych ludzi. Bo tak naprawdę, żeglarzowi po prostu potrzebne jest opływanie, zatem gdyby tym małym ludziom leżało na sercu dobro żeglarstwa i zeglarzy, to cieszyliby się z samego faktu, że ktoś pływał, ze był kolejne mile czy godziny na morzu i już. Ale oni próbują jeszcze pokazać jacy są ważni. Tyle tylko, że nie sa ważni a jedynie śmieszni w tym uwzglednią, czy nie uwzględnią.

Za ten post autor Szaman3 otrzymał podziękowania - 4: adames, Były user, Jaromir, Moniia
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2012, o 00:29 

Podziękował : 18
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: nie powiem
Cytuj:
Ale oni próbują jeszcze pokazać jacy są ważni

Rozumiem, że "oni" to PZŻ? Pewnie wielu się zgodzi z tym co napisałeś. To stowarzyszenie ma wiele cech z poprzedniej epoki. Coś musi być nie tak, jeśli 99% polskich żeglarzy narzeka na jedyną organizację, która ma ich reprezentować...

Ale może nie należy wszystkiego przekreślać. Przecież np. RYA też czegoś wymaga na swoje stopnie, coś tam rozpatruje, ocenia i "uznaje" albo nie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2012, o 00:45 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2699
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Pluszoholik napisał(a):
Ale może nie należy wszystkiego przekreślać. Przecież np. RYA też czegoś wymaga na swoje stopnie, coś tam rozpatruje, ocenia i "uznaje" albo nie.
Ale nie wykorzystuje aparatu państwowego, aby zmuszać do zdawania na swoje stopnie.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2012, o 01:52 

Podziękował : 2979
Otrzymał podziękowań: 3355
Uprawnienia żeglarskie: różne....
Pluszoholik napisał(a):
Cytuj:
Ale oni próbują jeszcze pokazać jacy są ważni

Rozumiem, że "oni" to PZŻ? Pewnie wielu się zgodzi z tym co napisałeś. To stowarzyszenie ma wiele cech z poprzedniej epoki. Coś musi być nie tak, jeśli 99% polskich żeglarzy narzeka na jedyną organizację, która ma ich reprezentować...

Ale brak stopnia RYA nie warunkuje formalnie żeglowania pod banderą UK, prawda?

Jeżeli masz ochotę komentować takie poglądy, których co prawda nigdy nie wyraziłem, ale które kompletnie bez sensu i z sobie tylko znanej przyczyny usiłujesz mi przypisać - droga wolna. Śmiesznych nigdy dość...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2012, o 08:39 

Pluszoholik napisał(a):

Zgoda, wymaga i tak się składa że dość dobrze znam te wymagania :-)
Tylko rzecz w tym, że w RYA żadna panienka uznaniowo nie decyduje czy staż zdobyty pod tym kapitanem jest ważny, a pod tamtym już nie, bo wydaje jej się, że z jego kwitem nie może prowadzić jakiegoś jachtu. Może dlatego, ze w UK kwity są nieobowiązkowe? Zobacz jak to kapitalnie upraszcza wiele rzeczy :-D

Aha, w RYA staż weryfikuje egzaminator i tylko on.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2012, o 14:31 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Pluszoholik napisał(a):

Wiesz, różnica jest taka jakby zasadnicza... Wiadomo, czego wymaga. I robi to oferując prywatne certyfikaty, a że rozpoznawane nawet przez agencje rządowe to już nie ich wina. :)

A przy okazji, nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę z faktu, ze o wyniku egzaminu w RYA nie decyduje egzaminator? On tylko jest tam aby wysłać szczegółowy raport ze swojej obserwacji delikwenta i swoją rekomendację. FORMALNIE decyzja jest podejmowana wyżej. I TEORETYCZNIE mogłaby się zdarzyć sytuacja, ze decyzja będzie inna niż rekomendacja egzaminatora. Teoretycznie, bo o ile wiem, nigdy się nie zdarzyła... :)

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 7 gru 2012, o 15:04 

Moniia napisał(a):
A przy okazji, nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę z faktu, ze o wyniku egzaminu w RYA nie decyduje egzaminator? On tylko jest tam aby wysłać szczegółowy raport ze swojej obserwacji delikwenta i swoją rekomendację. FORMALNIE decyzja jest podejmowana wyżej. I TEORETYCZNIE mogłaby się zdarzyć sytuacja, ze decyzja będzie inna niż rekomendacja egzaminatora. Teoretycznie, bo o ile wiem, nigdy się nie zdarzyła...

Nie wiedziałem o tym. Sądziłem, że to egzaminator decyduje. Choc w praktyce tak jest, skoro rekomendacja egzaminatora nie jest podważana :-D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2