Forum Żeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 19 lip 2025, o 18:31

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 gru 2012, o 12:24 

Podziękował : 4186
Otrzymał podziękowań: 1876
Uprawnienia żeglarskie: ...
Ostatnie wydarzenia skłoniły mnie do przemyślenia pewnych klinicznych produktów patologii polskiego systemu patentowego, ba żywych tej patologii dowodów!

Skoro już wytyka się na forum publicznie brak papierka/plastiku PZŻtowego to chciałbym zapytać:

Co sądzicie o jachtowym sterniku morskim, który nie potrafi wykonać poprawnego zwrotu przez sztag? Kabinową mieczówką przy wietrze 3? I kompletnie nie ma pojęcia czemu staje w miejscu, czemu wywozi go do półwiatru mimo wykładania steru na burtę?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 12:39 

Podziękował : 2354
Otrzymał podziękowań: 3696
Uprawnienia żeglarskie: ***** ***
Yigael napisał(a):
Co sądzicie o jachtowym sterniku morskim, który nie potrafi wykonać poprawnego zwrotu przez sztag?
A co to jest poprawny zwrot i czym się rożni od niepoprawnego?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 12:42 

Podziękował : 222
Otrzymał podziękowań: 759
Uprawnienia żeglarskie: nie podano
Sądzimy zapewne, że to d...a a nie sternik, i nie ma przy tym znaczenia jaki ma patent.
Z drugiej strony potrafią to kilkuletnie dzieci na optymistach. Wątpię, zeby ktoś zaliczył egzamin na sj bez tej wiedzy, dlatego przypadek wydaje mi się czysto teoretyczny. Chociaż może, jak ktoś długo nie pływał, albo pływał wyłącznie na dużych żaglowcach? Trochę się wtedy podstawy zapomina, mam wrażenie.

Maar - poprawny zwrot to skuteczny. Jesteś po nim skierowany tam gdzie zaplanowałeś.

PS. Jeżeli włączam się w jakąś osobistą wycieczkę, to prosze niniejszy post traktować jako niebyły :/

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 12:43 

Podziękował : 5574
Otrzymał podziękowań: 2184
Uprawnienia żeglarskie: prawo człowieka wolnego
Yigael napisał(a):
Co sądzicie...

To samo co o idiocie na drodze, niedouczonym sędzi, skretyniałym urzędniku i każdym innym kretynie.
Maar to proste: aby wiater co wiał z tej, zaczał wiać z drugiej, a jacht płynął w wybranym kierunku. Chciałeś sprowokować Marcina?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 12:53 

Colonel napisał(a):
Chciałeś sprowokować Marcina?
Chciałem się dowiedzieć czym różni się jeden zwrot od drugiego.
To co napisałeś o wietrze wiejącym najpierw z tej, a później z owej strony to "definicja" zwrotu bezprzymiotnikowego. Ani prawidłowego, ani nieprawidłowego - ot po prostu zwrotu.
Jeśli ten wiater nie zafiuka z drugiej strony, to nie będzie zwrotu.

A ja w dalszym ciągu nie wiem, co to jest prawidłowy zwrot i czego ten "mors" nie potrafi zrobić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 12:54 

Wiesz co! Zaraz będę niemiły... Doczytaj zdanie, które napisałem do końca.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 13:05 

Podziękował : 24
Otrzymał podziękowań: 13
Uprawnienia żeglarskie: Leń patentowany
Autor wątku chciał zapewne w ten zawoalowany sposób powiedzieć, że "kto mieczem wojuje, ten..." ;) . Tylko po co nowy wątek zakładać :roll:?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 13:09 

Maar napisał(a):

Poprawny zwrot przez sztag? Sprawną nautycznie mieczówką kabinową? przy 3? IMVHO przejście linii wiatru bez całkowitego wytracenia prędkości, bez utraty wysokości, bez wybierania żagla na nowym halsie przed przejściem linii wiatru, bez walki z przedwcześnie i za mocno wybranym żaglem wykładaniem steru do oporu, bez zahaczania w trakcie manewru o kursy inne niż bajdewind ze szczególnym uwzględnieniem baksztagowych.

Czym się różni od niepoprawnego: Brakiem powyższych.

Dobrym wyznacznikiem jest identyczna łódka halsująca się równolegle odjeżdżająca na każdym zwrocie.

Przypadek nie jest teoretyczny.

PS. W Nieporęcie łódki na wodzie, mogę w weekend zademonstrować obie wersje na swój koszt.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

sailor9 napisał(a):
...

Dlaczego mamy takie same ścierko czapko golfy w awatarach? :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 13:22 

Podziękował : 3582
Otrzymał podziękowań: 2362
Uprawnienia żeglarskie: Sternik morski (no wymieniłam w końcu..)
Maar napisał(a):
Yigael napisał(a):
Co sądzicie o jachtowym sterniku morskim, który nie potrafi wykonać poprawnego zwrotu przez sztag?

pewnie tym, ze jest wykonany skutecznie. No, w przypadku tego manewru to w ogóle wykonany...

My recent thought:
"...pessimist moans about breakdowns, optimist expects it won't break; realist makes it easy to fix..." :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 13:27 

Yigael napisał(a):
Dlaczego mamy takie same ścierko czapko golfy w awatarach? :mrgreen:

A gdzie tam one takie same, Twoja ścierka w droższej wersji jest, bo kolorowa :cool:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 13:30 

Podziękował : 370
Otrzymał podziękowań: 1279
czy to jest wątek o dobijaniu do mostu sportiną ,którą prowadził Kuracent?

czy to nie było omawiane w innym wątku?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 13:34 

Podziękował : 1308
Otrzymał podziękowań: 4197
Uprawnienia żeglarskie: pływam sobie gdzie chcę
Poprawny zwrot przez sztag bardzo rozni sie od niepoprawnego. Podstawowe roznice to bezpieczenstwo wynikajace z manewru oraz skutecznosc manewru.
Kiedys nie moglem powstrzymac swojego zdziwienia gdy zeglarz z patentem robil zwroty przez sztag od polowki do polowki i to na przebranych zaglach, po czym nie mogl rozpedzic lodki i halsujac sie teoretycznie w gore spadalismy w dol. Czas minal, wowczas ten zeglarz bardzo sie na mnie obrazil, ze mu powiedzialem o bledzie. Teraz plywa duzo lepiej i startuje w regatach nawet.

Kiedys poznalem faceta, co przyszedl na kurs st.j. i nie umial cumy zaknagowac nie potrafil tez dobrac szota genui na kabestanie. O dzowo, w dniu egzaminu zeszla na niego jakas danzwyczajna iskra boza i zdal egzamin perfekcyjnie (z pomoca zalogi). Tego samego dnia w tej samej grupie zeglarka od Boga, ktora na kursie byla rewelacyjna, nie potrafila robic podejscia do czlowieka i oblala manewr. Bywa roznie...

Jeden przypadek nie swiadczy o niczym. Z drugiej strony, gdyby mial cokolwiek oznaczac, to jedynie to, ze zeglarsto nie jest wiedza tajemna: skoro sternik morski nie potrafi wykonac sztagu na mieczowce, ale potrafi poprowadzic samodzielnie dlugie morskie rejsy - to moze te patenty sa przereklamowane...?

Za ten post autor plitkin otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 13:37 

Moniia napisał(a):
No, w przypadku tego manewru to w ogóle wykonany...
No właśnie. Pisałem już o tym kiedyś - uważam, że problemem jest, iż posiadacze patentów zaawansowanych nie potrafią wykonać manewrów podstawowych.

Opowieść o waleniu sztago-ruf w żegludze półwiatrem, przeszła już do kanonu humorystycznych opowieści z szerokiego morza, a powinna do kanonu opowieści smutnych :-(

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

plitkin napisał(a):
moze te patenty sa przereklamowane...?
Chyba nie, skoro niektórzy uważają, że są konieczne nawet do tego, żeby móc watek z działu do działu przenieść ;-)

A tendencyjnie poszatkowany cytat poniżej, daję pod rozwagę:
plitkin napisał(a):
zdal egzamin perfekcyjnie (z pomoca zalogi) [... CIACH ...] potrafi poprowadzic samodzielnie dlugie morskie rejsy

Za ten post autor Maar otrzymał podziękowanie od: Były user
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 13:46 

Podziękował : 8
Otrzymał podziękowań: 0
plitkin napisał(a):
Kiedys nie moglem powstrzymac swojego zdziwienia gdy zeglarz z patentem robil zwroty przez sztag od polowki do polowki i to na przebranych zaglach, po czym nie mogl rozpedzic lodki i halsujac sie teoretycznie w gore spadalismy w dol. Czas minal, wowczas ten zeglarz bardzo sie na mnie obrazil, ze mu powiedzialem o bledzie. Teraz plywa duzo lepiej i startuje w regatach nawet.

I nawet (ZA ROK) na trasie regat samotników długodystansowych na Zegrzu (25 km)
wyprzedził Ciebie ... powiedz ILE ?
:mrgreen:
Wiktor - to trochę nie takk ... było jak piszesz ...
owszem halsować i pływać ostro na wiatr nie umiałem wtedy ... ale trochę przejaskrawiasz ... zresztą na forum Jatkowskiego już opowiedzałem tą HISTORYJĘĘ
w formie skieczu/opowieści ... TAWERNIANEJ
======================
Myślę, że jeszcze się ZMIERZYM :evil: ( :mrgreen: )
;)
A i tak Ciebie lubię (pomimo, że o tym halsowaniu słyszę i słyszę ... e - to tylko echo, echooo, echoooo :mrgreen:
====
Darek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 13:52 

plitkin napisał(a):
skoro sternik morski nie potrafi wykonac sztagu na mieczowce, ale potrafi poprowadzic samodzielnie dlugie morskie rejsy - to moze te patenty sa przereklamowane...?

No w polskim systemie patentów - gdzie, aby zostać j. s. m., trzeba najpierw zdobyć patent ż. j. i s. j. - to rzeczywiście sytuacja bardzo dziwna, a wręcz niedopuszczalna ;) Co innego w "zachodnich" systemach patentowych. Tam, skoro można podejść z tzw. ulicy od razu na patent "pełnomorski", to można by jeszcze zrozumieć. Przecież na morzu czasem płynie się co najmniej kilka dni bez zmiany halsu, więc umiejętność wykonania "poprawnego zwrotu przez sztag" i to jeszcze na jakiejś tam mieczówce, nie jest tak istotna ;)

piotr6 napisał(a):
czy to jest wątek o dobijaniu do mostu sportiną ,którą prowadził Kuracent?

Poniekąd...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 14:47 

plitkin napisał(a):
Kiedys nie moglem powstrzymac swojego zdziwienia gdy zeglarz z patentem robil zwroty przez sztag

A ja nie mogę się powstrzymać ze zdziwienia, że żeglarz z 7 letnim stażem w żeglarstwie mieniącym się Plitkin (już przypisujący sobie miano recenzenta co do sugerowania opinii i podsumowań na temat umiejętności innych żeglujących na forach internetowych) ...
przegrał z tym kiepskim nie umiejącym (rzekomo) żeglować HALSOWAĆ
o 1,5 kilometra ...!!!

Plitkin - jesteś bardzo pamiętliwy i bez przerwy wracasz do mojego udziału w regatach z Tobą ALE JAKO ZAŁOGANT a oceniasz mnie po kilkugodzinnym żeglowaniu podczas regat i później 15 minutowemu pływaniu ze mną jako STERNIK - JA NAWET SIĘ JESZCZE WTEDY NIE "ROZGRZAŁEM" i było to moje drugie pływanie na Laserze gdzie wcześniej pływałem na Venusce i Makach podczas kursu na patent (przed patentem (kursem) nawet nie "siedziałem" na jachcie i nie widziłem z bliska jak jachtem się pływa - bo jeżdziłem tylko na małe jeziora augustowskie ...

=================================================================
Podaję wynik z regat i kto umie żeglować i halsować, a kto umie mniej ...

Na 1 boi (na wiatr) przegrałeś 7 min
Na 2 boi (na wiatr) przegrałeś 40 min
Na 3 boi (z wiatrem) przegrałeś 50 min

Plitkin/Wiktor - jak ja się DZIWIĘ :mrgreen: :mrgreen: :lol:
Oceniać - trochę WARTO się "nieraz" POWSTRZYMAĆ ;)

Załączniki:
kto umie halsować Plitkin Darek.png
kto umie halsować Plitkin Darek.png [ 188.93 KiB | Przeglądane 4560 razy ]

Ostatnio edytowano 5 gru 2012, o 15:00 przez STERNIK, łącznie edytowano 1 raz
Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 14:58 

Wiktor, proponuję nie zauważać.
DAREK fajnie, że jesteś STERNIK ale moze wystarczy...?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 15:01 

Colonel napisał(a):
Wiktor, proponuję nie zauważać.
DAREK fajnie, że jesteś STERNIK ale moze wystarczy...?

Nie - nie wystarczy ...
proponuję

Colonel - też fajnie, że jesteś STERNIK :mrgreen:

Ostatnio edytowano 5 gru 2012, o 15:04 przez STERNIK, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 15:02 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
sailor9 napisał(a):
na morzu czasem płynie się co najmniej kilka dni bez zmiany halsu,

No właśnie. Jak się płynie kilka dni bez zmiany halsu, to można zapomnieć, jak się robi zwroty :D

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 17:46 

Dareczku, tak bardzo przezywasz swoje niepowodzenia, ze przyslania ci to sens calej wypowiedzi. Nie zauwazasz glownej tezy mojej wypowiedzi, nie zauwazasz, ze ciebie pochwalilem chwile pozniej.
Tlumacze wiec lopatologicznie: zarowno wtedy jak i teraz masz patent zeglarza, wiec w tej kwestii nic sie nie zmienilo. Wtedy zeglowales slabo, ale twoj upor i chec rozwoju spowodowaly, ze teraz jestes przyzwoitym zeglarzem, dosc samodzielnym do tego. Mimo tezy Kuracenta o wplywie patentu na wiedze zehlarska, twoj przyklad udowadnia, ze nie patent sie liczy. Majac ten sam patent przez 2 lata stales sie o wiele lepszym zeglarzem, nawet ostatnio 2gie miejsce w regatach zajales - to sukces. Wczesniej wyprzedziles mnie w regatach o godzine - super. Bez zmiany patentu stales sie lepszym zeglarzem.
Nie rozumiem jednak czemu jestes tak wrazliwy na swoje wczesniejsze niepowodzenia? Czy gdybym wtedy ci nie powiedzial, ze zle plywasz - czy napewno bys sie tak wzial w garsc i zrobil ten postep? Czy napewno uwazasz, ze kazdy czlowiek od urodzenia jest super zeglarzem i wstyd jest popelniac bledy? Ja caly czas popelniam ich mnostwo i nie mam problemu z tm by sie z tego posmiac. Ostatnio kolega duzo starszy ode mnie prosil wrecz o pomoc i pokazanie mykow na wodzie. Popatrzylem najpierw jak steruje i wypunktowalem bledy, chwile pozniej pokazalem jak moim zdaniem powinno to wygladac. Nastepnego dnia plywalem laserem, a kolege spotkalem na wodzie i z przyjemnoscia stwierdzilem, ze on trenuje to co mu wczoraj pokazalem. Po jakims czasie prosil mnie pomownie o pomoc i przyjrzenie sie Jego plywaniu. Pokazalem kolejne bledy, byl wdzieczny. Ty natomiadt zaciskasz zeby i kryjesz uraz w takiej samej sytuacji. Wiecej dystansu do siebie i nagle zaczniesz widziec we mnie nie wroga, tylko kolege.

Strasznie boli ciebie jeden blad sprzed kilku lat. Ja codziennie w plywaniu popelniam kilkadziesiat bledow i jestem wdzieczny tym, ktorzy mi je pokazuja. Jestes wiec o niebo lepszym zeglazrem ode mnie: ja nadal popelniam mnostwo bledow, ty swoj ostatni popelniles 3 lata temu. Poza tym wygrales ze mna regaty o godzine czy wiecej. Nie wiem czemu wiec tak sie martwisz tym co bylo? Potrzebujesz uznania czy mam udawac, ze tamtej sytuacji nie bylo? Jezeli to ma pomoc bys w koncu przestal widziec we mnie wroga - bez problemu uznam twoja wyzszosc zeglarska (zreszta nie raz i nie dwa podziwialem skale twojego postepu w ostatnich latach) postaram sie zapomniec, ze to z toba wtedy dawno temu plywalem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 18:46 

Normalnie, wątka mnie rozjechali offtopem :evil: :mrgreen:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 18:57 

Co złego to nie ja! Ja tylko udowadniam, że patent nie wpływa na wiedzę, a wiedza się zmienia niezależnie od patentu. Np. jak dostałem morsa - to z dnia na dzień moja wiedza się nie zmieniła, a patent dostałem jakoś tak szybko :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 19:14 

Wężykiem, wężykiem ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 19:44 

Yigael napisał(a):
Normalnie, wątka mnie rozjechali offtopem :evil: :mrgreen:

Skoro ... ja czytam Wasze (Twoje ?) offtopy ponad 3 lata ...
(sam się dziwie jak ja TO "ździerżyłem" ;) <> to mam pytanie <> można jeszcze Plitkinowi offtop-em - śmignąć offtop-a :mrgreen: ?

(To pytanie jest nie do Colonela /jego opinię znam :lol: )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 19:55 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
Yigael napisał(a):
patologii polskiego systemu patentowego
To proste - system jest patologiczny, bo jest obowiązkowy.

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 20:00 

STERNIK napisał(a):
<> to mam pytanie <>

Do mnie? Ani jam moderator ani inksza szycha co ja mam do gadania? :mrgreen:

Z Wiktorem to wy obaj idźcie na piwo po popływaniu wspólnym kiedyś ;)
Tak myślę, skoro mnie pytasz. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 20:06 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 9
Uprawnienia żeglarskie:
sailor9 napisał(a):

No w polskim systemie patentów - gdzie, aby zostać j. s. m., trzeba najpierw zdobyć patent ż. j. i s. j.

To akurat nie do końca prawda i to nawet pomijając, że w chwili obecnej nie da się zostać żadnym z powyższych z uwagi na brak rozporządzenia. Ale gdy rozporządzenie jeszcze było, to i tak nie trzeba było najpierw robić żeglarza- można było od razu robić sternika.
A teraz ciekawostka z wymagań egzaminacyjnych:

na stopień żeglarza:

Manewry pod żaglami:

a) manewry podstawowe: zwrot przez sztag, zwrot przez rufę, odejście od nabrzeża, dojście do nabrzeża, alarm „człowiek za burtą”.

b) manewry dodatkowe: dojście do boi, odejście od boi, stawanie na kotwicy, zejście z kotwicy, stawanie w dryf.

na stopień sternika:

a) manewry podstawowe: odejście od nabrzeża, dojście do nabrzeża, alarm „człowiek za burtą”,

b) manewry dodatkowe: stawanie w dryf, dojście do boi, odejście od boi, stawanie na kotwicy i odejście z kotwicy.

Czyli jeżeli ktoś zdecydował się od razu robić sternika, a do człowieka podszedł np. z wykorzystaniem zwrotu przez rufę, to teoretycznie mógł nigdy nie zostać przeegzaminowany z robienia zwrotu przez sztag. A dalej to już wypływane godzinki i dostajemy patent morsa.
To tak à propos patologii naszego systemu patentowego ;)

„Nie bój się morza, sztormów, trudu i niebezpieczeństw związanych z żeglowaniem. Ale unikaj portów. Porty są niedobre i dla statków i dla ludzi. W portach rdzewieją statki, a ludzie schodzą na psy.”

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 20:29 

Podziękował : 3101
Otrzymał podziękowań: 2698
Uprawnienia żeglarskie: młodszy marynarz śródlądowy
bede napisał(a):
Czyli jeżeli ktoś zdecydował się od razu robić sternika, a do człowieka podszedł np. z wykorzystaniem zwrotu przez rufę, to teoretycznie mógł nigdy nie zostać przeegzaminowany z robienia zwrotu przez sztag
To akurat nie do końca prawda. :)

m/y „Wymówka”, POL000KA6
SPG5479, MMSI 261003664

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 20:45 

Podziękował : 2
Otrzymał podziękowań: 9
Uprawnienia żeglarskie:
Przemyślałem- słusznie, to nie do końca prawda :)

„Nie bój się morza, sztormów, trudu i niebezpieczeństw związanych z żeglowaniem. Ale unikaj portów. Porty są niedobre i dla statków i dla ludzi. W portach rdzewieją statki, a ludzie schodzą na psy.”

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 5 gru 2012, o 20:49 

Podziękował : 313
Otrzymał podziękowań: 953
Uprawnienia żeglarskie: niebieskie, plastikowe, ze zdjęciem
bede napisał(a):
teoretycznie mógł nigdy nie zostać przeegzaminowany z robienia zwrotu przez sztag

Teoretycznie mógł nie zrobić podczas egzaminu żadnego zwrotu (wg przepisów obowiązujących do 16.X), bo:
Zał.1. Osoba przystępuje od razu do egzaminu na sterjota, z pominięciem żeglarza.
Zał.2. Egzamin przeprowadza się przy wietrze od 1 do 6B.
Zał.3. W dniu egzaminu wiatru nima lub jest >=7B, wówczas egzamin przenosi się na dzień następny.
Zał.4. W dniu następnym tyż nie wieje lub wieje zbyt mocno.
Zał.5. Komisja egzaminacyjna podejmuje decyzję o ograniczeniu egzaminu wyłącznie do manewrów na silniku, bo ma/miała takie prawo zgodnie z zapisem "o ilości, kolejności i rodzaju manewrów decyduje KE".
Ha, tak żem to sobie wykoncypował ;)
PS. Oczywiście zakładając, że w przepisach nie ma jakiegoś paragrafu 22.

"Propaganda u ruskich jest potrzebna, bo jak im wyłączycie TV zorientują się, że są głodni." Internet
"To dziwne być w tym samym wieku co starzy ludzie." tamże

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona